αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Μάγκες, ψευτόμαγκες και βλάκες

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Μάγκας ήταν ένας συνήθης κοινωνικός χαρακτήρας της προπολεμικής περιόδου, που χαρακτηριζόταν από υπερβολική αυτοπεποίθηση ή έπαρση, καθώς και από ιδιάζουσα εμφάνιση ή συμπεριφορά. Συνηθισμένα στην εμφάνιση του μάγκα ήταν το μακρύ μουστάκι, τα μυτερά παπούτσια με γυρισμένες μύτες, το καβουράκι, το παντελόνι με ρίγα και το κομπολόι.

Ο αληθινός μάγκας της εποχής εκείνης έχαιρε κοινωνικής εκτίμησης γιατί υπάκουε σε έναν αυστηρό κώδικα τιμής και δεοντολογίας και επιβίωνε σύμφωνα με αυτόν. Δεν ήταν οι τύπος που θα ζούσε σε βάρος άλλων εκμεταλλευόμενος τη εντιμότητα, την ειλικρίνεια ή ακόμη και τη βλακεία των υπολοίπων.

Ο “ντε λα μαγκέ ντε Βοτανίκ”...

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Ο Αλεξανδρουπόλεως απαντά στον διευθυντή οικονομικών της Εκκλησίας

Δήλωση-απάντηση έκανε πριν από λίγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος πριν λίγες μέρες ανταποκρινόμενος στις ανάγκες τις πατρίδας, ζήτησε τη διακοπή της μισθοδοσίας του.
Επίσης, να αναφερθεί, ότι ο Μητροπολίτης Άνθιμος, πρότεινε η Εκκλησία
να χαρίσει στο Κράτος, όλες τις μετοχές που έχει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Τη δήλωση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, που ζήτησε να χαριστούν οι μετοχές της ΕΤΕ, αλλά και να γίνει η διακοπή μισθού του, σχολίασε και ο Διευθυντής των Οικονομικών της Εκκλησίας κ. Αντώνης Ζαμπέλης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Τετάρτη 17 Μαρτίου

Διαβάστε το άρθρο της κ. Ακρίτα στα Νέα ο μισθός μου στο κράτος για τον Μεσογαίας Νικόλαο και την κίνηση του αυτή.

Ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης, είχε δηλώσει...

Στόχος των Τούρκων να "κοπεί" το Αιγαίο στη μέση

Η αναχαίτιση ελληνικού ελικοπτέρου, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου από... τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, θα έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας ακόμη και ένα χρόνο πριν, όταν η Άγκυρα είχε αρχίσει να "βαφτίζει" τον εθνικό εναέριο χώρο δυτικά από το Φαρμακονήσι ως τουρκικό!
Η προσπάθεια αναχαίτισης του ελικοπτέρου του Λιμενικού Σώματος, μπορεί να ήταν η κορύφωση μιας σειράς προκλήσεων στο Αιγαίο, αλλά όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι η τελευταία.

Παρατηρήσεις επί των απόψεων που εκφράζονται στη συνέντευξη στον Ντελάλη, του κ. Αθανάσιου Πανουργιά, Δήμαρχου Διστόμου

Με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Δήμαρχου Διστόμου στο Blog Ντελάλης, θα θέλαμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

1. Στην παράγραφο ένα (1) της συνέντευξης, ο κ. Δήμαρχος λέει ότι θα επιδιώξει να εφαρμόσει το άρθρο (101) παράγραφος (2) του Συντάγματος.
Το συγκεκριμένο λοιπόν άρθρο του Συντάγματος λέει τα κάτωθι:
«ΑΡΘΡΟ 101: 2. Η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες.»
Για να εφαρμόσετε το εν λόγω άρθρο λοιπόν κ. Δήμαρχε, θα πρέπει να βοηθήσετε την Αράχοβα στην προσπάθειά της να αλλάξει το Νόμο (ο νόμος πάντα θα πρέπει να είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα), για την αλλαγή των συνόρων του Νομού Βοιωτίας στον οποίο κακώς ανήκει η Αράχοβα και να ενταχθεί στο Νομό Φωκίδας στον οποίο ανήκει δικαιωματικά, σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος, κατά το οποίο:
α) Συγκοινωνιακά: Η Αράχοβα εξυπηρετείται από το ΚΤΕΛ Φωκίδος. Αυτό είναι σύμφωνο με οποιαδήποτε οικονομοτεχνική μελέτη, για τον περιορισμό του κόστους μεταφορών. Οι συμπολίτες μας εξυπηρετούνται κατά τις μετακινήσεις τους ,από και προς την Αθήνα με τα ΚΤΕΛ Φωκίδος παρά από το ΚΤΕΛ Λειβαδιάς. Αυτό συμβαίνει διότι ο χρόνος είναι πολύ πιο σύντομος και τα δρομολόγια πιο συχνά με τα ΚΤΕΛ Φωκίδος σε σχέση με αυτά της Λειβαδιάς. Η Αράχοβα συνδέετε με την Βόρεια Ελλάδα μέσω του άξονα Παρνασσός- Λαμία και με την Πελοπόννησο από τον άξονα Ιτέα-Ναύπακτος-Πάτρα, και όλα αυτά, χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε από το Δίστομο.
β) Η διοικητική διαίρεση της περιοχής με κοινωνικά κριτήρια, αδιαμφισβήτητα κλίνει προς το μέρος της συνένωσης Αράχοβας και Δελφών (Ιτέας), παρά με οποιονδήποτε άλλο Δημοτικό πληθυσμό της περιοχής (Γυμνάσιο-Λύκειο, Τουριστική συνείδηση των κατοίκων, μονοκαλλιέργεια της ελιάς κλπ).
γ) Γεωοικονομικά: Τα γεωγραφικά όρια του Ν. Φωκίδος κλίνουν ακριβώς στα όρια του Δήμου Αραχόβης.
Ο οικονομικός βιοπορισμός των κατοίκων της Αράχοβας στη συντριπτική των πλειοψηφία, είναι ίδιος με αυτόν των Δελφών (χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, Τουρισμός προς το Ιερό των Δελφών, Δελφικό Τοπίο, καλλιέργεια ελιάς κλπ).

