αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Αν είσαι θάλασσα...

Το καλοκαίρι οδεύει αισίως προς το τέλος του, λίγες μέρες απέμειναν μέχρι την φθινοπωρινή ισημερία (23 Σεπτεμβρίου), η οποία σηματοδοτεί και τυπικά το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του φθινοπώρου...

Μνημόνιο, τρόικα, δόσεις, οικονομία, φορολογική αφαίμαξη, ΦΠΑ, ασφαλιστικό νομοσχέδιο κτλ. μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της χρονιάς μέχρι σήμερα... Έρχονται νέα μέτρα (?), αναδιάρθρωση του χρέους (?) -τι διάολο σημαίνει αυτό ακόμα δεν έχω καταλάβει-, δημοτικές εκλογές κτλ. Βουνό μου ακούγονται πατριώτες!

Εσάς τι σας έμεινε από αυτό το καλοκαίρι που τελειώνει σε λίγες μέρες? Θα θυμάστε κάτι από τα παραπάνω?
Εγώ τίποτα απολύτως!! Μόνο μερικές μαγικές στιγμές σε υπέροχες ακρογιαλιές... Και τη θάλασσα!! Αυτά θα θυμάμαι... Αλήθεια, έχετε αισθανθεί ποτέ τυχεροί για κάτι τέτοιο?


Ντελάλης

Ο... "εκλογομάγειρας" για τις δημοτικές εκλογές

Από τον "εκλογομάγειρα"

Αν ανατρέξουμε στις δημοτικές εκλογές του 2002 και 2006 θα βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα για την εκλογική μάχη που έρχεται.

Για να απλοποιήσουμε τα δεδομένα θα βγάλουμε έξω την πρώην κοινότητα της Αντίκυρας γιατί υπάρχει σχεδόν απόλυτη ισοπαλία. Το 2006 κέρδισε ο κ. Μίχος τον κ. Αρκάδη με 22 ψήφους και το 2002 ο κ. Αρκάδης τον κ. Σωτηρίου με 13 ψήφους. Μίχος και Σωτηρίου είχαν υποστηριχθεί απο το ΠΑΣΟΚ και ο Αρκάδης απο τη Ν.Δ.

Δήμος Διστόμου. Το 2006 ο κ. Πανουργιάς υποστηριζόμενος απο τη Ν.Δ. κέρδισε τους κ. Παπαχρήστου και Μπούρα (ΠΑΣΟΚ και Αντάρτης ΠΑΣΟΚ) εκμεταλευόμενος τον εκλογικό νόμο με 42,05 και διαφορα απο τους δύο -465. Το 2002 ο κ. Παπαχρήστου κέρδισε τον κ. Πανουργιά με 285 ψήφους. Άρα θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε οτι το ΠΑΣΟΚ έχει μιά υπεροχή 285-465 ψήφους.

Δήμος Αράχωβας. Το 2006 ο κ. Ανδρέου με στήριξη από τη Ν.Δ. και 1.089 ψήφους κέρδισε τον κ. Κοκκοβό (ανεξάρτητος, 624 ψήφοι) και τον κ. Γεωργακό με στήριξη από το ΠΑΣΟΚ (539 ψήφοι). Το 2002 ο κ. Ανδρέου κέρδισε τον κ. Κοκκοβό με διαφορά 177 ψήφων. Η διαφορά εδώ είναι 117-550 ψήφους υπέρ της Ν.Δ.

Με δεδομένο οτι μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζονται εκπλήξεις και ο καθένας απο τους δύο μέχρι τώρα υποψήφιους φαίνεται να κρατά τους συμβούλους του, ο αγώνας προβλέπεται συναρπαστικός.

Εάν δε, δεν κατέβει αντάρτης απο τα δύο μεγάλα κόμματα και η αριστερά δεν υποστηρίξει δικό της υποψήφιο, τότε ρυθμιστικός παράγοντας θα είναι ο ανεξάρτητος κ. Κοκκοβός και που θα διοχευτευτούν οι 624 ψήφοι που πήρε στις τελευταίες εκλογές.

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Υποψήφια η κ. Ευαγγελία Γρανιτσιώτη σύμφωνα με blogs της Βοιωτίας

Η Ευαγγελία Γρανιτσιώτη έλαβε -μετά από μάχη που κρίθηκε στο νήμα- το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ και θα είναι υποψήφια δήμαρχος του καλλικράτειου Δήμου Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας.

Από το viotia.blogspot.com

Σημείωση Ντελάλη:
Η είδηση μεταδίδεται με επιφύλαξη καθώς πλην του ιστολογίου viotia.blogspot.com, ουδεμία άλλη ενημέρωση είχα από την φερόμενη ως υποψήφια δήμαρχο, κ. Γρανιτσιώτη.

Κυρίες, κύριοι βουλευτές, σας σιχάθηκα, είστε ψεύτες και ραγιάδες όλοι σας

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, δε θα προσέξω τα λόγια μου σε αυτή την επιστολή. Δεν θα ψάξω να βρω τις σωστές λέξεις γιατί δεν έχει κανένα νόημα πια να κρυβόμαστε πίσω απο βερμπαλισμούς και λεκτικούς καθωσπρέπισμούς.

