αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ντοκιμαντέρ για την οικονομία: Zeitgeist 2

Ένα ντοκιμαντέρ του 2008 που διαδόθηκε μέσω του ίντερνετ και χρόνο με τον χρόνο, γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Οι αλήθειες που δεν θέλουν να ξέρουμε, για τις τράπεζες, τις πολυεθνικές, τα νομισματικά ταμεία, την παγκοσμιοποίηση και πάει λέγοντας. Μια που το ΔΝΤ μπήκε στις ζωές μας, ας μάθουμε λίγα πράγματα για την παγκόσμια διακίνηση του χρήματος και την εκμετάλλευση των ανθρώπων.


Από το Βήμα Αλιάρτου

Μαξ Κάιζερ: η μαφία του Δ.Ν.Τ.

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα διασύρεται και λοιδορείται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Μαξ Κάιζερ, ένας από τους πιο ριζοσπαστικούς και τολμηρούς οικονομικούς αναλυτές, στέκεται στο πλευρό μας και μιλά ανοιχτά για «οικονομική μαφία» και «οικονομικούς τρομοκράτες» που οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή.
Γνωρίζοντας άριστα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς υπήρξε χρηματιστής στην Γουόλ Στρητ για περίπου 25 χρόνια, ο Μαξ Κάιζερ, που είχε προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια την οικονομική κατάρρευση της Ισλανδίας, ζητά την σύλληψη των τραπεζιτών της Goldman Sachs και προτρέπει τους Έλληνες να διεξάγουν δημοψήφισμα για την προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Παρατήρηση για την περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου

Του Γιώργου

Αγαπητέ ντελάλη, πολύ σύντομα.
Ενώ όλα κύλησαν άριστα στην περιφορά της Ιερής Εικόνας, ένα μόνο πράγμα προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε μένα και σε περίπου 20 επισκέπτες ξένους φίλους μου.
Καλά χθες δε φιλοτιμήθηκε ένας να ανάψει τα φώτα του Δημαρχιακού καταστήματος? Σκοτάδι πλήρες με τη σημαία τη γαλανόλευκη, στο παράθυρο του Δημαρχείου, χωρίς να φαίνεται!!
Είναι, θα μου πείτε, μια λεπτομέρεια η οποία όμως μας αδικεί όλους.
Δε θέλω να πω τίποτα άλλο, λόγω της ημέρας!
Τουλάχιστον μην επαναληφθεί!!!

Ευχαριστώ πολύ!!!

Αφιερωμένο στους εορτάζοντες

Χρόνια Πολλά

Χρόνια πολλά στους Γιώργους και στις Γεωργίες...
Χρόνια πολλά σε όλους τους αραχωβίτες...

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ανοιχτή επιστολή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεωργίου Ανδρέου

Προς

Τους κ.κ. Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Δελφών, Ιτέας, Γαλαξιδίου, Δεσφίνας


Ανοιχτή Επιστολή

Αξιότιμοι κύριοι

Σήμερα 23/4/2009, που γιορτάζουμε και τιμούμε, με τον ξεχωριστό τρόπο που μάθαμε και συνεχίζουμε, τον Αηγιώργη στην πόλη μας, ελπίζουμε πως θα ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή μας να συνοδεύσετε μαζί μας την λιτάνευση της ιερής εικόνας του. Θα σας καλοσωρίσουμε όπως πάντα και θα πιούμε ένα κρασί στην υγεία όλων και στο μέλλον, γιατί ίσως είναι η τελευταία φορά.

Είτε όμως έλθετε είτε όχι, είναι ευκαιρία να αναλογισθείτε ποια θα ήταν η θέση σας στις εκδηλώσεις της πόλης μας την ίδια ημέρα το 2011, στα πλαίσια του «Καλλικράτη», αν είχατε ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας, να ζητήσουμε από κοινού και ομόφωνα από την Κυβέρνηση την συνένωση των πόλεών μας σε έναν μεγάλο, βιώσιμο, δυναμικό Δήμο Δελφών στα πλαίσια της Φωκίδας. Δήμο με προοπτικές ανάπτυξης και το βλέμμα στο μέλλον. Την, ανιδιοτελή και δύσκολη για μας πρόσκληση και απόφαση αυτή , αφού δεν διεκδικούσαμε ούτε έδρα ούτε άλλα προνόμια και μάλιστα χάναμε την «βολή» και τις σχέσεις μας τόσα χρόνια στην Βοιωτία, αλλά και την ατράνταχτη επιχειρηματολογία μας για τους λόγους (ιστορικούς, γεωμορφολογικούς, οικονομικούς και αναπτυξιακούς κλπ.), την βιωσιμότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές του ενιαίου Δήμου των πόλεών μας. Κυρίως όμως την απλή σκέψη ότι μόνο η συναίνεση και η κοινή μας στάση και πρόταση θα είχε έστω μια ελπίδα να γίνει δεκτή από την Κυβέρνηση (σκεφθείτε την προβολή της συναινετικής συνένωσης στα πλαίσια των αντιδράσεων από τις βίαιες συνενώσεις που θα επακολουθήσουν). Την πρότασή μας αυτή αγνοήσατε επιδεικτικά, στον βωμό της αγωνίας και της επιδιώξεώς σας να διεκδικείτε, ο καθένας -ανεδαφικά- έδρα Δήμου και να μην αποτελέσετε «δημοτικά διαμερίσματα» του Δήμου Άμφισσας. Χάσατε και χάσαμε όλοι την ευκαιρία να δεσμεύσουμε με την κοινή μας πρόταση τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιτέα, όπου βρήκατε την ευκαιρία να προβάλετε ο καθένας τις διεκδικήσεις του, αγνοώντας και μη κάνοντας αναφορά στην πρότασή μας (πάλι καλά που δεχθήκατε να μιλήσει γιαυτήν ο Δήμαρχος Αράχωβας, που όπως έμαθα χειροκροτήθηκε από τον κόσμο – ανώφελα όμως γιατί η τοποθέτησή του έπεσε στο πηγάδι ως αίτημα μόνο της Αράχωβας)