2. Στην παράγραφο δύο (2) και ενώ λέτε ότι δεν γνωρίζετε πολλά πράγματα για την χωροταξία του σχεδίου «Καλλικράτης», προεξοφλείτε ως σίγουρη την μη αλλαγή των ορίων των Νομών.
Εύλογες λοιπόν είναι οι ερωτήσεις: Τα όρια των Νομών δεν ανήκουν στη χωροταξία του σχεδίου; Αν ανήκουν δεν θα επανακαθοριστούν με τον «Καλλικράτη»; ‘Όμως παρ’ όλα αυτά αν εσείς έχετε άλλη πληροφόρηση σ’ αυτό το θέμα, θα μπορούσατε να ενημερώσετε κι εμάς;

3. Στην παράγραφο (3) κ. Δήμαρχε μάλλον δημιουργείτε νέες οικονομικές αρχές. Πρέπει να ξέρετε ότι οι βασικές αρχές της οικονομίας, λένε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποστηρίζετε. Όχι μόνο δεν είναι αναγκαίο να υπάρχει ομοιογένεια σε μια περιοχή για να αυξηθούν οι συντελεστές ανάπτυξης, αλλά αντίθετα η εξειδίκευση είναι αυτή που αυξάνει τους αναπτυξιακούς δείκτες.
Δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν όλα μαζί. Ιδιαιτέρα δε όταν οι κλάδοι παραγωγής είναι όχι μόνον αντίθετοι, αλλά και εχθρικοί μεταξύ των, όπως είναι ο τουρισμός με την βιομηχανική παραγωγή.
Το σωστό θα ήταν η δημιουργία ενός Δήμου με καθαρό τουριστικό προσανατολισμό και ενός άλλου με βιομηχανική κατεύθυνση. Οι δύο Δήμοι θα μπορούσαν να έχουν αγαστή συνεργασία. Επί προσθέτως μην μπερδεύετε την ατομική απασχόληση των νοικοκυριών με την αναπτυξιακή εξειδίκευση.
Σας πληροφορώ ότι η περιοχή της παραλίας Διστόμου αλλά και της Αντίκυρας Τουριστικά, είναι απλά μία χαμένη υπόθεση. Ο Τουρισμός δεν συνάδει με την βιομηχανική ανάπτυξη που προέρχεται από το Εργοστάσιο Αλουμινίου. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν να τα έχει κανείς όλα.
Φαντάζεστε η περιοχή Αράχοβας ,Δελφών, Ιτέας που είναι περιοχή τουριστική να έχει συγχρόνως και εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας; Η να είχε γεμίσει τα γύρω βουνά με ακαλαίσθητα αιολικά πάρκα; Πιστεύω ότι αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν ο χειρότερος και πλέον καταστροφικός συνδυασμός.
Θέλω να σας πω επίσης ότι τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα όχι απλώς ταιριάζουν αλλά είναι και επιθυμητά για τον τουρισμό, διότι παράγουν δια του τουρισμού εμπορική υπεραξία. Αντίθετα για βιοποριστικούς λόγους τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα σε βιομηχανικές περιοχές, εγκαταλείπονται γρήγορα, η όταν υπάρχουν, καλύπτουν μόνο ίδιες ανάγκες της περιοχής (δηλαδή εσωτερική κατανάλωση).
Σε λίγα χρόνια η περιοχή σας αν δεν προσέξετε θα γίνει ένα περιβάλλον, λόγω των αποβλήτων που δυστυχώς χύνονται στον Κορινθιακό, απόλυτης βιομηχανικής μόλυνσης.
Ο προσανατολισμός σας ως Κ.Ε.Α.Π.Ε με την δημιουργία αιολικών πάρκων είναι πολύ σωστός και ενδιαφέρει κι εμάς, για την αγορά φτηνής ενέργειας (οι τουριστικές περιοχές είναι ενεργοβόρες).

4.
Στην παράγραφο τέσσερα (4) της συνέντευξης, αποδίδετε στο Δ.Σ των Δελφών ταπεινές σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα, χωρίς να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας , τις Δημοκρατικές διαδικασίες κάτω από τις οποίες έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση και χωρίς να τους αναγνωρίζετε το δικαίωμα της συνένωσης επιτέλους του χωρισμένου τόσα χρόνια Ιερού Δελφικού τοπίου σε δύο Νομούς.
Λαϊκισμός, σκοπιμότητες και εξυπηρέτηση συμφερόντων είναι ξένα νομίζω προς αυτή την επιδίωξη και άλλοι είναι εκείνοι που τα χρησιμοποιούν για να εμποδίσουν αυτή τη συνένωση.
Στην ίδια παράγραφο (4) εκφράζεστε απαξιωτικά, με το περιεχόμενο της λέξης «Δυστυχώς», για την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Αραχόβης που αφορά στη φυσιολογική συνένωση του Δήμου μας με το Δήμο Δελφών(η οποία είναι σύμφωνη με το άρθρο «101» του Συντάγματος το οποίο σεις αναφέρατε), τονίζοντας ότι η απόφαση που πήρε ομόφωνα το ΔΣ Αραχόβης, ήταν αντίθετη με το Νόμο που ορίζει τη μη αλλαγή των συνόρων των Νομών. Επειδή σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της πόλης μας, καθώς και οι συμπολίτες μας, πιστεύουν ότι το ΝΟΜΙΜΟ πρέπει να είναι και ΗΘΙΚΟ και επειδή πιστεύουμε ότι για να είναι και ηθικός ο Νόμος αυτός, αν υπάρχει, πρέπει να αλλάξει. Σας βεβαιώνουμε ως πολίτες, θα ταχθούμε αλληλέγγυοι στην απόφαση των θεσμοθετημένων αρχών της Πόλης μας και θα αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπακολουκάς Στέργιος
Οικονομάκης Βαγγέλης
Στυλιάρης Στάθης

(Η εικόνα - λογότυπο του Καλλικράτη στην αρχή της ανάρτησης εστάλη από τον Στέργιο Μπακολουκά και δημιουργήθηκε από την Πόπη Μπακολουκά, φωτογράφο. Δημιουργήθηκε για χρήση από τον Ντελάλη. Τους ευχαριστώ αμφότερους.)