Σας σιχάθηκα. Σας σιχάθηκα γιατί δεν σκεφτήκατε τίποτ’ άλλο τόσα χρόνια παρά τους εαυτούς σας και τους παρατρεχάμενους σας. Αποδείχθηκε τρανά ότι τόσα χρόνια δεν είχατε κανένα σχέδιο παρα μόνο το σχέδιο της προσωπικής σας βόλεψης. Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε κανένα πλάνο ανάπτυξης για την Ελλάδα παρά μόνο ένα πλάνο που βόλευε το κοντόφθαλμο όραμά σας. Και το όραμά σας, τελικά, δεν ήταν άλλο απο την τσέπη σας. Αναρωτιέμαι μερικές φορές – όχι! – αναρωτιέμαι όλες τις φορές με τι θράσσος δείχνετε ακόμα τα μούτρα σας στις τηλεοράσεις και τι ίχνος αξιοπρέπειας σας έχει μένει ώστε να πηγαίνετε κάθε μέρα στη Βουλή των Τριακοσίων και όχι Των Ελλήνων για να πράξετε το καθήκον σας ως εκλεγμένοι απο τον λαό.

Σας σιχάθηκα. Σιχάθηκα την οπισθοδρομικότητα της σκέψης σας, σιχαθήκα τις φάτσες σας και, πάνω απ’ όλα, σιχαθήκα τα ψέματά σας. Να το ξέρετε ότι δεν σας παίρνουμε στα σοβαρά παρόλα τα λόγια που ξεφουρνίζετε στα πρωινάδικα, παρόλους τους «ιδεολογικούς» σας τσακωμούς σε «σοβαρά» τηλεοπτικά πάνελ, παρ’ όλες τις σοβαρές σας εξαγγελίες. Και να ξέρετε ότι δεν είμαστε μαζί σας – κι όσοι είναι, τέλος πάντων, είναι καρποί σας: άκριτοι, μαζοποιημένοι, μικρά ανθρωπάκια, πλακτόν με πόδια που δεν μπορούν να εκφέρουν λόγο αν δεν υπάρχει χρηματικό μερίδιο γι’ αυτούς στη μέση. Ανθρωπάρια. Ανθρωπάκια.

Σας σιχάθηκα. Σας σιχάθηκα γιατί ισοπεδώσατε τα πάντα...

Ληστεία χθες στο χωριό μας

Χθες, Πέμπτη 26-08-2010 και κατά τις μεσημεριανές ώρες, 2 άγνωστοι εισέβαλαν σε σπίτι συγχωριανού μας.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα σχόλια...

Αναγνώστης

Σύγκρουση δυο F-16 στην Κρήτη: νεκρός ο ένας πιλότος, μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο δεύτερος

«Μία σύγκρουση που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» είναι ο τίτλος της σημερινής τραγωδίας στην Κρήτη: Αν τα δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block 52+ της 340 Μοίρας ήταν εξοπλισμένα με Σύστημα Απεικόνισης Μάχης AACMI (Αutonomus Air Combat Maneuvering Instrumentation), ο διαγωνισμός για την προμήθεια του οποίου έχει ακυρωθεί τέσσερις (!) φορές από το 2001 είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα είχε συμβεί ποτέ το δυστύχημα που έχει βυθίσει στο πένθος την Π.Α.

Το κόστος του AACMI στον ΕΜΠΑΕ 2011-2015 δεν ξεπερνά το ένα έκτο του κόστους ενός F-16, μόλις 10 εκατ. ευρώ. Δηλαδή όσο ζημιώνει το δημόσιο ο ΟΣΕ επί τρεις ημέρες! Η δαπάνη αυτή είναι ότι έχει απομείνει μετά από μία δεκαετία περικοπών ενός προγράμματος που θα εξασφάλιζε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και με μειωμένους κινδύνους, εκπαίδευση στις αερομαχίες.

Το αρχικό πρόγραμμα ήταν 35 εκατ. ευρώ (όσο κοστίζει το μισό F-16) για το σύνολο των Πτερύγων της Π.Α. Τα συστήματα αυτά διαθέτουν coalition avoidance (προειδοποιητή σύγκρουσης) και συλλέγουν σε νανοδευτερόλεπτα τα δεδομένα της αερομαχίας και εκπέμπουν στον χειριστή προειδοποιητικό σήμα επερχόμενης σύγκρουσης βάσει του φακέλου πτήσης των δύο αεροσκαφών. Επίσης μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο στο Κέντρο Ελέγχου της Πτέρυγας ακριβή εικόνα της άσκησης.
Ειδικά έτσι όπως έγινε η σύγκρουση το AACMI θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο:
Το μονοθέσιο F-16C με πιλότο τον άτυχο σμηναγό Αναστάσιο Μπαλατσούκα 33 ετών, πήγε και «κάρφωσε» από κάτω προς τα πάνω, περίπου στη μέση το F-16D στο οποίο βρίσκονταν ο Σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης 35 ετών και ο ανθυποσμηναγός Παύλος Μποτζάκης, 25 ετών.
Αν είχε σύστημα ΑACMI
ο προειδοποιητής είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είχε αποτρέψει το θύμα από την ολοκλήρωση του ελιγμού. Και όμως: Τόσα δισεκατομμύρια πετάγονται στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, αλλά δεν υπάρχουν 10 ή 35 εκατ. ευρώ για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια στις ασκήσεις των πιλότων της Π.Α.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Βαθμός εισαγωγής: 0,9

