αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Δυστύχημα στο 1ο χλμ. Διστόμου - Λιβαδείας

Του Λουκά

Πριν από 1 ώρα (περίπου στις 4 το απόγευμα) έγινε ένα δυστύχημα στο 1ο χλμ. Διστόμου - Λιβαδειάς με αποτέλεσμα 2 νεκρούς, οι οποίοι επέβαιναν σε μηχανή και μάλλον είναι από Ιτέα.
Το δυστύχημα έγινε μπροστά σε βενζινάδικο (Καρούζος).
Η μηχανή δεν έφταιγε...

Live radio στο ντελάλη

Μια ακόμη δυνατότητα προστέθηκε στην πλαϊνή μπάρα του blog: το live radio.
Ακούγοντας τελευταία συχνά ραδιόφωνο για να ενημερώνομαι για τα νέα και τις εξελίξεις, θέλησα να έχω τη δυνατότητα να το κάνω μέσα από το blog Ντελάλης της Αράχωβας.
Πρόσθεσα δύο επιλογές, τον real fm για την πολιτική και τον nova sport fm για τα αθλητικά νέα.
Για να μην διακόπτεται η λειτουργία του σταθμού κάθε φορά που κάνετε κλικ σε ανάρτηση (για το "διαβάστε περισσότερα"), σας συστήνω να το κάνετε με δεξί κλικ - άνοιγμα σε νέα καρτέλα ή σε νέο παράθυρο.
Καλή ακρόαση...

Ντελάλης

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Αράχωβας

Ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Αραχόβης από ομάδα Πολιτών της Αράχωβας.

Την πιο κάτω επιστολή-ερωτηματολόγιο, στείλαμε στον κ. Δήμαρχο Αραχόβης την 6/5/2010. Σήμερα 7/5/2010 εφόσον δεν πήραμε καμία απάντηση, για τα θέματα που αναφέρονται σ’ αυτή, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για το περιεχόμενο της επιστολής, αναρτώντας την στα τοπικά blogs.

κ. Δήμαρχε,
Με την υπ αριθμό 3 παράγ. (στ) απόφαση του ΔΣ Αραχόβης της 30/4/2010, θέσατε ως στόχο την συνάντηση του Δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ. Αραχόβης, με τους Δημάρχους Διστόμου και Αντίκυρας, με σκοπό τη διαβούλευση καθώς και την ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του ονόματος του Νέου Δήμου της περιοχής μας που θα προκύψει από το σχέδιο Καλλικράτης.
  • Επειδή ο καιρός περνάει, χωρίς εμείς οι απλοί Πολίτες να έχουμε καμία πληροφόρηση γι αυτό το θέμα, όπως επίσης και για ένα σωρό άλλες ενέργειες που θέσατε ως προτεραιότητα στο ίδιο συμβούλιο.
  • Επειδή από ότι μαθαίνουμε, στο χθεσινό συμβούλιο 5/5/2010 του Δήμου Διστόμου οι κάτοικοι και το δικό τους Δ.Σ. πανηγύριζαν, για την κατοχύρωση υπέρ τους, της έδρας και του ονόματος του νέου Δήμου.
  • Επειδή οι φήμες για προειλημμένες αποφάσεις, της εκβάσεως των γεγονότων οργιάζουν.
  • Επειδή από ότι μαθαίνουμε, στην περιοχή μας γίνονται καθημερινά διεργασίες κι εσείς λάμπετε δια της απουσίας σας.
Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τα κάτωθι:
  1. Έγινε αυτή η συνάντηση; Κι αν ναι τι είπατε; Αν όχι,γιατί δεν έγινε και πότε θα γίνει;
  2. Επειδή οι πληροφορίες μας είναι ότι απουσιάζετε από την Αράχοβα (το λίκνο δηλαδή των γεγονότων), υποθέτουμε ότι απουσιάζετε γιατί προβαίνετε σε κάποιες ενέργειες οι οποίες αφορούν το θέμα που μας απασχολεί. Θα θέλαμε να είμαστε κοινωνοί αυτών των ενεργειών, όπως δικαιούμαστε.
  3. Επειδή στο παρελθόν, μας είπατε ότι για να κάνετε το καθήκον σας ΔΕΝ έχετε ανάγκη από ποιητικές παραινέσεις (σας είχαμε θυμίσει το ποίημα του Κ. Καβάφη:Che fece….. il gran rifiuto) για το οποίο συμφωνούμε απόλυτα ότι το νόημα του δεν είναι αναγκαίο ως παραίνεση σε σας. Ποιες ήταν οι ενέργειές σας , από το τελευταίο συμβούλιο και μετά;
  4. Επειδή, έχουμε θυμώσει με την αδράνεια που επιδεικνύετε. Διαβεβαιώστε μας ότι κάνουμε λάθος.
  5. Επειδή, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να Βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων, όπως με την περίπτωση των περιβόητων... ομόφωνων αποφάσεων του Δ.Σ. Αραχόβης για ένταξή μας στους Δελφούς, που οι ενέργειές σας για το θέμα αυτό ήταν σχεδόν ανύπαρκτες, αντίθετα με τις καθησυχαστικές σας προτροπές: «έχουν γνώσιν οι φύλακες». Πέστε μας τι πρέπει επιτέλους να κάνουμε για να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα και εν πάση περιπτώσει ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ και ποιες είναι οι μέχρι σήμερα ενέργειές σας για το θέμα που μας απασχολεί;
κ. Δήμαρχε, οι φήμες στην Αράχοβα οργιάζουν, ο κόσμος αισθάνεται μόνος και χωρίς ηγεσία. Σεις διαρκώς λείπετε για να τους καθησυχάσετε.
Αισθανόμαστε ότι πλήττεται όχι μόνον ο εγωισμός μας, αλλά και τα συμφέροντά μας. Σας παρακαλούμε σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και του Ιστορικού σας ρόλου.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ.

