αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Έβγαλαν τις οικονομικές «πομπές» μας στη φόρα

Του Στέργιου Μπακολουκά

Μια από αυτές τις μέρες, διαβάζοντας κάποια οικονομικά site, έπεσα πάνω σε μια πληροφορία που μου αφαίρεσε και την παραμικρή ελπίδα για την εύσχημη απόκρυψη των χρηματοοικονομικών «πομπών» του οίκου μας.

Στην Αμερική λοιπόν, λειτουργεί ένα κυβερνητικό site, το οποίο είναι σε δημόσια χρήση και στο οποίο αναγράφεται σε πραγματικό χρόνο, η εξέλιξη διαφόρων μακροοικονομικών στοιχείων
που αφορούν την Αμερικανική οικονομία. Αναφέρονται μεταξύ άλλων, στοιχεία:
  1. Για την πορεία του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ.
  2. Για τα δημόσια έσοδα της χώρας.
  3. Για το κρατικό εξωτερικό χρέος, αλλά και το χρέος του ιδιωτικού τομέα προς τους πιστωτές του εξωτερικού.
  4. Για την εξέλιξη του ΑΕΠ.
  5. Για τους οφειλόμενους τόκους του εθνικού χρέους.
  6. Για τον πληθυσμό της χώρας και τον αριθμό των ανέργων, των συνταξιούχων, αλλά και του εργατικού δυναμικού γενικότερα.
  7. Για τις δαπάνες για την υγεία.
  8. Για τον αριθμό των επιχειρήσεων της χώρας, τα περιουσιακά τους στοιχεία, το μέγεθός τους, αλλά και τις πτωχεύσεις των εταιρειών.
Αυτό το site πρόσφατα και μετά τις διαστάσεις που έλαβε διεθνώς η οικονομική κρίση, εμπλουτίστηκε με την τροφοδοσία στοιχείων για τον συνεχή υπολογισμό και την απεικόνιση των χρεών και άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέσει έχει η Ελλάδα.

Η καταγραφή του Ελληνικού χρέους γίνεται σε πραγματικό χρόνο, διότι ο μηχανισμός υπολογισμού, τροφοδοτείται συνεχώς με νέα στοιχεία.

Φαίνεται λοιπόν ότι με τα δεδομένα που είναι γνωστά μέχρι σήμερα:
  1. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος το 2010 θα μεγαλώσει κατά 22 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.
  2. Η αύξηση του χρέους δηλαδή είναι περίπου 60,2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.
  3. Η αύξηση ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ την ώρα.
Αυτή η δημόσια καταγραφή του χρέους, από το ένα μέρος βγάζει τα οικονομικά μας άπλυτα σε δημόσια θέα, αλλά από την άλλη πλευρά θα γνωρίζουμε κάθε στιγμή ποια είναι η εξέλιξη του χρέους μας και επομένως, κανένας ρέμπελος πολιτικός δεν θα μπορεί πλέον να μας ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΕΙ.

Υ.Γ. Το site που σας αναφέρω, βρίσκεται στη διεύθυνση www.usdebtclock.org, η Ελλάδα αναφέρεται στη μπάρα δεξιά. Προσοχή! Γιατί τα δεδομένα είναι πολλά και αργεί να φορτώσει.

6η συνάντηση χορευτικων συγκροτημάτων, την Κυριακή 27 Ιουνίου, 8:00 το βράδυ στα Πίσω αλώνια

Καλημέρα... Πάμε παραλία


Παραλία Φακίστρας
© Μιχάλης Πόρναλης

Ο τσοπάνης

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Η ρήση της ημέρας

Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος.
(μτφρ: για όλα τα πράγματα ο άνθρωπος είναι το μέτρο)

Πρωταγόρας, 480 - 411 π.Χ.,
Σοφιστής - Φιλόσοφος

Ο μεγαλύτερος σοφιστής και από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας ήταν ο Πρωταγόρας από τα Άβδηρα της Θράκης.
Σύγχρονος του Δημόκριτου, από τ' Άβδηρα επίσης, ο Πρωταγόρας, κορυφαίος της Σοφιστικής, ο οποίος αφού γύρισε και δίδαξε τους νέους σε όλο τον ελληνικό κόσμο της εποχής του, (490-420 Π.Κ.Ε.) κατέληξε στην Αθήνα όπου και ανέπτυξε περισσότερο τις ιδέες του κερδίζοντας τη φιλία του Περικλή και του Ευριπίδη.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Αράχωβας στο "Νέο Κόσμο" και το πανάρχαιο πρόβλημα της μέτρησης του ετήσιου χρόνου

Του Γιάννη Αν. ΛΟΥΚΑ

Αγαπητοί φίλοι, μην προβληματίζεστε από τον περίεργο ή δυσνόητο τίτλο του άρθρου. Απλώς διαβάστε το άρθρο μέχρι το τέλος, καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα οικείο για όλους. Προηγείται βέβαια μια εισαγωγή που είναι απαραίτητη για να μας κατατοπίσει για το θέμα μας.

