αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Πάλης ξεκίνημα...

Με συμμετοχή συμπολιτών μας που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τον «Καλλικράτη», οι πολίτες της Αράχωβας, έδειξαν με τον τρόπο τους ότι η αδικία και η κοροϊδία που υπέστησαν δεν θα περάσει.
Πολλοί εκφράστηκαν με οργή εναντίον εκείνων που έκαναν και εκείνων που επέτρεψαν την λαθροχειρία μετά τη δημοσίευση του χωροταξικού του Καλλικράτη, σύμφωνα με το οποίο ήμασταν αρχικά Δήμος Αράχωβας με έδρα το Δίστομο και κατόπιν "ξαναβαφτιστήκαμε", αυτή τη φορά Δήμος Διστόμου. Κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να δεχθεί αυτό το αίσχος που κάποιοι μας παρουσιάζουν για... τυπογραφικό λάθος.
Οι περισσότεροι πολίτες που μίλησαν συμφώνησαν με την άποψη του Σ. Γιαννέλου για δυναμική διεκδίκηση τόσο του ονόματος όσο και της έδρας, με επιχειρήματα οικονομικά, αναπτυξιακά και πληθυσμιακά. Άποψη με την οποία συμφώνησε και το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησε η δεύτερη πρόταση για διεκδίκηση μόνο του ονόματος του Δήμου κι όχι της έδρας.
Εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος να προβεί σε διαπραγματεύσεις με τα άλλα χωριά για την εξεύρεση λύσης.
Προγραμματίστηκαν κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν στην περίπτωση που δεν βρεθεί συναινετική λύση και η Πολιτεία δεν ανακαλέσει την "ανασκευασθείσα" άποψή της για τον Δήμο μας.
Aπό την πλευρά των πολιτών της Αράχωβας, δεν υπάρχει αντιπαλότητα με τους κάτοικους του Διστόμου ούτε έχθρα, όμως περίμενουμε από αυτούς να καταδικάζουν τέτοιες ενέργειες.

Αναγνώστης

Πρωτομαγιά

Η πρώτη Μαΐου γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με εκδρομές στην φύση και κατασκευή στεφανιών από λουλούδια του αγρού. Είναι μέρα χαράς, ξεκούρασης και διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους. Πρωτομαγιά όμως δεν είναι μόνο ημέρα γιορτής αλλά και ημέρα θύμησης των εργατικών αγώνων. Έτσι η πρώτη του Μάη, είναι μέρα - ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.
Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν μετά από επιτυχίες των εργατών στον Καναδά το 1872.
Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".
Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.
Στη γύρω περιοχή...

Ayrton Senna

Από τον Αυτόλυκο

Πριν δεκαέξι χρόνια σαν σήμερα ο Θεός χρειάσθηκε χριστιανό οδηγό και κάλεσε κοντά του τον γρηγορότερο άνθρωπο που υπήρξε ποτέ. Δεκαέξι χρόνια μετά τον τραγικό χαμό του ο Ayrton Senna παραμένει "ζωντανός θρύλος".
Πριν από 16 χρόνια, την 1η Μαΐου του 1994, όσοι είχαν έστω ακούσει ότι υπάρχει Formula 1 συγκλονίστηκαν από μια τραγική είδηση: ο Ayrton Senna ήταν νεκρός. Ένας από τους μεγαλύτερους πιλότους που γνώρισε η Formula 1 σε όλη της την ιστορία άφησε την τελευταία του πνοή στα συντρίμμια του μονοθεσίου της Williams, στη στροφή Tamburello του σιρκουί της Imola.
Ο Senna, που είχε ήδη προλάβει να γίνει μύθος των...

Σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων

Του Στέργιου Μπακολουκά

Βλέποντας στο γκάλοπ του Ντελάλη, για τα προβλήματα της Πόλεως, αλλά και από προσωπική αντίληψη, ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αράχοβα είναι πραγματικά μεγάλο, έχω να καταθέσω μια πρόταση για το θέμα αυτό, η οποία είναι ταυτόχρονα και προσωπική εμπειρία, διότι εφαρμόζεται στην πόλη πού ζω.

Με την υιοθέτηση από την Πόλη της Αράχοβας ενός συστήματος αποκομιδής σκουπιδιών με υπόγειους κάδους, των οποίων το κόστος μελέτης, κατασκευής και εγκατάστασης είναι μικρό σε σχέση με το αποτέλεσμα αλλά και τον χρόνο απόσβεσης, λύνεται μια για πάντα το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών αλλά και της εικόνας της Πόλης σε σχέση με την καθαριότητα.
Το «καπέλο» που φαίνεται στις φωτογραφίες, πάνω από τον κάδο, είναι η είσοδος της σακούλας των σκουπιδιών. Κάτω από τη Γη υπάρχει κάδος ειδικής μεταλλικής κατασκευής σχεδόν ίσος με τις διαστάσεις του εξωτερικού πατώματος, δηλαδή 1,5Χ1,5Χ1,5 με συνολική χωρητικότητα 3,37 κυβικά σκουπίδια, δηλαδή σε αντιστοιχία 5,6 συμβατικούς τενεκέδες σκουπιδιών.

Τα πάντα είναι μέσα στη Γη, δεν βρωμάει τίποτα, δεν μπορούν οι γάτες να τα ανακατέψουν, δεν γεμίζουν γρήγορα με αποτέλεσμα στις γιορτές να μην έχουμε αυτό το χάλι που βλέπουμε σήμερα.
Αυτοί που κάνουν αποκομιδή μετά από παρακολούθηση θα μάθουν ποιοι κάδοι γεμίζουν πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να τους αδειάζουν επιλεκτικά.
Είναι γνωστό ότι στις προηγμένες κοινωνίες ο κάθε άνθρωπος παράγει περίπου 1 κιλό σκουπίδια την ημέρα. Αν υποθέσουμε ότι η Αράχοβα σε Φουλ σεζόν φιλοξενεί μαζί με τους ντόπιους περίπου 8 χιλ. ανθρώπους τότε όλοι μαζί θα παράγουν 8 τόνους σκουπίδια την ημέρα.
Μετά από υπολογισμούς προκύπτει ότι..

