αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Γενναίες αυξήσεις στους συνεργάτες του Πρωθυπουργού

Προχθές ψηφίστηκε στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία τροπολογία, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το όριο των απολαβών εκτός έδρας κατά είκοσι (20) μέρες στους συνεργάτες του πρωθυπουργικού και των υπουργικών γραφείων ή των γραφείων των γενικών γραμματέων.
Με την ίδια τροπολογία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με την εντυπωσιακή ονομασία «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη» (sic!) αυξάνεται και ο μισθός κατά... 1.000 ευρώ του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Όπως καταλαβαίνετε άρχισαν οι εξαιρέσεις από το πρόγραμμα λιτότητας και περικοπής των μισθών. Στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση δεν μιλάμε απλά για μη μείωση των μισθών τους αλλά για εντυπωσιακή αύξηση των υψηλά ιστάμενων παραγόντων της Κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα που οι μισθοί όλων των εργαζομένων έχουν περικοπεί, οι συντάξεις μετατρέπονται σε επιδόματα και το ευρώ αναζητείται από τον Έλληνα πολίτη ως... απολεσθέν αντικείμενο, αυτά τα πράγματα είναι προκλήσεις!
Όσο και αν προσπάθησαν να το περάσουν μέσω του Θερινού Τμήματος της Βουλής, για προφανείς λόγους, δεν έχουν αντιληφθεί ότι μπορεί να κρυφθεί από τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ γενικότερα (αφού λίγες τροπολογίες πιο κάτω και στο ίδιο νομοσχέδιο τους «χάριζαν» κάποια εκατ. ευρώ), αλλά η νέα μορφή επικοινωνίας, το διαδίκτυο δεν έχει τέτοιου είδους περιορισμούς και αγκυλώσεις.

«Η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα. Ο εγκληματίας το διαπράττει», έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ. Παραφράζοντας λοιπόν ελαφρά τον μεγαλύτερο Γάλλο Συγγραφέα και τοποθετώντας την στο σημερινό πολιτικό στάτους, η φράση θα μπορούσε να αποδοθεί ως εξής: «To ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει το έγκλημα και τα θερινά τμήματα της Βουλής το διαπράττουν».
Γιατί δεν είναι φυσικά μόνο το ανωτέρω παράδειγμα. Είναι και η ουσιαστική κατάργηση του ΟΜΕΔ και των συλλογικών συμβάσεων κατ` επέκταση, η χαριστική ρύθμιση –χρονική μετατόπιση του 20% των εσόδων από τις διαφημίσεις που θα έπρεπε να αποδίδουν οι «καναλάρχες» (αλλά... δεν!), οι... πονηρές υπερ-αρμοδιότητες του Υπουργού Οικονομικών, μέχρι και η πώληση άυλων δικαιωμάτων (προσοχή!) και αποσύνδεση του ξεπουλήματος από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όμως για αυτά θα γράψω ξεχωριστά για το καθένα με νεώτερα και αναλυτικότερα άρθρα...
Γιατί καθημερινά αυτή η κυβέρνηση εκτίθεται ανεπανόρθωτα γιατί απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την διαφάνεια, την εθνική ανεξαρτησία και τις ανάγκες του λαού, τις οποίες μάλιστα τις αντιμετωπίζει με... εχθρικό τρόπο!

Από το politis-gr.com

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Κίνηση πολιτών για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου

Να αναστηλωθεί το μεγαλύτερο μονότοξο Γεφύρι των Βαλκανίων.

Όταν οι άνθρωποι εκεί στον μεσαίωνα (1515 μ.Χ.) αποφασίζουν να κτίσουν μια γέφυρα, ψηλά στα βραχοστενώματα του Αχελώου, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν.
Όταν οι ίδιοι άνθρωποι βοηθώντας με τα υλικά της περιοχής στην κατασκευή αυτής της γέφυρας και ο Δεσπότης Λάρισας Βησσαρίων να γυροφέρνει στα Βαλκάνια να συγκεντρώσει χρήματα, ώστε να πληρωθούν οι μαστόροι.
Όταν το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που δείχνει η φωτογραφία… Τότε πρέπει να σκεφτούμε ότι εκείνοι οι άνθρωποι, εκείνη την εποχή πέτυχαν το εντελώς ακατόρθωτο.

Πέτυχαν να κτίσουν ένα αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής σε μια περιοχή όπου τα Τζουμέρκα έσμιγαν με τα Άγραφα. Πέτυχαν να κτίσουν το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων ύψους 25 μ. και ανοίγματος 45 μ. Πέτυχαν όχι μόνο να επικοινωνούν, αλλά και να συνδέσουν την Θεσσαλία με την Ήπειρο.
Για τον ταξιδιώτη της εποχής, το πέρασμα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία (και το αντίστροφο) υπήρξε πάντα μια μεγάλη περιπέτεια. Εκτός από τα ψηλά απότομα βουνά και την αγριότητα των Αγράφων είχε να αντιμετωπίσει και τον Αχελώο, τον μεγαλύτερο μέσα στο ελληνικό έδαφος ποταμό. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να τον διασχίσουν, ενώ ένα σωρό μύθοι, πολλοί απ' τους οποίους έρχονται από τα αρχαία ακόμα χρόνια, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να τονίζουν περισσότερο τις επικίνδυνες «ιδιοτροπίες» του.
Έτσι από μόνη της η γέφυρα δημιούργησε τους δικούς της θρύλους και συνεχίζει να δημιουργεί στα νεότερα χρόνια, παρ’ ότι από τις 27 Μαρτίου 1949 δεν υπάρχει πλέον. Ήταν η ημέρα που ανατινάχθηκε ως αποτέλεσμα των πολεμικών συγκρούσεων που γίνονταν στη περιοχή και εκείνη την ημέρα ήταν όλα συγκεχυμένα… ήταν ο εμφύλιος στην πλήρη έξαρσή του.