Έχουμε ποτέ αναλογισθεί πώς μετρούσαν τον ετήσιο χρόνο οι Αρχαίοι Έλληνες και πώς αντιμετώπιζαν την επίλυση ενός από τα πιο μυστηριώδη και συναρπαστικά προβλήματα στην ανθρώπινη ιστορία; Η απάντηση είναι ότι είχαν υιοθετήσει το σεληνο-ηλιακό ημερολόγιο με εφαρμογή των αναγκαίων εμβόλιμων μηνών, ώστε να πετύχουν την αντιστοιχία των 12 σεληνιακών μηνών με ένα ηλιακό έτος ή με ένα πλήρη κύκλο εποχών. Αυτό είχε μεγάλη σημασία για τους αρχαίους προγόνους μας, γιατί έπρεπε οπωσδήποτε να πετύχουν την εξίσωση των λατρευτικών πράξεων με συγκεκριμένες εποχές του έτους.
Όλα αυτά κατά τον Πλάτωνα εξασφάλιζαν τη διευθέτηση της «τάξεως» με την οποία γινόταν διευθέτηση του κυκλικού θρησκευτικού χρόνου στην Αρχαία Ελλάδα. Αντίθετα ο Αριστοφάνης ανέφερε δυσαρέσκεια των θεών -μεταξύ των οποίων και της Σελήνης- λόγω της άτακτης οργάνωσης των εορτών. Μάλιστα στους Δελφούς ο πρώτος μήνας κάθε έτους συνέπιπτε με την εαρινή ισημερία.

Στη συνέχεια της ανθρώπινης περιπέτειας της μέτρησης του ετήσιου χρόνου, σταθμό αποτέλεσε η καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολογίου, που ήταν κυρίως έργο του Αλεξανδρινού αστρονόμου Σωσιγένους. Η μικρή απόκλιση του ημερολογίου αυτού με την πραγματικότητα ήταν αρκετή για να δημιουργήσει το 16ο αιώνα μία ημερολογιακή απόκλιση 10 ολόκληρων ημερών με την εαρινή ισημερία.

Τη λύση στο πρόβλημα έδωσε η καθιέρωση του Γρηγοριανού ημερολογίου το 1582 μ.Χ. από τον πάπα Γρηγόριο VIII, το οποίο προσεγγίζει ακριβέστερα το τροπικό έτος, χωρίς όμως να είναι απόλυτα ακριβές, αφού και αυτό "χάνει" μία ημέρα κάθε 3.333 χρόνια!

Το ευαίσθητο θέμα των ημερολογίων προκάλεσε θρησκευτικά σχίσματα (παλαιοημερολογίτες), διαφορετική ημέρα εορτασμού του Πάσχα στο χριστιανικό κόσμο, πολυπλοκότητα στον υπολογισμό των κινητών εορτών κλπ.

Με τη σύντομη και απλοποιημένη αυτή ιστορική αναδρομή διαπιστώσαμε πόσο στενή ήταν ανέκαθεν η σχέση του ετήσιου χρόνου με τις γιορτές και πόσο μεγάλη προσπάθεια καταβλήθηκε για απόλυτη ακρίβεια στη μέτρηση του χρόνου. Μάλιστα δεν λείπουν στα χρόνια μας και επιστημονικές ειδήσεις του τύπου "ο φετινός χρόνος θα μας έρθει με καθυστέρηση ενός δευτερολέπτου", είδηση που προκαλεί μάλλον χαμόγελο και θυμηδία στη χώρα των ατέλειωτων αναμονών και καθυστερήσεων ή αντίστροφα στους ανθρώπους του ατέλειωτου ραχατιού και άσκοπου κουβεντολογιού. Τέλος πάντων, έκαστος στο είδος του.

Ας έρθουμε τώρα και στα καθ’ ημάς καθημερινά αραχωβίτικα θέματα. Όπως είναι γνωστό η μεγάλη μας τοπική γιορτή είναι το Πανηγυράκι του Αγίου Γεωργίου, στην οποία έχουν εφαρμογή όσα είπαμε προηγουμένως για τα ημερολόγια, αφού η γιορτή αυτή άλλοτε είναι σταθερή και άλλοτε συμπαρασύρεται από το Πάσχα. Πέρα από το εορτολογικό Τυπικό της Εκκλησίας, από την ακριβή ημερομηνία της γιορτής προκύπτουν σημαντικά οργανωτικά θέματα που αναζητούν πρακτική λύση όπως π.χ. πόσα αρνιά θα ψήσουμε, πόσες ώρες θα μείνουμε στο λάκκο, πότε θα καθαρίσουμε τη στάχτη του λάκκου, τι μέρα πέφτει η περιφορά της εικόνας, πότε πρέπει να βγουν τα καρπίτια απ’ το σεντούκι ή το "γήκο", πότε είναι το χάλασμα, πότε πρέπει να ζητήσουν άδεια οι υπάλληλοι ή οι εν Αθήναις κλπ. Επομένως υπάρχει απόλυτη ανάγκη να γνωρίζουμε με ακρίβεια ημερολόγιο και εορτολόγιο.

