αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε...


Κάτσε στην πέτρα του γιαλού
βάλε το χέρι αντήλιο
πάρε μια χούφτα θάλασσα
πάρε μια χούφτα ήλιο
και πλύνε μου το πρόσωπο
και πλύνε μου το πρόσωπο.

Τα Κύθηρα πότε δεν θα τα βρούμε
το χάσαμε το πλοίο της γραμμής
στα κύματα του Αιγαίου θα χαθούμε
δυο κύματα που σβήσανε κι εμείς.

Στίχοι: Λυμπερόπουλος Ηλίας
Μουσική: Κατσαρός Γιώργος
Πρώτη εκτέλεση: Δημήτρης Μητροπάνος

Πρόσκληση για τη συνεδρίαση της Επιτροπής οργάνωσης του εργαστηρίου παραδοσιακών επαγγελμάτων

Δήμος Αράχωβας
15-7-2010

Αριθ. Πρωτ.: 1856


Προς: (ως πίνακας Αποδεκτών)

Πρόσκληση
Ως γνωστόν το Δημοτικό Συμβούλιο σας έχει επιλέξει ως μέλη της Επιτροπής Οργάνωσης του Εργαστηρίου Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και Λαογραφικού Μουσείου (παλαιό Δημοτικό Σχολείο).
Με την παρούσα σας προσκαλώ σε συνεδρίαση της Επιτροπής την 28/7/2009 και ώρα 19:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για να λάβουμε σχετικές αποφάσεις τις οποίες θα εισηγηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για υλοποίηση. Η πρόσκληση προς τους Συλλόγους αφορά όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων.
Στην συνεδρίαση καλείται και όποιος δημότης επιθυμεί να προσφέρει στο αντικείμενο. Η παρούσα θα γνωστοποιηθεί στους δημότες με κάθε πρόσφορο μέσο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής
Γεώργιος Δ. Ανδρέου

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου


Πίνακας Αποδεκτών
  • Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου
  • Πρόεδρο Λαογραφικού Συλλόγου, κ. Στυλιανό Λούσκο (και τα μέλη του Δ.Σ.)
  • Πρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού, κ. Θωμά Μπακάλη (και τα μέλη του Δ.Σ.)
  • Πρόεδρο Συλλόγου Γυναικών, κα Γεωργία Ράπτη (και τα μέλη του Δ.Σ.)
  • Πρόεδρο Χριστιανικού Συλλόγου, κα Γεωργία Μποροτούλα (και τα μέλη του Δ.Σ.)
  • Πρόεδρο Συλλόγου Φιλαρμονικής κ. Ιωάννη Σύρο (και τα μέλη του Δ.Σ.)
  • Πρόεδρο Εκπολιτιστικού Συλλόγου κ. Ιωάννη Σύρο (και τα μέλη του Δ.Σ.)
  • Πρόεδρο Αγρ/τουριστικού Συν/σμού Ευφροσύνη Χαρίτου (και τα μέλη του Δ.Σ.)
  • Λυκειάρχη, κ. Ευθύμιο Γεωργίου
  • Γυμνασιάρχη κ. Ζαχαρία Τσότρα
  • Δ/ντρια Δημοτικού Σχολείου, κα Ευαγγελία Γιολδασέα
  • Δ/ντρια Νηπιαγωγείου, κα Κυριακή Χριστοφόρου
  • κα Καλή (Λίτσα) Λούσκου, καθηγήτρια
  • κ. Ευάγγελο Νικολιδάκη, καθηγητή
  • κ. Νικόλαο Βελέντζα
  • κ. Γεώργιο Γραντζιώτη
  • κ. Νικόλαο Κολόβαρη
  • κ. Λουκά Παπαλεξανδρή
  • κ. Παναγιώτη (Τάκη) Μυλωνά

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Η αποφράς 15η Ιουλίου του 1965 και του 1974. Τότε που προδόθηκε η Δημοκρατία και ακρωτηριάστηκε η Κύπρος!

Η νόμιμη και δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ανατρέπεται με βασιλικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου του 1965. Την ίδια ημερομηνία, αλλά εννέα χρόνια αργότερα, το 1974, η χούντα των Αθηνών ανατρέπει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
Το πρώτο πραξικόπημα «άνοιξε το δρόμο» στη χούντα των Συνταγματαρχών που, την 21η Απριλίου του 1967, κατέλυσαν το Δημοκρατικό μας πολίτευμα. Το άλλο, το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, «άνοιξε την κερκόπορτα» για την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

Έτσι η 15η Ιουλίου είναι η αποφράς ημερομηνία της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, διότι είναι η αφετηρία, της προδοσίας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και του ακρωτηριασμού της Κύπρου.
Αν δεν είχε ανατραπεί ο «γέρος της Δημοκρατίας», θα είχε επιβληθεί Δικτατορία και θα είχε στη συνέχεια προδοθεί η Κύπρος; Δεν είναι δύσκολη η απάντηση, αλλά η Ιστορία δεν γράφεται με απαντήσεις σε υποθετικά ερωτήματα!

