αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

10.000 προσκυνητές στη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τουρκία!

87χρόνια μετά θα λειτουργήσει η ιστορική μονή τον Δεκαπενταύγουστο στην Τραπεζούντα.

Την Θεία λειτουργεία θα τελέσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Γεωργία ο κύριος όγκος των χιλιάδων ορθοδόξων που θα κατακλύσουν τα καταλύματα της Τραπεζούντας για να δώσουν το παρόν σε μια ιστορική στιγμή.
Μέσα στο μοναστήρι, πάντως, θα επιτραπεί η είσοδος μόνο σε 500 διαπιστευμένους ταξιδιώτες.

Με πτήσεις τσάρτερ στην Τραπεζούντα

Με πτήση τσάρτερ από τη Θεσσαλονίκη προς την Τραπεζούντα θα αναχωρήσει ο ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτης Δράμας Παύλος...

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Αλβανία: δολοφόνησαν ομογενή γιατί μιλούσε ελληνικά

Αντιδράσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στους κόλπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, προκάλεσε ο βίαιος θάνατος ομογενούς στη Χειμάρα, σε επεισόδιο με ομάδα Αλβανών.
Σε φορτισμένο κλίμα έγινε το μεσημέρι η κηδεία του 37χρονου Αριστοτέλη Γκούμα, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Πέμπτη, μετά από διαπληκτισμό με ομάδα τριών Αλβανών.
Όλα άρχισαν το μεσημέρι της Πέμπτης όταν νεαροί από την Αυλώνα φέρεται να ζήτησαν το λόγο από ομογενείς επειδή αυτοί μιλούσαν ελληνικά. Οι Αλβανοί επέστρεψαν το ίδιο βράδυ στη Χειμάρα και μετά από διαπληκτισμό, ένα από τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν, έπεσε πάνω στη μηχανή του Αριστοτέλη Γκούμα με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Νέα ημερομηνία για τον "Προμηθέα Δεσμώτη" στους Δελφούς

Η παράσταση του "Προμηθέα Δεσμώτη" που ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Ιουλίου και αναβλήθηκε τελικά για λόγους υγείας δυο εκ των συντελεστών θα λάβει χώρα σε νέα ημερομηνία στις στο ίδιο θέατρο, στο 21 Αυγούστου 2010 (ημέρα Σάββατο) στο Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς.
Όσοι εκ των θεατών είχαν εκδώσει εισιτήρια για την παρασταση στις 18/7 μπορούν να κάνουν χρήση τους και στη νέα ημερομηνία.

Από το amfissapress.gr

Αύγουστος

Αύγουστος ο Πλανευτής,
Αύγουστος ο Νοσταλγός,
Αύγουστος ο Ερωτικός.
Απολαύστε τον!!!


Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές


Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές
υπάρχει μια δίψα υπάρχει μια αγάπη υπάρχει μια έκσταση
Όλα σκληρά σαν τα κοχύλια μπορείς να τα κρατήσεις μες στη παλάμη σου
Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές
Μέρες ολόκληρες σε κοίταζα
μέρες ολόκληρες σε κοίταζα στα μάτια
και δεν σε γνώριζα μήτε με γνώριζες.

Στίχοι: Γιώργος Σεφέρης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ερμηνευτές: Γιώργος Νταλάρας


Ελεύθερος Πολίτης

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Στα... ύψη η δημοτικότητα του Γιάννη Πατσαντάρα, σύμφωνα με το orchomenos-press

Ολοένα και θετικότερα αντιμετωπίζεται η υποψηφιότητα του κ. Γιάννη Πατσαντάρα για τον διευρυμένο Δήμο Διστόμου.

Εν μέσω θέρους και έντονων παρασκηνιακών πρωτοβουλιών, ο Αραχωβίτης αντιπτέραρχος ε.α. παραμένει... ψηλά σε δημοτικότητα και ενισχύει το ενωτικό του ψηφοδέλτιο. Μάλιστα, απευθύνεται στους Δημότες του Διστόμου, της Αράχωβας, του Στειρίου και της Αντίκυρας πάνω από τα κόμματα, πολιτικές γραμμές και παρατάξεις προτάσσοντας το συμφέρον των δημοτών.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι συνθήκες επιτάσσουν ευρείες συνεργασίες, συγκλίσεις δυνάμεων και σύμπραξη για την επιτυχία αυτού του σκοπού» εξακολουθεί να τονίζει...

