αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Η φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο

Στη Βενεζουέλα, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες στον κόσμο, η βενζίνη πωλείται πιο φθηνά και από το νερό. Η τιμή του παραμένει σταθερή εδω και πολλά χρόνια στα 0,50 λεπτά του μπολίβαρ, δηλαδή περίπου 0,07 λεπτά του ευρώ.
Σε ορισμένες περιοχές, όπως στα νησιά της Καραϊβικής κάποια πρατήρια πωλούν την βενζίνη προς 0,70 λεπτά του μπολίβαρ, δηλαδή περίπου 0,10 λεπτά του ευρω.
Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι στη Βενεζουέλα, παρ ότι το βιωτικό επίπεδο είναι χαμηλό, συναντά παντού κανείς πολλά και πολυτελή αυτοκίνητα.
Στην πρωτεύουσα Καράκας κυριαρχούν τα τζιπ, ενώ για να αγοράσει κάποιος αυτοκίνητο υπάρχει λίστα αναμονής που φθάνει και τα δυο χρόνια!

Από americalatina.com.gr

Από τον Παναγιώτη.

Φεστιβάλ: Ήχοι του δάσους στο οροπέδιο Αγίας Τριάδος της Φωκίδας

Το φεστιβάλ «Ήχοι του Δάσους» διοργανώνεται εδώ και 8 χρόνια σε μία από τις πιο όμορφες ορεινές τοποθεσίες της Φωκίδας. Πρόκειται για ένα νεανικό φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί διοργάνωση του Συλλόγου «Ελιά» και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.
Σε κάθε διοργάνωσή του καταφέρνει να προσελκύει όλο και μεγαλύτερο αριθμό κόσμου και να φιλοξενεί σημαντικές καλλιτεχνικές μορφές της νεανικής ροκ σκηνής καταφέρνοντας παράλληλα να κρατάει τα ποιοτικά στάνταρ σε υψηλά επίπεδα.
Η διάρκεια του φεστιβάλ είναι τρεις ημέρες, κατά τις οποίες, εκτός των μουσικών συναυλιών, πραγματοποιούνται και παράλληλες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως τοξοβολία, paintball, flying fox, ιππασία, ποδηλασία βουνού κ.α., οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα, όχι μόνο την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής, αλλά και την προσέλκυση όλο και περισσότερου κόσμου.

Το 9ο φεστιβάλ «Ήχοι του Δάσους» θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 25 Ιουλίου 2010. Τα καλλιτεχνικά σχήματα που θα εμφανιστούν φέτος στο φεστιβάλ είναι:
Παρασκευή 23/07: Locomondo - Ζακ Στεφάνου
Σάββατο 24/07: Γιάννης Ζουγανέλης - Λάκης Παπαδόπουλος - Ραλλία Χριστίδου, Πάνος Μουζουράκης - Λεωνίδας Μπαλάφας, DJ Άννα-Μαρία Χαροκόπου
Κυριακή 25/07: Υπόγεια Ρεύματα - Matisse

Ακύρωσε τη συναυλία στα κατεχόμενα η Jennifer Lopez

Ύστερα από έντονες αντιδράσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων ελληνικής καταγωγής σε όλο τον κόσμο, και μετά από παρεμβάσεις στελεχών του αμερικανικού Κογκρέσου, η διάσημη Λατινοαμερικανίδα τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη και τη συναυλία της στην κατεχόμενη Κύπρο.

Η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδούσε σε εγκαίνια ξενοδοχείου στην περιοχή της Κερύνειας, στις 24 Ιουλίου και θα γιόρταζε εκεί τα 41α γενέθλιά της μαζί με τον σύζυγό της, τραγουδιστή Μαρκ Αντονι, τα δίδυμα παιδιά τους, συγγενείς, φίλους και συνεργάτες της.

Με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην προσωπική ιστοσελίδα της Τζένιφερ Λόπεζ, αναφέρεται ότι "ποτέ εν γνώσει της δεν θα υποστήριζε οποιοδήποτε κράτος, χώρα, ίδρυμα ή καθεστώς που θα είχε σχέση με οποιαδήποτε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έπειτα από πλήρη ανασκόπηση όλων των σχετικών περιστάσεων στην Κύπρο, η απόφαση των συμβούλων της ήταν να αποσυρθεί από την εμφάνιση. Ήταν μια συλλογική απόφαση η οποία αντικατοπτρίζει την ευαισθησία μας στις πολιτικές πραγματικότητες της περιοχής".