Ένα δίκτυο θεματικών Μουσείων και μια πρόταση για την Αράχωβα

του Γιάννη Αν. ΛΟΥΚΑ

Ένα δίκτυο θεματικών Μουσείων
και μια πρόταση για την Αράχωβα

Η πρόσφατη πρόταση της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ για τη μερική εξαγορά του ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ και της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ κυριάρχησε στην επικαιρότητα, τάραξε τα νερά και υποστηρίζεται ότι θα αλλάξει ριζικά το τραπεζικό τοπίο ενώ είναι πιθανό να μεταβάλει και το συνολικό οικονομικό κλίμα.
Όμως, αγαπητοί φίλοι του ΝΤΕΛΑΛΗ, δε σκοπεύω να κάνω οικονομική ανάλυση ή πρόβλεψη γεγονότων και κινήσεων, καθώς ούτε είμαι ο πιο ειδικός, ούτε θα ήθελα να σας πήξω με νούμερα καλοκαιριάτικα.
Με αφορμή αυτή την επικαιρότητα ήθελα να μοιρασθώ μαζί σας το συνειρμό που μου δημιουργεί η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Και αυτός δεν είναι άλλος από το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΠΙΟΠ).
Όλες οι μεγάλες ελληνικές Τράπεζες, εκτός από την καθαρά οικονομική τους λειτουργία, διαθέτουν και συντηρούν αξιόλογα πολιτιστικά ιδρύματα με σημαντική προσφορά στον πολιτισμό και το κοινωνικό σύνολο.
Το συγκεκριμένο ΠΙΟΠ ασχολείται με εκδόσεις, ερευνητικά προγράμματα, επιστημονικές εκδηλώσεις, βιβλιοθήκη, φωτογραφικό αρχείο, ιστορικό αρχείο, εκπαιδευτικά προγράμματα και (το πιο ενδιαφέρον για μένα) Δίκτυο Μουσείων.

Το Δίκτυο Μουσείων

Το ΠΙΟΠ οργανώνει και διαχειρίζεται ένα δίκτυο Θεματικών Μουσείων που μελετά, διασώζει και προβάλλει την ελληνική κληρονομιά και την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας. Σε κάθε Μουσείο προβάλλεται ο ειδικός χαρακτήρας της παραγωγής της συγκεκριμένης περιοχής. Η λειτουργία των Μουσείων επιτυγχάνεται με την άμεση και αμέριστη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τηρούνται οι σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές με επιστημονική αρτιότητα αλλά ταυτόχρονα με απλό, εύληπτο και περιεκτικό τρόπο παρουσίασης.
Το συνεχώς επεκτεινόμενο Δίκτυο Μουσείων αποτελεί μιας μεγάλης κλίμακας πολιτιστική παρέμβαση που στοχεύει στην ενίσχυση της περιφέρειας, ενώ φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο συνάντησης των τοπικών κοινωνιών.

Χάρτης του Δικτύου των Μουσείων ανά την Ελλάδα
  1. Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί.
  2. Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα.
  3. Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.
  4. Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή Λέσβου.
  5. Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν&Σ Τσαλαπάτα στο Βόλο.
  6. Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου.
  7. Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας στην ορεινή Κορινθία.

Ιστορικό και προσωπική μαρτυρία

Παρακολουθώ την προσπάθεια αυτή σχεδόν από τα φοιτητικά μου χρόνια στο Πολυτεχνείο. Μάλιστα όλα ξεκίνησαν από την ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης), μία κρατική Τράπεζα που είχε κύριο έργο της το σχεδιασμό και την υλοποίηση της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας, ασφαλώς με χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας, καινοτομιών και με μεθόδους συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος. Για τους μελλοντικούς μηχανικούς του ΕΜΠ η ΕΤΒΑ αποτελούσε ένα πρωτοπόρο και ελπιδοφόρο όχημα προς το νέο κόσμο της τεχνολογίας.
Δυστυχώς μέσα σε λίγα χρόνια όλα άλλαξαν. Η αποβιομηχάνιση της χώρας σταδιακά αλλά συστηματικά συντελέσθηκε οριστικά με συνειδητές επιλογές της δημόσιας διοίκησης, της γραφειοκρατικής διαδικασίας, των συλλογικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών στο όνομα της διάσωσης του περιβάλλοντος και της καθολικής αγροτοτουριστικής ανάπτυξης.