Για τη μεταφορά: Στέργιος Μπακολουκάς

Ας δούμε λίγο κι αυτό το χωριό

Από τον dimi


sogal-stiri.blogspot.com/

Θα τελειώσουμε άσχημα στην Ελλάδα...

Προειδοποίηση-τρόμος για την Ελλάδα από την πρόεδρο της, παθούσης λόγω ΔΝΤ, Αργεντινής, Christina Fernandez De Kirchner, για την Ελλάδα και τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα λιτότητας που δέχθηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου: "Τα άγρια μέτρα λιτότητας θα συναντήσουν αντίσταση. Θα τελειώσουν άσχημα στην Ελλάδα. Τα οικονομικά μέτρα που πήραν θα πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή, όπως αυτή που αντιμετώπισε η χώρα μας την περασμένη δεκαετία".
«Οι συνταγές που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι ταυτόσημες με αυτές που εφαρμόστηκαν εδώ το 2001», δήλωσε πριν δύο ώρες περίπου σε δημοσιογράφους στην Αργεντινή η Kirchner, υπογραμμίζοντας τις ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και την κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση που συγκλόνισε την Αργεντινή προτού η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών.

Γράμμα σ' ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ

Της Μαρίας Χούκλη

Μικρέ μου ή μικρή μου (τι ήσουν άραγε;) θα ερχόσουν στον κόσμο κάπου εκεί το φθινόπωρο, ένα σκληρό -όπως προβλέπεται- φθινόπωρο για την Ελλάδα.
(Ποιο καταραμένο άθροισμα στιγμών, συγκυριών και συμπτώσεων σου στέρησε τη ζωή; Πόσα χρόνια και από τι χτιζόταν το μίσος που σε αφάνισε; Τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί που καίνε ανθρώπους; Νόμιζα ότι με τα κρεματόρια είχαμε τελειώσει.) Μικρέ μου ή μικρή μου, θα ήθελα να σου πω για ο,τι δεν θα γνωρίσεις, δεν σε άφησαν να γνωρίσεις...

Έχουμε μπει σε μια σκοτεινή στενωπό χωρίς κανείς να είναι ακόμη σε θέση να “δει” τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Κινούμενη άμμος η χώρα, κινούμενη άμμος και όσα συμβαίνουν έξω από αυτήν. Αν ερχόσουν στον κόσμο θα μάθαινες τι είναι τα συναισθήματα, τι κάνει τους ανθρώπους να είναι άνθρωποι. Θα μάθαινες τι είναι ο φόβος -πόσο φοβήθηκε άραγε η μανούλα σου παλεύοντας με τον καπνό και τη φωτιά;- Θα μάθαινες τι είναι αγωνία , τι είναι η αγανάκτηση, η οργή και ο θυμός , πώς νιώθουν χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα όλοι εκείνοι που φώναζαν το δίκιο τους ανεβαίνοντας αργά και συντεταγμένα το δρόμο που απέκτησε τελικά τη δική του ιστορία, τη δική σου ιστορία.

Για να ΜΗΝ πάθουμε αυτά που έπαθαν οι απλοί άνθρωποι στην Αργεντινή

Της Κατερίνας Κομνά

Για να ΜΗΝ πάθουμε αυτά που έπαθαν οι απλοί άνθρωποι στην Αργεντινή

Στην Ελλάδα δε γνωρίζουμε πολλά για το τι έγινε στην Αργεντινή με το ΔΝΤ.
Νεαρέ μου, όταν δεις μάνα να εκλιπαρεί να κόψουν κομμάτι από το κρέας της για να φάει το παιδί της, ίσως καταλάβεις αυτό που πάνε να σας κάνουν... Ντρέπομαι για τον εαυτό μου γιατί ήμουν ένα κομμάτι αυτών των αδίστακτων ανθρώπων. Να μην πέσετε στα νύχια τους.
Είναι τα λόγια ενός τεχνοκράτη, που έζησε την καταστροφή μίας περήφανης χώρας. Ενός περήφανου λαού με μία προδοτική κυβέρνηση που προετοίμασε καλά το κλίμα για να εκχωρήσει την Εθνική της κυριαρχία στη μεγαλύτερη μάστιγα του πλανήτη.
Έφτιαξαν πόλεις, μέσα στις πόλεις. Τις ονόμασαν villas miserias, πόλεις της μιζέριας… Εκεί πότιζαν τον κόσμο κοκαΐνη και άλλα ναρκωτικά, που παρουσιάστηκαν εν αφθονία άξαφνα όταν ο εφιάλτης είχε αρχίσει. Ήταν περήφανος λαός οι Αργεντίνοι... δεν είδα μάνες να πουλάνε τα παιδιά τους όπως γίνεται στο LA. Είδα όμως ανθρώπους να χάνουν τα πάντα και στο τέλος τη ζωή τους όταν δεν υπήρχε τίποτα να δώσουν. Όσα δεν πήραν οι τράπεζες, τα πήραν οι έμποροι...