Αράχωβα, του Παρνασσού η νύφη

Της Κατερίνας

Το χωριό μου, το σπίτι μου, η ψυχή μου... Αράχωβα, μέσα από τα μάτια των ντόπιων και περαστικών... Μέσα στα μάτια μου... Ένα αγαπημένο παραδοσιακό τραγούδι, για τον λατρεμένο τόπο μου. Μέρα μέρωσε...

Η ρήση της ημέρας

Το να βρεις το δρόμο σου προς ένα στόχο, είναι μάλλον θέμα του να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις παρά να πάρεις τις σωστές απαντήσεις.

Claude Levi-Strauss, 1908 - 2009, Γάλλος ανθρωπολόγος

Ο Κλοντ Λεβί-Στρος ήταν γάλλος ανθρωπολόγος και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές του 20ου αιώνα, θεμελιωτής της θεωρίας του δομισμού ως μεθόδου κατανόησης της ανθρώπινης κοινωνίας και πολιτισμού.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Περί πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα

Του Χάρη Αλμπάνη

Αγαπητοί φίλοι συμπολίτες γεια σας.


Με αφορμή, κάποιων δημοσιεύσεων που έγιναν σ΄ αυτό το blog με μορφή καταγγελιών - ερωτήσεων, καθώς και με τις συνεντεύξεις που έδωσε ο Δήμαρχος Αράχοβας σε δυο τοπικές εφημερίδες, στον Αχό και στον ΠΑΡΝΑΣΣΟ, ακολούθησα την παρότρυνση περί συμμετοχής και πραγματικής δημοκρατίας, απο τον Δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γ. Ανδρέου, καθώς και διάφορων φίλων σχολιαστών αυτού του blog και προσπάθησα να ενημερωθώ με επίσημα έγγραφα για καποια θέματα που για την προσωπική μου άποψη χρίζουν παραπάνω ανάλυσης και διευκρίνισης ώστε να μπορούμε να είμαστε σαφείς, ειλικρινείς και τίμιοι απέναντι στους δημοτικούς άρχοντες του τόπου μας χωρίς φανφάρες, παραφιλολογίες, αόριστους χαρακτηρισμούς και επίθεσης που μόνο κακό κάνουν....
Πήγα λοιπόν στο Δημαρχείο Αράχοβας και έκανα μια αίτηση, ΕΠΩΝΥΜΑ, για να μου δώσουν καποια επίσημα έγγραφα για να καταλάβω που σταματάει η αλήθεια και που αρχίζει το ψέμα...

Ζήτησα με την αίτηση που έκανα τα παρακάτω έγγραφα.
1) Αντίγραφο πρακτικού του Δ.Σ που αναφέρει τον καθορισμό τέλους σύνδεσης παροχών στο λιβάδι άξιας 1.000 ευρώ τη μια.
2) Αντίγραφο της εκτίμησης που έκανε το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών για την αγορά του οικοπέδου που έκανε ο Δήμος απο την οικογένεια Χαρίτου.
3) Αντίγραφο του εγγράφου παραλαβής του νέου δημοτικού σχολείου Αράχοβας απο τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του κράτους.
4) Αντίγραφο της προκήρυξης του έργου για το συνεδριακό κέντρο - καταστήματα - πάρκινγκ, καθώς και αντίγραφο της σύμβασης που υπέγραψε ο Δήμος Αράχοβας με τον ανάδοχο του έργου.
Θεωρώ οτι κανένα απο τα παραπάνω δεν είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ, όλα είναι ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, και κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να έχει πρόσβαση ώστε να μπορεί να διαμορφώνει άποψη και θέση...

Έκανα αίτηση την 10/3/2010 με αριθμό πρωτοκόλλου 655. Μου είπε η υπάλληλος να περάσω σε μια εβδομάδα... Πήγα σήμερα 18/3/2010 και η υπάλληλος του δήμου που έκανα την αίτηση, μου είπε οτι δεν μπορεί να μου δώσει τα έγγραφα που ζήτησα με την αίτηση μου, γιατί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γ. Ανδρέου, που είναι και νομικός, της είπε οτι δεν μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος και πρέπει να αποφασίσει ο δήμαρχος αν έχω δικαίωμα να παραλάβω τα έγγραφα που ζήτησα...
Η υπάλληλος μου είπε οτι ο δήμαρχος απουσιάζει τώρα, σε ταξίδι, και θα γυρίσει μετά απο δυο εβδομάδες απο σήμερα...
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ...
Εγώ θα περιμένω όσο χρειαστεί... Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί δεν ρώτησαν το δήμαρχο όσο ηταν εδώ, αφού θεωρούν οτι έγραφα οι πολίτες, μπορούν να πάρουν μόνο με δική του απόφαση...
Δεν μπορώ να καταλάβω τι μορφή δημοκρατίας είναι αυτή που απαγορεύει στον πολίτη να έχει πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα...
Δεν μπορώ να καταλάβω για ποια συμμετοχή στα κοινά μιλάμε...
Δεν μπορώ να καταλάβω πως νομιμοποιούνται κάποιοι άνθρωποι καλυπτόμενοι πίσω απο την ψήφο των πολιτών...
Δεν μπορώ να καταλάβω για ποια διαφάνεια μιλάμε και φωνάζουμε τι στιγμή που για να πάρεις ενα χαρτί που σε αφορά περνάει ένας μήνας και θα δούμε...
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξοδεύουμε χρόνο για το τίποτα...
ΜΠΟΡΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ, και όπως μας είπαν απο την Ευρώπη "ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ"...

Όλα τα παραπάνω είναι προς ενημέρωση όλων των φίλων για τα αποτελέσματα κάποιου πολίτη που ακολουθεί την νόμιμη οδό ενημέρωσης, συμμετοχής, και πραγματικής δημοκρατίας που κάποιοι απλά το λένε για να το πουν, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούν τελείως διαφορετικά...
Συγνώμη για τον τόνο και την ένταση της γραφής μου, αλλά είμαι πολύ θυμωμένος και νιώθω μεγάλη προσβολή από την αντιμετώπιση του δήμου Αράχοβας προς το άτομο μου και κατ' επέκταση προς όλους εμάς που προσπαθούμε, με τον τρόπο που μας δείχνουν, να ενημερωθούμε ώστε να είμαστε δίκαιοι δημότες απέναντι στους δημοτικούς μας άρχοντες...

