αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι άχρηστοι, λέει ο Πάγκαλος. Άλλα λένε όμως τα νούμερα...

Νέα, σκληρή επίθεση κατά των δημοσίων υπαλλήλων εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, λίγες ημέρες μετά το «τα λεφτά τα φάγαμε μαζί, γιατί σας διορίσαμε στο Δημόσιο», που είχε πει στη Βουλή.
Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή «Μega Σαββατοκύριακο», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε «άχρηστο» το μεγαλύτερο τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων, έκανε λόγο για φαυλοκρατία διορισμών και περιέγραψε την ανάγκη «να αδυνατίσει το κράτος από άχρηστους φορείς».
«Επί χρόνια διορίζαμε για πελατειακούς λόγους» είπε ακόμη ο κ. Πάγκαλος, κληθείς να διορίσει τα λόγια του στη Βουλή, προ ολίγων ημερών. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι λιγότεροι από 200.000 και είναι 1.000.000. Δύο στους τρεις είναι άχρηστοι».

«Μου μιλάνε για εργαζόμενους στο Δημόσιο. Ποιους εργαζόμενους; Οι εργαζόμενοι παράγουν κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε: «Η τεράστια πλειονότητα των πολιτών, αυτοί που μοχθούν από το πρωί ως το βράδυ και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του έθνους, είναι ο ιδιωτικός τομέας, όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι».

Από το Πρώτο Θέμα


Σχόλιο Ντελάλη:

Όλα αυτά τα λέει ο Πάγκαλος.
Είναι όμως έτσι? Ας κάνω κάποιες δεύτερες σκέψεις, με αφορμή ένα άρθρο του "Ιού της Ελευθεροτυπίας" που διάβασα πρόσφατα. Διευκρινίζω ότι δεν αναφέρομαι στην παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία πράγματι ελέγχεται σε πλείστες όσες περιπτώσεις, αλλά στον αριθμό τους.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό (19 Σεπτεμβρίου 2010) κεντρικό στοιχείο της προπαγάνδας που σκοπό είχε να στρέψει τους πολίτες εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, ήταν ο χιλιοδιατυπωμένος ισχυρισμός ότι στην Ελλάδα έχουμε υπερβολικό αριθμό δημόσιων υπαλλήλων και πάση θυσία πρέπει να τον μειώσουμε.

Ομως ο λεγόμενος υπερπληθυσμός των δημόσιων υπαλλήλων είναι μια κοινοτοπία που δεν στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα. Είναι ένας ακόμα «αστικός μύθος» από τους πολλούς που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Μόνο που αυτός ο μύθος καλύπτει και εξυπηρετεί...

Διάλογος με πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ παρουσία του πρωθυπουργού στους Δελφούς

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων διοργανώνει συνάντηση διαλόγου και εργασίας στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την Κυριακή, 26/09/2010, στις 10:00, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Η έναρξη των εργασιών θα γίνει από τον Πρωθυπουργό, Γεώργιο Α. Παπανδρέου και θα παρευρίσκονται: η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι των Διοικήσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.
Προσκεκλημένοι στη συνάντηση είναι, επίσης, ο Υπουργός Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας της Πορτογαλίας, Jose Mariano Gago, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Ανδρέας Δημητρίου και ο Πρώην Πρόεδρος του Dublin City University, Ferdinand von Prondzynski.

Οι εναρκτήριες ομιλίες της συνάντησης θα μεταδοθούν ζωντανά από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας (minedu.gov.gr).

Ο λαός απαιτεί: o κουρασμένος στη Βουλή...

Μ' ένα συντριπτικό ποσοστό που φτάνει το 76% η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της αυτοπρόσωπης παρουσίας του Καραμανλή στην προανακριτική της Βουλής.
Το γκάλοπ δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα.

Σιγά που θα ιδρώσει το αυτί του.

Από το nonews-news.blogspot.com

Καλό φθινόπωρο

Του Νίκου Δαλαρούγκα

Μπήκαμε και επίσημα πλέον την εβδομάδα που διανύουμε στο φθινόπωρο και φαίνεται πως ο καιρός συμβαδίζει με την εποχή. Το καλοκαίρι τελείωσε, τα πρωτοβρόχια άρχισαν και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
Με λίγα λόγια, ήδη από νωρίς το πρωϊ μουντός καιρός επικρατεί στην Αράχωβα με ψιλόβροχο, ενώ τα προγνωστικά μοντέλα θέλουν κατά τις μεσημεριανές ώρες μέχρι νωρίς το βράδυ να περνά και καταιγίδα. Αύριο αλλά και όλη την εβδομάδα άστατος θα παραμείνει ο καιρός με ασθενείς βροχές κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία σε άνοδο την Τετάρτη και σε πτώση από την Πέμπτη το βράδυ.