Στρέφοντας το βλέμμα προς τις δεκαετίες αυτές που πέρασαν και κάνοντας έναν μικρό απολογισμό θα αναφέρω την καθαρά προσωπική μου άποψη η οποία είναι ότι καταφέραμε το αδύνατο και απίθανο, δηλαδή:
  • Αποβιομηχανίσαμε σχεδόν πλήρως τη χώρα με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, τη φυγή του κορυφαίου τεχνολογικού μας δυναμικού ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό και την επιδείνωση της σημερινής μας οικονομικής μας κρίσης (η φράση “δεν παράγουμε πια τίποτα” συζητιέται σε κάθε καφενείο, σε κάθε παρέα).
  • Δεν κατορθώσαμε όχι να σώσουμε το περιβάλλον αλλά ούτε καν να το διατηρήσουμε. Όπου και να ταξιδέψουμε το περιβάλλον είναι αυτό που μας πληγώνει.
  • Ο πολυπόθητος καθολικός αγροτουρισμός και η συνολική ανάπτυξη μάλλον παραμένει ένα όνειρο θερινής νυκτός και νομίζω ότι οι περισσότεροι θα αποκομίσουμε σχετικά παραδείγματα κατά τις καλοκαιρινές διακοπές (λίγες ή πολλές).
Με δυο λόγια τρέχαμε τρεις και κατορθώσαμε να βγούμε τέταρτοι!

Μετά τη μακρά αυτή παρένθεση επανερχόμαστε στην ΕΤΒΑ, που παράλληλα είχε ιδρύσει το Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα για να αποδειχθεί έτσι ότι...

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Για την υποψηφιότητα του κ. Πατσαντάρα

Με ικανοποίηση διάβασα το "Κάλεσμα του Γιάννη Πατσαντάρα".

Ας αναλογιστούμε όλοι μας την παρακάτω ρήση, πριν σχολιάσουμε, κρίνουμε ή επικρίνουμε:

"Όταν υπάρχουν πολλοί δήθεν ηγέτες που σκοτώνονται μεταξύ τους για το ποιος είναι ανώτερος, ικανότερος, δυνατότερος και εξυπνότερος, τότε σίγουρα όλοι τους δεν είναι παρά μετριότητες. Το μόνο που κάνουν είναι να προσφέρουν θέαμα στους υφισταμένους τους.
Και μόνη η εμφάνιση εκείνου που έχει το χάρισμα του ηγέτη, είναι ικανή να κάνει τους ανεπαρκείς να παραμερίσουν να περάσει και τους υφισταμένους να υποκλιθούν".

Niccolo Machiavelli
Il principe (Ο ηγεμών)


Μετά Τιμής
Ιωάννα Χαιροπούλου

Πρόσκληση στη μουσική συναυλία

Εκπολιτιστικός - μορφωτικός - ψυχαγωγικός σύλλογος Αραχωβιτών "Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Πρόσκληση
Μουσική Συναυλία

Σας προσκαλούμε στη συναυλία ελληνικής και ξένης μουσικής που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Ιουλίου 2010 και ώρα 9.00 μ.μ. στο θέατρο της Αράχωβας "Πίσω Αλώνια".
Στη συναυλία θα λάβουν μέρος η Φιλαρμονική Ορχήστρα Αράχωβας υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου κ. Στέργιου Χατζή, η Λαϊκή Ορχήστρα έντεχνης ελληνικής μουσικής Αράχωβας και η Χορωδία του συλλόγου μας υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου κυρίας Μίνας Καρρά.

Με τιμή
Το Δ.Σ.

Συνδιοργάνωση - Χορηγοί:
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας
Δήμος Αράχωβας - Κ.Δ.Ε.Τ.Π.Α. - Δελφοί Δίστομο Α.Μ.Ε.

Αναμνήσεις μιας εποχής

Θυμάσαι; Αναμνήσεις μιας εποχής χωρίς δόσεις, χωρίς δάνεια, χωρίς καταναλωτισμό.

Θυμάσαι; Τότε που δεν μπορούσες να πάρεις κάτι αν δεν είχες ολόκληρο το ποσό. Δούλευες δυο μήνες να συμπληρώσεις το ποσό που χρειαζόσουν για να πάρεις αυτό που ποθούσε η καρδιά σου. Δύο μήνες χωρίς όμως να στερηθείς πράγματα. Είχες έλεγχο στην τσέπη σου, στην πραγματικότητά σου.

Θυμάσαι; Δεν υπήρχε κινητό τηλέφωνο κι όμως μπορούσες να συνεννοηθείς με την παρέα σου, να κλείσεις τα ραντεβού σου χωρίς να χαθείς.

Θυμάσαι; Τότε που πήγαινες στον γείτονα μπακάλη και αγόραζες τα ελληνικά σου προϊόντα γνωρίζοντας πως είναι αγνά; Τότε που στήριζες την ελληνική αγροτιά, που μοχθούσε καθημερινά για να σου δώσει το φαγητό σου στο τραπέζι. Ένα τραπέζι γεμάτο φαγητά χωρίς καρτέλ και έλεγχο.