Καταγγελία εργαζόμενης στη Marfin

Της Κατερίνας Κομνά

Καταγγελία εργαζόμενης στη Marfin

"Νιώθω υποχρέωση απέναντι στους αδικοχαμένους συναδέρφους μου να πω αυτές τις αντικειμενικές αλήθειες. Στέλνω αυτό το μήνυμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλα τα ενημερωτικά sites. Όποιος έχει ακόμα συνείδηση, ας το δημοσιεύσει. Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.
Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει δώσει έγγραφη άδεια για το συγκεκριμένο κτίριο, η συμφωνία ήταν κάτω από το τραπέζι, όπως άλλωστε γίνεται πρακτικά με όλες τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες στην Ελλάδα.
Το συγκεκριμένο κτίριο δε διαθέτει πυρασφάλεια και πυροπροστασία, ούτε μελέτη ούτε εγκατάσταση, δηλαδή ψεκαστήρες οροφής, εξόδους διαφυγής, πυροσβεστικές φωλιές. Μόνο φορητούς πυροσβεστήρες, οι οποίοι φυσικά δε μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εκτεταμένη πυρκαγιά σε ένα κτίριο φτιαγμένο με...

Πυροσβεστικό Σώμα

Του Νίκου Δαλαρούγκα

Με αφορμή τα χτεσινά (σ.σ. προχθεσινά) θλιβερά γεγονότα θα ήθελα να επισημάνω το έργο των Ελλήνων Πυροσβεστών, που ξεπερνούν τα όριά τους για να είναι στην υπηρεσία του πολίτη.

Η λέξη φιλότιμο είναι αυτή που τους ξεχωρίζει...!
Ακολουθεί ένα μικρό αφιέρωμα σε αυτούς που δίνουν τον εαυτό τους και που έγιναν θυσία για αυτόν εδώ τον τόπο. Παρακαλώ να το δείτε!

Συνοδοί βουνού: ακολουθήστε τους...

Η τάση αυτή της τουριστικής ανάπτυξης καθώς και η ανάγκη διαφοροποίησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος συνετέλεσε στην δημιουργία νέων ειδικοτήτων στην παροχή των τουριστικών υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα, επειδή ο τουρισμός στην φύση σε όλες τις μορφές του κρύβει κινδύνους οι οποίοι μπορούν να μετατρέψουν μια απλή εκδρομή σε δυσάρεστη περιπέτεια όπως μαρτυρούν αρκετά περιστατικά που έχουν συμβεί κατά καιρούς στην χώρα μας, κατέστη ανάγκη για άρτια εκπαίδευση όσων επιθυμούν να εργαστούν στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού μέσω κάποιου αναγνωρισμένου κρατικού φορέα.

Έτσι, όσο αφορά το πεδίο του ορεινού τουρισμού δημιουργήθηκε η ειδικότητα των Συνοδών Βουνού οι οποίοι εξειδικεύονται στην ορεινή πεζοπορία. Καταρτίστηκαν σε κρατικό ΙΕΚ το οποίο ανήκει στον ΟΤΕΚ (Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Οι απόφοιτοι πιστοποιούνται κατόπιν πανελλήνιων εξετάσεων από τον ΟΕΕΚ (Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης).

Η ρήση της ημέρας

1. Οι μικρές λύπες είναι φλύαρες, η μεγάλη οδύνη είναι σιωπηλή.
2. Όταν κάποιος δεν ξέρει σε ποιο λιμάνι κατευθύνεται, κανένας άνεμος δεν είναι ούριος.

Σενέκας, 4 μ.Χ - 65 μ.Χ., Ρωμαίος φιλόσοφος

Ο Λούκιος Ανναίος Σενέκας (Lucius Anneus Seneca) ήταν γιος του Σενέκα του Πρεσβύτερου, διδάσκαλος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Νέρωνα, στωικός φιλόσοφος, τραγωδός και ευνοούμενος της Αυλής. Ο Σενέκας επικάλυψε τον στωικισμό με ένα πέπλο ουμανισμού, που συνοψίζεται στη φράση του «ο άνθρωπος είναι ιερός για τον άνθρωπο», και υπηρέτησε το στωικό ιδανικό του σοφού που μεριμνά για την κοινωνία από θέση ευθύνης. Για τον Σενέκα χρέος των πλουσίων και των αρχόντων ήταν η βοήθεια προς τους κοινωνικά αδύναμους. Στα δράματα που έγραψε (π.χ. «Φαίδρα», «Οιδίπους», «Μήδεια», «Θυέστης», «Αγαμέμνων» κλπ.), βασισμένα σε ελληνικούς μύθους και κλασικές αττικές τραγωδίες, επηρεάστηκε από τον Ευριπίδη, τον Βιργίλιο και τον Οβίδιο.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Ενημέρωση από τον Γεώργιο Δ. Ανδρέου, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αράχωβας

Του Γεώργιου Δ. Ανδρέου, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αράχωβας

1. Το τμήμα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την δημοσίευση ανακοίνωσης στις εφημερίδες του Σαββάτου αναβλήθηκε, με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου (και του Ε. Γιαννέλου) για να μην "χαθεί" μέσα στην καυτή επικαιρότητα των ημερών.
2. Υπενθυμίζω σε όλους την συγκέντρωση της Κυριακής 9/5/2010 ώρα 10.00 στην πλατεία Παπαϊωάννου και το εν συνεχεία Δημοτικό Συμβούλιο.
3. Ατυχώς οι επικεφαλής του Διστόμου παραμένουν άκαμπτοι μέχρι στιγμής.