Τις τελευταίες μέρες αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ είχαν δώσει μεγάλη δημοσιότητα στην προγραμματισμένη συναυλία της Τζένιφερ Λόπεζ στα κατεχόμενα της Κύπρου, λόγω της κινητοποίησης νέων ανθρώπων ελληνικής καταγωγής απ' όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα σε δεκάδες ηλεκτρονικές εκδόσεις και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να συγκεντρωθούν χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας.

Από news.ert.gr

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Παλιές φωτογραφίες από το χωριό μας

Μετά το φίλο που έστειλε το θαλασσινό κοντοσούβλι να σου στείλω και εγώ κάτι παλαιότερες φωτογραφιες που έχουν γίνει κάρτες από τον τόπο σου.

Καλαματιανός.




Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται και στο blog Φωτογραφίες Αραχωβιτών.

Κυκλοφορεί σήμερα ο Αχός Αράχωβας

Σήμερα το απόγευμα κυκλοφορεί στην έντυπη του μορφή ο Αχός. Μπορείτε να τον προμηθευτείτε δωρεάν σε όλα τα περίπτερα της Αράχωβας.

Στάθης Γιαννέλος

Η Λιάνα Κανέλλη για το (αντί)ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αφιερώστε 9,5 λεπτά να δείτε τη Λιάνα Κανέλλη στην ομιλία της στη βουλή (8-7-2010) για το (αντί) ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Όταν σταματήσουμε να έχουμε κομματικές παρωπίδες, ίσως έχουμε ελπίδα να αλλάξουμε κάτι σε αυτόν τον τόπο...

Απόσπασμα:
Και ερχόμαστε εμείς εδώ το 2010, 21ος αιώνας, μετά τα millennium, μετά τις Ολυμπιάδες, μετά τους ανθρωπιστικούς πολέμους, μετά τους βομβαρδισμούς, μετά τη μεγάλη ανάπτυξη, μετά την κοινωνικοποίηση και τη μετακίνηση και τους πυλώνες και την ελευθερία μετακίνησης κεφαλαίων, να αποφασίσουμε εμείς σήμερα, ότι για πενήντα χρόνια θα πουλήσουμε γενιές, νέες και γέρους στον καιάδα του κέρδους.
Αν το βαστάει η καρδιά σας, ρίξτε το, το κουκί. Όσο γρηγορότερα το ρίξετε, τόσο γρηγορότερα θα σας ρίξει και θα σας ανατρέψει η κοινωνία και θα κάνει άλλες επιλογές, αλληλέγγυες, ουσιαστικές, όχι κατ’ ανάγκη αιματηρές, αλλά αν είναι να ρεύσει ένα αίμα, αυτό το αίμα ξέρουμε τίνος θα είναι. Των ηθικώς ανίκανων να σχεδιάσουν το μέλλον, χωρίς να το υποθηκεύσουν εκ των προτέρων με τα λάθη τους.
Και αυτά τα περί νεκρών μαζέψτε τα, γιατί εν όψει της ανεργίας αν ανοίξει μύτη θα ξέρουμε ποιος θα έχει τραβήξει τη σκανδάλη και δεν θα είναι το ΚΚΕ.

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Πρόσκληση για τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

Πρόσκληση

Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28/6/2010, σας προσκαλούμε σύμφωνα με το άρθρο 217 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα σε ειδική δημόσια ανοιχτή συνεδρίαση στην Πλατεία Παπαϊωάννου, την 9/7/2010 ημέρα της εβδομάδας Παρασκευή και ώρα 20:00 με μοναδικό θέμα:

"Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής"

Στην Συνεδρίαση καλούνται με την παρούσα οι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της πόλης μας και όλοι οι δημότες. Στην ειδική αυτή συνεδρίαση τοποθετούνται όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και μπορούν να λάβουν το λόγο οι εκπρόσωποι των φορέων και οι δημότες και να υποβάλλουν παρατηρήσεις σε σχέση με τον απολογισμό.

