αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Το πείραμα

Από τον Ελεύθερο Πολίτη

Έλαβα αυτό το mail σήμερα το πρωί. Θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο να το διαβάσετε. Αξίζει τον κόπο.

Εξαιρετικά αφιερωμένο σε όσους κοιτάζουν, αλλά δε βλέπουν, σε όσους ακούν, αλλά δεν αφουγκράζονται σε όσους καταλαβαίνουν, αλλά δεν εννοούν. Σε όλους τους βιαστικούς της εποχής μας, σε όλους τους εργασιακά πολυάσχολους, σε όλους τους κουρασμένους, σε όλους τους αδιάφορους. Σε όλους εμάς που οι αισθήσεις μας δεν "πιάνουν" την ομορφιά γύρω μας, που δε βλέπουμε το πρόσωπο του άλλου, που γίναμε χλιαροί στην αγάπη!

Ουάσιγκτον. Σταθμός του μετρό. Ένα κρύο πρωινό τον Γενάρη του 2007. Έπαιξε έξι κομμάτια του Μπαχ για περίπου 45 λεπτά. Στο διάστημα αυτό, περίπου 2 χιλιάδες άτομα πέρασαν από το σταθμό, οι περισσότεροι καθ' οδόν για τη δουλειά τους.
Μετά από 3 λεπτά ένας μεσήλικας πρόσεξε ότι κάποιος έπαιζε μουσική. Βράδυνε το βήμα του, σταμάτησε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά προχώρησε βιαστικός για τον προορισμό του.
4 λεπτά αργότερα ο βιολιστής εισέπραξε το πρώτο του δολάριο: μια γυναίκα έριξε τα χρήματα στο κουτί του και χωρίς να σταματήσει συνέχισε το δρόμο της.
6 λεπτά, ένας νεαρός έγειρε στον τοίχο για να τον ακούσει, μετά κοίταξε το ρολόι του και συνέχισε να περπατά.
10 λεπτά, ένα αγοράκι 3 ετών σταμάτησε, αλλά η μητέρα του το έσυρε βιαστικά να συνεχίσει, καθώς το παιδί σταμάτησε για να δει τον βιολιστή. Τελικά η μητέρα έσπρωξε δυνατά το παιδί και το παιδί ξανάρχισε να περπατά γυρνώντας ολοένα το κεφάλι προς τα πίσω. Την ίδια αντίδραση είχαν και πολλά άλλα παιδιά. Όλοι, χωρίς εξαίρεση, οι γονείς τα πίεζαν να προχωρήσουν.
45 λεπτά: ο μουσικός συνέχισε να παίζει. Μόνον 6 άνθρωποι είχαν για λίγο σταματήσει. Περίπου 20 άτομα του άφησαν χρήματα χωρίς να διακόψουν το ρυθμό τους. Συγκέντρωσε συνολικά 32 δολάρια.
1 ώρα: τελείωσε το παίξιμο και μια σιγή απλώθηκε παντού. Κανείς δεν το πρόσεξε. Κανείς δε χειροκρότησε ούτε υπήρξε έστω κάποιο ίχνος αναγνώρισης.

Κανείς δεν το 'ξερε, αλλά ο βιολιστής ήταν ο Τζόσουα Μπελλ, ένας από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου. Έπαιξε ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια που έχουν ποτέ γραφτεί, με ένα βιολί αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Δύο μέρες νωρίτερα, ο Τζόσουα Μπελλ γέμισε ασφυκτικά ένα θέατρο στη Βοστώνη, σε συναυλία που η μέση τιμή του εισιτηρίου άγγιξε τα 100 δολάρια.
Πρόκειται για πραγματικό γεγονός. Ο Τζόσουα Μπελλ έπαιξε ινκόγκνιτο στο σταθμό του μετρό στα πλαίσια ενός κοινωνιολογικού πειράματος που οργάνωσε η Ουάσιγκτον Πόστ για την αντίληψη, το γούστο και τις προτεραιότητες των ανθρώπων. Το ερώτημα που προέκυψε: σε ένα ουδέτερο περιβάλλον και σε ακατάλληλη ώρα, μπορούμε να αντιληφθούμε την ομορφιά; Σταματούμε για να την απολαύσουμε; Αναγνωρίζουμε το ταλέντο όταν εκδηλώνεται σε ασυνήθιστα χωροχρονικά πλαίσια;

Ένα συμπέρασμα που πιθανώς μπορεί να εξαχθεί από το συγκεκριμένο πείραμα είναι: Αν δεν έχουμε ένα λεπτό για να σταματήσουμε και ν' ακούσουμε έναν από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου, να παίζει ένα από τα ωραιότερα κομμάτια που γράφτηκαν ποτέ, με ένα από τα ομορφότερα μουσικά όργανα... πόσα άλλα πράγματα χάνουμε άραγε;

Δείτε το σχετικό βίντεο...

Ερωτήσεις ενός αναγνώστη

Από τον lou

Γεια σου φίλε Nτελάλη.

Kαταρχήν καλή δουλειά, μπράβο σου.