6/5/2010

Γιώργος Δ. Ανδρέου
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υ.Γ. Μην ξεχνάμε ότι στις 8/5 γιορτάζει ο Αηγιάννης στο Λειβάδι. Είναι ευκαιρία να ξεμαυρίσει η ψυχή μας από τα γεγονότα και τις εξελίξεις, να θυμηθούμε τα παλιά και τους παλιούς, που όργωναν και θέριζαν λαθούρια, εκεί που εμείς θερίζουμε ευρώ.

Παιδιά κάτω τη μπάλα.

Βαρέθηκα...

Του Θανάση Κουτσονικόλα

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους, ειδικά μετά τα χθεσινά...

Ανείπωτη τραγωδία

Ανείπωτη τραγωδία. Τρεις νέοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος, βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στο φλεγόμενο υποκατάστημα τράπεζας, σημαδεύοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο τη μεγαλύτερη πανεργατική διαδήλωση των τελευταίων χρόνων.
«Ο θάνατός τους ήταν ασφυκτικός» δήλωσε ο ιατροδικαστής κ. Φ. Κουτσάφτης, ο οποίος εξέτασε τα τρία πτώματα που βρέθηκαν στο κτίριο της οδού Σταδίου. Ο κ. Κουτσάφτης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε πως η μία γυναίκα εντοπίστηκε στον τελευταίο όροφο, που ήταν ένας χώρος σαν πατάρι, η άλλη σε όροφο όπου υπήρχε μπαλκόνι και μάλλον επιχειρούσε να κινηθεί προς τα εκεί αλλά την εγκατέλειψαν οι δυνάμεις της και ο άνδρας εντοπίστηκε στο κλιμακοστάσιο. «Πέθαναν από ασφυξία, αφού εισέπνευσαν τοξικά από τα υλικά που καίγονταν. Δεν έφεραν εγκαύματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η φωτογραφία της νεκρής γυναίκας που δεν άντεξε να φτάσει μέχρι το μπαλκόνι του κτιρίου για να αναπνεύσει σοκάρει. Η εικόνα είναι πολύ σκληρή...

Η ρήση της ημέρας

Ο δρόμος της αλήθειας περνάει πάνω από ένα σκοινί που δεν είναι τεντωμένο σε μεγάλο ύψος, αλλά ακριβώς λίγο πιο πάνω από τη γη. Φαίνεται περισσότερο να προορίζεται να σκοντάφτουν οι άνθρωποι, παρά να βαδίζουν πάνω σ’ αυτό.

Φραντς Κάφκα, 1883-1924, Τσέχος συγγραφέας

O Φραντς Κάφκα ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Εβραϊκής καταγωγής, έζησε στην σημερινή Τσεχία και έγραψε όλα τα βιβλία του στη γερμανική γλώσσα. Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα έργα του, ανήκει η νουβέλα Η Μεταμόρφωση (1915) και τα μυθιστορήματα Η Δίκη (1925), Ο Πύργος (1926) και Αμερική (1927).

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Εξέλιξη του εξωτερικού χρέους και ανάλυση οικονομικών στοιχείων του ΑΕΠ

Του Στέργιου Μπακολουκά

Εξέλιξη του εξωτερικού χρέους και ανάλυση Οικονομικών στοιχείων του ΑΕΠ.

Επειδή κάποτε πρέπει τα πράγματα να τα βάλουμε στη θέση τους και ο καθένας, από τους Πολιτικούς που δημιούργησαν το εξωτερικό χρέος της Χώρας, να πάρει τις ευθύνες που του ανήκει, θα σας περιγράψω με αριθμούς (οι οποίοι ΔΕΝ ευημερούν και γι' αυτό λένε την αλήθεια) την εξέλιξη του Ελληνικού εξωτερικού χρέους από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Τα στοιχεία αυτά μπορεί να τα πάρει εύκολα κανείς με ένα απλό «κλικ» από το site του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σφίξτε την καρδιά σας και τα... βρακοζώνια σας αφήστε στην άκρη τις κομματικές σας ψευτοταυτότητες, μην ακούτε τις σειρήνες των ΜΜΕ και των συμφεροντολόγων πολιτικών (συλλήβδην, δεν υπάρχει κανένας έντιμος από δαύτους), και διαβάστε.
Και για να μην παρεξηγηθώ και με περάσετε για αλαζόνα, σας επαναλαμβάνω ότι τα στοιχεία αυτά ήταν και είναι σε όλους τους γνωστά και οι πηγές τους προσβάσιμες, απλά δεν μας τα έλεγαν.

Εξέλιξη του Εξωτερικού Χρέους της Χώρας από το 1974 μέχρι σήμερα.
1974: Η ΝΔ παρέλαβε από τη Χούντα εξωτερικό χρέος, ίσο με το 18,9% του ΑΕΠ.
1981: Η ΝΔ παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ εξωτερικό χρέος, ίσο με το 31,2% του ΑΕΠ.
1990: Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στη ΝΔ εξωτερικό χρέος, ίσο με το 80,7% του ΑΕΠ.
1993: Η ΝΔ παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ εξωτερικό χρέος, ίσο με το 111,6% του ΑΕΠ.
2004: Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στη ΝΔ εξωτερικό χρέος, ίσο με το 108,5% Του ΑΕΠ.
2009: Η ΝΔ παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ εξωτερικό χρέος, ίσο με το 120% του ΑΕΠ.