Ωστόσο, τα γεγονότα οδηγούν στην αλήθεια, αν όμως ερμηνεύονται σωστά, όπως για παράδειγμα τα εξής:
  • Στις 24 Ιουνίου του 1964, στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γεώργιο Παπανδρέου. Στο επίκεντρο της συζήτησης η επίλυση του Κυπριακού. Είχε προταθεί η παραχώρηση στρατιωτικής βάσης στην Τουρκία στο Καστελόριζο, ως αντάλλαγμα για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε απαντήσει ότι αυτό δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα της χώρας. Και η απάντηση του αμερικανού Προέδρου «Fuck the Constitution» (γαμώ το Σύνταγμά σας)! Ακολούθησαν τα Ιουλιανά και μια παρατεταμένη πολιτική κρίση που οδήγησε στην δικτατορία των συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967.
  • Η χούντα κατέρρευσε μόλις ανέτρεψε τον Μακάριο προκαλώντας την τουρκική εισβολή και την de facto "επίλυση" του Κυπριακού. Ο τότε Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μ. Ετσεβίτ, θα δηλώσει μερικά χρόνια αργότερα, ότι «το Κυπριακό λύθηκε οριστικά το 1974»!
  • Η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου είχε θετική εκτίμηση για το σχέδιο Άτσεσον, αλλά εντελώς αρνητική, οι Μακάριος και Γρίβας. Η διαφωνία αυτή, είχε προκαλέσει τη ρήξη μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.
  • Ο Μακάριος έστειλε επιστολή στον «Πρόεδρο» Γκιζίκη στις 2 Ιουλίου 1974 και του ζητούσε να αποχωρήσουν από την Κύπρο ΟΛΟΙ οι Έλληνες αξιωματικοί.
  • Με το γνωστό ισχυρισμό του Δικτάτορα Δ. Ιωαννίδη, «Βγάλτε από τη μέση τον Παπά που δεν θέλει την Ένωση», ξεκίνησε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και ακολούθησε η τραγωδία της Κύπρου...
Σήμερα (σ.σ. χθες) Πέμπτη 15 Ιουλίου του 2010, απέχουμε μόλις 45 και 36 χρόνια από τα δραματικά γεγονότα του 1965 και του 1974 αντίστοιχα.
Στην Ελλάδα έχει αποκατασταθεί πλήρως η Δημοκρατία, αλλά οι πληγές στην μαρτυρική Κύπρο παραμένουν ακόμη «ανοιχτές»…

Χρήστος Καπούτσης

Στης Ελλάδας τον κόρφο ως πότε, θα φωλιάζουν ηγέτες - προδότες...?

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Καραγκιόζης και Οδυσσέας

Του Στέργιου Μπακολουκά

Επιτέλους μέσα στις μαύρες ειδήσεις των ημερών, να και ένα σωστό χαμπέρι. Μπορεί να μην προέρχεται από Ελληνική πρωτοβουλία, αλλά μας δικαιώνει απόλυτα. Οι «φίλοι» μας οι Μεμέτηδες κατάφεραν μετά από δικό τους αίτημα, να αποκαταστήσουν το όνομα της φυλής μας και να μας απαλλάξουν από τη ρετσινιά του Καραγκιόζη.

Ο αποχαρακτηρισμός του Καραγκιόζη ως πρόσωπο ταυτισμένο με τον Έλληνα είναι πια γεγονός.
Ο Καραγκιόζης ΔΕΝ είναι Έλληνας πλέον ΑΛΛΑ Τούρκος και μάλιστα με τη βούλα της απόφασης της UNESCO.

Αυτός ο περίεργος τύπος του πονηρού ανατολίτη, που πολλοί στο διάβα των αιώνων προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ταυτίσουν με τον Έλληνα, επεστράφη με αυτή την απόφαση σ’ αυτούς που τον αναγνωρίζουν ως δικό τους.
Πολλοί είδαν στο πρόσωπό του την ενσάρκωση του μέσου Έλληνα, δηλαδή του ανθρώπου της δουλειάς και του μόχθου, της καθημερινής βιοπάλης και της φτώχειας, ο οποίος παλεύει να τα βγάλει πέρα με την εξουσία που τον κυνηγάει καθώς και με τις δυσκολίες της Ζωής, χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό του.

Αυτό είναι μεγάλο λάθος, γιατί πάντα ο Καραγκιόζης, σ’ όλα τα «έργα» που εμφανίστηκε, δεν ταυτίστηκε ποτέ με τους πιο πάνω χαρακτηρισμούς, αλλά ήταν πάντα τεμπέλης και ανεπρόκοπος, μοχθηρός και επίβουλος, αδιάφορος οικογενειάρχης και κακός σύζυγος. Ευθυνόφοβος και εμπαθής για τους φίλους του. Βρωμερός στο σώμα και πονηρός στο πνεύμα. Υποταγμένος ουσιαστικά στην εξουσία και με σκληρή έργω επιβολή των απωθημένων του σ’ αυτούς που ήταν του χεριού του (τους καταχέριζε δηλαδή-Χατζηαβάτης). Ανέραστος μετά-ευνούχος (απορώ πώς έκανε τα παιδιά του, αλλά δεν απορώ καθόλου για την πατρότητα, λόγω ομοιότητας) και σατιριστής του γυναικείου φύλλου, καθώς και ελεεινός μισογύνης.