Θυμάσαι; Την ασπρόμαυρη τηλεόραση; Τον καφέ που έπινες; Την βόλτα στο χωριό; Τα λίγα αυτοκίνητα; Την δραχμή; Εμείς άρχοντες στα μέρη μας, την πατρίδα μας. Μαγαζιά μικρά, φίλων συγγενών, ελλήνων. Που σε έβλεπαν το πρωί και σου λέγαν καλημέρα. Χωρίς ψεύτικα χαμόγελα. Δικά μας μαγαζιά, όχι ξένες πολυεθνικές.

Θυμάσαι; Σε ένα κράτος πλούσιο χωρίς χρέη, χωρίς ανασφάλειες. Σε ένα κράτος που φτιάχτηκε με αίμα, με αίμα δικών μας ανθρώπων, συγγενών μας, φίλων μας, διπλανών μας. Αίμα που χύθηκε για να μας προσφέρουν ένα καλύτερο αύριο.
Θυμάσαι; Πού πήγε εκείνο το αύριο; Αυτό είναι το δικό τους αύριο. Το σήμερα. Το δικό μας σήμερα. Πώς έγινε έτσι το δικό τους αύριο; Πώς το επιτρέψαμε να γίνει;

Θυμάσαι; Α ρε πατριώτη Έλληνα, εύκολα ξεχνάς!!!

Παναγιώτης (από tro-ma-ktiko.blogspot.com)

Δελτίο Τύπου του Γιάννη Πατσαντάρα σχετικά με την υποψηφιότητά του

Δελτίο Τύπου

Ο Γιάννης Λ. Πατσαντάρας επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας.

Την ευθύνη αλλά και την τιμή να ηγηθεί ανεξάρτητου συνδυασμού που θα διεκδικήσει τη δημοτική αρχή του καλλικράτειου δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας στις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου αναλαμβάνει με επίσημη ανακοίνωσή του ο καταγόμενος από την Αράχωβα αντιπτέραρχος ε.α. Γιάννης Λ. Πατσαντάρας.

Η ανακοίνωση/κάλεσμα του Γιάννη Πατσαντάρα απευθύνεται -όπως ο σεβασμός των θεσμών απαιτεί- κατ’ αρχάς στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αράχωβας Γεώργιο Ανδρέου, στον δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και στους πολίτες της Αράχωβας, του Διστόμου, της Αντίκυρας και του Στειρίου.

Ο Γιάννης Πατσαντάρας γνωστοποιεί την απόφασή του να τεθεί επικεφαλής ενός ενωτικού ψηφοδελτίου κατά τις προσεχείς δημοτικές εκλογές ευχαριστώντας παράλληλα τους δημότες που τον πρότειναν ως ηγέτη αυτής της πρωτοβουλίας που αποτελεί σταθμό για την περιοχή.

Ο Γιάννης Πατσαντάρας διαβεβαιώνει ρητά τους δημότες του Διστόμου, της Αντίκυρας και τους Στειρίου δεσμευόμενος για την ισοτιμία των πολιτών έναντι του νέου δήμου και θεωρεί ότι η ενωτική πρωτοβουλία των δημοτών της οποίας θα ηγηθεί αποτελεί λαμπρή ευκαιρία για την ανάδειξη των κοινών προσδοκιών των πολιτών της περιοχής ταυτόχρονα δε και ουσιαστική δυνατότητα για τον εξοστρακισμό των διχαστικών πρακτικών του παρελθόντος.

«Υπόσχομαι να θέσω την εμπειρία και όσες ικανότητες απόκτησα κατά την πολύχρονη σταδιοδρομία μου στην Ελληνική Αεροπορία, στην υπηρεσία του νέου Δήμου», αναφέρει ο Γιάννης Πατσαντάρας και προσδιορίζει τον δικό του κομβικό ρόλο στην ενωτική προσπάθεια ως εκείνον του συνεκτικού παράγοντα και του καταλύτη της ομόνοιας, ως εκείνον που αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό θα υπηρετήσει ένα νέο όραμα μακριά από στερεότυπα και κομματικά στεγανά.

Η πρόκληση που η ριζική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» αντιπροσωπεύει για την τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία από τον Γιάννη Πατσαντάρα που επισημαίνει ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα για τη διοικητική ανασυγκρότηση, την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία των δήμων αλλά και προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν στη βάση της ισοτιμίας και της εντατικής δουλειάς προς το κοινό συμφέρον.

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του στόχου διαδραματίζει η επιλογή των πολιτών που θα συγκροτήσουν το νέο ψηφοδέλτιο και ο Γιάννης Πατσαντάρας καλεί όλους τους δημότες να συμμετάσχουν ενεργά για τη συνδιαμόρφωση των συνθηκών που θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός «Δήμου-Πρότυπο» και θα συμβάλουν στην προκοπή και την ευημερία του Δήμου και καθενός δημότη ξεχωριστά.

