αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Η ώρα της γης

Ώρα της γης σήμερα, από τις 8.30 έως τις 9.30. Πρόκειται για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης ενάντια στην κλιματική αλλαγή που κάνει η WWF σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο τραγούδι η Πίτσα Παπαδοπούλου.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Προαναγγελία κυκλοφορίας Αχού Αράχωβας

Του Στάθη Γιανέλλου

Στον Αχό Μαρτίου που θα κυκλοφορήσει την
Μ. Παρασκευή:
Όλες οι εξελίξεις για τον Καλλικράτη, αφιέρωμα στο Αραχωβίτικο Πάσχα. Μια αποκατάσταση ιστορικής αδικίας επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Παρουσίαση του συλλόγου εν Αθήναις Αραχωβιτών και αποκλειστική δισέλιδη συνέντευξη του Ντελάλη στην αρχισυντάκτρια μας Ελπίδα Δημακοπούλου.

Η ρήση της ημέρας

Το τίμημα της ελευθερίας είναι η συνεχής επαγρύπνηση.

Τόμας Τζέφερσον, 1749-1826, Αμερικανός Πρόεδρος

Ο Τόμας Τζέφερσον (Thomas Jefferson, 1743 - 1826) ήταν ο τρίτος Πρόεδρος των Η.Π.Α. και κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Ελληνομαθής, ορθολογιστής και υπέρμαχος του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, συνέταξε την περίφημη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και ήταν θαυμαστής της Γαλλικής Επανάστασης. Διετέλεσε Πρόεδρος των ΗΠΑ για δύο συνεχόμενες θητείες.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ο... "άγνωστος" Γεώργιος Καραϊσκάκης

«Άμα ζήσω θα τους γαμήσω, άμα πεθάνω θα μου κλάσουν τον μπούτζον»

Γεώργιος Καραϊσκάκης (1789-1827)

Επιτρέψτε μου μια ύβρη, που αποδίδεται στον Γ. Καραϊσκάκη, και σύμφωνα με πολλούς μόνο σε Τούρκους δεν αναφερόταν. Eίναι αυτή η φράση, η απόλυτη έκφραση ελευθερίας, η απόλυτη συνειδητοποίηση του τι σημαίνει ο θάνατος. Τι σημαίνει πραγματικά να βγαίνεις κερδισμένος, να είσαι ευτυχισμένος και χορτασμένος. Και πόσο λυπάμαι που στα σχολεία μας αποκρύπτουν τεχνηέντως αυτά τα λόγια του.
Η φωτογραφία είναι χθεσινή (24/03/2010).

1821: η πορεία προς τη μεγάλη στιγμή

Από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ

Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ, μέσα από ιστορικά στοιχεία και αναπαραστάσεις, αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821 και στον τρόπο που αυτή προετοιμάστηκε και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα
.
Ξεκινά με τη ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και τον όρκο που έδιναν τα μέλη της. Η αφοσίωση και η αγάπη στην πατρίδα ήταν υπέρτατο καθήκον για όλους τους αγωνιστές. Ο εχθρός ήταν ένας, οι Τούρκοι, και έπρεπε όλοι να συσπειρωθούν εναντίον τους. Οι βιαιότητες και οι λεηλασίες δεν είχαν τελειωμό. Οι Τούρκοι ποτέ δεν πίστευαν και δεν περίμεναν ότι οι Έλληνες θα ξεσηκωθούν και θα αντιδράσουν. Ακόμη και όταν οι φήμες για την Επανάσταση διαδίδονταν, εκείνοι εθελοτυφλούσαν και αρνούνταν να δουν την πραγματικότητα. Όμως, ο ξεσηκωμός ήταν πολύ κοντά.