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας...

Αλμπάνης Χάρης

Η ρήση της ημέρας

Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος.

Franz Kafka, 1883-1924, Τσέχος συγγραφέας

O Φραντς Κάφκα ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Εβραϊκής καταγωγής, έζησε στην σημερινή Τσεχία και έγραψε όλα τα βιβλία του στη γερμανική γλώσσα. Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα έργα του, ανήκει η νουβέλα Η Μεταμόρφωση (1915) και τα μυθιστορήματα Η Δίκη (1925), Ο Πύργος (1926) και Αμερική (1927).

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη του Δήμαρχου Διστόμου κ. Αθανάσιου Πανουργιά στον Ντελάλη

Κύριε Δήμαρχε ευχαριστώ πολύ που δεχθήκατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου.

1. Το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διστόμου σύμφωνα με την ανακοίνωσή σας, υιοθετεί το σχέδιο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) που προβλέπει πέντε Δήμους στο Νομό Βοιωτίας, εκ των οποίων ο δυτικός αποτελείται από τους Δήμους Αραχώβης, Δαύλειας, Διστόμου καθώς και με την κοινότητα Αντικύρας. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί ποια θα είναι η επιδίωξη του Δήμου Διστόμου ως προς το όνομα και την έδρα του νέου διευρυμένου Δήμου;
Στην περίπτωση αυτή θα επιδιώξουμε να εφαρμοσθεί χωρίς καμία εξαίρεση το σύνταγμα της Ελλάδος και μάλιστα το άρθρο 101 παράγραφος 2. Συμπληρωματικά, θα επιδιώξουμε τα κριτήρια για τον ορισμό της έδρας και του ονόματος να είναι απολύτως αντικειμενικά και όσο το δυνατόν μετρήσιμα. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι ευχή μας δεν είναι η ονομασία του πέμπτου δήμου να είναι Δήμος Διστόμου με έδρα το Δίστομο.

2. Πλησίον του Διστόμου βρίσκονται ο Δήμος Δεσφίνας και η Κοινότητα Κυριακίου. Δεν θα θέλατε να ενταχθούν στο νέο Δήμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτραπεί η αλλαγή Νομού (για την περίπτωση του Δήμου Δεσφίνας).
Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την χωροταξία του σχεδίου «Καλλικράτης» και κατά μια έννοια θα μπορούσα να πω ότι δεν γνωρίζουμε καν το σχέδιο αυτό. Το μόνο όμως σίγουρο, μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα, είναι ότι δεν αλλάζουν τα όρια των νομών. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η ερώτησή σας είναι ουτοπική.

3. Η Αράχωβα και το Δίστομο είναι 2 πόλεις οι οποίες ακολούθησαν διαφορετικό προσανατολισμό για την ανάπτυξή τους. Έτσι, την ώρα που η Αράχωβα στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο βαθμό στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, το Δίστομο στηρίζεται στο εργοστάσιο Αλουμινίου και τις υλοποιηθείσες και προγραμματιζόμενες γύρω από αυτό επενδύσεις. Ποιά θα είναι η αναπτυξιακή φυσιογνωμία του νέου Δήμου και πως θα μπορέσει η νέα ηγεσία να συγκεράσει τις διαφορές και τις συγκρούσεις που πιθανώς να δημιουργηθούν από τις διαφορετικές απαιτήσεις των επενδύσεων στο νέο διευρυμένο περιβάλλον; Πώς θα συμβαδίσει η στροφή στον ποιοτικό -πράσινο- τουρισμό που επιδιώκει η Αράχωβα με την εντατικοποίηση των εργασιών γύρω από το εργοστάσιο Αλουμινίου και την αναπόφευκτη περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος που θα προκληθεί;
Σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας, μια περιοχή ή χώρα δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται αποσπασματικά σε κάποιους τομείς (π.χ. αγροτικός, κτηνοτροφικός, τουριστικός, βιομηχανία), αλλά θα πρέπει να έχει σφαιρική ανάπτυξη, έτσι ώστε εάν ένας τομέας, λόγω διαφόρων εξωγενών, ή μη, παραγόντων, δεν πάει καλά, να εξισορροπήσει (η οικονομία της περιοχής) από κάποιον άλλο τομέα. Επομένως, δεν νοείται κάποια περιοχή να είναι αποκλειστικά τουριστική, ή βιομηχανική.
Σήμερα η Αράχωβα, πράγματι, προσανατολίζει κυρίως την ανάπτυξή της στον τουρισμό, αλλά παράλληλα έχει και άλλες δράσεις όπως η κτηνοτροφία και τα σφαγεία. Ταυτόχρονα, αρκετοί κάτοικοι της Αράχωβας εργάζονται στην εταιρία «Αλουμίνιον της Ελλάδος», αλλά και στις εταιρίες «S&B», «Δελφοί – Δίστομο ΑΜΕ». Επομένως, μέρος των χρημάτων που διακινούνται στην περιοχή της Αράχωβας προέρχονται από τη βιομηχανία.
Το Δίστομο έχει προσανατολίσει την ανάπτυξή του στην βιομηχανία και στην πράσινη ενέργεια, στοχεύοντας να καταστεί Κέντρο Ενεργειακών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσω της δημιουργίας αιολικών πάρκων. Μέχρι το τέλος του 2010 ο Δήμος Διστόμου θα έχει εγκατεστημένη ισχύ περίπου 80 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που σημαίνει ότι σύμφωνα με τον νόμο θα εισπράττει το 3% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων των εταιριών που εκμεταλλεύονται τις ΑΠΕ, δηλαδή περίπου 480.000,00 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε δύο ετήσιες ΣΑΤΑ του σημερινού Δήμου Διστόμου.
Και βέβαια, έχει αναπτύξει, σε μικρό βαθμό είναι η αλήθεια, και τον τουρισμό.
Επομένως, φαίνεται νομίζω αρκετά καθαρά ότι σε μια διευρυμένη περιοχή Αράχωβας – Διστόμου, η ανάπτυξη που όλοι θέλουμε και ζητάμε θα είναι πιο ισορροπημένη και ταυτόχρονα η οικονομία της περιοχής αυτής πιο σωστή.
Όσο αφορά στην περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος που επικαλείσθε, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο ο νομοθέτης γίνεται πιο αυστηρός απέναντι στις βιομηχανίες, αλλά και ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς προσφέροντας περισσότερα και αποτελεσματικότερα μέσα για την προστασία του περιβάλλοντος.

