αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο - ραδιοφωνική ανάλυση του Χρήστου Καπούτση

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο. Η πρωτεύουσα της Αιγύπτου και άλλες μεγάλες πόλεις έχουν παραδοθεί στη βία και την αναρχία.
Οι πολίτες ζητούν να φύγει ο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Για "αστυνομική βία και πρωτοφανή ανυπακοή" κάνουν λόγο τα διεθνή πρακτορεία.

Στρατιωτικές δυνάμεις περιπολούν στις μεγάλες πόλεις.
Ο Ελ Μπαραντέι,
ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που επιδιώκει να ηγηθεί της αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι βρίσκεται υπό περιορισμό.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ (83 ετών) είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας των Φαραώ. Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, ορίστηκε αντιπρόεδρος της Αιγύπτου από τον διάδοχο του Νάσερ, τον Ανουάρ Σαντάτ, το 1975 και έγινε πρόεδρος το 1981, όταν ο Σαντάτ δολοφονήθηκε από αντάρτες αξιωματικούς, που διαφωνούσαν με την συνθηκολόγησή του με το Ισραήλ.

H Αίγυπτος είναι μια από τις πιο πολυπληθείς χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αφού ο αριθμός των κατοίκων της φτάνει τις 76 εκατομμύρια ψυχές.

Οι εξεγέρσεις των πολιτών απλώνονται στα κράτη της Μεσογείου.
Τα αυταρχικά, διεφθαρμένα και ξενόδουλα καθεστώτα, που έσπρωξαν εκατομμύρια πολιτών στη φτώχεια και την εξαθλίωση, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να «εισπράξουν» τα επίχειρα αυτής της αντιλαϊκής και βάρβαρης πολιτικής τους.

Ακούστε τη ραδιοφωνική ανάλυση του δημοσιογράφου Χρήστου Καπούτση στον Αθήνα 9,84...


Από christoskapoutsis.blogspot.com

Άντε, και στα δικά μας αυταρχικά, διεφθαρμένα και ξενόδουλα καθεστώτα...

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Η Ιρλανδία τυπώνει 51 δις € για τη στήριξη των τραπεζών... Άλλο και τούτο πάλι...



Διαβάζω στην ιρλανδική εφημερίδα indipendent, άρθρο (ημερομηνία 15 Ιανουαρίου) με τίτλο: "Central Bank steps up its cash support to Irish banks financed by institution printing own money" (δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα (της Ιρλανδίας) προβαίνει σε στήριξη των Ιρλανδικών Τραπεζών χρηματοδοτώντας τες με χρήματα που τυπώνει η ίδια!!). Δες τε το άρθρο εδώ.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι η Ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα μπορεί να δημιουργήσει τα δικά της κεφάλαια, εφόσον το γνωστοποιεί στην ΕΚΤ. (Γιατί δεν το γνωστοποιούμε κι εμείς λοιπόν, να τυπώσουμε χρήμα και μετά να προγκήξουμε όλους αυτούς τους αυστραλοπίθηκους που έρχονται κάθε τρεις και λίγο... για τη σωτηρία της Ελλάδας?).

Από οικονομικά δεν κατέχω, αλλά αυτό πραγματικά μου κάνει εντύπωση. Ήξερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αμερικανική (αλλά ιδιωτική) FED τυπώνουν χρήμα από αέρα κοπανιστό, αλλά εδώ βλέπω ότι μπορεί να το κάνει και μια χώρα (εφόσον το γνωρίζει η ΕΚΤ). Αυτό το χρήμα από αέρα κοπανιστό, το δανείζουν στις ιδιωτικές τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο, οι οποίες μετά δανείζουν τα κράτη κι εμάς!!

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα περιγράφω, καθώς η παραγωγή χρήματος οδηγεί στη μείωση της αξίας του (πληθωρισμός), αλλά αφού η Ιρλανδία μπορεί να τυπώσει το δικό της χρήμα γιατί όχι κι εμείς? Τι σημαίνει άραγε αυτή η είδηση που δεν την άκουσα σε κανένα κανάλι...?