Τέλος έχω να προτείνω όποιος επιθυμεί, κατόπιν συνεννοήσεως, μπορεί να επισκεφτεί το χώρο του Μετεωρολογικού σταθμού Αράχωβας και να ξεναγηθεί. Απευθύνομαι ιδιαίτερα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκομαι στην Αράχωβα. Για επικοινωνία μαζί μου nick_dalas@yahoo.gr

Αργοπεθαίνει (του Pablo Neruda)

Του Ελεύθερου Πολίτη

Οι Έλληνες είναι ένας ποιητικός λαός. Είναι ο μοναδικός, ίσως, λαός στον Πλανήτη, που μελοποίησε τους Ποιητές του.
Που με τη δύναμη της τέχνης των μεγάλων μουσουργών του, κατάφερε να κάνει λαϊκή υπόθεση και κατάκτηση το δύσκολο λόγο τους.
Που κατάφερε να αντλήσει από το τεράστιο κοίτασμα της σκέψης τους σπουδαίες αποστροφές λόγου και να τις κάνει συνθήματα αλλά και εμβατήρια, ξεσηκώνοντας τους νέους και ταυτόχρονα εμπνέοντάς τους τον έρωτα για τη Ζωή.
Αυτοί οι ίδιοι μουσουργοί μας, δεν σταμάτησαν εδώ. Μελοποίησαν και πολλούς μεγάλους ξένους ποιητές. Ένας από αυτούς είναι ο Δραματικός και ταυτόχρονα Ρομαντικός Χιλιανός Ποιητής Πάμπλο Νερούντα. Είναι ο ίδιος Ποιητής που ενέπνευσε ταυτόχρονα τον Έρωτα και την Επανάσταση.
Επειδή κάπου – κάπου πρέπει να... αποσυμπιέζουμε την ένταση της καθημερινότητας και ιδιαίτερα σήμερα που συμπίπτει η μεταπανσέληνος με την προεκλογική ένταση, αλλά και με την συμπλήρωση 37 χρόνων από το θάνατο του Ποιητή, θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα ποίημα αυτού του Παγκόσμιου αιματολόγου του πνεύματος.

Απολαύστε το!!!


Ελεύθερος Πολίτης

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

"Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά" το σαβ/κο στους Δελφούς

Η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον τριήμερο εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο», που θα διαρκέσει από την Παρασκευή, 24, έως την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου του 2010.

Mία από τις διαστάσεις της μαγείας είναι και η χαρτογράφηση του κόσμου των υπερφυσικών πλασμάτων, των δαιμόνων, που άλλοτε αντιμετωπίζονται από τον άνθρωπο ως καταστροφικά και άλλοτε ως ευεργετικά όντα.
Με τη σύγκρουση ενός θεού, του Απόλλωνα, με έναν αιμοβόρο δράκοντα, τον Πύθωνα, ξεκινά και ο μύθος της ίδρυσης του Δελφικού Μαντείου. Οι παραλλαγές και οι συμβολισμοί του μύθου και οι αναμετρήσεις άλλων θεών ή ηρώων με δρακόμορφους δαίμονες στην ελληνική μυθολογία περιγράφονται σε ειδική εορταστική έκδοση της Ι΄ ΕΠΚΑ, όπου παρουσιάζονται επιπλέον αντίστοιχοι μύθοι από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και οι δρακοντοκτόνοι άγιοι της χριστιανοσύνης, με κεντρική μορφή τον άγιο Γεώργιο τον Δρακοντοκτόνο, προστάτη και πολιούχο άγιο της Αράχωβας.

Οι επισκέπτες του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών θα έχουν ελεύθερη είσοδο το Σαββατοκύριακο του εορτασμού.

Επιπλέον, το πρωί του Σαββάτου, 25 Σεπτεμβρίου, στις 10:00, φιλοξενείται στο φουαγιέ του Μουσείου Δελφών εκδήλωση κατά την οποία θα διαβαστούν παραμύθια από τη Γιώτα Μαδούρα για μάγους, μάγισσες και δράκους σε τόπους μαγικούς και μαγεμένους. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, μικροί και μεγάλοi.

Για τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους

Δικαίωμα στέγασης σε φοιτητικές εστίες

Μόνο οι φοιτητές που είναι... επιμελείς -δεν ξεπερνούν δηλαδή τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών τους- και παράλληλα έχουν χαμηλό εισόδημα θα έχουν στο εξής δικαίωμα στέγασης στις φοιτητικές εστίες.
Το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), προχώρησε σε «εκκαθάριση» των εστιών το προηγούμενο διάστημα και κατάφερε να εξοικονομήσει επιπλέον 2.500 δωμάτια.
Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονταν επί χρόνια υπό την «κατοχή» φοιτητών, ενώ είχαν παρατηρηθεί και φαινόμενα υπενοικίασής τους σε νεότερους φοιτητές έναντι 200 - 250 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 1.050 «αιώνιοι» φοιτητές αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα κλειδιά των δωματίων τους τα οποία εκμεταλλεύονταν για 7 έως 8 χρόνια, ενώ υπήρχε και ένας που το είχε στην κατοχή του επί 18(!) χρόνια.

Διόδια: η μεγάλη κλοπή

Η χρήση των ελβετικών αυτοκινητόδρομων και οδών ταχείας κυκλοφορίας υπόκειται για όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα σε υποχρέωση πληρωμής διοδίων. Για μηχανοκίνητα οχήματα με μέχρι 3,5 t (ΕΙΧ, μοτοσικλέτες και τροχόσπιτα) υπάρχει υποχρέωση ειδικού σήματος (βινιέτας). Πριν από τη χρήση αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας πρέπει να αγοραστεί μία βινιέτα, η οποία ισχύει για απεριόριστες διαδρομές σε όλους τους αυτοκινητόδρομους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας.

Μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας ταξίδεψαν αυτή την εβδομάδα στο εξωτερικό, βρέθηκαν με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελβετία και αγόρασαν μια vignette. Το κόστος της; 31 Ευρώ για όλο το χρόνο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2010, με τη δυνατότητα χρήσης απεριόριστων διαδρομών, εννοείται και των πολυάριθμων τούνελ της ορεινής χώρας.

Δηλαδή, ο Ελβετός πολίτης πληρώνει 31 ευρώ το χρόνο και έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ελεύθερα ολόκληρο το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας του.

Ο Έλληνας πολίτης, π.χ. ο κάτοικος Κατερίνης που εργάζεται στην Θεσσαλονίκη και πηγαινοέρχεται καθημερινά, πληρώνει 1.344 Ευρώ μόνο γι αυτή τη διαδρομή (20 εργάσιμες Χ 12 μήνες Χ 5,80 € καθημερινά) και δεν έχει τη δυνατότητα αγοράς εκπτωτικής κάρτας, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο!

Οι Ελβετοί συνάδελφοι των φίλων μας δεν μπορούσαν να το πιστέψουν, λέγοντας: «Αυτό λέγεται κλοπή!». Οι δε πολιτικοί που υπέγραψαν την παραχώρηση της χρήσης των εθνικών μας δρόμων, κάτω από τέτοιους όρους, είναι πουλημένα τομάρια!

Αυτό, το τελευταίο, δεν είπαν οι Ελβετοί! Το είπαν οι Τσέχοι που καθόταν στο ίδιο τραπέζι! Κι εμείς βέβαια τους εξηγήσαμε, πως… απλά «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ».

Καλούσα
(από otoposmou.gr - Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερία)

Καλημέρα με λίγο χιούμορ


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Βιαζόμαστε ήδη...

Το ακούσαμε κι αυτό, δία στόματος Αντώνη Σαμαρά, του επερχόμενου σούπερ-μαν, από την ομιλία του στην ΔΕΘ:
"Βέβαια, να το θυμηθείτε ότι κάποια στιγμή η υπόλοιπη Ελλάδα θα βιάζεται να κυβερνήσει η Ν.Δ. περισσότερο από εμάς του ίδιους".

Μα τι λέει ο κ. Σαμαράς? Βιαζόμαστε ήδη!!

Βρε ούστ...

Υποψήφια με το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς” η Δέσποινα Σπανούδη

Το "Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς" επέλεξε να εκπροσωπηθεί, στις εκλογές του Νοεμβρίου και από τη θέση της υποψήφιας περιφερειάρχη, με τη Δέσποινα Σπανούδη.

Η επιλογή της έγινε μέσα από τις εργασίες της ανοιχτής συνέλευσης του “Αυτοδιοικητικού κινήματος”, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13/9, στη Λιβαδειά.

Η Δέσποινα Σπανούδη είναι χημικός μηχανικός με μακρά επαγγελματική εμπειρία σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Ζει και εργάζεται στη Bοιωτία. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη και συντονίστρια της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον. Έχει έντονη συμμετοχή σε πολλές τοπικές κοινωνικές πρωτοβουλίες για ζητήματα περιβάλλοντος, βιομηχανικής ρύπανσης, ενεργειακών δραστηριοτήτων και υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων στην περιοχή της Στερεάς και όχι μόνο. Με την παρουσία της έχει συμβάλλει στην ανάδειξη της ανάγκης προστασίας του Κορινθιακού, Ευβοϊκού και Μαλιακού κόλπου, της προστασίας των ορεινών όγκων της Γκιώνας, της Οίτης και του Ελικώνα.

Στο πρόσωπο της Δέσποινας Σπανούδη και, κυρίως, στην παρουσία του “Αυτοδιοικητικού κινήματος περιφέρειας Στερεάς” αντανακλάται η ελπίδα για μια δυναμική παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Στερεάς των ενεργών πολιτών της περιοχής μας, που το δημιούργησαν, χωρίς εξαρτήσεις και διαμεσολαβήσεις. Αυτών που, μέσα από τη δραστηριότητα πλήθους φορέων και κινήσεων πολιτών, δίνουν καθημερινά τη μάχη για...

Αποθέωση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από τους φορτηγατζήδες στο σύνταγμα

Τα ρεζιλίκια μας σ'αυτή τη χώρα δεν έχουν τελειωμό...

Ένα απρόσμενο γεγονός συνέβη κατά την διάρκεια της καθιστικής διαμαρτυρίας που κάνουν στο Σύνταγμα οι μεταφορείς αντιδρώντας στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.
Όταν είδαν να περνάει από μπροστά τους ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ με την σύζυγό του, Αννα Μαρία τους αποθέωσαν και μάλιστα έπιασαν κουβέντα μαζί τους.
Οι διαδηλωτές φώναζαν "εσένα θέλουμε" και μάλιστα ένας από αυτούς ηταν τόσο ενθουσιασμένος που κάλεσε στο τηλέφωνο τη μητέρα του για να μιλήσει με τον τέως Βασιλιά. Εκείνος δεν αρνήθηκε αλλά μίλησε με τη γυναίκα του.