Η πρώτη ελληνική σημαία (1822-1978)

Ο αφηγητής περιγράφει αναλυτικά την πορεία που διέγραψε η Επανάσταση και τις πόλεις από τις οποίες πέρασε. Σιγά-σιγά, όλη η χώρα συμμετείχε ενεργά και δραστήρια στον αγώνα για την απελευθέρωση. Απλοί άνθρωποι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια και προσέφεραν ό, τι μπορούσαν με κάθε μέσο και τρόπο.
Προβάλλονται πλάνα της κάθε περιοχής που ξεσηκωνόταν, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στους κύριους πρωταγωνιστές Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, Π. ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ, Δ. και Α. ΥΨΗΛΑΝΤΗ, Ο. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟ, Α. ΔΙΑΚΟ, καθώς και πολλούς άλλους που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για την ελευθερία.
Βλέπουμε πλάνα από αγάλματά τους, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικούς δρόμους πόλεων, προς ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους.
Το ντοκιμαντέρ κλείνει με την εικόνα ενός τσολιά που πέφτει, μαχόμενος πάνω στον αγώνα, αναδεικνύοντας έτσι την έννοια της αυτοθυσίας, σε όλο της το μεγαλείο.


Πηγή: www.ert-archives.gr

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Η τρανότερη και πιο αδούλωτη καρδιά της ελληνικής ιστορίας

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ
Ο γιος της καλογριάς

Το βουνό χρυσή σκάλα, κλέφτες και κουρσάροι,
την κατεβαίνανε, και σ' όλους μέσα ποιος;
Ένας ξεχώριζε, του γένους το καμάρι,
της καλογριάς ο Γιός.
Κωστής Παλαμάς

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ήτανε ολάκερη η γενιά των Ελλήνων. Τούτος ο αδύνατος μούλος, ήταν -είναι ακόμη και τώρα- η ψυχή του ασύνορου, του ανυπόταχτου, του λεύτερου Έλληνα. Τούτος, ο δίχως καταγωγή, το μαυράδι στην όψη και τα πνευμόνια, είχε την τρανότερη ψυχή της ελληνικής ιστορίας. Ξεπήδησε από τα Τάρταρα, πολεμώντας, βρίζοντας, νικώντας, καταφρονώντας. Δεν γονάτισε ποτέ του και γι' αυτό ενώ έφτασε κατάκορφα, αδούλωτος και νικητής, κατατρέχτηκε, στιγματίστηκε, κατηγορήθηκε όσο δεν πήγαινε. Φαμίλια δυνατή πίσω του, γραμματικούς λόγιους, δεν είχε για να φανερώσουν την αξιοσύνη του. Οι οχτροί του, φανεροί και αφανέρωτοι, ψεύτες και δολεροί, φτιάξανε το πορτρέτο του. Ο Καραϊσκάκης υπήρξε η τρανότερη και πιο αδούλωτη καρδιά, ολάκερης της ελληνικής ιστορίας. Ολάκερης.
Χτύποι καμπαναριού φτάνουν, ποδοβολητά, γιουρούσια, αχός αρμάτων. Καλώς ήρθες, στρατηγέ. Όλα τα φλάμπουρα, αντάμα σου δεν είναι; Οι τρουμπέτες σου; Και το ματωμένο μπαϊράκι σου; Να το, σιμά σου. Στητό, πιστό, νικηφόρο. Χιλιάδες χέρια το κρατούν. Φωνές, αντίλαλοι, τραγούδια. Το υψώνουν οι νέοι, το υψώνουν οι γερόντοι, το υψώνει η ιστορία. Κι όλοι μαζί, Ελλάδα, κληρονομιά, λευτεριά, ιστορία, αντάμα τραβάμε για το βουνό της πεθυμιάς σου, να λειτουργηθούμε, να στρώσουμε χάμω λαμπρινό τραπέζι, να πιούμε, να φάμε, να βάλουμε την απαλάμη μας στη ματωμένη σημαία σου...

Ποιος στ' αλήθεια είμαι εγώ και πού πάω,
με χίλιες δυο εικόνες στο μυαλό,
οι προβολείς με στραβώνουν και πάω,
και γονατίζω και το αίμα σου φιλώ.
Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη
Διονύσης Σαββόπουλος

Μπριγιάνι

Υλικά:
-1 τσαρούχι μπακαλιάρο
-Λάδι όσο χρειάζεται
-1 κρεμμύδι ξερό και κρεμμυδάκια φρέσκα
-Ντοματοπελτές, και πιπέρι όσο χρειάζονται.
-Χόρτα μυρωδικά: Λάπαθα, σέσκουλα, στρέφλα, σπανάκι, μυρμνίδες, παπαρούνες, πρασλήθρες, καυκαλήθρες.

Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε το μπακαλιάρο από την προηγούμενη μέρα, αφού προηγουμένως τον έχουμε καθαρίσει από τα λέπια και τον έχουμε κόψει σε κομμάτια, αλλάζοντας ταχτικά το νερό για να ξαρμυρίσει.
Τηγανίζουμε ελαφρά τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο λάδι. Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει τα χόρτα τα οποία τα κόβουμε ψιλά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το λάδι και τα χόρτα και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε την ντομάτα και το πιπέρι και αφού βράσουν λίγο τα τοποθετούμε σε ταψί και από πάνω βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου ρίχνοντας επιπλέον λίγη ντομάτα και λίγο λάδι αν θέλουμε. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Αν θέλούμε, αντί για μπακαλιάρο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψάρι. Κυρίως τα λιπαρά ψάρια είναι ωραία με τα χόρτα.

arachova.tripod.com/paradosiakes_syntages.htm
Για τη μεταφορά: Ελεύθερος Πολίτης
(Όποιος βάλει στοίχημα, ότι του Ευαγγελισμού έστω και ένα σπίτι στην Αράχωβα δεν θα έχει Μριγιάνι, θα το χάσει).

Μοσχοφόρος Κούρος και αραχωβίτες νέοι με αρνιά στους ώμους

Του Στέργιου Μπακολουκά

Τύχη καλή με ώθησε να διαβάσω πριν από αρκετό καιρό το βιβλίο των Φιλόλογων, τολμώ να πω και φίλων μου, Καλής Γ. Λούσκου και Ευάγγελου Ν. Νικολιδάκη, με τίτλο: ΤΟ ΠΑΝΥΓΥΡΑΚΙ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, από το οποίο προέρχονται οι παρακάτω φωτογραφίες.

Δυο πράγματα με εντυπωσίασαν:
1) Η φωτογραφεία του εξώφυλλου, που δεν σας αποστέλλω για να ανατρέξετε στο υπέροχο πρωτότυπο, η οποίο μας παραπέμπει στη ζωγραφική του Θεόφιλου, αλλά και στη δυναμική παρουσίαση της Πομπής των Παναθηναίων, όπως αυτή παρουσιάζεται στα γλυπτά του Παρθενώνα από τον Φειδία.
2) Στην ασύλληπτη ομοιότητα που προκύπτει από τη σπειροειδή βιολογική συνέχεια του παλαιού και του νέου.

Απολαύστε τη

Η παράδοση από τα βάθη των αιώνων συνεχίζεται
Ο μοσχοφόρος Κούρος της Ακρόπολης (περ.570 π.χ.): Παριστάνεται παλικάρι από την Αθήνα με το μικρό μοσχάρι στους όμους για να το προσφέρει στη θεά Αθηνά (Αθήνα Μουσείο Ακρόπολης).


Παλικάρια της Αράχωβας (2004): Στους ώμους έχουν το αρνί, έπαθλο στο αγώνισμα του ανηφορικού δρόμου προς Τιμήν του Άι Γιώργη. Στη σεμνοπρεπή έκφραση με το ευρόσυνο μειδίαμα αντανακλάται η εσωτερική πληρότητα στους νεοέλληνες λεβεντονιούς, όπως και στον αρχαικό κούρο. Η πολύπτυχη καμζόλα ανακαλεί στη μνήμη τον κοντό αρχαίο χιτώνα.


Από το βιβλίο ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Μελέτη του τραγουδιού και των εθίμων

Της Καλής Γ. Λούσκου
Και του Ευάγγελου Ν. Νικολιδάκη

Πρόταση

Του Παναγιώτη

Προτείνω στον Ντελάλη να βάλει μια ενότητα στην οποία θα μπορεί ο καθένας να κάνει σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις για θέματα του τόπου μας.
Να σταματήσει επιτέλους η φαγωμάρα για οτιδήποτε.
Να σταματήσει επιτέλους η απαξίωση όλων και οτιδήποτε έχουν προσφέρει.
Να σταματήσει επιτέλους η κριτική χωρίς όμως να θέλουν να βοηθήσουν χωρίς να συμμετέχουν οι ίδιοι. Δεν γίνονται όλα δια μαγείας.
Μια πρόταση σοβαρή και τεκμηριωμένη θα είναι πιο εύκολο να γίνει δεκτή από αρμόδιους φορείς.
Ίδωμεν και αναμένοντας τα αποτελέσματα...