Αν μπορεί κάποιος που γνωρίζει από οικονομικά παρακαλώ ας μας φωτίσει...

Ντελάλης

Φοβισμένοι και δυστυχισμένοι οι Έλληνες

Έγραφε προχθές ο Χάρης Αλμπάνης σε ένα σχόλιό του προς τον κ. Γιώργο Θεοχάρη, σχετικά με το δικαίωμα της ανωνυμίας στα blogs, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπατριωτών μας είναι φοβισμένοι... Κι έλεγε ακόμη πώς κανείς δε γεννήθηκε φοβισμένος, αλλά οι άνθρωποι που ασκούν την εξουσία έχουν φροντίσει να σπέρνουν τον τρόμο προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους...
Δε φανταζόταν ίσως τότε ο (πολύ εύστοχος στις παρατηρήσεις του) Χάρης, ότι η έλλειψη προσωπικής ελευθερίας και ο φόβος που προκαλεί, καταγράφονται σε ειδικές έρευνες, όπως αυτή που παρουσιάζω παρακάτω, του Ινστιτούτου Legatum.
Με λίγα λόγια, οι Έλληνες παίρνουν... βραβείο στο φόβο και στη δυστυχία, μεταξύ των υπολοίπων λαών! Τι φταίει άραγε που οι πολίτες φοβούνται να εκφραστούν, να μιλήσουν, να διατυπώσουν τις απόψεις τους ελεύθερα? Κατά τη γνώμη μου έχει χαθεί και το τελευταίο ίχνος τιμής και αξιοκρατίας, και οι κρατούντες την (οποιαδήποτε) εξουσία εκμεταλλεύονται τη ισχύ τους με τρόπο αδόκιμο (αν όχι απαράδεκτο), προκειμένου να πετύχουν αυτό που θέλουν. Έτσι, ανήμποροι και απογοητευμένοι, οι περισσότεροι από μας χάνουμε την αξιοπρέπειά μας και γινόμαστε ευάλωτοι σε κάθε φύσεως βία (ηθική, οικονομική κ.α.) του συστήματος!! Ο νόμος της ζούγκλας.
Καταφύγιο βρίσκουν πολλοί στα blogs, το τελευταίο οχυρό της δημοκρατίας όπως είπε ο Χάρης, και σωστά! Η ανωνυμία αποτελεί μια διέξοδο... Έναν τρόπο για να αμυνθούμε και να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπρέπειά μας. Ίσως είναι (ή καταντάει από μερικούς ανεγκέφαλους) αθέμιτο μέσο από την πλευρά των πολιτών, μα και τα μέσα που χρησιμοποιεί το σύστημα για να επιβληθεί είναι θεμιτά...?


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Legatum (μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο) οι Έλληνες είναι φοβισμένοι (χωρίς προσωπική ελευθερία) και οι λιγότερο ευτυχισμένοι στην Ευρώπη.

Ο δείκτης ευημερίας που καταρτίζει σε ετήσια βάση το Ινστιτούτο Legatum και ο οποίος αντιπροσωπεύει το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού λαμβάνει υπόψη μια σειρά μελετών (π.χ. της εταιρείας Gallup, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κλπ.), καθώς και μια σειρά παραγόντων όπως την οικονομική κατάσταση των χωρών, τα επίπεδα επιχειρηματικότητας, διακυβέρνησης, το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα υγείας, την ασφάλεια των πολιτών, την προσωπική ελευθερία και το κοινωνικό κεφάλαιο.