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Διαχείριση των απορριμμάτων

Εδώ και 2 μήνες το 1/3 των σκουπιδιών δεν πάνε στο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, αλλά τα πετάνε στη χωματερή της Αράχωβας και τα μπαζώνουνε ή τα καίνε. Σήμερα τα έκαιγαν.
Πώς γίνεται αυτό εφόσον απαγορεύεται?

Αναγνώστρια

Καλλικράτης: ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Β. Τόγιας από ποιον ενημερώνεται;

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Βασίλης Τόγιας αναφερόμενος στο σχέδιο «Καλλικράτης» σημείωσε: «Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση για την χώρα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα απ΄όλους. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν αφορά μόνο την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού αλλά και την περιφερειακή που γίνεται μια μεγάλη αλλαγή με τον θεσμό του αιρετού περιφερειάρχη. Σε κάθε περίπτωση πάντως δημιουργούνται λιγότεροι και ισχυρότεροι δήμοι και η πολιτεία οφείλει να δώσει και αρμοδιότητες και πόρους για να ασκήσουν σωστά το ρόλο τους. Επίσης δεν πρέπει να χαθούν οι δήμοι που θα συνενωθούν. Πρέπει να έχουν πόρους και αρμοδιότητες και να αποφευχθεί η εμπλοκή σε ένα νέο κύκλο γραφειοκρατίας».

Σχετικά με το χωροταξικό της Βοιωτίας είπε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Και πιο συγκεκριμένα: «Πρόκειται για ένα σχέδιο έξι δήμων που είναι ένα σχέδιο ισορροπίας. Στο σχέδιο αυτό οπωσδήποτε μπορούν και πρέπει να γίνουν αναγκαίες διορθώσεις. Και αυτό διότι έχουμε δήμους που τα δημοτικά τους συμβούλια έχουν λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Οπως η Αράχωβα η οποία αφού θέλει να συνενωθεί με τη Λιβαδειά καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί το αίτημά της».

Από τα Νέα της Βοιωτίας, Παρασκευή 30/04/2010

Η ρήση της ημέρας

Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς. Και τους μεν θεούς έδειξε, τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε, τους δε ελευθέρους.
(Ο πόλεμος είναι πατέρας όλων, όλων βασιλιάς. Άλλους ανέδειξε σε θεούς και άλλους σε ανθρώπους, άλλους έκανε δούλους και άλλους ελεύθερους)

Ηράκλειτος, 544-684 π.Χ., Ίων φιλόσοφος

Ο Ηράκλειτος, Έλληνας φιλόσοφος, γεννήθηκε στην Έφεσο κατά το 544 π.Χ. Κατά τον Διογένη Λαέρτιο, ο Ηράκλειτος υπήρξε από παιδικής του ηλικίας άξιος θαυμασμού. Αν και δεν υπήρξε κανενός άλλου μαθητής επαναλάμβανε ότι είχε ρωτήσει τον εαυτόν του και είχε μάθει τα πάντα από τον εαυτό του. Από τα λιγοστά αποσπάσματα που έχουν διασωθεί φαίνεται πως ο χαρακτήρας του γραπτού έργου του είναι αποφθεγματικός. Η δομή και η σύνθεση των αφορισμών του είναι λεπτομερειακά επεξεργασμένη και το ύφος του αινιγματικό. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός λόγος για τον οποίο αποκλήθηκε «σκοτεινός».

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Όλοι αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο

Του Στάθη Γιαννέλου

Φίλοι και φίλες

Σήμερα το πρωί συνέβη μια βάναυση αθλιότητα σε βάρος του χωριου μας. Ορισμένοι κρατικοδίαιτοι ανεγκέφαλοι, άσχετα αν φοράνε πράσινα η γαλάζια καπέλα, προσέβαλλαν το χωριό μας, την ιστορία του, το μέλλον του.
Όταν ξεκίνησε η ιστορία με τον γαλάζιο Καποδίστρια ή τον πράσινο Καλλικράτη, ο καθένας μας είχε τις απόψεις του. Άλλοι παλέψαμε περισσότερο κι άλλοι λιγότερο. Άλλοι τις είπαμε ξεκάθαρα κι άλλοι με μισόλογα. Ότι έγινε έγινε.
Αύριο όμως στο δημοτικό συμβούλιο συμπολίτευση κι αντιπολίτευση, δεξιοί, σοσιαλιστές, αριστεροί, ντόπιοι ή ρουμελιώτες θα πρέπει να τα κάνουμε όλα πέρα και να βάλουμε πάνω απ' όλα την αγάπη μας για το χωριό. Κι όλοι ενωμένοι να στείλουμε ενα μήνυμα. Κανείς δεν μπορεί να μας υποβιβάσει, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν είναι, οποία συμφέροντα κι αν εξυπηρετεί.
Όλοι στο δημοτικό συμβούλιο. Και πιστεύω οτι ενωμένοι θα νικήσουμε για να μπορούμε μια μέρα να κοιτάξουμε τα παιδιά μας στα μάτια και να πούμε (αντιγράφοντας ενα φίλο), ότι τότε που χρειάσθηκε ενωθήκαμε, παλέψαμε, νικήσαμε, και ήμουν κι εγω εκεί.

