αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ήμαρτον πια με την τηλεόραση...

Από Αναγνώστη

Θα ήθελα να αναφερθώ στη "τέλεια λειτουργία των καναλιών" στο χωριό μας.
Μα είναι δυνατόν να χαλάνε αυτά τα "ρημάδια" τα κανάλια με το παραμικρό και να μην ενδιαφέρεται κανένας? Πρέπει δηλαδή όλοι να έχουν nova? Και δε μιλάω για χθες που όντως έγινε "κατακλυσμός".
Υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση εδώ και χρόνιααααα!!

Νομίζω οτι στο Μπαγκλαντές και στο Αφγανιστάν είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα...!!
Επιτέλους να ασχοληθεί κάποιος...!! Ήμαρτον...!!

Ευχαριστώ που με άκουσες.

Σχόλιο Ντελάλη:
Μάλλον για να δούμε τηλεόραση σ'αυτό το χωριό, όσοι δεν έχουμε nova, θα πρέπει να περιμένουμε τη λειτουργία του ψηφιακού σήματος της Digea από το κέντρο εκπομπής του Χλωμού. Ή εναλλακτικά μέσω internet. Για να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά και να λύσει το πρόβλημα ειδικά τώρα, που επίκειται η κατάργηση του αναλογικού σήματος, το βλέπω δύσκολο...

Ειδήσεις

Μικρά-μικρά νέα από το χωριό και γενικότερα από την περιοχή:

Προσφορά για το μαγαζί του Ερυθρού Σταυρού:
Σύμφωνα με email αναγνώστη, έχει κατατεθεί προσφορά 3.000 ευρώ τουλάχιστον (κλειστή προσφορά) από Αραχωβίτη για το μαγαζί του Ερυθρού Σταυρού στην πλατεία.
(Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί και μεταδίδεται με επιφύλαξη.)

Στον Έλατο επικεντρώνονται οι έρευνες για τους ληστές της Αμφίκλειας:
Σκηνές κινηματογραφικής ταινίας εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού, με πάνοπλους αστυνομικούς να οργώνουν την περιοχή στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τους 3 ληστές που χθες το πρωί λήστεψαν την εθνική τράπεζα της Αμφίκλειας παίρνοντας 2 γυναίκες ως ομήρους και πυροβολώντας και πετώντας χειροβομβίδες κατάφεραν να διαφύγουν με εντυπωσιακό τρόπο, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους και τους θαμώνες της κεντρικής πλατείας που δεν πίστευαν στα μάτια τους. Οι έρευνες από την αρχή επικεντρώθηκαν στον ορεινό όγκο του Παρνασσού, όπου το μεσημέρι λίγο μετά τις δύο βρέθηκε το λευκό Ι.Χ. μάρκας Skoda που χρησιμοποίησαν οι ληστές. Ερευνάται πιθαμή προς πιθαμή όλη η περιοχή όπως και τα εξοχικά σπίτια της περιοχής του Ελάτου.

Καταδίκη του εκδότη Σάκη Μαυρέλη για συκοφαντική δυσφήμιση:
Η Ιερά Μητρόπολη ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010, ο εκδότης του εντύπου «TIMES IN KOLONAKI» Σάκης Μαυρέλης (ο γνωστός μας από δημοσιεύματα κατά της Αράχωβας, της εφημερίδας Αχός και του εκδότη του, αλλά και κατά των Αραχωβιτών), καταδικάσθηκε πρωτοδίκως από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου ερήμην σε συνολική ποινή φυλάκισης 2 ετών για τα αδικήματα της διά του Τύπου συκοφαντικής δυσφήμισης, ψευδούς καταμήνυσης και εξύβρισης κατά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δωροθέου Β΄, καθώς επίσης, από το ίδιο Δικαστήριο, και σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών, για το αδίκημα της διά του Τύπου συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του Σεβασμιωτάτου.
(Από περιοδικό Πρόναος, Τεύχος 398)

Άρχισαν τα... γιαούρτια για τον Καλλικράτη. Άντε, και στα δικά μας...:
Κάτω από αποδοκιμασίες έγινε δεκτή προχθες στην Ιτέα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Φωκίδα Αφροδίτη Παπαθανάση. Η βουλευτής βρέθηκε εκεί με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης Φωκίδα 2010 και μερίδα πολιτών της επιτέθηκε φραστικά διαμαρτυρόμενη για την στάση της στο θέμα του Καλλικράτη. Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου σε λαϊκή συνέλευση στην Ιτέα είχε αποφασιστεί μεταξύ άλλων να κηρυχτεί ως ανεπιθύμητο πρόσωπο η βουλευτής του νομού που εισηγήθηκε στο υπουργείο εσωτερικών την δημιουργία μόνο δυο δήμων στο νομό, αντί 4 που επιθυμούσαν οι τοπικές κοινωνίες.
"Ο καθένας έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται" απαντά μιλώντας στο STAR η Αφροδίτη Παπαθανάση.
(Από το iteanet.blogspot.com)

Ο αγώνας των Ελλήνων managers...

Δείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση που εστάλη στο email του blog, (ευχαριστώ πολύ την αποστολέα) η οποία περιγράφει με χιούμορ, αλλά πολύ γλαφυρά τον αγώνα μερικών Ελλήνων να κερδίσουν έναν διεθνή αγώνα "κωπηλασίας"...

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Απογραφή Δημοσίων Υπαλλήλων

Ανοιξε η ιστοσελίδα για την απογραφή μισθοδοτούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο (www.apografi.gov.gr)
Η απογραφή αφορά στο προσωπικό του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού.

Για να απογραφεί κάποιος χρειάζονται να έχει τα παρακάτω έγγραφα για να αντλήσει απο αυτά κάποιους κωδικούς.
- Ένα εκκαθαριστικό εφορίας από το 2002 κι έπειτα
- Κάρτα ή επιστολή γνωστοποίησης ΑΜΚΑ ή το βιβλιάριο υγείας σας
- Ένα λογαριασμό ΔΕΗ της κατοικίας σας
- Πρόσφατο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας σας
-Την ταυτότητά σας
- Τίτλους σπουδών σας

Η απογραφή θα γίνει απο 12 Ιουλίου μέχρι 23 Ιουλίου και υπάρχει καταληκτική ημερομηνία σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ.