Είναι ν'απορεί κανείς, αν είμαστε για γέλια ή για κλάματα... Μήπως τελικά του Έλληνα ο τράχηλος το ζυγό τον υπομένει??? Πάντως οι συγκεκριμένοι φορτηγατζήδες, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, λογικά έχουν αποσβέσει 5-6 φορές την άδειά τους, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ποιος τους την έδωσε...

Ο (επόμενος) superman επιστρέφει... Πάμε στοίχημα;

Δεν χρειάζεται να έχεις και πολύ καλή μνήμη για να θυμηθείς ότι τουλάχιστον εδώ και 15 χρόνια μας κυβερνάνε συνεχώς μεταρρυθμιστές. Συνεχώς εμφανίζονται διάφοροι υπερήρωες, που χωρίς να λογαριάζουν το πολιτικό κόστος πέφτουν με τα μούτρα στη δουλεία για να μας μεταρρυθμίσουν τον αδόξαστο. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι τους είναι το μαλακό κι ευγενικό πρόσωπο της πολιτικής. Ο σεμνός καθηγητής, ο άφθαρτος και δυναμικός, ο πολιτισμένος και μοντέρνος. Μόνο έτσι μπορεί να τσιμπήσει ο κόσμος που ακόμα πιστεύει στα πρόσωπα και ξεχνά ότι αυτά συνήθως είναι το καμουφλάζ. Όπως και να έχει εδώ και 15 χρόνια, όλοι αυτοί μας εκσυγχρονίσανε, μας επανιδρύσανε, και θα μας νοικοκυρεύανε κιόλας τώρα, αν όλη αυτή η μεταρρύθμιση, οι ολυμπιάδες και οι ισχυρές Ελλάδες δεν μας είχαν οδηγήσει στο χάος.


Πως έγινε αυτό; Είναι δυνατόν να έκανε τόσο μεγάλο λάθος ο Καθηγητής; Είναι δυνατόν τόσοι πατριώτες μαζεμένοι στην ΝΔ να μην πήραν χαμπάρι τι κάνανε; Είναι δυνατόν ο νοικοκύρης Γιωργάκης να μην βλέπει ότι η κοινωνική του βαρβαρότητα δεν θα μας βγάλει καν από την κατάρρευση; Πολύ απλά όλοι τους ξέρανε πολύ καλά τι κάνανε και κάνουνε.
Ακολουθούσαν την πολιτική που θέλανε οι αγορές, οι οποίες δεν έχουν κανέναν λόγο...

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας

Του Γιάννη Πατσαντάρα

Τι είπαν οι ξένοι για τη γλώσσα μας

Στο έργο «Σύντομη ιστορία της Ελληνικής Γλώσσης» του διάσημου γλωσσολόγου Α. Meillet, υποστηρίζεται με σθένος η ανωτερότητα της Ελληνικής έναντι των άλλων γλωσσών.

Ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαρριέρ είχε δηλώσει: «Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνο αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο καμία άλλη γλώσσα.»

Ο μεγάλος Γάλλος διαφωτιστής Βολτέρος είχε πει «Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών.»

Ο Γάλλος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Κάρολος Φωριέλ είπε «Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν την Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει την σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία. Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική. Έχει δηλαδή ότι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης.»

Η Μαριάννα Μακ Ντόναλντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και επικεφαλής του TLG δήλωσε «Η γνώση της Ελληνικής είναι απαραίτητο θεμέλιο υψηλής πολιτιστικής καλλιέργειας.»

Η τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας Έλεν Κέλλερ είχε πει «Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού.»

Ιωάννης Γκαίτε (Ο μεγαλύτερος ποιητής της Γερμανίας, 1749-1832): «Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα.»
Διάλογος του Γκαίτε με τους μαθητές του:
-Δάσκαλε τι να διαβάσουμε για να γίνουμε σοφοί όπως εσύ;
-Τους Έλληνες κλασικούς.
-Και όταν τελειώσουμε τους Έλληνες κλασικούς τι να διαβάσουμε;
-Πάλι τους Έλληνες κλασικούς.

Δήλωση - βόμβα από τον Πάγκαλο

Νέο blog στο χωριό μας: ο Τσοπάνος!

Έκανε την εμφάνισή του (και το έμαθα μέσω του Google Friend Connect) ένα νέο blog στο χωριό μας, ο Τσοπάνος!
Η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι tsopanos.blogspot.com.

Όπως ο ίδιος γράφει στην ιστοσελίδα του: Ο τσοπάνος, όταν δεν έχει άρμεγμα και προλαβαίνει, σχολιάζει την επικαιρότητα, (και όχι μόνο) και τα λέει όλα βλάχικα και έξω απο τα δόντια.