Η ρήση της ημέρας

Τα καλύτερα μυαλά δεν είναι στην κυβέρνηση. Αν υπήρχαν τέτοια, οι εταιρείες θα τα προσλάμβαναν αμέσως.
(αφιερωμένο σε ένα φίλο)

Ρόναλντ Ρήγκαν, 1911-2004, Αμερικανός Πρόεδρος (1981-1989)

Ο Ρόναλντ Ουίλσον Ρήγκαν (Ronald Wilson Reagan) ήταν ηθοποιός, κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και κατόπιν έγινε ο 40ός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο γηραιότερος που εξελέγη ποτέ (69 και 73 ετών αντίστοιχα για τις δύο του θητείες). Θεωρείται από την πλειοψηφία των Αμερικανών ως ένας από τους πλέον πετυχημένους προέδρους τους.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Για το πανηγυράκι

Ανώνυμη δημοσίευση

Φίλοι
Γιατί όσοι πονάνε το πανηγύρι για μένα είναι φίλοι..
.

Στη διοργάνωση του πανηγυριού για μένα γίνεται καλή δούλεια, αν αναλογιστεί κανείς πόσο λίγοι τρέχουν και πόσοι πολλοί έχουν άποψη και λένε, λένε τον τελευταίο μήνα πριν το πανηγύρι, αλλά από κει και πέρα τίποτα. Αυτούς τους λίγους, που είτε φαίνονται, είτε προσφέρουν αδιάκοπα αλλά από ταπεινότητα μένουν πιο πίσω, εγώ πραγματικά τους ευχαριστώ για την προσφορά τους, ας το βρουν το καλό από τον Άγιο...

Από κει και πέρα το πρόβλημα, φίλε Ντελάλη, είναι ΜΟΝΟ ένα και ας εστιάσουμε σε αυτό... Η περιφορά της εικόνας την παραμονή. Το θέαμα, το σκορποχώρι που παρουσιάζεται είναι προσβολή για μας και πάνω απ΄όλα για τον Άγιο... η περιφορά διαλύεται μαζικά όταν περνάει...

Η ώρα της γης

H Ώρα της Γης γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, η Ώρα της Γης άγγιξε 50 εκατομμύρια πολίτες σε 35 χώρες ανά τον πλανήτη, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Το 2009, εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών σε ολόκληρο τον πλανήτη συμμετείχαν...

Οδυσσέας Ανδρούτσος

«Χάνι με λέγαν της Γραβιάς
για χαν’ μ’ είχαν χτίσει
μα ο γιος τ’ Αντρούτσου
μ’εκανε της δόξας ρημοκκλήσι»
Κωστής Παλαμάς

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν γιος του Ανδρέα και της Ακριβής Βερούση ή Ανδρούτσου, επίθετο που του είχαν προσδώσει επειδή ήταν άνδρας γενναίος που, με τόλμη και θάρρος, πολέμησε τους Τούρκους αλύπητα για όσο έζησε.

Η καταγωγή του ήρωα ήταν οι Λιβανάτες Φθιώτιδας (Λοκρίδα όπως λέγονταν παλαιότερα). Γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1790 και πέθανε το 1825, σε ηλικία 35 ετών, από ελληνικά χέρια.

Από μικρός έζησε την καταπίεση των Τούρκων και ήξερε καλά τί θα πει σκλαβιά. Ήταν παιδί όταν οι Τούρκοι, με εντολή του Σουλτάνου, σκότωσαν τον πατέρα του στην Κωνσταντινούπολη. Η μάνα του η Ακριβή φοβήθηκε πως οι Τούρκοι θα σκότωναν και τον μικρό Οδυσσέα της. Για να τον γλυτώσει τον πήγε στην αυλή του Αλή Πασά Τεπελενλή των Ιωαννίνων πιστεύοντας πως ήταν το καλύτερο για το παιδί της (εκμεταλλευόμενη μια χάρη που χρωστούσε ο πασάς στον άνδρα της). Σκέφτηκε πως αν ο Πασάς τον δεχόταν θα προστάτευε τη ζωή του και ταυτόχρονα θα σπούδαζε.