Από τον Αυτόλυκο

Απάντηση του κ. Θ. Κοκοβού στον κ. Γ. Δ. Ανδρέου

Το ψέμα είναι αρετή άλλων. Η ασθενής μνήμη χαρακτηριστικό των αδυνάτων. Δεν περιλαμβάνομαι σε αυτούς.
Με την παρέμβαση και τις δηλώσεις μου στο ntelalis-arahovas ότι δεν συμμετείχα ούτε συμφώνησα στην σύσταση επιτροπής για ενωτικό ψηφοδέλτιο αποκαταστάθηκε η αλήθεια και δικαιώθηκα απόλυτα.
Γεγονός αναμφίβολο είναι ότι από 29 Μαίου έως 5 Ιουνίου 2010 απουσίαζα εκτός Αράχωβας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν συμμετείχα, δεν γνώριζα για την σύσταση επιτροπής, το έργο της και τον διορισμό μου. Όταν ενημερώθηκα για τα δρώμενα αντέδρασα. Άμεσα δήλωσα ότι δεν συμφωνώ με την δημιουργία κοινού ψηφοδελτίου και απαίτησα να μην δημοσιοποιηθεί η σχετική ανακοίνωση της οποίας έλαβα γνώση στις 31-05-2010 καθ' υπαγόρευση από τον Νίκο Γεωργιάδη.
Τις λεπτομέρειες του πυροτεχνήματος δεν τις γνώριζα. Δεν φαντάστηκα ποτέ την αβάσταχτη προχειρότητα και τον παρορμητισμό για δημιουργία κοινού ψηφοδελτίου ευκαιριακά, ξαφνικά και απροετοίμαστα μετά το τέλος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Καλλικράτη, επειδή εκείνη την στιγμή είχες έμπνευση. Μπορεί την έμπνευση να την είχες και από πριν.
Αγαπητέ Γιώργη μπορείς να απορείς μόνον για όσα τελικά μαθαίνεις καθυστερημένα. Μπορείς επίσης να απορείς και γιατί δεν συμφώνησα. Μπορείς να φαντάζεσαι ο,τιδήποτε και όπως θέλεις. Δεν μπορείς όμως να αφήνεις αιχμές για το πρόσωπο μου σε ανακοινώσεις που αναγκάστηκες να αναρτήσεις.
Θα μπορούσες αντί για τον Ν. Γεωργιάδη να ρωτήσεις τον Δήμαρχο στον όποιο αμέσως μόλις επανήλθα στην Αράχωβα διαμαρτυρήθηκα για τις ανακοινώσεις που αντίκρισα αναρτημένες. Αμέσως έδωσε εντολή και αποσύρθηκαν τουλάχιστον από τα κεντρικά σημεία. Αυτό δεν το γνώριζες;
Θα μπορούσες πάλι ο ίδιος, με οποία ιδιότητα επέλεγες, να με ενημερώσεις προσωπικά και όχι να εκτρέπεις την ανάγνωση της ανακοίνωσης σε μένα στον επί παντός αρμόδιο Ν. Γεωργιάδη. Όταν ειδοποιήθηκε ο Γεωργακός ήσουν επάνω στο τηλέφωνο. Γιατί δεν έπραξες το ίδιο τουλάχιστον και μαζί μου;
Το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την επιτροπή είναι βαθύτερο. Τώρα προσπαθείτε να το υποτιμήσετε. Ανέτρεξα στις αναρτήσεις του ntelalis-arahovas (υπάρχουν ακόμη) με έντονη γραφή ανακοινώθηκε ότι η συντονιστική επιτροπή για το ενωτικό ψηφοδέλτιο, είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου!!. Αυτό μάθανε στην Αράχωβα. Τώρα στην ανακοίνωση σου αναφέρεις ότι ήταν «μία συζήτηση πολιτών» και δεν έχει σχέση με το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η ανακοίνωση σου είναι απάντηση και στον Στάθη Γιαννέλο που θέλει να βρει τον ψεύτη. Νομίζω ότι τώρα τον βρήκε. Επίσης επιβεβαιώνεται και ο Χάρης που καλόπιστα μπήκε στα γρανάζια των ανακοινώσεων.
Αγαπητέ Γιώργη, πήρες την ανακοίνωση απάνω σου χωρίς αναφορές στον Δήμαρχο. Ούτε λέξη. Για την συντονιστική και την συζήτηση πολιτών όπως μας γράφεις, γνωρίζεις τις απόψεις του Δημάρχου;

Οι Αραχωβίτες πρέπει να μαθαίνουν την αλήθεια και όχι περίπου την αλήθεια.

Τέλος σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Όχι όμως και για τα υπονοούμενα για τα πριν και τα μετά και κυρίως για την τιμιότητά μου. Αν θέλεις να αρχίσουμε διάλογο και γι’αυτήν είμαι πρόθυμος.

Θεόδωρος Ι. Κοκοβός

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Η απάντηση από τον κ. Γεώργιο Δ. Ανδρέου στον κ. Θ. Κοκοβό για το θέμα της συντονιστικής επιτροπής

Αγαπητέ Ντελάλη

Διάβασα με εξαιρετική έκπληξη την παρέμβαση του Θόδωρου Ι. Κοκοβού, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την διαδικασία της ανάδειξη κοινού υποψηφίου της πόλης μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, την συντονιστική Επιτροπή και την ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας επισημαίνω τα εξής:


Το θέμα της ανάδειξης κοινού υποψηφίου, η δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής και η σχετική διαδικασία που αναφέρεται στην ανακοίνωση έλαβαν χώρα στα πλαίσια του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου της 30.5.2010 με θέμα την θέση του Δήμου στο πρόγραμμα Καλλικράτης, μετά την ψήφιση του νόμου. Στη συνεδρίαση δεν μετείχε ο κ. Θόδωρος Κοκοβός, μετείχε όμως αν δεν κάνω λάθος ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του Ι.Α. Ράπτης.
Όπως ρητά και επανειλημένα τόνισα στο Δημοτικό Συμβούλιο και το πολυπληθές ακροατήριο, η συζήτηση για την ανάδειξη κοινού υποψήφιου εκφεύγει της αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι μια συζήτηση πολιτών, επ’ ευκαιρία του Δ.Σ. Γι'αυτό και κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής που έγινε με δική μου πρόταση και επιδοκιμάστηκε από όλους τους παριστάμενους όπως και η σχετική διαδικασία που αποφασίσθηκε με παρεμβάσεις όλων και όλα αυτά δεν καταχωρήθηκαν στα πρακτικά του Δ.Σ.
Τελειώνοντας το Δ.Σ. εγώ ο ίδιος έγραψα την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, την οποία παρέδωσα σε χειρόγραφο στον κ. Νίκο Γεωργιάδη με την εντολή να την διαβάσει στα μέλη της και ιδιαίτερα στον κ. Κοκοβό που ήταν απών και μετά την ρητή έγκρισή τους να την δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο, τα καφενεία και τους πίνακες ανακοινώσεων.
Την επομένη 31.5.2010 ο κ. Γεωργιάδης με διαβεβαίωσε, όπως και αργότερα αλλά και σήμερα ότι την διάβασε σε όλα τα μέλη και στον κ. Κοκοβό που τον βρήκε τηλεφωνικά να είναι στο Βόλο, τα οποία συμφώνησαν και μετά την δημοσιοποίησε. Μάλιστα όταν την διάβασε στον κ. Γεωργακό ήμουν δίπλα και άκουγα και αμέσως μετά μου τηλεφώνησε και του έδωσα το πράσινο φως να προχωρήσει στην δημοσιοποίηση, που έγινε αργά το μεσημέρι (ίσως να σώζεται στον Ντελάλη ο χρόνος καταχώρησης).
Γι'αυτό εκπλήττομαι αγαπητέ Θόδωρε και στέλνω την παρούσα για την αποκατάσταση της αλήθειας για το θέμα αυτό.

Για τα άλλα θέματα ως μέλος της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής, που με παίρνει η μπάλα της διακήρυξής σου, θα περιοριστώ να σου πω ότι δεν είναι τίμια η εκ των υστέρων κριτική ιδιαίτερα όταν άλλα λέμε πριν και άλλα μετά και πάντως να σου ευχηθώ καλή επιτυχία στον μοναχικό σου δρόμο.

Αθήνα 16.6.2010

Γιώργος Δ. Ανδρέου
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Μα τις χίλιες βουβουζέλες...

Η πρώτη νίκη σε Μουντιάλ για την Ελλάδα είναι γεγονός! Μα τις χίλιες βουβουζέλες...

Με μία επική ανατροπή επικράτησε 2-1 της Νιγηρίας και μπορεί να ονειρεύεται ακόμη πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ. Το «παιδικό» γκολ που δέχτηκε η ελληνική ομάδα στο 16’ από τον Ούτσε δεν πτόησε τους διεθνείς, που μετά την αποβολή του Καϊτά στο 33’ κυριάρχησαν κι έφεραν τούμπα το ματς με γκολ του Σαλπιγγίδη στο 44’ και του Τοροσίδη στο 71’.