Το ενωτικό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Γιάννη Πατσαντάρα -όπως είναι φανερό- αίρεται πάνω από τα κόμματα, τις πολιτικές γραμμές και τις παρατάξεις προτάσσοντας το συμφέρον των δημοτών. Περιλαμβάνει υποψηφίους από όλους τους πολιτικούς χώρους καθώς όπως ο ίδιος ο αντιπτέραρχος ε.α. αναφέρει: «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι συνθήκες επιτάσσουν ευρείες συνεργασίες, συγκλίσεις δυνάμεων και σύμπραξη για την επιτυχία αυτού του σκοπού».

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Πρωτοβουλία - Κάλεσμα του Γιάννη Πατσαντάρα

Πρωτοβουλία – Κάλεσμα

Του Γιάννη Λάμπρου Πατσαντάρα
Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α.
Επίτιμου Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας

Αράχωβα 27.7.2010

Προς

Τον κ. Γεώργιο Δ. Ανδρέου, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αράχωβας και δι’ αυτού προς τους κ.κ. Γεώργιο Ε. Ανδρέου - Λεόντιο, Δήμαρχο Αράχωβας, Θεόδωρο Ι. Κοκκοβό, Δημοτικό Σύμβουλο, επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως στο Δημοτικό Συμβούλιο Αράχωβας και Ιωάννη Νικολάου Γεωργακό, Δημοτικό Σύμβουλο, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως στο Δημοτικό Συμβούλιο Αράχωβας, αλλά και με την δημοσίευσή της προς όλους τους κατοίκους της Αράχωβας, του Διστόμου, της Αντίκυρας και του Στειρίου.

Κύριε πρόεδρε, αξιότιμοι κύριοι

Σεβόμενος τους θεσμούς και ανταποκρινόμενος στο δημόσιο κάλεσμά σας, ως μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για ενωτικό ψηφοδέλτιο στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, στα πλαίσια του νέου Δήμου, στον οποίο εντάχθηκε η πόλη μας, αλλά και στην επιθυμία πολλών συμπολιτών μας και συνδημοτών μας πλέον και των άλλων πόλεων στα πλαίσια του νέου Δήμου και διαβλέποντας την καθοριστική σημασία των προσεχών εκλογών για το νέο Δήμο, απευθύνομαι σε εσάς και δι’ υμών στους δημότες της Αράχωβας κατ’ αρχήν, αλλά και σε όλους τους Δημότες του νέου διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου, για να γνωστοποιήσω δημόσια και να καταστήσω γνωστό σε όλους ότι, θέτω την εμπειρία και τις γνώσεις μου στις υπηρεσίες ενός τέτοιου ενωτικού ψηφοδελτίου.

Θεωρώ εξαιρετική την τιμή στο πρόσωπό μου και ευχαριστώ ιδιαίτερα όσους επώνυμα ή ανώνυμα με πρότειναν ως ικανό να ηγηθώ στην ενωτική αυτή πρωτοβουλία, που αποτελεί σταθμό για τον τόπο μας, αλλά και την περιοχή.

Απευθύνομαι επίσης στους Δημότες του Διστόμου, Παραλίας Διστόμου της Αντίκυρας και του Στειρίου και τους δηλώνω, ευθύς εξ αρχής και κοιτώντας τους στα μάτια, ότι για μένα είναι και θα είναι όλοι ισότιμοι στα πλαίσια του νέου Δήμου. Άλλωστε την ισοτιμία αυτή εγγυάται η αναλογική εκπροσώπηση που προβλέπει ο νόμος και οι ανάγκες, ιδιαίτερα στην δύσκολη αυτή περίοδο για τον τόπο μας, που μας υποχρεώνει να συνεργαστούμε. Στόχος και φιλοδοξία μου είναι να είμαι ο Δήμαρχος όλων των δημοτών του νέου διευρυμένου Δήμου, πρώτος μεταξύ ίσων.

Η ενωτική πρωτοβουλία των δημοτών και των κατοίκων της Αράχωβας, είναι και πρέπει να αξιολογηθεί ως η αφορμή και η ευκαιρία να παραμερίσουμε όσα μας χώρισαν και μας χωρίζουν, να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον, να ενώσουμε το βουνό με την θάλασσα, τον τουρισμό με τα μεταλλεία και την βιομηχανία, να αναβαθμίσουμε την γεωργική παραγωγή και το περιβάλλον, να κάνουμε ένα Δήμο πρότυπο ανάπτυξης και αλληλεγγύης. Να εμπεδώσουμε ότι από το νέο Δήμο, είναι στο χέρι μας να ωφεληθούμε όλοι ή να ζημιωθούμε.

Υπόσχομαι να θέσω την εμπειρία και όσες ικανότητες απόκτησα στην καριέρα μου στην υπηρεσία όλων των δημοτών.

Καλώ όλους τους δημότες σε συστράτευση για να ενεργοποιήσουμε μαζί ανθρώπους ικανούς, με διαφορετικές αντιλήψεις και διαδρομές, αλλά και διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ιδιαίτερα τους νέους, σε μια ενωτική και συντεταγμένη προσπάθεια για την ανάληψη της διοίκησης του νέου Δήμου.