Ο Αλή Πασάς τον...

Η ρήση της ημέρας

[...] με μάτια ανοιχτά κρατήσου και οικειοποιήσου, οικειοποιήσου, οικειοποιήσου...

Νικολάι Ιβάνοβιτς Λομπατσέφσκι

Ρώσος μαθηματικός (1792 - 1856). Θεωρείται ο θεμελιωτής της μη ευκλείδειας γεωμετρίας. Η γεωμετρία του βασίζεται στο ότι από ένα σημείο που βρίσκεται εκτός ευθείας μπορούν να αχθούν προς αυτήν πολλές παράλληλες, ενώ η ευκλείδεια γεωμετρία δέχεται ότι μόνο μία παράλληλη φέρεται. Οι ιδέες του άνοιξαν ευρείς ορίζοντες για την αστρονομία, τη φυσική και τη μηχανική.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η υπολογιστική δύναμη στα καλύτερά της

Διαβάζω τακτικά το Blog σας και συγχαρητήρια για την προσπάθεια...
Επειδή όμως είμαι σίγουρη ότι απευθύνεστε και σε φοιτητές/μαθητές Αραχωβίτες σας παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε το παρακάτω:

Τον κ. Wolfram κάποιοι απο εμάς τον έχουμε ακούσει μέσω του προγράμματος Mathematica. Ο Βρετανός Stephen Wolfram είναι αν μη τι άλλο καινοτόμος. Έχοντας διακριθεί στο χώρο της φυσικής, των μαθηματικών, του προγραμματισμού αλλά και στον επιχειρηματικό χώρο, εισήγαγε στις 16 Μαίου 2009 την ηλεκτρονική υπολογιστική εγκυκλοπαίδεια "Wolfram Alpha".

Με τη βοήθεια αυτού του εργαλείου, η γλώσσα που έχει αναπτύξει ο παγκοσμίου φήμης επιστήμονας, δεν ανακαλεί απλά λύσεις, αλλά τις υπολογίζει. Προσφέρει μια ριζοσπαστική, εύκολη, αλλά πάνω απο όλα προσβάσιμη εγκυκλοπαίδεια η οποία καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας: από τις θετικές επιστήμες μέχρι τις οικονομικές.

Προσωπικά σπουδάζοντας σε σχολή θετικών επιστημών, όπου ο υπολογισμός των ολοκληρωμάτων ήταν απαραίτητος για κάθε μάθημα, η έκπληξή μου όταν το ανακάλυψα ήταν μεγάλη... Ακόμα και τα πιο δύσκολα θέματα κβαντομηχανικής λύνονται σε μισό λεπτό...
Παράδειγμα, εάν θέλουμε να υπολογίσουμε ένα ολοκλήρωμα ή να μελετήσουμε μια συνάρτηση απλά γράφουμε "integrate f(x)=cosx" και μπορούμε να επαληθεύσουμε τις λυκειακές μας γνώσεις.
(http://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate+f%28x%29%3Dcosx).

Δείτε το εισαγωγικό βιντεο και "παίξτε" με τον κ. Wolfram στο site: wolframalpha.com

Απαραίτητη η γνώση αγγλικών

Παγκόσμια ημέρα του νερού

Το νερό είναι η πηγή ζωής, αυτό που ενώνει όλα τα έμβια όντα του πλανήτη. Το νερό συνδέεται άμεσα με όλους τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών: τη βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και του προσδόκιμου ζωής, τη γυναικεία χειραφέτηση, την επισιτιστική ασφάλεια, την αειφόρο ανάπτυξη και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η αναγνώριση αυτής της σχέσης οδήγησε στην ανακήρυξη της δεκαετίας 2005-2015 σε Διεθνή Δεκαετία Δράσης "Νερό για τη Ζωή", αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Συνολικά 880 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ 2,7 δισεκατομμύρια -ανάμεσά τους 980 εκατομμύρια παιδιά- δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής.

Δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Τόγια
«Παγκόσμια ημέρα για το νερό: Αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση σε καθαρό νερό»
Η επάρκεια νερού αποτελεί σήμερα μαζί με την κλιματική αλλαγή τα σοβαρότερα προβλήματα του πλανήτη. Οι ανάγκες...

Η ρήση της ημέρας

Γνώθι μαθών (γνώριζε εκ πείρας)
Άρχε σεαυτού (Να κυριαρχείς τον εαυτό σου)

Ηθικό Δελφικό Παράγγελμα
Τα ηθικά Δελφικά Παραγγέλματα ή Πυθίας Γράμματα ήταν εντοιχισμένα στον πρόναο του Ναού του Απόλλωνος στους Δελφούς, για τα οποία ο Παυσανίας στα «Φωκικά» του λέει: «Εν δε τω προνάω τα εν Δελφοίς γεγραμμένα εστίν ωφελήματα ανθρώποις εις βίον».
ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ – (ΕΙ: Εν Δελφοίς) - ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ

Επανάσταση 1821: Α' μέρος - Κολοκοτρώνης

Ευχαριστώ το Ντελάλη για τη διάθεση του χώρου του για 4 δημοσιεύματα σχετικά με την Επανάσταση του 1821. Τα κείμενα δεν είναι δικά μου, έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο.

Το 2007 είχα δημοσιεύσει το άρθρο που ακολουθεί, και αντί χιλιοειπωμένων λόγων, επέλεξα να αντιγράψω τα κείμενα εκείνης της εποχής που περιγράφουν την Σύλληψη, δίκη και φυλάκιση του Κολοκοτρώνη. Τα κείμενα αυτά, είναι άγνωστα στον πολύ κόσμο και δυστυχώς απουσιάζουν και από τα επίσημα αναγνωστικά των Ελληνικών Σχολείων.
Και πώς να μην απουσιάζουν άλλωστε, αφού, ακόμη και τη λέξη «Εθνικής» που χαρακτήριζε το Υπουργείο Παιδείας διεγράφη παντελώς από το λογότυπό του αφού «ενοχλεί» την κ. Δραγώνα και όλη την κουστωδία περί αυτήν, μια θράκα εθνομηδενιστών που κόπτονται για την μη ενόχληση των λαθρομεταναστών σε βάρος και ενάντια στη θέληση του 95% των Ελληνοπαίδων.

Η σύλληψη του Κολοκοτρώνη
«Ητο λοιπόν μεσονύκτιον όταν ο Κλεώπας με τους χωροφύλακας έφθασε προ της θύρας του ερημητηρίου εκείνου, του εγκλείοντος τον προγεγραμένον αγωνιστήν. Απόλυτος ηρεμία εβασίλευεν εις τα πέριξ. Τα παράθυρα του οικίσκου ήσαν κλειστά. Ουδ’ ίχνος ζωής. Ο προγραφείς δεν είχεν ούτε καν ένα σκύλλον, ίνα τον ειδοποιήση ότι κατ’ εκείνην την ώραν ευρίσκετο εν διωγμώ. Άλλος τις προ της μελαγχολικής εκείνης ηρεμίας των πάντων ευρισκόμενος, θα εδίσταζεν ίσως να ταράξη τον ύπνον γέροντος, όστις οσάκις επί πεντηκονταετίαν ηγρύπνησεν, ίνα καθαρίση το έδαφος του νεαρού Βασιλείου από τους Τούρκους.
Άλλ’ ο Κλεώπας είχε λάβει από τον Υπουργόν των Στρατιωτικών εμπιστευτικάς και αυστηροτάτας διαταγάς. Διέταξε λοιπόν ευθύς τους χωροφύλακας να...