Δείτε τα αποτελέσματα παρακάτω, για την κατάταξη των Ελλήνων, μεταξύ των υπόλοιπων λαών:

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 28/01/2011

Δήμος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας
Αρ. Πρωτοκόλλου: 180

Σας προσκαλούμε σε δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος, την 28/1/2011 ημέρα της εβδομάδας Παρασκευή και ώρα 19.30 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα:
  • Θέμα 1o: Καθορισμός πιστωτικού ιδρύματος για έντοκη κατάθεση εσόδων του Δήμου.
  • Θέμα 2o: Συγκρότηση Επιτροπής για διενέργεια διαγωνισμών προμηθειών και αξιολόγησης αποτελεσμάτων (ΕΚΠΟΤΑ).
  • Θέμα 3o: Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής υλικών (ΕΚΠΟΤΑ).
  • Θέμα 4o: Ορισμός μέλους και αναπληρωτή για τη συγκρότηση Επιτροπής παραλαβής έργου και ορισμός δύο δημοτικών συμβούλων για τη συγκρότηση Επιτροπής συντάξεως βεβαιώσεως καλής εκτέλεσης έργου.
  • Θέμα 5o: Συγκρότηση Επιτροπής για την επισκευή και συντήρηση των αυτοκινήτων του Δήμου και την παραλαβή των ανταλλακτικών.
  • Θέμα 6o: Μεταφορά ποσού 156.826,33 € από το Τ.Π.& Δ. της ΔΟΥ-Λιβαδειάς στον αριθμό λογαριασμού του Δήμου που τηρείται στο κατάστημα της ALPHA ΒΑΝΚ στην Αράχωβα.

Ασυνήθιστες φωτογραφίες

Από τον lou xiro


Από τις καλύτερες η Νο6... Δε συμφωνείτε?

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ο εφιάλτης ενός ανώνυμου μπλόγκερ...

Την ίδια ώρα που επώνυμοι δημοσιογράφοι, πολιτικοί, αιρετοί κ.α. χτίζουν το brand name τους (και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς), κάποιοι άλλοι απλοί άνθρωποι γράφουν και δημοσιοποιούν τις σκέψεις τους, όπως έχει το δικαίωμα να κάνει κάθε ενεργός πολίτης που θεωρεί ότι η άποψή του είναι η καθημερινή ψήφος του. Όπως ο πολίτης προσέρχεται στην κάλπη και ψηφίζει μυστικά, έτσι και δικαιούται να λέει την άποψη του ανώνυμα, αν το επιθυμεί, για οτιδήποτε και οποιονδήποτε σχετίζεται με τη ζωή του, τον τόπο του και τον πλανήτη του.
Τους μπλόγκερ αυτούς (μεταξύ τους και η αφεντιά μου) δεν τους ενδιέφερει η καταξίωση και επιτυχία του ονόματος τους, αλλά δραπετεύοντας από τις κοινωνικές και συμβατικές δεσμεύσεις του κάθε ονόματος, γράφουν για την άποψη, απλώς και μόνο για να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους...
Το ήθος και η εντιμότητα φαίνονται στην ανωνυμία. Αν κάποιος αναγκάζεται περισσότερο να υποκρίνεται για να προστατέψει το όνομα του αυτός, είναι ο επώνυμος και όχι ο ανώνυμος...
Το παρακάτω email έλαβα από ανώνυμο αναγνώστη, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά. Διαβάστε το, αξίζει τον κόπο...

Χθες το βράδυ Ντελάλη είδα έναν εφιάλτη τον οποίο και αφιερώνω σε όλους του θαυμαστές της επωνυμίας των bloggers.