Καλή αντάμωση αύριο

Έκτατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Καλλικράτη

Πρόσκληση

Σας προσκαλούμε σε δημόσια έκτακτη συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος, την 30-4-2010 ημέρα της εβδομάδας Παρασκευή και ώρα 20:00 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα:

Θέμα 1o: Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
Γεώργιος Ανδρέου

Ανακοίνωση - καταγγελία του Δήμου Αράχωβας για το σχέδιο Καλλικράτης

ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

Αράχωβα, 29-4-2010
Αριθ. Πρωτ.: 1167/29.4.2009
Ταχ. Δ/νση : Αράχωβα, Τ.Κ. 32004

ΠΡΟΣ:
1. Τον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου
2. Τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θ Πάγκαλο.
3. Τον Υπουργό Εσωτερικών Δ.Δ.Α.Η.Δ κ. Γιάννη Ραγκούση.
4. Τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων κ. Αντώνη Σαμαρά, Αλέκα Παπαρήγα, Γεώργιο Καρατζαφέρη και Αλέξη Τσίπρα.
5. Τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτα Κακλαμάνη.
6. Τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Νομού Βοιωτίας κ. Νικόλαο Παπαγγελή.
7. Όλα τα μέσα μαζικής Ενημέρωσης.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αράχωβας ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την «μεθόδευση», γιατί μόνον έτσι μπορεί να χαρακτηρισθεί, του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε βάρος της πόλεώς μας. Αναφερόμαστε στην δημοσιοποίηση του επίσημου πίνακα των νέων Δήμων του Σχεδίου «Καλλικράτης» που έλαβε χώρα στο διαδίκτυο (ενδεικτικά στο zoygla.gr, sky news κλπ.) χθες 28.4.2009 κάτω από το επίσημο λογότυπο του Υπουργείου και δημοσιεύεται στο σύνολο των σημερινών εφημερίδων, εκτός βέβαια από το επίσημο site του Υπουργείου στο οποίο αναρτήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε δόξα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπου στο νομό Βοιωτίας αναφέρεται ότι ιδρύεται 6ος Δήμος ως εξής :

«.. 6. Δήμος Αράχωβας με έδρα το Δίστομο αποτελούμενος από τους Δήμους Αραχόβης, β.Διστόμου και τη Κοινότητα Αντικύρας, οι οποίοι καταργούνται.

Β. Ο Δήμος Αράχωβας χαρακτηρίζεται ως ορεινός…».

Η ίδια αναφορά γίνεται και στους σχετικούς χάρτες που συνοδεύουν τον πίνακα.

Αν και η ρύθμιση αυτή είναι αντίθετη προς το αληθές συμφέρον και τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλεώς μας, που εξέφρασαν με σοβαρή επιχειρηματολογία την ανάγκη συνένωσης της Αράχωβας με τους Δελφούς, θεωρήσαμε, με βάση το ακατανόητο για εμάς δεδομένο ότι δεν θα άλλαζαν τα όρια των καταργούμενων νομών, ότι η ρύθμιση – πρόταση του Υπουργείου που «έδινε» στην πόλη μας τουλάχιστον το ιστορικό και καταξιωμένο όνομα του νέου Δήμου, ήταν κατ’ αρχήν θετική εξέλιξη στα πλαίσια της διαβούλευσης.

Δεν περιμέναμε όμως αυτό που θα επακολουθούσε λίγες μόνο ώρες αργότερα (περί ώρα 22.00) , όταν δημοσιοποιήθηκε σε άλλα site ο ίδιος κατάλογος με μοναδική διαφοροποίηση τον 6ο Δήμο του Νομού Βοιωτίας που καταχωρείται ως :

«.. 6. Δήμος Διστόμου με έδρα το Δίστομο αποτελούμενος από τους Δήμους Αραχόβης, β. Διστόμου και τη Κοινότητα Αντικύρας, οι οποίοι καταργούνται.

Β. Ο Δήμος Διστόμου χαρακτηρίζεται ως ορεινός…».

Κύριε Πρωθυπουργέ, κανένας δεν μπορεί να πείσει τους συμπολίτες μας και το σύνολο των κατοίκων της Βοιωτίας, ότι η «μεθόδευση» αυτή δεν οφείλεται σε ευθεία παρέμβαση παλαιού κορυφαίου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος και συμβούλου Σας, που κατάγεται από το Δίστομο, ακόμα και αν ο ίδιος δεν έχει εμπλοκή.

Κύριε Υπουργέ τέτοιες παρεμβάσεις και ενέργειες δυναμιτίζουν την μεταρρύθμιση που ευαγγελίζεστε, έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στην πόλη μας και θα προκαλέσουν πρωτοφανείς αντιδράσεις. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δημιουργούν αδικαιολόγητα και αναίτια σοβαρή αντιπαλότητα μεταξύ των κατοίκων δύο γειτονικών πόλεων, που καλούνται να συνεργασθούν στα πλαίσια του Νέου Δήμου και ουσιαστικά καταργούν την έννοια της διαβούλευσης και της συναίνεσης στην διοικητική μεταρρύθμιση.

Καταγγέλλουμε την «μεθόδευση» αυτή και ζητάμε την άμεση επανόρθωση της βάρβαρης αδικίας που έγινε στον τόπο μας και μάλιστα με τον ανοίκειο αυτό τρόπο.

Ο Δήμαρχος Αράχωβας
Γεώργιος Ανδρέου - Λεόντιος

Τα κατάφεραν πάλι οι... φωστήρες του υπ. εσωτερικών: Δήμος Διστόμου κι όχι Δήμος Αράχοβας

Κόντρα στην πληροφόρηση που υπήρξε για νέο Δήμο Αράχωβας με έδρα το Δίστομο και κόντρα στο σχέδιο συγκρότησης των δήμων από το υπουργείο εσωτερικών που κυκλοφόρησε και το επιβεβαίωνε (υπάρχει αναρτημένο σε προηγούμενη δημοσίευση στο Ντελάλη), οι φωστήρες του κυρίου Ραγκούση και του υπουργείου εσωτερικών, μετά από πολύμηνη αναμονή και κοπιαστική εργασία... κατάφεραν να κάνουν λάθος (????) στο παρά πέντε.
Όπως όλα δείχνουν, τόσο το διορθωμένο σχέδιο σύστασης δήμων του υπουργείου φωστήρων, όσο και στο site autodioikisi.gr, ο νέος Δήμος μας ονομάζεται Δήμος Διστόμου.
Συγχαρητήρια στον κ. Ραγκούση και τους φωστήρες του...

Και θα πρέπει να ευχαριστήσω θερμά τα στελέχη της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αράχωβας, τον κ. Ραγκούση και τον κ. Παπανδρέου για τη... δίωρη ονομασία που μας παραχώρησαν σαν Δήμο Αράχωβας. Όμως για να μην μας περνάνε για χαζούς, πρέπει να πω ότι δεν ξέρω αν αυτό το καραγκιοζιλίκι έγινε... εκ παραδρομής ή εκ παρέμβασης. Δεν ξέρω για σας, αλλά εμένα τόση διαφάνεια μου έχει πέσει βαριά...