Η παρούσα να αναρτηθεί στον Πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου και να γνωστοποιηθεί στους φορείς και τους δημότες με κάθε πρόσφορο μέσο.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Γεώργιος Δ. Ανδρέου

O Ρουμελιώτης και η θάλασσα


Βραβεία αρετής πολιτικών ανδρών

Του Στέργιου Μπακολουκά

Τα κύτταρα μιας Δημοκρατικής κοινωνίας είναι τα κόμματα (παρατάξεις). Αυτά δημιουργούνται μετά από περίπλοκες διεργασίες, ζυμώσεις, συμφωνίες και χιλιάδες άλλες μικρές συνιστώσες, οι οποίες μέσα από διάφορες συναινέσεις, ταυτοποιήσεις αλλά και εκατέρωθεν υποχωρήσεις, καταλήγουν σε κοινές συνισταμένες.
Αυτές αντικατοπτρίζουν πάντα τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της κοινωνίας. Οι δέσμες αυτές των κοινών συνισταμένων, αποτελούν τον κοινό ιδεολογικό τόπο των κομμάτων.
Το ιδεολογικό περιχαράκωμα των παρατάξεων (κομμάτων), διαφυλάσσεται από το αδιαμφισβήτητο θεμέλιο μιας κοινωνίας, που είναι το ήθος των στελεχών τους, τα οποία οφείλουν να διδάσκουν αυτό το ήθος και στους πολίτες από τους οποίους προέρχονται, ή αντίστροφα, να μεταφέρουν αυτό το ήθος στα κόμματα ως θεμελιώδες προϋπάρχον στοιχείο στην κοινωνία. Η σχέση αυτή είναι πάντα αμφίδρομη.
Τα στελέχη και οι ηγέτες των κομμάτων πρέπει να χαρακτηρίζονται από άμιλλα και αρετή, οι οποίες να εκτίθενται καθημερινά σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής κοινωνικής και πολιτικής ζωής τους.
Ο τρόπος αυτός είναι ο πλέον σίγουρος για την κατάκτηση της επιβράβευσής τους από τους πολίτες και άρα η επιβολή της αρετής ως κοινή συνήθεια στην κοινωνία, με τη μορφή του σεβασμού, του ήθους και της ελευθερίας.
Τα βραβεία αρετής προς τους πολιτικούς της, τα έχει ανάγκη μια κοινωνία, γιατί χωρίς αυτά το ήθος λείπει και η ηθική κατάρρευση έρχεται, συμπαρασύροντας στην ανυπαρξία ολόκληρη την κοινωνία.

Πολλές φορές, εξετάζοντας την πολιτική Ιστορία των κοινωνιών, βλέπουμε ότι εμφανίζονται φαινόμενα παρακμής. Κάνουν την παρουσία τους δηλαδή, φαύλες συμπεριφορές οι οποίες αντί να καταδικάζονται από τους πολίτες, αντίθετα επικροτούνται και πολλές φορές επιβραβεύονται. Τέτοια σημεία σήψης και παρακμής βιώνουμε κατά κόρον στις μέρες μας.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα σωτηρίας, η κοινωνία φτάνει σε κρίσιμη καμπή αποσύνθεσης, ατομισμού, οχαδερφισμού αλλά το χειρότερο, χαρακτηρίζεται από την αποχή των μελών της από τα κοινά.
Οι νέοι απέχουν και αδιαφορούν, απογοητεύονται και ιδιωτεύουν, σιχτιρίζουν και πολλές φορές περιθωριοποιούνται.

Δυστυχώς σήμερα η κοινωνία μας βρίσκεται ακριβώς σε αυτή την κρίσιμη καμπή
. Έχουμε χάσει τις αξίες μας, τις προτεραιότητες και τις συνήθειες που διδαχτήκαμε από τους πατεράδες μας, με αποτέλεσμα να μην εμπνέουμε τους νέους και άρα να τους απομακρύνουμε από την συμμετοχή στα κοινά.
Τα ανωτέρω, ισχύουν και στις μικρές τοπικές κοινωνίες, στις οποίες το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται λόγω του ότι οι πολίτες γνωρίζονται μεταξύ τους.
Οι νέοι εδώ, έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες να...

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Άξιοι Αραχωβίτες

"Άξιοι Αραχωβίτες" συνέχεια...
β΄ ημίχρονο - εντός έδρας

του Γιάννη Αν. ΛΟΥΚΑ

Σε παλιότερη ανάρτησή μας στο ΝΤΕΛΑΛΗ είχαμε αναφερθεί σε άξιους Αραχωβίτες και Αραχωβίτισσες που διαπρέπουν, ζώντας μακριά από τη γενέτειρά τους και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ΕΞΩ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ!