Ακούστε το φοβερό σποτάκι της νίκης από τον Γιώργο Χελάκη, του Nova Sport fm.

Υποχώρηση της ζέστης τις επόμενες μέρες

Του Νίκου Δαλαρούγκα

Οι υψηλές θερμοκρασίες
που μας ταλαιπωρούν τις τελευταίες μέρες φαίνεται να αποτελούν παρελθόν από αύριο και ειδικά το Σαββατοκύριακο.
Ακόμα και στην Αράχωβα ο υδράργυρος κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα (33,6 βαθμοί Κελσίου) για την εποχή, που τον Ιούλιο και σποραδικά τον Αύγουστο σημειώνονται στο χωριό μας.
Έτσι λοιπόν από αύριο το απόγευμα και για τις επόμενες 4-5 μέρες τουλάχιστον, η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση, ενώ φαίνεται μέσα σε αυτό το διάστημα τις απογευματινές ώρες κυρίως, να δημιουργούνται συνθήκες αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού με αυξημένες τις πιθανότητες για μεμονωμένες καταιγίδες εξαιρετικά τοπικού χαρακτήρα ιδιαίτερα στο εσωτερικό τμήμα του ορεινού όγκου του Παρνασσού, που δεν αποκλείεται να φτάσουν μέχρι και την Αράχωβα.
Την Δευτέρα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον ο καιρός θα είναι φθινοπωρινός, καθώς φαίνονται αρκετές βροχές και ισχυρές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω πως, ορισμένοι συντοπίτες ίσως να μην γνωρίζουν πως δεν επιτρέπεται η καύση των ξηρών χόρτων κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι μεγάλος, άνω του 3. Την επισήμανση την έκανα διότι αυτήν την εβδομάδα που βρίσκομαι Αράχωβα παρατήρησα κάποιους καπνούς.

Δείτε εδώ τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης επικινδυνότητας πυρκαγιάς και θα παρακαλούσα τον Ντελάλη να ενημερώνει το blog καθημερινά.

Παρασκευή 18/06/2010

Η ρήση της ημέρας

Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά

Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979

Φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο με καταγωγή από τη Μυτιλήνη και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Γνωστά ποιητικά του έργα: "Άξιον Εστί", "Ήλιος ο πρώτος", "Προσανατολισμοί" κ.α.
Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Κάποια εποχή απέκτησε το -δικαιολογημένο- προσωνύμιο "ο Ποιητής του Αιγαίου".
Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων.

Η ρήση της ημέρας

Τα δεδομένα δεν παύουν να ισχύουν μόνο και μόνο επειδή δεν λαμβάνονται υπόψη.

Άλντους Χάξλεϋ, 1894-1963, Άγγλος συγγραφέας

Άγγλος συγγραφέας, διηγηματογράφος και ποιητής, καθώς επίσης και συστηματικός ερευνητής στον χώρο της παραψυχολογίας και του φιλοσοφικού μυστικισμού. Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1894 στο Γκόνταλμινγκ του Σάρεϋ στην Αγγλία. Ανήκε σε οικογένεια επιστημόνων και μεγάλων ταλέντων. Σπούδασε στο Ήτον και το Μπάλιολ.
Πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο συγγραφικό έργο, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και κριτικός δραματικών έργων. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής και εκδότης της Κόρχιλ-Μάγκαζιν. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του `20 στην Ιταλία· οι εμπειρίες του από τη διαμονή του εκεί περιλαμβάνονται στο "Κατά μήκος του δρόμου" ("Along the road").

Ληστεία στην Ιτέα

Ληστεία σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Εθνική και την Αγροτική Τράπεζα της Ιτέας.
Οι δράστες σύμφωνα με πληροφορίες έφτασαν με μηχανάκια και με την απειλή όπλων λήστεψαν τις δύο τράπεζες.

Από το iteanet.blogspot.com

Ανώνυμη επιστολή για τα παρασκήνια του Καλλικράτη και για την ψηφοφορία στον Ντελάλη

Kύριοι δημιουργοί, παραγωγοί, διαχειριστές και τεχνικοί του ntelalis.
Κύριοι σχολιαστές, blogers και αναγνώστες.

Από το βήμα του ntelalis-Arahovas με τις φωνές που αναρτώνται βγαίνουν ειδήσεις, απόψεις και συμπεράσματα. Γίνονται αποκαλύψεις, εξωτερικεύονται προθέσεις, αναδεικνύονται εντάσεις, σχηματοποιούνται ομάδες, συμμαχίες, ίντριγκες, τάσεις και οριοθετούνται τυπικά ή άτυπα οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των «ασυμπάθηστων». Συγχρόνως διαμορφώνεται και η επικαιρότητα που απασχολεί τους πολλούς ή λίγους ή και κανέναν, δεν έχει σημασία. Έτσι ο ntelalis είναι χορηγός της ευκαιρίας να «ξεδίνουμε» είτε διαβάζοντας, είτε σχολιάζοντας, είτε και τα δύο, είτε ακόμη χαζεύοντας. Πάντως είναι σίγουρο ότι με το ntelalis μας ανεβαίνουν οι τόνοι και όλα τα υπόλοιπα πεσμένα (ηθικό κλπ).

Τελευταία μετά το Πάσχα ο ntelalis είχε πολλή και καλή δουλειά. Ο χωροταξικός και διοικητικός «Καλλικράτης», ο Μπόκας και ο Θανάσης, το ενιαίο ψηφοδέλτιο, η συντονιστική επιτροπή, οι κραυγές και οι ανησυχίες του Στάθη Γιαννέλου, ο Στέργιος με τους γέροντες για τον μάνατζερ, η ψηφοφορία που (ως παλαιό όχημα) απεσύρθη, η διάψευση, τα απωθημένα για την τετραετία, οι προτάσεις για τους πιθανούς υποψηφίους κλπ. μας κρατήσανε ζωντανούς.

Απ' όλα αυτά μας δημιουργήθηκαν όμως απορίες και ερωτηματικά και θέλουμε (με την βοήθεια όλων όσων συμμετέχουν στον διάλογο) να τις λύσουμε. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω (δεν τις λέμε όλες γιατί εν τω μεταξύ μπορεί να απαντηθούν).

«Καλλικράτης»