Από το orchomenos-press.blogspot.com

Βροχή διαττόντων αστέρων στις 12 και 13 αυγούστου

Για μια ακόμη χρονιά, οι Περσείδες, οι πολυπληθείς διάττοντες αστέρες, θα δώσουν ραντεβού με τους ουρανούς του πλανήτη μας.
Το αποκορύφωμα αναμένεται τη νύχτα της Πέμπτης 12 Αυγούστου και της Παρασκευής 13 Αυγούστου με μια θεαματική βροχή από «πεφταστέρια» που θα είναι ορατή ανά τη Γη - και στην Ελλάδα, ιδίως αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό σε κατεύθυνση βορειοανατολική.

Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα, αν και μερικές φορές διαψεύδονται οι προσδοκίες των θεατών που ξενυχτούν για αυτό το λόγο, κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων.
Ειδικά φέτος το φαινόμενο συνδυάζεται με μια σύγκλιση πλανητών, που θα είναι ορατή μετά την δύση του ηλίου και μέχρι τις 10 μ.μ., όταν η Αφροδίτη, ο Κρόνος, ο Άρης και η Σελήνη (ένα μέρος της) θα βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα κύκλο διαμέτρου περίπου 10 μοιρών.

Μολών λαβέ: 2.490 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών

Συμπληρώνονται 2.490 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών, μια μάχη σύμβολο της ελευθερίας, της αυτοθυσίας και του φρονήματος των Ελλήνων. Μια μάχη που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη, να θυμόμαστε και να μας οδηγεί, ενάντια σε κάθε μορφή υποδούλωσης και εκφοβισμού, ενάντια σε κάθε μορφή προδοσίας.
Πολλοί -οι περισσότεροι- γνωρίζουν τη μάχη των Θερμοπυλών, λίγοι ωστόσο, όταν περνάνε από την περιοχή των Θερμοπυλών θα σταματήσουν στο μνημείο - Ανδριάντα του Λεωνίδα, να θυμηθούν και να προβληματιστούν. Γι' αυτό δεν φταίει μόνο ο... ανιστόρητος Έλληνας, που νοιάζεται μόνο για το μπανάκι και την καλοπέρασή του (οι εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα), αλλά και η έλλειψη μιας σωστής προβολής και αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου, και μιας σωστά σχεδιασμένης πολιτιστικής πολιτικής.
Και τη στιγμή που εμείς περνώντας... δίπλα από την περιοχή για κάποιον τουριστικό προορισμό αγνοούμε το μνημείο -και κυρίως τη σημασία του στο σύγχρονο κόσμο- κάποιοι άλλοι, δίνουν αξία ιερή σε μάχες σαν αυτή. Πολλοί θα έχουν ακούσει την περίπτωση ενός Γερμανού δασκάλου παιδιών με ειδικές ανάγκες, που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό από το γήπεδο του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης για να πάει τρέχοντας μέχρι τον Μαραθώνα, από τη μάχη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 2.500 χρόνια (490 π.Χ.). Σκοπός του εγχειρήματός του είναι η απόδοση τιμής στους πεσόντες Έλληνες του Μαραθώνα που διέσωσαν τον δυτικό πολιτισμό από τον ασιατικό δεσποτισμό πριν 25 αιώνες. Πόσοι από μας θα πάμε στους αρχαιολογικούς χώρους του Μαραθώνα ή στις Θερμοπύλες για τον ίδιο λόγο;

Ας επανέλθω όμως στο θέμα. Η Μάχη των Θερμοπυλών του 480 π.Χ. είχε σαν αντίπαλους την συμμαχία Ελληνικών κρατών-πόλεων εναντίον του Περσικού στρατού που εισέβαλε στην Ελλάδα, και έγινε στο στενό πέρασμα των Θερμοπυλών. Εκεί μια μικρή δύναμη ανδρών κατάφερε να αντισταθεί σε υπεράριθμη Περσική δύναμη, για αρκετές ημέρες. Στο τέλος ένας κάτοικος της περιοχής, ο Εφιάλτης, οδήγησε μέσω ενός ορεινού μονοπατιού ένα μέρος της Περσικής δύναμης πίσω από την γραμμή των Ελλήνων, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής δύναμης είχε αποχωρήσει και το πέρασμα κρατούσαν ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς, που αρνήθηκαν να φύγουν αν και γνώριζαν ότι θα νικιόνταν. Η μικρή δύναμη νικήθηκε μετά από σκληρή μάχη, ωστόσο το γεγονός είχε σημαντικά αποτελέσματα στο ηθικό των μαχόμενων δυνάμεων, αρνητικά για τους στρατιώτες των Περσών και θετικά για τους Έλληνες.

