αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Όσοι φοράνε παντελόνια αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους... Εξαιρούνται οι κάτοικοι της Ραφήνας...

«Έπρεπε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής να πάρει τότε την ευθύνη και να πει ότι ναι πήρα την απόφαση και έδωσα εντολή να την υλοποιήσουν»!

Για πρώτη φορά η σύζυγος του πρώην υπουργού της ΝΔ Γ. Βουλγαράκη, Αικατερίνη Πελέκη, μίλησε για όλους και για όλα ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Εξηγώντας μάλιστα και τους λόγους που την ώθησαν να μιλήσει τώρα, ενώ τις προηγούμενες φορές που είχε κληθεί και είχε καταθέσει στις εξεταστικές επιτροπές, δήλωνε ότι όλα έγιναν σύννομα και χωρίς καμία υπόδειξη εκ των άνω, είπε, «κουράστηκα... και πλέον, στην προανακριτική φτάσαμε στην τελική ευθεία».
Και συνέχισε: «Ήρθα να μιλήσω, αφήστε με να τα πω. Δεν έχω κερδίσει ούτε ένα ευρώ από αυτή την υπόθεση, αντίθετα, με έχουν κατηγορήσει. Έχω τέσσερα παιδιά. Έχω ήδη καταστραφεί επαγγελματικά και κοινωνικά τουλάχιστον να αποκατασταθώ ηθικά».
Ερωτηθείσα από τους δημοσιογράφους κατά την έξοδό της από την επιτροπή, σχολίασε πως «δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει ειδικό δικαστήριο διότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες» αλλά τόνισε πως η ανταλλαγή των εκτάσεων με τη μονή Βατοπεδίου ήταν «κεντρική πολιτική απόφαση». Άποψη που εξέφρασε και ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Βατοπεδίου.
Η κ. Πελέκη πρόσθεσε πως «σε μια χώρα, ο πρωθυπουργός δίνει εντολές και τις διακινεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς δια του υπουργού Επικρατείας και ενδεχομένως του διευθυντή του γραφείου του». Κληθείσα να σχολιάσει ποιους εννοεί, κατονόμασε τους Ε. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό, Π. Δούκα και Κ. Κιλτίδη και το Θ. Ρουσόπουλο ως «μεταφορέα» των εντολών.

Η κυρία Πελέκη είπε επίσης ότι «δεν πιστεύω ότι υπήρξε βλάβη του Δημοσίου, δεν πιστεύω ότι υπήρξε δόλος υπουργού. Εγώ πάντως ξέρω ότι «όσοι φοράνε παντελόνια αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και λένε, ότι, εγώ έδωσα την εντολή»...

Από το antinews.gr

Ανακοίνωση της επιτροπής λαογραφικού μουσείου

Αράχωβα 15 Σεπτεμβρίου 2010

Προς όλους τους Αραχωβίτες

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Στα πλαίσια της οργάνωσης του εργαστηρίου παραδοσιακών επαγγελμάτων και Λαογραφικού Μουσείου στο πανέμορφο κτίριο-μνημείο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συστήθηκε Επιτροπή από τους Συλλόγους της πόλης και άλλους συμπολίτες μας που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον και έχουν αναπτύξει σχετική δραστηριότητα.
Η Επιτροπή αυτή κάλεσε τους Ειδικούς Συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται επιστημονικά και επαγγελματικά σε ανάλογες δραστηριότητες (Ιωάννης Δ. Φάπας, Αρχαιολόγος, Γιώργος Βρούλιας, Αρχαιολόγος, Γιάννης Γ. Κοροδήμος, Υπεύθυνος Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, Ευστάθιος Λ. Σιδηράς, Μουσείο Δελφών κ. λ. π. ), οι οποίοι με ευχαρίστηση δέχθηκαν να συνδράμουν το έργο της Επιτροπής.
Η πρώτη μας απόφαση ήταν να απευθυνθούμε με επιστολή στο αρμόδιο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, να συνδράμει την σχετική προσπάθεια με τους ειδικούς επιστήμονες που διαθέτει.
Παράλληλα αποφασίστηκε να καταγραφεί, να φωτογραφηθεί, να αξιολογηθεί και να ταξινομηθεί το υφιστάμενο υλικό στα σπίτια που βρίσκεται (χωρίς να παραδοθεί) για να επιλεγούν τα εκθέματα και ο τρόπος παρουσίασής τους.
Το υλικό που ενδιαφέρει είναι κάθε παλαιό αντικείμενο, έγγραφο, φωτογραφία, στολή, εξάρτημα ή άλλο που δείχνει...