Σήμερα το εξωτερικό χρέος βρίσκεται...

Αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση

Φίλοι Αραχωβίτες και 'μη' γεια σας.
Σίγουρα υπάρχει ενα θέμα με το δήμο μας και το τι θα λέμε στα παιδιά μας, αλλά νομίζω οτι αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι το οικονομικό. Γι' αυτό διαβάστε το παρακάτω και διαδώστε το.

Πατριωτικά
Στάθης Στεφανόπουλος


Σημ. Το όνομα δεν θ' άλλαξει, η έδρα του δήμου αλλάζει...!!!

Αντιμετωπίζοντας την Οικονομική Κρίση Κων/νος Μαυρίκος, Οικονομολόγος, MSc Marketing& Communication

Λίγο έως πολύ, νομίζω πως όλοι έχουν αντιληφθεί την μεγάλη οικονομική κρίση που εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο. Δεν θα προχωρήσω σε αναλύσεις των αιτίων και ούτε σε προβλέψεις επιδείνωσης, που λίγο πολύ όλοι τις αναμένουν.
Αντίθετα κρίνω πολύ σημαντικό να δώσω μια κρίσιμη σύσταση που μπορεί να εμποδίσει σε ένα βαθμό την επιδείνωση που όλοι περιμένουμε...
Στηρίξτε τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, γιατί έτσι θα στηρίξετε τις θέσεις εργασίας σας και θα δημιουργήσετε θέσεις εργασίας για συμπατριώτες σας!!!
Σκεφτείτε μερικά απλά παραδείγματα αλλαγών και τις επιπτώσεις τους:
Αντί για τυρί gouda ψωνίστε Λογάδι Ηπείρου ή Μακεδόνικο Τυρί. Λιώνουν το ίδιο καλά στην πίτσα και στα τοστ.
Αντί για Coca Cola, Pepsi Cola, αγοράστε αναψυκτικά Lux, Εψα.
Αντί για Heineken και Amstel, αγοράστε...

Άνοιξε το blog - 3 νεκροί στην Αθήνα

Θύματα τυφλής βίας των προβοκατόρων. Νεκροί τρεις συμπολίτες μας. Μαγαζιά και Ι.Χ στις φλόγες. Αστυνομία και πυροσβεστική σε δράση. Τα επεισόδια συνεχίζονται.
Τουλάχιστον 3 άτομα έχασαν την ζωή τους και άλλα 8 τραυματίστηκαν στο κτίριο τράπεζας στην οδό Σταδίου 23. Τρεις εργαζόμενοι, ενας άνδρας και δύο γυναίκες, έχασαν τη ζωη τους, στον τρίτο όροφο υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin, επί της οδού Σταδίου, από φωτιά που εκδηλώθηκε μετά από ρίψη μολότοφ. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 14:00, όταν επί της οδού Σταδίου εκινείτο ο κύριος όγκος των διαδηλωτών του αντιεξουσιαστικού χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, νεαροί έσπασαν την τζαμαρία της τράπεζας, πέταξαν μπιτόνι με βενζίνη στο εσωτερικό της και μετά βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα το κτήριο να τυλιχτεί στις φλόγες.
Πέντε τραυματίες είναι πιθανόν υπάλληλοι της και μεταφέρθηκαν με το ΕΚΑΒ στο Γ. Γενημματάς ενώ υπάρχουν ακόμα τρεις τραυματίες από άλλα σημεία που σημειώθηκαν συμπλοκές
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για 3 νέους ανθρώπους, 2 άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας περίπου 30 ετών. Η φωτιά πιθανότατα ξέσπασε από ρίψη μολότωφ. Η τράπεζα ήταν ανοιχτή την ώρα της επίθεσης.Μέσα βρίσκονταν περίπου 25 άτομα στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι. Εκτός απο τους τρεις νεκρούς αναφέρονται 4 τραυματίες.
Αυτη την ώρα καίγονται μαγαζιά, αυτοκίνητα και δημόσια κτίρια απο τη Συγγρου ως την Πανεπιστημιου. Έχει παραδωθεί στις φλόγες το κτριο των πρώην ΣΔΟΕ που τώρα στεγάζει τη διεύθυνση τελωνείων.
Οι προβοκατορες μετα το τελος της μεγαλειωδους πορειας ανελαβαν δραση με μονο στοχο να αμαυρωσουν τη συγκεντρωση των εργαζομενων. Μεταξυ αλλων εχουν γινει σταχτη το κατάστημα του Αναγνωστόπουλου στην οδό Σταδίου, το βαν του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων και το κτίριο του πρώην ΣΔΟΕ στην λεωφόρο Β. Αμαλίας.
Η αστυνομια και η πυροσβεστικη αγωνιζονται για να ελεγξοουν την κατασταση και να σωσουν ανθρωπους και περιουσιες.