Πρόκειται, ασφαλώς, για νίκη της δημοκρατίας - όπως νοείται η δημοκρατία στην Ελλάδα, δηλαδή ως ισοπέδωση προς τα κάτω.

Εφέτος ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής, συγκεκριμένα στη Σχολή Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, είναι το 0,9.
Δηλαδή, αν ένας υποψήφιος, που ας πούμε ότι λέγεται Βαγγέλης, γράψει το όνομα του με μόνον ένα ορθογραφικό λάθος, π. χ. «Βαγγαίλης», μπορεί να σπουδάσει design στη μαγευτική Κοζάνη, που είναι και γενέτειρα της υπουργού Παιδείας. (Αν γράψει «Βαγγαίλοις», δυστυχώς δεν εισάγεται και πρέπει να προσπαθήσει πάλι του χρόνου...).

Ρούθ, δε μιλάς... Γιατί τρεκλίζουμε οι διακόσιοι...?

Ένα αγαπημένο τραγούδι... Για όλους όσους "μαζί με τους εφτά κατηφοράνε, με την βροχή με τον καιρό που τους ορίζει..."!

Οι εφτά νάνοι στο s/s Cyrenia, σε στίχους του Νίκου Καββαδία... Ακούστε το δυνατά!!



Εφτά. Σε παίρνει αριστερά, μην το ζορίζεις.

Μάτσο χωράνε σε μια κούφιαν απαλάμη.
Θυμίζεις κάμαρες κλειστές, στεριά μυρίζεις.
Ο πιο μικρός αχολογάει μ' ένα καλάμι.

Γυαλίζει ο Σημ της μηχανής τα δυο ποδάρια.
Ο Ρεκ λαδώνει στην ανάγκη το τιμόνι.
Μ' ένα φτερό ξορκίζει ο Γκόμπυ τη μαλάρια
κι ο στραβοκάνης ο Χαράμ πίτες ζυμώνει.

Απ' το ποδόσταμο πηδάνε ως τη γαλέτα.
-Μπορώ ποτέ να σου χαλάσω το χατήρι;
Κόρη ξανθή και γαλανή που όλο εμελέτα
ποιος ρήγα γιός θε να την πιεί σ' ένα ποτήρι.

Ραμάν αλλήθωρε, τρελέ, που λύνεις μάγια,
κατάφερε το σταυρωτό του νότου αστέρι
σωρός να πέσει να σκορπίσει στα σπιράγια,
και πες του κάτω από ένα δέντρο να με φέρει.

Ο Τοτ, του λείπει το ένα χέρι μα όλο γνέθει,
τούτο το απίθανο σινάφι να βρακώσει.
Εσθήρ, ποια βιβλική σκορπάς περνώντας μέθη;
Ρούθ, δε μιλάς; Γιατί τρεκλίζουμε οι διακόσιοι;

Κουφός ο Σάλαχ το κατάστρωμα σαρώνει.
- Μ' ένα ξυστρι καθάρισέ με απ' τη μοράβια.
Μα είναι κάτι πιο βαθύ που με λερώνει.
- Γιέ μου πού πας; Μάνα, θα πάω στα καράβια.

Κι έτσι μαζί με τους εφτά κατηφοράμε.
Με τη βροχή, με τον καιρό που μας ορίζει.
Τα μάτια σου ζούνε μια θάλασσα, θυμάμαι...
Ο πιο στερνός μ΄έναν αυλό με νανουρίζει.

Κουφός ο Σάλαχ το κατάστρωμα σαρώνει.
- Μ' ένα ξυστρι καθάρισέ με απ' τη μοράβια.
Μα είναι κάτι πιο βαθύ που με λερώνει.
- Γιέ μου πού πας; Μάνα, θα πάω στα καράβια.

Στίχοι: Νίκος Καββαδίας
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Πρώτη εκτέλεση: Χαρούλα Αλεξίου
Άλλες ερμηνείες: Θάνος Μικρούτσικος

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Φωτογραφία της δεκαετίας του '50

Από τον Τάκη Γρανιτσιώτη


Σημείωση Ντελάλη: όποιος γνωρίζει πιο συγκεκριμένα ημερομηνία, τοποθεσία, πρόσωπα κτλ., ας κάνει ένα σχόλιο... Ευχαριστώ τον κ. Τάκη για το email.

Πήγε να σκάσει από το φαγητό. Μετά περπάταγε όλη τη νύχτα στο βουνό...