Φαίνεται όμως κύριοι ότι χάθηκε η ευκαιρία αυτή για όλους μας και του χρόνου πρόσκληση για τον Αηγιώργη της Αράχωβας θα λάβει ο Δήμαρχος Άμφισσας, όπου οδεύετε ολοταχώς, από τον Δήμαρχο Λειβαδιάς, όπου οδεύουμε και εμείς ολοταχώς.

Αν και αυτό είναι το λιγότερο, γιατί διαβάζοντας το Σχέδιο Νόμου για τον Καλλικράτη και βλέποντας την σχεδόν παντελή απουσία ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των Τοπικών Συμβουλίων στα πλαίσια των ενιαίων Δήμων, κρίνω ότι οι Δήμοι μας θα μείνουν ακέφαλοι, έρμαια των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, που όπως είναι φυσικό θα κυριαρχείται και θα ελέγχεται από την μεγάλη πόλη της έδρας του.

Προσωπικά η στάση σας μου δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια λυπήθηκα για την κοντόφθαλμη, κατά την άποψή μου, αντιμετώπιση του θέματος και της Πρόσκλησης – Πρόκλησης που σας απευθύναμε.

Από την άλλη όμως θύμωσα, γιατί δεν αντιληφθήκατε ότι η πρόσκληση αυτή δεν ήταν παράκληση και δεν έγινε από αδυναμία ή άλλο ιδιοτελή για εμάς λόγο, γιατί ας μην κρυβόμαστε, η Αράχωβα έχει σήμερα τον δυναμισμό και την ανοδική αναπτυξιακή τροχιά και στο ισοζύγιο δούναι και λαβείν της πρότασής μας, εμείς θα σας δίναμε περισσότερο από ότι θα παίρναμε από εσάς. Και για να ξεκαθαρίσω το θέμα, η ανοιχτή επιστολή αυτή δεν έχει την έννοια της παράκλησης της τελευταίας στιγμής, γιατί δεν έχουμε διάθεση ή άλλο λόγο να παρακαλάμε κανέναν. Έχει την έννοια της καταγγελίας για να έχει καταγραφεί η στάση σας ως η ευκαιρία που χάθηκε, όταν στο μέλλον θα «κάνετε και θα κάνουμε ταμείο» των αποτελεσμάτων του Καλλικράτη. Αν και εύχομαι να διαψευσθώ από τα πράγματα, είμαι εξαιρετικά απαισιόδοξος.

Βέβαια, επειδή πρέπει να κάνω και προσωπική αυτοκριτική, μέχρι που διάβασα τις 300 σελίδες του Σχέδιου Νόμου για τον Καλλικράτη, είχα διαμορφώσει και εκφράσει την άποψη ότι για την πόλη μας, εναλλακτικά στην βασική μας ομόφωνη πρόταση για την συνένωση της Αράχωβας, με τους Δήμους σας στα πλαίσια της Φωκίδας και για την περίπτωση που δεν θα γινόταν δεκτή αλλαγή ορίων των υφιστάμενων νομών, θα είχαμε καλύτερη τύχη στα πλαίσια ενός μεγάλου Δήμου με κέντρο την Λειβαδιά. Πίστευα πως αυτό θα ενίσχυε την τοπική μας αυτοτέλεια, γιατί νόμιζα ότι οι εμπνευστές του Σχεδίου θα είχαν την πρόνοια και το μυαλό να μην επαναλάβουν τον «Καποδίστρια» και να δώσουν ουσιαστικές αρμοδιότητες στα Συμβούλια των Δήμων που συνενώνονται και δεν θα αποκεφάλιζαν και θα αποψίλωναν από αρμοδιότητες τις πόλεις, που υπήρξαν για δεκάδες χρόνια Δήμοι, όπως έγινε με τις Κοινότητες του Καποδίστρια. Όταν όμως είδα ότι τα τοπικά συμβούλια περιορίζονται να «εισηγούνται και προτείνουν» - μόνο - στο κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο, αναγνώρισα ότι έκαμα λάθος και ότι η ένταξη της Αράχωβας στο μεγάλο Δήμο Λειβαδιάς θα είναι για εμάς καταστροφική, όπως θα είναι και για εσάς της Άμφισσας. Η άποψή μου αυτή ενισχύεται και από πολλά άλλα σημεία του σχεδίου Νόμου, που είναι πρόχειρος, χωρίς σοβαρή μελέτη και κυρίως χωρίς στόχους και δυνατότητα να τους πετύχει (π.χ. δίνονται 250 περίπου αρμοδιότητες των πρώην Νομαρχιών στους Δήμους, αλλά το προσωπικό των καταργούμενων Νομαρχιών εντάσσεται αυτόματα στην νέα αιρετή Περιφέρεια. Για να γίνουν αυτές οι δουλειές π.χ. έκδοση οικοδομικών αδειών κλπ. χρειάζεται προσωπικό, πολύ προσωπικό, που πρέπει να προσληφθεί από το Δήμο, χωρίς να θεσμοθετούνται πόροι και άλλα πολλά. Τι οικονομία θα γίνει ένας θεός γνωρίζει).