Ένας ανώνυμος blogger, ο "Σοφιστής" είχε, λέει, βρεθεί σε μια παράξενη κοινωνία. Τα πάντα, άνθρωποι, ζώα και πράγματα είχαν το όνομα τους καρφιτσωμένο στο πέτο τους σαν μέλη συνεδρίου διεθνούς οργανισμού...
Ολοι οι bloggers έγραφαν με το πραγματικό τους όνομα. Πάνος Καραπάνος, Σοφιστής... Στα λεωφορεία και στο μετρό οι επιβάτες είχαν κρεμασμένο στο πέτο τους ένα ταμπελάκι με το όνομα τους. Κώστας Βασιλείου εργάτης. Ελένη Αργυρίου εκπαιδευτικός.
Στους δρόμους δεν υπήρχε πια αυτό το γνωστό και ανώνυμο πλήθος. Όλοι έφεραν εμφανώς την πινακίδα τους θεωρημένη από το υπουργείο. ΥΑΒ Κώστας Πετρίδης. ΙΗΕ Μιχάλης Κωστόπουλος.
Στις διαδηλώσεις κάθε διαδηλωτής κρατούσε ένα πλακάτ με το όνομα του. Νίκος Μπάχαλος κουκουλοφόρος. Γιώργος Κωλοπαίδης Σέχτα Επαναστατών. Στα σούπερ μάρκετς οι καταναλωτές είχαν εμφανώς αναρτημένα τα ονόματα τους όπως τα προϊόντα στα ράφια, στις δε εκλογές ο πολίτης έγγραφε με ενθουσιασμό και το όνομα του στο ψηφοδέλτιο. Γιώργος Βασιλείου Πασόκ..

Όλα ήταν επώνυμα, έγκυρα και υπεύθυνα.

Μια κοινωνία του brand name που είχε αντικαταστήσει τις παραδοσιακές κοινωνικές τάξεις με τις τάξεις των ονομάτων.
Στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας φάνταζαν τα ονόματα των μεγαλοδημοσιογράφων, πανελιστών, μοντέλων, παιχτών ριάλιτι και ποδοσφαιριστών. Πάρα κάτω τα golden boys των μεγάλων επιχειρήσεων. Πιο κάτω των πρωθυπουργών, υπουργών, πολιτικών. Πιο κάτω των καλλιτεχνών και διανοουμένων. Ακόμα πάρα κάτω των επιστημόνων και φυσικά στο κατώτατο σκαλί τα ονόματα των απλών πολιτών.
Οι περιοχές ήταν επίσης χωρισμένες ιεραρχικά αναλόγως την αξία των ονομάτων που τις επισκέπτονταν ή κατοικούσαν σε αυτές. Εκάλη, Μύκονος, Αράχωβα. Οι ψευδείς φήμες και οι συκοφαντίες ήταν σπάνιες σε αυτήν την κοινωνία και αν υπήρχαν αντιστοιχούσαν στην ιεραρχία. Αρχίζοντας δηλαδή από κάτω προς τα πάνω οι περισσότεροι απατεώνες, κοπρίτες, συκοφάντες και διασπορείς ψευδών φημών ήταν οι απλοί πολίτες. Ακολουθούσαν οι επιστήμονες, ακόμα λιγότερους έβρισκες στους πολιτικούς, ακόμα λιγότερους στα golden boys και φυσικά απολύτως κανέναν στην κορυφή των μεγάλων ονομάτων του θεάματος, μεγαλοδημοσιογράφων, μοντέλων και παιχτών ριάλιτι, που αποτελούσαν το πλατωνικό αγαθό, το πρότυπο και ιδανικό όλων των άλλων στις κατώτερες κλίμακες...

Παντού στα κτίρια ήταν κρεμασμένα τεράστια banners πού προέτρεπαν ότι τα επώνυμα προϊόντα είναι και τα καλύτερα.
-Μην παίρνετε ανώνυμο λάδι σε ντενεκέ!
-Προτιμάτε τις επώνυμες σερβιέτες!


Ονοματοκρατία (καμία σχέση με το νομιναλισμό του Οκαμ). Η αξία των πάντων κρίνονταν απ το όνομα τους. “Πάν μέτρο όνομα” πού θάλεγε και ο προπάππος μου ο Πρωταγόρας...
Η επιτυχία, η εντιμότητα και υπευθυνότητα ήταν συνδεδεμένη με το μέγεθος του ονόματος. Όσο πιο επώνυμος τόσο και πιο άξιος.