Γιατί τα επίσημα χείλη σιωπούν; Ο μάνατζερ δεν έχει να μας πει τίποτα; Όχι να επαναλάβει όσα είπε στα πεζοδρόμια και στα καφενεία. Τα άλλα που δεν ξέρουμε αλλά εννοούνται. Οι Αραχωβίτες πρέπει να γνωρίζουν τους φίλους τους. Είναι αυτοί που βοηθούν την Αράχωβα. Ποιοί είναι;
Την ευαισθησία του την εξάντλησε όλη με τον Στέργιο και τους γέροντες;
Περιμένουμε να μάθουμε και για τους συνοδοιπόρους. Ο Στάθης εκτίμησε (μετά από πολλά χρόνια) τον Γεωργακό γιατί θαύμασε τον πατριωτισμό του!!! την (αντ)αγωνιστικότητα του!!! και τον πρότεινε για το ενιαίο. Ο Λεόντιος συμφωνεί;
Ο Κοκοβός τα έγραψε. Ο πατριώτης εξακολουθεί να πολεμά και δεν πήρε χαμπάρι; Ποιους πολεμά;
Για το ενιαίο και τη συντονιστική επιτροπή δεν μάθαμε ποιανού ιδέα ηταν. Όπως εξελίχθηκε η επιτροπή δεν ηταν συντονιστική αλλά επιτροπή αγώνα. Ποίου και για ποιόν. Για το θέμα αυτό έχουμε μπερδευτεί με το πρωτοπαλίκαρο. Τον Στάθη Γιαννέλο. Είναι μαχητής της ντουντούκας και του στυλό. Μόλις ακούσει ή διαβάσει κάτι κακό για τον δήμαρχο συγχύζεται. Φωνάζει και γράφει για τους ανάγωγους. Όμως δεν υποστηρίζει (ανοικτά) τον Λεόντιο αφού πρότεινε για το ενιαίο «το καλό παιδί με γνώσεις». Τον ψηλό. Έτσι ψήλωσε και ο ίδιος. Ο ψηλός το αποδέχθηκε; Γιατί σιωπά; Υπάρχει η δεν υπάρχει διαζύγιο; Συναινετικό ή για ισχυρό κλονισμό; Η μετοίκηση; Με η χωρίς διατροφή; Τα παιδιά ποιος τα κρατάει; Για τα μεταξύ τους λέμε.
Όμως ο Γιανέλος πρότεινε για το ενιαίο και τον Γεωργακό με σειρά προτεραιότητας Β (διαλογής). Τον θαυμάζει γιατί είναι μόνος του, αγωνιστής. Ο μόνος του θα τον δεχθεί; Αν τον δεχθεί θα γίνουν δύο. Τι θα γίνει τότε. Ο μόνος τι έχει να πει γι'αυτά. Μήπως θα πρέπει να θυμηθεί και να μας πει τι είχε γίνει και πριν μερικά χρόνια; Γιατί σιωπά; Ερώτηση ευθεία, ο Γεωργακός θα δεχθεί στο ενιαίο τον Γιανέλλο; Λέτε να είναι αχάριστος μετά από τέτοιο αγώνα; Βγές και πέστα κόντε.
Μάθαμε ακόμη ότι γίνονται συζητήσεις για να κατέβει ο πατριώτης-αγωνιστής ταυτόχρονα σε περισσότερους ανεξάρτητους δήμους. Είναι ικανός και κοινής αποδοχής. Μπορεί να βγει και στην Θήβα. Δηλαδή θα είναι δήμαρχος σε περισσότερους Δήμους; Θέλουμε επίσημη και έγκυρη απάντηση.
Τον τρίτο τον καθάρισε. Τον Κοκοβό. Το μέτρησε και τον ζύγισε αλλά δεν μας είπε τα κιλά συνολικά και ανά τμήμα. Αυτό είναι εξόχως δημοκρατικό. Μόλις ο τρίτος έγραψε τις απόψεις του ο Γιανέλλος θύμωσε. Πρέπει πάντως να μάθουμε ποιος λέει την αλήθεια και εάν έχει ο οποιοσδήποτε στην Αράχωβα το δικαίωμα να διαφωνεί ή να έχει άλλη άποψη η να είναι άλλη κατηγορία από την άποψη της ομάδας.

Λοιποί προτεινόμενοι εντάσσονται στην κατηγορία Γ. Είμαστε ανυπόμονοι να διαβάσουμε τις αντιδράσεις του Γιαννέλου (αν δεν συμμορφωθούν με τάς υποδείξεις).

Η ψηφοφορία και η απόσυρση

Θέλουμε να μάθουμε τα αποτελέσματα και τους ψηφοφόρους. Κάποιες γλώσσες λένε ότι ψηφίσανε από δέκα (10) φορές οι ίδιοι τα ίδια. Αυτό τι είναι δείγμα, δίγμα ή δύγμα; Είναι αντιπροσωπευτικό; Επειδή δεν ξέρουμε που να απευθυνθούμε για το αποτέλεσμα και την διαδικασία καλούμε δημόσια όποιον γνωρίζει κάτι (για την απολεσθείσα) να ειδοποιήσει την πλησιέστερη αρχή. Επίσης θα ανατρέξουμε σε βιβλία για να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο

Με εκτίμηση.


Απάντηση Ντελάλη

Αγαπητέ φίλε/η, συντάκτη του παραπάνω κειμένου.

Μου δίνεις την ευκαιρία να απαντήσω σε ένα ζήτημα που με στεναχώρησε ιδιαίτερα, αν και δεν μπορώ να πω ότι με εξέπληξε. Αναφέρομαι βεβαίως στο θέμα της ψηφοφορίας.

Ας αρχίσω με το τι πιστεύω προσωπικά ότι είναι οι ψηφοφορίες μέσω του internet. Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι οι ψηφοφορίες που γίνονται στα blogs είναι ένα καλό και χρήσιμο εργαλείο για να βγάζουμε... μη ασφαλή συμπεράσματα. Τι σημαίνει αυτό? Αυτό σημαίνει ότι αν τις χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα, θα μπορέσουμε να δούμε πιθανώς κάποιες τάσεις στα θέματα για τα οποία ψηφίζουμε.

Εν συνεχεία, έρχομαι στο δεύτερο: τι πήγε στραβά με την δική μας ψηφοφορία και γιατί την απέσυρα... ως παλιό όχημα? Όπως πολύ σωστά επισήμανε το Αράχωβας blog, έκανα 2 σοβαρά λάθη: πρώτον, πρόσθεσα ονόματα χωρίς να γνωρίζω αν τα άτομα ενδιαφέρονταν να μπουν στη λίστα και δεύτερον, επέτρεψα το σχολιασμό για τα άτομα της λίστας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και πολλά απαξιωτικά για διάφορους σχόλια. Αυτά ήταν τα δικά μου λάθη. Ας κάνω όμως κάποιες σκέψεις και για τα λάθη τα δικά σας, των αναγνωστών. Λες ότι υπάρχουν φωνές ότι κάποιοι ψήφισαν από 10 φορές. Πιθανόν. Είναι γνωστό ότι, αν και η τεχνολογία έχει δικλείδες ασφαλείας, οι ψηφοφορίες μπορούν σχετικά εύκολα να διαβάλλονται με διπλο-τριπλο-ψήφους (ή και παραπάνω) με διάφορα τεχνάσματα. Ένας σχετικά κατατοπισμένος με προγραμματισμό υπολογιστών μπορεί εύκολα να παρακάμψει τα συστήματα ασφάλειας. Όμως το θέμα είναι εκεί? Πρέπει να βάλουμε χωροφύλακες να μας φυλάνε μην διπλοψηφίζουμε? Από μόνοι μας δεν καταλαβαίνουμε ότι πρώτα-πρώτα κλέβουμε τον εαυτό μας?
Θα βγει κάτι με το να κλέψουμε σε μια ψηφοφορία περιορισμένου κοινού και μειωμένης βαρύτητας? Η απάντησή μου είναι ΟΧΙ. Αντίθετα, χάνουμε όλοι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να μας πάει ένα σκαλί παραπάνω, γιατί αδυνατούμε να το διαχειριστούμε.
Δυστυχώς δεν έχουμε ούτε τη σοβαρότητα, ούτε την ωριμότητα για να κάνουμε σωστά ψηφοφορία μέσω internet, αυτή είναι η ουσία. Και αυτός είναι ο λόγος που την απέσυρα, όχι σαν παλιό, αλλά σαν νέο όχημα, πολλά υποσχόμενο, αλλά ακατάλληλο γιατί είναι μπροστά από όλους μας...

