
Φαίνεται ο κ. Παπανδρέου δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την προ ημερών επίσκεψή του στους Δελφούς, για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και βάλθηκε να μας τρελάνει.
Διαβάζω σε σημερινό άρθρο της εφημερίδας Έθνος (δείτε εδώ) τα παρακάτω:
"Στο προσκήνιο έρχεται η μείωση των φόρων στα ΙΧ αυτοκίνητα, με την κυβέρνηση να αναζητάει τρόπους για να ανεβάσει ταχύτητες ο κλάδος, προκειμένου να μην οδηγηθεί στην πλήρη καταστροφή αλλά και για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις για μείωση του τέλους ταξινόμησης και αύξηση του ορίου της εργοστασιακής αξίας πάνω από το οποίο μπαίνει ο φόρος πολυτελείας, με στόχο τη μείωση των τιμών για τα μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητα, τα αυτοκίνητα δηλαδή που επιλέγουν οι περισσότεροι Ελληνες [...].
Το οικονομικό επιτελείο, βλέποντας τη σημαντική υστέρηση εσόδων που έχει από τον κλάδο αυτοκινήτου, φαίνεται να πείθεται από το βασικό επιχείρημα των εκπροσώπων της αγοράς που υποστηρίζουν ότι η αύξηση της φορολογίας στην αγορά αυτοκινήτου, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, μειώνει αντί να αυξάνει τα κρατικά έσοδα."
Αυτό λοιπόν που μας λένε τώρα (για τον κλάδο του αυτοκινήτου) είναι ότι αναζητούν τρόπους για την τόνωση της αγοράς, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και φαίνεται να επιλέγουν τη μείωση της φορολόγησης των Ι.Χ. έως τα 2.000 κ.εκ. Και η όποια απώλεια φόρων θα ισοσκελιστεί για τα κρατικά ταμεία από την αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεων.
Μα καλά, ως απλός πολίτης αναρωτιέμαι, η λύση που εξετάζεται για τον κλάδο του αυτοκινήτου για την αύξηση των κρατικών εσόδων, δεν βρίσκει εφαρμογή και στα υπόλοιπα προϊόντα? Στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, στα σούπερ μάρκετ, στα καύσιμα κ.α. Δεν βλέπει η κυβέρνηση - Πυθία, ότι έχει μειωθεί η κατανάλωση παντού, κι ότι οι αυξήσεις φέρνουν μείωση εσόδων?
Και καλά, ακόμη κι αν οι ίδιοι δεν το γνώριζαν, όλοι έχουμε ακούσει ότι οι πιο διάσημοι οικονομολόγοι τονίζουν ότι σε περίοδο ύφεσης, όπως η σημερινή, η αύξηση των φόρων οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης.
Προφανώς μας περνάνε για ηλίθιους... Σίγουρα γνωρίζουν όλα τα παραπάνω! Όσο σίγουρα είναι οι ίδιοι εκείνοι που μας φόρτωσαν το υπέρογκο χρέος που αδυνατούμε να διαχειριστούμε. Άραγε γιατί όμως το κάνουν αυτό? Γιατί παίρνουν μέτρα που θα φέρουν αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ή στην καλύτερη περίπτωση καθόλου αποτελέσματα...?
Θεωρίες συνωμοσίας? Ίσως... Το μέλλον θα δείξει...