Σήμερα, στη ρεβάνς εκείνης της εκτός έδρας νίκης της Αράχωβας θα αποδείξουμε ότι και ΜΕΣΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ! (Η ποδοσφαιρική ορολογία λόγω Μουντιάλ).

Αφορμή για την άρθρο αυτό αποτέλεσε η αλλαγή σκυτάλης στο κατάστημα της ALPHA BANK στην Αράχωβα. Ο για μια διετία Διευθυντής κ. Νικόλαος ΓΚΡΙΝΙΑΣ μετατίθεται. Μέσα σ’ αυτή τη διετία ο αγαπητός Νίκος αποτέλεσε άλλο ένα κλασικό παράδειγμα πλήρους ένταξης και ενσωμάτωσης στην τοπική μας κοινωνία. Βοηθούμενος και από την ανθρώπινη και φιλική του φυσιογνωμία και προερχόμενος κι αυτός από την επαρχία, τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του δέθηκαν πολύ με τους ανθρώπους, τα έθιμά μας και τον τρόπο ζωής μας. Και όλα αυτά με μια αυθεντικότητα και ειλικρίνεια που ήταν πηγαίες και ολοφάνερες. Οι πολλές φιλίες που δημιουργήθηκαν πιστεύουμε ότι θα τον οδηγούν συχνά στην Αράχωβα ως πολύ αγαπητό και συμπαθή μας φίλο. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία, στις δύσκολες οικονομικά εποχές μας, στο νέο του πόστο στην Ελασσόνα Λάρισας.

Τη σκυτάλη και τα ηνία παραλαμβάνει ο συμπατριώτης μας Χρήστος ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΑΣ, η "ψυχή" του καταστήματος όλα τα χρόνια λειτουργίας του.

Η προαγωγή του στη θέση του Διευθυντή είναι πανάξια και αξιοκρατική (όπως συνήθως συμβαίνει στον Ιδιωτικό τομέα) και νομίζω ότι όλοι είχαμε αυτά τα χρόνια την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τη γνώση του αντικειμένου, την εργατικότητα αλλά και τις διοικητικές και επικοινωνιακές ικανότητες του Χρήστου. Του εύχομαι προσωπικά καλή επιτυχία, μέγιστη παραμονή του στην Αράχωβα και σ’ ανώτερα.

Η συγκυρία όμως είναι μοναδική για την Αράχωβα, καθώς και ο Διευθυντής της δεύτερης Τράπεζας στην Αράχωβα, της ΕΘΝΙΚΗΣ είναι επίσης ντόπιος, ο συμμαθητής μου κ. Παναγιώτης ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ. Ο γνωστός μας Τάκης που θα κοντεύει τα τριάντα χρόνια καριέρας στην Τράπεζα, είναι ο πάντα χαμογελαστός, ήρεμος και απλός Διευθυντής πρόθυμος να εξυπηρετήσει τον κάθε πελάτη και ειδικά τους ηλικιωμένους, σε οποιοδήποτε θέμα.

Πραγματικά ο βέλτιστος συνδυασμός στην Τραπεζική Ιστορία της Αράχωβας.

Βεβαίως και άλλοι συμπατριώτες μας εργάζονται με επιτυχία σε άλλες Τράπεζες στη γύρω περιοχή έχοντας και το πρόσθετο βάρος της καθημερινής μετακίνησης.

Θα ήθελα όμως να προσθέσω ότι, εκτός από τον Τραπεζικό κλάδο, μια αξιοπρόσεκτη παράδοση έχει δημιουργηθεί και στον ΟΤΕ. Δυστυχώς βέβαια το τοπικό κατάστημα του ΟΤΕ δεν λειτουργεί πλέον (με τελευταίο οικοδεσπότη τον κ. Παναγιώτη ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ) και ένα πλήθος υπαλλήλων του ΟΤΕ που έφθασαν σε υψηλές θέσεις στον Οργανισμό, έχουν συνταξιοδοτηθεί. Η παράδοση που ανέφερα αφορά τη θέση του Προϊσταμένου των Υπηρεσιών του ΟΤΕ Νομού Φωκίδας, όπου οι τέσσερις τελευταίοι Προϊστάμενοι είναι Αραχωβίτες. ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ! Προηγούμενοι Προϊστάμενοι ήταν οι κ.κ. Παναγιώτης ΑΔΑΜΑΚΟΣ, Νικόλαος ΜΑΥΡΕΠΗΣ, Ευστάθιος ΑΝΑΓΝΟΣ με τωρινό τον κ. Κώστα ΜΠΕΖΕΝΤΕ ο οποίος είναι και μόνιμος κάτοικος Φωκίδας με την αραχωβίτικη οικογένειά του. Ως εργαζόμενος κι εγώ στο νομό Φωκίδας ας μου επιτραπεί η ιδιαίτερη αυτή αναφορά και σαν μία δημόσια αναγνώριση της καλής υπηρεσιακής και προσωπικής συνεργασίας μας.