Εδώ στην Αράχωβα είμαστε (και λόγω ορεινής ιδιοσυγκρασίας) άνθρωποι σταράτοι και πρακτικοί. Δεν μας αρέσουν τα πολλά λόγια και οι θεωρίες, αλλά θέλουμε πράγματα απλά και χειροπιαστά.

Να λοιπόν πώς έχουμε λύσει όλα αυτά τα προβλήματα μέτρησης χρόνου, ημερολογίων, εορτών, κινητών εορτών κλπ. Χρησιμοποιούμε έναν άνθρωπο αντί για πολύπλοκα ημερολόγια. Και το όνομα αυτού: ROLAND MOORE! Καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Berkeley στην Καλιφόρνια. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Αράχωβας στον αμερικάνικο ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ και ισόβιος πρεσβευτής μας επί... δόξη και τιμή στην Καλιφόρνια και απάσας τας ΗΠΑ. Επίπεδο γνώσης αραχωβίτικης ντοπιολαλιάς –γραφή, ομιλία, κατανόηση- fluently. Ανελλιπής επισκέπτης και συμμέτοχος του πανηγυριού μας εδώ και δεκαετίες. Αυτός λοιπόν είναι ο ημεροδείκτης μας, η ατζέντα μας, το organizer μας.

Πιστεύω ότι σχεδόν όλοι έχετε ήδη κατανοήσει το συμβολισμό, για όσους όμως τυχόν δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα τοπικά μας πράγματα, θα δώσω μερικά μόνο παραδείγματα "εκμετάλλευσης" της εδώ παρουσίας του αγαπητού και δικού μας Ρόλαντ:
  1. Όταν κάποιος Αραχωβίτης δει ξαφνικά μπροστά του το Ρόλαντ...

Ένας άλλος τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων

Μια πολύ ωραία παρουσίαση, που έστειλε αναγνώστρια του Ντελάλη (την ευχαριστώ πολύ), με έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων.
Είναι πράγματι πολύ σημαντική η ιδιαίτερη ικανότητα κάποιων ανθρώπων να διακρίνουν και να χρησιμοποιούν τις αδυναμίες, τόσο τις δικές τους όσο και των υπολοίπων. Δείτε την παρουσίαση, αξίζει τον κόπο...

Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 28/06/2010

Δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Την 28/6/2010 ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 19.30΄ θα πραγματοποιηθεί δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος (Αίθουσα Τελετών Παλαιού Δημοτικού Σχολείου), για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα:
  1. Θέμα 1o: Εξέταση θέματος Γεωργικού Συν/σμου Η ΑΝΑΛΗΨΙΣ με αντικείμενο το μέλλον του ελαιοτριβείου.
  2. Θέμα 2o: Πρόσληψη τεσσάρων υδρονομέων.
  3. Θέμα 3o: Επιβολή προστίμων για παράνομη κατάληψη πλατειών.
  4. Θέμα 4o: Αιτήσεις πολιτών (γενικά).
  5. Θέμα 5o: Φύλαξη σχολικών κτιρίων.
  6. Θέμα 6o: Ρυθμίσεις οφειλών δημοτών με βάση το Ν. 3801/2009, μειώσεις λογαριασμών ύδρευσης, διακοπή υδροδότησης οφειλετών.
  7. Θέμα 7o: Εξέταση αιτήσεων για χορήγηση παροχών ύδρευσης.
  8. Θέμα 8o: Προσφορές για δημιουργία 6ης αίθουσας στο Γυμνάσιο.
  9. Θέμα 9o: Έγκριση πιστώσεων για τη Σχολική Επιτροπή Γυμνασίου - Λυκείου.
  10. Θέμα 10o: Αποδοχή χρηματοδοτήσεων.
  11. Θέμα 11o: Αίτηση Ιωάννη Παπαγεωργίου για υλοποίηση προηγούμενης απόφασης Δ.Σ. σχετικά με δρόμο στα Καλύβια.
  12. Θέμα 12o: Διαγραφή οφειλών ΚΔΕΤΠΑ.
  13. Θέμα 13o: Ορισμός εκπροσώπου Δήμου για την Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΛΙΚΩΝΑΣ – ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Α.Ε.
  14. Θέμα 14o: Εγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα του έργου "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΟΠΑΝΑΓΙΑ".
  15. Θέμα 15o: Εγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα του έργου "ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΠΟΛΗΣ ΕΩΣ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – Β΄ ΦΑΣΗ".
  16. Θέμα 16o: Εγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα του έργου "ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΛΟΒΡΥΣΟ".
  17. Θέμα 17o: έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών για το έργο «ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΖΕΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ».
  18. Θέμα 18o: Τροποποίηση Προϋπολογισμού.
  19. Θέμα 19o: Τροποποίηση προγράμματος εκτελεστέων έργων.
  20. Θέμα 20o: Έγκριση τευχών δημοπράτησης για το έργο «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ».
  21. Θέμα 21o: Επανεξέταση αίτησης Παναγιώτη Πέρβελη για τροποποίηση του σχεδίου πόλης.
  22. Θέμα 22o: Επικαιροποίηση εγκεκριμένης μελάτης έργου «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ» λόγω αύξησης ΦΠΑ.
  23. Θέμα 23o: Επικαιροποίηση εγκεκριμένης μελάτης έργου «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΖΕΥΞΗ ΜΕ UHF (RADIO-MODEM) 8 ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ» λόγω αύξησης ΦΠΑ.
  24. Θέμα 24o: Συντήρηση ανελκυστήρα του Λαογραφικού Μουσείου.
  25. Θέμα 25ο: Λήψη απόφασης για ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα "Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής" (άρθρο 217 ΔΚΚ).
Η παρούσα να αναρτηθεί στον Πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου και να γνωστοποιηθεί στους δημότες με κάθε πρόσφορο μέσο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
Γεώργιος Δ. Ανδρέου