3 θεματάκια απο τα πολλά:
1. Tι θα γίνει με την πλατεία Αλβανίας μπροστά στο περιπτερο του Μπάμπη???
2. Σε ποιον παιδότοπο να πρωτόπαμε στην Αράχωβα!!!!???
3. Η ντόλτσε βίτα θα παιχτεί κάτω απο το τραπέζι......!!!????

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

To blog troktiko για τους θανάτους των ζώων στην Αράχωβα

Δημοσίευση στο troktiko
(http://troktiko.blogspot.com/2010/04/blog-post_7050.html)

"Πάνω από 20 σκυλιά έχασαν τη ζωή τους αλλά και πολλές γάτες! Σήμερα το πρωϊ οι κάτοικοι αντίκρισαν παντού πτώματα και έχουνε εξαγριωθεί για το φρικτό γεγονός!
Οι φιλόζωοι παρακαλάνε το δήμαρχο εδώ και 1 χρόνο να ξεκινήσει πρόγραμμα στειρώσεων αλλά τίποτα. Θεωρεί ότι τα σκυλιά ζουν μια χαρά στο φυσικό τους περιβάλλον!!!
Τα πτώματα τα πήγαν στην χωματερή λες και είναι σκουπίδια.
Οπως καταγγέλουν οι κάτοικοι η δηλητηρίαση είναι κάτι που συνηθίζεται πρίν το καλοκαίρι καθώς έρχονται τουρίστες και δεν θέλουν να τα...βλέπουν!!!"

ANAΓΝΩΣΤΗΣ
-----------------

Σχετικά με "Γέμισε η Αράχωβα φόλες"

"Οι Δήμαρχοι διαχρονικά κοιτάνε να τα τρώνε από παντού και δεν έχουν δεήσει -πλην μεμονωμένων αλλά σπασμωδικών, άρα αναποτελεσματικών ενεργειών- να επενδύσουν μια φορά στη στείρωση.
Γιατί πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να τα σκοτώνουμε με αυτόν τον επαίσχυντο τρόπο και να τα πετάμε στις χωματερές λες και είναι άψυχα αντικείμενα και όχι πλάσματα του Θεού κι αυτά.
Η ανικανότητά μας καταδικάζει τα ζώα σε μια άθλια ζωή (ο μέσος όρος μιας αδέσποτης γάτας είναι 2 χρόνια). Τα αδέσποτα δε ζούνε σε κανένα φυσικό περιβάλλον, ζούνε στον άθλιο κόσμο που έχουμε δημιουργήσε εμείς!
Και εμείς καλά να πάθουμε που πληρώνουμε τις συνέπειες, αλλά αυτές οι αθώες ψυχές σε τι μας φταίνε; Φυσικά, στο τέλος πάντα μας νοιάζει η "καλαισθησία", οπότε φροντίζουμε να ομορφύνουμε κι άλλο το "ειδυλλιακό περιβάλλον" στο οποίο "ζούνε μια χαρά" κατά τους εκπροσώπους των ΟΤΑ, δολοφονώντας τα. Εύχομαι μετά από τα αίσχη που έπραξαν όσοι έριξαν φόλες, να κοιμηθούν ήσυχοι το βράδυ οι κάτοικοι του δήμου, γιατί συνέβαλαν και με το παραπάνω στον εξωραϊσμό της περιοχής τους."

ANAΓΝΩΣΤΗΣ

Η κατάρρευση της τεχνολογίας

Γράφει το Προσωπικό Απωθημένο

Πραγματικά κάτι τέτοιες στιγμές τις απολαμβάνω σε όλη τους τη ματαιοδοξία! Κομπάζουμε για τον ύψιστο τεχολογικό μας πολιτισμό, για τα επιτεύγματα της επιστήμης και για τα μεγαθήρια, αποτρόπαια αρχιτεκτονήματα των - και καλά - ανεπτυγμένων πόλεων, και αρκεί ένα... νέφος (ένα σύννεφο, καλέ!) για να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Όχι, δεν είμαστε υπεράνω της φύσης, ούτε Θεοί, ω κρετίνοι με υπερτροφικά εγώ, σας βαρεθήκαμε!
Η είδηση έχει ως εξής:

Ετοιμαστείτε: έρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...

Τι κάθεστε; Τη Δευτέρα έρχονται οι απεσταλμένοι των «δυνάμεων κατοχής», για να συζητήσουν με την κυβέρνηση τους όρους παράδοσης της χώρας στην φτώχεια και την εξαθλίωση! Δεν θα τους υποδεχτούμε...;


Προσλήψεις 70 ατομών στο Μουσείο Δελφών - αιτήσεις μέχρι και σήμερα

Από την Ι' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δελφών προκηρύσσονται:

Η πρόσληψη του παρακάτω εκτάκτου ωρομισθίου προσωπικού:
α) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 1320 ωρών και όχι μετά την 31η Δεκεμβρίου 2010:
- ΔΕ Φύλακες εργοταξίου ημέρας Δώδεκα (12)
- ΔΕ Φύλακες εργοταξίου νύχτας τέσσερεις (04)
- ΥΕ Καθαριστές Δύο (02)


β) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 990 ωρών:
- ΔΕ Φύλακες εργοταξίου ημέρας Σαράντα (40)
- ΔΕ Φύλακες εργοταξίου νύχτας τέσσερεις (04)
- ΥΕ Καθαριστές Οκτώ (08)


Όσοι επιθυμούν να προσληφθούν...