Κάποιος θιασώτης του, Καραγκιοζοπαίχτης, που δεν είναι πια στη ζωή, είχε πει, ότι ο ήρωάς του: «Συμβολίζει τον Έλληνα που με την εξυπνάδα, την πονηριά και καπατσοσύνη του καταφέρνει να ξεπερνά κάθε δυσκολία. Είναι αγαθός στο βάθος, καλόκαρδος και αισιόδοξος παρόλα του τα βάσανα».
Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Γιατί ναι μεν αυτές οι ιδιότητες χαρακτηρίζουν τον Έλληνα, ουδέποτε όμως αυτές, πλην της πονηριάς η οποία μάλλον κουτοπονηριά ήταν, εμφανίζονται ως χαρακτηριστικά του Καραγκιόζη.

Οι απόψεις που εκφράζονται για τον Καραγκιόζη από τη θεατρολογία, την Ιστορία, τις κοινωνικές αναλύσεις καθώς και η μη αποδοχή του Καραγκιόζη ως εθνικού προσώπου, βρίσκουν την τελείωσή τους στη σημερινή αποδοχή του χαρακτηρισμού «καραγκιόζης» ως βρισιά για τον Έλληνα και μάλιστα από της βαρύτερες.
Ο σύγχρονος Έλληνας ταυτίζει τον καραγκιόζη με την πονηριά την λαμογιά και την μικροκομπίνα, αποτέλεσμα των οποίων είναι η πληρωμή του με ένα σύννεφο από καρπαζιές. Τον θέλει να περιφέρεται στις σκιές της ζωής, αρπάζοντας, τρώγοντας πίνοντας και χορταίνοντας, και εν συνεχεία κοιμώμενος, χωρίς ντροπή, τον ύπνο του... δικαίου.

Ο μέσος Έλληνας ποτέ στο σύνολό του, δεν ήταν έτσι. Σε όλη της την Ιστορία η Ελλάδα είχε βεβαίως «παράσιτα» που έμοιαζαν με τον καραγκιόζη, ποτέ όμως δεν ήταν αρκετά για να επηρεάσουν το σύνολο της φυλής. Άλλωστε αυτή ήταν και η εξαίρεση που επιβεβαίωνε πάντα τον κανόνα.

Οι Έλληνες στο σύνολό τους, έστω και ασυνείδητα, έχουν ως πρότυπο και μιμητή, τον τρισμέγιστο Ομηρικό ήρωα Οδυσσέα του οποίου η ζωή και τα βάσανα ταιριάζουν με τα βάσανα των Ελλήνων όλων των εποχών, όλων των αιώνων.
Με αυτόν τον μυθικό ήρωα λοιπόν πρέπει συνειδητά να ταυτιστούμε, γιατί ως Έλληνες, αυτόν έχουμε επιλέξει να τιμούμε ως πρόγονό μας.

Είναι αυτός που συμπυκνώνει, τη σοφία, το πάθος, τη θέληση, τη δύναμη και την αντίσταση της φυλής, υπερβαίνοντας πολλές φορές τα ανθρώπινα όρια και πετυχαίνοντας πράγματα μεγαλόπρεπα και καταλυτικά.
Οι συμβολισμοί που αυτός μεταφέρει, γίνονται ακατάλυτα αιώνιοι, γιατί η ανάσα τους διαχέεται στα κύτταρα του Έλληνα και τον μετουσιώνουν κάθε φορά σε έναν αυθύπαρκτο μικρό Οδυσσέα ο οποίος καλείται να τα βάλει με Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, με Σειρήνες και Λωτοφάγους με Οικονομικές Καταστροφές και Απώλεια Συντρόφων. Έχοντας πάντα στο μυαλό του τον τελικό σκοπό που είναι σίγουρος ότι θα πετύχει. Έχοντας τις περισσότερες φορές ανώτερους αντιπάλους, που τους εκπροσωπεί η παρουσία του θυμωμένου Ποσειδώνα (Ιθάκη-Καβάφης).
Δεν παύει να είναι ο ίδιος που ανακαλύπτει έντρομος, ότι οι σύντροφοί του κατασπατάλησαν το χρόνο τους, τρώγοντας τα βόδια στο νησί του Ήλιου, αλλά ταυτόχρονα αν και θυμωμένος, βρίσκει λύση επιβίωσης, όπως πάντα, χωρίς όμως να παραλείψει να τιμωρήσει τους παραβάτες συντρόφους του (Σεφέρης).
Το πνεύμα και η ψυχή του, στέκουν πάντα αγέρωχα μπροστά στην όποια κακουχία του, για να τον λυτρώσουν στο τέλος από την αποχαύνωση του εναγκαλισμού των δεσμών της Καλυψούς και να τον επαναφέρουν στα θεία δώματα που ανήκει, για να είναι πάντα σύμβολο και αιώνιος οδηγός των απογόνων του.

Άραγε είναι τυχαία η έντεχνη αντικατάσταση, του Οδυσσέα με τον Καραγκιόζη;

Η Απάντησή μου είναι ένα τρανό ΟΧΙ.

Έγινε εσκεμμένα, κατόπιν υστερόβουλης απόφασης, όλων αυτών που επωφελούνται από αυτή την αλλαγή, χρησιμοποίησαν τον υποτακτικό υπηρέτη τους κερδώο Ερμή, άρχοντα της Οικονομικής λοβιτούρας και της αρπαχτής για να αποπροσανατολίσουν ένα ατίθασο και ανυπότακτο λαό. Ένα λαό που θεωρεί την Ελευθερία, ύψιστο αγαθό, μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό της ζωής του.