Το πρώτο του post έγινε σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, γράφοντας ότι:
Ο τσοπάνος μετά από ένα μεγάλο διάστημα ενασχόλησης με τα κοπάδια είναι και πάλι πίσω για να ασχοληθεί με την αγαπημένη του Αράχοβα.
Από σήμερα θα αφήσει τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, που με αυτά καταπιάνονται άλλοι πιο έξυπνοι και μορφωμένοι, και θα πιάσει την απλή καθημερινότητα της πόλης του που δεν ενδιαφέρει τους μεγάλους λόγιους του τόπου.

Ενδιαφέρον μου ακούγεται.

Αφου καλωσορίσω τον "Τσοπάνο" στην παρέα των bloggers της Αράχωβας, θα ήθελα να του ευχηθώ από καρδιάς καλή αρχή και καλή δύναμη στην προσπάθειά του.
Όλες οι ηλεκτρονικές φωνές είναι ευπρόσδεκτες και μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι...

Ντελάλης

Αστεία

Από την Καλούσα

Το ΔΝΤ ζήτησε να αυξηθεί η χωρητικότητα
των μεταφορικών μέσων και αμέσως άρχισαν να σχεδιάζονται τα μελλοντικά ΚΤΕΛ, σύμφωνα με αυτό το πρωτυπο!!!


Εκεί μέσα ήτανε τα spreads τόσο καιρό κρυμμένα???... Δεν μπορούμε άλλο να τα ακούμεεεε! Φτάνειιιιι!!!!

Αυτό θα πεί ασφάλεια σε πτώση!!!!!


Καλούσα

Η κόλαση

Από τον Γιάννη Πατσαντάρα

Διαβάστε το. Ο τύπος απλώς έγραψε!!
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια απάντηση που δόθηκε σε ενδιάμεσες εξετάσεις / προόδους στη χημεία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η ερώτηση είχε ως εξής και βαθμολογούταν με έξτρα βαθμούς:

Η Κόλαση είναι εξώθερμη ή εσώθερμη;
(στη χημεία ή εξώθερμη δίνει θερμότητα ενώ η άλλη απορροφά).

Οι περισσότεροι φοιτητές έδωσαν απαντήσεις παρέχοντας αποδείξεις βασισμένες στο Νόμο του Boyle (ένα αέριο ψύχεται όταν μεγαλώνει ο όγκος και θερμαίνεται όταν συμπιέζεται) ή κάτι παρόμοιο.

Ωστόσο, ένας έγραψε τα εξής: Πρώτον πρέπει να γνωρίζουμε αν ο όγκος της κόλασης αυξάνεται προς το χρόνο. Επομένως χρειάζεται να ξέρουμε το ρυθμό με τον οποίο οι ψυχές εισρέουν στην κόλαση και το ρυθμό με τον οποίο διαφεύγουν.
Νομίζω ότι μπορούμε ασφαλώς να υποθέσουμε ότι όταν μια ψυχή πάει στην κόλαση, δεν πρόκειται να φύγει. Επομένως, δεν διαφεύγουν ψυχές. Τώρα για το πόσες ψυχές μπαίνουν, ας δούμε πόσες διαφορετικές θρησκείες υπάρχουν σήμερα στον κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές δηλώνουν ότι αν δεν είσαι οπαδός τους, τότε θα πας στη κόλαση. Εφόσον υπάρχουν περισσότερες από μία τέτοια θρησκεία και εφόσον οι άνθρωποι ανήκουν σε περισσότερη από μία θρησκεία, τότε μπορούμε να εξαγάγουμε το συμπέρασμα ότι όλες οι ψυχές πάνε στην κόλαση. Και όπως έχουν οι ρυθμοί γεννήσεων και θανάτων, θα πρέπει να αναμένουμε ότι ο αριθμός των ψυχών στην κόλαση θα αυξηθεί εκθετικά.

Τώρα, ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε το ρυθμό αλλαγής του όγκου της κολάσεως, είναι γιατί ο Νόμος του Μπόυλ δηλώνει ότι για να παραμείνει σταθερή η θερμοκρασία και η πίεση στην κόλαση, ο όγκος της πρέπει να αυξάνεται αναλόγως με τις ψυχές που προστίθενται. Αυτό μας δίνει 2 περιπτώσεις:
  1. Εάν η Κόλαση διαστέλλεται με πιο αργό ρυθμό από αυτόν με τον οποίο εισέρχονται ψυχές, τότε η θερμοκρασία και η πίεση θα αυξάνονται μέχρι να σκάσει η Κόλαση και να ξεχυθούν οι ψυχές.
  2. Εάν η Κόλαση διαστέλλεται με ρυθμό πιο γρήγορο από τη αύξηση των ψυχών, τότε η θερμοκρασία και ή πίεση θα πέφτουν μέχρι να παγώσουν τα καζάνια της. Ποιά από τις 2 περιπτώσεις ισχύει??
Αν αποδεχθούμε το αξίωμα το οποίο μου είπε η Τερέζα όταν ήμουν πρωτοετής, ότι "Θα πρέπει να παγώσει η Κόλαση πριν κοιμηθούμε μαζί" και αν συνθεωρήσουμε και το γεγονός ότι χθες το βράδυ όντως κοιμήθηκα μαζί της, τότε ισχύει η δεύτερη υπόθεση και επομένως είμαι σίγουρος ότι η Κόλαση είναι εξώθερμη και ότι ήδη έχει παγώσει.
Απόρροια αυτής της θεωρίας είναι ότι η κόλαση, αφού έχει παγώσει, άρα δεν δέχεται άλλες ψυχές και επομένως έχει εκλείψει... αφήνοντας μόνο τον Παράδεισο. Αυτό με τη σειρά του αποδεικνύει την ύπαρξη ενός Θεϊκού Όντος, το οποίο εξηγεί γιατί χθες το βράδυ η Τερέζα φώναζε συνεχώς: "Θεέ μου, Θεέ μου".