Οι πάντες επιδίδονταν μετά μανίας στο κτίσιμο του brand name τους και έτσι έκτιζαν ταυτοχρόνως και την πρόοδο και το μέλλον αυτής της παράξενης κοινωνίας...

Αυτός ήταν ο εφιάλτης μου. Όλοι οι επώνυμοι κυνηγούσαν να εξοντώσουν τούς εναπομείναντες ανώνυμους που αποτελούσαν τη “μάστιγα” της κοινωνίας και κρύβονταν σαν τα ποντίκια στους υπονόμους της... Εκεί είχε κρυφτεί και ο δυστυχής μπλόγκερ Σοφιστής και άκουγε ήδη τα γαβγίσματα των σκυλιών να πλησιάζουν..

«Κάποιος θα πρέπει να συκοφάντησε τον Γιόσεφ Κ., διότι χωρίς να έχει κάνει τίποτα κακό, ένα ωραίο πρωί συνελήφθη»... Φ. Κάφκα.

Αυτήν λοιπόν την κοινωνία ονειρεύεσαι κε έγκυρε και επώνυμε; Δεν το πιστεύω..

Για την αντιγραφή απο το sofistis.wordpress.com
Ανώνυμος Αναγνώστης

Eίναι τρελοί αυτοί οι Αραχωβίτο - Διστομίτο - Αντικυραίο - Στειριώτες

Με αφορμή το άρθρο του Γιάννη Λουκά, μου ήρθε στο μυαλό η "διχόνοια" του Αστερίξ. Δεν ξέρω αν το έχετε διαβάσει, πάντως εγώ σας το προτείνω...

Eίναι τρελοί αυτοί οι Αραχωβίτο - Διστομίτο - Αντικυραίο - Στειριώτο - Ασπροσπιτιώτες άνθρωποι. Αν μας ήξερε ο Οβελίξ, σίγουρα θα το έλεγε...


Κατερίνα
(πηγή Comic: scribd.com)

ΥΓ. Ντελάλη: Κατερίνα σε ευχαριστώ... Μετά το άρθρο του Γιάννη Λουκά, είναι χαρά μου να φιλοξενώ ακόμα μια υγιή φωνή, που με εύθυμη διάθεση προσπαθεί να δει λίγο πιο μακριά.
Πιέστε Fullscreen για να διαβάσετε σε πλήρη οθόνη την ιστορία της διχόνοιας...

Aργά μας θυμήθηκε...

Μας ξέχασε ο φετινός χειμώνας και οι συνθήκες όχι μόνο στην Αράχωβα αλλά και σε όλη τη χώρα μέχρι τώρα χαρακτηρίζονται ήπιες. Λίγα χιόνια ο Παρνασσός, στην Αράχωβα δεν σημειώθηκε αξιόλογη χιονόπτωση, οι μυγδαλιές άνθισαν και όλα δίνουν την εντύπωση πως διανύουμε την άνοιξη. Θα συνεχιστεί όμως αυτή η κατάσταση?
Ήδη εδώ και δύο 24ωρα ο καιρός έχει κρυώσει αρκετά και πασπάλα επισκέπτηκε το χωριό μας.
Επειδή δεν θέλω να σας κουράσω με τις διατάξεις των συστημάτων και όλες τις μετεωρολογικές ορολογίες, όλα δείχνουν πως μπαίνουμε σε καθαρά χειμωνιάτικη περίοδο. Από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή, δρολάπια, παροδικές βροχές εξαιτίας της πρόσκαιρης ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.Ο βοριάς θα μαλώνει με το νοτιά και η θερμοκρασία θα είναι στην περιοχή του μηδενός, ενώ την Πέμπτη το απόγευμα θα παρουσιάσει μικρή πρόσκαιρη άνοδο.
Τέλος από βδομάδα με κάθε επιφύλαξη πάμε για παγερές καταστάσεις, καθώς ψύχος από την Ρωσία έχει διάθεση να κάνει διακοπές στην Ελλάδα.
Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω, αλλά κάντε τα κουμάντα σας στο πετρέλαιο. Και με το τσίπουρο κάτι γίνεται πάντως!!