Θα ήταν όμως μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθεί και η τωρινή θέση του αγαπητού φίλου και εκλεκτού συμπατριώτη μας κ. Παναγιώτη ΑΔΑΜΑΚΟΥ ως Περιφερειάρχη των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΤΕ στη Λαμία και παρ’ όλα αυτά ΜΟΝΙΜΟΥ κάτοικου Αράχωβας. Το γραφείο του Τάκη στη Λαμία με πανοραμική θέα στην πλατεία Ελευθερίας είναι ανάλογο...

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Τι συμβαίνει στο χιονοδρομικό;

Μετά και την τελευταία δημοσίευση στον Αχό, είμαστε σίγουροι οτί κάτι συμβαίνει στο χιονοδρομικό σχετικά με την επερχόμενη κατάργηση της Ε.Τ.Α. (όπως μας είπε ο Δήμαρχος).

Συγκεκριμένα σήμερα, Τρίτη 6-7-2010 υπάρχει και συνάντηση εστιατόρων και ξενοδόχων με τον διευθυντή του χιονοδρομικού. Μια συνάντηση στην οποία οι ευθύνοντές της δεν έκαναν και καμία ανακοίνωση στα ενδιαφερόμενα μέλη για να παραστούν στην συνάντηση, λες και σήμερα δεν υπάρχουν μέσα ανακοίνωσης.

Μήπως γίνεται στην ζούλα; Τι θέλουν να συζητήσουν? Μήπως είναι σε κλειστό κύκλο? Μήπως είναι κάτι άλλο ή στο τέλος θα επωφεληθούν μόνο κάποιοι από την συνάντηση αυτή?

Παναγιώτης.

Το ΦΕΚ διορισμού της κόρης του Πάγκαλου στο δημόσιο


Σημειώνω ότι ο διορισμός έγινε επί Νέας Δημοκρατίας.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ

Πριν 46 χρόνια, στις 21 Σεπτεμβρίου 1964 (δεύτερη μέρα τ’ Αη - Σταθιού) οι γονείς μας εμπιστεύθηκαν τη διαπαιδαγώγησή μας στους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας.
Στη κ. Ελένη Μπακάλη στις 3 πρώτες τάξεις, στον κ. Ιωάννη Αδαμάκο στην τέταρτη τάξη και στον κ. Δημήτριο Πλαστή στην πέμπτη και έκτη τάξη.
Πιστεύουμε πώς είναι καλή στιγμή, αν και καθυστερημένα αφενός και με εκατέρωθεν απουσίες αφετέρου, αλλά ώριμα, υπεύθυνα και συνειδητά, να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους σημαντικούς για τη ζωή μας ανθρώπους.

Σας περιμένουμε λοιπόν το Σάββατο 10 Ιουλίου 2010, στις 20:30 στη πλατεία Λάκκα για τη συγκέντρωση.

Ο απουσιολόγος θα πάρει παρουσίες από τους παρακάτω:...

Με δύο ταχύτητες οι βάσεις

Διαφορετικές ταχύτητες, σε κατεύθυνση και σε ένταση, και εκπλήξεις στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ, τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές των πέντε Επιστημονικών Πεδίων δείχνει η ανάλυση των βαθμολογικών στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Περίπου σε 40 πανεπιστημιακά τμήματα (εκτός εκείνων με ειδικό μάθημα) αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 18.000-19.400 μόρια οι βάσεις, ενώ σε 90- 100 τμήματα ΤΕΙ κυρίως αλλά και ΑΕΙ (ξένων Φιλολογιών και όχι μόνο) τις πύλες θα ανοίξουν με λιγότερα από 10.000 μόρια.