Ιδού λοιπόν η σύσταση του νέου Δήμου:
Νομός Βοιωτίας
Δήμος Διστόμου με έδρα το Δίστομο αποτελούμενος από τους δήμους α.Αραχόβης β.Διστόμου και τη κοινότητα Αντικύρας, οι οποίοι καταργούνται.
Ο δήμος Διστόμου χαρακτηρίζεται ως ορεινός. (σ. ντελάλη: κυρίως το ορεινό τμήμα της Αντίκυρας)

Τους παραδίδω στη χλεύη σας...

Ντελάλης

Η ρήση της ημέρας

Είναι ανθρώπινο να κάνουμε λάθη, μόνο που κάποιοι από μας είναι πιο ανθρώπινοι από άλλους.

Ashleigh Brilliant, γ. 1933, Βρετανός σκιτσογράφος

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Οι νέοι Δήμοι της Βοιωτίας: και εγένετο... Δήμος Αράχoβας - δείτε όλο το χωροταξικό εδώ

Νομός Βοιωτίας

Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
1. Δήμος Τανάγρας με έδρα το Σχηματάρι αποτελούμενος από τους δήμους α.Σχηματαρίου β.Οινοφύτων γ.Τανάγρας και δ.Δερβενοχωρίων, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Θηβαίων με έδρα τη Θήβα αποτελούμενος από τους δήμους α.Θηβαίων β.Θίσβης
γ.Βαγίων δ.Πλαταιών, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Αλιάρτου με έδρα την Αλίαρτο αποτελούμενος από τους δήμους α.Αλιάρτου β.Θεσπιέων, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Ορχομενού με έδρα τον Ορχομενό αποτελούμενος από τους δήμους α.Ορχομενού
β.Ακραιφνίας, οι οποίοι καταργούνται.
5. Δήμος Λεβαδέων με έδρα τη Λιβαδειά αποτελούμενος από τους δήμους α.Λεβαδέων β.Χαιρωνείας γ.Δαύλειας δ.Κορώνειας και τη κοινότητα Κυριακίου, οι οποίοι καταργούνται.
6. Δήμος Αράχοβας με έδρα το Δίστομο αποτελούμενος από τους δήμους α.Αραχόβης β.Διστόμου και τη κοινότητα Αντικύρας, οι οποίοι καταργούνται.

Β. Ο δήμος Αράχοβας χαρακτηρίζεται ως ορεινός


Δείτε όλο το χωροταξικό εδώ:

Καλλικράτης: το πολύ 343 δήμοι

Με αφορμή την παρουσίαση του «Καλλικράτη» στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την πρωτοβουλία για διαρθρωτικά μέτρα.
Εξειδικεύοντας τα μέρα ο υπουργός Εσωτερικών και Αποκέντρωσης Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε οτι:

Περιορίζονται οι ΟΤΑ
- Οι 910 δήμοι και 124 κοινότητες συνενώνονται σε 333 έως 343 δήμους.
- Οι 57 Νομαρχίες καταργούνται και αντικαθίστανται απο 13 περιφέρειες και οι 13 περιφέρειες υπάγοντας σε 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις.
- Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων περιορίζεται στους μισούς. Τώρα είναι 16.150.
- Οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι περιορίζονται στους 703, ενώ τα 60.000 μέλη των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων περιορίζονται σε 20.000.
- Η θητεία δημάρχων και Νομαρχών γίνεται 5ετης.

Οι παράμετροι του Καλλικράτη είναι αυστηρές, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, τονίζοντας πως...

Αντιπυρική περίοδος 2010

Του Νίκου Δαλαρούγκα

Αντιπυρική περίοδος: 1-5-2010 μέχρι 31-10- 2010

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για τα Ελληνικά δάση ενώ σε πολλές περιοχές απειλείται ακόμα και η ύπαρξή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας και οφείλονται στους παρακάτω λόγους:
* Καθάρισμα χωραφιών με τη χρήση φωτιάς και χωρίς την λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων.
* Σπινθήρες μηχανημάτων
* Πέταμα αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων.
* Απρόσεκτο άναμμα και εγκατάλειψη εστιών πυρκαγιάς μέσα ή κοντά σε δάση.
* Κάψιμο βοσκοτόπων
* Εγκατάλειψη και κάψιμο σκουπιδιών.
* Κάπνισμα μελισσών κλπ

Η καταστροφή του δάσους από πυρκαγιά δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε χρηματική αξία αλλά είναι ανυπολόγιστες οι οικολογικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνέπειες. Συχνά όμως πέρα από την καταστροφή των δασών έχουμε και τεράστιες υλικές ζημιές σε κατοικημένες περιοχές ή άλλες εγκαταστάσεις και ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η νομοθεσία που διέπει τη χρήση φωτιάς κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι:

Μίκυς Θεοδωράκης: προμήνυμα μεγάλων συμφορών

"Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας...

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι...

Google friend connect: γίνετε μέλη του Ντελάλη

To Google Friend Connect είναι μια δωρεάν υπηρεσία που προσθέτει δυνατότητες ενός social internet community. Για την ακρίβεια δίνεται στους επισκέπτες του Ντελάλη η δυνατότητα να:
1. Να κάνουν join σαν φίλοι στην σελίδα σας μέσω ενός λογαριασμου Google, Yahoo, AIM ή OpenID
2. Να κάνουν "φίλους" τους υπόλοιπους επισκέπτες
3. Να αφήνουν σχόλια
4. Να ανταλλάσουν περιεχόμενο
5. Να προσκαλούν νέους φίλους
6. Να χρησιμοποιούν διάφορες εφαρμογές.

Όσοι θέλουν μπορούν να γίνουν αναγνώστες του Ντελάλη και να παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά το blog. Η δυνατότητα βρίσκεται στην πλαϊνή μπάρα.