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Δήλωση του Γιάννη Καίλη, Δημάρχου Διστόμου (1987 - 1994)

Ο νέος Δήμος όπως αυτός διαμορφώθηκε με τον Καλλικράτη, μπορεί να γίνει φορέας ανάπτυξης ικανοποιώντας χρόνια αιτήματα των πολιτών που μέχρι τώρα δεν μπόρεσαν να βρουν λύσεις μέσα στις μικρές και ανίσχυρες τοπικές κοινωνίες.
Σήμερα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι να είναι έξω από τοπικιστικές αντιθέσεις, γνώστες των προβλημάτων του συνόλου των Δημοτικών Διαμερισμάτων και ικανοί να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρέχεται μέσα από την νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Έχοντας υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως εκλεγμένος Δήμαρχος του Δήμου Διστόμου για 2 τετραετίες, γνωρίζοντας τα προβλήματα της περιοχής μας και έχοντας συνεργαστεί με αρκετούς ανθρώπους της αυτοδιοίκησης πιστεύω ότι η υποψηφιότητα της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΡΑΝΙΤΣΙΩΤΗ συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται σήμερα για να εγγυηθεί μια πορεία που θα ενώσει τους κατοίκους των χωριών μας με κοινό στόχο ο νέος Δήμος να αποτελέσει ισχυρό κέντρο ανάπτυξης και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά, όλες τις υπηρεσίες που αφορούν στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Νέα σχόλια του Παρατηρητή

Οι παρενέργειες στομαχικές και άλλες από το σχόλιό μας.

Το μοσχάρι, επιβεβαιώθηκε με σχετική δήλωση ότι ήταν ψητό στα κάρβουνα και φαγώθηκε!! Δεν μπορέσαμε όμως να καταλάβουμε εάν το ψήσιμο ήταν δημόσια η ιδιωτική γιορτή. Η έστω και μικτή. Το μπέρδεμα οφείλεται στην εξήγηση ότι ήταν διαφήμιση της Αράχοβας προς τους δεκάδες ξένους επώνυμους και ανώνυμους. Ηταν περαστικοί η προσκεκλημένοι; Δικαίωμα του καθενός είναι να μαζεύει τους φίλους του να γιορτάζει (και χωρίς αιτία) και να κάνει ο,τι θέλει, όποτε θέλει και όπου θέλει.
Όμως το μοσχάρι να μην λανσάρεται και ως διαφήμιση!!! Εκτός εάν η ιδιωτική εκδήλωση με τους επώνυμους (ξέρετε να υπάρχουν πολίτες χωρίς όνομα;) έγινε στα πλαίσια για τα πολιτιστικά δρώμενα του Δημοτικού Συμβουλίου εξ αιτίας των οποίων και η βαρυστομαχιά.
Το «ψήσιμο» δεν είχε ανακοινωθεί στους αραχωβίτες αλλά μόνον στους επιλεγμένους γευσιγνώστες και δοκιμαστές. Πάντως σαν ιδιωτική εκδήλωση δεν ενδιαφέρει κανέναν απολύτως!!!.

Πάντως εντύπωση και οίκτο προκάλεσε η μη πρόσκληση του κ. Πανουργία διότι όπως έγραψε ο Πρόεδρος δεν είχε μολυβί και χαρτί για να στείλει την πρόσκληση. Επίσης συμπληρώνουμε εμείς δεν είχε ούτε και το τηλέφωνο του κ. Πανουργιά. Αυτά όλα ο Πρόεδρος τα είχε στην Αθήνα και τα ξέχασε.Προφανώς μαζί με το χρίσμα. Δεν είχε πάντως τηλεφωνικό κατάλογο στην Αράχοβα ούτε και μπόρεσε να βρει κάτι ανάλογο (μολυβί και χαρτί).