Λίγο γέλιο...

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Σύλληψη αλλοδαπού για απόπειρα βιασμού

Συνελήφθη ο 19χρονος Αλβανός που αποπειράθηκε να βιάσει μια γυναίκα σε ερημική περιοχή πλησίον του χωριού Δεσφίνα Φωκίδας.

Η γυναίκα αντιστάθηκε και απέτρεψε τον βιασμό της, υπέστη όμως σωματικές βλάβες στο πρόσωπο και στο σώμα.
Ο δράστης εντοπίσθηκε μία ημέρα αργότερα στον οδικό άξονα Άμφισσας-Λαμίας πλησίον της Άμφισσας.

Ο 19χρονος εργαζόταν ως βοσκός και διέμενε παράνομα στην χώρα μας. Συνελήφθη και ο εργοδότης του αλλοδαπού αφού όπως προέκυψε προανακριτικά, διευκόλυνε την παράνομη διαμονή του, τον απασχολούσε παράνομα και του παρείχε βοήθεια για να αποφύγει την σύλληψή του. Και οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας ο οποίος για τον μεν αλλοδαπό άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και για τον εργοδότη του σε βαθμό πλημμελήματος για υπόθαλψη εγκληματία και ορίσθη τακτική δικάσιμος.

Από το lamiastar.gr

Η ρήση της ημέρας

Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι γεμάτος με δελεαστικές θέσεις πάρκινγκ.

Ανώνυμος

Ξεκινά η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Ζεμενό;

Ένα αίτημα των κατοίκων του Ζεμενού 50 ετών (ναι καλά διαβάσατε 50), μάλλον βρίσκει την λύση του.
Από ότι πληροφορηθήκαμε από το πρώτο μήχανημα που ήρθε, σκοπεύουν να αρχίσουν οι εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης. Ένα τρομερό πρόβλημα για τους κατοίκους μάλλον θα βρει την λύση του. Και λέμε μάλλον γιατί δεν ξέρουμε πως ακριβώς θα γίνει το σπουδαίο αυτό έργο.
Εν ολίγοις χρειάζονται καινούριες δεξαμενές, καινούριο δικτυο και καινούριες παροχές για ολους. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΜΕ. Και το τι χρειαζεται (δεξαμενές, δικτύο καινούριο) δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά ο ίδιος ο σημερινός δήμαρχος στο πρόγραμμά του που είχε βγάλει την πρώτη φόρα που έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος.
Αυτά για την ώρα και ελπίζω να επανέλθουμε στο θέμα αυτό, μόνο για ευχαριστίες προς την δημοτική αρχή και ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ.

Αναγνώστης

Συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων στο Δήμο Θεσπιέων

Ο Δήμος Θεσπιέων σας καλεί στην μεγάλη συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων που οργανώνει το Σάββατο 26 Ιουνίου και ώρα 21:00 στην Κοιλάδα των Μουσών στο Δ.Δ. Άσκρης του Δήμου Θεσπιέων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Δήμαρχος Θεσπιέων
Χρήστος Πελώνης


Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Παγκόσμια ημέρα του Πατέρα

Η 19η Ιουνίου είναι παγκόσμια ημέρα του Πατέρα.