Η ρήση της ημέρας

Όταν ήμουν παιδί προσευχόμουν κάθε βράδυ για ένα καινούργιο ποδήλατο. Μετά κατάλαβα πως ο Κύριος δεν δουλεύει έτσι, οπότε έκλεψα ένα και του ζήτησα να με συγχωρέσει.

Emo Philips, Αμερικανός ηθοποιός και κωμικός

Ο Emo Philips (7 Φεβρουαρίου 1956) είναι Αμερικανός ηθοποιός και κωμικός, ο οποίος γεννήθηκε στο Σικάγο. Μεγάλο μέρος της standup comedy του πηγάζει από τη χρήση παραπροσδοκιών και μια συγκεχυμένη, παιδιάστικη παράδοση του υλικού του, κατά τρόπο που επικαλείται τη «σοφία» των παιδιών ή των αδαών.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Καλλικράτης: το (μη οριστικοποιημένο) προσχέδιο του χάρτη

Τις τελευταίες πινελιές στο χάρτη του «Καλλικράτη» που πρόκειται να παρουσιάσει στην πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη 20 Απριλίου βάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που από την Δευτέρα έχει συνεχείς επαφές με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να οριστικοποιήσει το χωροταξικό.
Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις ή τηλεφωνικές συνομιλίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ (τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση, τους υφυπουργούς Γιώργο Ντόλιο και Θεοδώρα Τζάκρη και το γενικό γραμματέα Δημήτρη Στεφάνου) με βουλευτές που πρόκειται να συνεχιστούν σε μεγάλη συχνότητα μέχρι και τουλάχιστον την Πέμπτη (σήμερα για παράδειγμα υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τους βουλευτές της Κρήτης και νομών της Θεσσαλίας, αύριο με τους βουλευτές νομών της Θράκης, της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ χθες και προχθές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών συνάντησε μεταξύ άλλων βουλευτές νομών της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας):

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:
- Στην Βοιωτία: 4-6 από 20
- Στην Εύβοια 7 από 27
- Στην Φθιώτιδα 7 από 24
- Στην Ευρυτανία 4 από 11
- Στην Φωκίδα 4 από 12
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών η μεγάλη πλειοψηφία των νομών της επαρχίας με τον "Καλλικράτη" δεν πρόκειται να ξεπερνούν τους έξι δήμους.

Από το www.aftodioikisi.gr

Η ηφαιστειακή στάχτη προκαλεί χάος

Εναέριο" χάος προκάλεσε το νέφος στάχτης που προέρχεται από την έκρηξη του ηφαιστείου του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ, στη νότια Ισλανδία. Καθηλωμένα τα αεροσκάφη σε πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Ο εναέριος χώρος της Βρετανίας, ο οποίος έχει κλείσει από τις 14:00 ώρα Ελλάδος, θα παραμείνει κλειστός έως αύριο στις 08:00 ώρα Ελλάδος ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας NATS.
Παράλληλα και η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, που είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι δεν αναμένεται επανάληψη των πτήσεων προς και από το αεροδρόμιο έως το νωρίτερο αύριο.
Στο μεταξύ αξιωματούχος του Βελγίου δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της χώρας θα κλείσει σταδιακά σήμερα, ξεκινώντας από το δυτικό τμήμα της χώρας, μέχρι τις 17:30 ώρα Ελλάδος, και θα παραμείνει κλειστός έως ότου περάσει το νέφος στάχτης.

"Ο εναέριος χώρος του Βελγίου θα κλείσει εντελώς έως ότου περάσει το νέφος με τη στάχτη", σημείωσε ο βέλγος υφυπουργός Συγκοινωνιών, Ετιέν Σούπ, χωρίς να διευκρινίσει έως πότε θα διαρκέσει η αναστολή των πτήσεων στη χώρα.
Παράλληλα και η ολλανδική αρχή ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της Ολλανδίας θα κλείσει σταδιακά το απόγευμα λόγω της άφιξης του νέφους στάχτης.
Την ίδια στιγμή και η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol ανακοίνωσε ότι αναμένει το κλείσιμο των εναέριων χώρων της ανατολικής Δανίας, της νότιας Σουηδίας, της Ιρλανδίας, του Άμστερνταμ, του Ρότερνταμ και των Βρυξελλών. Εξαιρείται ο εναέριος χώρες άνωθεν του ωκεανού.