Φέτος οι βάσεις εισαγωγής έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι ενώ δεκάδες τμήματα θα δεχθούν χιλιάδες υποψηφίους με βαθμολογίες 4.000- 9.900 μόρια, στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα θα κρατηθούν ψηλά σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία, με μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Τέσσερα είναι τα χαρακτηριστικά των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων:
  1. Θα εισαχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων της τελευταίας πενταετίας.
  2. Οι βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα θα εμφανίσουν πτωτική πορεία αλλά συγκράτηση σε πολλά περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα.
  3. Χάσμα περίπου 15.000 μορίων ανάμεσα στη βάση της πρώτης και της τελευταίας σχολής.
  4. Θα καταγραφεί αύξηση των υποψηφίων που επιλέγουν σχολές κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
Τι δείχνουν τα βαθμολογικά στοιχεία
Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι φέτος έχουμε, παραδόξως, αύξηση κατά περίπου 5.000 των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει σε μειωμένη κάθε χρόνο συμμετοχή. Η αύξηση (+6% σε σχέση με πέρυσι) κατανεμήθηκε σε όλες τις Κατευθύνσεις αναλογικά, περισσότερο όμως στη Θετική Κατεύθυνση η οποία φέτος βρέθηκε με 1.100 περισσότερους υποψηφίους από πέρυσι (από περίπου 10.170 πέρυσι σε 11.280 φέτος). Παράλληλα η Θεωρητική Κατεύθυνση είχε φέτος περίπου 2.500 περισσότερους υποψηφίους (από 35.360 πέρσι σε 37.840 φέτος). Η Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 ενισχύθηκε και αυτή με 1.500 περισσότερους υποψηφίους από πέρυσι (από 38.620 πέρυσι σε 40.090 φέτος).

Από tanea, troktiko

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Αχός Αράχωβας (τεύχος Ιουνίου)

Πλοήγηση
Για την πλοήγηση κλικ στην εικόνα για πλήρη οθόνη (fullscreen). Αφού μπείτε σε πλήρη οθόνη πατήστε κλικ αριστερά - δεξιά για εναλλαγή των σελίδων. Επιπλέον κλικ κάνει zoom in, από όπου μετακινείστε με το ποντίκι πάνω - κάτω.


Γαλάζιους διορισμούς αποκαλύπτει ο Πάγκαλος. Όμως δε μας είπε πώς διορίστηκε η κόρη του στη βουλή... Με φόντο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο!

Τρείς ημέρες πριν ψηφιστεί το Ασφαλιστικό και ενώ βράζει όλη η κοινωνία για τα σκληρά μέτρα που θα επιβληθούν σε ασφαλιστικό και εργασιακά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος κατάφερε να στρέψει την επικαιρότητα αλλού, αποκαλύπτοντας σκανδαλώδεις διορισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγο πριν τις εκλογές του 2009.
Και δεν πρόκειται για αποκαλύψεις διορισμών απλών γαλάζιων παιδιών αλλά για διορισμούς συγγενών βουλευτών και υπουργών της ΝΔ.
Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός οτι το Δ.Σ. της ΑΓΡΟΓΗΣ συνεδρίασε παραμονή Δεκαπενταύγουστου για να εγκρίνει τους διορισμούς! Ένα από τα ονόματα που φιγουράρει στην λίστα Πάγκαλου είναι αυτό του πρωην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη. Οπως κατήγγειλε ο κ. Πάγκαλος ο κ. Χατζηγάκης διόρισε στην ΑΓΡΟΓΗ τον οδηγό του, την κουμπάρα του, τον κομματάρχη του και την κόρη της ιδιαιτέρας του.
Σκληρή ήταν η απάντηση των βουλευτών της ΝΔ, μέσω του ΣΚΑΪ 100,3, στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, για προσλήψεις συγγενών υπουργών της προηγουμένης κυβέρνησης στην ΑΓΡΟΓΗ. Ο Μιχάλης Χαλκίδης, βουλευτής Ημαθίας της Ν.Δ., επεσήμανε ότι η ΑΓΡΟΓΗ δημιουργήθηκε επί πρωθυπουργίας Σημίτη και αναφερόμενος στην κόρη του, η οποία είναι υπάλληλος της ΑΓΡΟΓΗΣ, είπε ότι προσελήφθη το 1999. Ακόμα, κάλεσε τον κ. Πάγκαλο να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο με όλους όσους προσελήφθησαν τελευταίοι στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι έγιναν προσλήψεις από όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ.
Επιπλέον, ο Μιχάλης Χαλκίδης φέρεται να είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας ότι και ο Θεόδωρος Πάγκαλος (που σήμερα κατήγγειλε αυτούς που διόριζαν στην "ΑΓΡΟΓΗ") διόρισε την κόρη του μετακλητή υπάλληλο στη Βουλή ενώ επιπλέον, άκουσον - άκουσον, είπε και ότι ένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή την στιγμή υπάλληλος της Βουλής!