Ασχέτως αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με τις διάφορες Παγκόσμιες Ημέρες, και επειδή (υποτίθεται πως) έχουμε ισότητα, έχοντας αναφερθεί στην παγκόσμια ημέρα της μητέρας, οφείλω να πω δυο λόγια και για την αντίστοιχη ημέρα του Πατέρα.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα πρωτογιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Με δώρα απ' όλη την οικογένεια τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους.
Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Απάντηση της κ. Ακτίδας Κορίτου σχετικά με την ένσταση στο διαγωνισμό για το κατάστημα του Ερυθρού Σταυρού

Αγαπητέ Κύριε Μπακολουκά και λοιποί ενδιαφερόμενοι,

Προτρέξατε να ενημερώσετε τους συγχωριανούς μας, για τα συμβάντα της 21ης Ιουνίου 2010, στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, οδός Σίνα αρ. 1, σχετικά με τον κλειστό διαγωνισμό δημοπρασίας του εν λόγω ακινήτου επί της Πλ. Παπαιωάννου, στην Αράχωβα.

ΟΜΩΣ ΛΥΠΟΥΜΑΙ, ΟΛΩΣ ΨΕΥΔΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΩΣ!!

Δεν θα μακρυγορήσω ούτε θα περιαυτολογίσω όσον αφορά στην απόλυτη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας του διαγωνισμού ενώπιον των νομίμων οργάνων, θα εμμείνω όμως σε ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ.

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, δηλαδή, αυτού του Διαγωνισμού.

Προσεκόμισα η ιδία και αυτοπροσώπως, ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΡΑΠΕΖΗΣ, όπως ρητά όριζε και προυπόθετε η εν λόγω προκήρυξη, ενώ ο Κος Κοροδήμος προσεκόμισε για λογαριασμό της συζύγου του (πάντα με την υποστήριξή Σας ως απλού Παρατηρητή) ΑΠΛΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ.
Συγκεκριμένα προσεκόμισα ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ποσού 318 ευρώ, εκδοθείσης στο υποκατάστημα ΘΗΒΩΝ στις 15 Ιουνίου 2010 και ώρα 8.12 π.μ., εν αντιθέσει με τον Κο Κοροδήμο που προσεκόμισε ΑΠΛΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, υποκαταστήματος Αθηνών, οδός Βουκουρεστίου, δεσμευμένου ποσού 315.20 ευρώ, που εκδόθηκε στις 15 Ιουνίου 2010 και ώρα 8.24 π.μ., δηλαδή 12 (δώδεκα λεπτά) ΑΡΓΟΤΕΡΑ, γεγονός εκ του οποίου προκύπτει πέραν πάσης υποψίας και αμφιβολίας το "ΑΔΙΑΒΛΗΤΟΝ" του διαγωνισμού!!

Δεν θα υπεισέλθω -για λόγους ευνόητους- στη διαδικασία και στις προυποθέσεις που απαιτούνται να έχει ο ενδιαφερόμενος προκειμένου για την έκδοση ΕΓΓΥΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ από την ΤΡΑΠΕΖΑ -γνωστές σε όλους μας-, εν αντιθέσει με την απλή απλούστατη έκδοση ΕΠΙΤΑΓΗΣ από την ΤΡΑΠΕΖΑ στην οποία μπορεί να προβεί οποιοσδήποτε καταθέτοντας απλά και μόνο το ανάλογο χρηματικό ποσό, μη πληρώντας όμως περαιτέρω τις απαιτούμενες ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ προυποθέσεις για την μίσθωση ενός ακινήτου του είδους!!

Εν κατακλείδι, επειδή "ΟΥΔΕΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΡΥΠΤΟΝ", είμαι πάντα στη διάθεση Σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση προς οποιαδήποτε πλευρά.

ΑΡΑΧΩΒΑ 22/06/2010

Με εκτίμηση,
ΑΚΤΙΔΑ ΚΟΡΙΤΟΥ

Οικονομικές αλληλεπιδράσεις

Του Στέργιου Μπακολουκά

Η Κίνα και τα τεράστια οικονομικά αποθέματά της

Μερικές φορές δεν δίνουμε τη σημασία που πρέπει σε θέματα, που νομίζουμε ότι δεν μας αφορούν. Τα θέματα αυτά όμως αλληλεπιδρούν πάνω μας με μεγαλύτερες επιπτώσεις απ’ ότι φανταζόμαστε. Ένα από αυτά αφορά τα οικονομικά αποθέματα της Κίνας.
Χαραμίστε λίγο από τον χρόνο σας για να ρίξετε μια ματιά στο πιο κάτω κείμενο, το οποίο είναι ακριβώς τέτοιου περιεχομένου...