Τέλος, για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία και για τα αποτελέσματα, αφού ρωτάς, μπορώ εύκολα να στα πω. Αλλά τι σημασία έχει? Αν κάποιοι ψηφίσαν από 10 φορές, δεν έχω τη δυνατότητα να το ξέρω, πιθανολογώ ότι έγινε. Δεν με ενδιαφέρει ποιο θα ήταν το πρόσωπο που θα έβγαινε πρώτο στην ψηφοφορία, ούτε πώς θα λένε τον νέο Δήμαρχο. Με νοιάζει να είναι κάποιος που να φροντίζει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα το μέλλον της Αράχωβας. Ας δούμε όλοι τα πράγματα με περισσότερη σοβαρότητα και όχι με σοβαροφάνεια.

Φιλικά
Ντελάλης

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ: γιατί μας κάνει υπερήφανους...

Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν επί του καταστρώματος του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ» το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, κατά τη διάρκεια του γαμήλιου πάρτι γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, έχω την ανάγκη να αναρτήσω δυο λόγια κι ένα βίντεο, για το ιστορικό αυτό πλοίο...
Όσοι προσέβαλαν με τη συμπεριφορά τους την ιστορία μας, εφοπλιστές, παρουσιαστές κτλ. δε με αφορούν. Είναι άξιοι των πράξεών τους.


Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ

Το πλοίο πήρε μέρος στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο ως ναυαρχίδα του Στόλου, υπό τον Υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Πλοίαρχος Σοφοκλής Δούσμανης.
Ο "Αβέρωφ" συμμετείχε στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις ναυμαχίες της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913), ενάντια στον Οθωμανικό Στόλο, όταν, αξιοποιώντας την ανώτερη ταχύτητά του, και το μέγιστο του βεληνεκούς των πυροβόλων του, αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο, και αναλαμβάνοντας αυτόνομη δράση έτρεψε τον εχθρικό στόλο σε φυγή καταδιώκοντάς τον.
Η τακτική του Κουντουριώτη, έδωσε την νίκη και τον αδιαμφισβήτητο έλεγχο του Αιγαίου στην Ελλάδα, και μετέβαλε πλοίο και ναύαρχο σε ζωντανούς μύθους.
Για τους Έλληνες ήταν ο "Τυχερός μπάρμπα-Γιώργος", ενώ για τους Τούρκους "Το Διαβολοβάπορο" (Σεϊτάν παπόρ).


Τι θα γινόταν σήμερα, με ανάλογες περιστάσεις, καλύτερα ας μην πω... Τουλάχιστον, δεν μπορεί καμία οικογένεια, όσο πλούσια κι αν είναι, να μου στερήσει αυτή τη χαρά και περηφάνια που μου προσφέρουν ένδοξοι Έλληνες, σαν το πλήρωμα του θωρηκτού Αβέρωφ. Αυτή τη χαρά και περηφάνια που μας στερούν οι σύγχρονές μας, ανεπαρκείς και φοβισμένες ηγεσίες...

Αράχωβα Center

Του Βαγγέλη Οικονομάκη

Εμπορικό κέντρο-Parking

Με αφορμή το σχόλιο του Ντελάλη σχετικά με το έργο του Εμπορικού κέντρου-Parking θα παραθέσω την συνήθη διαδικασία υλοποίησης τέτοιων έργων καθώς και κάποιες σκέψεις.

Υπάρχει κατ' αρχήν ο Κύριος του Έργου, που στην δική μας περίπτωση είναι η εταιρία ΑΡΑΧΩΒΑ CENTER Α.Ε. καταχωρημένη στο ΦΕΚ και νόμιμα εκπροσωπούμενη, την όποια από εδώ και πέρα θα ονομάζουμε ιδιοκτήτη.
Η εταιρία αυτή θα έπρεπε να έχει κάνει ένα business plan και να έχει υπολογίσει τα οικονομικά της, ήτοι τα δάνεια της τις χρηματικές της ροές, τις επιδοτήσεις της, καθώς και τον τρόπο αποπληρωμής των δανείων που θα συνάψει. Έχει παρουσιάσει το σχέδιο αυτό σε κάποια τράπεζα και έχει χρηματοδοτηθεί με δάνειο για την κατασκευή.
Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου (εργολάβου) που θα κατασκευάσει το έργο. Ανάδοχος εταιρία είναι η Κουρτίδης – Γαντζούλας, που προχώρα στην κατασκευή του έργου.

Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι:
  1. Είναι ένα έργο για το οποίο ο Αναπτυξιακός Νόμος επιδοτεί τις θέσεις στάθμευσης που θα κατασκευαστούν πέραν των απαιτούμενων από την άδεια με ποσοστό που φτάνει και το 50%. Δεν γνωρίζω το ποσοστό χρηματοδότησης στην δική μας περίπτωση, παλαιοτέρα υπήρχε ακόμα πιο ευνοϊκό καθεστώς για δημόσια Parking.
  2. Ήμασταν σε περιόδους ευφορίας, τα δάνεια ζητούνταν και δίνονταν γρήγορα, οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο, πρόγραμμα χρηματοδοτούνταν από τις τράπεζες και ήμασταν μια χώρα, πόλη, δήμος με άμεση πρόσβαση σε χρήμα.
Δυστυχώς όμως τα πράγματα αλλάζουν, κλείνει η στρόφιγγα των χρημάτων από τις τράπεζες, οι επιδοτήσεις από τον Αναπτυξιακό γίνονται (αν γίνονται) με το σταγονόμετρο και γενικά υπάρχει στενότητα χρήματος και χρηματοδότησης.

Ο ιδιοκτήτης όμως θα πρέπει να ολοκληρώσει τα έργα για να μπορεί να εισπράττει νοίκια και να αποπληρώνει τα δάνεια που έχει πάρει ενώ παράλληλα ο ανάδοχος θα ζητεί χρήματα για την ολοκλήρωση.
Παράλληλα απαιτείται κεφάλαιο κίνησης για την λειτουργία έκτος από το ίδιο το κόστος λειτουργίας του κέντρου.
Προφανώς έχει γίνει κάποια παραλαβή για χρήση ώστε το τμήμα του Parking να λειτουργεί αλλά δεν γνωρίζω πόσο κερδοφόρο είναι τώρα το καλοκαίρι (χωρίς να υπολογίσω το κόστος του χρήματος).
Ας ψάξει ο ιδιοκτήτης το αρχικό business plan που έδωσε στις τράπεζες να δει τι έσοδα είχε προβλέψει όταν ξεκίνησε την κατασκευή και τι εισπράττει.

Το μόνο σίγουρο είναι οι τράπεζες δεν θα εκταμιεύσουν άλλα χρήματα (για δικούς τους λόγους) και θα βρουν κάποια δικαιολογία στο συμφωνητικό ώστε να τερματίσουν την χρηματοδότηση η στην καλύτερη των περιπτώσεων θα εκταμιεύσουν πολύ μετά την ολοκλήρωση.
Σίγουρα ο ανάδοχος θα ζητήσει για την ολοκλήρωση και παραλαβή επί πλέον χρήματα από αυτά που έχει ήδη πάρει και το Κέντρο θα υπολειτουργεί, αν πότε ολοκληρωθεί σωστά.

Ας αρχίσει να ψάχνει από τώρα ο ιδιοκτήτης εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης όπως και πρόσθετους τρόπους προώθησης του κέντρου αν δεν θέλει να είναι μια προβληματική Δημοτική? επιχείρηση.

Με εκτίμηση
Β. Οικονομάκης

Η ρήση της ημέρας

Τίποτε δεν είναι τόσο απλό, ώστε να μη μπορεί να παρεξηγηθεί.