Κλέφτες στην περιοχή μας

Ανώνυμη δημοσίευση

Τετάρτη απόγευμα και μπροστά σε 15 άτομα, 4 έγχρωμα άτομα διάφορων εθνικοτήτων (Παλαιστίνιοι - Βέλγοι - Γάλλοι) αφαίρεσαν κινητό και ταυτότητα από αυτοκίνητο.
Ακολούθησε καταδίωξη από τον παθόντα και σταμάτησαν και το τα έδωσαν πίσω ζητώντας συγνώμη σε σπαστά ελληνικά.
Κατόπιν ακολούθησε έλεγχος από την αστυνομία της Αραχωβας σε αυτούς -έπειτα από καταγγελία- και επάνω τους βρήκαν τουλάχιστον 3 σπαθιά.
Αυτή την στιγμή κρατούνται στο Α.Τ. Αραχωβας.

Η ρήση της ημέρας

Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να καταστρέψεις το παρόν με το να στενοχωριέσαι για το μέλλον.

Γούντυ Άλλεν, γ. 1935 Αμερικανός ηθοποιός & σκηνοθέτης

Γνωστός ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Ξεκίνησε σαν κειμενογράφος κωμικών της τηλεόρασης, συνέχισε σαν κωμικός stand-up και αργότερα πέρασε στον κινηματογράφο. Το 1977 κέρδισε το όσκαρ καλύτερης ταινίας για τον Νευρικό εραστή (Annie Hall) που υπήρξε η καλύτερη του στιγμή. Από τη δεκαετία του '80 γυρίζει σχεδόν μια ταινία κάθε χρόνο. Περισσότερο πάντως τον εκτιμούν στην Ευρώπη παρά στην Αμερική.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη

Του Φοίβου

(Με αφορμή την εύστοχη, ποιητική αναφορά του Ντελάλη στον Σεφέρη)

Ου νέμεσις τοιήδ' αμφί γυναικί Τρώας και εϋκνήμιδας Αχαιούς χρόνον πολύν άλγεα πάσχειν: αινώς αθανάτησι θεής εις ώπα έοικεν
(Ιλιάδα Γ, 156 - 8 ) .
Σημαίνουν αυτοί οι στίχοι: Χαλάλι, τόσοι παιδεμοί για μια τέτοια γυναίκα, στους Τρώες και στους Αχαιούς με τις καλές κνημίδες. Με τις αθάνατες θεές φρικτά μοιάζει στην όψη.

Αυτή είναι όλη και η μόνη περιγραφή που γίνεται της Ωραίας Ελένης από τον Όμηρο. Τα λόγια αυτά τα βάζει ο Όμηρος στο στόμα του Πρίαμου, ενός γέροντα εκατό χρονών ο οποίος είναι γεμάτος φρόνηση, γεμάτος ανθρώπινη σοφία, γεμάτος ανθρώπινη πείρα. Δε μιλάει ένας έφηβος που είδε μια ωραία γυναίκα και ξαφνικά κόπηκε στα δύο από έρωτα κεραυνό και δεν ξέρει τί λέει.

Μιλάει ένας φρόνιμος άνθρωπος. Είναι εκείνος που θα είχε κάθε λόγο να μιλήσει με οργισμένο τρόπο, να βρίσει δηλαδή, και να ελεεινολογήσει και να ατιμάσει την Ελένη. Γιατί αυτή είναι η αιτία της συμφοράς του λαού του.

Απλά και μόνο να θυμίσουμε το γεγονός ότι ως τη στιγμή εκείνη, στο δέκατο χρόνο του πολέμου που γίνονται αυτά, ο Αχιλλέας είχε σκοτώσει είκοσι παιδιά, του Γέρου Πρίαμου. Επομένως, η γνώμη που έπρεπε να έχει ό γέρο Βασιλιάς, γι' αυτή τη γυναίκα, που ήταν η πέτρα του σκανδάλου δεν θα έπρεπε να είναι και η καλύτερη. Και όμως, έμμεσα συνάγεται το τί γυναίκα πρέπει να ήτανε, για να μιλάει αυτός ο φρόνιμος και ο πολύπαθος άντρας, έτσι, για την Ελένη.

Ο Όμηρος ΔΕΝ μας δίνει κανένα συγκεκριμένο φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό για την Ελένη. Τι σημαίνει αυτό; Εδώ είναι η επίνοια και η εφεύρεση του Ομήρου. Την άφησε την Ελένη να την πλάσει ο καθένας μας όπως θέλει, με τη φαντασία του. Δεν περιόρισε την ομορφιά της σε περιγραφές, δεν την έκανε πεπερασμένη, που σημαίνει ότι της άφησε το στοιχείο του απείρου. Την έκανε σύμβολο ομορφιάς σε όλους τους αιώνες. Αυτό το πράγμα κάνει ο Όμηρος εδώ. Δεν μιλάμε για κορυφές πλέον, αλλά για μία ακραία μορφή ομορφιάς. Μιλάμε για ύψος. Και στο ύψος δε βρίσκουμε άκρη. Ανοιγόμαστε σε μια άπειρη διάσταση. Είναι δηλαδή μια εφεύρεση, ένα τρικ, αν θέλετε, που επινόησε ο Όμηρος με την Ελένη, για να προεξοφλήσει ότι και στο μέλλον δε θα γεννηθεί γυναίκα ωραιότερη από αυτή.

Αυτή λοιπόν τη φοβερή αλλά και τραγική ομορφιά της Ελένης, την...