4. Το Δημοτικό Συμβούλιο των Δελφών αποφάσισε ότι συμφωνεί με το Καλλικράτη και καλεί τους Δήμους που ενδιαφέρονται για συνένωση μαζί τους για διαβούλευση υπό τον όρο ότι το όνομα και η έδρα θα είναι αδιαπραγμάτευτα "Δελφοί". Ο Δήμος Αράχωβας προσανατολίζεται προς αυτή τη λύση. Η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αράχωβας προτείνει και το Δίστομο σε αυτό το νέο Δήμο. Πως κρίνετε τη πρόταση;
Ο Δήμος Δελφών εξυπηρετώντας τα συμφέροντά του και το ιστορικό του όνομα, πήρε μια απόφαση που, όπως το βλέπω εγώ, έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά στην έδρα και στο όνομα και δεν θα το σχολιάσω περισσότερο. Το δεύτερο σκέλος όμως της απόφασης είναι αυτό που ουσιαστικά μας ενδιαφέρει αφού αφορά στα όρια αυτού του Δήμου. Προσωπικά πιστεύω ότι το δεύτερο σκέλος της απόφασης αυτής είναι ουτοπιστικό και κρύβει σκοπιμότητες, λαϊκισμούς και απομακρύνεται από την πραγματικότητα. Δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο της Αράχωβας ακολούθησε αυτή την απόφαση, παρότι ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ.

5. Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές; Και αν ναι, με ποια κριτήρια και από που θα επιλέγατε αρμόδιους για τον σημερινό Δήμο Αράχωβας, δεδομένου ότι οι φωνές και σε αυτό το blog πληθαίνουν, οι οποίες ζητούν ικανά άτομα με όρεξη να προσφέρουν, που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, ανεξαρτήτου κομματικής προελεύσεως.
Πραγματικά είναι μια ερώτηση στην οποία δε μπορώ να δώσω απάντηση, αφού οι περισσότεροι παράμετροι των επόμενων εκλογών είναι ΑΓΝΩΣΤΟΙ ακόμα και σήμερα. Πώς είναι δυνατόν να αποφασίσω εάν θα είμαι υποψήφιος σε έναν δήμο για τον οποίο δεν γνωρίζουμε τα βασικά, δηλαδή εάν θα είναι ο σημερινός Καποδιστριακός δήμος ή θα αφορά σε έναν άλλο δήμο στο πλαίσιο του Καλλικράτη. Και εάν αφορά σε έναν νέο δήμο, ποια θα είναι η έκτασή του και η σύνθεσή του;
Μόνο όταν οι παραπάνω παράμετροι οριστικοποιηθούν θα είμαι σε θέση να πάρω μια τέτοια απόφαση.

6. Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της Αράχωβας, τέθηκε το θέμα -και μάλιστα από την αντιπολίτευση- να μην απαντούν τα μέλη του Συμβουλίου σε ερωτήσεις που γίνονται σε τοπικά blogs. Εμείς οι πολίτες από την άλλη θεωρούμε βασική προϋπόθεση της συμμετοχής μας στα κοινά του τόπου την γνώση των δεδομένων και το διάλογο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Δεν θα ήθελα να κριτικάρω την απόφαση αυτή, αλλά θα σας αναπτύξω τη δική μου θέση σχετικά με τα blogs.
Η αλήθεια είναι ότι η ελεύθερη πληροφόρηση αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους μιας Δημοκρατίας. Όμως, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι αντικειμενική και να υπόκεινται σε ορισμένους ηθικούς, κατά βάση, κανόνες, όπως ο σεβασμός της προσωπικότητας του ανθρώπου, η διασταύρωση των πληροφοριών, η αποφυγή ύβρεων, ή διαστρέβλωσης της αλήθειας, ή υπηρέτησης σκοπιμοτήτων κ.α.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν βλέπω κάποιον λόγο που να μου απαγορεύει την απάντηση σε κάποιο blog. Άλλωστε, ακόμα και αυτή η συνέντευξή μου σε blog θα αναρτηθεί.

7. Πώς σχολιαζετε τις σημερινές δηλώσεις για τις Μαρτυρικές Πόλεις του κ. Ραγκούση;
Η απάντηση του κ. Υπουργού ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις 45 «Μαρτυρικές Πόλεις» «όχι απαραίτητα διοικητική, αλλά ιστορική» μας ικανοποιεί απολύτως… Και λέγοντας «μας» δεν εννοώ μόνο το Δήμο Διστόμου, αλλά και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων, το οποίο με έχει τιμήσει με την θέση του Αντιπροέδρου.

Το προεκλογικό σποτ του ΠΑΣΟΚ για το ΦΠΑ

Όταν για κάποιους αποτελούμε παράδειγμα

Το blog - ηλεκτρονικη εφημερίδα "Βήμα Αλίαρτου" σε σημερινή ανάρτησή του με τίτλο "Γιατί κάποιοι δημοτικοί άρχοντες απαντούν" με αφορμή την ανάρτηση του Δήμαρχου Αράχωβας κ. Γεώργιου Ανδρέου-Λεόντιου ρωτάει:
Ερώτηση: Γιατί κάποιοι δήμαρχοι έχουν την διάθεση να επικοινωνούν με τους δημότες ενώ κάποιοι άλλοι όχι; δείτε και θα καταλάβετε
http://ntelalis-arahovas.blogspot.com/2010/03/blog-post_7375.html
Παρόμοια ερώτηση τέθηκε πριν λίγες μέρες χωρίς να δοθεί απάντηση.

Αυτό συμβαίνει όταν για κάποιους αποτελούμε παράδειγμα...


Δείτε όλη την ανάρτηση εδώ

Η ρήση της ημέρας

Στη ζωή, το θέμα δεν είναι να κρατάς καλά χαρτιά, αλλά να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο.