Από το newsit.gr


Τραυματιοφορείς έβγαλαν από το κτίριο της Marfin τις σορούς των δυο γυναικών και του ενός άνδρα που δολοφονήθηκαν την ώρα που εργάζονταν στην τράπεζα.
Την ώρα που έβγαζαν τις σορούς όλοι όσοι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την τράπεζα, πολίτες, αστυνομικοί και πυροσβέστες πάγωσαν στο θέαμα.
Στον τόπο της τραγωδίας έσπευσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Νωρίτερα δεκάδες διαδηλωτές, δεν άφησαν τα ασθενοφόρα να παραλάβουν τις σορούς των θυμάτων! Δείτε το βίντεο της επίθεσης στον κ. Βγενόπουλο:

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Χημικά ίχνη

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση που έστειλε η αναγνώστρια Vaso για το πολύ σοβαρό θέμα των χημικών δρόμων. Δείτε τη.


Ανοιχτή επιστολή του κ. Στάθη Γιαννέλου προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Διστόμου

Αξιότιμε κε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Διστόμου,

Η τελική καταγραφή του «Καλλικράτη» διαμόρφωσε έτσι την κατάσταση, ώστε στα χρόνια που θα έλθουν τα χωριά μας μαζί με τον Στείρι, τ΄ Άσπρα Σπίτια και την Αντίκυρα να συνυπάρξουν και να αποτελέσουν ενιαία ομάδα που σαν στόχο θα έχει την ανάπτυξη.
Αυτό βεβαίως προϋποθέτει να είμαστε όλοι ενωμένοι, αγαπημένοι και να συνεργαζόμαστε από κοινού. Θεωρώ αδιανόητο ότι μπορεί όλη αυτή η προσπάθεια να ξεκινήσει με έχθρα και αντιπαράθεση μεταξύ γειτονικών πόλεων που οι κάτοικοι τους δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.
Κύριε Δήμαρχε, γνωρίζετε ότι το βράδυ της ανακοίνωσης του σχεδίου «Καλλικράτη» διεπράχθη -να το πω με την πιό επιεική φράση- ατόπημα.
Από την επομένη άρχισαν να κυκλοφορούν από συνεργάτες σας φράσεις τύπου "εμείς έχουμε τα μέσα και κάνουμε ότι θέλουμε", "καλά να πάθετε γιατί θέλατε Δελφούς" κ.λ.π.
Έχοντας μεγαλώσει στ΄¨Ασπρα Σπίτια, ως γιός εργαζομένου στο AL, κε Δήμαρχε, γνωρίζω πολλούς δημότες σας με τους οποίους υπήρξα φίλος και συμμαθητής και θεωρώ ότι οι φράσεις και η τακτική αυτή τους αδικούν.
Γνωρίζετε ότι τα «μέσα» έρχονται και παρέρχονται, αυτό που θα μείνει είναι η αναγκαιότητα της συνύπαρξης μας και η αμοιβαία προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου.
Σας καλώ λοιπόν, αφήνοντας κατά μέρος τοπικιστικές εξάρσεις, να φροντίσετε να αποκατασταθεί η "πλαστογραφία" και όλοι μαζί να συνεργασθούμε για το καλό του τόπου μας.
Σεβόμαστε απόλυτα το «μαρτυρικό Δίστομο» και τα δεινά που υπέστη, σεβαστείτε ανάλογα την ιστορική Αράχωβα και ελάτε όλοι μαζί να "αυξήσουμε" αυτά που μας ενώνουν και "να μηδενίσουμε" αυτά που μας χωρίζουν.

Στάθης Γιαννέλος
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Τέως Αντιδήμαρχος

Υ.Γ.: Η βασική αρχή της στρατηγικής των διαπραγματεύσεων λέει ότι: "Η ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ...", έχετε το υπ όψιν σας.

Προσβλητική επίθεση της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Διστόμου

Τα όρια της ύβρης αγγίζουν οι χαρακτηρισμοί της Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Διστόμου κατά των αιρετών της Λιβαδειάς και της Αράχωβας, με αφορμή την κόντρα που έχει ξεσπάσει για το χωροταξικό του Καλλικράτη μεταξύ των τριών δήμων.
Η μεν Λιβαδειά διεκδικεί την ενσωμάτωση του Διστόμου στο νέο διευρυμένο δήμο Λιβαδειάς, η δε Αράχωβα δίνει μάχη να διατηρήσει το όνομα του δήμου, που θα προκύψει από τη συνένωση της με το Δίστομο και την Αντίκυρα, όπως προέβλεπε αρχικά το σχέδιο που ανακοίνωσε του υπουργείο Εσωτερικών.
Σε ανακοίνωση της οργάνωσης, όσον αφορά τη Λιβαδειά, γίνεται λόγος για «τοπικιστική υστερία» που απειλεί να τινάξει στον αέρα, τις μεταξύ τους σχέσεις συνεργασίας και χαρακτηρίζει ηλίθια την αντίληψη που εκφράστηκε στο Δ.Σ Λεβαδέων για συνένωση με το Δίστομο...
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Με ιδιαίτερη ανησυχία...