Το να έχεις τεράστια προβλήματα οικονομικά και να μην έχεις λεφτά να τα επιλύσεις, λέγεται Τραγωδία (βλέπε Ελλάδα σήμερα).

Το να μην έχεις λεφτά, αλλά ταυτόχρονα να μην έχεις ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη, λέγεται Μιζέρια (βλέπε Αλβανία του Χότζα στο παρελθόν, ή Κούβα του Φιντέλ Κάστρο σήμερα).

Το να μην έχεις προβλήματα οικονομικά, αλλά απεναντίας να έχεις πάρα πολλά χρήματα, χωρίς να ξέρεις τι να τα κάνεις, αυτό λέγεται Κωμωδία και μάλιστα μαύρη (βλέπε Κίνα).

Πράγματι η Κίνα, εδώ και μερικά χρόνια αντιμετωπίζει αυτό ακριβώς το σοβαρό πρόβλημα. Τα τεράστια και αμύθητα πλούτη που έχει συσσωρεύσει από τα συνεχή θετικά ισοζύγια εμπορικών συναλλαγών, αδυνατεί να τα επενδύσει κατάλληλα για να αποκομίσει κέρδη, γιατί τις περισσότερες φορές, όπως θα δούμε πιο κάτω, οι επενδύσεις αυτές, λόγω της δικής της ιλιγγιώδους ανάπτυξης, είναι ζημιογόνες.

Έχει μετατρέψει και αποθεματοποιήσει αυτό τον πλούτο, σε όλα τα νομίσματα του κόσμου. Στα θησαυροφυλάκιά της βρίσκονται στοιβαγμένα: Δολάρια, Ευρώ, Στερλίνες, Γιέν, χρυσός και όποιο άλλο νόμισμα κυκλοφορεί τον Πλανήτη, με τη χώρα του όποιου η Κίνα έχει εμπορικές συναλλαγές.

Τελευταία σκέπτεται να αποθεματοποιεί συναλλαγματικά διαθέσιμα, στο «νόμισμα» που χρησιμοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αποτελείται από 44% δολάρια, 34% ευρώ, 11% γιέν και 11% στερλίνες. Παράλληλα φροντίζει να έχει πάντα αποθέματα σε πρώτες και βοηθητικές ύλες κατάλληλες για την εξυπηρέτηση της παραγωγικής της διαδικασίας.

Αγοράζει ομόλογα κρατών και εταιριών όλων των προηγμένων χωρών του Πλανήτη. Έχει συστήσει διαφόρων μορφών εταιρείες μέσα από τις οποίες διαχειρίζεται διάφορα ακίνητα ανά τον κόσμο ή επενδύει σε χρηματιστηριακές αξίες (μετοχές). Μια Εταιρεία τέτοιας μορφής είναι η γνωστή σε μας COSCO που εκμεταλλεύεται ένα μέρος του λιμανιού του Πειραιά.

Μέχρι εδώ όλα καλά ακούγονται. Όμως...

Η ρήση της ημέρας

Όταν είμαστε νέοι, πέφτουμε πάνω σε δυσκολίες. Όταν γεράσουμε, οι δυσκολίες πέφτουν πάνω μας.

Beverly Sills, 1929-2007, Αμερικανίδα υψίφωνος

H Μπέβερλι Σιλς, ήταν Αμερικανίδα σοπράνο μεταξύ του 1950 και του 1970. Ήταν γνωστή για τις επιδόσεις της σε ρόλους σοπράνο λυρική υψίφωνος σε όπερα και ηχογραφήσεις.
Μετά τη συνταξιοδότηση από το τραγούδι το 1980, έγινε η γενική διευθυντής της Όπερας της Νέας Υόρκης. Το 1994, έγινε πρόεδρος της Lincoln Center και στη συνέχεια, το 2002, της Metropolitan Opera.
Τιμήθηκε για το φιλανθρωπικό της έργο για την πρόληψη και θεραπεία των γενετικών ανωμαλιών.

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Δημοπρατήθηκε το κατάστημα του Ερυθρού Σταυρού. Πλειοδότησε η κ. Αχτίδα Κορίτου

Δημοπράτηση καταστήματος Ε.Ε.Σ. πλατείας Παπαϊωάννου Αραχόβης

Σήμερα 21/6/2010 και ώρα 11.45, στα γραφεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα, οδός Σίνα αριθμός 1, τρίτος όροφος, ανοίχτηκαν οι προσφορές για την εκμίσθωση του καταστήματος ιδιοκτησίας Ε.Ε.Σ που βρίσκεται στην πλατεία Παπαϊωάννου Αράχοβας.

