αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ο Μηνάς έγινε... "Τούρκος"

Ενας 74χρονος από τους Δελφούς κυνηγάει δικαστικά σουηδική εταιρεία που τον «βάφτισε» Τούρκο στο γιαούρτι της!
«Από μικρό παιδί μάζευα φουστανέλες. Μου άρεσαν, όπως μου αρέσει και ο χορός και κατεβαίνω σε εκδηλώσεις. Στον κόσμο που δεν είναι μαθημένος κάνω εντύπωση. Με φωτογραφίζουν». Πού να ΄ξερε όμως ο κ. Μηνάς Καρατζόγλης, ο 74χρονος παππούς με την παχιά γενειάδα από τους Δελφούς, ότι μία από αυτές τις φωτογραφίες του όχι απλώς θα ταξίδευε ως τη Σουηδία, αλλά θα γινόταν ετικέτα σε γιαούρτι, η οποία μάλιστα θα τον «βάφτιζε» Τούρκο.
Η διαφήμιση που έκανε... Τούρκο τον κ. Καρατζόγλη έχει ιδιαίτερη ιστορία. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ολα ξεκίνησαν από έναν Ελληνα, τον κ. Αθ. Βαρζανάκο, ο οποίος κατάγεται μεν από τους Δελφούς, πηγαινοέρχεται ωστόσο για επαγγελματικούς λόγους στη Σουηδία. Σε κάποια από τις επισκέψεις του βρέθηκε σε ένα κατάστημα για να ψωνίσει τρόφιμα. Εκπληκτος μπροστά από το ψυγείο του σουπερμάρκετ αναγνώρισε στην ετικέτα τού κεσέ, «με την παραδοσιακή τουρκική συνταγή» της εταιρείας Lindahl, το πρόσωπο του κ. Καρατζόγλη.
Είναι αυτός λοιπόν ο οποίος έσπευσε να τον ενημερώσει. «Πρώτα μου τηλεφώνησε» δηλώνει ο κ. Καρατζόγλης. «Αλλο να το ακούς όμως και άλλο να το βλέπεις. Φοβήθηκα, έπαθα σοκ. Μου είπαν τα παιδιά μου ότι με λένε Τούρκο. Τούρκος είμαι εγώ; Στενοχωρήθηκα». Και όσο οι δικηγόροι του πραγματοποιούν προσεπικλήσεις στη διαφημιστική εταιρεία που τους «εξαπάτησε» και στοιχειοθετούν δικόγραφα, το τηλέφωνο του κ. Καρατζόγλη δεν σταματά να χτυπάει. «Μου τηλεφωνούν κάτι σουηδοί δημοσιογράφοι, όπως λένε. Εγώ δεν ξέρω ξένα, τους το κλείνω» λέει με την παραδοσιακή του προφορά, αφού πρώτα σαν γνήσιος επαρχιώτης μάς καλέσει όποτε μας βγάλει ο δρόμος μας στα μέρη του. «Τον κεσέ εδώ μπροστά μου τον έχω και τον βλέπω. Δεν ξέρω γιατί μου το ΄καναν αυτό και δεν καταλαβαίνω εγώ απ΄ αυτά. Γι΄ αυτό έβαλα δικηγόρους».
Ο κ. Καρατζόγλης μένει μόνιμα στους Δελφούς. Οπως δηλώνει, η φουστανέλα είναι το δικό του... φετίχ και συχνά κυκλοφορεί με αυτή σε διάφορες εκδηλώσεις. «Αγαπάω τον τόπο μου και τη χώρα μου. Γι΄ αυτό θέλω να κρατάω τις παραδόσεις μας». Ο γιος του, ο κ. Γ. Καρατζόγλης, είναι εκείνος που... επιστρατεύτηκε για να μαζευτούν οι πληροφορίες από το Διαδίκτυο σχετικά με τη σουηδική εταιρεία.
Οπως έμαθαν, εξάλλου, η εικόνα του συμπαθέστατου παππού από τους Δελφούς χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από την εταιρεία. Σουηδικά δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας ισχυρίζονται πως αγόρασαν τη φωτογραφία του από διαφημιστική εταιρεία, δίχως να γνωρίζουν ότι ο εικονιζόμενος με το τραχύ μουστάκι δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του- και βέβαια ότι δεν είναι... Τούρκος. Η συνέχεια στα δικαστήρια της Αμφισσας.

Από το amfissapress.gr

Περί της ψηφοφορίας για τα προβλήματα της Αράχωβας

Θα παρακαλέσω, προκειμένου να είμαι δίκαιος/η προς όλους, όσον αφορά την ψηφοφορία για τα προβλήματα της Αράχωβας, όσοι επιλέγουν μια από τις τρεις επιλογές τους το "Άλλο πρόβλημα", (μέχρι στιγμής είναι τρεις αυτοί), να αφήνουν ένα σχόλιο είτε στην ψηφοφορία είτε στην ανάρτηση αυτή ΠΡΙΝ ψηφίσουν, προκειμένου να προσθέτω την επιλογή τους για να μπορούν να την ψηφίσουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι υπόλοιποι.

Ντελάλης

Συγχώνευση των blogs της Αράχωβας;

Του Λουκά

Εν έτη 2009 πολλά άλλαξαν στην Αράχωβα, τουλάχιστον στον τομέα της ενημέρωσης στον τόπο μας και όχι μόνο. Δημιουργήθηκαν 2 blog και μια εφημερίδα.
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε παρατηρήσει διαστρέβλωση γεγονότων και παραποίηση της αλήθειας απο κανέναν. Σίγουρα η δημιουργία των 2 blog εκτός απο ανιδιοτελής προσφέρει κοινωνικό έργο. Βέβαια αυτό έχει ως συνέπεια και οι διαχειριστές να τρώνε κάποιο χρόνο απο τον ούτως η άλλως λιγοστό που έχουν. Σίγουρα οι υποχρεώσεις τους είναι πολλές.
Γι' αυτό προτείνω εφόσον συμφωνήσουν οι δυο τους να συγχωνευτούν σε ενα (καλό θα ηταν η ονομασία να μείνει ντελάλης).
Ελπίζω οτι και περισσότερα θέματα θα βρουν να δημοσιεύουν και ώρα θα τους περισσεύει. Αν κατά την πορεία η συνταγή δεν πετύχει ας ξαναγυρίσουν στα παλιά λημέρια. Επειδή είμαστε και δημοκράτες ας βάλουμε μια ψηφοφορία για να δούμε αν συμφωνούν και οι αναγνώστες.

