αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Με δύναμη από το παρελθόν (ή πώς είναι δυνατόν να ζωντανέψει ένας εγκαταλειμμένος τόπος)

Σε συνέχεια του εξαιρετικού άρθρου του Γιάννη Λουκά με τίτλο "Ένα δίκτυο θεματικών Μουσείων και μια πρόταση για την Αράχωβα" (30/07/2010, δείτε το εδώ), παραθέτω ένα ακόμη άρθρο, που αφορά το μουσείο υδροκίνησης στη Δημητσάνα, και για το πώς είναι δυνατόν να ζωντανέψει ένας εγκατελειμμένος τόπος.
Ελπίζω να προβληματιστούμε όλοι για τέτοιου είδους ενέργειες και να δούμε με ποιους άλλους τρόπους μπορούμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες, επιμηκύνοντας την ήδη συρρικνούμενη τουριστική περίοδο της Αράχωβας, με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον μας και στην ιστορία μας.
Κι όσοι βρεθείτε εκεί κοντά, στη Δημητσάνα, κάντε μια βόλτα στο μουσείο αυτό... Αξίζει πραγματικά τον κόπο...

Πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια, η Δημητσάνα,
η ιστορική αρκαδική κωμόπολη (πρωτεύουσα του Δήμου Γορτυνίας με τον «Καλλικράτη»), ήταν ένας εγκαταλειμμένος τόπος, όπως άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της ορεινής Ελλάδας, μετά το τέλος του εμφυλίου. Με αποδεκατισμένο το πιο εύρωστο κομμάτι του, τους νέους, που αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, πήραν των ομματιών τους για Αθήνα και ξενιτιά.
Το καλό είναι ότι, στα χρόνια που ακολούθησαν, δεν αξιοποιήθηκε με τον τρόπο που αξιοποιήθηκε η παραλιακή Ελλάδα -κι έτσι διασώθηκε.

Ωσπου το 1987, το Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ιδρυμα της ΕΤΒΑ ενδιαφέρθηκε για τη δημιουργία ενός πρότυπου Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης, σε μια περιοχή ελάχιστα έξω από τη Δημητσάνα, στη μυθική κοιλάδα του ποταμού Λούσιου, όπου τα προηγούμενα χρόνια ήταν συγκεντρωμένες σειρά δραστηριότητες, με κινητήρια δύναμη το τρεχούμενο νερό, που συντηρούσαν τους κατοίκους. Ηγουν: μύλοι (άλεθαν κυρίως δημητριακά), νεροτριβές (για την κατεργασία υφαντών), μπαρουτόμυλοι (για την παραγωγή της περίφημης δημητσανίτικης μπαρούτης - με θανατηφόρα συχνά δυστυχήματα), βυρσοδεψεία (για την κατεργασία δερμάτων), νεροπρίονα (για την κοπή ξυλείας).

Η Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως δώρισε τη χρήση των ερειπωμένων εγκαταστάσεων (ανήκαν στην κοντινή Μονή Αιμυαλών) και άρχισε η υλοποίηση του έργου, που κράτησε περί τα δέκα χρόνια, με το ίδρυμα της ΕΤΒΑ...

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα και τις επόμενες μέρες

Ιδιαίτερη προσοχή από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες συνιστάται σε όλους, για την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή μας. Σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεια Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Σάββατο 21/08, ο κίνδυνος είναι υψηλός και σε περιοχές ανατολικά μας πολύ υψηλός.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Νίκο Δαλαρούγκα, ιδιαίτερη προσοχή από σήμερα και για το επόμενο τετραήμερο στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές καθώς και τα νησιά του Αιγαίου, γιατί το μελτέμι θα κάνει για πρώτη φορά φέτος αισθητή την παρουσία του, που δεν αποκλείεται στις προαναφερθείσες περιοχές να φτάσει τα 8 και τοπικά στη νότια Εύβοια και τα 9 μποφόρ.
Ιδιαίτερη προσοχή! Σε περίπτωση πυρκαγιάς καλέστε 199.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Αποτελέσματα 1ου δίαθλου Αράχωβας