Freeman, Jr. Teague,
aγνώστων λοιπών στοιχείων

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Παρέμβαση του Θεόδωρου Κοκοβού για τον "Καλλικράτη". Αρνείται την εμπλοκή με τη συντονιστική επιτροπή

Ο Θεόδωρος Κοκοβός για την Μη Συμμετοχή του στην Συντονιστική Επιτροπή και για το θέμα του Καλλικράτη:

Εμείς ως Συνδυασμός Δημοτικής Αντιπολίτευσης ποτέ δεν συμφωνήσαμε για την σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την δημιουργία κοινού ψηφοδελτίου. Ούτε καν συμμετείχαμε σε επιτροπές και συνεδριάσεις έστω και άτυπες. Ποτέ δεν συζητήσαμε ούτε και ρητορικά με κανέναν για την ανάδειξη κοινού υποψηφίου.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε τέτοια προσπάθεια και κυρίως είμεθα αντίθετοι στις προτάσεις και επιδιώξεις του Δημάρχου. Οι συντονιστικές επιτροπές και οι σφυγμομετρήσεις είναι επινοήσεις του και νομίζει ότι θα τον ωφελήσουν.
Η αναγραφή μου σε σχετική ανάρτηση στο Blogspot Ντελάλης Αράχωβας είναι αυθαίρετη και με θίγει. Όπως με θίγει και η ανάρτηση σχετικών ανακοινώσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης μας. Θίγομαι από την αυθαιρεσία και την σκοπιμότητά της. Διαμαρτυρήθηκα και αποσύρθηκαν ορισμένες από κολώνες και τζαμαρίες. Την ημερομηνία που έγινε η συνεδρίαση για την σύσταση συντονιστικής επιτροπής απουσίαζα εκτός Αράχωβας.

Καταδικάζω τις μεθοδεύσεις του Δημάρχου. Εγώ ποτέ δεν θα νομιμοποιήσω άμεσα η έμμεσα τις πράξεις και την συμπεριφορά του, τις επιλογές του και κυρίως την απουσία του.

Ο συνδυασμός μας έχει συμπαγείς δυνάμεις στην Αράχωβα και στους γύρω Δήμους και Κοινότητες, τιμούμε τους φίλους μας και θα συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια για το καλό του τόπου, των συμπολιτών μας. Δεν θα προδώσουμε όσους μας τίμησαν και μας επέλεξαν και όσους θα μας επιλέξουν. Δεν ξεχνάμε τις διακηρύξεις μας, το ήθος και την συνέπεια μας.

Δεν πιστεύουμε στις πρόωρες προεκλογικές μεθοδεύσεις. Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και σοβαρότητα την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Την τετραετία που πέρασε την Αράχωβα χαρακτηρίζει η πλήρης ακινησία όλων των ζωτικών θεμάτων. Για την Δημοτική Αρχή δεν υπάρχει απολογισμός και το γνωρίζουν όλοι.

Η αναθεώρηση του χάρτη και οι ανατροπές στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη» δεν μας άφησε αδιάφορους. Η ψήφιση του Νόμου δεν μας επιτρέπει να κοιτάμε πίσω τι έγινε και τι έπρεπε να έχει γίνει. Μας επιβάλλει την προσεκτική αξιολόγηση των νέων συνθηκών από την εφαρμογή του νόμου και την ψύχραιμη προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες. Η πρόωρη και αβασάνιστη εξαγγελία κινητοποιήσεων, η δημιουργία συντονιστικών επιτροπών και η τοπικιστική εσωστρέφεια διχάζουν τους Αραχωβίτες και μπορεί να ζημιώσουν τα τοπικά συμφέροντα μας. Δυστυχώς η πλειοψηφούσα Δημοτική Αρχή έχει ολόκληρη την ευθύνη κατά την διαβούλευση, για την χαρακτηριστική απραξία και ολιγωρία που έδειξε, για το μικρό ανάστημα, την μικροπροσωπική αντιμετώπιση του ζητήματος και τις άστοχες προσεγγίσεις. Τώρα εμφανίζεται πανικοβλημένη. Εμείς (Θ. Κοκοβός – Δ. Μαυρόπουλος - Ι. Ράπτης) σαν αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο διαφωνήσαμε σε ουσιώδη σημεία στις επιλογές του Δημάρχου κατά την διαβούλευση του Καλλικράτη καταθέσαμε τις προτάσεις μας ώστε η Αράχωβα να γίνει τοπικό Δημοτικό Κέντρο και ονομασία του νέου Δήμου λόγω της μεγάλης αναγνωσιμότητας της κλπ.

Προτείναμε την παρουσίαση των θέσεων της Αράχωβας σε όλους τους Βουλευτές του Νομού και όχι μόνον στους «φίλα κείμενους», στον Δήμαρχο υποδείξαμε ότι πρέπει να προστρέξουμε στους έχοντες αποφασιστική γνώμη και άποψη για το θέμα, τοπικούς ή υπερτοπικούς παράγοντες, ανεξάρτητα από την πολιτική και κομματική τοποθέτηση τους, ζητήσαμε στην ανάληψη δράσης για να πείσουμε ότι το κέντρο του νέου Δήμου με ονομασία Αράχωβα θα προσδώσει οφέλη και στους λοιπούς Δήμους και βέβαια ζητήσαμε συνεχή επαγρύπνηση. Επιστήσαμε την προσοχή να μην υποτιμήσουμε τους λοιπούς Δήμους, Δημάρχους και κατοίκους των πλησιόχωρων στην Αράχωβα Δημοτικών Συγκροτημάτων και να μην προκαλέσουμε τα ευαίσθητα χαρακτηριστικά τους.

Η χλιαρή αντιμετώπιση από την πλειοψηφούσα Δημοτική Αρχή του καυτού αυτού θέματος συνέτεινε ώστε να μην εκπληρωθούν οι προσδοκίες των Αραχωβιτών.

Τώρα κοιτάμε μπροστά. Τώρα κοιτάμε το αύριο καθαρά. Οι όροι για την διεκδίκηση του νέου Διευρυμένου Δήμου απαιτεί σοβαρότητα και ήθος. Έτσι μόνον θα πείσουμε τους Αραχωβίτες, αλλά και όλους τους άλλους συνδημότες μας. Τους καλωσορίζουμε και αυτούς.

Οι θέσεις μας θα είναι διαφανείς και σαφείς ανάλογες των περιστάσεων, ο στενός τοπικισμός είναι στείρος, οδηγεί σε τοπική εσωστρέφεια και τελικά σε απομόνωση. Οι άλλοι διεκδικητές της ενιαίας Δημοτικής Περιφέρειας όταν θα συσπειρωθούν θα είναι πάλι αργά για την Αράχωβα. Ας τους προσελκύσουμε από τώρα εμείς. Ας τους πείσουμε. Έτσι θα πετύχουμε εκ των πραγμάτων την ανατροπή του παγερού Καλλικράτη. Έτσι η Αράχωβα θα αναδείξει την δύναμη της, την αυτορρύθμισή της, την απορρόφηση των κραδασμών του Καλλικράτη και θα οδηγηθεί ομαλά στις νέες συνθήκες.

Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Θα αγωνισθούμε και θα εναντιωθούμε σε καθετί που μπορεί να βλάψει τον τόπο μας μη επιτρέποντας εκ νέου ψιθυρισμούς και παραπληροφόρηση. Θα εναντιωθούμε. Θα ενημερώσουμε όλους τους Δημότες ανοικτά για τις παρεμβάσεις και το έργο μας για την τετραετία που διανύουμε.

Με Τιμή
Κοκοβός Ι. Θεόδωρος

Ζέστη και στην Αράχωβα

Του Νίκου Δαλαρούγκα

Σε υψηλά επίπεδα σκαρφάλωσε σήμερα ο υδράργυρος στην Αράχωβα, όπου σύμφωνα και με τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η θερμοκρασία έφτασε στους 33,6 βαθμούς Κελσίου.
Ο σταθμός της Λιβαδειάς κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 39,3 βαθμούς, ενώ στην Φτερόλακα στα 2.100 μέτρα σταμάτησε ο υδράργυρος στους 22 βαθμούς Κελσίου.