Ενα πρόσωπο 2.500 ετών πάλι στο φως

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Η Μύρτις αναστήθηκε. Ηταν μόλις 11 ετών όταν πέθανε, πριν από 2.500 χρόνια στην Αθήνα, την εποχή του Περικλή, από τυφοειδή πυρετό, όπως εκατοντάδες άλλοι Αθηναίοι, θύματα του Λοιμού των Αθηνών, μιας φοβερής επιδημίας που αποδεκάτισε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
Το κρανίο της μικρής βρέθηκε το 1994-95 μαζί με τα οστά άλλων 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, στον λεγόμενο τάφο του Λοιμού κατά τις ανασκαφές για τις εργασίες του Μετρό στον Κεραμεικό. Η καλή κατάσταση διατήρησης του κρανίου ήταν ο...

Περικλής Γιαννόπουλος: ο προφήτης του ελληνισμού

Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από το θάνατο του Περικλή Γιαννόπουλου, του προφήτη κατά πολλούς του ελληνισμού.
Για τον Περικλή Γιαννόπουλο δε μάθαμε στα σχολεία, δεν μας είπαν τα κανάλια. Τα πρώτα προτιμούν "συμβατούς ήρωες", τα δεύτερα ασχολούνται με πρότυπα τύπου Τζούλιας.
Ας τον τιμήσω λοιπόν εγώ με μια απλή ανάρτηση.

Ο Περικλής Γιαννόπουλος, έλεγε: "Πάψτε παλιόγριες τις κλάψες. Μόνη δικαιοσύνη είναι το σπαθί. Αυτή η λογική του αγώνα μας μάς οδηγεί στο να ανταποδίδουμε τα ίσα σε εσάς. Απορρίπτουμε την χριστιανική λογική της υποταγής, με βάση την οποία ο χριστιανός αν τον κτυπήσουν στο ένα μάγουλο πρέπει να γυρίσει καί το άλλο για να μην μείνει αυτό αταπείνωτο. Αυτή η λογική σας, είναι λογική δούλων καί εμείς είμαστε κύριοι".
Επίσης: "Ως Χριστιανοί είσθε Χαμένοι μεταξύ της αγέλης των θηριωδών Χριστιανικών Λαών. Ως Έλληνες ξεχωριζόμενοι δυνατόν να σωθείτε".
Ακόμα: "Ελληνική Φυλή ο μεγαλύτερος εχθρός σου είναι: Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ. Ελληνική Φυλή τι φωνάζεις; Μπήκαν κλέφτες στο μανδρί; Εάν σου βαστά έμπα διώχτους. Ελληνική Φυλή είσαι ΑΝΗΘΙΚΟΣ: διότι θέλεις οι Φραγκικοί στρατοί και στόλοι να σου φυλάν τ’ αμπέλια σου".

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Πρόσκληση της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αράχωβας

Ανακοίνωση της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αράχωβας

O γραμματέας, η συντονιστική επιτροπή και τα μέλη της Τ.Ο. Αράχωβας σας προσκαλούμε στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Κυριακοπούλειο κέντρο στην Ιτέα το Σάββατο 10-04-2010 και ώρα 8 το βράδυ με ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και σύντροφο μας Θεόδωρο Πάγκαλο. Ενημέρωση και ανοικτός διάλογος.

Σχετικές Πληροφορίες

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Άμφισσα για τον Εορτασμό της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Απριλίου 2010.
Οπως ανακοίνωσε ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΦΩΚΙΔΑΣ το Σάββατο 10 Απριλίου 2010, ώρα 7:00 μ.μ. στο Ξενοδοχείου «ΝΑΥΣΙΚΑ» στην Ιτέα Φωκίδας θα δώσει συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε. ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος και θα ακολουθήσει πολιτική ομιλία και διάλογος με τους πολίτες στο «ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΕΙΟ» του Δήμου Ιτέας.

Ψηφοφορία για τα σημαντικότερα προβλήματα της Αράχωβας

Θέλοντας να προωθήσω την γνώση και επίλυση των σπουδαιότερων προβλημάτων της Αράχωβας, ανεβάζω στην πλαϊνή μπάρα μια νέα ψηφοφορία.
Όπως θα δείτε, υπάρχουν κάποιες επιλογές που έχω κάνει εγώ, ενώ μπορείτε κι εσείς να προσθέσετε αυτό που θεωρείτε ως σημαντικό πρόβλημα του χωριού για να μπορούν να το ψηφίσουν οι υπόλοιποι.
Έχετε το δικαίωμα 3 επιλογών.

Η ψηφοφορία θα λήξει την 01/05/2010.

Ντελάλης

Στους Δήμους τα χρήματα απο τους ημιυπαίθριους

«Τα χρήματα που θα εισπραχθούν από τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους θα δοθούν στους δήμους για συγκεκριμένες αναπλάσεις και δεν θα πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του κρατικού ταμείου. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Προσπαθούμε να γυρίσουμε στην πόλη αυτό που της έχουμε στερήσει», δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη...

Η ρήση της ημέρας

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Λουκιανός, 120-180 μ.Χ., Σύρος συγγραφέας
από τους "Νεκρικούς Διαλόγους"


Ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς ήταν σοφιστής και κυρίως μεγάλος συγγραφέας της Ύστερης Αρχαιότητας. Το πιο εκπληκτικό σχετικά με τον τρόπο γραφής του Λουκιανού είναι το πόσο έντεχνα χειρίζεται την ελληνική γλώσσα, ακόμη και την Αττική διάλεκτο, δεδομένου ότι δεν ήταν η μητρική του γλώσσα. Διακρίνεται για τη διαύγεια και την παραστατικότητα του ύφους του, ιδιαίτερα στις περιγραφές.

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Μια ρεαλιστική οικονομική πρόταση για την σωτηρία της χώρας

Μία Ρεαλιστική Οικονομική πρόταση, για την Σωτηρία της Χώρας.

Μετά από τα τελευταία δυσμενή οικονομικά γεγονότα που ταλανίζουν την Ελλάδα, η αντιπροσωπία των ΣΟΦΩΝ της Ανεμώρειας (Αράχωβας) αποφάσισε να επέμβει για να βγάλει τη Χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό.

Η πρότασή τους συνοψίζεται στις πιο κάτω υποδείξεις.


Οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα συζητηθούν με το επιτελείο της Κυβέρνησης, στο Συνεδριακό κέντρο της Ανεμώρειας (Αράχωβας), υπό την προεδρία του Δημοτικού συμβούλου κ. Γεωργίου Ανδρέου, την καθοδήγηση του Δημάρχου Ανεμώρειας (Αραχώβης) κ. Γεωργίου Ανδρέου-Λεόντιου, και την Εποπτεία των εκπροσώπων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολιτεύσεως κ.κ. Θεοδώρου Κοκκοβού και Ιωάννη Γεωργακού. Χρέη περιφρούρησης θα αναλάβουν όλοι οι Δημότες Ανεμώρειας (Αραχώβης), μηδέ εξαιρουμένων και των Ρουμελιωτών. Ο ανεξάρτητος σύμβουλος, Στάθης Γιαννέλος, θα αναλάβει την ξενάγηση των αντιπροσώπων στα μπαράκια της περιοχής, δίνοντας έμφαση στο μπαρ ΡΕΤΡΟ του (Χούχλα).