Η μάχη έγινε σύμβολο κουράγιου και αυτοθυσίας, ένα θρυλικό γεγονός που προκαλεί έμπνευση για πολλούς μέχρι σήμερα (μεταξύ αυτών και σε μένα).

Ιστορικό


Το 490 π.Χ.
, ύστερα από την συντριβή των Περσών στο Μαραθώνα από τους Αθηναίους και τους συμμάχους τους, ο βασιλιάς Δαρείος άρχισε να μαζεύει στρατό για να υποδουλώσει την Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα για εκδίκηση. Έτσι μάζευε τους καλύτερους άνδρες από όλες τις επαρχίες της Περσικής αυτοκρατορίας και τους εκπαίδευε ειδικά για την εκστρατεία αυτή. Παράλληλα, στη Σπάρτη, ο βασιλιάς Λεωνίδας εκπαίδευε τους άνδρες του για τον ίδιο ακριβώς λόγο: για να αντιμετωπίσουν μια ακόμα πιθανή επίθεση των Περσών στην Ελλαδα. Γι'αυτό τον λόγο κιόλας έκανε εκστρατείες για να μαζέψει συμμάχους για να προετοιμαστούν κι αυτοί για τον επικείμενο πόλεμο. Οι πόλεις αυτές προσχωρούσαν στην συμμαχία είτε με την θέληση τους είτε με την βία.
Η αναμονή αυτη και η ένταση κράτησε 10 χρόνια. Εν τω μεταξύ ο βασιλιάς Δαρείος πέθανε καί τον διαδέχτηκε ο γιός του Ξέρξης, ο οποίος συνέχισε την στρατολόγηση των ανδρών της αυτοκρατορίας με μεγαλύτερους ρυθμούς.
Περίπου το 484 π.Χ. ο βασιλιάς Ξέρξης ξεκινά απο την Μικρά Ασία για την κατάκτηση της Ελλάδας και την καταστροφή της Αθήνας.

Η Μάχη


Σ' ένα συμβούλιο που έκαναν οι Έλληνες στην Κόρινθο, αποφάσισαν να στείλουν μια μικρή ομάδα στις Θερμοπύλες για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες και να ανακόψουν την πορεία τους στα νότια, μέχρι να προετοιμαστούν καλύτερα για μεγάλη μάχη. Έτσι, το 480 π.Χ. ο συμμαχικός στρατός των 7.000 οπλιτών που οδηγούνταν απο 300 ομοίους Σπαρτιάτες αντιμετώπισαν τους Πέρσες στα στενά των Θερμοπυλών που την εποχή εκείνη είχε 12 μέτρα περίπου πλάτος.
Πιθανολογείται οτι οι Πέρσες αριθμούσαν μεταξύ 200.000 και 1.700.000 άνδρες.

Οι Σπαρτιάτες ήταν οι καλύτεροι μαχητές του αρχαίου κόσμου, και αυτό πήγαζε απο το γεγονός οτι απο μικρά παιδιά είχαν εκπαιδευτεί στην τέχνη του πολέμου και φυσικά είχαν λάβει μέρος και σε πάρα πολλές μαχες την περίοδο εκείνη. Η ανδρεία τους ήταν τέτοια που όταν κάποιος είπε πως είχε δεί τον περσικό στρατό και ότι οι τοξότες του έριχναν βέλη που έκρυβαν τον ήλιο, ένας γνωστός Σπαρτιάτης ονόματι Διηνέκης είπε λακωνικά: «Ωραία, τότε θα πολεμήσουμε υπο σκιά».

Ο βασιλιάς Ξέρξης ο οποίος είχε στήσει τον θρόνο του σε ένα ύψωμα, είχε στείλει έναν αντιπρόσωπο στον βασιλιά Λεωνίδα για να τους πει να παραδώσουν τα όπλα τους και να συνθηκολογήσει με την προσφορά πως, λόγω της εκτίμησης που είχε ο Ξέρξης στους Σπαρτιάτες, θα τους έκανε κυρίαρχους στην Ελλάδα ύστερα από την νίκη της Περσίας. Ο Λεωνίδας απάντησε με το γνωστό «μολών λαβέ» (έλα να τα πάρεις).