Αυτός ο φοιτητής πήρε το μοναδικό 'Α'.

Γιάννης Πατσαντάρας

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Μια ιστορία που μου υπαγόρευσαν οι περιστάσεις...

Ο παρακάτω διάλογος (καθόλα φανταστικός) εκτυλίσσεται μεταξύ του διαδόχου του θρόνου Λουδοβίκου ΙΒ' κι ενός αυλικού, ονόματι Ντοναλτιέν ντε Ριζεράνς, που γνώριζε όλα τα ζώα της Γης διότι είχε ταξιδέψει σε όλες τις αποικίες και είχε συναναστραφεί αμέτρητους ερασιτέχνες ειδήμονες στον τομέα της ζωολογίας.
Έτσι ο αυλικός σκέφτηκε πως για τον συγκεκριμένο Λουδοβίκο (ανεξαρτήτως του τι αύξοντα αριθμό έφερε), το να εμπλακεί σε μια πνευματώδη συζήτηση επί του θέματος θα ήταν δυσάρεστο και, άρα, θα τον ανακούφιζε απ' την πλήξη. Τον διπλάρωσε λοιπόν με το κόλπο των τριών υποκλίσεων και, έχοντας ενσωματωθεί στη συνοδεία του, ρώτησε τον υποψήφιο μονάρχη το αδιανόητο:

«Το γνωρίζατε, Υψηλότατε, ότι η νυφίτσα γεννάει από το στόμα;»

«Ω, λα λα», απάντησε ο Διάδοχος, «ένας φυσιοδίφης!» Υστερα επέστρεψε την απορία ως ακολούθως: «Εσείς το ξέρετε ότι με τη μερίδα του λέοντος χορταίνουν δυο αλεπούδες;»

«Ομολογώ πως όχι», ψέλλισε ο ντε Ριζεράνς. Ωστόσο, βρήκε το θάρρος να προσθέσει: «Εσείς το ξέρατε ότι ο Πυθαγόρας δεν επέτρεπε στους μαθητές του να τρώνε πουλιά;»

«Αστειεύεσαι;» είπε ο Λουδοβίκος, «αυτό το ξέρουν και τα νήπια! Εσείς το ξέρετε πως, όταν τρώει, η ακρίδα κλείνει τα μάτια από ευχαρίστηση;»

«Πρώτη φορά το ακούω», παραδέχτηκε ο αυλικός. Φανέρωνε το είδος της μουλωχτής και φιλοπερίεργης ιδιοτέλειας που χαρακτηρίζει τις δεσποινίδες επί των τιμών και τους τυφλούς. Κατόπιν χτύπησε απαλά τα χείλη του ρωτώντας: «Εσείς το ξέρατε ότι το καγκουρό δεν μπορεί να κάνει ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ πίσω;»

«Φυσικά... Φυσικάαα!» είπε ο Δούκας της Ορλεάνης. «Εσείς το γνωρίζετε ότι η δύναμη του ιπποπόταμου συγκεντρώνεται στα νεφρά;»

«Ναίαιαι;;;» Ο Ντε Ριζεράνς έδειχνε εμβρόντητος. «Δεν είχα υπ' όψιν μου κάτι σχετικό... Μμμ... Εσείς το ξέρετε ότι μόνον η καμηλοπάρδαλη, η καμήλα και η γάτα ΔΕΝ κινούν τα πόδια τους χιαστί;»

«Εννοείται!!!» βεβαίωσε ο Διάδοχος με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. «Εσείς το ξέρετε ότι το κέλυφος του αχινού φέρνει τύχη στο δικαστήριο;»

«Μπα;;; Μα, τι λέτε, Υψηλότατε!!! Χμ... Μμμάλισταα.... Εε, εσείς το ξέρετε ότι η οχιά πεθαίνει ακαριαία μόλις ακούσει λάλημα πετεινού;»

«Μα ασφαλώς!!! Εσείς ξέρατε ότι, σε συνθήκες αιχμαλωσίας, το τσιτάχ υποφέρει από γαστρίτιδα;;;»

«Πώς κι έτσι; Αλήθεια;; Τι μαθαίνει κανείς! Εσείς μήπως έχετε ακούσει ότι το πούμα αποφεύγει να επιτεθεί στον άνθρωπο όταν αυτός είναι έφιππος;»

«Ω, είναι πασίγνωστο! Δεν νομίζω όμως να ξέρετε πως η αλογόμυγα ουδέποτε περιφέρεται στο εσωτερικό εκκλησιών...»