Η ρήση της ημέρας

Μπορεί να έχουμε έρθει όλοι με διαφορετικά καράβια, αλλά είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα τώρα.

Martin Luther King, 1929-1968, Αφροαμερικανός ηγέτης

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ήταν Βαπτιστής διάκονος και ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Το 1964 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ για τον αγώνα του κατά των φυλετικών διακρίσεων μέσω κοινωνικής ανυπακοής και άλλων μέσων χωρίς τη χρήση βίας.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέμφις της Πολιτείας Τεννεσί.

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Παρέμβαση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γεώργιου Δ. Ανδρέου

Του Γεώργιου Δ. Ανδρέου, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

Αγαπητέ Ντελάλη


Αύριο Τετάρτη 14/4/010 και ώρα 18.00 έχουμε συνάντηση η Επιτροπή Πανηγυριού στην αίθουσα του Παλαιού Σχολείου. Την συνάντηση θα τιμήσει με την παρουσία του και ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Θηβών και Λεβαδείας κ.κ.. Γεώργιος, που είχε από καιρό εκφράσει σχετική επιθυμία. Ως γνωστόν με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συστάθηκε η Επιτροπή (αναρτήθηκε ολόκληρη) όσοι δημότες έχουν διάθεση να βοηθήσουν και παρίστανται είναι αυτόματα μέλη της Επιτροπής.

Επειδή όμως μέλη είναι και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο και έχουμε εξελίξεις για τον Καλλικράτη (επίσκεψη Δημάρχου στην Ιτέα και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλο, δημοσιοποίηση ολόκληρου του Σχεδίου Νόμου για τον Καλλικράτη – εκτός από το χωροταξικό των νέων Δήμων, συναντήσεις του Δημάρχου στην Αθήνα για το θέμα), θεωρώ προσωπικά ότι είναι μια ευκαιρία να ενημερωθούμε όλοι –άτυπα- και να ανταλλαγούν απόψεις. Με την ευκαιρία προσπάθησα με κόπο να διαβάσω το σχέδιο Νόμου του Καλλικράτη ( 285 άρθρα – 298 σελίδες) και είδα πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα όπως π.χ. την αναφορά καμιά 30αριά φορές της λέξης «Νομός» που υποτίθεται ότι καταργείται με την δημιουργία της αιρετής Περιφέρειας κ.α. πολλά και χρήσιμα για τις αποφάσεις μας για το θέμα. Σημαντικό επίσης θεωρώ το γεγονός ότι στις ομιλίες τους στην Ιτέα οι Δήμαρχοι Δελφών και Ιτέας διεκδίκησαν έδρες αυτοτελών Δήμων και ούτε κιχ για την πρόταση της Αράχωβας. Μας έχουν γραμμένους δηλαδή με απλά λόγια.

Η παρέμβασή μου αυτή ας θεωρηθεί πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Αθήνα 13.4.2009

Γιώργος Δ. Ανδρέου, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ευτυχώς που... έχουν επίτιμο δημότη τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

Από το Στέφανο

Θα αναρωτηθεί κανείς τις σχέση έχουν οι φωτογραφίες των σκουπιδιών σε μια σελίδα που ασχολείται με αγροτικά θέματα. Ο λόγος που δημοσιεύουμε τις φωτογραφίες είναι απλός.
Όταν λέμε ανάπτυξη της υπαίθρου αυτή δεν μπορεί να εννοηθεί όταν το πρόσωπο μιας επαρχιακής -παραλιακής πόλης παρουσιάζει την εικόνα που βλέπετε. Το φωτορεπορτάζ του Agroschannel αποκαλυπτικό.
Ώρα 13.00. Η βόλτα στον μικρό πεζόδρομο προκαλεί όσο και εάν ο επισκέπτης θέλει να δει την "Όμορφη" πλευρά της περιοχής. Προχωράμε και φτάνουμε μέχρι την μαρίνα που στοίχισε εκατομμύρια ευρώ.
Σκουπίδια, βαρέλια, σπασμένα παγκάκια. Και το χειρότερο αντι να λειτουργεί έχει γίνει χώρος στάθμευσης, σκουπιδότοπος. Οι εικόνες δεν άλλαξαν μέχρι αργά το απόγευμα.
Ένα μικρό γκρουπ Ιαπώνων έβλεπαν τα σκουπίδια με την θλίψη ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους δείχνοντας με τα χέρια τους την αποκαρδιωτική εικόνα. Και όλες αυτές οι εικόνες στις αυλές των καταστημάτων – εστιατορίων – καφετεριών. Και όμως ένα φαράσι δεν βρέθηκε. Εάν μάλιστα οι Ιάπωνες μάθαιναν ότι πριν από 48 ώρες ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης έγινε και επίτιμος δημότης αυτής της πόλης με την κοινή λογική σίγουρα θα ένιωθαν περισσότερο άσχημα.
Κύριε Πάγκαλε δεν ξέρουμε τι είπατε και τι συζητήσατε με τους πολίτες του Νομού και της Πόλης. Τώρα σαν επίτιμος δημότης Ιτέας, μήπως κάποιος από το γραφείο σας θα πρέπει να μιλήσει με τον ή τους υπεύθυνους.