Λόγω της στενότητας του περάσματος, ο Ξέρξης δεν μπορούσε να στείλει όλο τον στρατό για να καταστρέψει τους Έλληνες αλλά μόνο 1.000 κάθε φορά. Η μάχη ήταν σφοδρότατη με πάρα πολλά θύματα από την μεριά των Περσών. Οι Πέρσες είχαν πάρα πολύ ελαφρύ οπλισμό, σχεδόν ανύπαρκτη πανοπλία και η ασπίδα τους ήταν σχεδόν ολόκληρη ψάθινη. Έτσι οι Έλληνες οι οποίοι είχαν πολύ βαρύ οπλισμό (μόνο τα μάτια τους φαινόντουσαν κάτω από τις σχισμές της περικεφαλαίας και το υπόλοιπο σώμα καλυπτόταν από θώρακα, κνημίδες, περιβραχιόνια και μια τεράστια ορειχάλκινη ασπίδα) ήταν συγκριτικά ανώτεροι απο τους αντιπάλους τους, αφού ακόμα κι αν το δόρυ τους (το οποίο ήταν μακρύτερο απο των αντιπάλων) έπεφτε πάνω σε περσική ασπίδα, την διαπερνούσε και χτύπαγε τον άνθρωπο που βρισκόταν από πίσω. Έτσι στο τέλος της πρώτης ημέρας οι Πέρσες είχαν χάσει 2.000 άντρες ενώ οι σύμμαχοι γύρω στους 100.

Βλέποντας αυτά ο Ξέρξης στην τελευταία μάχη της πρώτης ημέρας αποφάσισε να στείλει στην μάχη την προσωπική του φρουρά, τους «Αθάνατους», οι οποίοι ήταν...

Αδειάζουν τα σχολεία από εκπαιδευτικούς

Το νέο ασφαλιστικό διώχνει τους εκπαιδευτικούς.

Λύση για να αποφευχθούν τουλάχιστον 9.000 κενά εκπαιδευτικών με το άνοιγμα των σχολείων αναζητεί το υπουργείο Παιδείας καθώς οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από εκπαιδευτικούς έφτασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 11.466.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», οι σχεδόν τριπλάσιες αιτήσεις συνταξιοδότησης σε σχέση με πέρσι δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό με τη μείωση των μόνιμων διορισμών κατά τουλάχιστον 50%.
Απαιτείται άμεσα ο επιπλέον διορισμός πάνω από 6.000 εκπαιδευτικών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών ανέρχονται φέτος συνολικά σε 11.466. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανέρχονται σε 3.930 και στη Δευτεροβάθμια σε 7.536.
Τα κενά εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχονται σε 11.000. Παράλληλα τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπολογίζεται ότι αγγίζουν τις 12.000. Ο αριθμός διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, είναι φέτος μόλις 2.825, δηλαδή μόλις το 50% των περσινών. Στα πλαίσια αυτά είναι φανερό ότι δημιουργούνται πάνω από 20.000 κενά εκπαιδευτικών.
Το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμεύσει περίπου 11.000 πιστώσεις για αναπληρωτές κανονικού και μειωμένου ωραρίου. Οι πρώτες προσλήψεις αναμένεται να γίνουν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ μια δεύτερη φουρνιά το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Για να ελαχιστοποιηθούν τα κενά το υπουργείο μελετά πέντε λύσεις:
  1. Επιστροφή 5.000 αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα σχολεία.
  2. Τάξεις με πάνω από 25 μαθητές.
  3. Αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.
  4. Καθιέρωση δεύτερης ειδικότητας του εκπαιδευτικού (π.χ. ένας κοινωνιολόγος που έχει και πτυχίο Φιλολογίας να παίρνει ως δεύτερη ανάθεση φιλολογικά μαθήματα).
  5. Μετακινήσεις από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια (π.χ. καθηγητές ειδικοτήτων) αλλά και μετακίνηση εκπαιδευτικών από ένα σχολείο σε ένα άλλο στον ίδιο νομό ή σε διπλανό!
Από το newsbeast.gr

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα για τον ιό του "δυτικού Νείλου"

Τουλάχιστον 20 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Μια 70χρονη από τη Νάουσα νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα, στην εντατική μονάδα του Θεαγενείου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Άρης Μουσιώνης, στην περίπτωση της ηλικιωμένης γυναίκας έχει ταυτοποιηθεί ότι πρόκειται για τον «ιό του Δυτικού Νείλου».
Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αν το συγκεκριμένο περιστατικό συμπεριλαμβάνεται στα τέσσερα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα, που ανέβασαν σε 20 τον αριθμό των περιπτώσεων, στις οποίες έχει ταυτοποιηθεί ο «ιός του Δυτικού Νείλου».
Η κατάσταση της 70χρονης, η οποία νοσηλεύεται διασωληνωμένη, στην εντατική, είναι σοβαρή.
Ηδη απο χθες σε πολλές νομαρχίες της βόρειας Ελλάδας αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι ψεκασμοί για όσο χρειαστεί παρά το γεγονός οτι η περίοδος των ψεκασμών έχει λήξει.