Ντελάλης

Η ρήση της ημέρας

Είς νόμος απαιτείται εις αυτήν τη χώραν, ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν όλων των υπολοίπων νόμων.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης ήταν σημαντικός Έλληνας λογοτέχνης. Θεωρείται ένας από τους πιο πνευματώδεις συγγραφείς που παρουσιάστηκαν στα ελληνικά γράμματα ενώ το έργο του συγκροτείται από πολλά διαφορετικά είδη όπως μυθιστορήματα, διηγήματα, κριτικές μελέτες, κείμενα πολιτικού περιεχομένου, μεταφράσεις και χρονογραφήματα.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Προδιαγράφουν τη χρεοκοπία μας

Την πρώτη θέση στη λίστα των χωρών που έχουν υψηλές πιθανότητες χρεοκοπίας "κατέκτησε" η Ελλάδα, βάσει στοιχείων της εταιρίας CMA DataVision, ξεπερνώντας χώρες όπως η Αργεντινή, η Βενεζουέλα και το Πακιστάν. Στην πρώτη 10άδα και η Πορτογαλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA, οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας, με βάση το μέσο spread 5ετών ομολόγων που προσμετρά η εταιρία ερευνών είναι 46,07%, υψηλότερα της Βενεζουέλας (43,65%) και της Αργεντινής (43,15%).
Η συνεχιζόμενη διεύρυνση των spreads και των CDSs αλλά και η καθυστέρηση της έγκρισης από τους εταίρους στην ευρωζώνη για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης οδηγούν τη χώρα μας ένα βήμα πριν από την κορυφή στη συγκεκριμένη κατάταξη υψηλού κινδύνου (ή, κατά άλλους, ντροπής).

Από το fimotro

Έχουμε πόλεμο...

Η ύποπτη λίστα αγώνων

Του Νίκου Δ.

Δόθηκε στη δημοσιότητα από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρη η λίστα των 22 αγώνων των ελληνικών πρωταθλημάτων και του Κυπέλλου τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από την ΟΥΕΦΑ από ύποπτα μέχρι και διεφθαρμένα. Αναλυτικά η λίστα (σε παρένθεση η «αξιολόγηση» από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία):

Σούπερ Λίγκα
Πανθρακικός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 10/01/10 (ελαφρώς ύποπτος)
Πανθρακικός-Πανιώνιος 0-1 14/3/10 (ελαφρώς ύποπτος)

Κύπελλο Ελλάδος
Παναργειακός-Ολυμπιακός Βόλου 0-4 30/08/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Αργοτικός Αστέρας-Καβάλα 0-3 28/10/09 (ύποπτος)
Καλλιθέα-Πανθρακικός 1-0 28/10/09 (σοβαρά ύποπτος)

Β' Εθνική 2008-09

Ελλάδα μου

Της Κατερίνας Κομνά

Ο Ντελάλης προς τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Αγαπητοί μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Αράχωβας

Μετά την επιστολή που εστάλη στο email του Ντελάλη και δημοσιεύτηκε στο blog την Τρίτη 20 Απριλίου, επανέρχομαι στο θέμα προκειμένου να σας απαντήσω, μετά τη διερεύνηση σχετικά με την ισχύ της απόφασης για την προσαύξηση των απουσιών στο Γυμνάσιο και Λύκειο.

Προτού σας απαντήσω, πρέπει να σας πω ότι ζήτησα, με email που έστειλα την Τετάρτη 21 Απριλίου, την απάντηση του λυκειάρχη κ. Γεωργίου ως προς την διαδικασία που τηρείται για την εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων και δη για το συγκεκριμένο θέμα των απουσιών. Ο λυκειάρχης ουδέποτε απάντησε. Μάλλον διαφωνεί με την Υπουργό του, η οποία έχει διαπιστεύσει το blog του Ντελάλη για την ανακοίνωση των δελτίων τύπου του υπουργείου.
Παραθέτω στον κ. Γεωργίου για να λάβει γνώση, το email της 04.01.2010 του Γραφείου Τύπου, Επικοινωνίας και Διαδικτύου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τη διαπίστευση του Ντελάλη:
"Αγαπητέ διαχειριστή, Το blog σας διαπιστεύτηκε με επιτυχία. Από εδώ και στο εξής θα λαμβάνετε, στην ηλεκτρονική διεύθυνση που προτείνατε, πληροφοριακό υλικό από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας. Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας."
Μετά το αναπάντητο ερώτημά μου από το λύκειο Αράχωβας, απεθύνθηκα στην δ/νση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία μου απάντησε και ακολούθως στο υπουργείο παιδείας, το οποίο επίσης μου απάντησε, για διασταύρωση των στοιχείων.

Έρχομαι λοιπόν στο θέμα. Η επίμαχη απόφαση, με ημερομηνία 12/04/2010 και Αριθ. Πρωτ.: 39575/Γ2, Βαθ. Προτερ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ είναι η εξής:
Ειδικά και μόνο για το σχολικό έτος 2009-2010, για το χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών, Ημερήσιων και Εσπερινών, τα αριθμητικά όρια κάθε είδους απουσιών προσαυξάνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%). Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εσωτερική διανομή: Διεύθυνση Σπουδών Τμήματα Β΄ και Γ΄ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σύμφωνα με την δ/νση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βοιωτίας η απόφαση αυτή δεν ισχύει. Επίσης σύμφωνα και με το υπουργείο ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ακόμη, μέχρι την επίσημη ανακοίνωσή της από το φύλλο εφημερίδας της κυβερνήσεως. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι κανένα διαπιστευμένο blog από το υπουργείο παιδείας δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση.
Επομένως αγαπητοί μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου αν και υπάρχει σχετική βεβαιότητα ότι θα πάρει την τελική έγκριση, θα σας συνιστούσα να μην υπερβείτε το υφιστάμενο όριο απουσιών μέχρι την δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Έρχομαι όμως και σε κάτι τελευταίο για το οποίο θα ήθελα να σας μιλήσω, με αφορμή τον ζήλο που επιδείξατε για το θέμα των απουσιών.
Θα έχετε ακούσει τις τελευταίες μέρες για τα άσχημα νέα της οικονομίας της Ελλάδος και για τον κίνδυνο που έχουμε να πτωχεύσουμε σαν χώρα. Τα περισσότερα είναι αλήθεια. Το βέβαιο είναι ότι ως λαός είμαστε ανυπόληπτοι. Το γεγονός αυτό είναι ακόμα πιο βαρύ αν σκεφτείτε ότι εμείς οι Έλληνες διδάξαμε πολιτισμό. Και να που καταντήσαμε. Οι άθλιοι Έλληνες που παρακαλούν για δάνειο.
Αυτό συνέβη για έναν και μοναδικό λόγο: Γιατί οι γενιές πριν από τη δική σας γενιά, όλες ανεξαιρέτως, υπήρξαν γενιές του βολέματος, της αρπαχτής, της εύκολης "κονόμας", της κομπίνας, της κλεψιάς, της τεμπελιάς... Του να δουλεύουμε λίγο και να πληρωνόμαστε πολλά, του βίσματος, της κατασπατάλησης χρημάτων... Είμαστε όλοι κρίκοι ανυπόληπτων στην αλυσίδα της ελληνικής αποτυχίας.