Άμεση απάντηση του Δήμαρχου Αράχωβας

Άμεση απάντηση του Δήμαρχου Αράχωβας

Την Δευτέρα 15/3/2010 στο blog Ντελάλης αναρτήθηκε κείμενό του κ. Δημάρχου Αραχώβης με τίτλο: «Ο Δήμαρχος Αράχωβας για τον Ντελάλη και για τις ερωτήσεις των πολιτών» Στο τέλος του ιδίου κειμένου αναρτήθηκε σχόλιό μου, που αφορούσε την αναζήτηση διαφόρων δημοσίων εγγράφων αλλά και απαντήσεων, θεμάτων του Δήμου.

Το Σάββατο 20/3/2010 στο προσωπικό μου e- mail, έλαβα την κατωτέρω απάντηση από τον κ. Δήμαρχο:
Αγαπητέ Φίλε
Το Τρίτο Μάτι έχει αναφέρει πολλά θέματα. Παρακαλώ γνώρισε μου για αυτά που θέλεις έγγραφα για το λόγω ότι πρέπει να σκαναρισθούν. Θα σου απαντήσω μετά την επιστροφή μου από την Διεθνή έκθεση τουρισμού της Μόσχας.

Κ. Δήμαρχε:
Μετά από την ανωτέρω άμεση απάντησή σας, οφείλω να ομολογήσω ότι κάτι νέο φαίνεται αρχίζει να ανατέλλει στον τόπο μας. Η Δημοκρατία ίσως μπαίνει σε μια νέα φάση στην Αράχωβα.
Αφού προηγουμένως σας ευχαριστήσω από καρδιάς κ. Δήμαρχε και σας υποσχεθώ ότι ως απλός κάτοικος αυτού του τόπου, είμαι δίπλα σας για θέματα διαφάνειας και Δημοκρατίας, για να κάνω οικονομία στο χρόνο σας, σας λέω ότι μου αρκεί, σε πρώτη φάση, μετά την επιστροφή σας με το καλό, να δώσετε εντολή στους υπαλλήλους του Δήμου να δώσουν, σε φωτοτυπίες, τα αντίστοιχα έγραφα στον κ. Χάρη Αλμπάνη, που αφορούν τα ερωτήματα που έβαλε στην δημοσίευση στον Ντελάλη με ημερ/νία 18/3/2010 με τίτλο Περί πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα και τα οποία ζήτησε από τις υπηρεσίες του Δήμου με αρ. πρωτ. 655/10-3-2010. Είμαι σίγουρος ότι ο Χάρης θα τα δημοσιεύσει και άρα θα γίνουμε όλοι γνώστες του περιεχομένου τους.

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας.

Ελεύθερος Πολίτης

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Χωρίς κομματικό χρίσμα οι δημοτικές εκλογές

Ο «Καλλικράτης» φέρνει συμμαχίες δημάρχων

Σε αναζήτηση συμμάχων έχουν επιδοθεί οι δήμαρχοι, διαπιστώνοντας ότι προ των πυλών βρίσκονται οι συγχωνεύσεις που φέρνει ο «Καλλικράτης». Οπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές που έρχονται δεν θα είναι μόνο διοικητικού χαρακτήρα.
Οι περισσότεροι υποψήφιοι θα κατέβουν χωρίς κομματικό χρίσμα, τα ψηφοδέλτια θα είναι πολυσυλλεκτικά και τον πρώτο λόγο στη διαπραγμάτευση για το ποιος θα αναλάβει αρχηγός θα έχουν εκείνοι οι υποψήφιοι που προέρχονται από τους σημερινούς μεγάλους δήμους.
Ηδη το γεγονός ότι ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης θα είναι έτοιμος μέχρι τον Μάιο δημιουργεί επιπλέον άγχος στους δημάρχους για να διαμορφώσουν από τώρα συνεργασίες για τις επικείμενες εκλογές. Σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και σε δήμους της Αθήνας, έχουν αρχίσει οι ζυμώσεις αλλά και οι διερευνητικές συναντήσεις και συζητήσεις. Ιδιαίτερα εκείνοι που «υποψιάζονται» ότι θα ενωθούν ετοιμάζουν από τώρα τις νέες δημοτικές ομάδες που θα διεκδικήσουν τους δημαρχιακούς θώκους.
Το κυρίαρχο στοιχείο των επικείμενων δημοτικών εκλογών είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., εμφανίζονται απρόθυμα να δώσουν χρίσμα στους υποψήφιους δημάρχους. Μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν ειλημμένη η απόφαση να μην μπουν καν στη διαδικασία να υποδείξουν υποψηφίους. Εξαίρεση αποτελούν οι μεγάλοι δήμοι, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα και Ηράκλειο.