Από το newsbeast.gr

Έκλεισε η χωματερή

Επανέρχομαι στο θέμα της χωματερής της Αράχωβας.
Στη διπλανή φωτογραφία (με ημερομηνία 10 Αυγούστου 2010), φαίνεται ότι η χωματερή έκλεισε και τα μπάζα (μαζί με τα σκουπίδια που υπήρχαν εκεί) μαζεύτηκαν.

Η Δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των πολιτών κι επειδή το blog του Ντελάλη δεν είναι μόνο για κριτική, οφείλω να το αναγνωρίσω και να τους συγχαρώ. Είναι ένα πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της απόθεσης των αδρανών υλικών. Βέβαια, το πρόβλημα που καλείται να λύσει η Δημοτική αρχή είναι πραγματικά δυσεπίλυτο, καθώς το ερώτημα: "που θα πάμε τώρα τα αδρανή υλικά" παραμένει.

Η δίκη των δικαστών: όταν ο ελληνικός λόγος διατηρείται στο διηνεκές...

Ακούστε ένα δεκάλεπτο απόσπασμα από την ταινία "η δίκη των δικαστών" (1974).
Είναι εκπληκτικό πώς κάποιες φράσεις, ορισμένα νοήματα, διατηρούνται εις το διηνεκές...



Από το Βήμα Αλιάρτου (aliartos-city.blogspot.com)

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Πρωτοβουλία αυτοδιοίκησης και αυτορρύθμισης

Του Στέργιου Μπακολουκά

"Πρώτα προσπαθούν να σε αγνοήσουν, μετά να σε γελοιοποιήσουν, μετά να σε πολεμήσουν και μετά τους νικάς" - Γκάντι


Έχω γράψει σε παλαιότερο σημείωμά μου ότι: «Τα κύτταρα μιας Δημοκρατικής κοινωνίας είναι τα κόμματα (παρατάξεις). Αυτά δημιουργούνται μετά από περίπλοκες διεργασίες, ζυμώσεις, συμφωνίες και χιλιάδες άλλες μικρές συνιστώσες, οι οποίες μέσα από διάφορες συναινέσεις, ταυτοποιήσεις αλλά και εκατέρωθεν υποχωρήσεις, καταλήγουν σε κοινές συνισταμένες.
Αυτές οι συνισταμένες αντικατοπτρίζουν πάντα τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της κοινωνίας. Οι δέσμες αυτές των συνισταμένων, αποτελούν τον κοινό ιδεολογικό τόπο των κομμάτων».

Οι πάρα πάνω σκέψεις έχουν αφετηρία τις αναφορές, για τη συγκρότηση της κοινωνίας, στην έννοια του «Κοινωνικού Συμβολαίου» όπως αυτή διατυπώνεται και εκφράζεται στο έργο των κορυφαίων φιλοσόφων του 17ου και 18ου αιώνα (Diderot, Hobbes, Locke, Rousseau κ. ά.), τότε δηλαδή που οι μεγάλοι εγκυκλοπαιδιστές της Ευρώπης στα πλαίσια της πνευματικής επανάστασης της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού έβαλαν τα θεμέλια της αναδημιουργίας μιας Δημοκρατικής κοινωνίας, στηριζόμενοι στη φιλοσοφική σκέψη που εκπορεύεται από την Αρχαία Ελληνική γραμματεία.
Η έννοια «Κοινωνικό Συμβόλαιο» αναφέρεται σε ένα σύνολο απόψεων, συμφωνιών και κανόνων, που λειτουργούν ως βάση σύναψης και τήρησης συμφωνίας μεταξύ των ανθρώπων, για τη συγκρότηση ενός λειτουργικού διοικητικού κράτους, το οποίο θα επιμερίζει κοινωνικές υποχρεώσεις και δικαιώματα με σκοπό την καθιέρωση ισότιμων κανόνων συνεργασίας και συμβίωσης μεταξύ των ανθρώπων.
Χαρακτηριστικό στοιχείο των θεωριών γύρω από το Κοινωνικό Συμβόλαιο είναι η άποψη ότι οι Πολίτες ως ανεξάρτητες, αυτόβουλες και ελεύθερες οντότητες ιδρύουν την κοινωνία και εν συνεχεία το κράτος, συνάπτοντας συμφωνία αρχών και νόμων στη βάση των οποίων αναπτύσσουν τις σχέσεις τους.