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Το κοπή τη πίττα

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους απίθανους που τρώγονται στο blog του Ντελάλη για προσωπικούς και κομματικούς λόγους, που παραβρέθηκαν στο κοπή τη πίττα του Ντελάλη... Και του χρόνου σπίτια σας, σας βαρεθήκαμε...


ΥΓ: Εμείς οι πολίτες του νέου Δήμου είμαστε αγαπημένοι και μονιασμένοι. Εσείς φτιάξτε τα δικά σας blog για να τσακώνεστε, όχι εδώ.

Ομάδα νέων Αναγνωστών του νέου Δήμου

Περί διχόνοιας και ενότητας

Του Γιάννη Αν. ΛΟΥΚΑ

«Ομόνοιαν δίωκε»
(=Να επιδιώκεις την ομόνοια)
Δελφικά Παραγγέλματα


Εισαγωγή

Τίποτα στην Ελλάδα δεν είναι πιο εύκολο από το διχασμό (από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα). Άπειρα πράγματα μας χωρίζουν και μας διαιρούν, ελάχιστα όμως (και για πολύ λίγο χρόνο) μας ενώνουν. Μια εθνική κατάρα!
Το ούτως ή άλλως δύσκολο ξεκίνημα του νέου Δήμου μας, που προβλέπει την ένωση διαφορετικών Δήμων και Κοινοτήτων και πρέπει να βασίζεται στην ενότητα και το κοινό όραμα, είχε και έναν επιπρόσθετο παράγοντα, μη προβλέψιμο χρονικά: το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας για τη θηριωδία της σφαγής του Διστόμου.
Έτσι λοιπόν, πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας διοίκησης από τη νέα Δημοτική (Καλλικρατική) Αρχή, έχω μια προσωπική αίσθηση ότι ‘τα είδαμε όλα’ και μια αιωρούμενη απειλή ότι ‘δεν είδαμε ακόμη τίποτα’.

Έχω κατασταλάξει (μετά από πολλή σκέψη) στο εξής συμπέρασμα: τσαλαπατάμε την ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ! Καταστάσεις όχι πολύ μακρινές, αλλά ούτε και ιδιαίτερα κοντινές, που εμπεριέχουν ανθρώπινες και εθνικές τραγωδίες, αλλά και ένδοξες στιγμές ηρωισμού και έξαρσης, χρησιμοποιούνται εύκολα και αβασάνιστα για κομματικές σκοπιμότητες, σωβινιστικές εξάρσεις, τοπικιστικά συμφέροντα, προσωπικές αντιδικίες. Η ζημιά είναι τεράστια και μακροχρόνια, το ‘όφελος’ ασήμαντο και εξαιρετικά εφήμερο.

Το Δίστομο - Η σφαγή – Ο εμφύλιος

Πέρσι, παραμονή της Επετείου της Σφαγής, είχα γράψει ένα άρθρο στο ΝΤΕΛΑΛΗ, όπου προσπάθησα να μεταφέρω τα βιώματά μου, μετά από είκοσι χρόνια συμμετοχής μου, απευθυνόμενος κυρίως προς τους συμπατριώτες μου Αραχωβίτες, που ενδεχομένως δεν έτυχε να είχαν τη γνώση για το μέγεθος και την έκταση του δράματος.
Σε κάποιο σημείο έγραφα, ότι στην είσοδο του Ναού του Αγίου Νικολάου, στη θέση που συνήθως αναγράφονται οι ευεργέτες, εδώ αναγράφεται ο μακρύς κατάλογος των άμαχων και ανυπεράσπιστων θυμάτων.
Δεν σας έδωσα όμως τότε όλη την εικόνα. Στην απέναντι πλευρά πάνω από την είσοδο υπάρχει και άλλος μαρμάρινος κατάλογος θυμάτων: του Εμφυλίου Πολέμου! Δεν έχει σημασία και ποσώς με ενδιαφέρει από ποια πλευρά, ούτε οι ερμηνείες, ούτε οι ευθύνες. Το φοβερό και απίστευτο είναι...