Πηγή: agroschannel.com και amfissapress.gr

Δείτε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες στα παραπάνω site.

Νέες καταληκτικές ημερομηνίες Α.Π.Δ.

Του Τάκη Γρανιτσιώτη

Σας ενημερώνουμε ότι για περίοδο απασχόλησης από 01/01/2010 και εφεξής οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής ΑΠΔ Κοινών Επιχειρήσεων έχουν αλλάξει.
Παρακαλούμε ενημερωθείτε για τις νέες καταληκτικές ημερομηνίες από τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.ika.gr/gr/infopages/news/apdsubdates_10.cfm.
Αναλυτικές πληροφορίες δημοσιεύονται στην εγκύκλιο '19/2010' της Δ/νσης Ασφάλισης και Εσόδων την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από την ενότητα 'Εγκύκλιοι' της ιστοσελίδας του ΙΚΑ.

Το όνειρο ενός γελοίου

Το άρθρο αυτό αποτελείται από 2 μέρη: το πρώτο μέρος που είναι το κείμενο αποτελεί κομμάτι του δεύτερου μέρους που είναι το βιβλίο "Το όνειρο ενός γελοίου" του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι.

Στον κόσμο υπάρχουν, 2 κατηγορίες ανθρώπων:
1) οι αγνοί, οι τίμιοι, οι αγαθοί, οι "γελοίοι"
2) οι "έξυπνοι", οι "πονηροί", οι "πολυμήχανοι", οι "προικισμένοι" (όλα εντός εισαγωγικών).

Η ανάρτηση αυτή αφορά τη δεύτερη κατηγορία ανθρώπων, είναι όμως αφιερωμένη στην πρώτη.

Για να διαβάσετε...

Η ρήση της ημέρας

Πνίγεσαι όχι αν πέσεις στο ποτάμι, αλλά αν παραμείνεις βυθισμένος σ' αυτό.

Πάουλο Κοέλιο, γ. 1947, Βραζιλιάνος συγγραφέας

Ο Πάολο Κοέλιο (πορτ. Paulo Coelho, προφ. Πάουλου Κοέλιου) είναι βραζιλιάνος συγγραφέας.
Πολλά από τα έργα του έχουν μία ιδιαίτερη και μυστικιστική ατμόσφαιρα, ενώ πολύ σύνηθες θέμα τους είναι η αφοσίωση σε ένα στόχο και η επίτευξη των ονείρων. Έχει πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια βιβλία σε ολόκληρο τον κόσμο και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριανταοκτώ γλώσσες. Του έχουν απονεμηθεί πολλά λογοτεχνικά βραβεία από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας υποψηφιότητας για το περίφημο Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο του Δουβλίνου για το "Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει".

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Παρέμβαση του Στάθη Γιανέλλου

Του Στάθη Γιανέλλου

Αγαπητέ Ντελάλη-ισσα χρόνια πολλά και Χριστός ανέστη.

H επί 15ήμερον άδεια μου στην Αράχοβα με αποξένωσε λίγο από το blog αφού η έξυπνη πόλη και το ίντερνετ δεν έφθασαν ακόμη στον Αη Γιώργη.
Παρ' όλα αυτά διάβασα όλα τα άρθρα και τις ενδιαφέρουσες προτάσεις και χαίρομαι που ο ντελάλης έγινε αφορμή να ανοίξει ο διάλογος έστω και ανώνυμος.
Πιστός στην υπόσχεση μου θα περιμένω να τελειώσει ο Καλλικράτης για να τοποθετηθώ στα υπόλοιπα δημοτικά γιατί αυτή την στιγμή προέχει να΄μαστε ενωμένοι.
Επειδή όμως με πληροφόρησαν για κάποιες υβριστικές αναφορές από ανώνυμο ή πονηρό ή Απόστολο Κουκλάρη (ειρήσθω εν παρόδω το όνομα αυτό υπάρχει μόνο στη Ρόδο) έχω να πω τα εξής: όταν παραιτήθηκα από τα αξιώματα καταγγέλλοντας... όταν έβγαλα την εφημερίδα ήξερα τι με περίμενε γιατί όταν πας να σπάσεις το απόστημα πύον θα βγάλει.
Το μονό που έχω να πω μέχρι να έλθει η ώρα είναι βαράτε όσο θέλετε σπιούνοι! Δεν φοβάμαι τίποτα γιατί είμαι καθαρός. Τα υπόλοιπα πολύ σύντομα... Και κάντε το κόπο ελατέ στα δημ. συμβούλια να δείτε τα αφεντικά σας.
Και μια παράκληση φίλε ντελάλη: τα υβριστικά άρθρα που αναφέρονται σε μένα θέλω να τα δημοσιεύεις αυτούσια... Άλλωστε γράφονται στο ίδιο σημείο κάθε μέρα το μεσημέρι.
Ένα σχόλιο μονό για τη λέξη Ρουμελιώτης. Η αγάπη στο χωριό δεν αποδεικνύεται από το τι γράφει ο λογαριασμός της ΔΕΗ αλλά από τη διάθεση για προσφορά και βοήθεια καθημερινώς στο χωριό, στους συλλόγους, στη νεολαία μας.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Απάντηση Ντελάλη:

Αγαπητέ Στάθη

Ευχαριστώ για τις ευχές σου. Σου τις ανταποδίδω.
Σχετικά με την παράκλησή σου, λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να συμμετάσχω σε ανόητα παιχνίδια ορισμένων υβριστών που τίποτε δεν προσφέρουν. Δεν θα επιτρέψω υβριστικά σχόλια από και προς κανέναν. Ασφαλώς ούτε και προς εσένα. Δεν το επιτρέπω από σεβασμό σε όλους.
Η πρότασή σου να δημοσιεύω όλα τα σχόλια που γίνονται για σένα, ακόμη και τα υβριστικά, η οποία σε τιμά, καταγράφεται και μπορεί να αξιολογηθεί από όλους.

Με εκτίμηση
Ντελάλης

Ρουμελιώτης και Αράχωβα

Του Βαγγέλη Οικονομάκη

Ρουμελιώτης (κυρ): Ο κάτοικος της Ρούμελης (Στερεάς Ελλάδος).

Ρουμελιώτης (μετ): Ο Αραχωβίτης την καταγωγή μη μόνιμος κάτοικος Αραχώβης ο οποίος την επισκέπτεται γενικά κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα όπως επίσης και το καλοκαίρι. Λέγεται συνήθως υποτιμητικά κυρίως όσον αφορά την γνώση τους για τα πολιτικά θέματα του χωριού, ενασχόληση τους με τα κοινά κλπ.

Η ανάπτυξη που είχε η Αράχωβα κυρίως από τον τουρισμό βοήθησε ώστε ο χαρακτηρισμός να ψιλοξεχαστεί, τώρα σε σχετικά χαλεπούς καιρούς απ' ότι βλέπω ο χαρακτηρισμός επανέρχεται.
Ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας για την έννοια και όρο Ρουμελιώτης θα πρέπει να παραλεχθεί το μάλλον η ήττον τα έξης:
1. Εξακολουθεί να είναι δημότης και να πληρώνει δημοτικά τέλη, νερό κλπ.
2. Εξακολουθεί να πληρώνει για την ύδρευση του ελαιώνα αν και οι δικές του ελιές είναι μονίμως απότιστες σε αντίθεση με των μονίμων κατοίκων.
3. Χρηματοδοτεί την καλλιέργεια της ελιάς ανεξαρτήτως του κόστους λαδιού.
4. Δεν έχει άμεσα οικονομικά συμφέροντα με τα μικρά δρώμενα στο χωριό.
5. Γενικά χρηματοδοτεί όσες δραστηριότητες αναπτύσσει με πόρους που δεν παράγονται στο χωριό αλλά είναι εισαγόμενοι και μάλιστα από εκτός τουρισμού πήγες.
6. Είναι ωφελημένος από την ανάπτυξη (Αύξηση της αξίας γης) αλλά σίγουρα λιγότερο από τους μόνιμους κατοίκους.

Η φυγή από τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο καθένας στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι συνειδητή επιλογή αλλά επιλογή ανάγκης, επιλογή αναζήτησης ή επιλογή συγκυρίας.
Δεν ξέρω για άλλες γειτονιές αλλά στην Μπαμπασούκα πολλά σπίτια είναι ακατοίκητα και ανήκουν στους Ρουμελιώτες.
Πιστεύω δε πως είναι ένα ζωντανό ακόμα κομμάτι της κοινωνίας του χωριού, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους από την στιγμή που νοιώθει τον καημό και τον πόνο του τόπου. Η απόσταση βοηθά στο να βλέπουν αποστασιοποιημένοι τα προβλήματα και να την είναι μέρος τους, και η όποια ειρωνική διάθεση στον όρο δεν τους ταιριάζει.

Υπάρχει ένα μέρος στο Ρίο Οντάριο όπου τα όνειρα παρηγορούν τις αναμνήσεις.
(Στίχος από τραγούδι Neil Young)

B. Οικονομάκης

Αχός Αράχωβας (τεύχος Μαρτίου)

(Σύνδεσμο για την ανάρτηση με τον Αχό μπορείτε να βρείτε και στην μπάρα αριστερά, στην ενότητα Σύνδεσμοι).

Πλοήγηση
Για την πλοήγηση κλικ στην εικόνα για πλήρη οθόνη (fullscreen). Αφού μπείτε σε πλήρη οθόνη πατήστε κλικ αριστερά - δεξιά για εναλλαγή των σελίδων. Επιπλέον κλικ κάνει zoom in, από όπου μετακινείστε με το ποντίκι πάνω - κάτω.




Ευχαριστώ τον Αχό για τη φιλοξενία που μου πρόσφερε...

Ντελάλης

Η ρήση της ημέρας

Δείχνει μέτριες ικανότητες το να πιάνεις τους άλλους κορόιδα.