Όμως γιατί σας τα λέω όλα αυτά? Η απόφαση της υπουργού για την προσαύξηση των απουσιών βέβαια δεν το αναφέρει σαφώς, αλλά σύμφωνα με συνεντεύξείς της, το μέτρο λαμβάνεται για τις απουσίες που έγιναν λόγω της γρίπης... Όμως από ότι έμαθα απουσίες στο σχολείο της Αράχωβας λόγω γρίπης δεν έγιναν.
Πολλοί από σας δεν θα πάτε στο σχολείο για να κάτσετε σπίτι να διαβάσετε, ή για ιδιαίτερα μαθήματα-φροντιστήριο, ενώ άλλοι θα πάτε για καφέ. Αυτό θα το κάνετε εκμεταλλευόμενοι ένα μέτρο που στην ουσία δεν σας αφορά... Θα απαντήσετε για την αθλιότητα του ελληνικού σχολείου και θα έχετε σε ένα μεγάλο βαθμό δίκιο. Ωστόσο αναρωτιέστε ποιες είναι οι δικές σας ευθύνες σε αυτό το κατάντημα?
Από τη μια μεριά λοιπόν έχουμε γενιές αποτυχημένων, που παρακαλούν ξένους για ένα δάνειο και βρίζουν πολιτικούς που κλέβουν αλλά ταυτοχρόνως ζητάνε και ρουσφέτια στους ίδιους αυτούς ανθρώπους που βρίζουν... Η απόλυτη κατάντια, η απόλυτη ξεφτίλα... Από την άλλη έχουμε ένα μέτρο που είναι στη λάθος κατεύθυνση και μια ευκαιρία, τη δική σας ευκαιρία, να ξεφύγετε από την "αρπαχτή", να μην κάνετε χρήση του μέτρου μιας και δεν σας αφορά, να είστε δίκαιοι ακόμη κι αν δεν σας βολεύει...
Από σας εξαρτάται αν θα σπάσετε τον δικό σας κρίκο στην ελληνική αλυσίδα των αθλίων...

Φιλικά
Ντελάλης

Η ρήση της ημέρας

Πολύ φοβούμεθα ότι οι ημέτεροι καθηγηταί καθιστώσι την κλασσικήν αρχαιότητα ενδιαφέρουσαν και αγαπητήν, όσω και οι παπάδες την ορθόδοξον θρησκείαν.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης ήταν σημαντικός Έλληνας λογοτέχνης. Θεωρείται ένας από τους πιο πνευματώδεις συγγραφείς που παρουσιάστηκαν στα ελληνικά γράμματα ενώ το έργο του συγκροτείται από πολλά διαφορετικά είδη όπως μυθιστορήματα, διηγήματα, κριτικές μελέτες, κείμενα πολιτικού περιεχομένου, μεταφράσεις και χρονογραφήματα.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Επιτέλους άρση του καμποτάζ

Του Στέργιου Μπακολουκά

Επιτέλους Άρση του Καμποτάζ!!!
Μία Ιστορική ανακοίνωση έκανε την 21/4/2010 το βράδυ, στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Μέχρι το τέλος Μαΐου να προχωρήσει η Χώρα στην άρση του ΚΑΜΠΟΤΑΖ.
Δηλαδή, την άρση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τον κλάδο της κρουαζιέρας που δεν επιτρέπει σε κρουαζιερόπλοια που φέρουν σημαία κράτους μη μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή δεν απασχολούν ελληνικό προσωπικό να επιβιβάζουν και να αποβιβάζουν τουρίστες σε Ελληνικό λιμάνι ή σε κάποιο νησί (καμποτάζ).
Επί πολλές δεκαετίες εντελώς παράλογα, αυθαίρετα και αλλοπρόσαλλα, απαγορεύαμε την προσέγγιση στα λιμάνια μας ξένων κρουαζιερόπλοιων τα οποία δεν είχαν τα πιο πάνω χαρακτηριστικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον ελλιμενισμό των κρουαζιερόπλοιων όχι στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία την Ιταλία και πρόσφατα την Κροατία, παραβλέποντας τα δικά μας λιμάνια.

Συνοψίζοντας τα οφέλη από αυτή την απόφαση, σας τα παραθέτω:
1. Αύξηση των εσόδων της Χώρας από τη εισροή συναλλάγματος κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ.
2. Διεθνής προβολή του τόπου μας στα πέρατα του κόσμου μέσω των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα.
3. Αύξηση των εσόδων στα ξενοδοχεία των λιμανιών της χώρας στα οποία θα προσεγγίζουν το κρουαζιερόπλοια.
4. Διάχυση των Ελληνικών προορισμών σε περισσότερα λιμάνια και άρα καλύτερη κατανομή των τουριστικών πόρων στην περιφέρεια.
5. Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την ανάπτυξη της χειμερινής κρουαζιέρας.
6. Άνθιση των τουριστικών επιχειρήσεων στους κατά τόπους προορισμούς των κρουαζιερόπλοιων, με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων εργασίας.
7. Αύξηση των θέσεων εργασίας στους κλάδους τεχνικής υποστήριξης πλοίων, προμήθειας υλικών, ναυπηγεία ,τροφοδοσία.
8. Χρησιμοποίηση των μεγάλων λιμανιών μας,(Πειραιάς, Θεσσαλονίκη ,Πάτρα, Ηράκλειο), ως home port(αφετηρία και τέρμα των κρουαζιερόπλοιων ) για κρουαζιέρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
9. Εκσυγχρονισμός στις υποδομές των λιμανιών μας με έξοδα των μεγάλων ξένων εταιριών .