Προτάσεις του Στάθη Γιανέλλου για υποψήφιο Δήμαρχο

Του Στάθη Γιανέλλου

Αγαπητοί φίλοι, φίλες.

Οι εξελίξεις τρέχουν, ο καιρός πλησιάζει κι εμείς δεν μπορούμε μείνουμε πάλι απλοί θεατές. Η Αράχωβα πρέπει να παρουσιαστεί έτοιμη κι ενωμένη και για να γίνει αυτό ο καθένας μας πρέπει να κάνει την δική του υπέρβαση.
Όλο αυτό τον καιρό πολλοί από εσάς μου έκαναν την τιμή να μου προτείνουν να είμαι υποψήφιος δήμαρχος, το ίδιο κι αρκετοί συμμαθητές μου από τα Άσπρα Σπίτια. Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Δυστυχώς όμως οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν θα μου επέτρεπαν ν' αφοσιωθώ στο ρόλο αυτό κι όσοι με ξέρετε καλά γνωρίζετε ότι δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου να'μαι Δήμαρχος στα χαρτιά.
Όλο αυτό τον καιρό προβληματίστηκα ποια θα έπρεπε να'ταν η λύση ώστε να ενωθεί το χωριό.
Κατέληξα σε τρία ονόματα και θέλω σήμερα να τους προτείνω δημοσίως...
Βεβαίως να διευκρινίσω ότι πέρασαν κι άλλα πολλά ονόματα από το μυαλό μου αλλά είτε οι ίδιοι πρόλαβαν κι αρνήθηκαν (Θ. Μπακάλης), είτε κατά την δική μου γνώμη πρέπει να... ψηθούν πρώτα σαν σύμβουλοι (Χ. Αλμπάνης - Θ. Γιαννέλος Μηχανικός κι άλλα νέα παιδιά).

Προτείνω λοιπόν κατ'αλφαβητική σειρά:
  • Γ. Δ. ΑΝΔΡΕΟΥ με το σκεπτικό ότι έχει την εμπειρία, την αποδοχή αλλά και την αγάπη για την Αράχωβα ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.
  • Ι. Ν. ΓΕΩΡΓΑΚΟ γιατί παρ' ότι έχουμε διαφωνήσει πολλές φορές σκληρά, του αναγνωρίζω την διάθεση για προσφορά και το υψηλό αίσθημα πατριωτισμού, το οποίο είχα την ευκαιρία να το ζήσω μαζί του στις πρόσφατες σκληρές μάχες του Καλλικράτη.
  • Ι. ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑ γιατί η άριστη φήμη για τον χαρακτήρα του που τον συνοδεύει αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την επιτυχία του.
Πατριώτες -ισσες

Γνωρίζω ότι μπορεί να εξέπληξα κάποιους με τις προτάσεις μου, κάποιους ίσως και να τους πίκρανα, πιστεύω όμως ακράδαντα ότι ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ!!

ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΗΛΩΝΩ ΑΠΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ. ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Στάθης Γιανέλλος

Τα ονόματα του ΠΑΣΟΚ για τον νέο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΔΙΑΒΗΜΑ, και το site www.e-aftodioikisi.gr έκαναν αίτηση για υποψήφιοι δήμαρχοι στο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας οι:

- Γιάννης Μίχος,
- Αργύρης Σφουντούρης,
- Γιώργος Σαμουήλ,
- Χρήστος Φιλίππου και
- Γιάννης Πάστρας.

ενώ προτάθηκαν από άλλα πρόσωπα οι:
  • Γιάννης Σωτηρίου,
  • Νίκος Παπαναγιώτου,
  • Νικος Δημάκας,
  • Γιώργος Σιδέρης,
  • Θεόδωρος Κοτσοβός και
  • Ευαγγελία Γρανιτσιώτη.
Δείτε ολόκληρο το άρθρο στο diavima και στο e-aftodioikisi.gr

Η ρήση της ημέρας

Η καθυστέρηση πάντα φέρνει κίνδυνο. Και το να αναβάλλεις ένα μεγάλο σχέδιο σημαίνει, συχνά να το καταστρέφεις.

Miguel Cervantes, 1547-1616, Ισπανός συγγραφέας
Έγραψε το μυθιστόρημα "Δον Κιχώτης"

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα, ήταν Ισπανός λογοτέχνης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Το έργο του ανήκει χρονικά στη «χρυσή εποχή» (περ. 1492-1648) της Ισπανίας, κατά την οποία παρατηρήθηκε μία εξαιρετική άνθιση στις τέχνες, ενώ ο ίδιος αποτελεί έναν από τους μείζονες λογοτέχνες παγκοσμίως.
Το διασημότερο μυθιστόρημά του, ο Δον Κιχώτης, συγκαταλέγεται στα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μεταφρασμένο σε περισσότερες από εξήντα γλώσσες και έχοντας υποβληθεί σε συστηματική ανάλυση και κριτικό σχολιασμό από το 18ο αιώνα.

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Στολίδι το νέο συνεδριακό-εμπορικό κέντρο της Αράχωβας. Αλλά μάλλον χριστουγεννιάτικο...

Το νέο συνεδριακό κέντρο της Αράχωβας, είναι χωρίς αμφιβολία ένα στολίδι για το χωριό μας. Σε αυτό φαντάζομαι όλοι συμφωνούν...

Αναρωτιέμαι όμως αν αυτό το στολίδι, είναι εποχιακό, ένα στολίδι χριστουγεννιάτικο... Αν το στολίζουν και το περιποιούνται μόνο όταν έρχονται οι τουρίστες του χειμώνα... Αναρωτιέμαι αν εμείς ως κάτοικοι και πολίτες της Αράχωβας δικαιούμαστε να είμαστε "υπερήφανοι" μόνο όταν δεν βρίσκουμε τραπέζι να πιούμε έναν καφέ πουθενά, από την επέλαση των "ξένων"...

Πώς αλλιώς να εξηγήσω το ότι εδώ και κάμποσο καιρό στο στολίδι μας... έχουν κόψει το ρεύμα! Ή πώς αλλιώς να εξηγήσω ότι το προσωπικό του κέντρου είναι απλήρωτο κάτι μήνες και το κέντρο έχει διακόψει την λειτουργία του!

Όλα αυτά, τα λαμβάνω στο email, δεν έχω διασταυρώσει τις πληροφορίες, αλλά πολύ θα ήθελα να μου απαντήσουν οι αρμόδιοι για τη λειτουργία του κέντρου τι συμβαίνει. Ελπίζω οι πληροφορίες που μου δίνουν να είναι λάθος, αν και πολύ φοβάμαι για το αντίθετο...

Ας περιμένουμε την απάντησή τους...