Η τελευταία όμως διαπίστωση αναδεικνύει κ. Δημοτικοί Άρχοντες της όμορης Φωκίδας, ένα ακόμα σοβαρό επιχείρημα για το πόσο σωστά θα μπορούσε να λειτουργήσει ο μεγάλος Δήμος Δελφών στην περίπτωσή μας, με τα πληθυσμιακά μας δεδομένα που είναι σχεδόν αναλογικά. Κρίμα.

Εύχομαι, από καρδιάς, η χάρη και η ευλογία του Αηγιώργη της Αράχωβας να σας δίνει και να μας δίνει δύναμη φώτιση και κουράγιο. Καλως να ρθήτε στην Αράχωβα.

Αθήνα 23.4.2010

Γιώργος Δ. Ανδρέου, Δικηγόρος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αράχωβας.

Η ρήση της ημέρας

Μην εκτιμάς το χρήμα ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο απ’ ό,τι του αξίζει. Είναι πολύ καλός υπηρέτης, αλλά πολύ κακός κύριος.

Αλέξανδρος Δουμάς, 1802-1870

O Aλέξανδρος Δουμάς ο πρεσβύτερος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους μυθιστοριογράφους και δραματουργούς και αναμφισβήτητα ο πιο διαβασμένος συγγραφέας του 19ου αιώνα. Έζησε περιπετειώδη ζωή με πολλές οικονομικές μεταπτώσεις. Διέπρεψε στο ιστορικό μυθιστόρημα, εισήγαγε το ιστορικό δράμα στο θέατρο και άφησε ενδιαφέροντα κείμενα ταξιδιωτικών εντυπώσεων.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ο καιρός τις μέρες του Πανηγυριού

Του Νίκου Δαλαρούγκα

Η μεγάλη ώρα έφτασε και η Αράχωβα ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της για να τιμήσει τον Αφέντη της, τον Άγιο Γεώργιο. Μία εθνικοθρησκευτική εορτή που δεν συναντά κανείς σε άλλη περιοχή στην Ελλάδα, σημείο αναφοράς τούτος ο τόπος, άγια και ευλογημένα αυτά τα χώματα του Παρνασσού και είναι καθήκον μας και υποχρέωση να συμμετάσχουμε και να συνεχίσουμε την παράδοση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αυτές τις στιγμές, από το υποσυνείδητο βγαίνει ένα συναίσθημα το οποίο με κάνει πολύ περήφανο που είμαι Αραχωβίτης.
Στα του καιρού τώρα. Με λίγα λόγια ο καιρός θα είναι σχετικά καλός αυτές τις μέρες με κάποια διαλείμματα αστάθειας.
Αύριο Πέμπτη ηλιοφάνεια απο το πρωί, αραιές νεφώσεις το μεσημέρι που το απόγευμα ίσως παροδικά αυξηθούν και η θερμοκρασία σε καλά για την εποχή επίπεδα, γύρω στους 15-17 βαθμούς. Οι ετεροδημότες εξ Αθηνών, καλό είναι να ξεχάσουν το ότι κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα χωρίς μπουφανάκι, γιατί από πάνω υπάρχει και ένας Παρνασσός που θα μας δροσίζει με την παρουσία του.
Την Παρασκευή ημέρα ψησίματος, ο καιρός θα είναι πολύ καλός και οι παλιοί αν αντικρίσουν τίποτα σύννεφα προς την Γκιώνα (δυτικά) μην τρομάξουν, θα σταματήσουν εκεί, γιατί ο Άγιος θα κάνει τα κουμάντα του.
Βέβαια ένα μετεωρολογικό μοντελάκι, θέλει να μας τα κάνει λίγο μούσκεμα το πρωί άλλα οι πιθανότητες ελάχιστες. Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα.
Το Σάββατο φαίνεται να είναι μουντό, συννεφιασμένο και βροχερό κατα περιόδους, οπότε ίσως στα αγωνίσματα να υπάρχει κάποια δυσκολία. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.
Τέλος την Κυριακή (Χάλασμα), το πρωί ο καιρός θα ξεκινήσει αρκετά καλός, όμως κατά το Χάλασμα (τις απογευματινές ώρες δηλαδή) υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αστάθειας με την εκδλήλωση πρόσκαιρης μπόρας ή και καταιγίδας. Ας ελπίσουμε όμως η πρόβλεψη αυτή να πέσει όξω. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.
Να επισημάνω πώς η άνοιξη είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος για την Μετεωρολογία όσο αφορά τις προβλέψεις.

Να δεις που κάποτε...

Το τραγούδι της δεκαετίας

Το είδα στο Βήμα Αλιάρτου... Και συμφωνώ απόλυτα... Ακούστε το τραγούδι της δεκαετίας...

Η ρήση της ημέρας

Αχ, πού 'σαι νιότη που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος!

Κώστας Βάρναλης, 1883-1974, Λογοτέχνης και Ποιητής

O Κώστας Βάρναλης ήταν Έλληνας λογοτέχνης. Έγραψε ποιήματα, αφηγηματικά έργα, κριτική και μεταφράσεις. Τιμήθηκε το 1959 με το Βραβείο Ειρήνης του Λένιν.

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Σώπα!!!

Του Στέργιου Μπακολουκά

Αράχωβα-Καλλικράτης!!!
Αντιμετώπιση των Προβλημάτων του τόπου - Συμμετοχή των Κατοίκων στα Κοινά - Ατομική Συμπεριφορά.