Οι Εισηγητικές Προτάσεις των Σοφών είναι:

1) Θα Δημιουργηθεί κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και σωτηρίας, για να έχουν όλοι την ευθύνη. Η νέα κυβέρνηση θα καλέσει όλους τους Έλληνες που έχουν χρήματα εντός η εκτός Ελλάδος (εταιρείες, ομογενείς, ιδιώτες, Εκκλησία) να φέρουν τα χρήματά των στην Ελλάδα και να αγοράσουν 50 δις ευρώ με χαμηλό επιτόκιο, ανεξάρτητο από τα διεθνή επιτόκια «spread» (θα τηρηθεί ο όρος να μην πειραχτούν οι υπάρχουσες καταθέσεις των Τραπεζών για να μην καταρρεύσει το Τραπεζικό Σύστημα). Με αυτόν τον τρόπο θα καλύψουμε τον άμεσο ετήσιο δανεισμό και θα περισσέψουν αρκετά χρήματα.

2) Συμβαλλόμαστε με τους Κινέζους να επενδύσουν στην Ελλάδα με τους εξής τρόπους:
α) Τους εκχωρούμε διάφορα εμπορικά προνόμια λιμάνια, ζώνες Ελευθέρου εμπορίου σε Πειραιά, Πάτρα, Θες/νίκη (έχουμε το προνόμιο εμπορικά, για μεταφορά προϊόντων να βρίσκετε η Ευρώπη ακριβώς πλάτη σ’ εμάς.)
β) Τους παραχωρούμε ειδικά εμπορικά πάρκα για τη συναρμολόγηση και συσκευασία των προϊόντων των, μετατρέποντάς τα έτσι σε ευρωπαϊκά.
γ) Τους ζητάμε ως αρχική πληρωμή 50 δις Ευρώ τα οποία τους τα καλύπτουμε με δεκαετή ομόλογα με μηδενικό spread.
δ) Μέσα στη σύμβαση ενοικίου με τους Κινέζους για τα ανωτέρω, θα περιλαμβάνονται δύο όροι, ο ένας θα δεσμεύει τους Κινέζους να αγοράζουν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με επιτόκιο αντίστοιχο των Γερμανών μέχρις εξοφλήσεως του συνόλου του Χρέους μας και ο δεύτερος θα καθορίζει έναν ετήσιο αριθμό κινέζων οι οποίοι με δική τους κρατική επιχορήγηση θα επισκέπτονται την Ελλάδα

3) Από τα 100 δις που μαζέψαμε κρατάμε 30 δισεκ. για να αποπληρώσουμε το υπόλοιπο του χρέους για το 2010.
α) Τα υπόλοιπα 70 δισεκ. τα ποντάρουμε στην αγορά παραγώγων συναλλάγματος (Forex). Ποντάρουμε δηλαδή στην πτώση του Ευρώ και στην άνοδο του δολαρίου. Οι αποδόσεις σε αυτή την περίπτωση είναι τεράστιες. Για κάθε μια μονάδα δεύτερου δεκαδικού ψηφίου που θα πέφτει το Ευρώ και ανά 3.500 δολάρια θα έχουμε κέρδος 1.050 δολάρια.
β) Ζητάμε δηλαδή, 12% πτώση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, για να κερδίσουμε 320 δισεκ. που είναι ολόκληρο το χρέος μας.

4) Καλούμε το ΔΝΤ να παρέμβει άμεσα στην Ελλάδα με παροχή υπηρεσιών και συμβουλές για να βάλουμε τάξη στα χρηματοοικονομικά μας. Συγχρόνως απολαμβάνουμε τα μούτρα των «Εταίρων» μας όταν καταλάβουν ότι η Ευρωπαϊκή τους Ένωση είναι ένα μάτσο κουρελόχαρτα.

5) Καλούμε την Κομισιόν να μας αποδεσμεύσει από την συμμετοχή μας στη Ζώνη του Ευρώ. Επειδή αυτό δεν προβλέπεται πουθενά, η αξία του Ευρώ σε σχέση με το δολάριο καταρρέει με απώλειες 20%.

6) Με τον τρόπο αυτό έχουμε εξοφλήσει το χρέος των 320 δισεκ. και έχουμε κερδίσει και επί πλέον 200 δισεκ. Μαζί με το υπενδεδυμένο κεφάλαιο των 70 δισεκ. έχουμε περίσσευμα το ιλιγγιώδες ποσό των 270 δις.

7) Οι Γερμανοί το φυσάνε και δεν κρυώνει. Στέλνουν συνεχείς αντιπροσωπείες στην Ελλάδα για αναθεώρηση της απόφασης για έξοδο από την ΕΕ.

8) Κλείνουμε τις θέσεις μας στα Παράγωγα νομισμάτων, κατοχυρώνουμε τα κέρδη μας και... αγοράζουμε Ευρώ (ποντάρουμε δηλαδή στην αύξηση του Ευρώ).

9) Δηλώνουμε ότι θα επιστρέψουμε στην ΕΕ. Με τη δήλωση αυτή το Ευρώ σε σχέση με το δολάριο απογειώνεται, αποδίδοντάς μας ακόμα 200 δις.

10) Στο μεταξύ έχουμε σοβαρευτεί ως λαός. Δουλεύουμε παραγωγικά, πληρώνουμε τους φόρους μας και δεν κλέβουμε την Εφορία!!!!!!!!!!!!!!. Αυτό είναι πολύ δύσκολο αλλά προσπαθώντας θα τα καταφέρουμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

11) Με τη μέθοδο της κλωνοποίησης αναπαράγουμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (Γέρο) και τον Ανδρέα Παπανδρέου (ζιβάγκο), για να υποδείξουν στη Νέα Γενιά τον τρόπο που τρώγονται τα λεφτά και το δρόμο με τον οποίο η μεθεπόμενη γενιά θα βρεθεί ξανά καταχρεωμένη και έτσι να μπορεί να δικαιολογεί την ύπαρξή της η ομάδα Σοφών της Αράχωβας.

ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, και επειδή η πρόταση για την οικονομική σωτηρία της Ελλάδος προέρχεται από το επιτελείο των Σοφών της Ανεμώριας (Αράχωβας), είναι:

α) Η άμεση μεταφορά της Ανεμώριας (Αράχωβας), σύμφωνα με την πρόταση Γεωργακού στη Φωκίδα.
β) Η υιοθέτηση της πρότασης του ανεξάρτητου συμβούλου Στάθη Γιαννέλου στο πρόσφατο ΔΣ του Δήμου για παραίτηση από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση για το σχέδιο Καλλικράτης και την εμμονή στην αρχική απόφαση του ΔΣ για συνένωση με τους Δελφούς.
γ) Χρηματοδότηση από το περίσσευμα των 470 δισεκ. της εγκατάστασης της διεθνούς πράσινης Πανεπιστημιακής Πόλης των γραμμάτων της Φιλοσοφίας των τεχνών και Επιστημών ΕΠΤΑΠΟΛΗΣ στην περιοχή της κοιτίδας του πολιτισμού που είναι η Ανεμώρεια (Αράχωβα) και Όχι στην άχρωμη άοσμη και άγευστη Πολιτισμικά περιοχή Στειρίου- Διστόμου.
δ) Χρηματοδότηση, από το ίδιο ταμείο, του Ντελάλη για την ανάδειξη του σε πολυμέσο έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας. Επειδή ως μέσο θα εκφράζει την πνευματική θέση όλων των κατοίκων της Ανεμώρειας (Αράχωβας), το blog θα υπαχθεί κάτω από την σκέπη των Σοφών του τόπου, ο δε ιδρυτής και μέχρι σήμερα διαχειριστής του blog θα παραμείνει επίτιμος Πρόεδρος του blog με το μισθό των 10.000,00 Ευρώ.

Αγαπητέ Ντελάλη σε παρακαλώ αν σου είναι εύκολο, να μετατρέψεις σε ανάρτηση τα τρία σχόλια με τίτλο: Μια Ρεαλιστική Οικονομική Πρόταση Για την Σωτηρία της Χώρας.

Ευχαριστώ.

Σχόλιο Ντελάλη προς τον συντάκτη:
Είσαι Θεός!!!

Ολοταχώς για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Νο2: η... αφαίμαξη των λαών

Ότι πρέπει να ξέρετε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) - International Monetary Fund (IMF).
Από άρθρο του Βασίλη Βιλιάρδου με τίτλο: "Οι σύνδικοι του διαβόλου". Περισσότερα πάνω σε αυτό το άρθρο θα βρείτε εδώ.

Ολοταχώς για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ακούστε τον αναλυτή της Καθημερινής, της συντηρητικης αυτής εφημερίδας να περιγράφει τι μας περιμένει μετά την (βέβαιη κατά πολλούς) προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μια ανάλυση που ποτέ δεν θα ακούσουμε στα κανάλια της τρομοκρατίας. Ιδού...

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Δελτίο Τύπου 08/04/2010

Αναστέλλονται οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα Ιδρύματα των πρώην Πρωθυπουργών.

Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου αναστέλλονται για το τρέχον έτος οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα Ιδρύματα των πρώην Πρωθυπουργών της χώρας.
Ενημερώνοντας σχετικά τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, η Υπουργός τονίζει σε επιστολή της πως «σήμερα, ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε σκληρές οικονομικές θυσίες» και η απόφαση αυτή πρέπει να γίνει αποδεκτή «όχι μόνον ως αναγκαία, αλλά και ως συμβατή προς τους σκοπούς των Ιδρυμάτων σας, ενέργεια».
Αποδέκτες της σχετικής επιστολής είναι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, το Πνευματικό Ίδρυμα ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, το Ίδρυμα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, το Ίδρυμα ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, το Ίδρυμα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ και το Ίδρυμα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΗΜΙΤΗ.

Πάει πίσω ο Καλλικράτης

Ενώ όλοι περιμέναμε μέχρι αύριο να ανακοινωθεί ο Καλλικράτης όπως είχε δεσμευθεί ο Ραγκούσης, τελικά πήρε αναβολή.
Επικράτησαν πιο ώριμες σκέψεις, είναι και τα spreads που καλύπτουν την επικαιρότητα και πιθανόν θα ανακοινωθεί το τελευταίο δεκαήμερα του Απρίλη!
Επειδή όμως έχουν διαρρεύσει πολλά σενάρια, πολλοί Δήμαρχοι είναι έτοιμοι για αντιδράσεις...

Από το kafeneio

Η ρήση της ημέρας

...η ζωή σου, να το ξέρεις, είναι επικηρυγμένη
να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο,
κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει...

Ελένη
Στίχοι: Μπάμπης Τσικληρόπουλος
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Πρώτη εκτέλεση: Χαρούλα Αλεξίου

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Μοντέλα ανάπτυξης: η περίπτωση της Επτάπολης

Του Παναγιώτη

Εδώ και μερικούς μήνες παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην περιοχή του Στειρίου. Πιο συγκεκριμένα κάποιος όμιλος ανθρώπων σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια επένδυση παγκόσμιου βεληνεκούς.
Θέλουν να δημιουργήσουν την Επτάπολη. Μια διεθνής πράσινη πόλη, έτσι την ονομάζουν. Έχουν κάνει διάφορες ενημερώσεις στον κόσμο και περιμένουν να τους αγοράσουν τα χωράφια τους. Ο χώρος θα είναι μεταξύ Στειρίου και Διστόμου.
Αυτό που θέλουν να δημιουργήσουν σίγουρα είναι πολύ φιλόδοξο... Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο.


Περισσότερα στο eptapolis.gr

Η Μύκονος και η κρίση

Άδεια ήταν η Μύκονος αυτό το Πάσχα και πως να μην είναι όταν χρειάζεται κανείς μια μικρή περιουσία για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση.
Βλέπετε, χρειάζονταν κοντά στα 120 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια την ημέρα μόνο για το φαγητό, αφού το coctail στη μικρή Βενετία κοστίζει κατά μέσο όρο 12 ευρώ, το απλό ποτό 11, ενώ το αναψυκτικό στα Ματογιάννια 6,5. Όσο για το φαγητό, μία απλή σαλάτα κοστίζει "μόνο" 40 ευρώ!
Αποτέλεσμα; Λίγοι να είναι αυτοί που τα τίμησαν φέτος! Περίπου 8.000 επισκέπτες επέλεξαν περυσι τη Μύκονο για τις πασχαλινές τους διακοπές ενώ φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του λιμεναρχείου, κόπηκαν μόλις...

Ο "Καλλικράτης" σκοντάφτει στην Αττική

Ρεπορτάζ: Άγγελος Κωβαίος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Σε περιοχή στην οποία θα κριθεί εν πολλοίς η επιτυχία του «Καλλικράτη» αναδεικνύεται η Περιφέρεια Αττικής. Εν αναμονή της δημοσιοποίησης του πολυσυζητημένου νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, τοπικοί βουλευτές του ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι η χάραξη των νέων δήμων θα παραμείνει ανοικτή ως την τελευταία στιγμή.
Βάσει του υπάρχοντος σχεδίου, υπολογίζεται ότι οι 56 ΟΤΑ της Αττικής θα μειωθούν σε...