Marquis de Vauvenargues, 1715-1747, Γάλλος γνωμικογράφος

Γάλλος συγγραφέας της εποχής του διαφωτισμού, που πέθανε σε ηλικία μόλις 32 ετών. Φίλος του Βολταίρου στη διαμάχη του με τον Πασκάλ, συμφωνεί μαζί του στην απόρριψη κάθε μεταφυσικής θεώρησης του κόσμου, αλλά υπερασπίζεται τις αρχές του κλασικισμού απέναντι στην καταχρηστική εξουσία του ορθολογισμού και στην "επιπολαιότητα" του εγκυκλοπαιδικού πνεύματος.

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Σχέδιο Καλλικράτης και τελευταίες ενέργειες του Δημάρχου Αραχώβης

Προς ενημέρωση των συμπολιτών μας, δημοσιοποιούμε την τελευταία αλληλογραφία που είχαμε με τον κ. Δήμαρχο Αραχώβης και η οποία αφορά, την συνάντησή του με τον κ. Πάγκαλο στην Ιτέα την 10/4/2010.
(Τηρήθηκε η χρονολογική σειρά και η αρχική διατύπωση)

e-mail Πολιτών της 11/4/2010

Κυριακή 11/4/2010

κ. Δήμαρχε.
Επειδή δεν ξέρουμε με ποιον άλλο τρόπο μπορούμε να ενημερωθούμε, εμείς και οι συμπολίτες μας, παρά μόνο με την χρήση του προσωπικού σας mail, όπως άλλωστε εσείς μας προτρέψατε, θα θέλαμε να μας κατατοπίσετε για την χθεσινή σας παρέμβαση προς τον κ. Πάγκαλο στη συγκέντρωση της Ιτέας σχετικά με τον «Καλλικράτη». Επίσης θα θέλαμε να μας μεταφέρετε και τις τοποθετήσεις των Δημάρχων, Δελφών και Ιτέας για το ίδιο θέμα στα πλαίσια της παλιότερης συμφωνίας για συνένωση που κάνατε. Υπήρξε αναφορά, υποστήριξης και δημόσια αποδοχή από αυτούς;
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση
Μπακολουκας Σ.
Οικονομάκης Β.
Στυλιάρης Σ.

e-mail Δημάρχου Αραχώβης Γεωργίου Ανδρέου-Λεόντιου, της 11/4/2010

Στη συνάντηση πήγαμε με τον κ. Γεωργακό, ο κ. Κοκοβός ήταν ασθενής. Η αίθουσα του "Κυριακοπούλιου" ήταν ασφυκτικά γεμάτη και με πολλούς όρθιους. Η Ιτέα ζήτησε να παραμείνει έδρα του παραλιακού Δήμου Δελφών Δεσφίνας, Γαλαξιδίου.
Όταν πήρα το λόγο και ανέφερα ότι και εμείς έχουμε πάρει ομόφωνες αποφάσεις για να ενταχθούμε σε αυτό το Δήμο, με κέντρο τους Δελφούς, όλοι οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν έντονα.
Ανέφερα τους γνωστούς λόγους με τους οποίους συμφώνησε και ο κ. Πάγκαλος.
Για το θέμα των ορίων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν αποτελούν τις "Δέκα Εντολές" και μάλιστα σαν πρώτη αντιμετώπιση είπε ότι εδώ περιφερειακά μπορεί να προβλεφθεί να γίνεται, από τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη.
Του επιδώσαμε και υπόμνημα. Συμπερασματικά φύγαμε με την άποψη ότι το θέμα το συζητάμε.
Από Δευτέρα έχω προγραμματίσει σειρά επαφών με τον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο, υπουργούς και επώνυμους οικιστές.

Απαντητικό e-mail Πολιτών της 11/4/2010

Κ. Δήμαρχε συγχαρητήρια.
Νομίζουμε ότι είσαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για την εκπροσώπηση που ως αιρετοί, εσείς και ο κ. Γεωργακός μας παρείχατε. Θεωρούμε ότι ισχύει το ίδιο και για τον κ. Κοκοβό.
Επειδή πεποίθηση μας είναι ότι τίποτα δεν χαρίζεται παρά μόνο κατακτάται, σας προτρέπουμε, ως Ενεργοί Πολίτες αυτού του τόπου, να συνεχίσετε τον αγώνα πού αναλάβατε. Λάβετε υπ΄ όψιν σας ότι είμαστε πάντα παρόντες σε οποιαδήποτε βοήθεια (μέσα στις δυνατότητές μας) χρειαστείτε.
Σας προτρέπουμε να εντάξετε στη φαρέτρα σας και την άποψη, ότι είμαστε μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα και ότι εδώ ΔΕΝ πρόκειται για αλλαγή ορίων νομών, αλλά για αποκατάσταση της αταξίας του παρελθόντος, με την συνένωση του διαιρεμένου Δελφικού Τοπίου. Ένα θέμα που αφορά όχι μόνο την περιοχή μας αλλά ακόμα και αυτή την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Με εκτίμηση
Μπακολουκάς Σ.
Οικονομάκης Β.
Στυλιάρης Σ.
Top