Η αγέρωχη περιφρόνηση που ο Έλληνας – Οδυσσέας επιφυλάσσει σε όλους αυτούς που ανά τους αιώνες τον επιβουλεύονται, φαίνεται μέσα από όλα τα τεχνάσματα που αυτός χρησιμοποίησε, έχοντας αποκτήσει αυτογνωσία και πείρα μέσα από τις μάχες και τη γνώση της ζωής, στο διάβα της Ιστορίας, γνωρίζοντας ότι η νίκη του δεν θα είναι εύκολη, αλλά υπαρκτή, αρκεί να διατηρήσει τις αντιστάσεις του (Δούρειος Ίππος, Μαραθώνας, Σαλαμίνα, Δερβενάκια, Εθνική Αντίσταση).

Είναι καιρός πλέον ο Έλληνας, να πετάξει τον καραγκιοζισμό που του επέβαλαν στα μούτρα των εσωτερικών βιαστών του και να ορίσει από την αρχή τις αρχές της Πολιτείας:

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΙΣΟΝΟΜΙΑ – ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Short selling. Short τι...???

Ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας στο short selling.

Με αυτό τον τίτλο άρθρο των «Financial Times» καταγράφει τα όσα διαδραματίζονται στην χώρα μας, την ίδια στιγμή που τα ελληνικά ΜΜΕ καταβάλουν αγωνιώδεις προσπάθειες υποβάθμισης του θέματος, συντονισμένοι πλήρως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή, ο οποίος δήλωσε ότι... "Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη και θεσμικά δεν αμφισβητείται"(?) και ότι... "Δεν υπάρχει πολιτικό θέμα από την ερώτηση της Βάσως Παπανδρέου και των 15 βουλευτών για την Τράπεζα της Ελλάδος".

Ας πάρουμε τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου ένα – ένα. Κατ`αρχάς λέει ότι "Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη και θεσμικά δεν αμφισβητείται", αλλά δεν λέει αυτό που τόσο η Ν.Δ., όσο και οι 15 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν (και αναφέρεται στο άρθρο των «Financial Times») ότι δηλαδή το «γυμνό» short selling διευκολύνθηκε με την απόφαση της ΤτΕ τον Νοέμβριο να παρατείνει την περίοδο εκκαθάρισης για τις συναλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών ομολόγων.
Ότι... "Η τράπεζα έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι θεσμοί συνιστούσαν..." και ότι επίσης "αγνόησε τις συμβουλές του δικού της νομικού τμήματος".

Το παρατεταμένο short selling ελληνικών ομολόγων, επισημαίνουν οι «Financial Times», το χρονικό διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου ώθησε τα spreads σε επίπεδα-ρεκόρ και έφερε τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Όλα αυτά λοιπόν μπορεί να μη θέτουν εν αμφιβόλω την θεσμική ανεξαρτησία της ΤτΕ, αλλά σίγουρα θέτουν σοβαρότατο ποινικό θέμα προσώπων της Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών (εάν όλα τα καταγγελλόμενα επιβεβαιωθούν και επίσημα).

Συγχρόνως τίθεται και βαθύ θέμα πολιτικών ευθυνών που περιλαμβάνει μέχρι ΚΑΙ τον Πρωθυπουργό αφού μιλάμε όχι για ένα απλό οικονομικό σκάνδαλο, αλλά για την χρεοκοπία και την υποθήκευση (κυριολεκτικά) της χώρας.

Βάση αυτού του έλλογου σκεπτικού τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «Δεν υπάρχει πολιτικό θέμα από την ερώτηση της Βάσως Παπανδρέου και των 15 βουλευτών για την Τράπεζα της Ελλάδος», καταλήγουν στο... «πολιτικό φρενοκομείο» και στις πένες των επιθεωρησιογράφων, ευθυμογράφων και λαϊκών σατιριστών.

Υ.Γ. Στο τέλος του άρθρου οι «Financial Times» επισημαίνουν διακριτικά την... αντίφαση, γράφοντας με ειρωνική προφανώς διάθεση ότι «Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει επανειλημμένα ζητήσει διεθνείς κυρώσεις κατά του... naked short selling».
Με απλά λόγια λέει ότι... "άλλα λέει ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό και άλλα εφαρμόζονται στο εσωτερικό της χώρας"!

Από www.politis-gr.com

Παπανδρέου: Ας έχουν οι Τούρκοι τον δικό τους Καραγκιόζη και εμείς τον δικό μας….