Απόσπασμα από το πρακτικό της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αράχωβας για τον "Καλλικράτη"

Δήμος Αράχωβας

Απόσπασμα από το πρακτικό της αριθμ. 8/2010 έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ΔΗΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

Αρ. Απόφασης: 106/2010

Ο Πρόεδρος αιτιολογώντας την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στην δημοσίευση από τον Υπουργό Δ.Δ.Α.Η.Δ. των νέων Δήμων του σχεδίου Καλλικράτη και την μεθόδευση με λαθροχειρία που έγινε σε βάρος της πόλεώς μας με το να αλλάξει αργά το βράδυ της 28/4/2010 το επίσημο όνομα του νέου Δήμου, που είχε δημοσιευθεί στους επίσημους πίνακες που είχαν δοθεί από το Υπουργείο εσωτερικών στις εφημερίδες και τα ΜΜΕ ως «.. 6. Δήμος Αράχωβας με έδρα το Δίστομο αποτελούμενος από τους Δήμους Αραχόβης, β.Διστόμου και τη Κοινότητα Αντικύρας, οι οποίοι καταργούνται. Β. Ο Δήμος Αράχωβας χαρακτηρίζεται ως ορεινός…» και με την ίδια αναφορά να γίνεται και στους σχετικούς χάρτες που συνοδεύουν τους πίνακες, σε «.. 6. Δήμος Διστόμου με έδρα το Δίστομο αποτελούμενος από τους Δήμους Αραχόβης, β. Διστόμου και τη Κοινότητα Αντικύρας, οι οποίοι καταργούνται. Β. Ο Δήμος Διστόμου χαρακτηρίζεται ως ορεινός…» και η αλλαγή αυτή που ανακοινώθηκε ως δήθεν λάθος δόθηκε στα ΜΜΕ και αναρτήθηκε την επόμενη 29/4/2010 στο επίσημο site του Υπουργείου. Το γεγονός αυτό αλλά και η ένταξη της Αράχωβας στον 6ο Δήμο του Νομού Βοιωτίας μαζί με τον Δήμο Διστόμου και την Κοινότητα Αντίκυρας επέβαλε την ανάγκη έκτακτης συζήτησης του Διοικητικού Συμβουλίου για να καθορίσει την στάση του εν όψει των εξελίξεων αυτών. Εν συνεχεία ο Πρόεδρος χαιρέτησε την ανταπόκριση στην πρόσκληση του Δήμου και την μεγάλη και πρωτοφανή παρουσία πολιτών της Αράχωβας στην συνεδρίαση και κάλεσε τους πολίτες που θέλουν να τοποθετηθούν να ζητήσουν το λόγο μετά τις τοποθετήσεις του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακολούθως δόθηκε ο λόγος στον Δήμαρχο ο οποίος εισηγούμενος στο θέμα αναφέρθηκε στην μεθόδευση που έγινε σε βάρος της Αράχωβας και στις ενέργειες που έκαμε την 29/4/2010 όταν πληροφορήθηκε το θέμα. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι...

Η ρήση της ημέρας

Κρίση είναι μια αλλαγή που προσπαθεί να συμβεί.

Bryan Tracy, γ. 1944, Καναδός συγγραφέας

Ο Brian Tracy (γεννήθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά το 1944) είναι ένας συγγραφέας αυτοβοήθειας. Η θεματολογία του περιλαμβάνει την ηγεσία, τις πωλήσεις, την αποτελεσματικότητα και την επιχειρηματική στρατηγική. Είναι περιζήτητος ομιλητής παγκοσμίως.

Στατιστικά του Ντελάλη για τον απρίλιο

Για το διάστημα από 01/04/2010 έως 30/04/2010 ο Ντελάλης της Αράχωβας δέχτηκε:
25.724 επισκέψεις (δηλαδή "χτυπήματα" ή κλικ)
9.231 επισκέπτες (308 επισκέπτες ανά ημέρα!)
2.058 νέους επισκέπτες

(οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από το histats.com)

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Δήλωση του Δήμαρχου Αράχωβας κ. Γ. Ανδρέου για τον Καλλικράτη

Για τη λαθροχειρία του χωροταξικού του σχεδίου "Καλλικράτης" κάνει λόγο ο δήμαρχος Αράχωβας σε δήλωσή του στο διαδικτυακό newsit.gr και επισημαίνει ότι είναι εντελώς άδικο ο κατεξοχήν χειμερινός τουριστικός προορισμός της Ελλάδος να χάνει τόσο το όνομα όσο και την έδρα.

Ακούστε τη δήλωση εδώ:





Χρήσιμη επεξήγηση οικονομικών όρων

Του Στέργιου Μπακολουκά

Χρήσιμη επεξήγηση οικονομικών όρων.

Η χώρα περνάει μια βαθιά και πολύπλευρη οικονομική κρίση. Δυστυχώς είμαστε ακόμα στη αρχή και αυτά που στο μέλλον θα υποστούμε δεν μπορούμε ακόμα να τα συλλάβουμε, αλλά ούτε και να τα αξιολογήσουμε.
Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω όλους αυτούς τους οικονομικούς όρους που τελευταία, ακούγοντάς τους, μπήκαν με ορμή στη ζωή μας και την αναστάτωσαν. Αν προσπαθήσουμε να αντιληφτούμε τη σημασία και τη λειτουργία τους, αυτή η κατανόηση θα είναι το κλειδί για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος της χώρας, πώς δημιουργήθηκε και πια θα είναι η δική μας συμμετοχή στη λύση του.

ΑΕΠ = (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν). Αυτό ισούται με τα ετήσια έσοδα όλων μας πριν αυτά φορολογηθούν (ιδιωτών και επιχειρήσεων). Το ποσό αυτό για τα τελευταία χρόνια ανέρχεται στο ύψος των διακοσίων σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως (240.000.000.000).