Από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (21/03/2010)

Πανηγυράκι: πρόγραμμα 2010

22/4 – ΠΑΡΑΜΟΝΗ
18.00 Έναρξη του Πανηγυριού, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες
18.45 Χορός γερόντων στο προαύλιο του Ιστορικού Ναού
19.00 Εσπερινός
20.15 Περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, που θα συνοδεύεται από Αραχωβίτες και Αραχωβίτισσες με τοπικές ενδυμασίες
22.15 Χοροί στην πλατεία Παπαϊωάννου

23/4 – ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ
07.00 Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
07.05 Όρθρος, Θεία Λειτουργία.
11.00 Αγωνιστικά έθιμα: Aνηφορικός δρόμος νέων, ανδρών και γερόντων στο πεδίο της μάχης του Καραϊσκάκη.
11.30 Το δρώμενο στη βρύση του Αγίου Γεωργίου.
11.45 Τοπικοί χοροί στο προαύλιο του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου με Αραχωβίτικες ενδυμασίες.
19.30 Τερματισμός δρόμου 5000μ. Παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Λάκκας από το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου Αράχωβας.

24/4 – ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ
07.30 Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
07.35 Όρθρος. Θεία Λειτουργία.
11.00 Αγωνιστικά έθιμα: Άλμα απλούν χωρίς φόρα, άλμα απλούν, τριπλούν, σήκωμα πέτρας με τοπική ενδυμασία, άλμα εις ύψος (στο προαύλιο του Ι. Ναού)
18.00 Εσπερινός και Παράκληση Αγίου.
21.00 Παραδοσιακή ορχήστρα δημοτικής μουσικής (πλατεία Παπαϊωάννου).

25/4 – ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ
07.00 Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
07.05 Όρθρος, Θεία Λειτουργία.
10.30 Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Γ. Καραϊσκάκη.
10.45 Αγωνιστικά έθιμα: σφαιροβολία, λιθοβολία με τοπική ενδυμασία, πάλη, διελκυστίνδα, (στο προαύλιο του Ι. Ναού).
15.00 Κοινό τραπέζι – Αραχωβίτικο γλέντι στο προαύλιο του Ιερού Ναού με τοπικές ενδυμασίες. Μετέχουν Αραχωβίτες καθώς και επισκέπτες.
17.30 Τέλος γλεντιού – «Χάλασμα» του Πανηγυριού. Εθνικοί χοροί στο προαύλιο του Ιερού Ναού και στην κεντρική πλατεία.

Πλοήγηση
Για την πλοήγηση κλικ στην εικόνα για πλήρη οθόνη (fullscreen). Αφού μπείτε σε πλήρη οθόνη πατήστε κλικ αριστερά - δεξιά για εναλλαγή των σελίδων. Επιπλέον κλικ κάνει zoom in, από όπου μετακινείστε με το ποντίκι πάνω - κάτω.

Αράχωβα, η άποψη του extra3


Που πήγαν τα λεφτά

Tου Αλέξη Παπαχελά (από την Καθημερινή)

Καθημερινά τα λαϊκά πρωινά προγράμματα της τηλεόρασής μας θέτουν το εύλογο ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά;». Δυστυχώς, μια εύλογη απάντηση θα ήταν «σε όλους», με πολλές βεβαίως διαβαθμίσεις και διαφοροποιήσεις.

Ας ξεκινήσουμε κατ’ αρχήν με τα λεφτά που πήγαν σε αυτούς που έκλεψαν, έτσι απλά. Οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τις παραγγελίες πανάκριβων χόβερκραφτ για το ναυτικό τα οποία ουδέποτε λειτούργησαν, ανεξήγητα μεγάλου αριθμού τανκς τα οποία ποτέ δεν απέκτησαν τα πυρομαχικά που συνήδαν με τις προδιαγραφές τους, αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης τα οποία «βλέπουν» μόνο από...

Top