Παρόντες στη σχετική διαδικασία ήταν:
  • Η γραμματέα του Ε.Ε.Σ. η οποία είχε στα χέρια της τους δύο φακέλους των προσφορών και μία επιστολή του Δημάρχου Αραχόβης.
  • Η Δικηγόρος του Ε.Ε.Σ.
  • Ο εκπρόσωπος της επιτροπής του Ε.Ε.Σ. (ένας ανάγωγος τύπος με φασιστική νοοτροπία, ο οποίος συμπεριφερόταν, λες και ο Ε.Ε.Σ. ήταν δικός του).
  • Η κ. Αχτίδα Κορίτου, η οποία είχε καταθέσει τη μία προσφορά
  • Ο κ. Ανδρέας Κοροδήμος, που εκπροσωπούσε τη γυναίκα του, η οποία είχε καταθέσει τη δεύτερη προσφορά.
  • Ο Στέργιος Μπακολουκάς, ως παρατηρητής (μέχρι ενός σημείου της διαδικασίας, πριν τον αποβάλουν από την αίθουσα ως παρείσακτο!!!!, κατόπιν, αυταρχικής εισήγησης του πιο πάνω... εκπροσώπου).
Στην αρχή της διαδικασίας, διαβάστηκε από τη δικηγόρο του ιδρύματος, η επιστολή του Δημάρχου Αραχόβης, όπως ακριβώς αναφέρεται στην ανάρτηση πιο κάτω και εν συνεχεία με ειρωνική αντιμετώπιση του εκπροσώπου και της Δικηγόρου του Ε.Ε.Σ. την... παρέπεμψαν στις καλένδες.

Στη συνέχει ανοίχτηκε η προσφορά της κ Κοροδήμου, η οποία ήταν 3.152 Ευρώ.

Εν συνεχεία, ανοίχτηκε ο φάκελος της κ. Κορίτου με προσφορά 3.180 Ευρώ.

Η δημοπρασία κατακυρώθηκε υπέρ της κ. Κορίτου με μηνιαίο μίσθωμα 3.180 ευρώ.

Ο κ. Κοροδήμος έκανε ένσταση για δύο λόγους:
  1. Θεώρησε ότι ο φάκελος προσφοράς της κ. Κορίτου είχε ανοιχτεί και ξανακλειστεί πρόχειρα.
  2. Διότι οι εγγυητικές επιστολές που κατέθεσαν τα δύο μέρη, ήταν το ένα δέκατο της κλειστής προσφοράς δηλαδή 316 και 318 ευρώ αντίστοιχα και οι οποίες ήταν φανερές. Άρα, αναλογικά έκαναν γνωστό το περιεχόμενο των κλειστών προσφορών.
Παρατήρηση:
Ο φάκελος της κ. Κορίτου, πράγματι ήταν παραβιασμένος, αλλά η γραμματέας του Ε.Ε.Σ ισχυρίστηκε ότι τον άνοιξε η ίδια την ημέρα που κατατέθηκε από την κ. Κορίτου και μάλιστα μπροστά της, αλλά και ενώπιων και άλλων υπαλλήλων, για να αφαιρέσει από μέσα την εγγυητική επιστολή.
Ο Εκπρόσωπος της επιτροπής και η δικηγόρος του Ε.Ε.Σ. έκαναν δεκτή την εξήγηση της γραμματέως.
Η ένσταση θα συζητηθεί.

Από το Στέργιο Μπακολουκά

Ένα μεγάλο μπράβο...

Σημείωση Ντελάλη

Το blog αυτό δεν είναι μόνο για να διαμαρτυρόμαστε και να απαιτούμε αυτά που θεωρούμε σωστά, αλλά και για να επικροτούμε όλοι μαζί τις ενέργειες που γίνονται από τους αρμόδιους προς την σωστή κατεύθυνση, προς το καλό του χωριού μας.

Ως τέτοια ενέργεια εκλαμβάνω την παρακάτω, που έμαθα από email που μου έστειλε ο Δήμος Αράχωβας, σύμφωνα με το οποίο, με ένα μήνυμα τηλεμοιοτυπίας με ημερομηνία 11-06-2010 (fax) ο Δήμος προς τον Ερυθρό Σταυρό, επισημαίνει ότι η ιδιοκτησία του Ερυθρού Σταυρού στην πλατεία Παπαϊωάννου προορίζεται σύμφωνα με το ΦΕΚ 1027/Δ/1987 για Κ.Α.Π.Η. και ως εκ τούτου παρακαλεί για ματαίωση του διαγωνισμού προκειμένου να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση, καθώς ο Δήμος ενδιαφέρεται να μισθώσει το κατάστημα για τους ηλικιωμένους της Αράχωβας.