Του Νίκου Στεφανόπουλου

Με επιτυχία διεξήχθη το 1ο ορεινό δίαθλο Αράχωβας στις 14 Αυγουστου 2010.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει ο αγώνας, όπως επίσης και την Ελληνική Ομαδα Διασωσης Βοιωτιας για την πολύτιμη βοήθεια τους και σαν εθελοντές του αγώνα αλλά και για την ιατρική φροντίδα που προσέφεραν σε κάποιους αθλητές με μικρά ατυχήματα.
Επίσης να ευχαριστήσω και την Κ.Δ.Ε.Τ.Π.Α. για την βοήθεια που προσέφερε σε όλους τους τομείς.

Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
  • 1οs Αγγελής Ευθύμιος - 2,53,50
  • 2os Μαργαρίτης Αλέξανδρος - 3,00,45
  • 3os Βασιλείου Σεραφείμ - 3,08,20
  • 4os Ρικότης Κωνσταντίνος - 3,11,22
  • 5os Θεοδωρίδης Θεόδωρος - 3,12,22
  • 6os Ζουρνής Ανδρέας - 3,13,50
  • 6os Φυτερλές Νικόλαος - 3,13,50
  • 7os Στεφανόπουλος Ιωάννης - 3,14,20
  • 8os Κιτσέλης Αλέξανδρος - 3,14,40
  • 9os Τσιρτσής Γεώργιος - 3,24,45
  • 10os Πέρβελης Π. Μάριος - 3,38,40
  • 11os Πέρβελης Α. Ιωάννης - 3,38,44
  • 12os Κοροδήμος Λ. Νικόλαος - 3,39,42
  • 13os Κοροδήμος Λ. Παναγιώτης - 3,39,46
  • 14os Πέρβελης Ε. Παναγιώτης - 3,46,10 ετών 55
  • 15os Αλογοσκούφης Ευστάθιος - 3,47,25
  • 16os Γραμμένος Χρυσόστομος - 3,52,10
  • 17os Κοντολιός Μανώλης - 3,59,55
  • 18os Μπακλαγής Ηλίας - 4,08,35
  • 19os Ρακόπουλος Κίμωνας - 4,40,20
  • 20os Μπακλαγής Στέφανος - 4,41,30
Άκυροι
  • Πέρβελης Α. Παναγιώτης
  • Πάπος Δημήτριος
  • Κοκοβός Γεώργιος
  • Μπόκας Ιωάννης
  • Φλέγγας Κωνσταντίνος

Σχόλιο Ντελάλη:

Συγχαρητήρια κατ'αρχήν στο Νίκο και το Γιάννη Στεφανόπουλο, τα "μυαλά" του αγώνα, που προσέφεραν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες και την εμπειρία τους για τη διοργάνωση του δίαθλου. Αυτές οι ενέργειες είναι που πρέπει να αναδεικνύονται και να επικροτούνται και θα πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε αυτά τα 2 παιδιά που δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν κάτι για το καλό του χωριού, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα. Από μένα, ένα μεγάλο ευχαριστώ παιδιά και στους δυο σας εκ μέρους όλων των αναγνωστών και σχολιαστών του Ντελάλη!
Ένα μεγάλο μπράβο επίσης οφείλω σε όλους τους εθελοντές και στην Ελληνική ομάδα διάσωσης Βοιωτίας που βοήθησαν στην πραγματοποίηση του αγώνα.
Συγχαρητήρια επίσης σε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς για μένα και μόνο η συμμετοχή και ο τερματισμός σε έναν αγώνα τέτοιας δυσκολίας αποτελεί κατόρθωμα.

Μπράβο λοιπόν σε όλους και εύχομαι του χρόνου να έχουμε την ίδια και μεγαλύτερη επιτυχία...