Θα τα γράφουμε συνέχεια γιατί η απόκρυψη παγιδεύει τους ψηφοφόρους.

Τελικά η παρενέργεια από το ψήσιμο και το φάγωμα προκάλεσε και έκτακτες ανάγκες που ήταν η αιτία της ματαίωσης της συνεδρίασης του ΔΣ. Ακούστηκε ότι ο δήμαρχος που ήταν στην θράκα και διάβαζε επάνω στα κάρβουνα τις μελέτες για την Αράχοβα ειδοποιήθηκε μετά την ματαίωση. Μάλιστα από την βιασύνη να παρευρεθει στις παρενέργειες από την ματαίωση, έδενε τα παντελόνια και τα κορδόνια καθ οδόν. Όταν έφθασε είχε την απαίτηση να συνεχίσει την μελέτη για το ψήσιμο των αραχωβιτών. Τελικά η ευαισθησία που έχει ενταφιαστεί από καιρό δεν άφησε δυστυχώς ίχνη και έτσι την έχουν ξεχάσει.

Το ψήσιμο δεν συνδέεται με τις εκλογές και τις διαδικασίες. Αναγκαστικά όμως έτσι για το γλέντι όλο και κάτι λέγεται. Έτσι ξεπήδησαν οι λαγοί που κρυφάκουγαν.
Οι υποψήφιοι του ενωτικού απέστειλαν ευχαριστήρια στον Ντελάλη και μάλιστα πρώτοι από αλλους χώρους πριν από το βαρύ πυροβολικό του συνδυασμού της ΝΔ του κ. Γ. Πατσαντάρα. Είχαν και την εγκριση της τρόϊκας όπως σχολίασε και ο ανώνυμος. Το επιτελείο με τον αρχηγό κ. Πατσαντάρα πήρε κουράγιο και δύναμη και έφυγε για την Αντίκυρα. Εκεί συνάντησε συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας, εργολάβους και διευθυντές αλλα και στελέχη του κόμματος και στην συνέχεια άρχισαν συναντήσεις «πόρτα πόρτα» με τα τάματα προς τους αξιοτίμους κκ ψηφοφόρους «αμα τη εκλογή». Η γύρα τελείωσε στο Δίστομο.

Κατά τα λοιπά η «σιωπή των αμνών» δεν μας δίδει τροφή για αλλά σχόλια. Θα σχολιάζουμε τους συνδυασμούς και τους επικεφαλής και όχι τους υποψηφίους όσο και να μας προκαλούν.

Και μια επισήμανση.

Αγαπητέ Ντελάλη, η προαναγγελία ανάρτησης άρθρων και σχολίων δεν συνηθίζεται σε ιστοχώρους ελεύθερης πρόσβασης και σχολιασμού όπως και εσύ έχεις αυτοπροσδιοριστεί. Σε συνηθίσαμε απλό και ρομαντικό με την κουλτούρα σου. Η προαναγγελία ανάρτησης είναι επικοινωνιακό τέχνασμα αύξησης των επισκεπτών το οποίο κατά την άποψη μας δεν το έχεις ανάγκη. Τέτοιες μέθοδοι παραπέμπουν σε επαγγελματική ιστοσελίδα εκτός εάν μας προδιαθέτεις ότι σε λίγο θα δούμε και διαφημίσεις. Εάν είναι επιλογή σου και πορεία σου, θα την ενισχύσουμε αρκεί να το ξέρουμε.

Με εκτίμηση
Παρατηρητής



Η απάντηση του Ντελάλη:

Αγαπητέ Παρατηρητή,

Καθώς το περιβάλλον του blog τελευταία ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, κατά τη γνώμη μου -αν θες- χωρίς ιδιαίτερα σοβαρό λόγο, θεώρησα καλό να εφαρμόσω μια τεχνική "αποφόρτισης" του κλίματος και όχι πάντως αύξησης της επισκεψιμότητας. Η επισκεψιμότητα του blog όπως τη θέτεις, δεν με απασχολεί. Όμως με απασχολεί το ότι οι αναγνώστες του blog ανταποκρίθηκαν, κι αυτό σημαίνει ότι το χωριό μας δεν είναι παρατημένο στην τύχη του.
Η προαναγγελία του σατυρικού αυτού άρθρου με υπόνοιες "καταγγελίας" ήταν ένας δόκιμος τρόπος "διόρθωσης" της ρότας, εστιάζοντας με χιούμορ σε πολύ σοβαρά πράγματα, που ωστόσο τελευταία είχαν καταντήσει για γέλια (ή για κλάματα)...
Έρχομαι τώρα στις διαφημίσεις. Ο ιστοχώρος αυτός δεν είναι επαγγελματικός. Η διαχείρισή του οφείλεται και πηγάζει από την αγάπη μου για την Αράχωβα, η οποία δεν εξαγοράζεται. Το blog λειτουργεί (μέχρι σήμερα) ακριβώς 307 ημέρες, κατά τις οποίες απασχολούμαι για σχεδόν μία ώρα κάθε μέρα. Αυτό μας κάνει σύνολο 307 ώρες (μέχρι στιγμής). Αυτές τις ώρες φίλε μου δεν τις θεωρώ χαμένες, πίστεψέ με, είναι οι ώρες που περιμένω με χαρά κάθε μέρα. Προς το παρόν δεν έχω σκεφτεί να βάλω διαφημίσεις, ακόμη όμως κι αν κάποτε το έκανα, θα πρόσφερα όλα τα χρήματα στο χωριό, για να βοηθήσω να γίνει κάτι, οτιδήποτε. Δεν περιμένω να ζήσω από την αγάπη μου για την Αράχωβα έτσι όπως το εννοείς, αντιθέτως έχω την ανάγκη να προσφέρω ότι μπορώ.
Από το blog αυτό έχω κάνει πολλούς φίλους και φίλες -αναγνώστες και αρθρογράφους-, που δεν θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω και που μου προσφέρουν πολλά. Αν ωστόσο, κάποτε πάψω να ανταποκρίνομαι στις προσδοκίες τους, θα σταματήσω να γράφω. Ελπίζω όμως ακόμα και τότε να συνεχίσω -με κάποιον άλλο ίσως τρόπο- να επικοινωνώ μαζί τους για να λέμε τα νέα του χωριού...

Ντελάλης

"Μοσχαροφαγίας" το ανάγνωσμα

Από το γείτονα Τροιζηνίκο

Στην παραβολή του Ασώτου Υιού ο πατέρας «θύει τον μόσχον τον σιτευτόν» για να γιορτάσει την επιστροφή του από τα ξένα. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αράχωβας κ. Γ.Δ. Ανδρέου με επιστολή του στο Ντελάλη διέψευσε σχόλιο ανώνυμου σχολιαστή ότι έθυσε το δικό του μόσχον τον σιτευτόν για να γιορτάσει την επιστροφή του Δημάρχου από τη Βουλγαρία.
Με την ευκαιρία πληροφόρησε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους υποψήφιους Δημάρχους ότι στο εξής θα τοποθετήσει ένα “λθάρ” στην είσοδο του Λαογραφικού Μουσείου κι εκεί από κάτω θα κρύψει ένα κλειδί (όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας), ώστε ο πρώτος Σύμβουλος που θα φθάνει να ανοίγει το μαγαζί και να μην ξαναπαρουσιασθεί ανάλογο φαινόμενο.