Χθες το βράδυ, μεταξύ τσίπουρου και... καβουριού, σε μια παρέα φίλων, ανδρών και γυναικών, με εκπροσώπηση της νέας γενιάς από μια σπουδαία και φερέλπιδα νέα εκπαιδευτικό και με συμμετοχή στη συζήτηση ενός ακόμα... φίλου συνδαιτυμόνα, αλλά σε... ανοιχτή τηλεφωνική ακρόαση, μεταξύ των άλλων θεμάτων, τέθηκε και το ερώτημα γιατί οι συμπατριώτες μας, χωρίς να αποκλείουμε και τους εαυτούς μας, ΔΕΝ συμμετέχουν στα κοινά, ΔΕΝ εκφράζουν προσωπική άποψη για όλα αυτά τα προβλήματα που απασχολούν την Πόλη μας, ΔΕΝ εκτίθενται καταθέτοντας προσωπική άποψη, έστω και ελέγξιμη, ΔΕΝ παίρνουν το ρίσκο να βρεθούν στη «σέντρα» με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι απόψεις που εκφράστηκαν ήταν αρκετές και ενδιαφέρουσες. Κράτησα μόνο την επιθυμία όλων να εκφραστούν και να συμμετέχουν στα κοινά αλλά μόνον ως εδώ. Μόνον δηλαδή ως... νοητική θεώρηση, λειτουργία και συμμετοχή. Μάλιστα αυτό συνέβη περνώντας η ώρα και μετά από αντίστοιχη κατανάλωση του λυτρωτικού ντόπιου ποτού. Αργότερα μου ήρθε στο νου το υπέροχο Ποίημα του Μεγάλου Τούρκου Ποιητή (έχουν και οι Τούρκοι τέτοιους) Αζίζ Νεσίν, το οποίο μού έδωσε μια εξήγηση και... μια κάποια λύση στον όλο προβληματισμό, όχι όμως και πειστική.
Παρ’ όλα αυτά αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε. Ίσως προσθέσετε και τη δική σας άποψη.

Ακούστε στο τέλος και μία Εκπληκτική απαγγελία της Μαριέταs Ριάλδη, του ίδιου ποιήματος, για να το ευχαριστηθείτε ακόμα περισσότερο.

Καλή απόλαυση.

ΥΣ. 1) Η Πρότασή μου είναι, να το διαβάζετε και να το ακούτε ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα με αυτόν τον τρόπο γίνεται εκρηκτικό.
2) Αυτό το ποίημα θα ήθελα να το αφιερώσω σε αυτά τα νέα παιδιά της Αράχοβας που με τη χρήση της νέας τεχνολογίας (αυτού του χρήσιμου διαβολοπράγματος) κατάφεραν να ανοίξουν το ΙΧΩΡ της απομόνωσης και να μας δώσουν βήμα.

ΣΩΠΑ!!!... Ποίημα του Αζίζ Νεσίν

Σώπα, μη μιλάς, είναι ντροπή, κόψ' τη φωνή σου, σώπασε επιτέλους
κι αν ο λόγος είναι αργυρός, η σιωπή είναι χρυσός.
Τα πρώτα λόγια που άκουσα από παιδί, έκλαιγα, γέλαγα, έπαιζα, μου λέγαν:
«σώπα!».

Στο σχολείο μου κρύψανε την αλήθεια τη μισή,
μου λέγανε: «εσένα τι σε νοιάζει; Σώπα!»

Με φίλησε το πρώτο κορίτσι που ερωτεύτηκα και μου λέγανε:
«Κοίτα μην πεις τίποτα, σσσ... σώπα!»

Κόψε τη φωνή σου και μη μιλάς, σώπαινε.
Και αυτό βάσταξε μέχρι τα είκοσί μου χρόνια.

Ο λόγος του μεγάλου, η σιωπή του μικρού.
Έβλεπα αίματα στο πεζοδρόμιο,
«Τι σε νοιάζει εσένα;», μου λέγανε,
«θα βρεις το μπελά σου, σώπα!».

Αργότερα φωνάζανε οι προϊστάμενοι
«Μη χώνεις τη μύτη σου παντού, κάνε πως δεν καταλαβαίνεις, σώπα!»

Παντρεύτηκα, έκανα παιδιά, και τα 'μαθα να σωπαίνουν,
η γυναίκα μου ήταν τίμια κι εργατική και ήξερε να σωπαίνει.
Είχε μάνα συνετή, που της έλεγε: «Σώπα».

Σε χρόνια δίσεκτα οι γονείς, οι γείτονες, με συμβουλεύανε:
«Μην ανακατεύεσαι, κάνε πως δεν είδες τίποτα. Σώπα!»
Μπορεί να μην είχαμε με δαύτους γνωριμία ζηλευτή,
με τους γείτονες, μας ένωνε όμως, το «Σώπα!».

«Σώπα!» ο ένας, «σώπα!» ο άλλος, «σώπα!» οι επάνω, «σώπα!» οι κάτω,
«σώπα!» όλη η πολυκατοικία και όλο το τετράγωνο.
«Σώπα!» οι δρόμοι οι κάθετοι και οι δρόμοι οι παράλληλοι.
Κατάπιαμε τη γλώσσα μας... Στόμα έχουμε και μιλιά δεν έχουμε.
Φτιάξαμε το σύλλογο του «Σώπα!». Και μαζευτήκαμε πολλοί,
μια πολιτεία ολόκληρη, μια δύναμη μεγάλη, αλλά μουγκή!

Πετύχαμε πολλά, φτάσαμε ψηλά, μας δώσανε παράσημα,
τα πάντα κι όλα πολύ εύκολα, μόνο με το «Σώπα!».
Μεγάλη τέχνη αυτό το «Σώπα»!