Ντελάλης

Εθισμένοι με τον υπολογιστή τους οι μαθητές στην Ελλάδα

Απόλυτα εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες σε ανησυχητικό βαθμό είναι οι μαθητές ηλικίας 12-15 ετών, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του «Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας» και της πανεπιστημιακής Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Π.& Α. Κυριακού».

Το επίπεδο της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα παιδιά είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τους ενήλικους
, με το 85% ηλικίας 12-15 (Γυμνάσιο) να χρησιμοποιούν πολύ τον Η/Υ και, μάλιστα, από το σπίτι. Πάνω από 25% των μαθητών σερφάρουν 2-3 ώρες καθημερινά και το 35% έχει ήδη υπολογιστή στο δωμάτιό του.

Τα "Κούκουρα" αναβιώνουν τον αρβανίτικο γάμο

Ανοιχτή πρόσκληση

Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος "Τα Κούκουρα" Αρβανίτικος γάμος

«Τ βνι νταρσμ» (να έρθετε στον γάμο).
Σάββατο 21 Αυγούστου 2010 ώρα 19:00 στα «Κούκουρα» στην πλατεία του χωριού Αγ. Άννα Βοιωτίας.

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Σύλλογος μας με θέμα » Αρβανίτικος Γάμος». Η αναπαράσταση του γάμου θα γίνει με στοιχεία που αφορούν στο χωριό μας και με την συμμετοχή των συμπατριωτών μας. Τούτο σημαίνει αγάπη στο χωριό μας, τιμή στους προγόνους μας και συμβολή στην ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας.
Με το αντάμωμά μας αναπολούμε νοσταλγικά, πρόσωπα και περιστατικά που σημάδεψαν τη ζωή μας, τονώνοντας έτσι τη διατήρηση των παραδόσεών μας και την αποφυγή της αποξένωσής μας.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ.

Από siriosfm.gr

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Έτσι, για να γελάσουμε λίγο...

Άραγε του βάζει απλή ή με περισσότερα οκτάνια??


Από prassia-eyrytanias.blogspot.com

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα διοικητική δομή της χώρας

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του «Καλλικράτη», δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τρεις υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, που αποτυπώνουν τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας.
Συγκεκριμένα, αποτυπώθηκε αναλυτικά η διοικητική διαίρεση της χώρας ανά περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα, δήμο, δημοτική ενότητα και τοπική/δημοτική κοινότητα. Για πρώτη φορά καταγράφεται αναλυτικά ο πληθυσμός των δήμων που χωρίζονται μέχρι σήμερα σε δημοτικά διαμερίσματα, ενώ παρουσιάζονται αναλυτικά οι νέες τοπικές και δημοτικές κοινότητες στο σύνολο της χώρας.
Η νέα διοικητική διαίρεση, επίσης, διαχωρίζει τις Περιφέρειες σε ενότητες, οι οποίες και αποτελούν την περιφέρεια εκλογής των περιφερειακών συμβούλων.
Ο Πληθυσμός των Περιφερειών, Περιφερειακών Ενοτήτων, Δήμων, Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων προκύπτει από τη τελευταία απογραφή του πραγματικού πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001.

Για το Δήμο μας αναφέρει:
2. ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ−ΑΡΑΧΟΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ (Έδρα: Δίστομο) 11.532
α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ 2.984
Δημοτική Κοινότητα Αντικύρας 2.984
β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΑΧΟΒΗΣ 4.180
Δημοτική Κοινότητα Αραχόβης 4.180
γ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΣΤΟΜΟΥ 4.368
Δημοτική Κοινότητα Διστόμου 3.350
Τοπική Κοινότητα Στειρίου 1.018


Από in.gr

Εισέπραττε 107.779 ευρώ, δήλωνε 10.779

Έπαιρνε 107.779,82 ευρώ επιχειρηματική αμοιβή. Μεταφέροντας κατά λάθος την τελεία ένα ψηφίο πιο μπροστά, έγραφε στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος 10.779,82 ευρώ και φορολογούνταν αναλόγως. Ο φορολογούμενος έβαζε το αφορολόγητο χρήμα στην τσέπη και ήταν ήσυχος.