«Μα τι λέτε! Ποτέ δεν θα μου περνούσε απ' τον νου!.. Αλλά, Υψηλότατε -δηλαδή εφόσον η αδιακρισία μου δεν σας προσβάλλει-, ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ότι ο σκίουρος, τρέχοντας, σβήνει τα ίχνη του με την ουρά του;»

«Εξυπακούεται, κύριε Κόμη!», είπε ο Λουδοβίκος ΙΒ' σε τόνο αυστηρό. «Και μη με αμφισβητήσετε αν σας πω ότι οι ζέβρες ΔΕΝ είναι μαύρες με άσπρες ρίγες, όπως πιστεύουν οι πάντες, αλλά άσπρες ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ρίγες!...» Ανασήκωσε το φρύδι απειλητικά: «ΔΕΝ βλάπτει να το θυμάται κανείς, εδώ που φτάσαμε...»

«Αναμφίβολα! Οπως και το να θυμάται πως ένα άλογο που στέκεται πολλήν ώρα ακίνητο ίσως έχει στο στομάχι του Ελληνες».

Και εξακολούθησαν το ίδιο βιολί μέχρι που νύχτωσε...
Οσο για τον διάλογο του Λουδοβίκου με τον Κόμη, φημολογείται ότι έδωσε το έναυσμα για μια λαμπρή παράδοση διαλεκτικής που σώζεται σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο, κυρίως την ελληνόφωνη, φέρ' ειπείν στις συγκεντρώσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και στα Υπουργικά Συμβούλια. Επίσης στις συγκεντρώσεις των Δημοτικών Συμβουλίων (όταν αυτές πραγματοποιούνται) αλλά και στα blogs -τύπου Ντελάλη-. Τελεία.

Παράγραφος: όπως συμβαίνει με την ευγνωμοσύνη, που ο λαός την εκφράζει όταν δεν τη χρωστάει, ομοίως συμβαίνει και με τη γενναιότητα, που οι άρχοντες την εκδηλώνουν όταν δεν φοβούνται.

Ντελάλης
(επεξεργασμένο κείμενο του Ευγένιου Αρανίτση, από την Ελευθεροτυπία)

Δήλωση - απάντηση του κ. Πατσαντάρα σε ερώτηση του blog sogal-stiri.blogspot.com

Δευτέρα 20 Σεπ. 10

Με αφορμή δημοσίευμα του ιστολογίου sogal-stiri.blogspot.com που αφορά την ιστοσελίδα του ανεξάρτητου υποψηφίου δημάρχου Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας (patsantaras.gr) και την ερώτηση του διαχειριστή σχετικά με την ονομασία του νεοσύστατου καλλικράτειου Δήμου (sogal-stiri.blogspot.com) ο αντιπτέραρχος ε.α. κ. Γιάννης Πατσαντάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση.

"Επί 37 συναπτά έτη αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας έχω διδαχθεί να τηρώ απαρέγκλιτα τους νόμους της Πολιτείας. Από την άποψη αυτή δεν υπάρχει εκ μέρους μου πρόθεση -πολλώ μάλλον δέσμευση- για αλλαγή του ονόματος του νεοσύστατου δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας. Δεν πρόκειται να μοιράσω ψεύτικες υποσχέσεις για να ψηφοθηρήσω στις ευαισθησίες των συνδημοτών μου.

Μπορώ όμως να δεσμευτώ ότι το Στείρι θα έχει διακριτό ρόλο και λόγο στο ψηφοδέλτιο που καταρτίζουμε στην Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία. Και κυρίως μετά τις εκλογές -εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν- το Στείρι θα λάβει τη θέση που αξίζει να έχει στον νέο Δήμο".

Γιάννης Λ. Πατσαντάρας

Σχετικά με την ανάρτηση για το γήπεδο της Αράχωβας

Η σημερινή ανάρτηση "Ερωτήματα ενός αναγνώστη για το γήπεδο της Αράχωβας" από τον αναγνώστη madguest αναφέρεται ανώνυμα επί προσωπικού σε 2 συμπολίτες μας χωρίς την απαραίτητη στοιχειοθέτηση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή του blog, ότι δεν δημοσιεύεται τίποτε ανώνυμα επί προσωπικού χωρίς την στοιχειώδη τεκμηρίωση αυτών που επικαλείται.

Ως εκ τούτου, αποσύρω τη σχετική δημοσίευση και καλώ τον χρήστη madguest να αποστείλει σχετικά χαρτιά (συμβάσεις, παραχώρηση, ή οτιδήποτε) που να αποδεικνύουν την αιτίασή του ότι το γήπεδο της Αράχωβας παραχωρήθηκε σε ιδιώτες.

Ντελάλης

Giorgos A. Papandreou (GAP): χωρίς σχόλια...

Please mind the gap...

Ο τελευταίος των Τροϊκανών...

Αν είναι δυνατόν! Ο επικεφαλής των επιτηρητών του ΔΝΤ -σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας- τώρα λέει ότι έδωσαν λάθος συνταγή για την Ελλάδα. Αυτό κι αν είναι καταστροφή.