Μάθε το στη γυναίκα σου, στο παιδί σου, στην πεθερά σου
κι όταν νιώσεις ανάγκη να μιλήσεις ξερίζωσε τη γλώσσά σου
και κάν' την να σωπάσει. Κόψ' την σύρριζα.
Πέτα την στα σκυλιά.
Το μόνο άχρηστο όργανο από τη στιγμή που δεν το μεταχειρίζεσαι σωστά.

Δεν θα έχεις έτσι εφιάλτες, τύψεις κι αμφιβολίες.
Δε θα ντρέπεσαι τα παιδιά σου και θα γλιτώσεις απ' το βραχνά να μιλάς,
χωρίς να μιλάς να λες «έχετε δίκιο, είμαι σαν κι εσάς»
Αχ! Πόσο θα 'θελα να μιλήσω ο κερατάς!

Και δεν θα μιλάς, θα γίνεις φαφλατάς, θα σαλιαρίζεις αντί να μιλάς.

Κόψε τη γλώσσα σου, κόψ' την αμέσως. Δεν έχεις περιθώρια.
Γίνε μουγκός.
Αφού δε θα μιλήσεις, καλύτερα να το τολμήσεις. Κόψε τη γλώσσά σου.

Για να είσαι τουλάχιστον σωστός στα σχέδια και στα όνειρά μου
ανάμεσα σε λυγμούς και παροξυσμούς κρατώ τη γλώσσά μου,
γιατί νομίζω πως θα 'ρθει η στιγμή που δεν θα αντέξω
και θα ξεσπάσω και δεν θα φοβηθώ και θα ελπίζω
και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω με ένα φθόγγο,
με έναν ψίθυρο, με ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει:
ΜΙΛΑ!


του Αζίζ Νεσίν (Τούρκου ποιητή)

Σώπα, μη μιλάς!

Προσαύξηση των απουσιών των μαθητών Λυκείου

Αγαπητέ Nτελάλη, δεν θα μπω στην διαδικασία και εγώ να αναφερθώ στην δουλειά σου αλλά από μεριάς μου θέλω να σου αποστείλω ένα μήνυμα που έστειλα στο ΥΠΕΠΘ με σκοπό την προσαύξηση των απουσιών που ανακοινώθηκε από το υπουργείο, αλλά μάλλον στην Αράχωβα δεν δουλεύουν τα φαξ του Λυκείου μας και ο Λυκειάρχης μας δεν έχει ενημερωθεί σχετικά για την προσαύξηση.

"Αγαπητοί διαχειριστές του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ΥΠΕΠΘ, θα ήθελα να με ενημερώσετε αν αυτό είναι εφικτό, για ποιο λόγο στο ενιαίο Λύκειο Αράχωβας Βοιωτίας δεν έχει ενημερωθεί ο διευθυντής-Λυκειάρχης (κ. Γεωργίου Ευθύμιος) για την προσαύξηση των απουσιών για το σχολικό έτος 2009-2010 με απόφαση της υφυπουργού κ. Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου?
Μήπως ο προαναφερθείς διευθυντής δεν θέλει σκόπιμα να ενημερώσει τους μαθητές για αυτήν την απόφαση? Παρακαλώ πολύ να προωθήσετε άμεσα το παρόν κείμενο στους αρμόδιους που είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση των σχολείων καθώς και στην β'βαθμια της Λιβαδειάς Βοιωτίας γιατί είναι συνυπεύθυνοι για αυτήν την "αμέλεια".
Το παρών κείμενο θα κοινοποιηθεί στα ΜΜΕ στις 23 Απριλίου εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από μέρους σας ως προς το θέμα που σας προανέφερα καθώς ο βαθμός προτεραιότητας στην υπουργική απόφαση είχε κριθεί ως "εξαιρετικά επείγον".
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Γ.Σ."

Η ανακοίνωση αυτή υπάρχει στο παρακάτω σύνδεσμο

Μήπως, λέω μήπως έχει παραγίνει το κακό φέτος με το Λύκειο Αράχωβας?? Μια με την πενταήμερη που δεν πήγαν τα παιδιά, τώρα αυτό με την προσαύξηση των απουσιών που δεν τους έχει ενημερώσει επίσημα ο Λυκειάρχης... Τι άλλο μπορούν να περιμένουν οι νέοι μας???
Ξέρω ότι το μήνυμα αυτό το στέλνω στα τυφλά χωρίς να ξέρω αν ο παραλήπτης είναι κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή ο ίδιος ο διευθυντής, εγώ απλά θα σταθώ στην ευσυνείδητη στάση που κρατάς με όλους...

Με φιλικούς χαιρετισμούς Γ.Σ.

Απάντηση Ντελάλη

Φίλε Γ. Σ.
Το βήμα αυτό είναι ελεύθερο και ανοιχτό για όλους, ιδιαίτερα δε για τους νέους. Δεν είμαι ο διευθυντής του Λυκείου, αλλά ακόμη κι αν ήμουν θα το αναρτούσα. Είμαι βέβαιος/η πως κάποια εξήγηση θα μπορέσει να μας δώσει ο Λυκειάρχης, δεν θέλω να πιστέψω ότι ολιγωρεί σε απόφαση της Υφυπουργού. Πρέπει να ξέρετε ότι για την εφαρμογή οποιασδήποτε απόφασης θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη εντολή, ένα επίσημο έγγραφο, ή σχετική διαταγή.
Όσον αφορά την απάντηση που ζητάς, θα έλθω σε επικοινωνία με το Λύκειο Αράχωβας και αφού ενημερώσω τον Λυκειάρχη κ. Γεωργίου, θα ζητήσω να μας απαντήσει.
Και μια συμβουλή προς όλους τους μαθητές: μη σταματήσετε ποτέ να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας...