Σε αυτήν την προσπάθεια -η οποία είναι πλέον επιτακτική ανάγκη- δεσμεύομαι να λειτουργήσω ως συνεκτικός παράγοντας και καταλύτης εξομάλυνσης των διαφορών και σύγκλισης ανθρώπων και ομάδων, με μοναδικό σκοπό την προσφορά στους Δημότες και στις πόλεις μας. Με ένα νέο όραμα, που δεν θα περιορίζεται σε στερεότυπες αντιλήψεις ούτε θα εγκλωβιστεί σε στεγανά κομματικής περιχαράκωσης.

Ο Καλλικράτης αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως μεταρρύθμιση στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η νομοθέτησή του δημιουργεί νέα δεδομένα για τη διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας, για την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και για την οικονομική και παραγωγική αναμόρφωση της Ελλάδας. Παράλληλα όμως φέρνει και προβλήματα που μπορεί και πρέπει να λυθούν και θα λυθούν μόνο με ισοτιμία, συνεργασία και δουλειά, πολλή δουλειά, από πολλούς, που θα ενεργούν με γνώμονα το κοινό συμφέρον και μόνο.

Μας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουμε ανθρώπους – εκπροσώπους – συμβούλους, ικανούς και με διάθεση προσφοράς, που θα αντιπροσωπεύσουν επάξια τις Πόλεις τους και θα δουλέψουν για την ευημερία και την προκοπή των κατοίκων.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι συνθήκες επιτάσσουν ευρείες συνεργασίες, συγκλίσεις δυνάμεων και σύμπραξη για την επιτυχία αυτού του σκοπού.

Καλώ ΟΛΟΥΣ τους δημότες του νέου Δήμου, αδιάκριτα, με συνέπεια και ευθύνη, να συμμετάσχουν ενεργά, μέσω της ενωτικής κίνησης της οποίας προτίθεμαι να ηγηθώ, στη συγκρότηση ενός ενωτικού ψηφοδελτίου με καθολική αποδοχή, για να δουλέψουμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός Δήμου - πρότυπο. Ενός Δήμου που, μέσα από την ισοτιμία και τη συνεργασία, θα τον οδηγήσουμε στην ευημερία και την προκοπή. Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να σας διαβεβαιώσω για όλα τα παραπάνω με άμεση προσωπική επαφή.

Η ευκαιρία, μας δίνεται τώρα.

Με εξαιρετική τιμή
Γιάννης Πατσαντάρας

Ο Γουτεμβέργιος νικήθηκε από τον... Μπιλ Γκέιτς

Για πρώτη φορά οι πωλήσεις των e-books μέσω της Αmazon.com ξεπέρασαν τις πωλήσεις των βιβλίων από χαρτί.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η εταιρεία Amazon ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες πουλάει 143 ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) για τη συσκευή ανάγνωσης «Κιντλ» για κάθε 100 παραδοσιακώς τυπωμένα βιβλία. Η τάση μάλιστα είναι αυξητική: τον τελευταίο μήνα η Αmazon πουλάει 180 e-books για κάθε 100 χάρτινα βιβλία. Το εν λόγω διαδικτυακό βιβλιοπωλείο διαθέτει προς πώληση περισσότερους από 630.000 τίτλους καθώς και πάνω από 1,8 εκατομμύρια δωρεάν τίτλους, δηλαδή έργα χωρίς πνευματικά δικαιώματα, γραμμένα πριν από το 1923.
Η Αmazon.com ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις από τη συσκευή της, την Κιντλ, είχαν επίσης επιταχυνθεί κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, μια εξέλιξη που η εταιρεία περιέγραψε ως αλλαγή ορόσημο.

Τα κέρδη είναι μεγάλα και ο ανταγωνισμός έχει ήδη φουντώσει για τα καλά. Τον περασμένο Μάιο και η Google ανακοίνωσε ότι εισέρχεται δυναμικά στην αγορά των ηλεκτρονικών βιβλίων. Σχεδιάζει μάλιστα να επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν ψηφιακά αντίγραφα βιβλίων το οποία δεν προορίζονται για κάποια συγκεκριμένη συσκευή ανάγνωσης. Οι χρήστες της Google θα έχουν επίσης πρόσβαση σε πάνω από 12 εκατομμύρια βιβλία, είτε σε εκτυπωμένη είτε σε ψηφιακή μορφή, ήδη σκαναρισμένα από τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης του Διαδικτύου. Αυτή η απέραντη βιβλιοθήκη είναι μεγαλύτερη από τη συλλογή που διατίθεται σήμερα μέσω της Αmazon ή της Αpple.

Καθώς οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες γίνονται όλο και περισσότεροι, αναλυτές εκτιμούν ότι τα βιβλία θα είναι το επόμενο μεγάλο πεδίο όπου θα εξαπλωθεί η online επανάσταση μετά τη μουσική και τις ταινίες.

Από tovima.gr

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του "Ντελάλη"... Επιτέλους...

Από τον Τροιζηνίκο

Κάπου στον Κούκουρα πριν από λίγες μέρες...