Βέβαια, όπως στους πιο πολλούς, έτσι και σε μένα, αλλά και πολύ περισσότερο σε εκείνους που διεκδικούν το κατάστημα, θα φανεί περίεργο πώς τόσο καιρό, η προηγούμενη επιχείρηση δεν λειτουργούσε ως Κ.Α.Π.Η. αλλά ως σύγχρονο καφενείο. Αυτό είναι ένα θέμα που δεν θα πρέπει να επηρεάσει καθόλου την προσπάθεια του Δήμου, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Από μένα, ένα πολύ μεγάλο μπράβο προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφαση αυτή, στους υπάλληλους του Δήμου που βοηθούν στα διαδικαστικά, αλλά και όσους πολίτες συμμετείχαν και θα συμμετέχουν στην προσπάθεια υλοποίησης αυτής της ιδέας. Μπράβο λοιπόν σε όλους, και ελπίζω να κατορθώσουμε να δώσουμε στους γέροντές μας αυτό που τους αξίζει.

Ντελάλης

Fax του Δήμου Αράχωβας προς τον Ερυθρό Σταυρό με ημερομηνία 11-06-2010

ΘΕΜΑ: Δημοπράτηση καταστήματος στην Αράχωβα.

Πληροφορηθήκαμε ότι προχωράτε σε δημοπράτηση εκμίσθωσης του καταστήματος ιδιοκτησίας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που βρίσκεται στη πλατεία ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Αράχωβας.
Όπως, και παλαιότερα (έγγραφό μας 806/18-4-2000) σας είχαμε ενημερώσει ότι το κατάστημα αυτό ήταν το τελευταίο παραδοσιακό καφενείο όπου μπορούσε να φιλοξενήσει τους ηλικιωμένους μας, καθώς ήταν ο χώρος συνάθροισής τους για περισσότερα από 50 έτη.
Πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι:
  1. Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το εν λόγω κατάστημα προορίζεται για χρήση Κ.Α.Π.Η., (Φ.Ε.Κ. 1027/1987 τεύχος 4ο) γεγονός που επηρεάζει άμεσα την αδειοδότηση λειτουργίας του καταστήματος.
  2. Ο Δήμος μας ενδιαφέρεται για απ’ ευθείας διαπραγμάτευση για την μίσθωση του καταστήματος για το σκοπό αυτό, ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει τους ηλικιωμένους της πόλης μας.
Για όλα τα ανωτέρω, σας παρακαλούμε να ματαιώσετε το σχετικό διαγωνισμό προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις για το θέμα. Άλλωστε, αυτό θα ήταν και απόλυτα σύμφωνο με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της αποστολής σας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση.

Ο Δήμαρχος Αράχωβας
Γεώργιος ΑΝΔΡΕΟΥ-ΛΕΟΝΤΙΟΣ

Η ρήση της ημέρας

Τα πολύπλοκα συστήματα τείνουν να παράγουν πολύπλοκες αντιδράσεις -όχι λύσεις- στα προβλήματα.

Από τα "Systemantics"

(Systemantics: μια ψευδοεπιστημονική αλλά καθόλου αδιάφορη θεωρία των Συστημάτων)

Systemantics, είναι ένα κείμενο από τον John Gall όπου προτείνει νομοθεσίες "των αποτυχημένων συστημάτων". Systemantics είναι ένα λογοπαίγνιο για τη σημασιολογία και συστήματα απεικόνισης, γελοιότητες.

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Το είδαμε κι αυτό: αλβανοί hackers "έσπασαν" την ιστοσελίδα της ΔΕΤΠΑ...

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας σε αυτό το χωριό...?

Στην ιστοσελίδα της ΔΕΤΠΑ, η οποία συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από το Ελληνικό Δημόσιο, αλβανοί hackers "έσπασαν" την ασφάλεια και μπήκαν στο site, και συγκεκριμένα στην υπο-σελίδα του μενού Διαμονή. Εκεί όπου θα έπρεπε να υπάρχουν πληροφορίες για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Αράχωβας.
Όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα, έχουν διαγράψει ότι υπήρχε και προβάλλουν το κατόρθωμά τους, ότι δηλαδή "έσπασαν" την ασφάλεια, προτείνοντας μάλιστα στον διαχειριστή να αλλάξει το σύστημα ασφαλείας...

Οι υπεύθυνοι που διαχειρίζοναι το site έχουν καταλάβει άραγε τι συνέβη? Μπορεί ο διευθυντής της ΔΕΤΠΑ να πει στους πολίτες που πλήρωσαν με τα χρήματά τους αυτό το έργο τι συνέβη? Ή ο διευθυντής της ΔΕΤΠΑ δεν ασχολείται με τον Ντελάλη γιατί έχει σοβαρότερες υποχρεώσεις? Μήπως τρώει τις ώρες του να ενημερώνει το... site της ΔΕΤΠΑ, ως όφειλε, δικαιολογώντας τον διόλου ευκαταφρόνητο μισθό του?

Ντροπή βρε παιδιά... Ντροπή...

(Δείτε live τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα εδώ)
Top