Σχόλιο Ντελάλη:

Για πόσο ηλίθιους (για να μην πω τίποτα χειρότερο) μας περνάνε; Τώρα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, που θα μας γυρίσει σε εργασιακό μεσαίωνα, θυμήθηκε ο Πάγκαλος τις προσλήψεις στην Αγρογή; Εσείς τι νομίζετε;
Βάλτε έναν... πόντο στον κ. Πάγκαλο για τη σημερινή του "χορογραφία". Και προσθέστε τον στους υπόλοιπους! Τι, δεν καταλαβαίνετε τι εννοώ;

Να σας θυμίσω εγώ:
Ο κ. Πάγκαλος δεν ήταν αυτός που είπε για τον Οτσαλάν να "τον πετάξουν έξω διά της βίας" από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, παραδίδοντάς τον στην Άγκυρα!
Ή ο κ. Πάγκαλος δεν ήταν (σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα των Αμερικανών), ο οποίος κατά την κρίση στα Ίμια είπε ότι, κατά την άποψή του, "οι ισχυροί άνεμοι θα καταστρέψουν τη σημαία και η Ελλάδα δεν θα την αντικαταστήσει";.

Θερμά συγχαρητήρια σε όσους τους ψηφίσατε... Καλά λένε ότι δεν είναι οι πολιτικοί ο καθρέφτης της κοινωνίας, αλλά η κοινωνία ο καθρέφτης των πολιτικών...

Όλοι σας, μισείτε ο ένας τον άλλον...

Πρόκειται για έναν Ρώσο σκιτσογράφο-blogger (του οποίου η ταυτότητα είναι άγνωστη), ο οποίος μέσω της σελίδας του κατακρίνει την καθημερινότητα και την ανθρώπινη ζωή (κοινωνικά, πολιτικά, ψυχολογικά, οικολογικά κ.τ.λ.)

Το nickname του? Μr. Freeman.

Δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω. Ορίστε ένα video του, το οποίο μεταφράστηκε με Ελληνικούς υπότιτλους:


(Το βίντεο μου έστειλε η Κ.Ν., την οποία και ευχαριστώ)

Κυκλοφορεί η εφημερίδα Παρνασσός (φύλλο Ιουλίου)

Απογραφή δημοσίων υπαλλήλων: η ιστορία επαναλαμβάνεται...

Ο δάσκαλος Μιχαήλ Παπαντώνης έστειλε ένα ψηφιοποιημένο άρθρο της τοπικής εφημερίδας, Νέος Αγών (Καρδίτσας), με ημερομηνία 27 Ιουλίου 1956, με θέμα την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι τραγικό και αστείο να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία.


Από Στ. Στ. (alfavita.gr)

Διχάζει η Επτάπολη στο Στείρι

Από τον Παναγιώτη

Δείτε μια από τις τελευταίες αναρτήσεις του blog sogal-stiri, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Βρισκόμαστε πλέον σε κομβικό σημείο. Αποκτήσαμε την έκταση που θα οικοδομηθεί η EPTAPOLIS, αποχαρακτηρίζουμε την γη και προχωρούμε στον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του μεγαλύτερου Κέντρου Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Άλλες αναρτήσεις για το ίδιο θέμα από το blog sogal-stiri δείτε εδώ:

1. Περί Επτάπολις, Β' Φάση Πολεοδομικού και λοιπών... καιροσκόπων (δείτε εδώ).
2. Επτάπολις (Το Δ.Σ. του Σωματείου "ΟΛΥΜΠΟΣ") (δείτε εδώ).