Robert Louis Stevenson, 1850-1894, Βρετανός συγγραφέας

Ο Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον (Robert Louis Stevenson) έγραψε μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια, επιστολές ταξιδιωτικά και παιδικά βιβλία. Σ' όλη του τη ζωή ταξίδευε -συχνά για λόγους υγείας- για να καταλήξει στους Τροπικούς, στη Σάμοα. Οι ιθαγενείς τον λάτρευαν και τον αποκαλούσαν Tusitala (ο παραμυθάς). Γνωστά έργα του είναι: "Η παράξενη ιστορία του Δόκτορα Τζέκιλ και του κυρίου Χάιντ" (1886), "Η απαγωγή" (1886) και "Ο αφέντης του Μπάλαντρε" (1889). Πέθανε ξαφνικά στις 3 Δεκεμβρίου του 1894, στο ζενίθ της δημιουργικής του πορείας.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Πρόκληση χωρίς τέλος - Ανέγγιχτοι οι 16 μισθοί των υπαλλήλων της Βουλής

Την ώρα που περικόπτονται μισθοί, παγώνουν συντάξεις, αυξάνονται προϊόντα, φορολογούνται τα πάντα, βουλευτές και υπάλληλοι της Βουλής επι της ουσίας μένουν στο απυρόβλητο!
Ο λαός κάνεις θυσίες, εκτός από 300 βουλευτές και περίπου 1.500 υπαλλήλους της Βουλής. Με ευθύνη του ίδιου του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου ο 15ος και 16ος μισθός των υπαλλήλων της βουλής παραμένει και περικόπτεται για τα μάτια του κόσμου!
Χθες, ο κ. Πετσάλνικος πήρε την έγκριση για τις επιπρόσθετες περικοπές εισοδηματικού χαρακτήρα που εξήγγειλε προ ημερών και που αφορούν τα εισοδήματα των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής.
Ο κ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε...

Καλλικράτης και μαρτυρικοί Δήμοι

Απο τη συνέντευξη Ραγκούση το πρωί στο MEGA

Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Yπάρχουν 45 δήμοι μαρτυρικοί, την ξέρετε αυτή την ιστορία με τους μαρτυρικούς δήμους που έχουν κάποιο αίτημα, παρακαλώ προσέξτε το, είναι ιστορικής φύσης.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Θα το προσέξουμε όπως τους πρέπει, με ιστορικά κριτήρια. Και όχι με μια θεσμική, διοικητική αντιμετώπισή τους. Γιατί το ζητούμενο για αυτό τους δήμους είναι να διατηρηθεί η ιστορικότητά τους. Όχι κατ΄ ανάγκη διοικητικά η ιστορικότητά τους να δώσει στη χώρα να το πω έτσι μια θεσμική διαμόρφωση η οποία τον πολίτη δεν θα τον εξυπηρετεί ή δεν θα… και αυτό καθ΄ εαυτό το ζητούμενο αυτών των δήμων.

Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Εντάξει. Όχι, δεν λέμε αυτό. Απλώς μην το περιφρονήσετε αυτό το αίτημα που έχουν γιατί έχει μια αξία.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Έχουμε πολλά να πούμε. Θα έχουμε συνάντηση και σήμερα με την ΚΕΔΚΕ, θα τα πούμε και με την ΕΝΑΕ.

Σοκ από 56χρονο στην Ιτέα που επιτέθηκε σε 9χρονη

Σοκ και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Ιτέας η είδηση της σύλληψης 56χρονου γνωστού συμπολίτη τους ο οποίος προσπάθησε να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες σεξουαλικές του ορέξεις πάνω στο άγουρο κορμί ενός κοριτσιού μόλις 9 ετών!
Σύμφωνα με το Τμήμα Ασφαλείας, αλλά και τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, ο 56χρονος άνδρας...

Αφιερωμένο στη Μελίνα

Από τη Νόρα Ράλλη

Μια έκθεση αφιερωμένη στην Μελίνα Μερκούρη ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες στο Ίδρυμα Ευγενίδου με τίτλο "Μελίνα - Παιδεία - Πολιτισμός", εγκαινιάζοντας το εκθεσιακό πρόγραμμά του. Με την έκθεση αυτή σηματοδοτείται μία διάθεση διατήρησης της μνήμης των πηγαίων κωδίκων της Μελίνας και των μονίμων αναζητήσεών της, στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού.
Φωτογραφίες και video, «δοκίμια» της πολύπλευρης ζωής της, κοσμούν τους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου -ένα ταξίδι στο χρόνο- εμπνευσμένο από τη μεγάλη Ελληνίδα και τη ζωή της, διαμορφώνοντας αντίσταση στην αμνησία μας, αλλά και μια εμπεριστατωμένη αναφορά στο έργο της αλλά και στη θηλυκότατα παλικαρίσια παρουσία της Μελίνας.
Μιάμιση δεκαετία (16 χρόνια ακριβώς)...

Τουρκία και Ελλάδα οι καλύτεροι πελάτες της Γερμανίας

Η Γερμανία διπλασίασε τα 5 τελευταία χρόνια τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων και κυρίως υποβρυχίων και τεθωρακισμένων σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου SIPRI. Οι κυριότεροι πελάτες είναι η Τουρκία και η Ελλάδα.
Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI, του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη που εδρεύει στην Στοκχόλμη.
Στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης με τις μεγαλύτερες εξαγωγές για το διάστημα 2005 – 2009 βρίσκονται οι ΗΠΑ με μερίδιο αγοράς 30 %, η Ρωσία με 23 % και η Γερμανία με 11 %. Σημαντικότεροι πελάτες της Γερμανίας παραμένουν η Τουρκία με 14% των γερμανικών εξαγωγών, η Ελλάδα με 13% και η Νότιος Αφρική με 12%.
Ο κυριότερος όγκος των εξαγωγών αφορά υποβρύχια και άρματα μάχης. Πολεμικά πλοία και υποβρύχια συνιστούν το 44% του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών και ακολουθούν τα άρματα μάχης με 27%.

Από το vagia-gr.blogspot.com/2010/03/blog-post_5845.html
Πηγή dw-world.de

Σχόλιο Ντελάλη:
Αν πεινάς... φάε φρεγάτες!
(σύνθημα σε τοίχο)

Η ρήση της ημέρας

Στυλ είναι να ξέρεις ποιος είσαι, τι θέλεις να πεις και να μη σου καίγεται καρφί.