Φιλικά
Ντελάλης

Το μεγάλο φαγοπότι των ομολόγων

Παραθέτω ένα δημοσίευμα από το press-gr.blogspot.com για να μη μας παραμυθιάζει κανείς για την "κρίση" της χώρας, την αγορά των ομολόγων και το ότι οι (αναπόφευκτες) θυσίες που κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πιάνουν τόπο.
Θα ήθελα και το σχόλιο του φίλου Στέργιου επ'αυτού, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα την ορολογία.

Πούλαγαν ομόλογα με... "αέρα" 10 ημερών!
Σάλος στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στραβά μάτια έκανε για πέντε μήνες ο Προβόπουλος. Τεράστια κέρδη από "σορταρίσματα" χωρίς... λεφτά για πολλές μέρες. "Ακύρωναν" τις εντολές σε περίπτωση χασούρας! Την "πλήρωσε" Διευθυντής της Τράπεζας
Μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο εσωτερικό της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με το καθεστώς διαπραγμάτευσης των ομολόγων, το λεγόμενο "σορτάρισμα".
Τι συνέβη; Παλαιότερα, η "εκκαθάριση" στη δευτερογενή αγορά και πώληση ομολόγων έπρεπε να γίνεται εντός τριών ημερών, το λεγόμενο Τ+3. Με απλά λόγια, μέσα στο τριήμερο μπορούσε να γίνει αγορά ή η πώληση χωρίς "εξόφληση". Χωρίς διακανονισμό των ανοικτών θέσεων και τακτοποίηση των οφειλών, δηλαδή με "αέρα" και χωρίς λεφτά ή μετοχές.
Περί τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, από τις 22 και μετά, το διάστημα αυτό αυξήθηκε, από τρεις, σε δέκα ημέρες. Δηλ. Τ+10. Έτσι, όσοι "έπαιζαν" ομόλογα μπορούσαν να πουλάνε και να αγοράζουν, χωρίς να κάνουν εξόφληση, για δέκα ημέρες. Πολύ μεγαλύτερο το περιθώριο, δηλαδή...
Τότε, έγινε κατά τις πληροφορίες και κάτι άλλο πολύ σημαντικό και περίεργο. Δόθηκε η δυνατότητα στους "παίκτες" να ακυρώνουν την αρχική εντολή αν μέσα στο δεκαήμερο αυτό έχαναν από την αξία του ομολόγου!
Δηλαδή, αντί να "πληρώσουν" τη διαφορά, τη χασούρα, η πράξη με το ομόλογο ήταν σα να μην έχει γίνει. "Ακυρωνόταν" η αρχική εντολή. Αν κέρδιζαν, καρπώνονταν τη διαφορά, το κέρδος, έχοντας απλώς παίξει "αέρα"!!!
Η τακτική αυτή συνεχίστηκε όλο το διάστημα που τα spreads εκτινάχθηκαν στα ύψη...
Οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι κάποια στιγμή επιχειρήθηκε αυτό το νέο καθεστώς να νομιμοποιηθεί με απόφαση, με πράξη, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου ο οποίος μέχρι τότε το ανεχόταν σιωπηρώς. Ο κ. Προβόπουλος δεν έβαλε την υπογραφή του, αλλά η ίδια πρακτική συνεχίστηκε ανεπίσημα επί μήνες κι ενώ η διεθνής κερδοσκοπία με τα ελληνικά ομόλογα οργίαζε...
Μόλις πριν λίγες ημέρες, σήμανε συναγερμός στην Τράπεζα, κατάλαβαν ότι το θέμα μπορεί να πάρει διαστάσεις σκανδάλου και με εντολή του κ. Προβόπουλου το Τ+10 έγινε Τ+1. Δηλαδή, διακανονισμό σε μία ημέρα. Πέντε μήνες στο μεταξύ είχε γίνει... πάρτι με τα ομόλογα!
Οι πληροφορίες λένε ότι μετά τον εσωτερικό σάλο που ξέσπασε υπήρξαν μετακινήσεις και κάποιου αρμόδιου διευθυντικού στελέχους της Τράπεζας. Αυτός μάλλον θα την "πληρώσει"...
Το θέμα όμως είναι να μάθουμε ποιοι επωφελήθηκαν και πόσα κέρδισαν από το Τ+10 όλο αυτό το διάστημα. Επίσης αν και πόσο επηρεάστηκε η άνοδος των spreads από αυτό. Τα ποσά πάντως είναι μεγάλα...

Η ρήση της ημέρας

Αν μπορείς να κρατάς την ψυχραιμία σου, όταν όλοι γύρω σου τα 'χουν χάσει, τότε πιθανότατα δεν έχεις αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Jean Kerr, 1922-2003, Αμερικανίδα συγγραφέας

Η Jean Kerr ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας. Είναι περισσότερο γνωστή για το χιουμοριστικό μπεστ-σέλερ "Please Don't Eat the Daisies" (Παρακαλώ μην τρώτε τις μαργαρίτες). Ήταν παντρεμένη με τον κριτικό θεάτρου Walter Kerr και μητέρα έξι παιδιών.
Η εικόνα είναι από το τεύχος Απριλίου 1961 του περιοδικού Time.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Casus belli για το δήμαρχο Λιβαδειάς αποτελεί η ανατροπή του σχεδιασμού του Καλλικράτη