Ταβέρνα του "Πόταρη". Κουνουπιά Κυνουρίας. Δυο κατσικάκια κομμένα στη λαμαρίνα για 9 άτομα.

Ο Καραμανλής πέρα από τις βουτιές στη λαμαρίνα έφαγε μόνος του: 4 μερίδες τηγανητές πατάτες με τζατζίκι, τυροκαυτερή, παντζάρια, τηγανόψωμα με τυρί φέτα. Μια σκάφη λουκουμάδες με παγωτό ήρθε για επιδόρπιο, μαζί με καρύδια και μέλι καθώς και μήλα κομπόστα (με το κοτσανάκι).

Φυσικά ο κουρασμένος μετά απ' αυτό το φαγοπότι δεν μπορούσε να πέσει στο κρεβάτι. Πήρε 2-3 φίλους του από την παρέα και περπάταγαν άγρια μεσάνυχτα, κάπου 3 χιλιόμετρα, πάνω στο βουνό. Μετά τον ψάχνουν οι άλλοι για να μιλήσει...

Από το iteanews.blogspot.com (nonews-news.blogspot.com)

Πόσα χρωστούν οι δήμοι της Βοιωτίας στις τράπεζες

Το eklogika.gr δημοσιεύει τους αναλυτικούς πίνακες με τα χρέη των δήμων μόνο προς το τραπεζικό σύστημα, τα οποία ξεπερνούν τα 3 δις στο σύνολο.

Μόνο 26 δήμοι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν μηδενικά χρέη (μεταξύ των οποίων και ο -τέως- Δήμος Αράχωβας!).

Από την άλλη δυο παραμέτρους εξετάζουν τα κόμματα στην επιλογή δημάρχων και περιφερειαρχών σε όλη την Ελλάδα: αναγνωρισιμότητα και ασφαλή πολιτική διαδρομή, και οι δύο δεν εγγυώνται την επιτυχία του στόχου, δηλαδή την επιτυχή και αποτελεσματική λειτουργία του αποκεντρωμένου δημόσιου τομέα (όπως είναι αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ως καθοριστικό κριτήριο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών στην καθημερινότητά τους.

Ιδού λοιπόν το χρέος του νέου Δήμου Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας κτλ. επιμερισμένο, αλλά και των υπολοίπων Δήμων της Βοιωτίας (ενδεικτικά):
  • Αράχωβα - 0 ευρώ
  • Διστόμου - 798 ευρώ
  • Αντίκυρας - 323.759 ευρώ
Άλλοι δήμοι της Βοιωτίας (ενδεικτικά):
  • Δαύλειας - 0 ευρώ (προσαρτήθηκε στο δήμο Λιβαδειάς, έρε κακόμοιρη Δαύλεια...)
  • Λιβαδειάς - 5.474.384 ευρώ
  • Οινοφύτων - 0 ευρώ
  • Θηβαίων - 1.774.307 ευρώ
  • Ορχομενού - 2.167.611 ευρώ
  • Χαιρώνειας - 0 ευρώ

Πληροφορίες από το thiva-press.blogspot.com με πηγή το eklogika.gr

Πανελλαδικές 2010: δείτε τα αποτελέσματα εδώ

Σήμερα ανακοινώνονται από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, δίνοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Από το πρωί, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω του ιστοτόπου του υπουργείου Παιδείας (minedu.gov.gr), πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους (ή ενδεκαψήφιο για αλλογενείς - αλλοδαπούς) και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο - όνομα -πατρώνυμο - μητρώνυμο). Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στην διεύθυνση αυτή, ιδίως τις ώρες αιχμής.

Μέριμνα έχει ληφθεί και για τους υποψήφιους που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στον τετραψήφιο αριθμό 1500.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, σήμερα τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Εκτός από τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, η πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ εξαρτάται από τις επιλογές των υποψηφίων που ειδικά φέτος είναι επηρεασμένες από το... ΔΝΤ.

Από το Γραφείο Τύπου Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έλαβα και το παρακάτω email για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων:

Eμφιαλωμένο νερό... Ψωμιάδης

Πόσο καραγκιόζης μπορεί να είναι?

Όσοι βρέθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στην περιοχή της Παναγίας Σουμελά στη Βέροια, είχαν εξασφαλισμένο τουλάχιστον το νεράκι τους, αφού ο Παναγιώτης Ψωμιάδης φρόντισε να μοιράσει χιλιάδες μπουκαλάκια «εμφιαλωμένου επιτραπέζιου νερού».

Η συσκευασία έχει ετικέτα με τη φωτογραφία του, το όνομά του, το όνομα του συνδυασμού του (για τις περιφερειακές εκλογές) αλλά και το... σλόγκαν: «Ο Μακεδόνας της καρδιάς μας».

Από το efpalio.wordpress.com

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Στείλε τη δική σου ανάρτηση στο Ντελάλη

Μια νέα δυνατότητα προστίθεται από σήμερα στο blog του Ντελάλη, για όλους τους επίδοξους... bloggers. Μπορείτε να κάνετε τη δική σας ανάρτηση από την πλαϊνή μπάρα (τίτλος: "Κάνε τη δική σου ανάρτηση").