Εξωτερικό Χρέος. Είναι το ποσό που η Ελλάδα χρωστάει από δάνεια, για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών της, στους διάφορους πιστωτές της, στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Αυτό το ποσό σήμερα ανέρχεται στα τριακόσια δίς ευρώ (300.000.000.000). Αν αυτό το κάνουμε αναγωγή στο ΑΕΠ τότε βλέπουμε ότι χρωστάμε σε δάνεια το 125% του ΑΕΠ(240Χ125%=300).

Η Δωρίδα αντιδρά

Μεγάλη συγκέντρωση – διαμαρτυρία, για τα... Καλλικρατικά... τερτίπια, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Λιδορίκι, με την ευκαιρία της σχετικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.
Παρευρέθηκαν επίσημοι, εκπρόσωποι Συλλόγων των γύρω χωριών, αλλά και Συλλόγων των Αθηνών και φυσικά πλήθος "αγανακτισμένων" (δικαίως) Δωριέων...
Εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας, και προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις, με πρώτη το αυριανό, στις 6 π.μ της Δευτέρας, συμβολικό κλείσιμο του δρόμου Αμφίσσης - Λιδορικίου, στο ύψος της διασταύρωσης Ερατεινής.

Απίστευτο...

Είναι δυνατόν να υπάρχουν καλοριφέρ στην κορυφή του βουνού;


Κι όμως στην περιοχή Άγιος Νικόλαος, στη Μάνα, κάποιος ανεγκεφαλος προτίμησε να το πετάξει εκεί, που για να πας είναι σχεδόν 20 χιλ. άσχημος χωματοδρομος, παρά να το πάει στην χωματερή που ειναι μόνο 4 χιλ. από την Αραχωβα.
Αλήθεια υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει ακόμη για την ανακύκλωση; Εγώ πάντως που το πήγα στη χωματερή να το αφήσω, την ίδια στιγμή βρήκα ρακοσυλλεκτη και το πήρε αμέσως.

Αναγνώστης

Η ρήση της ημέρας

Πρώτα σηκώνουμε ένα σύννεφο σκόνης και μετά παραπονιόμαστε πως δεν μπορούμε να δούμε.

George Berkeley, 1685-1753, Ιρλανδός φιλόσοφος

O George Berkeley ήταν Ιρλανδός επίσκοπος και φιλόσοφος. Είναι γνωστός για την συνεισφορά του στα μαθηματικά σχετικά με την θεμελίωση του λογισμού, όπως αναπτύχθηκε από τον Νεύτωνα.

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Η λίστα με τα νέα μέτρα

Πολλά και διαφορετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τα περισσότερα είχαν διαρρεύει αρκετές ημέρες πριν. Σήμερα όμως έγιναν απόλυτα και συγκεκριμένα. Ας τα δούμε λοιπόν ένα προς ένα:

- Στο ποσό των 500 ευρώ περιορίζεται ο 13ος και σε άλλα 500 ευρώ ο 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα: 250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ δώρο αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον οι μεικτές αποδοχές του εργαζόμενου δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.
- Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ όπου δεν υπάρχουν επιδόματα.
- Παγώνουν (δεν θα χορηγηθούν αυξήσεις) για μία τριετία στους μισθούς του Δημοσίου.
- Στις συντάξεις (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) τα ποσά του 13ου-14ου μισθού είναι: 200 ευρώ δώρο Πάσχα, 200 ευρώ δώρο αδείας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον η σύνταξη δεν ξεπερνά τα 2.500 ευρώ το μήνα.
- Επανέρχεται ο ΛΑΦΚΑ σε υψηλές συντάξεις.

Σαν να γράφτηκε χθες...

Οικονομική κρίση - κερδοσκοπία, εξαθλίωση, κοινωνικές αναταραχές. Συστατικά των ημερών... Κάποια τραγούδια είναι σαν να γράφτηκαν χθες. Όπως το παρακάτω...


Ζούμε σ΄ένα κόσμο μαγικό
με φόντο την Ακρόπολη, το Λυκαβηττό
γεμάτα τα μπαλκόνια
πολιτικά αηδόνια
υποσχέσεις και αγάπες
και πολύχρωμα μπαλόνια
για ευτυχισμένα χρόνια

Κι εσύ Ελένη
και κάθε Ελένη
της επαρχίας, της Αθήνας κοιμωμένη
η ζωή σου να το ξέρεις είναι επικηρυγμένη
να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο
κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει

Ζούμε σ΄ ένα κόσμο μαγικό
υποχθόνια δουλεύει με μοναδικό σκοπό
να σε μπάσει στο παιχνίδι
τη ζωή σου πως θα φτιάξει
να σου τάξει να σου τάξει
τη ψυχή σου να ρημάξει
κι όταν φτάσει να ελέγχει
της ελπίδας σου τον πόνο
δε του φτάνει τούτο μόνο
με γλυκόλογα σε παίρνει απ΄το χέρι
σε βαφτίζει της Ελλάδας νοικοκύρη
κι εκεί που λες αλλάξανε τα πράγματα
και σηκώνεις το ποτήρι
αρπάζει, κλέβει τ΄όνειρο σου
και του κάνει χαρακίρι

Κι εσύ Ελένη
και κάθε Ελένη
της επαρχίας, της Αθήνας κοιμωμένη
η ζωή σου να το ξέρεις είναι επικηρυγμένη
να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο
κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει.

Το πάρτυ άρχισε...

Top