Στη σύγχρονη Δημοκρατία η πυραμίδα λειτουργίας του κράτους, από κάτω προς τα πάνω, είναι το τρίπτυχο: Πολίτες – Κόμματα (Παρατάξεις) – Κρατική Εξουσία. Τα κόμματα πηγάζουν και συγκροτούνται από το λαό, αναβαπτίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα σε αυτόν και μέσα από αυτά συγκροτείται το κράτος και συνάπτεται «Κοινωνικό Συμβόλαιο» με αυτό. Για τη διατήρηση και λειτουργία αυτού του Συμβολαίου υπεύθυνος είναι ο λαός.

Στην Ελληνική κοινωνία σήμερα αυτό το «Κοινωνικό Συμβόλαιο» μεταξύ Πολιτών και Κράτους έχει καταπατηθεί μονομερώς από το κράτος, με κύριους υπεύθυνους αυτής της αθέτησης συμφωνίας τα κόμματα και τα όργανα ελέγχου και λειτουργίας τους.

Τα κόμματα στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια διαβρώθηκαν σιγά - σιγά από ανθρώπους που είχαν ως σκοπό όχι να υπηρετήσουν το λαό αλλά το προσωπικό τους συμφέρον. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων μεταξύ Πολιτών και εξουσίας, την αδιαφάνεια των λειτουργιών του κράτους, την ανισομερή κατανομή του παραγόμενου πλούτου, αλλά και την συσσώρευση της οικονομικής δύναμης, μέσω καλοστημένων τεχνασμάτων (χρηματιστήριο, ολυμπιακοί αγώνες, μεγάλα έργα, δομημένα ομόλογα, Βατοπαίδι κ. λπ.) στα χέρια διακοσίων πενήντα οικογενειών.
Αυτό για να επιτευχθεί έπρεπε να πέσει στάχτη στα μάτια των Πολιτών και ο πιο εύκολος τρόπος γι αυτό ήταν η αλλοτρίωση και η εξαγορά τους. «Αν θέλει κάποιος να άρχει πάνω σε δούλους, οφείλει προηγουμένως να τους κατασκευάσει».
Όλα αυτά τα χρόνια για να πετύχουν τους σκοπούς τους οι ιθύνοντες των κομμάτων, αλλά και ο μηχανισμός εξουσίας που ήταν πίσω από αυτά, αυτό ακριβώς έκαναν. Χρησιμοποίησαν τον κρατικό μηχανισμό για να δημιουργήσουν οικονομικούς Δούλους, διορίζοντας χωρίς φραγμό τριπλάσιους και...

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Ο κ. Στάθης Γιαννέλος υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Γιάννη Πατσαντάρα

Φίλες και Φίλοι

Μετά από συζήτηση που είχα με τον Γιάννη Πατσαντάρα και την τιμητική για μένα πρόταση του να συμμετάσχω στο ενωτικό ψηφοδέλτιο του θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απόφαση μου να είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον Ανεξάρτητο συνδυασμό του Γιάννη Πατσαντάρα.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια που ασχολήθηκα μα τα κοινά θέλω να πιστεύω ότι φάνηκα αντάξιος της εμπιστοσύνης των συμπατριωτών μου, εργαζόμενος για το καλό του τόπου μας, χωρίς κανένα υλικό όφελος και πράττοντας πάντα αυτό που μου επέβαλε η συνείδηση μου και η αγάπη για το χωριό μου.

Γνωρίζετε επίσης ότι δεν δίστασα να συγκρουσθώ με οποιονδήποτε εάν επρόκειτο για θέματα διαφάνειας και αξιοπιστίας αποποιούμενος ακόμη και «τίτλους» κι «αξιώματα».

Η θητεία μου αυτή στα δημοτικά μου δίδαξε ότι τα στοιχεία που πρέπει να διέπουν έναν Δημοτικό Άρχοντα είναι η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η πλήρης διαφάνεια στις ενέργειες του, ο σεβασμός στις διαδικασίες και πάνω από όλα η αγάπη για τον τόπο του.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο Γιάννης Πατσαντάρας έχει όλα τα παραπάνω σε υπερθετικό μάλιστα βαθμό αποφάσισα να συστρατευθώ μαζί του στην έντιμη αυτή και ενωτική προσπάθεια μας.

Για αυτό απευθύνομαι σε όλους τους Αραχωβίτες και Αραχωβίτισσες, αλλά και στους παλιούς μου συμμαθητές και φίλους στα Άσπρα – Σπίτια, την Αντίκυρα, το Δίστομο και το Στείρι και ζητώ την υποστήριξη τους.

Έχοντας μεγαλώσει στα Άσπρα – Σπίτια και μετέπειτα στην Αράχωβα γνωρίζω ότι υπάρχουν ευκαιρίες που μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη της περιοχής αρκεί να είμαστε ενωμένοι.

Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τυχόν διαφορές του παρελθόντος και τις όποιες κομματικές σημαίες.
Ο καθένας έχει την πολιτική του ταυτότητα ενίοτε και την κομματική.
Στις Δημοτικές εκλογές όμως μόνο μια ταυτότητα πρέπει να έχουμε όλοι.

Την Αγάπη για τον τόπο μας.

Ας το αποδείξουμε όλοι μαζί.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Στάθης Γιαννέλος

Αποτελέσματα πανελλαδικών εξετάσεων: άνοδος-έκπληξη σε δεκάδες σχολές

Με διαφορετικές κατευθύνσεις θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής των 512 τμημάτων των πέντε Επιστημονικών Πεδίων. Ο μεγάλος αριθμός αριστούχων και φέτος (10.571 έναντι 10.688 πέρσι) δεν θα επιτρέψει σημαντική υποχώρηση των περιζήτητων και υψηλόβαθμων σχολών.

Την ίδια στιγμή σε πολλά τμήματα «μεσαίας βαθμολογίας», λόγω του αυξημένου, σε σχέση με πέρσι, αριθμού υποψηφίων στις βαθμολογικές κλίμακες 15-18 αναμένεται άνοδος. Η ένταση της ανόδου θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις των φετινών υποψηφίων όπως αυτές καταγράφονται αυτές τις μέρες στα Μηχανογραφικά Δελτία κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Η JP Morgan βλέπει παράταση στήριξης ή αναδιάρθρωση χρέους

Την ίδια ώρα που όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση περνάει με επιτυχία το πρώτο τεστ της τρόικας, φαίνεται ότι παραμένει «μετεξεταστέα» στο δημόσιο χρέος.

Λίγες ώρες μάλιστα πριν ανακοινωθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού η πρόσληψη Ιταλού πρώην κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ Τομάζο Παντόα-Σκιόπα, σε ρόλο συμβούλου του Γ. Παπανδρέου (έναντι άγνωστης αμοιβής) για θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, η αμερικανική τράπεζα J.Ρ. Morgan με έκθεσή της... χαρακτήριζε αναπόφευκτο το ενδεχόμενο αναδιάρθωσης του χρέους το 2012.
Η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι αν ο Μηχανισμός Στήριξης δεν παραταθεί και μετά το 2013, η χώρα θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της προβλέποντας ότι η επιστροφή στις αγορές δεν θα είναι εφικτή, ακόμη και αν η χώρα επιτύχει όλους τους στόχους που έχουν επιβληθεί διά του Μνημονίου.

Βλέπει το χρέος στο 142%. Το δημοσιονομικό συμμάζεμα που προβλέπεται στο Μνημόνιο, ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες παραδοχές για την ανάκαμψη της οικονομίας, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης του δημόσιου χρέους. Η λεγόμενη δυναμική του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση, θα παραμείνει απειλητική και το 2012.
Με άλλα λόγια, οι αιτίες που οδήγησαν τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού στα επίπεδα του 10%, στα οποία παραμένουν αλώβητα μέχρι σήμερα, δεν αίρονται ακόμη και αν κατορθώσει η κυβέρνηση να τιθασεύσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Στην καλύτερη περίπτωση τη χρονιά αυτή το δημόσιο χρέος θα έχει φτάσει το 142% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια η «επιστροφή της χώρας στις αγορές», η οποία προβλέπεται και στο Μνημόνιο, κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη μπορεί να θεωρηθεί.
Το ποσόν που θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές η χώρα για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες φτάνει αισίως τα 43 δισ. ευρώ, τα οποία θα συμπληρωθούν με άλλα 24 δισ. ευρώ από το πακέτο που προβλέπει ο μηχανισμός Ε.Ε. και ΔΝΤ. Επομένως, για να δανείσουν με λογικά επιτόκια οι αγορές μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Θέλει πλεόνασμα 6%(!). Η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι αν ο προϋπολογισμός εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 6% μπορεί να πειστούν οι επενδυτές ότι η κυβέρνηση έχει κατορθώσει να δαμάσει το τέρας του δημόσιου χρέους. Ομως παρά τους σκληρούς όρους του Μνημονίου ένα τέτοιο πλεόνασμα στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να επιτευχθεί το 2015.