Εν τω μεταξύ κατά την ώρα του μοσχαροτσιμπουσιού:
  • Ο Πτέραρχος κ. Ιωάννης Πατσαντάρας πετούσε πάνω από το Λιβάδι επικεφαλής άψογου αεροπορικού ΕΝΩΤΙΚΟΥ σχηματισμού και κατόρθωσε να πάρει καταπληκτικές φωτογραφίες από αέρος από το επίγειο γλέντι, που θα δημοσιευθούν στον επόμενο τουριστικό οδηγό της Αράχωβας, αφού κατά τον κ. Πρόεδρο του Δ.Σ. σκοπός του γλεντιού δεν ήταν το φαγοπότι αλλά η τουριστική προβολή της Αράχωβας.
  • Η κα Ευαγγελία Γρανιτσιώτη ήταν σε άλλο μαντρί πνιγμένο μέσα στο πράσινο και προσπαθούσε να “σαλαγήσει” τα εκεί πρόβατα της στρούγκας που τελευταία δείχνουν ανυπάκουα και έχουν τάσεις φυγής.
  • Ο κ. Αθανάσιος Πανουργιάς ενεργοποίησε για πρώτη φορά το Σταθμό Μέτρησης Ρύπων προκειμένου να διαπιστώσει αν το ψήσιμο των Αραχωβιτών καθώς και η τσίκνα με τη στάχτη επιβάρυναν την ατμόσφαιρα του νέου Δήμου.
  • Ο κ. Λουκάς Ζάκας βασιζόμενος σε λανθασμένο τηλεγράφημα του σοβιετικού πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣ που μπέρδεψε τους καπνούς, κατήγγειλε τη λειτουργία ενεργειακού σταθμού λιθάνθρακα στο Λιβάδι. Ταυτόχρονα κατηγόρησε το κεφάλαιο και την πλουτοκρατία της Αράχωβας για απάνθρωπες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας των ψηστών του μοσχαριού, οι οποίοι έψηναν αδιάκοπα για δύο μέρες σε συνθήκες σταχτώματος και πύρας και χωρίς υπερωριακή αμοιβή.
  • Ο κ. Στάθης Γιαννέλος κατήγγειλε το Δήμαρχο για βρώμικο παρασκήνιο κατά τη σφαγή του μοσχαριού και προανήγγειλε αποκαλύψεις στο επόμενο τεύχος του Αχού, αναγνωρίζοντας όμως ότι ο μεζές ήταν πολύ νόστιμος. Στο επόμενο όμως τεύχος μάλλον θα δηλώσει (σε αποκλειστική συνέντευξη προς τον εκδότη της Εφημερίδας) ότι δεν είναι και κτηνίατρος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των σταυρωτών είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με το Δήμαρχο. Παρόλα αυτά όμως ο κ. Γιαννέλος διέθεσε δωρεάν μεγάλες ποσότητες από σόδα και τόνικ TUBΟRG προκειμένου να διευκολυνθεί το χώνεμα του μοσχαριού.
  • Ο κ. Θεόδωρος Κοκκοβός ήταν απών γενικώς.
  • Ο κ. Ιωάννης Γεωργακός ήταν απών ειδικώς.
  • Οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι αγνοούνται μαζικώς.
  • Ο κ. Στέργιος Μπακολουκάς κατήγγειλε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. για την μη πρόσκληση του Δήμου Δελφών, στον οποίο ιστορικά ανήκει η Αράχωβα, στο προαναφερθέν ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ.
  • Ο ΝΤΕΛΑΛΗΣ διαμαρτυρήθηκε για τη μη ανάρτηση της πρόσκλησης στο blog.