Ο χρόνος τελειώνει, δράσε πριν να είναι αργά...


Από τον Βαγγέλη Οικονομάκη

Ανακοίνωση από το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών Ιτέας "Ο Πελεκάνος"

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ιτέας "Ο Πελεκάνος" σας προσκαλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Αρχονταρίκι, Πλατεία Λάκκα, Αράχωβας.

Επίσης θα πραγματοποιήσει εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 και από ώρα 10:30 έως 14:30 στο ισόγειο του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας (Παλαιό Δημοτικό Σχολείο).

Με ιδιαίτερη τιμή
Το Δ.Σ.

Λεφτά υπάρxουν

Mια διάλεξη με τον Richard D. Wolff.

Αν και δε συμφωνώ επί της ουσίας, γιατί το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι συνολικά στο σύστημα, δείτε παρακάτω κάτι ενδιαφέρον.


Αναγνώστης

Η ρήση της ημέρας

Όπου κι αν βρίσκεσαι, σκάβε βαθιά.
Κάτω είναι η πηγή.
Άσε τους σκοταδιστές να φωνάζουν πως "κάτω είναι η κόλαση".

Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

ΥΓ. Πολλοί διαμαρτύρονται για τη χθεσινή δημοσίευση του Πρακτικού με την Απόφαση της βράβευσης του Dr. Lachauer. Κάποιοι λένε πώς το έκανα για τις επισκέψεις, άλλοι ότι μου την έφεραν.
Μα δεν έχω ανάγκη περισσότερες επισκέψεις, αντίθετα μου προσθέτουν βάρος ευθύνης. Δεν είμαι τυχοδιώκτης/τρια ούτε ψώνιο. Κι από την άλλη, δεν μου την έφεραν, καθώς δεν πιστεύω ότι έχουμε τίποτα να κρύψουμε από τους υπόλοιπους συν-δημότες. Οι καλές σχέσεις βασίζονται σε εμπιστοσύνη και στη γνώση, όχι στο σκοτάδι.
Προτιμάτε να λογοκρίνω εγώ τους προβοκάτορες, που προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ των χωριών, ή να δίνετε εσείς ξεκάθαρες απαντήσεις και να κρίνετε μόνοι σας τι συμβαίνει? Η απάντηση είναι προφανής...

Ντελάλης

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Το Πρακτικό του δημοτικού συμβουλίου Αράχωβας, σχετικά με την απονομή αναμνηστικού μεταλλίου και πλακέτας στον Dr. Rudolf Lachauer

Έλαβα και δημοσιεύω το παρακάτω απόσπασμα από το Πρακτικό υπ. αρ. 6/2009 (με ημερομηνία 21/04/2009) του Δημοτικού Συμβουλίου Αράχωβας, σχετικά με την απονομή αναμνηστικού μεταλλίου και πλακέτας στον Dr. Rudolf Lachauer. Περισσότερα για την ιστορία αυτή, δηλαδή ποιος είναι ο κ. Lachauer και γιατί τιμήθηκε από την Αράχωβα δε γνωρίζω με ακρίβεια.

To παρακάτω απόσπασμα έλαβα από ανώνυμο αναγνώστη με το εξής σχόλιο:

"Φίλοι του Διστόμου ,

Μήπως θέλετε να τιμήσετε τους Γερμανούς Ναζιστές του Ολοκαυτώματος της Σφαγής? Ο πλέον αρμόδιος είναι ο νυν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου όπως βλέπετε στην απόφαση του Δ.Σ. Αράχωβας τον Απρίλιο του 2009.
Ερνέστο".