Η ρήση της ημέρας

Ο βασιλιάς στον οποίο ανήκει το δελφικό μαντείο ούτε λέγει ούτε κρύπτει αλλά δίνει σημάδια.

Ηράκλειτος, 544-684 π.Χ., Ίων φιλόσοφος

Ο Ηράκλειτος, Έλληνας φιλόσοφος, γεννήθηκε στην Έφεσο κατά το 544 π.Χ. Ο θάνατός του δεν έχει ορισθεί επακριβώς.
Κατά τον Διογένη Λαέρτιο ο Ηράκλειτος υπήρξε από παιδικής του ηλικίας άξιος θαυμασμού. Αν και δεν υπήρξε κανενός άλλου μαθητής επαναλάμβανε ότι είχε ρωτήσει τον εαυτόν του και είχε μάθει τα πάντα από τον εαυτό του.
Από τα λιγοστά αποσπάσματα που έχουν διασωθεί φαίνεται πως ο χαρακτήρας του γραπτού έργου του είναι αποφθεγματικός. Η δομή και η σύνθεση των αφορισμών του είναι λεπτομερειακά επεξεργασμένη και το ύφος του αινιγματικό. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός λόγος για τον οποίο αποκλήθηκε "σκοτεινός".

Στατιστικά του Ντελάλη για τον Ιούνιο

Για το διάστημα από 01/06/2010 έως 30/06/2010 ο Ντελάλης της Αράχωβας δέχτηκε:
31.787 επισκέψεις (δηλαδή "χτυπήματα" ή κλικ)
12.531 επισκέπτες (418 επισκέπτες ανά ημέρα!)
1.975 νέους επισκέπτες

(οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από το histats.com)

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Μια πισίνα που κάνει τις άλλες να μοιάζουν... στέρνες!

Το ξενοδοχείο Marina Bay Sands στη Σιγκαπούρη προσφέρει μια μοναδική πισίνα στον κόσμο. Σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Moshe Safdie, αυτή η πισίνα είναι τοποθετημένη σε 200 μέτρα ύψος, στην κορυφή των 3 κτιρίων του ξενοδοχείου...

Σε αντίθεση με τη μιζέρια της Ελλάδας, λόγω της οικονομικής κρίσης, κάποιοι στον κόσμο απολαμβάνουν μοναδικές εμπειρίες...



skypark-swimming-pool8

Διαβάστε τον Ντελάλη στο email σας

Προστέθηκε από σήμερα μια νέα υπηρεσία, αρκετά χρήσιμη για πολλούς κατά τη γνώμη μου, για να μην χάνετε καμιά ανάρτηση του blog Ντελάλης της Αράχωβας.
Τη δυνατότητα αυτή θα την βρείτε στη μπάρα αριστερά, 4η κατά σειρά.
Εσείς απλά εισάγετε το email σας, ολοκληρώνετε την εγγραφή δίνοντας τον σωστό κωδικό που θα βλέπετε στην οθόνη και κάντε κλικ στο σύνδεσμο που θα σταλεί στο email σας, με το οποίο θα επιβεβαιώνεται η συνδρομή σας.
Όλες οι αναρτήσεις θα στέλνονται στο email σας μεταξύ 9:00 και 11:00 μ.μ.

(η υπηρεσία παρέχεται από το feedburner)

Φιλικά προς όλους
Ντελάλης

Ξεπουλάει τα νησιά ο Mr George;

Το χέρι της ελπίδας


Από τη Ζωή

ΠΑΣΟΚ: ένα βήμα πριν τα αντάρτικα σε Λιβαδειά και Θήβα

Ένα βήμα πριν τα αντάρτικα ψηφοδέλτια σε Λιβαδειά και Θήβα βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ μετά το αδιέξοδο που παρατηρείται στη διαβούλευση ανάδειξης των υποψηφίων, που προκάλεσαν οι έμμεσες δηλώσεις στήριξης των νυν Δημάρχων από τη Βουλευτή Βασιλική Τσόνογλου αλλά και τις φήμες για εμπλοκή πρώην βουλευτή στις διαδικασίες του κόμματος.

Το κλίμα ασυνεννοησίας επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία ο οποίος υποστήριξε ότι δεν κατέστη δυνατή η αποσυμφόρηση υποψηφιοτήτων στους δύο μεγάλους Δήμους του νομού.

Top