Ο δήμαρχος Λιβαδειάς Δημήτρης Τσιφής, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής για το σχέδιο "Καλλικράτης":

Μετά και τη δημοσίευση (Έθνος της Κυριακής 18-4-2010) του νέου Αυτοδιοικητικού χάρτη για τη Βοιωτία και συγκεκριμένα για το νέο διευρυμένο Δήμο Λιβαδειάς που έχει πλέον «κλειδώσει» με τη συνένωση των Δήμων: Κορώνειας, Διστόμου, Δαύλειας, Αράχοβας και των Κοινοτήτων: Αντίκυρας και Κυριακίου, εκφράζω εκ μέρους όλων των πολιτών του Δήμου Λιβαδειάς, όλων των Δημοτικών παρατάξεων και όλων των φορέων, την πλήρη ικανοποίησή μας, προς τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
[...]
Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε κάτι διαφορετικό σχετικά με τη χωροθέτηση του νέου διευρυμένου Δήμου Λιβαδειάς. Τίποτα λιγότερο, αλλά και τίποτα περισσότερο, πέραν αυτού που έχει από χθες δημοσιοποιηθεί (Έθνος της Κυριακής 18-4-2010) και έχει πλέον «κλειδώσει».
Προειδοποιούμε όλους αυτούς που με στοχευμένες «διαρροές» επιχείρησαν και θα επιχειρήσουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις και «τετελεσμένα» σε βάρος της Λιβαδειάς και να ανατρέψουν τον υπάρχοντα σχεδιασμό, να σταματήσουν εδώ. Οποιαδήποτε αλλαγή στο δημοσιευμένο χάρτη, θα αποτελέσει «Casus belli». Τέλος, καλώ τους βουλευτές του Νομού μας να δηλώσουν παρόντες και παρούσες αυτή την ιστορική στιγμή για τη Λιβαδειά και να σταθούν αντάξιοι των περιστάσεων.

Από το orchomenos-press.blogspot.com

Αυτό είναι το βοιωτικό ποδόσφαιρο: κυνηγητό της Αράχωβας

Τις τελευταίες αγωνιστικές της Α' κατηγορίας παρακολουθούμε την μέγιστη σαπίλα.

Η ομάδα μας υφίσταται ένα απίστευτο κυνηγητό. Όλη τη χρονιά η εφημερίδα τα Νέα της Βοιωτίας μας κτυπά ανήλεα και ο εκδότης έρχεται στο γήπεδο την μια με περιπολικό, την άλλη αλλιώς, να προκαλέσει επεισόδια.
Τους τελευταίους αγώνες την ομάδα του Πήγασου, που διεκδικεί κι αυτή την σωτήρια της, την διαιτητεύει ο ίδιος διαιτητής και μετά από κάθε αγώνα της οι αντίπαλοι προπονητές δηλώνουν αηδιασμένοι.

Το Σάββατο που μας πέρασε, ο διαιτητής αυτός σφύριξε την λήξη του αγώνα στο 65. Έπαιζε η ομάδα των Άσπρων Σπιτιών (αήττητη στο γήπεδο της - μπράβο ρε μάγκες ασπροσπιτιώτες... ντροπή ρε) με τον Πελοπίδα που ήθελε την νίκη να σωθεί και την πήρε... Εντελώς τυχαία το επόμενο Σάββατο παίζει Πελοπίδας - Πήγασος... Μαντέψτε το αποτέλεσμα: 2 standard.

Ξαναρωτάω Στάθη κ.λ.π. Πώς προστατεύετε την ομάδα μας? Εισαγγελέας υπάρχει να τα διαβάσει αυτά?

Ένας φίλαθλος

Υ.Γ. Και μια τελευταία ερώτηση Στάθη. Ο γαμπρός μας Βαγγέλης Λέντας που τον ταΐζατε με χρυσά κουτάλια γιατί εγκατέλειψε την ομάδα μας 5 αγωνιστικές πριν λήξει το πρωτάθλημα. Ποιος τον προέτρεψε από Λιβαδειά μεριά;

Η ρήση της ημέρας

Το παιχνίδι με ανοιχτά χαρτιά ούτε αποδίδει ούτε έχει γούστο. Μιμήσου το Θεό που μας κρατάει σε εγρήγορση και αβεβαιότητα.

Baltasar Gracian, 1601-1658, Ισπανός Συγγραφέας

Ο Μπαλτάσαρ Γκρασιάν γεννήθηκε το 1601 και σε ηλικία δεκαοκτώ ετών έγινε δεκτός στο Τάγμα των Ιησουιτών. Συγγραφέας σύντομων εγχειριδίων πολιτικής συμπεριφοράς και έκφρασης, περιγραφής ιδανικών μορφών, αλλά και προσωπικών επιλογών (όπως το Χρησμολόγιο και Τέχνη της Φρόνησης), έχει υπογράψει το μακροσκελέστερο στην ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού συμβολικό μυθιστόρημα (El Criticon). Πέθανε το 1658, λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του: είχε καταδικαστεί για την τόλμη της σκέψης του.