Στην περιοχή του blog με τίτλο "Κάνε τη δική σου ανάρτηση" υπάρχουν 5 πεδία:
- Όνομα
- Email
- Θέμα (υποχρεωτικό πεδίο)
- Συνημμένο αρχείο (εικόνα κτλ.)
- Ανάρτηση (υποχρεωτικό πεδίο)

Οι αναρτήσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην ενημέρωση, στον προβληματισμό, στη γνώση και στη συμμετοχή των πολιτών, και γι'αυτό δεν θα πρέπει να στέλνετε μηνύματα με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, να επιτίθεστε ανώνυμα επί προσωπικού και να θίγετε προσωπικά δεδομένα. Τα μηνύματα αυτά δεν θα δημοσιεύονται!
Αντίθετα, μπορείτε να αναδείξετε ένα θέμα που μας αφορά όλους, στέλνοντας μια φωτογραφία και το σχολιασμό σας. Τέτοια θέματα έχουν αναδείξει πολλοί μέσω email, πλέον μπορούν να το κάνουν και με αυτόν τον εύκολο τρόπο, δηλαδή μέσω του blog.

Οι αναρτήσεις που θα στέλνετε αποθηκεύονται απευθείας στο blog και δημοσιεύονται αφού ελεγχθούν από το διαχειριστή.
Τα πεδία "Θέμα" και "Ανάρτηση" είναι υποχρεωτικά. Τα υπόλοιπα πεδία είναι προαιρετικά, αν θέλετε τα συμπληρώνετε. Στείλτε τις αναρτήσεις σας με ελληνική γραμματοσειρά και με τονισμό.

Το μαντρί, ο λύκος και τα πρόβατα

Του Όθωνα Ιακωβίδη

Όποιος βγαίνει απ’ το μαντρί τον τρώει ο λύκος, είπε ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ και η φράση του αυτή έμεινε στη κοινοβουλευτική ιστορία μας για να σηματοδοτεί τη δύναμη του κόμματος που «τρώει» όποιον βγαίνει από τα περιμαντρωμένα όριά του.

Από τότε, πολύ νερό κύλισε στο αυλάκι της κοινοβουλευτικής λειτουργίας της Δημοκρατίας μας και η σχέση του λύκου με τα απολωλότα πρόβατα, αλλοτριώθηκε. Αφού φαγώθηκαν μερικά, (Αρσένης, Τσοβόλας, Στεφανόπουλος, Πεζματζόγλου, κ.α), άλλα που βγήκανε από το μαντρί, μπήκανε σ’ άλλο... μαντρί και εξασφάλισαν τη ζήση τους και τη βολή τους.
Κάποια απ’ αυτά, γίνηκαν τσομπαναρέοι στο νέο μαντρί που πήγαν (Μητσοτάκης, Δαμανάκη) ή γύρισαν και γίνηκαν τσομπάνοι στο ίδιο το μαντρί από το οποίο έφυγαν (Σαμαράς, Αβραμόπουλος) ή έκαναν δικό τους μαντρί και στέριωσαν στον κάμπο σαν τιμημένοι τσομπαναρέοι (Καρατζαφέρης). Ένα μάλιστα από αυτά, αφού φαγώθηκε σαν πρόβατο, επέστρεψε στον κάμπο, ως Τσέλιγκας/επιστάτης όλων των μαντριών (Κωστής Στεφανόπουλος).

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, πορευτήκαμε ως τις μέρες μας, ευτυχισμένοι μέσα στην αφθονία και τη νοστιμιά των γαλακτοκομικών προϊόντων που μας παρείχαν τα μαντριά, που ανέπτυξαν εν τω μεταξύ την τεχνολογία τους, προσφέροντάς μας 54 γεύσεις τυριών, 33 γεύσεις γιαουρτιών, 7 ποικιλίες γάλακτος, παχύ και άπαχο βούτυρο, μπλέ και κόκκινο ανθότυρο, μανούρι σε σκόνη, μέχρι «και του πουλιού το γάλα».
Και ενώ όλα πήγαιναν καλά και το κυρίαρχο πρόβλημα, μέσα στην ευδαιμονία μας, ήταν το που θα βρούμε κάποια αποτελεσματική δίαιτα για να χάσουμε κανα κιλό, ώστε να μη χάσουμε τη δυνατότητα δοκιμής και της πλέον δυσπρόσιτης στάσης στην εμπέδωση της Ινδικής φιλοσοφίας του κάμα-σούτρα, αποκαλύφθηκε, εντελώς ξαφνικά και αναπάντεχα, ότι η ζωωτροφές που οι τσομπαναρέοι τάϊζαν τα πρόβατα, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν δανεικές από τους γείτονες και πρέπει να πληρωθούν, εδώ και τώρα!!!!
Από πού; Αυτές γινήκαν γάλα, το γάλα έγινε τυρί, βούτυρο, γιαούρτι κι αυτά φαγώθηκαν. Κάποιοι, πιο επιτήδειοι, πιο νοικοκυραίοι, τα πούλησαν κι έβαλαν τα λεφτά στη Τράπεζα. Κάποιοι έκαναν και βίλες. Η κάθε κατάθεση κι η κάθε βίλα, είναι αυτού που την έχει. Δεν είναι όλων μας, ενώ τα λεφτά τα χρωστάμε όλοι μαζί, σοσιαλιστικά.