  • Το ΑΡΑΧΩΒΑΣ BLOG δημοσίευσε άρθρο υπέρ της χορτοφαγίας και της σωματικής άσκησης.
  • Ο Απόλλων, ο Διόνυσος, ο Παν, ο Δευκαλίων και οι Νύμφες του Κωρύκειου Άντρου ευφράνθηκαν από την οσμή της θυσίας του μόσχου.
Ας δούμε τώρα και τις γενικότερες αναταράξεις που προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η αθώα και δικαιωματική αυτή φιλική συνάντηση:
  • Οι άσπονδοι φίλοι μας Δεσφινιώτες την ξαναπάτησαν χοντρά, αφού βλέποντας από απέναντι προσανάμματα και καπνούς έκαναν Πάσχα από Σεπτέμβριο μήνα. Όταν όμως το κατάλαβαν αναφώνησαν με τη χαρακτηριστική τους προφορά: «Νιαδέ αι Αραχωβίται προοδέψαν. Από γμαροφάηδες γενήκαν μοσχοροφάηδες».
  • Οι οικολογικές όμως οργανώσεις προστασίας του Κορινθιακού διαμαρτυρήθηκαν έντονα, καθώς θεωρούν ότι με τόση μοσχαροφαγία τα βιολογικά απόβλητα που καταλήγουν στον κόλπο θα προκαλέσουν μεγάλη ρύπανση.
  • Η ΕΠΤΑΠΟΛΙΣ αντιθέτως το είδε ευμενώς. Ζήτησε από τον Ψηλό πληροφορίες και τεχνογνωσία προκειμένου να εντάξει τη Θυσία του Μόσχου και το Συμπόσιο στα events της ΕΠΤΑΠΟΛΕΩΣ.
  • Ο Λαογραφικός Όμιλος μετά την επιτυχημένη συμμετοχή του θα καθιερώσει το τραγούδι «Μανουσάκια Μανουσάκια ΜΟΣΧΟΣ και γαρυφαλλάκια», ως δεύτερο τοπικό τραγούδι μετά το Πανηγυράκι. (Σημείωση ότι αυτός ο ΜΟΣΧΟΣ δεν είναι το μοσχάρι αλλά έχει τον ίδιο ήχο και επίσης χρησιμοποιείται σαν ευχή στο ρέψιμο μικρών και μεγάλων παιδιών που πάλι είναι σχετικό με το θέμα της μοσχαροφαγίας).
Η μεγαλύτερη όμως επίδραση από την εκδήλωση παρατηρήθηκε στο Στείρι, όπου ο καταπληκτικός κ. Λάκης Μπέλλος εμπνεύσθηκε πολλά νέα θέματα:
  • Η κα Λύκαρη θα υποδυθεί ξανά την καγκελάριο στο επεισόδιο αυτή τη φορά : «Σφάξεν μοσχάρεν στο Λιβάδεν» (και καταβροχθίσεν).
  • Ο κ. Δημ. Λαγός αντί για κύκνο (που είχε μερικές τεχνικές δυσκολίες), θα υποδυθεί αυτή τη φορά ένα μοσχάρι (ανάλογης μπάκας). Θα χρειασθεί όμως να συμμετάσχει και επιμορφωθεί σε πολλές τέτοιες πολιτιστικές συνάξεις, κυρίως για να μη χάσει τη γραμμή του.
  • Ο κ. Σπ. Μάρκος με το ταλέντο που διαθέτει θα παίζει διπλό ρόλο (ακατόρθωτο στο θέατρο). Τσοπάνος του Παρνασσού με αραχωβίτικη καμζόλα στα ελληνικά και τσοπάνισσα του Στειρίου με τσεμπέρι στα Αρβανίτικα με θέμα: «Να χαλάσουμε τα πράματα, ν’ αγοράσουμε μοσχάρια».
  • Τέλος ο κ. Αθ. Αποστόλου θα μιμείται τον Ηλία Ψιψινάκη που δεν θα ονειρεύεται να φάει μοσχάρι, αλλά να τον φάει από μοσχάρι.
Αυτά τα ολίγα με τη δήλωση της ειλικρινούς αγάπης και εκτίμησης προς όλους τους προαναφερθέντες και με το συμπάθιο, προεκλογική σατιρική αδεία.