Πολιτογραφήθηκε ως Τούρκος, και μάλιστα με βούλα της UΝΕSCΟ, ο Καραγκιόζης και μαζί μ΄αυτόν και ο Χατζηαβάτης. Μια υποεπιτροπή της UΝΕSCΟ, που απαρτιζόταν από εκπροσώπους έξι χωρών, της Τουρκίας, της Εσθονίας, του Μεξικού, της Βόρειας Κορέας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κένυας και συνεδρίασε πριν από έναν χρόνο στο Αμπου Ντάμπι, αποδέχθηκε την εισήγηση που συνέταξε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και η οποία αποδεικνύει ότι τόσο ο Καραγκιόζης όσο και ο Χατζηαβάτης είναι Τούρκοι. Η απόφαση επικυρώθηκε και από την αρμόδια επιτροπή της UΝΕSCΟ, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση της Ελλάδος, παρά μόνο μία επιφύλαξη που διατύπωσε η διευθύντρια του Νεότερου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Τέτη Χατζηνικολάου, ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί άυλη φιγούρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει δύο υπουργεία, το Εξωτερικών και του Πολιτισμού. Ηδη ο κ. Π. Γερουλάνος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες λεπτομερή ενημέρωση, ενώ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην UΝΕSCΟ κ. Γ. Αναστόπουλος δήλωσε ότι είχε συστήσει εδώ και καιρό στο υπουργείο Πολιτισμού να δηλώσει στην UΝΕSCΟ ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Και τώρα τι γίνεται, τη στιγμή που η Τουρκία πέτυχε προσφάτως να κατοχυρώσει ως τουρκικά και άλλα δύο προϊόντα, τον μπακλαβά και τον καφέ; Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι η μοναδική περίπτωση να συμπεριληφθούν και οι πολιτιστικές ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον Καραγκιόζη είναι να υπάρξει ένα είδος απευθείας... διαπραγμάτευσης με τους Τούρκους ώστε να αποδεχθούν έναν έντιμο συμβιβασμό.

Η πολιτογράφηση ως Τούρκου του Καραγκιόζη έγινε με εντυπωσιακή προετοιμασία εκ μέρους της Αγκυρας και στην υπόθεση ενεπλάκησαν πέραν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και οι εκπρόσωποι της πόλης Προύσας, που υπέβαλαν αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζητώντας να κατοχυρώσουν την ταυτότητα του Καραγκιόζη, αφού, όπως έλεγαν, κατάγεται από την Προύσα της Τουρκίας.

«Παρέμβαση» στο θέμα της πολιτογράφησης του Καραγκιόζη από τους Τούρκους έκανε και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Οι δημοσιογράφοι, σε μια συζήτηση που είχαν χθες, στο περιθώριο του Συμποσίου της Σύμης, τον ρώτησαν για την απόφαση της UΝΕSCΟ και ο Πρωθυπουργός χαμογελώντας τους είπε: «Ας έχουν οι Τούρκοι τον δικό τους Καραγκιόζη και εμείς τον δικό μας».

Από www.tovima.gr

Πραγματικά τον έχουμε, αλλά δεν είναι μόνο ένας... Είναι 300 και βάλε...

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Αποζημίωση για το Μηνά Καρατζόγλη

Στοκχόλμη, Σουηδία

Αποζημίωση της τάξης των 160 χιλιάδων ευρώ θα λάβει από σουηδική εταιρεία γαλακτοκομικών ο 77χρονος Μηνάς Καρατζόγλης, ο οποίος είδε τη φωτογραφία του να φιγουράρει σε «γιαούρτια τουρκικής συνταγής» της επιχειρησης.
Ο 77χρονος συνταξιούχος με το μακρύ παραδοσιακό μουστάκι ενημερώθηκε ότι το πρόσωπό του φιγουράρει στα «γιαούρτια τουρκικής συνταγής» της σουηδικής εταιρείας, την άνοιξη, από ένα φίλο του που ζει στη Στοκχόλμη.
Αρχικά ζητούσε αποζημίωση περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ επειδή τον παρουσίαζαν ως Τούρκο και επειδή χρησιμοποιούσαν επί χρόνια το πρόσωπό του στο δημοφιλές γιαούρτι που πωλείται σχεδόν σε όλα τα σουπερμάρκετ της Σουηδίας.
Η εταιρεία Lindahls υποστηρίζει ότι πρόκειται για παρεξήγηση και ότι αγόρασε τη φωτογραφία του γενειοφόρου Έλληνα από μια τράπεζα φωτογραφιών, από την οποία σκοπεύει να ζητήσει αποζημίωση.

Από τον Παναγιώτη.

25ος μεσημβρινός

Θα μπορούσε να είναι τίτλος μυθιστορήματος. Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη ευφάνταστο σενάριο κάποιου κέντρου στρατηγικών ερευνών που θέλει να κάνει θόρυβο και να κερδίσει έτσι νέους συνδρομητές. Φαίνεται, όμως, ότι είναι κάτι περισσότερο: Ο φυσικός πλούτος του Αιγαίου έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο!
«Οι Τούρκοι κλιμακώνουν επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο». Ένα συνηθισμένο κλισέ που έχετε διαβάσει άπειρες φορές τα τελευταία χρόνια. Κι όμως! Μία αναδρομή στα γεγονότα θα σας πείσει για το εξής:

Κάθε χρόνο οι Τούρκοι κάνουν κι ένα βήμα ακόμη και αποδεικνύουν ότι κινούνται με βάση ένα καλοσχεδιασμένο και μακροχρόνιο προγραμματισμό. Ο αντικειμενικός στόχος τους είναι ορατός δια του γυμνού οφθαλμού: Θέλουν ένα κομμάτι του Αιγαίου! Δεν κλιμακώνουν την ένταση. Κλιμακώνουν τις ενέργειές τους για να καταφέρουν το στόχο τους. Και γιατί όχι; Απέναντί τους έχουν ένα φοβισμένο έθνος που είναι διατεθειμένο να προασπίσει την «ειρήνη» με κάθε «κόστος».