Τώρα, τι θα κάνουμε ;;

Πάνω στο ερώτημα, έφτασε κι η απάντηση, δια στόματος των τσομπάνων: «Οι γείτονες πρέπει να πάρουν τα λεφτά που τους χρωστάμε. Αυτό είναι το σίγουρο. Τώρα, τρόποι υπάρχουν. Θα τους βρούμε. Οι γείτονες είναι καλοί. Δεν θα μας πάρουν και το κεφάλι!! Νά. Προτείνουν να ξεπληρωθούν με κάποια επί πλέον δουλειά που θα κάνουμε (κάνετε) γι αυτούς. Λένε, δηλαδή, μετά το άρμεγμά μας (σας), εμείς (εσείς) τα πρόβατα, να δουλεύουμε (δουλεύετε) γι αυτούς, στα δικά τους τα χωράφια. Θα μας (σας) ζεύγουν, σαν βόδια ή σαν μουλάρια και θα τραβάμε (τραβάτε) το υνί ή το αλέτρι.
Και, κοιτάξτε, «μη σαν παίρνει από κάτω». Δεν θα είναι για πάντα αυτό. Για λίγα χρόνια μόνο θα το κάνουμε (κάνετε)». Αυτά τα σοφά είπαν οι τσομπαναρέοι κι αποσύρθηκαν στο κονάκι τους «να δουν πως θα το πάρουν» τα πρόβατα.

Το πρόβατο, όμως, είναι ζώο ευλογημένο απ’ τον Χριστό, που το πήρε και στην αγκαλιά του. Δεν πρέπει να το πειράζεις περισσότερο του δέοντος, γιατί μπορεί να γίνει και λύκος. Και οι τσομπαναρέοι, με τη συμπεριφορά τους και με τα ψέμματά τους, το έκαναν λύκο.

Και τώρα, ο λύκος ετοιμάζεται να μπεί στο μαντρί και να φάει τους τσομπαναρέους ως λαχταριστά πρόβατα. Και, προσοχή στη λεπτομέρεια: Ο λύκος έχει αρχίσει να πεινάει και «είναι και στον καιρό που σέρνει»… «Όποιος βγαίνει απ’ το μαντρί τον τρώει ο λύκος», είχε πεί ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

Τώρα, «όποιος δεν βγεί απ’ το μαντρί, θα τον φάει ο λύκος», (αφού πρώτα τον ξεσκίσει, συμπληρώνω εγώ).

Κοίτα πώς αλλάζουν τα πράγματα !!!…..

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Πανσέληνος του αυγούστου: εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών

Στο πλαίσιο εορτασμού της Πανσελήνου του Αυγούστου 2010, η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων θα ανοίξει τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών για το κοινό αύριο το βράδυ (της 24ης Αυγούστου), και συγκεκριμένα από τις 8.00 μμ - 12.30 μμ.

Στις 8.30 μμ θα πραγματοποιηθεί συναυλία έντεχνης ελληνικής μουσικής από το μουσικό σχήμα “Ίκαρος”, στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Θα συμμετέχουν οι μουσικοί Γιάννης Σούφρας, Χρήστος Βιζινιώτης, Θανάσης Κατσουλέρης και η τραγουδίστρια Ματίνα Μυλωνά, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Από το delphi.gr

Yπόδουλοι έλληνες ετοιμαστείτε να προσκυνήσετε τους... "νέους" αφεντάδες σας

Yποψήφιος στο Καρπενήσι ο Κώστας Μπακογιάννης

Χρεοκόπησαν την χώρα και παρουσιάζουν τώρα τα βλαστάρια τους
που θέλουν να πάρουν την σκυτάλη και να συνεχίσουν να κάνουν τις "συμπράξεις με τους ιδιώτες" και το νταραβέρι με τα κοινοτικά κονδύλια.

Δούλοι και υποτελείς υποδεχθείτε ευτυχείς και προσκυνήστε τα παιδιά και τα εγγόνια των αφεντάδων σας.


Η οικονομική ανάπτυξη δεν θα γίνει ποτέ ορατή στην τσέπη σας. Τα λίγα χρήματα που θα μείνουν στους Δήμους μοιράζονται από τώρα με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα τόσο στην Ευρυτανία όσο και στην Φωκίδα αλλά και στην Ελλάδα ολόκληρη.
Όλα αυτά θα ισχύσουν βέβαια αν αποδείξουμε ότι... είμαστε άξιοι μια τέτοιας μοίρας γιατί υπάρχει η πιθανότητα να εισπράξουν μια έκπληξη σαν και αυτή της κόρης του Γκελεστάθη.