Oυδείς είχε ασχοληθεί με παρόμοιες περιπτώσεις χρόνια και χρόνια. Τώρα όμως πιάστηκε στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που έκανε κάτι πολύ απλό. Από τη μία πλευρά έβαλε...

Δύο ελληνικά πανεπιστήμια στα 500 καλύτερα του κόσμου

Το Χάρβαρντ διατήρησε για όγδοη χρονιά τα πρωτεία στην λίστα με τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σύμφωνα με την Ακαδημαϊκή Ταξινόμηση των Παγκόσμιων Πανεπιστημίων (ARWU) για το 2010. Η Ελλάδα εκπροσωπείται στην λίστα από το Εθνικό και Καποδιστριακό της Αθήνας και το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Το Καποδιστριακό βρίσκεται στη 221η θέση παγκοσμίως και στην 85η στην Ευρώπη, ενώ το Αριστοτέλειο έχει την 301η θέση στον κόσμο και την 124η θέση στην Ευρώπη.

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Το μεγαλύτερο ελληνικό πανηγύρι στον κόσμο

Του Χρήστου Μαγγούτα
Τορόντο Καναδά (kafeneio)


Με 1.700.000 επισκέπτες κατά την εκτίμηση των εταιριών δημοσκοπήσεων του Τορόντο, ή 2.000.000 κατά τους διοργανωτές το ελληνικό πανηγύρι που διοργανώνει η ελληνική παροικία του Τορόντο, το Greek Town, αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική εκδήλωση εντός ή εκτός Ελλάδας.

Ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια από την ιδέα μερικών ομογενών να προβάλλουν τα εστιατόριά τους
στην ελληνική περιοχή, στην Danforth, έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Τορόντο. Η αρχή ήταν απογοητευτική, γύρω στους 50,000 επισκέπτες, αλλά αυτό δεν τους αποκαρδίωσε. Δυο χρόνια μετά οι επισκέπτες είχαν φτάσει το μισό εκατομμύριο, πράγμα που ανάγκασε την αστυνομία να κλείσει τους δρόμους της περιοχής. Το 2004 έφτασε στους 1.500.000 επισκέπτες – ήταν η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και καθένας ήταν περήφανος να νοιώθει Έλληνας!

Η επιτυχία συνεχίστηκε

Ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού του Καναδά θεωρεί το "Taste of the Danforth", αυτή είναι η επίσημη ονομασία του ελληνικού πανηγυριού, ως μια από τις μεγαλύτερες ατραξιόν της χώρας. Η μεγάλη εταιρεία δημοσκοπήσεων Decima δηλώνει ότι το 70% των κατοίκων του Τορόντο θεωρεί την εκδήλωση αυτή ως τη μεγαλύτερη της πόλης τους. Πριν λίγες μέρες μια αμερικάνικη εφημερίδα χαρακτήρισε το Τορόντο ως την πιο “cool” πόλη του κόσμου, με συγκεκριμένη αναφορά στο Greek Town.
Οι ονομασίες των δρόμων είναι και στα ελληνικά και «ουσιαστικά με τόσες γαλάζιες σημαίες νιώθεις σα να βρίσκεσαι στο γαλανό Αιγαίο» γράφει συνεργάτης της Τορόντο Σταρ, της μεγαλύτερης εφημερίδας του Καναδά (όπου έστελνε τα άρθρα του ο Χεμινγουέη για την καταστροφή της Σμύρνης) και μιας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του πανηγυριού. Φυσικά τώρα, 17 χρόνια μετά την έναρξη του πανηγυριού, όλες οι μεγάλες εταιρείες ανταγωνίζονται ποια θα είναι χορηγός. Πρώτη είναι η κυβέρνηση του Οντάριο Καναδά, ακολουθούν τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια, τράπεζες, μια αεροπορική εταιρεία με απ’ ευθείας πτήσεις από Τορόντο για Αθήνα. Και φυσικά πανταχού απούσα η ελληνική πολιτεία, όχι μόνο τώρα που έχει οικονομικό πρόβλημα, αλλά πάντα γιατί ποτέ δεν περίσσευαν χρήματα για την ομογένεια, τα καταβρόχθιζαν στην Ελλάδα.