Η ρήση της ημέρας

Ποτέ να μη μιλάς για τον εαυτό σου: αν τον εγκωμιάζεις δείχνει κενότητα, αν τον κατηγορείς, δειλία.

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ψηφίσματα του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου

Του Αυτόλυκου

Αγαπητέ Ντελάλη
Για την έγκαιρη ενημέρωση των αναγνωστών σου, σου στέλνω για δημοσίευση τα ψηφίσματα του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου σε σχέση με το Καλλικράτη.

1. Ψηφίστηκε ομόφωνα πρόταση του κ. Γεωργακού να γίνει αίτημα για μεταφορά του Δήμου Αράχωβας από το Νομό Βοιωτίας στο Νομό Φωκίδας.
2. Ψηφίστηκε ομόφωνα μετά από πρόταση του κ. Γιαννέλου να μην υπάρξει εναλλακτική πρόταση προς την κυβέρνηση για την υλοποίηση του Καλλικράτη αλλά να παλέψουμε δυναμικά στη μοναδική πρόταση του Δ.Σ. για συνένωση με τους Δελφούς.

Στατιστικά του Ντελάλη για το Μάρτιο

Για το διάστημα από 01/03/2010 έως 31/03/2010 ο Ντελάλης της Αράχωβας δέχτηκε:
24.480 επισκέψεις (δηλαδή "χτυπήματα" ή κλικ)
8.018 επισκέπτες (259 επισκέπτες ανά ημέρα!)
1.446 νέους επισκέπτες

(οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από το histats.com)

Ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης για την Αράχοβα του μέλλοντος

Του Στέργιου Μπακολουκά

Οι καιροί αλλάζουν, το κλίμα του πλανήτη μεταβάλλεται, το υπέρτατο αγαθό το νερό λιγοστεύει και τα χιόνια από τα οποία κατά ένα μεγάλο ποσοστό προέρχεται, πέφτουν πιο αραιά. Το δημογραφικό πρόβλημα του πλανήτη γίνεται εκρηκτικό. Η μετανάστευση των λαών λόγω έλλειψης βασικών αγαθών επιβίωσης αρχίζει να γίνεται ανεξέλεγκτη. Η ανεργία μέσα από την Διεθνή ύφεση χτυπάει την πόρτα μας (τα νέα στοιχεία προβλέπουν αύξηση για τα δύο επόμενα χρόνια στο 20% του ενεργού πληθυσμού και μάλιστα με συντηρητικούς υπολογισμούς).
Ο Πλανήτης έγινε ένα μεγάλο χωριό και κανένας δεν μένει ανέγγιχτος από αυτές τις επιδράσεις. Στα οικονομικά δεδομένα που μέχρι τώρα γνωρίζαμε προστίθενται συνεχώς νέες παράμετροι, τις οποίες πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσουμε. Νέα οικονομικά μοντέλα έρχονται να καλύψουν ανάγκες, που δημιουργούνται από τις νέες συνθήκες ζωής.
Η Ελλάδα σε επίπεδο κράτους έχει πλέον πτωχεύσει. Ο δανεισμός της έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Η οποιαδήποτε μελλοντική ανάπτυξη θα περάσει μέσα από σκληρή δεκαετή ύφεση που αναλογικά όμοιά της δεν θα έχει γνωρίσει ο τόπος. Η κρίση αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη επηρεαζόμενη από τις διεθνείς δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες.
Μέσα σ’ αυτό λοιπόν το δύσκολο παγκόσμιο τοπίο, που αλληλοεπιδρά πάνω μας, είμαστε υποχρεωμένοι να προνοήσουμε για το μέλλον του τόπου μας. Έρχονται καιροί χαλεποί, πρέπει από τώρα να λάβουμε τα μέτρα μας για να μη βρεθούμε σαν άλλες «μωρές παρθένες», «εκτός νυμφώνα».
Η οικονομική πορεία ενός τόπου, μιας Πόλης, πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογη της βιολογικής πορείας των κατοίκων της. Ο πολίτης, κουράζεται, γερνά, βγαίνει στη σύνταξη. Ο τόπος όμως, μπορεί να συνεχίσει σε μια πορεία ανεξάρτητη και ανοδική, στηριγμένος σε νέα χέρια, σε νέους ανθρώπους ταυτισμένους με την εποχή τους, οι οποίοι ξέρουν περισσότερα γράμματα, φέρνουν μαζί τους νέες απόψεις και νέες μεθόδους εφαρμογής τους και οι οποίοι θα είναι οι αντικαταστάτες του πολίτη που απέρχεται. Είναι η νέα γενιά αυτή πού μπορεί να δώσει νέα πνοή και νέο όραμα στο μέλλον της Πόλης. Βεβαίως ο παλιός πολίτης, έχει γνώση και πείρα, η οποία είναι χρήσιμη στην πόλη, αλλά και ταυτόχρονα το ισχυρό ατού του, για να γλιτώσει τον... «Γεροντόβραχο»!!!

Αν εξετάσουμε την περιοχή της Αράχοβας, με οικονομικά κριτήρια δηλαδή ως μοντέλο οικονομικό, μπορούμε να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα:

Η Αράχοβα σήμερα ευημερεί, η τουριστική εκμετάλλευση του χειμερινού Παρνασσού έχει φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο. Η περιουσιακή θέση των πολιτών της έχει εγγράψει υψηλές υπεραξίες. Το μέσο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων της έχει ανέβει κατακόρυφα, η οικονομική ευμάρεια επιτρέπει στους κατοίκους να επενδύουν σε υλικά αγαθά που καλυτερεύουν τη ζωή τους (σπίτια, αυτοκίνητα, καλύτερη διατροφή, διακοπές, εξοπλισμό σπιτιού κ.λπ.). Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία βγαίνουν στη σύνταξη με υψηλότερες αποδοχές σε σχέση με τις πενιχρές αγροτικές συντάξεις των προηγούμενων γενιών.
Οι κάτοικοι της Αράχοβας λόγω της ευμάρειας που απολαμβάνουν, επενδύουν επίσης και σε άυλα αγαθά μελλοντικής εξόφλησης, όπως είναι η παροχή των μέσων για την εκπαίδευση των παιδιών τους σε καλύτερα πανεπιστήμια του εσωτερικού και εξωτερικού. Με αυτό το τελευταίο επιτυγχάνουν την παροχή περισσότερων εφοδίων στους νέους ανθρώπους, για την μελλοντική αρμονική αντικατάσταση των διαχειριστών της Πόλης, όταν έρθει η ώρα για την αλλαγή της σκυτάλης.
Σ’ αυτούς τους νέους ανθρώπους της νέας γενιάς θα ήθελα να καταθέσω τις απόψεις μου ως προτροπή για παραπέρα σκέψη, αλλά και στη γενιά μου, για εμπλουτισμό της πείρας της και την αποφασιστική βοήθεια που πρέπει να προσφέρει στους νεότερους.

Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά έχουμε και τι άλλο πρέπει να επιδιώξουμε για να καταφέρουμε όχι μόνο να διατηρήσουμε, αλλά και να μεγαλώσουμε την μελλοντική ευημερία μας.
Η Αράχοβα έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό “brand name” λόγω του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, που από μόνο του μέχρι σήμερα μπορεί να ζήσει τους κατοίκου της.
Είναι διαπιστωμένο ότι είναι εύκολο να φτάσει κανένας στην κορυφή, αλλά πολύ δύσκολο να κρατηθεί σ’ αυτήν, γι’ αυτό στο μέλλον, μόνο το “brand name” δεν θα φτάνει, θα πρέπει να δημιουργηθούν και να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες και άλλα μεγέθη, για να διατηρηθεί η ανοδική πορεία της πόλης.
Είμαστε κάτοικοι μιας περιοχής, που μοίρα καλή την προίκισε με αγαθά περιούσια. Της έδωσε ένα κλίμα ξηρό χωρίς υγρασία και με ηλιοφάνεια που ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο. Ήπιο και γλυκό καλοκαίρι και -όπως έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες- με ελαφρύ χειμώνα παρ’ όλα τα 1000 μέτρα υψόμετρο. Έχει ιστορία πέντε χιλιάδων χρόνων. Το Μαντείο των Δελφών λειτούργησε στο παρελθόν ως τόπος έλξης ανθρώπων από τα πέρατα της Γης για χρησμούς και γνώση των μελλούμενων. Σήμερα έχει διατηρήσει την ιερότητα του παρελθόντος και έχει μετατραπεί σε χώρο προσκυνήματος, και πάλι από ανθρώπους που έρχονται από τα πέρατα της γης. Ο ποιητής Σικελιανός όταν ρωτήθηκε με ποιον τρόπο πρέπει να επισκεπτόμαστε τον ιερό χώρο των Δελφών απάντησε: «Μόνο στα γόνατα». Είμαστε συνιδιοκτήτες και συνδιαχειριστές αυτού του ιερού τόπου, οφείλουμε να τον προστατέψουμε αλλά και να τον αναδείξουμε.
Ένα άλλο περιουσιακό στοιχείο της Αράχοβας είναι η Φορμαέλα, ένα τυρί Π.Ο.Π., που προνοητικά οι θεσμοθετημένοι φορείς του τόπου έχουν κατοχυρώσει πανευρωπαϊκά το χρυσοφόρο “brand name” της.

Συνοψίζοντας, βλέπουμε ότι τρεις είναι οι οικονομικοί πυλώνες στήριξης της Αράχοβας:

1. Τουριστικός: εκμετάλλευση του χειμερινού τουρισμού, λόγω του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού. Σ’ αυτόν τον τομέα πράγματι έχουν γίνει τεράστια βήματα σε υποδομή και παροχή υπηρεσιών. Φοβάμαι όμως ότι λόγω των κλιματολογικών συνθηκών κατά τα επόμενα χρόνια θα έχουμε λιγότερα χιόνια και άρα φθίνουσα πορεία προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Εμπορικός: Συστηματοποίηση της εκμετάλλευσης αυτού του υπέροχου τυριού, με την κατασκευή κεντρικού τυροκομείου, τυποποίησης, παλαίωσης και εμπορίας του.
Υπάρχουν Ευρωπαϊκά Προγράμματα επιδότησης, που φτάνουν το 80% του κόστους κατασκευής. Αν αυτό συνδυαστεί και με την κατασκευή και συστέγαση παραδοσιακού, επισκέψιμου ελαιοτριβείου, τότε η χρηματοδότηση φτάνει μέχρι και το 100% της αξίας του. Δικαστική απαγόρευση (βοήθεια από δικηγόρους) της πώλησης του, εκτός ή εντός Αραχόβης, με παρεμφερές όνομα ή σχήμα (συνάντησα στην Τρίπολη να πωλείται ίδιο τυρί στην ίδια τιμή, με την παραπλανητική ονομασία «φορμοέλα»), πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο, για να αποφευχθούν κακές απομιμήσεις και ιδιοτελής εκμετάλλευση του προϊόντος. Τυποποιημένες βρώσιμες ελιές, ντόπια χειροποίητα γλυκά και εμφιαλωμένο τσίπουρο, καθώς και τραχανάς, χυλοπίτες και φέτα, όπως και τα ξακουστά υφαντά της, μπορούν να προσελκύσουν μετά από κατάλληλη διαφήμιση, περισσότερους αγοραστές και επομένως προσφορά εργασίας σε περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι σήμερα.
Θα μπορούσε για παράδειγμα να οριστεί, εκτός σεζόν, μια ημέρα του έτους, ως «Ημέρα γιορτής Φορμαέλας και τσίπουρου», υπό την αιγίδα του Δήμου και με πρωτοστάτες τους Συλλόγους της Πόλης. Στην γιορτή αυτή να παρουσιαστούν όλα τα προϊόντα του τόπου, αφού κληθεί μετά από σχετική διαφήμιση όσο περισσότερος κόσμος γίνεται. Η γιορτή αυτή μπορεί να καθιερωθεί ως ετήσια.

3. Πνευματικός-Πολιτισμικός: Ενοποίηση του Δελφικού τοπίου και διεκδίκηση κατασκευής συνεδριακών κέντρων στην περιοχή μας, για την υποδοχή και εξυπηρέτηση παγκόσμιων συνεδρίων, διαφόρων ειδικοτήτων (εννοώ συνεδριακά κέντρα χιλίων ατόμων).
Ένα τέτοιο συνεδριακό κέντρο θα μπορούσε να γίνει, στις παρυφές μιας τεχνητής λίμνης, που απ’ ότι μαθαίνω υπάρχει σκέψη να δημιουργηθεί στο Λιβάδι, και από την πλευρά του Κωρύκειου Άντρου, με πρόσβαση σε αυτό μετά την αξιοποίησή του. Θα μπορούσε να αφιερωθεί στον αρχαίο Θεό Διόνυσο, ο οποίος αντικαθιστούσε τον Θεό Απόλλωνα κατά τους τρείς χειμερινούς μήνες, όταν αυτός μετέβαινε στους «Υπερβόρειους». Με δεδομένο το γεγονός της προέλευσης του κλίματος και του αμπελιού από τον Διόνυσο, να διεκδικήσουμε την διοργάνωση των διεθνών συνεδρίων γύρω από το αμπέλι και το κρασί.
Αλλαγή και ανάδειξη του ονόματος του οικισμού «Καλύβια» σε «οικισμό Οδυσσέα» προς τιμήν του Οδυσσέα του Λαέρτη που κατά τον Όμηρο τραυματίστηκε εκεί και του οποίου η Μητρική καταγωγή είναι από την περιοχή μας (όμηρος, Ραψ. τ-«Αράχωβα, τοπωνυμιογλωσσικά και άλλα», σελ.55, Σ. Ασημάκης).
Αδελφοποίηση, μετά από ειδική τελετή, του Δήμου Αράχοβας-Δελφών με τους Δήμους Ιθάκης και Ιωλκού (Ως συμπέθεροι. Άλλωστε και του Ιάσονα η μητρική πόλη, κατά την μυθολογία βρισκόταν στην περιοχή μας. Η μητέρα του η Πολυμήδη ήταν αδερφή της μητέρας του Οδυσσέα Αντίκλειας και κόρες του μυθικού βασιλιά της περιοχής Αυτόλυκου και της συζύγου του Αμφιθέας).