Gore Vidal, Αμερικανός συγγραφέας

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο

Πριν από λίγο κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για συζήτηση το φορολογικό νομοσχέδιο. Το Νομοσχέδιο έχει τίτλο Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο

Από το kafeneio

Η πολυτάραχη ζωή της σταθεράς π

του Steve Connor, The Independent
Μαθηματικά ΒΗΜΑ Science
Κυριακή 19 Μαρτίου 2006

Όπως κάθε σημαντική οντότητα σε αυτόν τον πλανήτη, έτσι και ο αριθμός π, η περίφημη σταθερά του Αρχιμήδη, έχει πλέον τη δική του ημέρα στο εορταστικό ημερολόγιο. Τον γιορτάσαμε στις 14 Μαρτίου και δραττόμεθα της ευκαιρίας για να διηγηθούμε την απολαυστική ιστορία του.
Η περασμένη Τρίτη ήταν η 14η Μαρτίου, την οποία οι Αμερικανοί αναφέρουν ως 3/14. Αν διαθέτετε έναν συγκεκριμένο τύπο εγκεφάλου, σίγουρα θα προσέξατε ότι τα τρία αυτά ψηφία βρίσκονται πολύ κοντά σε έναν από τους πιο σημαντικούς αριθμούς των μαθηματικών: τον π. Έτσι η 14η Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα του αριθμού π, προς τιμήν της μαθηματικής σταθεράς που έχει μαγέψει και μπερδέψει γενεές επί γενεών μαθηματικών από την εποχή της αρχαίας Βαβυλώνας.
Όπως μαθαίνουμε όλοι στο σχολείο, το π είναι...

Virtual ξενάγηση στην Αγία Σοφία

Από τον Ελεύθερο Πολίτη

Κάντε μια virtual βόλτα στην Αγία Σοφία από το site: www.360tr.com
Πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Ο Δήμαρχος Αράχωβας για τον Ντελάλη και για τις ερωτήσεις των πολιτών

Του Δήμαρχου Αράχωβας, Γεωργίου Ανδρέου - Λεόντιου

Ντελάλη
Από καιρό ήθελα να επικοινωνήσω μαζί σου με σκοπό να σου εκφράσω τις ευχαριστίες και τον θαυμασμό μου για την αξιόλογη προσπάθεια σου.
Είναι πολύ σημαντική η δυνατότητα που δίνεις στον κάθε ένα να ενημερώνεται και να εκφράζει τις απόψεις του μέσα από το χώρο που δημιούργησες.
Δυστυχώς τα sites του Δήμου από έλλειψη προσωπικού δεν παρέχουν την πληροφόρηση που θα έπρεπε.
Είναι πολύ σημαντικό να λέγονται οι απόψεις ακόμη και αν δεν είναι πέρα για πέρα ακριβείς.
Το σημαντικό είναι να διατυπώνουμε απόψεις και στο διαδίκτυο μπορούμε να διατυπώνουμε ελεύθερα τη γνώμη μας, θεωρώ άθελά μας, και πέρα από τα όρια.
Με τον καιρό θα αποκτήσουμε τον πρέποντα αυτοσεβασμό και στο μέσο αλλά και στην άποψη που διατυπώνουμε ακόμη και αν αυτή είναι ανώνυμη.
Υπάρχουν κατά καιρούς ερωτήματα που απευθύνονται και σε εμένα και πολλοί δυσανασχετούν γιατί δεν απαντώ.
Αγαπητοί φίλοι λυπάμαι αλλά δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να βρίσκομαι μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μου πολλές ώρες και το κυριότερο δεν έχω την ευχέρεια στη δακτυλογράφηση και αυτός είναι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας που δεν απαντώ.
Μπορώ να σας απαντώ και στα πιο απίθανα ερωτήματα που αφορούν το Δήμο επώνυμα ή ανώνυμα, είτε μέσω του κινητού μου τηλεφώνου ο αριθμός του οποίου είναι 694427800 ή στέλνοντας SMS, ή στο mail μου george.andreoug@alhellas.gr μαζί όμως με ένα αριθμό τηλεφώνου για να σας πάρω πίσω και να σας δώσω την απάντηση, χωρίς να έχω την απαίτηση να μου πείτε το όνομα σας.

Και πάλι ΝΤΕΛΑΛΗ τις θερμές μου ευχαριστίες και καλό κουράγιο.

Ο Δήμαρχος Αράχωβας
Γιώργος Ανδρέου-Λεόντιος

Η ρήση της ημέρας

Η εξουσία δίνεται μόνο σε αυτούς που τολμούν και σκύβουν για να την πάρουν. Μόνο ένα πράγμα έχει σημασία: να είσαι ικανός για να τολμήσεις.

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, 1821-1881, Ρώσος συγγραφέας

Ο Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι (Fyodor Mikhailovich Dostoevsky) υπήρξε κορυφαία μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ρωσικής καταγωγής. Μελέτησε την κοινωνία και τον κόσμο όχι θεωρητικά αλλά στην πράξη.
Θέμα των έργων του, η ίδια η ζωή. Είδε από κοντά τις υποβαθμισμένες συνοικίες, γνώρισε τη φτώχεια, τον πόνο, την εξαθλίωση των ταπεινών ανθρώπων και στη συνέχεια μετέφερε τις εικόνες αυτές στα μυθιστορήματα του. Ασχολήθηκε με τον άνθρωπο και την κοινωνία και υπήρξε αγωνιστής και επαναστάτης. Θεωρείται ως ο μεγαλύτερος μυθιστοριογράφος όλων των εποχών και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο

Σε συναγερμό τα Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΦΕΤ μετά απο ειδοποιήσεις της Ε.Ε. για επιδημία ηπατίτιδας Α σε ευρωπαίους πολίτες, που οφείλεται σε κατανάλωση λιαστής ντομάτας, εισαγόμενης απο την Τουρκία.

Οπως αποκάλυψε το MEGA, τις τελευταίες 15 ημέρες οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς το 98% των εισαγωγών λιαστής ντομάτας στην Ελλάδα προέρχεται απο την γειτονική χώρα. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση προς τους καταναλωτές.