Πριν από 25 χρόνια θα ήταν αδιανόητο να δούμε τουρκικές φρεγάτες στο Σούνιο ή να καλούνται οι ελληνικές δυνάμεις να αποσυρθούν από ενέργειες έρευνας και διάσωσης πέραν του 25ου μεσημβρινού. Πέραν, δηλαδή, του… μισού Αιγαίου! Σήμερα, αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα που έχουν πάψει να προκαλούν ακόμη κι αυτή την περιέργεια…
Τουρκικά σκάφη ερευνών κινούνται ανενόχλητα στο Αιγαίο και αναζητούν πετρέλαιο, ενώ η σχετική είδηση εμφανίζεται στις εσωτερικές σελίδες κάποιων εφημερίδων.
Είναι άραγε αλήθεια ότι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη δεν πετούν πέραν του 25ου μεσημβρινού; Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μία μυστική συμφωνία για την «αποφυγή της έντασης»; Κάποια στιγμή στο μέλλον θα μάθουμε περισσότερα από κάποια επίσημα χείλη. Ελπίζουμε μόνο να μην πρόκειται για απολογίες…

Είναι πολλά τα γεγονότα που έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να εξελιχτούν σε ένα ακόμη «θερμό επεισόδιο». Κάθε φορά γίνεται φανερό ότι το θράσος των καλών μας γειτόνων και… συμμάχων αυξάνεται. Κι αυτό είναι απόλυτα φυσικό, από την στιγμή που εμείς είμαστε συνεχώς υποχωρητικοί. Όσο εμείς υποχωρούμε, τόσο εκείνοι γίνονται πιο διεκδικητικοί.

Μπορούμε άραγε να φανταστούμε τι θα σήμαινε η δημιουργία μιας «αποστρατικοποιημένης ζώνης» στον 25ο μεσημβρινό; Μία ζώνη που θα περνούσε λίγο έξω από την Χαλκίδα και το Ηράκλειο της Κρήτης; Αν αυτό δεν είναι εθνική καταστροφή, τι άλλο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε έτσι;
Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τυχαίο το γεγονός ότι κορυφαίοι ιδιωτικοί οργανισμοί ερευνών που κινούνται στις παρυφές της εξουσίας στην Ουάσιγκτον θεωρούν πλέον δεδομένο τον διαχωρισμό του Αιγαίου! Πιστεύουμε ότι διάφορα πολιτικά και οικονομικά κέντρα έχουν βρει στην παρούσα δύσκολη συγκυρία την ευκαιρία που περίμεναν εδώ και χρόνια για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Το θέμα δεν είναι τι σενάρια κάνουν εκείνοι, αλλά ποιες είναι οι δικές μας ενέργειες. Τι κάνουμε εμείς για να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.
Λέγαμε πάντοτε ότι σε περιόδους κρίσης η Ελλάδα ενώνεται για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Την ενότητα αυτή δεν την έχουμε ακόμη δει. Λες και οι κίνδυνοι που περιγράφουμε δεν υφίστανται. Τι περιμένουν άραγε για να αποφασίσουν μία κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης; Διότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Έχει πολλές προεκτάσεις και ανάμεσα σε αυτές η σημαντικότερη αφορά τα εθνικά μας θέματα. Τι περιμένουν να συμβεί ακόμη για να παραμερίσουν τα μικρά που τους χωρίζουν και να μείνουν σε εκείνα που τους ενώνουν;

Θανάσης Μαυρίδης

Από capital.gr

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Πήραμε 2 δις απο τις αγορές με επιτόκιο 4%

Οταν οι φίλοι μας της Ε.Ε. μας δανείζουν με 5%...
Θετικά πήγε η πώληση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εξάμηνης διάρκειας, αφού θέλαμε 1,25 δις και τελικά από τις αγορές καταφέραμε να πάρουμε 2 δις και μάλιστα με επιτόκιο 4%. Πάντως οι φίλοι μας της Ε.Ε. μας δανείζουν με μόλις 5%.

Κλοπή; Μπα! Μην το λέτε!

Αλλά ο Παπανδρέου εκεί! Επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα απογοητεύσει τους... δανειστές της!
Ρε κάντε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους! 'Η όχι λέτε;

Από το troktiko

"Τρεις στους έξι" για το ΠΑΣΟΚ - εμπλοκή στο δήμο Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας

Στους πρώτους υποψήφιους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ για τους τρεις από τους έξι δήμους της Βοιωτίας, κατέληξε η Ν.Ε. του κόμματος.
Πρόκειται για τον Ευάγγελο Γεωργίου στο Δήμο Τανάγρας, δεν είχε μπει στη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά η επιλογή του θεωρούνταν κάτι παραπάνω από σίγουρη, καθώς πρόκειται για αυτοδιοικητικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία. Διετέλεσε δήμαρχος Σχηματαρίου για τέσσερις τετραετίες, παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2009 για να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές.
Για το Δήμο Ορχομενού ο Κώστας Ξηρογιάννης, μέχρι σήμερα επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτέλεσε τη μοναδική επιλογή, καθώς δεν υπήρξαν άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Τέλος για το Δήμο Αλιάρτου, ο νυν δήμαρχος Αλέξανδρο Βίτσης, παίρνει και πάλι το χρίσμα παρότι υπάρχουν πολλές δυσαρέσκειες, για τα πεπραγμένα της θητείας του.
Τα μέλη της Ν.Ε. δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με τους δήμους Λιβαδειάς και Θήβας και η πρόταση προς την Επιτροπή Αξιολόγησης είναι για τη διενέργεια δημοσκοπήσεων.
Εμπλοκή παρουσιάστηκε και όσον αφορά τον υποψήφιο για το δήμο Διστόμου, καθώς η συνένωση με την Αράχοβα και την Αντίκυρα δημιουργούν νέα δεδομένα στους πολιτικούς συσχετισμούς.