Μια οικονομική πρόταση μελλοντικής εκπλήρωσης για την Αράχοβα, τους Δελφούς, την Ιτέα (Δεσφίνα) και το Γαλαξίδι.

Αν η Αράχοβα μέσα από το σχέδιο Καλλικράτης καταφέρει και δημιουργήσει ένα ενιαίο Δήμο με Δελφούς (Χρισσό), Ιτέα, Δεσφίνα και Γαλαξίδι, τότε οι προοπτικές ετήσιας ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των δεδομένων που θα δημιουργηθούν, σε συνδυασμό με την υψομετρική θέση της Αράχοβας, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και την τουριστική υποδομή της Αράχοβας, των Δελφών της Ιτέας και του Γαλαξιδίου, της πνευματικότητας και ιερότητας των Δελφών καθώς και της παραθαλάσσιας γλυκύτητας του κλίματος και της γεωγραφικής θέσης της Ιτέας και του Γαλαξιδίου, αλλά και του κοσμοϊστορικού γεγονότος που θα συμβεί, τα επόμενα χρόνια, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, είναι απεριόριστες.
Από το 2011 μέχρι το 2015 σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο, θα συμβεί ένα γεγονός σταθμός στα παγκόσμια χρονικά. Η γενιά-αστερισμός όλων των ηλικιακών ομάδων με ημερομηνία γέννησης από το 1946 έως και το 1965, η γενιά του «baby boom» όπως την αποκαλούν στην Ευρώπη και την Αμερική, δηλαδή η γενιά της μεταπολεμικής έκρηξης των γεννήσεων. Η πιο πολυάριθμη στην ανθρώπινη ιστορία. Αν θέλετε να βάλετε ιστορικά ή πολιτισμικά ορόσημα σ’ αυτή τη γενιά, πείτε την γενιά του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα, γενιά του Μάη του ’68 στη Γαλλία, γενιά των Χίπις και του αντιπολεμικού κινήματος στην Αμερική, γενιά των Ερυθροφρουρών στην Κίνα. Πείτε την ακόμα γενιά του ροκ και του Γούντστοκ. Όπως και να την πει κανείς, θα έχει μπει από το 2011 μέχρι το 2030 στο σύνολό της στη σύνταξη.
Από εδώ και πέρα αρχίζει η δική μας δουλειά. Πρέπει δηλαδή, ως ενιαίος Δήμος, να δημιουργήσουμε ένα επενδυτικό σχήμα βασισμένο σε αυτή τη γενιά, αφιερωμένο δηλαδή στην Τρίτη ηλικία. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να κερδίσουμε ένα τμήμα των ηλικιωμένων αυτών -που όπως είπαμε θα αυξάνουν συνεχώς τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη. Να δημιουργήσουμε ένα σχήμα φιλοξενίας τους για περισσότερο από οκτώ μήνες, ίσως και για όλο το χρόνο.
Στη βόρεια Ευρώπη οι συνταξιούχοι στις αρχές του Νοέμβρη χαιρετιούνται μεταξύ τους και λόγω του επερχόμενου χειμώνα κλείνονται στα σπίτια τους, βλέποντας τηλεόραση και βιώνοντας τη μοναξιά τους, βυθιζόμενοι πολλές φορές σε κατάθλιψη, μέχρι τον Απρίλιο και τον Μάιο που ξαναβγαίνουν από τα σπίτια τους.
Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα φορέα από όλες τις παραγωγικές τάξεις της περιοχής, με το σύλλογο ξενοδόχων στην πρωτοκαθεδρία και με προεξάρχουσα την νέα Δημοτική διοίκηση που θα προκύψει από τον Καλλικράτη και να αποταθούμε σε ένα μεγάλο τουριστικό γραφείο, το οποίο έχει το «know how» σε αυτά τα θέματα, για να λάβουμε μέρος στις διάφορες τουριστικές εκθέσεις που κατά καιρούς γίνονται στην Ευρώπη (Tour Operators), με σκοπό να προσελκύσουμε τόσους Ευρωπαίους συνταξιούχους όσους μπορεί να φιλοξενήσει η υπάρχουσα ξενοδοχειακή υποδομή του τόπου μας.
Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ή θα έχουν όλοι τους, ένα μισθό-σύνταξη, αντί να είναι κλεισμένοι το χειμώνα στα σπίτια τους στις παγωμένες πατρίδες τους, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν το χειμώνα στην Ελλάδα και μάλιστα στην παραθαλάσσια Ιτέα ξοδεύοντας τη σύνταξή τους στον Δήμο μας.