Το κυριακάτικο τραπέζι πλούσιο, στρωμένο με επιμέλεια και πολυάριθμο, καθώς, εκτός από τους μόνιμους του τραπεζιού, έχουν έρθει και τα «πιδιά με τ’ αγγόνια κι τα ξαγκόνια απ ν’ Αθήνα».
Στην κεφαλή του τραπεζιού σε τιμητική θέση, η σχεδόν αιωνόβια γιαγιά του σπιτιού, λίγο βαρήκοη αλλά καλοστεκούμενη για τα χρόνια της, η αγαπημένη όλων αλλά ιδιαίτερα η αδυναμία των εγγονών της.
Η γιαγιά, ευτυχισμένη γι’ αυτή τη σύναξη, είχε ήδη χορτάσει πριν ακόμα φάει και δόξαζε από μέσα της το Μεγαλοδύναμο και τον αφέντη τον Αη-Γιώργη για τα καλά γεράματα που είχε (στη δύση μιάς στερημένης ζωής) και που είχε αξιωθεί να καμαρώνει πάλι όλο της το σόι μονιασμένο κι αγαπημένο.

Το μόνο της πρόβλημα σ’ όλη αυτή την ονειρική για την ίδια κατάσταση ήταν η εξασθενημένη της ακοή που δεν της επέτρεπε να παρακολουθεί όλες τις συζητήσεις που λάμβαναν χώρα στο τραπέζι.
Εκείνο ειδικά το μεσημέρι, σα να της φαινόταν ότι άκουγε συχνά να συζητάνε για το Ντελάλη, ή μάλλον «να κβιντιάζνι για του Ντιλάλ».

Την πρώτη φορά δίστασε «κι δεν έκριν».

Τη δεύτερη φορά που άκουσε (από κοντινότερο συνδαιτυμόνα της) για το Ντελάλη, αποφάσισε να πάρει μέρος μέρος στην κουβέντα (όπως συνέβαινε λίγο παλιότερα) και ρώτησε:
«μπας κι φέραν φασόλια στ’ Κατσαντών να πάνι να πάρνι».
«Όχι γιαγιά» της απάντησαν με ευγένεια.

Την τρίτη φορά η γιαγιά αναρωτήθηκε «μη κόψνι του νιρό αυτοί οι προυκουμέν (ποιους να εννοούσε άραγε η γιαγιά;) να γιομίσουμ τα κακαβούλια κι τα χαρανιά ν’αχουμ να κάμουμ τσ δλιές μας».
Τότε ο δισέγγονός της που ήταν αυτός που καθόταν δίπλα της και ταυτόχρονα ο πιο ειδικός του σογιού στην Πληροφορική ανέλαβε (και για να μην παιδεύεται άλλο η γιαγιά) να της εξηγήσει σύντομα ότι όλο το χωριό ψάχνει να βρει ποιος είναι ο Ντελάλης.

Ξάφνου το πρόσωπο της γιαγιάς φωτίσθηκε. «Αρέ κι γιατί δε μι ρουτάτε τόσν ώρα;», βρωντοφώναξε.
«Γιατί γιαγιούλα ξέρεις εσύ ποιος είναι ο Ντελάλης;» ρώτησε ο δισέγγονος με φανερή δυσπιστία.
«Αμ του Ντιλάλ δε ξέρου μωρέ, για καμιά χαζή μι πιράσατ ουλ σας;» είπε σχεδόν θυμωμένα η γιαγιά, ενώ η ένταση και ο τόνος της φωνής της τους θύμισε κάτι απ’ τα παλιά.
Όλοι έστρεψαν αμέσως το βλέμμα τους προς τη γιαγιά άναυδοι και απορημένοι από την αποφασιστικότητα και τη σιγουριά της. «Βρε λες να είναι καμιά από αυτές τις εκλάμψεις που έχουν οι σοφοί και πολύπειροι ηλικιωμένοι;» αναρωτήθηκαν από μέσα τους οι πιο μεγάλοι, ενώ οι νεώτεροι απλώς παρακολουθούσαν με απορία και αμηχανία.
«Και ποιος είναι βρε μάνα ο Ντελάλης;», πήρε την πρωτοβουλία να σπάσει την αμήχανη σιωπή που είχε επικρατήσει, ο μικρός γιός της γιαγιάς (το “πιδί” όπως τον έλεγε η γιαγιά κι ας ήταν κι αυτός ήδη παππούς).
«Του μυαλόσ’ κι μια λίρα» του είπε η γιαγιά απευθυνόμενη με αυστηρότητα. «Πλιότερο θμόμι ιγώ κι ας ίμι γριγιά» συνέχισε με ένα ύφος που άρχιζε να μετατρέπεται από θυμωμένο σε εκείνο που δεν μπορεί εύκολα να περιγραφεί με λόγια, όταν οι ηλικιωμένοι νιώθουν ότι είναι ακόμα χρήσιμοι για να μεταδώσουν κάτι από τις εμπειρίες τους και τα διδάγματα που τους έχει μάθει η ίδια η ζωή.