Από το siriosfm.gr

Μια φωτογραφία από τα παλιά


Από το Στέλιο

Το facebook ρυθμιστής των σχέσεών μας

Η χρήση του facebook δεν σταματά στις ηλεκτρονικές «φιλίες»… Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Ελλάδα, το 45,6% των χρηστών του site κοινωνικής δικτύωσης φλερτάρει μέσω της ιστοσελίδας, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που παίρνουν διαζύγιο, λόγω νέων γνωριμιών.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με την Kαπαresearch, το 45,6% που συμμετείχαν στην πανελλαδική έρευνα φλερτάρουν μέσω internet, οι άνδρες σε... ποσοστό 56% και οι γυναίκες σε ποσοστό 35%.
Οι λόγοι που οι χρήστες προτιμούν να φλερτάρουν μέσω internet είναι γιατί το 41,3% θεωρεί ότι είναι πιο εύκολη αυτή η προσέγγιση και το 36,5% γιατί υπάρχει ανωνυμία. Εν τούτοις, ο ένας στους δύο δε θα προχωρούσε σε συνάντηση με άτομο που γνώρισε μέσω internet, δηλαδή 1 στους 2 δε θέλει να φανερωθεί εκτός της οθόνης του υπολογιστή του. Πλησιάζοντας προς το… στόχο, το 45,7% θα έκανε σεξ με κάποιον που γνώρισε μέσω διαδικτύου, γεγονός που καταδεικνύει ότι μεγάλο ποσοστό δεν λέει «όχι» στο σεξ, θεωρώντας το διαδίκτυο τόπο σεξουαλικής αναζήτησης.
«Το 41,8% των διαζευγμένων έχουν κάνει σχέση μέσω internet, κάτι που δείχνει ότι για τους χωρισμένους αποτελεί εργαλείο γνωριμιών και σχέσεων», εξηγεί ο δρ Θάνος Ασκητής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. Έτσι, αιτιολογημένα το 22% δηλώνει ότι η χρήση αυτών των σελίδων έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση με το σύντροφό του. Το υψηλότερο ποσοστό προβλημάτων έχουν οι διαζευγμένοι, καθώς πιο εύκολα παρασύρονται σε ερωτικές περιπέτειες και είναι πιο άστατοι και ανήσυχοι, ενώ σχεδόν το 10% έχει απατήσει το σύντροφό του με άτομο που γνώρισε μέσω internet στοιχείο που προβληματίζει έντονα τη συναισθηματική επικοινωνία των σχέσεων.

Από tanea

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Μια καλή περιγραφή της νέας τάξης

Μια επί της ουσίας και σημαντική πολιτική ομιλία του Ρον Πολ, ο οποίος είναι από τους ελάχιστους έντιμους πολιτικούς της Αμερικής.
Έκανε οδυνηρή για τη χώρα του αυτοκριτική, εκστομίζοντας αλήθειες, και επικρίνοντας αυστηρά και αδίστακτα τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, την Παγκοσμιοποίηση, και τα αποτελέσματα αυτής. Πολλά φυσικά από αυτά που επισημαίνει ισχύουν και για την κυβερνητική διαδρομή άλλων «πολιτισμένων» χωρών της Δύσης.


Από αναγνώστρια

Ο καλός καταναλωτής


Από αναγνώστρια

Πρόταση για να γλιτώσουμε από την κρίση και να πάρουμε την εκδίκηση μας

Πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν για να γλιτώσουμε την κρίση:

1. Δανείζουμε εμείς (οι Έλληνες) την Ελλάδα άμεσα.
Έχουμε αρκετές καταθέσεις για να καλύψουμε αρκετούς μήνες. Ταυτόχρονα, δίδοντας εξωφρενικά προνόμια στους Κινέζους (λιμάνι και ζώνη ελευθέρου εμπορίου για ίδρυση μονάδων συναρμολόγησης και "εξευρωπαϊσμού" των προϊόντων τους) τους πουλάμε 40 με 50 δις ευρώ ομολόγα. Ένα μεγάλο μέρος των Ευρώ που μαζεύει η Κυβέρνηση από τα παραπάνω το μετατρέπει σε δολλάρια (δείτε το γιατί στο 4).

2. Καλούμε το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα.
Θα πληρώσουμε κατιτίς παραπάνω αλλά θα απολαύσουμε τα μούτρα των "Εταίρων" όταν καταλάβουν ότι η Ευρωπαϊκή τους Ένωση είναι ένα μάτσο κουρελόχαρτα. Θα απολαύσουμε επίσης μιά άνευ προηγουμένου ξεφτίλα της Κομισιόν και των καρεκλοκενταύρων της.

3. Αναθεωρούμε τις παραγγελίες οπλικών συστημάτων από τους φίλους Ευρωπαίους.