Μπορείτε να φανταστείτε πόσοι άνθρωποι της περιοχής μας θα απασχοληθούν, αν για παράδειγμα φιλοξενηθούν 3-5 χιλιάδες βορειοευρωπαίοι στα ξενοδοχεία της Ιτέας και του Γαλαξιδίου το χειμώνα και οι οποίοι τις καθημερινές θα επισκέπτονται τους Δελφούς και την Αράχοβα;
Μπορείτε να συλλάβετε την απασχόληση που θα προκύψει για όλες τις παραγωγικές τάξεις της περιοχής αν καταφέρουμε και τους πείσουμε να παραμείνουν και το καλοκαίρι, αλλάζοντας τόπο διαμονής και από την Ιτέα και το Γαλαξίδι που διέμεναν το χειμώνα να μετακομίσουν για το καλοκαίρι στην Αράχοβα την Δεσφίνα και τους Δελφούς (οι ηλικιωμένοι και ειδικά οι προερχόμενοι από τις βόρειες χώρες δεν αντέχουν την πολλή ζέστη. Άλλωστε ειδικά για την Αράχοβα η πληρότητα των ξενοδοχείων της είναι ελάχιστη αυτή την εποχή) που το κλίμα τους είναι ιδανικό για φιλοξενία ηλικιωμένων ανθρώπων;
Μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη θα είναι η εισροή χρημάτων στην τοπική κοινωνία αν πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν στην περιοχή μας ακόμα και όλο το χρόνο, εναλλάσσοντας κατοικία από βουνό σε θάλασσα και αντίθετα για κάθε εποχή, με μόνο αντίτιμο την σύνταξή τους, αυτή δηλαδή που θα χάλαγαν έτσι κι αλλιώς στις Πατρίδες τους;
Το χειμώνα να διαμένουν στην Ιτέα και το Γαλαξίδι και να επισκέπτονται την Αράχοβα και τους Δελφούς τις καθημερινές και το καλοκαίρι να διαμένουν στους Δελφούς και την Αράχοβα και να επισκέπτονται για μπάνιο την Ιτέα και το Γαλαξίδι;
Το μεγαλύτερο άγχος των ηλικιωμένων είναι η υγεία, άρα πάνω σ αυτή και πέρα από τις υποδομές για την κατοικία, πρέπει να επενδύσουμε.
Φαντάζεστε λοιπόν μια επένδυση, ένα δεκαετές πλάνο αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας, με ξενόγλωσσους γιατρούς, ενίσχυση των υποδομών ή ακόμα και ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών υγείας από ιδιωτικούς φορείς συνδεδεμένους με τα ασφαλιστικά ταμεία της Βόρειας Ευρώπης;
Η Αράχοβα πριν από τον πόλεμο αλλά και αμέσως μετά από αυτόν, το καλοκαίρι, ήταν τόπος παραθερισμού για πολλούς εύπορους Αθηναίους. Γιατί να μην επαναλάβει το ίδιο και σήμερα, με διαφορετικούς όμως οικονομικούς όρους και ανθρώπους από την βόρεια Ευρώπη;
Μπορείτε να φανταστείτε τα καταστήματα της «Αγοράς» (πλατεία Παπαϊωάννου), της πλατείας Λάκκας, του Αγίου Γεωργίου, του Κούκουρα και την «Ντόλτσε βίτα», να είναι το καλοκαίρι γεμάτα από ανθρώπους που θα πίνουν τον καφέ τους ή το τσίπουρό τους, θα τρέφονται από προϊόντα αγορασμένα από τα καταστήματα της περιοχής και θα διαμένουν στα ξενοδοχεία, τους ξενώνες και τα λοιπά καταλύματα της πόλης; Φυσικά το ίδιο θα ισχύσει και για τις άλλες πόλεις του ενιαίου Δήμου.
Φαντάζεστε τις ταβέρνες και τα καταστήματα στο Λιβάδι αν έχουν δουλειά και το καλοκαίρι, πόσους ανθρώπους μπορούν να απασχολήσουν;
Αναλογίζεστε πόσες λύσεις και προτάσεις μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε σε αυτή την πρωτόλεια πρόταση που κάνω σήμερα, αν ο καθένας από την πλευρά του βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση; Μην ξεχνάτε ότι τα πολλά μυαλά όταν σκέπτονται μαζί είναι ευτυχία και προκοπή.
Η Αράχοβα στα χαλεπά χρόνια της φτώχιας μετά τον Πόλεμο, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδος, ΔΕΝ είχε μετανάστευση προς το εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία) ή είχε ελάχιστη σε σχέση με τον πληθυσμό της, αλλά και σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας απείρως πιο εύφορες. Αυτό οφειλόταν στην εφευρετικότητα, την εργατικότητα και την εξυπνάδα των κατοίκων της να δημιουργήσουν δουλειές από το μηδέν. Οι γυναίκες με τον αργαλειό κατασκεύαζαν ωραιότατα υφαντά ενώ οι άντρες έγιναν οι καλύτεροι μάστορες της περιοχής και οι εξυπνότεροι επαγγελματίες αλλά και αγρότες.

Σήμερα οι νέοι άνθρωποι ίσως να μην έχουν βιώματα αντίστοιχα της δικής μου γενιάς, όμως έχουν τη θέρμη της νιότης τους και την δύναμη της γνώσης, που προέρχεται από την μόρφωση που παίρνουν, για να πάνε τον τόπο πιο μακριά και να συνεχίσουν την αναπτυξιακή πορεία του τόπου που άρχισαν οι πατεράδες τους.

Ας τους εμπιστευτούμε λοιπόν και ας τους βοηθήσουμε να έχουν όραμα και να προσπαθήσουν να το πραγματοποιήσουν.


Στέργιος Μπακολουκάς

Η ρήση της ημέρας

Από Δευτέρα πάλι
πίκρα και σκοτάδι.
Αχ, να 'ταν η ζωή μας
Σαββατόβραδο.

Σαββατόβραδο
Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη εκτέλεση: Στέλιος Καζαντζίδης

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Σήμερα στις 20:30 το Δημοτικό Συμβούλιο

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος, (5/4/2010, ημέρα Δευτέρα) και ώρα 20.30, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα θέματα που έχουν ανακοινωθεί σε προηγούμενη ανάρτηση από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γεώργιο Δ. Ανδρέου (δείτε εδώ).

2 σεισμοί χθες το βράδυ

Δύο σεισμοί αναστάτωσαν την Φωκίδα λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Αν και δεν ήταν ισχυροί, το μικρό εστιακό τους βάθος έκανε κάποιους συμπολίτες μας να ανησυχήσουν. Συγκεκριμένα:
Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 1:05 μετά τα μεσάνυχτα λίγα χιλιόμετρα βοριότερα από τους Δελφούς και είχε μέγεθος 4,1 ρίχτερ.
Ο δεύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 1:22 στην ορεινή περιοχή μεταξύ Γαλαξιδίου και Τολοφώνος και είχε μέγεθος 3,0 ρίχτερ.
Το εστιακό βάθος και των δύο σεισμών υπολογίσθηκε στα 2 χιλιόμετρα, πολύ μικρό, ώστε δικαιολογεί και την ανησυχία που για λίγη ώρα δημιουργήθηκε.

Από το thivagr.blogspot.com με πηγή του amfissapress.gr

Η ημέρα της Λαμπρής

Του Άρη Δαβαράκη

Πάντοτε νόμιζα ότι η ημέρα της Λαμπρής ήταν η Κυριακή του Πάσχα. Τώρα μου λένε πως δεν είναι έτσι. Λαμπρή λέει είναι σήμερα, η Δεύτερη μέρα του Πάσχα, που είναι βέβαια αργία και που σε αφήνει να χαλαρώσεις και να ενσωματώσεις στα βιώματά σου άλλη μια Σταύρωση, άλλον έναν Θάνατο, άλλη μια Ανάσταση, αλλά και όλα τα ευχάριστα αλλά και τα δυσάρεστα που ένοιωσες και έζησες αυτές τις μέρες, από τα ερωτικά σου μέχρι όλα τα άλλα ανεβοκατεβάσματα της αληθινής ζωής, μέσα στον ρεαλισμό.

Top