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Βουνό τον Αύγουστο

της Ρέας Βιτάλη (από το protagon.gr)

Μπορεί να το εκλάβετε ως ανωμαλία αλλά δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από τα βουνά τον Αύγουστο και τα νησιά τον χειμώνα.
Θυμάμαι κάποτε μας έβαζαν θέμα στις εκθέσεις του σχολείου «Θάλασσα ή βουνό το καλοκαίρι;». Ανόητα διλήμματα για τους κατοίκους μιας χώρας που διαθέτει τα ωραιότερα κι απ΄ τα δύο.
Αρκεί κανείς να επισκεφτεί τα Ζαγοροχώρια, να κατασκηνώσει στον Ταύγετο, να βραχεί σε ποτάμι στην Πίνδο, να κολυμπήσει στην Άτοκο, να σεργιανίσει τη Σύμη, να πιεί καφέ στα χωριά της Τήνου, να μαζέψει μέντα και λεβάντες στον Παρνασσό, να κατηφορίσει στο Γαλαξίδι αφού δώσει χαιρετίσματα στους αρχαίους περνώντας από τους Δελφούς… Πόσα μεράκια είχε ο Θεός όταν έπλαθε αυτή τη χώρα!

Ο Αύγουστος ασχημαίνει τα νησιά. Οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι έχουν τη ματιά του χαρτοπαίκτη όταν λέει «τα ρέστα μου» και τα παίζει όλα για όλα. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα… Ένας μήνας πρέπει να καλύψει τα σπασμένα ενός χρόνου. Κι έτσι όλοι τρέχουν. Και γίνονται ανυπόμονοι, αγενείς, άρπαγοι…. Την προηγούμενη εβδομάδα ανεβήκαμε στην Αράχωβα. Η Αράχωβα τον Αυγούστου είναι η ωραιότερη του χρόνου. Με την πλατεία της, με τις καταπράσινες μουριές να σκιάζουν τα κουτσομπολιά και τους κάτοικους να περιστρέφουν τα κεφάλια σαν σε αγώνα τένις… Ποιος πέρασε «σακάτ», ποια πέρασε «σαπάν»… Ο Έλληνας στην πραγματική του αιώνια διάσταση. Να φιλοσοφεί, να αστειεύεται, να σχολιάζει, να κουμαντάρει το χρόνο του. Ένα τσιγάρο δρόμος οι αιώνες… Μια δρασκελιά η αρχαία αγορά από την πλατεία της Αράχωβας.

Τα προγράμματα στήνονται σε δευτερόλεπτα. Κέφι να υπάρχει. «Πάμε να ψήσουμε κοντοσούβλι στη Παλιοπαναγιά;» ή «Σήμερα έχει ξαστεριά. Είστε να σκαρφαλώσουμε στη Λιάκουρα να δούμε ανατολή;». Έτσι απλά και απρογραμμάτιστα. Και οι κουβέντες να παίρνουν τις τερατώδεις διαστάσεις του μικρόκοσμου. Ποια παντρεύτηκε, ποιος το' φαγε το κερατάκι του, αν θα πληγεί το χωριό από την οικονομική κρίση, τι γίνεται στη Ρωσία, τι μεταγραφές έκανε ο Παρνασσός και ξαφνικά διακοπή ολίγων λεπτών γιατί περνάει κορνάροντας μια νύφη με το γαμπρό ή σηκωνόμαστε όρθιοι να αποδώσουμε τιμές στον νεκρό που ρίχνει τον τελευταίο χαιρετισμό ανάσκελα «Τα χρόνια του να πάρουμε. 98 ο μπάρμπας!».

