αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Πανάρετοι...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ παρουσιάζεται συνήθως ως σύγκρουση προσώπων με διαφορετικές επιδιώξεις. Κάτι σαν θέατρο με άσχημους πρωταγωνιστές. Ωστόσο, μια συστημική ανάγνωση είναι καμιά φορά πιο χρήσιμη και, κυρίως, πιο αποκαλυπτική.

ΠΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ η περίπτωση Πανάρετου; Ο υφυπουργός Παιδείας προκάλεσε ξανά κυβερνητική ημικρανία. Αφορμή, τούτη τη φορά, η ιδέα του Πανάρετου να στηθούν τοπικά κολέγια μέσα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Η έμπνευση φέρεται να έχει προέλθει από πρόσφατη περιοδεία του υφυπουργού στην Καλιφόρνια.

Η ΕΛΛΑΔΑ είναι...

...κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ωστόσο, ο Γιάννης Πανάρετος δεν είναι εκλεγμένος. Εμφανίζεται ως εκλεκτός. Τίνος; Του Πρωθυπουργού. Τον επικαλείται μάλιστα, λέγοντας πως η καλιφορνέζικης εμπνεύσεως πρότασή του απηχεί ιδέες του Παπανδρέου από το 1995- όταν δηλαδή ο Γιώργος ήταν υπουργός Παιδείας. Είναι μια προσέγγιση που ακυρώνει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την υπουργό Παιδείας ή το Υπουργικό Συμβούλιο. Η εικαζόμενη εύνοια του Παπανδρέου αρκεί.

ΑΝ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ δεν ήταν εκλεγμένος- και μάλιστα με σχεδόν έντεκα μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ. - θα ΄μπαινε κανείς στον πειρασμό να μιλήσει για ψευδομοναρχική ατμόσφαιρα. Εν προκειμένω, η συμπεριφορά Πανάρετου εγγράφεται σε ένα ψευδοπροεδρικό μοντέλο. Με μία διαφορά. Στις ΗΠΑ, όθεν το προεδρικό σύστημα, Κογκρέσο και Γερουσία κρατούν τα κλειδιά της νομοθετικής λειτουργίας. Άρα οι θεσμοί αλληλοεξισορροπούνται.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ο Πανάρετος κινείται σε μια θεσμική γκρίζα ζώνη- ή μάλλον δραστηριοποιείται στο μπλογκ του. Τι θέση ακριβώς επέχει το μπλογκ σε σχέση με την κλασική κυβερνητική λειτουργία; Άγνωστον. Η σφαίρα του Διαδικτύου είναι πάνω και πέρα από το πολιτικό πεδίο όπως το είχαμε συνηθίσει.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι αν μπορεί να λειτουργήσει έτσι μια κυβέρνηση. Ποια είναι η πραγματική δομή της; Πώς- και πού- παίρνονται οι αποφάσεις; Ποιες είναι οι διαδικασίες; Πού τελειώνουν τα μπλογκ και πού αρχίζει η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως; Τέλος, ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος των προσώπων; Έχει σημασία ο τίτλος ή η σχέση με τον Πρωθυπουργό; Και η σχέση αυτή είναι πολιτική ή προσωπική; Πώς κρίνεται η σχέση αυτή; Ο Πανάρετος σε ποιον λογοδοτεί; Σίγουρα όχι στον ψηφοφόρο- ξεχάστε το κόμμα και άλλους παρωχημένους οργανισμούς.

ΕΛΕΩ ΚΑΙ εν αγνοία Πρωθυπουργού! Έτσι λειτουργεί ο Πανάρετος- ή μάλλον οι Πανάρετοι του στενού και ευρύτερου κυβερνητικού συστήματος. Γιατί είναι αρκετοί!
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ
Top