Για την πλήρη κάλυψη -και όχι κουκούλωμα- του θέματος ζήτησα επιτακτικά από τον "Ερνέστο", το απόσπασμα να συνοδεύει σύντομο ιστορικό του θέματος καθώς και το σκεπτικό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρώ αδιανόητο κάποιος που έχει πρόσβαση σε ένα απόσπασμα Πρακτικού, να μην γνωρίζει το ιστορικό και το σκεπτικό της απόφασης. Παρόλα αυτά ο αποστολέας δεν θέλησε να απαντήσει! Επιπλέον, θεωρώ το σχόλιο του "Ερνέστο" τουλάχιστον άστοχο, καθώς αφενός δεν βοηθάει τη συνεργασία των κατοίκων των δύο χωριών και αφετέρου για την απόφαση αρμόδιοι να απαντήσουν είναι όλοι όσοι το υπερψήφισαν, κι όχι μόνο ο κ. Γιαννέλος. Όποιος λοιπόν γνωρίζει ας μας ενημερώσει, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές.


Διόρθωση. Διορθώνω το λάθος μου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. όπως φαίνεται στην εικόνα ήταν ο κ. Γ. Ανδρέου, κι όχι ο κ. Γιαννέλος.

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τη σφαγή του Διστόμου

Ο Διστομίτης Δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας μιλά στο ΝΕΤ για τις Γερμανικές αποζημιώσεις και τη Σφαγή του Διστόμου.

Τα κοράκια είναι μοχθηρά και ζηλιάρικα πουλιά...

Θα μπορούσε αυτή η συζήτηση να γίνεται στην παραλία Διστόμου...? Ίσως...

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Η ρήση της ημέρας

Μπορούν να διαλέξουν ό,τι χρώμα θέλουν, αρκεί να είναι μαύρο.

Henry Ford, 1863-1947
Αμερικανός βιομήχανος (για το πρώτο μοντέλο Ford)

ΥΓ. Το μαύρο είναι απαίσιο χρώμα... Ειδικά όταν πρόκειται για αιρετούς...

Θα αυτοκαθαρθεί ή θα σαρωθεί η πολιτική τάξη

Γράφει ο Χρήστος Παναγιωτακόπουλος

Όταν έφτασαν στα δύσκολα, στα ονόματα δηλαδή, οι μεν άρχισαν να παίρνουν οδηγίες από το πρωθυπουργικό γραφείο, οι δε από το επιτελείο του αρχηγού της αντιπολίτευσης! Τώρα το διαψεύδουν -λογικό είναι -αλλά έτσι έγινε. Ποιός θα αποφάσιζε, δηλαδή, για την τύχη του Τσοχατζόπουλου ή του Βερελή, από τη στιγμή που οι ίδιοι οι βουλευτές διαφωνούσαν μεταξύ τους; Ποιός θα είχε τον τελικό λόγο για τον Σημίτη ή τον Παυλόπουλο; Άλλοι από τις ηγεσίες; Αστεία πράγματα.

Κάπως έτσι έφτασαν στο παραπέντε της έκδοσης πορίσματος, γράφοντας και σβήνοντας ονόματα, τα οποία στη συνέχεια διοχέτευαν στα ΜΜΕ και στους πέντε ανέμους… Τα μικρότερα κόμματα έβαλαν τις φωνές, ξεσηκώθηκαν οι τηλεοράσεις, οι εφημερίδες και τα ραδιόφωνα, αλλά τί πέτυχαν; Να συσπειρώσουν τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ -μέλη της εξεταστικής επιτροπής, εναντίον τους! Αίφνης ο Συνασπισμός, ο ΛΑΟΣ και οι δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν ότι απαξιώνουν την πολιτική! Μάλιστα! Δεν απαξιώνουν την πολιτική οι πολιτικοί, την απαξιώνουν οι άλλοι… Πάντα οι άλλοι! Πάλι φταίει ο Χατζηπετρής!

Top