Μετά από τη διαπίστωση των πάρα πάνω ευεργετημάτων, εύλογη είναι η απορία γιατί τόσα χρόνια εμμέναμε σε μία ανόητη και αλλόκοτη πρακτική; Γιατί η χώρα αφού δεν έχει τίποτα άλλο αξιολογότερο του Τουρισμού για να μαζέψει έσοδα δεν προχώρησε ποτέ στο παρελθόν στην ανάπτυξη αυτού του κλάδου και στην εκμετάλλευση των εσόδων του;
Η μοναδική πειστική απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι ότι οι Πολιτικοί μας όλα αυτά τα χρόνια, εγκλωβισμένοι στη στείρα πολιτική συμπεριφορά, την άγνοια του αντικειμένου, την ευκολία με την οποία μπορούσαν να βρουν εύκολα δανεικά από τις διεθνείς αγορές, καθώς και τις πελατειακές σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τους ψηφοφόρους τους, διορίζοντάς τους ως υπέρ υπεράριθμους στους διάφορους κρατικούς οργανισμούς, δεν βρήκαν ποτέ χρόνο για να ασχοληθούν με την πραγματική ανάπτυξη της χώρας με αποτέλεσμα να την φτάσουν σε αυτή την κατάντια που είναι σήμερα. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε επίσης και η αντιδραστική και κοντόφθαλμη στάση των συνδικαλιστών του κλάδου των ναυτικών μας με το σαμποτάρισμα επί σειρά ετών της λήψης αναπτυξιακών μέτρων(άλλωστε το ίδιο θα κάνουν και τώρα).
Τώρα λοιπόν που ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι «τεχνοκράτες» του ΔΝΤ, για να μας δανείσουν χρήματα για να πληρώσουμε τις δόσεις του Μαΐου, θα μας επιβάλουν την δική τους οικονομική πολιτική (αφαιρώντας μας έτσι Εθνική Κυριαρχία), αναγκαζόμαστε να παίρνουμε αποφάσεις που έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια.

Αυτές τις γραμμές για το Καμποτάζ τις γράφω, γιατί όσο και αν σας φαίνετε παράξενο αφορούν και την Αράχοβα. Σε λίγο καιρό το λιμάνι της Ιτέας θα έχει μεγάλη επισκεψημότητα από κρουαζιερόπλοια που θα μεταφέρουν Τουρίστες από όλη τη Γή για να επισκεφτούν το Ιερό των Δελφών. Είμαι σίγουρος ότι θα ήθελαν να επισκεφτούν και το εγκαταλελειμμένο Κωρύκειον Άντρον, το οποίο έχει αυτά τα χάλια που βλέπουμε σήμερα, επειδή ακριβώς ανήκει σε διαφορετικό Νομό, ο οποίος έχει άλλη οικονομική κατεύθυνση και βιοπορισμό( καπνά βαμβάκια, ντομάτες, εργοστάσια) και δεν ενδιαφέρετε για την Βαριά Βιομηχανία της περιοχής μας πού είναι ο Τουρισμός.
Το χειρότερο όμως είναι δυστυχώς η ανεπάρκεια, κατά την άποψή μου, των Δημάρχων της περιοχής μας (Αράχοβα, Δελφοί, Ιτέα, Γαλαξίδι) οι οποίοι αδυνατούν να αντιληφτούν το κοινό καλό των κατοίκων των Πόλεών τους, με τη διεκδίκηση δημιουργίας ενός ισχυρού Δήμου με τη συμμετοχή των Πόλεων που ανέφερα, και αντί αυτού, αναλώνονται σε διάφορες μικροπολιτικές σκοπιμότητες αμφιβόλου αποτελέσματος και με κίνδυνο να χάσουν το τρένο της μελλοντικής ανάπτυξης του Τόπου τους.

Εύχομαι, ο Αι Γιώργης να τους βοηθήσει, αν και δεν πιστεύω ότι θα τα καταφέρει, να ομονοήσουν και να προχωρήσουν σε λύση τέτοια που θα είναι συμφέρουσα για την περιοχή.

Χιονόπτωση στον Παρνασσό

Του Νίκου Δαλαρούγκα

Ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στον Παρνασσό, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόσο στα Κελάρια όσο και στην Φτερόλακα, με ένα πολύ πολύ ελαφρύ πασπάλισμα κατά τόπους άνω των 2000 μέτρων στις βόρειες πλευρές του Παρνασσού. Η θερμοκρασία αυτην την στιγμή στο χιονοδρομικό κέντρο φλερτάρει με το 0.

Ένταση στην ΤΕΔΚ Βοιωτίας

Εκρηκτικό το μίγμα στην αυτοδιοίκηση με αφορμή τη διαβούλευση και τις διαδικασίες που ακολουθεί το αρμόδιο υπουργείο εσωτερικών, για την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης. Στη συνεδρίαση της ολομέλειας των Δημάρχων της ΤΕΔΚ Βοιωτίας αναδείχθηκε η έντονη δυσφορία αυτοδιοικητικών έναντι των σεναρίων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε ότι αφορά το χωροταξικό τη στιγμή που δεν έχουν αποσαφηνιστεί οικονομικά και θεσμικά.

Ενδεικτική είναι η στάση του Δημάρχου της Αράχωβας που ναι μεν λέει ναι στον Καλλικράτη αλλά όχι με όρους και προϋποθέσεις που οδηγούν στην αναρχία. Επίθεση εξαπέλυσε και για το χωροταξικό που γίνεται όπως είπε για τις τοπικές κοινωνίες χωρίς όμως τις τοπικές κοινωνίες.

Από τα ορεινά Δερβενοχώρια ο Δημήτρης Καλπένης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των οικισμών και των μικρών χωριών ως προς την εκπροσώπησή τους στους νέους Δήμους.