Ηδη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κατασχέσει ποσότητες της λιαστής ντομάτας απο σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις ενω έστειλε δείγματα στην ιατρική σχολή της Πάτρας, τα οποία έως στιγμής είναι αρνητικά. Παράλληλα το υπουργείο έχει δεσμεύσει φορτία με ποσότητες της λιαστής ντομάτας στη Λάρισα και λαμβάνεται δείγμα απο κάθε εισαγωγή.

Ταυτόχρονα, έχουν ζητηθεί στοιχεία απο τα νοσοκομεία για το αν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα ηπατίττιδας Α, καθώς στη Γαλλία έχουν προσβληθεί περισσότερα απο 50 άτομα.

Από το newsit.gr

Golden boys

Μια διδακτική παραβολή που κυκλοφορεί στα μονοπάτια του διαδικτύου.

Ο Μπίλι πήγε στο Τέξας και αγόρασε από ένα αγρότη ένα γάιδαρο έναντι του ποσού των $100. Ο αγρότης συμφώνησε να του τον παραδώσει την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα ο αγρότης του είπε: Συγγνώμη αλλά έχω άσχημα νέα, ο γάιδαρος ψόφησε.
Ο Μπίλι απάντησε: "Τότε δώσε μου τα λεφτά μου πίσω."
Ο αγρότης είπε: “Δεν μπορώ να το κάνω γιατί τα έχω ήδη ξοδέψει.”
Ο Μπίλι είπε: “Εντάξει, τότε δώσε μου τον νεκρό γάιδαρο.”
Ο αγρότης ρώτησε: “Τι θα τον κάνεις;”
και ο Μπίλι απάντησε: “θα τον βγάλω σε λοταρία.”
Ο αγρότης του απάντησε με μια δόση ειρωνείας: “Αποκλείεται να βγάλεις σε λοταρία τον ψόφιο γάιδαρο.”
Kαι ο Μπίλι απάντησε: “Φυσικά και μπορώ, απλά δεν θα πω σε κανέναν ότι είναι ψόφιος.”

Ένα μήνα αργότερα ο αγρότης βρέθηκε ξανά με τον Μπίλι και ρώτησε τι έγινε με τον ψόφιο γάιδαρο.
Ο Μπίλι είπε: “Τον έβγαλα σε λοταρία. Πούλησα 500 λαχνούς προς δύο δολάρια τον ένα και έτσι έβγαλα $998. Και αν βγάλω και τα 100 που έδωσα σε σένα μου έμειναν καθαρά $898”
Ο αγρότης ρώτησε: “Καλά, κανένας δεν παραπονέθηκε;”
και ο Μπίλι απάντησε: “Μόνο ο τύπος που τον κέρδισε, και για να μην φωνάζει του έδωσα πίσω τα δύο του δολάρια.”

Πάσα ομοιότητα με γνωστές σας καταστάσεις είναι όλως τυχαία.
Για τη συνέχεια της τύχης των ηρώων της ιστορίας, πληροφορήθηκα ότι ο Μπίλι εργάζεται σήμερα για την Goldman Sachs.

Από το stigmatismenoi.blogspot.com

Ανακοίνωση από τον εκπολιτιστικό σύλλογο Στειρίου

Εκπολιτιστικός σύλλογος Στειρίου
Ανακοίνωση - πρόσκληση

Το τμήμα γυναικών του Εκπολιτιστικού Συλλόγου τιμώντας τη «μέρα της γυναίκας», προσκαλεί τις γυναίκες του νομού μας στο Στείρι, την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ώρα 7.00 μ.μ. για ενημέρωση – συζήτηση με θέμα: «Οστεοπόρωση» με ομιλητή τον χειρούργο ορθοπεδικό κ. Γεώργιο Γκουτζάνη.

Το Δ. Σ.



Ο ορισμός του Έλληνα

Σε διαγωνισμό που έγινε στην Ουάσινγκτον για τον καταλληλότερο χαρακτηρισμό ενός λαού, εκείνου που θα παρουσιάζει καλύτερα την ψυχολογία του, πήραν μέρος περίπου ένα εκατομμύριο άτομα. Δεκαπενταμελής επιτροπή από επιστήμονες επέλεξε ομόφωνα και βράβευσε τον δικαστή Ν. Κέλλυ για τον επιτυχημένο χαρακτηρισμό του Έλληνα...

«Μπροστά στο δικαστήριο της... αδέκαστης ιστορίας, γράφει ο δικαστής, ο Έλληνας αποκαλύφθηκε πάντοτε κατώτερος από τις περιστάσεις, αν και από διανοητική άποψη, κατείχε πάντοτε τα πρωτεία. Ο Έλληνας είναι ευφυέστατος αλλά και εγωιστής, δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλά γεμάτος προλήψεις, θερμόαιμος, ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής.
Έκτισε τον Παρθενώνα και αφού μέθυσε από την αίγλη του, τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος των έριδων, ανέδειξε τον Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει, θαύμασε τον Θεμιστοκλή για να τον εξορίσει, υπηρέτησε τον Αριστοτέλη για να τον καταδιώξει, γέννησε τον Βενιζέλο για να τον δολοφονήσει. Έκτισε το Βυζάντιο για να το εκτουρκίσει, έφερε το 21 για να το διακυβεύσει, δημιούργησε το 1909 για να το λησμονήσει. Τριπλασίασε την Ελλάδα και παραλίγο να τη θάψει.
Κόπτεται τη μία στιγμή για την αλήθεια και την άλλη μισεί αυτόν που αρνιέται να υπηρετήσει το ψέμα. Παράξενο πλάσμα, ατίθασο, περίεργο, εγωπαθές και σοφόμωρο, ο Έλληνας. Λυπηθείτε τον, θαυμάστε τον αν θέλετε. Κι αν μπορείτε προσπαθήστε να τον ταξινομήσετε.

πηγή: democracyreloaded.gr
από το aliartos-city.blogspot.com/2010/03/blog-post_9401.html

Κυκλοφορεί η εφημερίδα Παρνασσός (τεύχος 30)

Κυκλοφορεί το 30ο τεύχος της εφημερίδας "Παρνασσός", το οποίο φιλοξενεί συνέντευξη του Δήμαρχου Αράχωβας.

Top