Η Αράχωβα του Αυγούστου... Η τσιριχτή φωνή μιας γειτόνισσας που συνομιλεί με την απέναντι «τι μαγειρέβς Κατίνα σήμερα;», ο ήχος των ξύλων που κόβουν για το χειμώνα, τα παιδιά που παίζουν μπάλα και ο γέρος που τους κυνηγάει με τη μαγκούρα, τα κοκόρια της κυρα Παναγιούλας, οι γριές που πηγαίνουν το απόγευμα ν΄ανάψουν τα καντήλια στο νεκροταφείο… Να κουσκουσέψουν πάνω σε τάφους, ν΄αναστενάξουν, να σκαρφαλώσουν στα ουράνια, να ξαναγυρίσουν… Και μετά να πιάσουν καρέκλα στα στενά. Μικρά «συμβούλια» που σταματάνε απότομα στην περπατησιά κάποιου ξένου… Και κοντοστέκονται και τον περνάνε από ακτινογραφία κι έχουν θέμα για το υπόλοιπο της μέρας…

Αράχωβα του Αυγούστου. Το βράδυ μας βρίσκει στο Tavola του Λουκά. Τι στενό! Με τα φωτεινά καπέλα να αιωρούνται… Ευφυέστατη ιδέα… Και τις μυρουδιές του σκόρδου να σπάνε μύτες… Και μουσική πάντα εξαιρετική και όλο να δοκιμάζουμε κάποια καινούργια συνταγή για να μπει στον κατάλογο του χειμώνα… Ή ανηφορίζουμε στη ταβέρνα της κυρα Παναγιώτας δίπλα στην εκκλησία του Αι Γιώργη και πίνουμε νερό από την πηγή. Κι άντε την άλλη μέρα κατασκήνωση στο βουνό… Μαγικοί οι ήχοι του βουνού την νύχτα… Και την παρ΄άλλη «ελάτε σπίτι για μπιρίμπα!»… (Μαγικοί οι τρόποι κλεψίματος της φουρνάρισσας στη μπιρίμπα).

Λένε ότι αληθινά πλούσιος είναι αυτός που δεν τον πνίγει ο χρόνος. Κι είναι τόσο ωραίος, φιλοσοφημένος και αιώνιος ο Έλληνας όταν τον συναντάς στα χαλαρά του… Αρκεί να πας λίγο ανάποδα στα κατεστημένα, στις εποχές, στις διαδρομές… Χαλαρά! Σαν αριστοκράτες της ιστορίας… Σαν λαός που έζησε κι άλλες «κρίσεις», ρε αδελφέ!

30% πάνω το αλεύρι: έρχεται ντόμινο ανατιμήσεων

Ακριβαίνει το αλεύρι, ακριβαίνει το ψωμί και αυτή είναι μόνο η αρχή!
Με πρόσχημα το εμπάργκο των εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία και τη μείωση παραγωγής στις ευρωπαϊκές χώρες που προμηθεύουν την Ελλάδα με μαλακό σιτάρι, οι αλευροβιομήχανοι προχώρησαν σε αύξηση έως και 30%, απόφαση που θα επιφέρει νέο γύρο ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά!
Αν μάλιστα συνεχιστεί η απαγόρευση εξαγωγών που έχει κηρύξει η Ρωσία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τον καύσωνα, οι αλευροβιομήχανοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, μόλις τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του μαλακού σταριού ήταν στα 160 ευρώ ο τόνος και σήμερα έχει φτάσει στα 260.

Από το Newsit

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Πέθανε ο δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης

Σε ηλικία 87 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού Δημήτρης Ιωαννίδης, ένας εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιωαννίδης ένιωσε δυσφορία το πρωί της Κυριακής και μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου και εξέπνευσε στις δέκα το πρωί της Δευτέρας.

Στη διάρκεια της Χούντας διετέλεσε διοικητής της ΕΣΑ. Ο Ιωαννίδης, ο οποίος συνέδεσε άμεσα το όνομά του και με την εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973 ηγήθηκε...

Top