Και μετά από μια συνειδητή μικρή παύση με ένα θριαμβευτικό ύφος μικρού παιδιού αναφώνησε:
«Αρέ ου Μήτσους ου Τσιμπεράς δεν ειν ου Ντιλάλς;»
Και μετά από μια γενική σιγή, αμήχανη για τους μικρότερους αλλά χαμογελαστή για τους μεγαλύτερους, η γιαγιά συμπλήρωσε αθώα και αφοπλιστικά:
«Αλλά δε θμόμι αν ζει».
Βλέπετε η γιαγιά είχε χρόνια να βγει απ’ το σπίτι και είχε χάσει πολλά νέα...

Αν κανείς σας ω αναγνώστες μου θυμάται αν ζει ο τελευταίος φυσικός Ντελάλης της παλιάς Αράχωβας, ας σπεύσει να πληροφορήσει και την καημένη τη γιαγιά της ιστορίας μας (που εκπροσωπεί τις γιαγιάδες όλων μας), έτσι για να μάθει κι αυτή τα νέα, έστω και μέσω του εγγονιού εκείνου του βροντόφωνου Ντελάλη, του σημερινού ηλεκτρονικού Ντελάλη.

Δες τη ζωή με άλλο μάτι!

Από τον Ελεύθερο Πολίτη

Αφιερωμένο στο φίλο με το ψευδώνυμο «ΑΝΤΙ-ΝΤΕΛΑΛΗΣ», υπενθυμίζοντάς του ότι το παγώνι είναι ένα πολύ όμορφο πουλί, με την προϋπόθεση να έχεις μάτια για να το δεις... όμορφο.

Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 28/07/2010

Δήμος Αράχωβας
Αρ. Πρωτοκόλλου: 1933

Πρόσκληση

Σας προσκαλούμε σε δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος, την 28/7/2010 ημέρα της εβδομάδας Τετάρτη και ώρα 20.30 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα:
  • Θέμα 1o: Αίτηση Παρασκευής Δεσφινιώτη για χορήγηση προέγκρισης για τοποθέτηση καντίνας.
  • Θέμα 2o: Αιτήσεις δημοτών.
  • Θέμα 3o: Αιτήσεις δημοτών για χορήγηση παροχών ύδρευσης.
  • Θέμα 4o: Αίτηση εκδοτικής-πνευματικής ομάδας ΕΚΦΡΑΣΗ.
  • Θέμα 5o: Διαγραφή οφειλών από τους χρηματικούς καταλόγους του Δήμου.
  • Θέμα 6o: Αίτηση Δντριας Νηπιαγωγείου για δημιουργία νέας αίθουσας στο σχολείο.
  • Θέμα 7o: Εφαρμογή του αρ. 202 του ΔΚΚ για μείωση ή απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για άπορους, ανάπηρους κ.λ.π.
  • Θέμα 8o: Αίτημα της Α.Ε. ΑΡΑΧΩΒΑ CENTER .
  • Θέμα 9o: Ανάθεση της πολιτιστικής δραστηριότητας ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ στη Κ.Δ.Ε.Τ.Π.Α.
  • Θέμα 10o: Εγκριση μελέτης για τη κατασκευή του έργου "ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ".
  • Θέμα 11o: Εγκριση μελέτης για το έργο "ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΗΜ. ΟΔΟΥ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ".
  • Θέμα 12o: Αποδοχή χρηματοδότησης από πρόστιμα ΚΟΚ.
  • Θέμα 13o: Αποδοχή χρηματοδότησης για λειτουργικές δαπάνες σχολείων.
  • Θέμα 14o: Αποδοχή χρηματοδότησης 3.342,83 € για το έργο "ΑΡΧΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΠΣ κ.λ.π."
  • Θέμα 15o: Αποδοχή χρηματοδότησης για μισθοδοσία προσωπικού ΚΕΠ.
  • Θέμα 16o: Αναμορφώσεις πρ/σμου.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Γεώργιος Δ. Ανδρέου

Λειτουργία αύριο στο Ζεμενό

Αύριο, Τρίτη 27-07-2010, του Αγίου Παντελεήμονα, θα λειτουργήσει το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στο Ζεμενό.

Η Θάλασσά μας

Από τον Ελεύθερο Πολίτη

Η Μεσόγειος θάλασσα είναι η θάλασσα των τριών Ηπείρων. Γύρω της έγιναν όλα. Πελώριοι πολιτισμοί αναπτύχτηκαν. Θρησκείες δημιουργήθηκαν και επικράτησαν σε όλη την Ανθρωπότητα. Αυτοκρατορίες διαδέχτηκαν η μια την άλλη τα τελευταία τρείς χιλιάδες χρόνια. Άνθρωποι και φυλές ζυμώθηκαν και αλληλοαφομοιώθηκαν. Ένας τόπος τεράστιος, πανέμορφος και υπέροχος με ιδιαίτερο κλίμα, μοναδικός σε ολόκληρη τη Γή.

Μέσα από την πιο κάτω παρουσίαση, θυμηθείτε τις αυτοκρατορίες που δημιουργήθηκαν γύρω από αυτή, τα τελευταία τρείς χιλιάδες χρόνια και τοποθετήστε και τη δική μας φυλή Ιστορικά και Πολιτισμικά σε ένα σημείο της.

Κάντε κλικ στo play...

1o δίαθλο Αράχωβας: Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Top