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Φέρτε πίσω τα κλεμμένα

Το “Bring them back” είναι μια εκστρατεία ενημέρωσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Στην εποχή του internet και των social media, το bringthemback.org φιλοδοξεί να γίνει “τόπος συνάντησης” και να ενώσει τη φωνή, όλων όσων επιθυμούν τον επαναπατρισμό των γλυπτών και την αποκατάσταση των ιστορικών μνημείων της Ακρόπολης, με τεράστια αρχαιολογική, πολιτισμική και συναισθηματική αξία.
Υπάρχει η ιδέα της συγκέντρωσης 1.000.000 επώνυμων υπογραφών που θα αποτελέσουν το έρεισμα για την υποβολή αιτήματος για συζήτηση του θέματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στις σελίδες του bringthemback.org προβάλλονται όλες οι σχετικές πληροφορίες για τις ενέργειες που γίνονται ανά την υφήλιο π.χ. οι επίσημες θέσεις του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, του Βρετανικού Μουσείου, οι Διεθνείς επιτροπές, οι δράσεις οργανωμένων φορέων, ιδιωτών εθελοντών κ.α.
Στην προσπάθεια συμμετέχουν ενεργά η Έλενα Κατρίτση, ο Σπύρος Φωκάς, ο Νίκος Αλιάγας και ο Γιάννης Κασπίρης, οι οποίοι συνέβαλαν και στην δημιουργία του έξυπνου βίντεο της καμπάνιας. Παρακολουθήστε το...


Δείτε περισσότερα εδώ

Εφημερίδα "Έθνος": 4 δήμοι στη Βοιωτία, φάουλ το δημοσίευμα

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής (18/04/2010) στη Βοιωτία θα συσταθούν 4 δήμοι:
1. Λιβαδειάς, Κορώνειας, Κυριακίου, Αράχωβας, Διστόμου, Δαύλειας, Αντίκυρας.
2. Χαιρώνειας, Ακραιφνίου, Ορχομενού.
3. Αλιάρτου, Θεσπιέων, Θίσβης, Βάγιων.
4. Θήβας, Πλαταιών, Δερβενοχωρίων, Οινοφύτων, Σχηματαρίου.

Ωστόσο στο δημοσίευμα αναφέρεται εσφαλμένα ότι: "Στη Βοιωτία η εκκρεμότητα της τελευταίας στιγμής είναι αν η Θήβα θα αποτελέσει τον τέταρτο υπερδήμο ή αν τελικά μαζί με τις Πλαταιές θα γίνουν ο 5ος αυτόνομος δήμος του νομού. Αντιδράσεις υπάρχουν από την πλευρά της Αράχωβας, που χάνει την αυτονομία της."

Ούτε λόγος για συνένωση με το δήμο Δελφών...

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα "στη Φωκίδα οι αντιδράσεις εστιάζονται στους Δελφούς και στο αίτημά τους να μείνουν αυτόνομοι αλλά και στο παραλιακό Γαλαξίδι που αρνείται να απορροφηθεί από την Άμφισσα."

Από δημοσίευμα του Αράχωβας blog

Παιδότοπος στην Αράχωβα

Με χθεσινή (18/04/2010) ανάρτηση, ο lou έθεσε το θέμα "Σε ποιον παιδότοπο να πρωτόπαμε στην Αράχωβα!!!!???".
Μετά τη δημοσίευση των σχετικών σχολίων περί απουσίας παιδότοπου, έλαβα email από τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου "Αίγλη", ο οποίος με ενημέρωσε για τα ακόλουθα, τα οποία παραθέτω:

Αγαπητέ φίλε Ντελάλη, καταρχήν θα ήθελα να σε συγχαρώ για το έργο που επιτελείς.
Διαβάζοντας ένα σχόλιο σήμερα (περί παιδότοπου κλπ), καθώς και την απάντηση σου, θα ήθελα να σε ενημερώσω για να γνωρίζεις και όχι για λόγους διαφήμισης, ότι στην Αράχωβα η επιχείρηση μας (το ξενοδοχείο Αίγλη) έχει και παιδότοπο ανοιχτό για όλους και ειδικά για τους Αραχωβιτες, όλο τον χειμώνα καθώς επίσης και τεχνητό παγοδρόμιο όπου λειτουργεί όλο το χρόνο, πισίνα για τα παιδάκια και υπερεξοπλισμένο γυμναστήριο με προδιαγραφές που θα ζήλευαν τα γυμναστήρια τις Αθήνας, καφετέρια, εστιατόριο, spa, κλπ.
Από όλες αυτές τις επιχειρήσεις που είναι ανεξάρτητες από το ξενοδοχείο και μπορούν να δεχθούν όλο τον κόσμο, το μόνο που έχω αποκομίσει τα δυο χρόνια της λειτουργίας μας είναι η λάμψη διά της απουσίας όλων των Αραχωβιτων με εξαίρεση ελάχιστους μετρημένους στα δάχτυλα.
Άρα υπάρχει και παιδότοπος και πολλές άλλες δραστηριότητες για τα παιδάκια της Αράχωβας. Σου παραθέτω το παρακάτω link για να δεις και τον παιδότοπο και όλα τα αλλά που υπάρχουν (στην Αράχωβα).

Σύνδεσμος: youtube.com/watch?v=3n5bCimNLOA

Χαρά μας να σας δούμε και να σας εξυπηρετήσουμε όλους!

Φιλικά
Βαγγέλης Κούτρας

Ο θερμότερος μάρτιος από το 1880

Aπό το ΒΗΜΑ Online

Ο Μάρτιος του 2010 ήταν ο θερμότερος από τότε που άρχισε η επίσημη καταγραφή των θερμοκρασιών το 1880, ανακοίνωσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ)...
Ακόμα, το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν το τέταρτο πιο ζεστό πρώτο τρίμηνο έτους στην ιστορία.
«Συνθήκες θερμότερες των συνηθισμένων κυριάρχησαν στη Γη, ειδικά στη βόρεια Αφρική, τη νότια Ασία και τον Καναδά» αναφέρει ανακοίνωση της NOAA που αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στην άνοδο συνετέλεσε το φετινό μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Top