Στο χέρι μας είναι.


Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Καρπενησίου ο Κώστας Μπακογιάννης

Δεν θέλω ουουού! Άγριο... κράξιμο στις διακοπές των πολιτικών

Φαίνεται ότι οι πολιτικοί μας, ή τουλάχιστον πολλοί εξ αυτών δεν τα περάσαν και τόσο ευχάριστα στις διακοπές τους.
Αν και προσωπικά διαφωνώ με τέτοιου είδους πρακτικές, δεν μπορώ να μη σχολιάσω το γεγονός ότι ο κόσμος αποδοκιμάζει... όπου σταθεί κι όπου βρεθεί πολιτικούς, βουλευτές και υπουργούς, ακόμη και τον πρωθυπουργό. Πράσινους και μπλε, όλοι ίδιοι είναι!
Το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι απαξιωμένο. Τα πρόσωπα των κομμάτων όπως όλα δείχνουν, όσο κι αν τα συγκαλύπτουν, είναι διεφθαρμένα. Ο κόσμος βαρέθηκε πια τις πρακτικές του παρελθόντος και ζητάει αξιοκρατία, ισονομία.
Θέλουμε άξιους ανθρώπους που θα ενδιαφέρονται μόνο για το καλό του τόπου και της κοινωνίας και όχι για τις τσέπες τις δικές τους και των κομμάτων που τους στηρίζουν...


Παπανδρέου
(από elliniki-grothia.com):

[...] Είμασταν παρόντες με τη γυναίκα μου σε ταβέρνα του νησιού (σ.σ. Πάρο) ένα βράδυ, όταν εμφανίστηκε ο Γιώργος με τη γυναίκα του, την ασφάλειά του και μερικούς τοπικούς παράγοντες της Πάρου.
Μόλις τον αντιλήφθηκε ο κόσμος -στην πλειοψηφία του νεολαία- άρχισε ένα παρατεταμένο "ΟΥΟΥΟΥ" εν χορώ, ενώ εκτοξεύονταν απίστευτες βρισιές που ούτε λέγονται ούτε γράφονται!
Κάποιοι πήγαν να τον πλησιάσουν, αλλά τον φυγάδευσαν αμέσως οι άνδρες ασφαλείας του κι έφυγαν άρον-άρον! Το περιστατικό είναι 100% αληθινό και συζητιέται πάρα πολύ στην Πάρο, με την έκδηλη και οργισμένη απορία "γιατί κανείς δεν μιλάει" γι'αυτό!
Γράψτε λοιπόν σας παρακαλώ, για να μάθει ο κόσμος πως εμείς οι Παριανοί ούτε μπάνια κάναμε μαζί με τον Παπανδρέου, ούτε τον καλωσορίζαμε όπως λένε στα κανάλια. Αντίθετα,τα άκουσε για τα καλά! [...]

Κουτρουμάνης (από dexiextrem.blogspot.com):

Της Παναγίας, στη Λευκάδα, στον Άγιο Ιωάννη, θαμώνες της ταβέρνας Τηλέγραφος, στην οποία πήγε για φαγητό, αποδοκίμασαν τον υφυπουργό εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ο οποίος θέλοντας να αποφύγει τα χειρότερα, δεν απάντησε, αλλά μπήκε στο αυτοκίνητό του και έφυγε από την ταβέρνα.

Σιούφας (από kourdistoportocali.com):

Στο "Μουράγιο", στην ταβέρνα της Πάρου, που φημίζεται για τους θαλασσινούς μεζέδες έγινε η διαπόμπευση του Δημήτρη Σιούφα. Τον έδιωξαν με σπρωξιές και βρισιές. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής απολάμβανε, κεφάτος, τους ακριβούς ψαρομεζέδες, όταν όπως γράφει ο Φρίξος Δρακοντίδης στο "Πρώτο Θέμα", άλλοι πελάτες της ταβέρνας κινήθηκαν προς το μέρος του και τον έλουσαν με κοσμητικά επίθετα. "Δεν ντρέπεσαι να τρως και θαλασσινά, ρε καραγκιόζη; Δε σου φτάνουν αυτά που έφαγες;".
Η εφημερίδα θυμίζει πως στο παρελθόν είχε αποκαλύψει τον ξαφνικό πλουτισμό του γιου του Δημήτρη Σιούφα, δικηγόρου Γιώργου Σιούφα, 35 ετών, που σε 4 χρόνια απέκτησε "δύο διαμερίσματα, οκτώ αποθήκες, τρεις θέσεις στάθμευσης στο Κολωνάκι, που σύμφωνα με τους μεσίτες της περιοχής, η συνολική εμπορική τους αξία αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ.
Μια επαγγελματική πορεία με ιλλιγγιώδη ανέλιξη, που συμπίπτει χρονικά με την εποχή όπου ο πατέρας του υπήρξε ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης Καραμανλή".