Ετσι είναι πιθανόν «να πετύχει η εγχείρηση» αλλά ο ασθενής να αποβιώσει, δηλαδή να υποχρεωθεί η χώρα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Ωστόσο, όπως έχει δείξει η εμπειρία άλλων κρατών (Ρωσία, Εκουαδόρ, Αργεντινή) που προχώρησαν σε αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία επικαλείται και η αμερικανική τράπεζα, οι συνέπειες ήταν εφιαλτικές. Αντίθετα, πιο ήπιες ήταν οι συνέπειες για την Ουκρανία, την Ουρουγουάη και το Πακιστάν που προχώρησαν «αυτοβούλως» σε χρονική επέκταση του χρέους τους. Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζεται στην έκθεση, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει είτε να δεχτούν επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού χρέους είτε να προσφέρουν πρόσθετα κεφάλαια, δίνοντας έτσι πίστωση χρόνου στη χώρα προκειμένου να ολοκληρώσει τη δημοσιονομική της προσαρμογή.

Από το enet.gr

Καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά οδηγού ΚΤΕΛ γραμμής 'Άμφισσα-Αθήνα'

Έλαβα το ερέθισμα να αναφέρω την παρακάτω συμπεριφορά οδηγού λεωφορείου ΚΤΕΛ μετά από διάφορα άλλα περιστατικά που διάβασα στο ιντερνετ απο συμπολίτες μας.

Το λεωφορείο σχεδόν γεμάτο και η μόνη διαθέσιμη θέση πίσω δεξιά του οδηγού. Πληρώνω στον εισπράκτορα το αντίτιμο της διαδρομής και Παρασκευή απόγευμα στις 4.30 πήρα το λεωφορείο της γραμμής 'Άμφισσα-Αθήνα'. Μέχρι να φτάσουμε στο Ξενοδοχείο ΕΡΑΤΩ στην Λιβαδειά (που αποβιβάστηκε ο εισπράκτορας) έχουμε ακούσει πολλά από την προσωπική ζωή του οδηγού, δεκάδες φορές και δη μέσα στην πόλη της Λιβαδειάς πατούσε την κόρνα όταν έβλεπε κάποια κοπέλλα ή γυναίκα στον δρόμο και κάνοντας τον νταή στον εισπράκτορα έλεγε οτι είναι σεξουλιάρης και πολύ καλός στο π...μα. Έκανε καμάκι δε και σε μια κυρία στο λεωφορείο που μάλιστα την ρώτησε από που είναι ('απ που ίσε εσύ μωρή και τι δλια κάνεις) και άρχισε τα σεξουαλικά υπονοούμενα. Μετά την αποβίβαση του εισπράκτορα αποθρασύνθηκε και μιας και δεν μπορούσε να μιλήσει άρχισε να στρίβει τσιγάρο και να καπνίζει, να κορνάρει σε οτιδήποτε θηλυκό έβλεπε να κινείται στον δρόμο και να αφήνει και χυδαία σχόλια στο αέρα, να μιλάει ακατάπαυστα στο κινητό του, να αλλάζει τους σταθμούς στο ράδιο, να πίνει καφέ και όλα αυτά ενώ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ένα λεωφορείο γεμάτο ανθρώπους προς Αθήνα.

Εν κατακλείδι τι θα κάνατε εσείς, αγαπητοί συμπολίτες αν είχατε ένα οδηγό που είχε τα εξής 'προσόντα': Μηδενικός επαγγελματισμός, αγενέστατη συμπεριφορά, επικίνδυνος οδηγός, σεξουαλικά φορτιζόμενος και οριζόμενος;;;;;
Άρα τα ΚΤΕΛ που είναι ιδιωτικοί φορείς μισθωμένοι από κράτος όσο γνωρίζω κάνουν σεμινάρια συμπεριφοράς στους οδηγούς τους;

Παρά το γεγονός ότι τα ΚΤΕΛ είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, που δεν επιχορηγούνται άμεσα από το κράτος, όπως συμβαίνει με τις αστικές συγκοινωνίες, συνεχίζουν να αποτελούν στην ουσία, κοινωφελείς οργανισμούς, υπό την άμεση εποπτεία του κράτους, άρα οφείλω και εγώ να αποστείλλω αυτή την καταγγελία στις παρακάτω διευθύνσεις μήπως και στο μέλλον αποφευχθούν παρόμοιες συμπεριφορές:
  1. Διοίκηση ΚΤΕΛ Φωκίδας (Καρδαράς Σπυρίδων)
  2. Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυσ/των Υπεραστικών Συγκοινωνιών
  3. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος
  4. Νομαρχία Φωκίδας
  5. Δήμος Άμφισσας
  6. Εφημερίδες: Νέα - Ελευθεροτυπία - Καθημερινή
  7. Blogs της περιοχής
Αναγνώστης
Top