4. Καλούμε την Κομισιόν να δει το θέμα εξόδου μιάς χώρας από τη ζώνη του ευρώ, μια και αυτό δεν προβλέπεται πουθενά.
Με το που θα κυκλοφορήσει η είδηση το Ευρώ θα χάσει το 30% της αξίας του ως προς το δολλάριο. Στο σημείο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση πουλάει τα δολλάρια και αγοράζει Ευρώ. Το κέρδος είναι 25% (με τις προμήθειες) και οι Γερμαναράδες το φυσάνε και δεν κρυώνουν.

5. Εν τω μεταξύ σοβαρευόμαστε και δουλεύουμε και πληρώνουμε φόρους.

6. Συνάπτουμε συνθήκη με την Τουρκία
Σύμφωνα με την οποία δίνουμε Ελληνική (άρα και Ευρωπαϊκή) υπηκοότητα σε όποιον Τούρκο πολίτη έχει συγγένεια μέχρι β' βαθμού με Τούρκους που εκτοπίστηκαν κατά την ανταλλαγή πληθυσμών. Όλοι αυτοί την επόμενη μέρα παίρνουν το αεροπλάνο για τη Γερμανία. Ταυτόχρονα θεσπίζουμε ακόμα πιό εύκολα κριτήρια ελληνοποίησης (με παράβολο 3.000 Ευρώ) των παράνομων προσφύγων. Και αυτοί παίρνουν την επόμενη μέρα το τραίνο για τη Γερμανία και Γαλλία.
Με τρόμο βλέπουν οι Εταίροι εισροή 15.000 μουσουλμάνων την εβδομάδα με Ελληνικά διαβατήρια.

7. Η Κομισιόν απελπισμένη καλεί τους Εταίρους να αναθεωρήσουν τη στάση τους για την Ελλάδα, όλοι όμως βλέπουν ότι είναι αργά.

8. Η Ελλάδα αιτείται αποχώρησής της από το Ευρώ.
Ακολουθούν και η Ιταλία και Ισπανία που υποφέρουν χρόνια από το σκληρό Ευρώ και την κηδεμονία των Γερμανών. Το Ευρώ καταρρέει. Η Κομισιόν παραιτείται σύσσωμη. Οι Άγγλοι κατηγορούν Γερμανία και Γαλλία ότιτα έκαναν μούσκεμα και ζητούν επειγόντως αναθεώρηση των Συνθηκών.

9. Έχουμε φτάσει στον Δεκέμβριο του 2012.
Οι Γερμανοί κατάλαβανότι τα έβαλαν με λάθος mother fucker. Μερικές μέρες αργότερα φτάνει το τέλος του κόσμου. Όχι για όλους όμως. Οι Έλληνες (και τα 15 εκατομμύρια σε όλο το
κόσμο) έχουν μεταφερθεί με τα διαστημόπλοια των Ελ στον Άλφα του Κενταύρου. Μαζί τους σώθηκαν και μερικές ξέμπαρκες Γερμανίδες που είχαν παντρευτεί κάτι γκαρσόνια από την Μύκονο.

Φυσικά και κάνω πλάκα. Δεν είναι δυνατόν να γίνει το #5.

Από το troktiko

Υ.Γ. Ντελάλη: το παραπάνω είναι φθηνή παράφραση της πρότασης των σοφών της Αράχωβας, μιας και ο μισθός του Ντελάλη δεν προβλέπεται πουθενά... (δείτε εδώ:
ntelalis-arahovas.blogspot.com/2010/04/blog-post_6168.html)

Δημοσίευμα - σοκ για τον Κ. Καραμανλή


Από το troktiko

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Απομακρύνονται τα «άρρωστα» δένδρα από τα ελατοδάση των Τρικάλων

Ολοκληρώνεται μετά το Πάσχα η διαδικασία απομάκρυνσης των προσβεβλημένων δένδρων ελάτης, μετά το πρόβλημα της ξήρανσης δένδρων που παρουσιάσθηκε σε αρκετά ελατοδάση της ορεινής περιοχής Τρικάλων από το περασμένο καλοκαίρι.
Είχε προηγηθεί επιστολή του ΕΘΙΑΓΕ προς τη διεύθυνση δασών Τρικάλων, με την οποία είχε προταθεί η υλοτόμηση και η απομάκρυνση των προσβεβλημένων δένδρων κατά τους χειμερινούς μήνες και το αργότερο μέχρι αρχές Μαρτίου, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση των υπολοίπων δένδρων.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθυντής δασών Τρικάλων, Χρήστος Κουτσονάσιος, μέχρι τώρα η διαδικασία απομάκρυνσης έχει ολοκληρωθεί στα δημόσια και μη δημόσια δάση, ενώ μετά το Πάσχα θα ολοκληρωθεί και στα δημοτικά, κυρίως στα δάση του δήμου Καστανιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το περασμένο καλοκαίρι, συναγερμός είχε σημάνει στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες της περιοχής νομού Τρικάλων, αφού στα περισσότερα δάση παρατηρήθηκε το φαινόμενο να ξεραίνονται τα δέντρα ελάτης.
Μετά την παρατεταμένη ξηρασία των προηγούμενων ετών (2005 - 2008), όπως επισήμανε τότε η Διεύθυνση Δασών Τρικάλων, σε αρκετά δάση του Νομού Τρικάλων παρουσιάσθηκε το πρόβλημα της ξήρανσης (κοκκίνισμα κόμης και ξήρανση κορμού) δέντρων ελάτης.
Οι περιοχές, στις οποίες εμφανίστηκε πιο έντονα το φαινόμενα ήταν τα δάση...

Top