Ντελάλης

Ένας... υπολογισμός για τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. από το Στείρι

Ένας... υπολογισμός για τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. από το Στείρι

Μέτρο για τον υπολογισμό του αριθμού των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας αποτελεί το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού πληθυσμού όλου του δήμου δια του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου κάθε δήμου. Από το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού των κατοίκων της εκλογικής περιφέρειας δια του εκλογικού μέτρου προκύπτει ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων της κάθε εκλογικής περιφέρειας. Οι θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο που παραμένουν αδιάθετες, προστίθενται ανά μία στις εκλογικές περιφέρειες με τα μεγαλύτερα, κατά σειρά, υπόλοιπα. Εάν από την παραπάνω διαδικασία προκύψουν εκλογικές περιφέρειες χωρίς έδρα, τότε διατίθεται σε αυτή μία (1) έδρα με την αφαίρεση μίας από κάθε εκλογική περιφέρεια του δήμου με το μεγαλύτερο αριθμό εδρών και κατά φθίνουσα σειρά. Σε περίπτωση εκλογικών περιφερειών με ίδιο αριθμό εδρών, η έδρα αφαιρείται από εκείνη με το μικρότερο πραγματικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001 η κατανομή του πληθυσμού είναι:
  • Δίστομο-Στείρι: 4368 (Δίστομο: 3350 + Στείρι: 1018)
  • Αράχωβα: 4180
  • Αντίκυρα: 2984
  • Σύνολο: 11532
Άρα οι έδρες θα είναι:
  • Για Δίστομο-Στείρι: 11532/12=961 4368/961=4,54=~ 5
  • Για Αράχωβα: 11532/12=961 4180/961=4,34=~ 4
  • Για Αντίκυρα: 11532/6=1922 2984/1922=1,55=~ 2
Για τις αδιάθετες έδρες (16) προσθέτουμε από μια σε κάθε δήμο (ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο προς το μικρότερο) μέχρι να συμπληρωθούν οι 27 δηλ.
  • Δίστομο= 5+1+1+1+1+1 +1=11
  • Αράχωβα= 4+1+1+1+1+1=9
  • Αντίκυρα= 2+1+1+1+1+1=7
Σύμφωνα λοιπόν, με τα παραπάνω παρατηρούμε ό,τι το Δίστομο αποκτά πλεονέκτημα εξαιτίας του Στειρίου (που δεν συμπεριλαμβάνεται στο τρένο και κανείς δε νοιάζεται... -προς το παρόν-).

Ποιος μεθαύριο, θα χρειάζεται το Στείρι για να αποκτήσει πλεονέκτημα εδρών?

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ.

Από το sogal-stiri.blogspot.com

Πυρκαγιά στο Δίστομο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στο δημοτικό διαμέρισμα Άσπρων Σπιτιών, Βοιωτίας.
Κατά της πυρκαγιάς επιχειρούν 20 πυροσβέστες, με επτά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Υπάρχουν υπόνοιες ότι η φωτιά ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ, αφού η εστία ήταν δεκάδες μέτρα από το δρόμο (τσιγάρο;)

Από το troktiko

Η μασκότ, η μπάλα και το... "χρυσάφι"

Η μασκότ... Zakumi: Η μασκότ της διοργάνωσης.
Είναι το όνομα της επίσημης μασκότ του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Παρουσιάστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2008 και πρόκειται για μία λεοπάρδαλη, με πράσινη χαίτη.
Η επιλογή του συγκεκριμένου ζώου, έγινε επειδή, η λεοπάρδαλη είναι ένα άγριο ζώο που αποτελεί μέρος του φυσικού πλούτου της Νότιας Αφρικής, ενώ το χρώμα της χαίτης του Ζακούμι, παραπέμπει στο χρώμα των αγωνιστικών χώρων. Όσον αφορά στο όνομα της μασκότ, αποτελεί σύνθεση του «ΖΑ» που είναι το ακρωνύμιο της χώρας στα αφρικανικά και κωδικός της Νότιας Αφρικής στις ιστοσελίδες του διαδικτύου και του «Kumi» που σε πολλές τοπικές γλώσσες, σημαίνει δέκα (η χρονιά του Μουντιάλ). Σύμφωνα με τη FIFA, ο Zakumi αντιπροσωπεύει τον κόσμο, την γεωγραφία και το πνεύμα της Νότιας Αφρικής.
Το επίσημο motto που συνοδεύει τη μασκότ της διοργάνωσης: «Το παιχνίδι του Zakumi είναι το fair play».
Τη μασκότ σχεδίασε ο Αντριές Όντενταλ από το Κέιπ Τάουν, ζωγραφίζοντάς τη με πράσινα μαλλιά, που συμβολίζουν το χόρτο του αγωνιστικού χώρου ενός γηπέδου.

Η μπάλα... Jabulani: η μπάλα του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, σημαίνει «γιορτάζω» στη γλώσσα των Ζουλού. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Κέιπ Τάουν, στις 4 Δεκεμβρίου 2009, χρησιμοποιήθηκε στο...

Η ρήση της ημέρας

Αξία έχει η συμμετοχή και όχι η νίκη.

Pierre de Coubertin, 1863-1937,
Γάλλος, αναβιωτής των Ολυμπιακών


Ο Βαρόνος, Πιέρ ντε Κουμπερτέν, θέλησε να μεταφέρει το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων στην εποχή του. Είδε τους Ολυμπιακούς αγώνες, ως μια μεγάλη συνάντηση, ως ένα μέσο για να φέρει τους ανθρώπους κοντά, να γνωριστούν, να εκτιμήσει και να σεβαστεί ο ένας την προσωπικότητα και την διαφορετικότητα του άλλου. Κατάφερε να διοργανώσει ξανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στον τόπο όπου γεννήθηκαν, στην Ελλάδα. Από τότε και μέχρι σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια (με δύο διακοπές λόγω του Α΄ και του Β΄ παγκόσμιου πολέμου), σε διάφορες πόλεις όλου του κόσμου.

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Κανόνες συμπεριφοράς γυναικών κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ

Κατά τη διάρκεια του μουντιάλ ισχύουν οι εξής κανόνες:
  • Από 11 Ιουνίου μέχρι 11 Ιουλίου οφείλεις να διαβάζεις αθλητικές εφημερίδες ώστε να ξέρεις τι συμβαίνει στο Μουντιάλ και να μπορείς να παίρνεις μέρος σε συζητήσεις. Αν δεν το κάνεις θα σε κοιτάνε με μισό μάτι ή απλά θα σε αγνοούν. ΜΗΝ παραπονεθείς αν δεν σου δίνει κανείς σημασία.
  • Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ η τηλεόραση είναι δική μου, δική μου, δική μου. Ανά πάσα στιγμή. Χωρίς εξαιρέσεις.
  • Δεν με πειράζει αν πρέπει να περάσεις μπροστά από την τηλεόραση κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, εφ' όσον συρθείς στο πάτωμα και δεν μου αποσπάσεις την προσοχή. Αν αποφασίσεις να σταθείς γυμνή μπροστά μου, βεβαιώσου ότι δεν θα πουντιάσεις γιατί δεν θα έχω χρόνο να σε πάω στο γιατρό ή να σε νταντεύω.
  • Όταν έχει αγώνα θα είμαι τυφλός, κουφός και μουγκός, εκτός αν χρειαστώ κι άλλη μπύρα ή κανένα σάντουιτς. Δεν θα 'σαι στα καλά σου αν περιμένεις να ακούσω αυτά που έχεις να πεις, να ανοίγω την πόρτα ή να απαντάω στο τηλέφωνο. Ξέχνα το.
  • Όταν θα πηγαίνεις για ψώνια, να κανονίζεις ώστε να υπάρχουν ανά πάσα στιγμή τουλάχιστον 2 εξάδες μπύρα στο ψυγείο όπως επίσης και πολλά σνακ. Α, και μην κάνεις γκριμάτσες όταν έρχονται οι φίλοι μου για να δούμε κάποιο ματς. Σε αντάλλαγμα θα σου επιτραπεί η χρήση της τηλεόρασης μεταξύ 12-6 το ξημέρωμα, εκτός και αν έχει επανάληψη κάποιου καλού ματς.
  • Please please PLEASE αν είμαι εκνευρισμένος γιατί...
Top