Ζαγορίτης (από iteanews.blogspot.com):

Όπως συνέβη με τις αποδοκιμασίες στο Σιούφα έτσι και στη Μεσσηνιακή Μάνη, στο χωριό της γυναίκας του τις Κιτριές, ένα πολύ όμορφο και γραφικό ψαροχώρι, ο Λευτέρης Ζαγορίτης μαζί με την σύζυγό του και μια παρέα φίλων έφαγε πολύ άγριο κράξιμο με αχαρακτήριστες εκφράσεις από παρέα φίλων που επισκέφτηκαν το χωριό και μένουν στην Αθήνα.
Όλα έγιναν στις 10 το βράδυ στην ταβέρνα "Σάντοβα", όταν ένας από την παρέα παρατήρησε ότι ο Ζαγορίτης έτρωγε ψητό αστακό. Από το τραπέζι που καθόταν τον χαρακτήρισε "λαμόγιο". Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζαγορίτης δεν απάντησε. Ο άνδρας της διπλανής παρέας επανήλθε αποκαλώντάς τον "λαδοπόντικα"!
Ο Ζαγορίτης αποχώρησε διακριτικά. Και το γέλιο που έπεσε στις παρέες δεν περιγράφεται.
Μετά από τις άγριες αποδοκιμασίες με πολύ σκληρές φράσεις και χαρακτηρισμούς, άλλαξε στέκι και τώρα συχνάζει στην ταβέρνα "Γαϊτανάρος" στις Κιτριές Μεσσηνίες. Κάθεται στην γωνία με την πλάτη στον τοίχο! Στην προηγούμενη ταβέρνα δεν τόλμησε να ξαναπατήσει. Οι πελάτες έκαναν παράπονα στον ιδιοκτήτη γιατί του επιτρέπει να τρώει εκεί! Δραματική κατάσταση!!!

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην περιοχή μας

Ενημέρωση: Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Υψηλός παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος
εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή μας, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα ανατολικά μας, ο κίνδυνος πυρκαγιάς εμφανίζεται πολύ υψηλός.
Προσοχή λοιπόν από όλους για να προστατέψουμε το βουνό μας.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς καλέστε 199.

Ο αετός: μαθήματα ζωής...

Την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση που ακολουθεί έστειλε ο κ. Γιάννης Πατσαντάρας, με την επισήμανση ότι θα ήθελε να το μοιραστεί με όλους μας, επειδή πιστεύει ότι η φύση μας διδάσκει με τον καλύτερο τρόπο.

Η παρουσίαση λέει ότι ο αετός είναι το μακροβιότερο από τα αρπακτικά πτηνά και ότι μπορεί να ζήσει μέχρι και 70 χρόνια. Για να ζήσει όμως τόσα χρόνια, πρέπει να πάρει μια σκληρή απόφαση όταν φτάσει 40 χρονών.
Όταν λοιπόν φτάσει τα 40, τα μακριά και ευέλικτα νύχια του, δεν μπορούν να αρπάξουν λεία για να τραφεί. Επίσης το μακρύ και κοφτερό ράμφος του, γίνεται πολύ κυρτό και δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Ακόμη, τα βαριά και γερασμένα φτερά του φορτωμένα με πυκνά πούπουλα, κολλάνε στο στήθος του και τον δυσκολεύουν να πετάξει.
Έτσι, πρέπει να πάρει μια μεγάλη απόφαση. Να περάσει μια πολύ επώδυνη διαδικασία αλλαγής που διαρκεί 150 μέρες, ή να πεθάνει.
Αν ο αετός θέλει να ζήσει, πρέπει να πετάξει στην κορυφή ενός βουνού και να παραμείνει στη φωλιά του. Εκεί, θα πρέπει να χτυπήσει το ράμφος του πάνω σε ένα βράχο μέχρι αυτό να αποκοπεί. Πρέπει να περιμένει μέχρι να φυτρώσει καινούργιο ράμφος και μετά θα αποκόψει τα νύχια του. Όταν φυτρώσουν τα καινούργια του νύχια, ο αετός αρχίζει να μαδάει τα γερασμένα του φτερά.
Αφού περάσουν λοιπόν 5 μήνες (150 μέρες), ο αετός με το καινούργια ράμφος, νύχια και φτερά, πραγματοποιεί τη διάσημη πτήση της Αναγέννησής του και ζει για ακόμη 30 χρόνια!

Το μάθημα ζωής λοιπόν που αποκομίζουμε από την περίπτωση του Αετού είναι ότι ζωτικής σημασίας αποφάσεις στη ζωή μας, εάν θέλουμε να επιβιώσουμε, πρέπει να τις ξεκινήσουμε με μια επώδυνη αρχικά αλλά ελπιδοφόρα διαδικασία αλλαγής. Επίσης μερικές φορές, πρέπει να απαλλαγούμε από παλιούς τρόπους ζωής και συνήθειες. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ, να ΖΗΣΟΥΜΕ το Παρόν και να προσδοκούμε σε ένα ελπιδοφόρο ΜΕΛΛΟΝ!


Με εκτίμηση
Γιάννης Πατσαντάρας.
Top