  • Τόσα κυβερνητικά στελέχη έχουν επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνταγής.
  • Τόσοι βουλευτές έχουν ξευτελιστεί ψηφίζοντάς την.
  • Τόσοι υποψήφιοι για τις εκλογές έχουν δηλώσει ότι δεν θέτουν θέμα μνημονίου.
  • Τόσοι τηλε-δημοσιογράφοι και μη, έχουν κάνει αναλύσεις επί αναλύσεων υπέρ του μνημονίου.
  • Τόσους τόνους μελάνι έχουν χύσει για τις θυσίες υπέρ πατρίδος και πίστεως.
  • Τόσα κατηγορώ σε όσους έλεγαν ότι η θεραπεία είναι χειρότερη από την ασθένεια.
  • Τόση ειρωνεία σε όσους έλεγαν ότι υπάρχει άλλος δρόμος.
Και τώρα; Θα κάνουν undo; E όχι βέβαια...

Ο Γιώργος θα συνεχίσει στο δρόμο που άνοιξε για τον οποίο στην πραγματικότητα κάνεις δεν τον υποχρέωσε, όσο και αν τον βολεύει να το λέει. Έκανε τις επιλογές του και τώρα θα επιμείνει έστω και αν μείνει ο τελευταίος των... Τροϊκανών.!

Από το anetos.gr

Ιστοσελίδα του κ. Πατσαντάρα

Αγαπητοί φίλοι και συνοδοιπόροι, στην ιστοσελίδα μου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες - νέα σχετικά με την υποψηφιότητά μου στο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας.

Φιλικά
Γιάννης Πατσαντάρας

Ιστοσελίδα: patsantaras.gr

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Πρωτοφανείς σκηνές σε super market της Κατερίνης

Διαβάστε την παρακάτω ανάρτηση και δείτε τι δύναμη έχουμε ως καταναλωτές και ως πολίτες όταν είμαστε ενωμένοι και οργανωμένοι... Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε στη θέση τους όλους αυτούς που αισχροκερδούν εις βάρος μας εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Το περιστατικό αφορά πρωτοφανείς σκηνές που εκτυλίχτηκαν σε κεντρικό Super Market της Κατερίνης, όταν 50 περίπου πολίτες, φτάνοντας με τα ψώνια τους στο ταμείο, σύσσωμοι, ζήτησαν έκπτωση 15%. Η διεύθυνση του καταστήματος αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των πολιτών, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν σκηνές έντασης. Οι πολίτες έφυγαν αφήνοντας πίσω τους ένα βουνό από καλάθια γεμάτα τρόφιμα και ψώνισαν από συνοικιακό κατάστημα που τους έκανε σε πρώτη φάση ομαδική έκπτωση 5%.

Έκπληκτο το προσωπικό του καταστήματος τροφίμων, γνωστής αλυσίδας, είδε ξαφνικά μια μεγάλη ομάδα πολιτών να στέκεται μπροστά τα ταμεία και να αρνείται να πληρώσει την αναγραφόμενη τιμή των προϊόντων και να ζητά έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού.
Αποφασισμένοι πολίτες, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, μαθητές, ζήτησαν από τον διευθυντή να επικοινωνήσει με τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, να αναφέρει το περιστατικό και να ζητήσει την ικανοποίηση του αιτήματός τους.

«Το οικογενειακό μας εισόδημα μειώθηκε κατά 20% μόνο τις τελευταίες 4-5 εβδομάδες και κάθε μέρα που περνά, η αγοραστική μας δύναμη συρρικνώνεται, ενώ τα κέρδη των εταιρειών σας αυξάνονται. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, με τον πληθωρισμό να καλπάζει, εταιρείες σαν τη δική σας σημειώνουν κέρδη με διψήφιους αριθμούς. Πάρτε τώρα τηλέφωνο στην Αθήνα και πείτε τους τι ζητάμε!» είπαν οι εξαγριωμένοι πολίτες και «στήθηκαν» στα ταμεία περιμένοντας την απάντηση από τα κεντρικά της επιχείρησης.

Στο ενδιάμεσο διάστημα οι φωνές των πολιτών άρχισαν να δυναμώνουν, απαιτώντας την...

Ήσουν η φωτεινή περίληψη του δράματός μας...

Κώστας Γεωργάκης (1948 - 1970)
Φοιτητής της Γεωλογίας από την Κέρκυρα, που αυτοπυρπολήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας.

Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1948 και ήταν μέλος της ΕΔΗΝ, της Νεολαίας της Ενώσεως Κέντρου. Τον Ιούλιο του 1970 αποκάλυψε ανώνυμα ότι η Χούντα των Αθηνών είχε διεισδύσει με ανθρώπους της και διαβρώσει τις ελληνικές φοιτητικές οργανώσεις στην Ιταλία. Η ταυτότητά του γρήγορα έγινε γνωστή και ο ίδιος φοβούμενος για την τύχη της οικογένειάς του στην Ελλάδα αποφάσισε να κάνει μια εντυπωσιακή ενέργεια, που θα προκαλέσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 1970, ο Γεωργάκης έγραψε ένα γράμμα στον πατέρα του, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο γιος σου δεν είναι ήρωας, είναι ένας άνθρωπος σαν τους άλλους, ίσως μάλιστα να φοβάμαι και λίγο περισσότερο… Φίλα τη γη μας για μένα».

Αφού τελείωσε το γράμμα...

Top