αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Μνημόσυνο Παλαμά

Εξηνταεφτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, του Κωστή Παλαμά. Ο μεγάλος μας εθνικός ποιητής πέθανε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1943, μεσούσης της γερμανικής κατοχής. Η κηδεία του αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα αντικατοχικά συλλαλητήρια, καθώς σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος της χώρας αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες απλού λαού συνόδεψαν συγκλονισμένοι το σκήνωμα του Ποιητή στην τελευταία του κατοικία στο Α' Νεκροταφείο, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο, κάτω από τα σκυθρωπά και έκπληκτα πρόσωπα των κατακτητών.
"Ηχήστε, οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές, δονήστε σύγκορμη τη χώρα, πέρα ως πέρα... Βογγήστε, τύμπανα πολέμου... οι φοβερές σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα!
Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!"
Ο Αγγελος Σικελιανός αποχαιρέτησε τον Ποιητή καλώντας παράλληλα το Έθνος σε παλλαϊκό αγώνα κατά των Ναζί επιδρομέων, όπως και ο ίδιος ο Παλαμάς είχε κάνει τρία χρόνια νωρίτερα κλείνοντας μέσα σε δύο στίχους το δικό του μεγάλο "ΟΧΙ":
"Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανένα Μεθύστε με το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα".

Δημοσίευση Ιωάννας


Ο Κωστής Παλαμάς, ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα και τα πιο πολυσύνθετα κεφάλαια της Νεοελληνικής Γραμματείας είδε το πρώτο φως στην Πάτρα, όπου ήταν δικαστής ο πατέρας του, στις 13 Ιανουαρίου του 1859, από γονείς Μεσολογγίτες.
Σύμφωνα με τους βιογράφους του, ο Παλαμάς ήτανε ένα μωρό, που το κλαίγανε ζωντανό από τη γέννηση του, η μητέρα του Πηνελόπη, ο πατέρας του Μιχάλης, η γιαγιά του Αλτάνη, από τη μεριά της μητέρα του, η ψυχοκόρη τους Κωνσταντίνα και ο πρωτότοκος αδερφός του Χρήστος, αφού σύμφωνα με τις προλήψεις περίμεναν από στιγμή σε στιγμή να πεθάνει.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΙΩΑΝΝΑ .....ΕΙΜΑΙ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ... ΑΡΘΡΟ.
Παλαμάς και Γλώσσα
Ένας υπουργός Παιδείας καλεί στο γραφείο του έναν ποιητή δημόσιο υπάλληλο. Τον παρατηρεί ……για τη «χύδην διάλεκτον» στα ποιήματά του και τον…… «διατάσσει επί ποινή απολύσεως, να μη γράφει του λοιπού τα ποιήματά του ως τα έγραφεν, αλλά να τα γράφει
Εις γλώσσαν αρχαϊκοτέραν».
Συνέβη πριν 100 περίπου χρόνια. Ο υπουργός ήταν ο τότε πολιτευτής Ανδρέας Στεφανόπουλος κι ο υπάλληλος ποιητής, ο Κωστής Παλαμάς, γραμματέας εκείνη την εποχή του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Το γεγονός ξεσήκωσε τεράστιο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και σάλο στην προοδευτική πνευματική παράταξη. Όλοι στράφηκαν με περιέργεια στο φτωχό λόγιο - δημόσιο υπάλληλο, να δουν τις αντιδράσεις του.
Εκείνος όχι μόνο αρνιέται την «υπουργική διαταγή», αλλά σε λίγους μήνες κυκλοφορεί στη ζωντανή λαλιά μια νέα συλλογή, πλημμυρισμένη από λαϊκό φως, με τον τίτλο «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου».
Στον πρόλογό της, σαν είδος απάντησης στην προϊσταμένη αυθαιρεσία, αφήνει και τον
Επιγραμματικό τούτο λόγο, σταθμό στη γραμματεία μας:
«Είμαι ο ποιητής – γράφει – βέβαια ένας ποιητής μέσα στους πολλούς, απλός στρατιώτης του στίχου, όμως πάντα ο ποιητής που θέλει να κλείσει μέσα στους στίχους του τους πόθους και τα ρωτήματα του παντοτινού ανθρώπου και του πολίτη, τις έγνοιες και τους φανατισμούς. Μπορεί να μην είμαι άξιος πολίτης, μα δεν μπορεί να είμαι μονάχα ο ποιητής του εαυτού μου. Είμαι ο ποιητής του καιρού μου και του γένους μου».

Ανώνυμος είπε...

Ο φιλος Σταθης ξερει οτι ο ανταποκριτης του ΑΧΟΣ ο Γιαννακης, ειναι και ανταποκριτης για το κολωνακι? ΝΤΕΛΑΛΗ το πνιγεις ειναι τριτη φορα που σου το στελνω, μηπως λεει τιποτα αυτο?

ονομα είπε...

Φίλε Ανώνυμε

Σχόλια με υβριστικούς χαρακτηρισμούς ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ. Δεν δημοσίευσα τα 2 πρώτα σχόλια για αυτόν τι λόγο.
Επειδή όπως θα δεις σε προηγούμενες αναρτήσεις έγινε ο χαμός από ανώνυμα σχόλια με βαριές κατηγορίες, αν θες να κατηγορήσεις κάποιον κάνε το είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα αλλά με στοιχεία.
Το τρίτο σχόλιο που δεν "επνιξα" όπως λες, όπως θα δεις δημοσιεύτηκε.

Με εκτίμηση
Ντελάλης

σταθης είπε...

ποιος ειναι ο γιαννακης παιδια που ειναι ανταποκριτης του αχος?

"Ελεύθερος Πολιτης" είπε...

Για να μη δημιουργούνται προβλήματα και παρεξηγήσεις, εγώ ο……. Ανώνυμος, που απάντησα στα σχόλια της Ιωάννας στο άλλο άρθρο, αλλά και χθες για τον ΠΑΛΑΜΑ, ΔΕΝ έχω καμία σχέση με οποιονδήποτε άλλον…… ανώνυμο αυτού του blog. Στο εξής θα χρησιμοποιώ το…….. “ ψευδώνυμο” : “Ελεύθερος Πολίτης”

ονομα είπε...

Ελεύθερε Πολίτη

Έχω πει ότι καλό θα είναι να χρησιμοποιεί όποιος θέλει να πει κάτι ανώνυμα, ένα οποιοδήποτε ψευδώνυμο.
Οι περισσότεροι δεν με έχουν ακούσει και υπογράφουν ως ανώνυμοι.
Τα σχόλια δεν τα κόβω, τα δημοσιεύω ως έχουν, αλλά βλέπεις τι μπλέξιμο μπορεί να γίνει... Θα χάνεστε μεταξύ σας, ποιος απαντάει σε ποιον.
Εν πάσει περιπτώση. Ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά σου.
Σε ευχαριστώ για τη συμμετοχή...

Με εκτίμηση
Ντελάλης

Top