Ο Δήμαρχος Αλιάρτου προτάσσει οικονομικά και θεσμικά ζητήματα για τη νέα Δομή ενώ στο χωροταξικό μέρος εμμένει στη θέση του για 6 Δήμους στη Βοιωτία, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το σενάριο που φέρνει Αλίαρτο και Ορχομενό στη Λιβαδειά.

Έμμεσα μομφή κατά της Λιβαδειάς κατέθεσε ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Θήβας για τα όσα διαδραματίζονται αυτό το διάστημα για το χωροταξικό προκρίνοντας ο ίδιος για τη Θήβα κέραια ζητήματα που αφορούν αρμοδιόρτητες και πόρους. Στην ουσία της συνεδρίασης έμεινε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ καθώς η νεότερη σύκσεψη των Δημάρχων αφορούσε τις παρατηρήσεις επι του προσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση με στόχο αυτές οι απρατηρήσεις να παρουσιαστούν στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στις Αρχές Μαίου.

Από το lamiastar (φωτ. orchomenos-press)

Για τις εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν στο λαογραφικο μουσείο

Το παρακάτω email εστάλη στο Ντελάλη την Τετάρτη 21 Απριλίου. Αναφέρεται στις εκθέσεις που φιλοξενούνταν στο λαογραφικό μουσείο και κάποιες παρατηρήσεις που ενδεχομένως να είχαν διορθώσει κάποια πράγματα.
Δυστυχώς το μήνυμα δεν δημοσιεύθηκε λόγω τεχνικού θέματος, δηλαδή δεν ειδοποιήθηκα μέσω της υπηρεσίας από την οποία εστάλη, για το νέο μήνυμα. Ζητώ συγνώμη από την συντάκτρια.

Της Κατερίνας Κομνά


Χθες (σ.σ. 20/04/2010), περνώντας από το «Παλιό Δημοτικό σχολείο» για κάποια δουλειά που είχα, έριξα και μια ματιά στις εκθέσεις που φιλοξενούνται, (χωρίς να έχω δει τις αφίσες απ’ έξω) -μια του «Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Αράχωβας» και η άλλη του «Τάκη Μυλώνα»-, καθώς λοιπόν είμαι στην αίθουσα -μπαίνοντας δεξιά- με τα κεντήματα, τα κολλαριστά, τα πουκάμισα και τις ποδιές, σε μια γωνία βλέπω... πίνακες ζωγραφικής (που κατά τ’ άλλα είναι καλοί, αλλά ουδεμία σχέση με το θέμα).
Η εντύπωση μου ήταν, ότι μάλλον έμειναν αμανάτι από την προηγούμενη έκθεση! και μάλιστα ρώτησα: Γεωργία, αυτούς τους πίνακες τους ξεχάσανε από την προηγούμενη έκθεση? Απάντηση: Όχι, τώρα γίνεται η έκθεση!
Και λέω εγώ τώρα... δεν είναι κρίμα για τις γυναίκες του Συλλόγου, που στο κάτω – κάτω μια φορά το χρόνο και τη συγκεκριμένη εποχή, γίνεται αυτή η έκθεση (με τα Αραχωβίτικα κεντήματα, πουκάμισα, ποδιές, χαλιά κτλ) να τους βάζουν ανάμεσα στα φλιωτά, πίνακες ζωγραφικής? Δεν είναι κρίμα γι’ αυτήν την ζωγράφο (Ελένη) να μην αναδεικνύονται τα έργα της? γιατί δεν φαίνονται εκεί που είναι τοποθετημένα και δεν έχουν σχέση με το θέμα που φιλοξενείται στην αίθουσα.

Με εκτίμηση,
Κατερίνα Κομνά

Ανακοίνωση για το τεύχος απριλίου του Αχού

Του Στάθη Γιαννέλου

Αγαπητοί συμπατριώτες -ισσες

Λόγω της συμμετοχής μας στο πανηγυράκι δεν προλαβαίνουμε να έχουμε τεύχος του Απριλίου. Ο Αχός θα κυκλοφορήσει σε διπλό τεύχος Απριλίου-Μαΐου με μεγάλο αφιέρωμα στο πανυγηράκι και σε όσα καλά και... κακά συνέβησαν εκεί και βέβαια στις τελευταίες εξελίξεις του Καλλικράτη.
Όποιοι πιστεύουν ότι έχουν κάτι να πουν μπορούν να το στείλουν στην εφημερίδα μας μέχρι 10 Μαΐου.

Η ρήση της ημέρας

Η εκπαίδευση είναι θαυμάσιο πράγμα. Αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι τίποτε από όσα αξίζει να γνωρίζουμε δεν μπορεί να διδαχθεί.

Oscar Wilde, 1854-1900, Ιρλανδός συγγραφέας

Ο Όσκαρ Ουάιλντ (πλήρες όνομα Όσκαρ Φίνγκαρ Ο'Φλάχερτι Γουίλ Ουάιλντ) ήταν Ιρλανδός λογοτέχνης, μυθιστοριογράφος, ποιητής, κριτικός και θεατρικός συγγραφέας που έζησε στο τέλος της Βικτωριανής Εποχής. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται το μυθιστόρημα "Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκραίη" και το τελευταίο του έργο-επιστολή "De Profundis".

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Η αντίστροφη μέτρηση για τον «Καλλικράτη»

"Το Βήμα" παρουσιάζει σήμερα τον νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως διαμορφώνεται από τις βασικές επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση.
Βοιωτία 5 Δήμοι
Φωκίδα 4 Δήμοι

Με την ανακοίνωση του νέου χάρτη της Αυτοδιοίκησης στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση για την καθιέρωση του «Καλλικράτη». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει κάνει η κυβέρνηση, ο νέος νόμος θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος του Μαΐου, έτσι ώστε να εφαρμοστεί στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, που θα αναδείξουν τους νέους τοπικούς άρχοντες στους περίπου 380 δήμους και στις 13 περιφέρειες που στο εξής θα διοικούνται από αιρετούς περιφερειάρχες.

Top