Και μια προτροπή: «Γ___άτε γιατί χανόμαστε».

Εν Αραχώβη.

Υ.Γ.: Ντροπή σε όσους διεστραμμένους πήγε αλλού το μυαλό τους.
«Γελάτε γιατί χανόμαστε, μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές», εννοούσα.

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Φωτογραφίες από την ελλάδα (1903 - 1920)

Από τον lou xiro


lou xiro

Σκέψεις ενός αναγνώστη για το ενωτικό ψηφοδέλτιο

Από το Νίκο

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας και το πολιτικό θάρρος της πράξης σας, να πετάξετε τα χρωματιστά γυαλιά και όλοι μαζί ενωμένοι να δουλέψετε σκληρά για το καλό του τόπου μας. Τέτοιες προσπάθειες είναι αξιέπαινες και οφείλουν συμπαράσταση από όλους μας.

Καθώς όμως πλησιάζει η τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης κάποιες αθώες σκέψεις με βασανίζουν...

Θυμάμαι μια αντίστοιχη προσπάθεια στον τόπο μας πριν από δύο τετραετίες. Μια πραγματική προσπάθεια με την κατάθεση στην κρίση των συμπολιτών μας, ενός εκ του αποτελέσματος ανεξάρτητου και διακομματικού συνδυασμού, αφού τα ‘ηχηρά’ ονόματα όλων των πολιτικών χώρων της Αράχοβας, συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.
Τότε όμως φίλοι του «ενωτικού», οι περισσότεροι από εσάς (ίσως δεν είχατε κάνει ακόμα επέμβαση στα μάτια σας και σας ήταν απαραίτητα τα όποια γυαλιά), όχι μόνο δεν στηρίξατε την προσπάθεια αυτή, αλλά οι μισοί την κατηγορούσατε ως μια κίνηση υποκινούμενη από το ΠΑΣΟΚ ενώ άλλοι θεωρούσατε την ίδια υποψηφιότητα ως διασπαστική της Νέας Δημοκρατίας.
Ίσως όμως να έχετε δίκιο, οι καιροί αλλάζουν, τα λάθη όταν αναγνωρίζονται συμβάλουν στην πρόοδο και επιτέλους ωρίμασαν οι συνθήκες να αναβιώσετε την ιδέα την οποία τότε καταδικάσατε.

Όμως ειλικρινά, οι απορίες συνεχίζουν να μου στοιχειώνουν το μυαλό.

Φίλοι του ενωτικού μια αφελής ερώτηση.
Γνωρίζετε...

Ανακοίνωση υποψηφιότητας δημοτικού σύμβουλου

Συνδημότισσες - συνδημότες:

Η εφαρμογή του νόμου ‘’Καλλικράτης’’ δημιουργεί απαιτήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες επιβάλουν την συνύπαρξη ανθρώπινου δυναμικού ευρύτερων συναινέσεων, την συμμετοχή και ενθάρρυνση της συλλογικότητας, πολυσυλλεκτικότητας στη βάση των ιδεών, την ανάγκη ανάδειξης αξιών, προγραμματικού λόγου αλλά και οράματος. Στόχος η αφύπνιση των Ενεργών Πολιτών, για την ανάπτυξη του τόπου.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά για πολλά χρόνια, η προσωπική μου επαγγελματική διαδρομή στην Πόλη που γεννήθηκα και που αγαπώ, η δύσκολη κοινωνικοοικονομική συγκυρία της χώρας μας και το νέο αυτοδιοικητικό περιβάλλον με οδήγησαν στην απόφαση να συμμετάσχω ως υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος στο συνδυασμό «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», της οποίας ηγείται ο Γιάννης Πατσαντάρας, γνωρίζοντας την ακεραιότητα, εργατικότητα και πάνω απ’ όλα την δημοκρατικότητα του Ανδρός .

Θεωρώ ότι, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που διανύει ο τόπος, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να βοηθήσει να βγούμε από την κρίση με αναγκαία προϋπόθεση τη συστράτευση ανθρώπων από όλο το φάσμα της ιδεολογικής Δημοκρατικής προσήλωσης των Πολιτών.

Θεωρώ ότι η περιοχή μας έχει την δυνατότητα να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης, βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Πολιτών, πολιτιστικής αναγέννησης, κοινωνικής ισονομίας, αλλά πάνω απ’ όλα μέσα από Δημοκρατικές διαδικασίε
ς, την εδραίωση της Ισοπολιτείας και την επιβολή της έντιμης διαχείρισης του ιδρώτα των Πολιτών.

Έχοντας επίγνωση όλων αυτών, με ευθύνη και διάθεση για δουλειά, δηλώνω δημόσια ότι θα είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό του Γιάννη Πατσαντάρα.

Αράχωβα 15/09/2010
Ζαχαρίας Δ. Μηλιώνης
Δικηγόρος

Αύριο στις 10 π.μ. στο blog του Ντελάλη: ένα άρθρο που θα συζητηθεί πολύ...

Μη χάσετε αύριο στις 10.00 π.μ. στο blog του Ντελάλη: ένα άρθρο που θα κάνει κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους!!

Ένα άρθρο που θα σηκώσει θύελλα αντιδράσεων και θα κάνει κάποιους να παραμιλάνε...
Ένα άρθρο που μιλάει για όλους και για όλα και τα λέει... έξω από τα δόντια!
Ένα άρθρο, η μη άμεση δημοσίευση του οποίου οφείλεται στη αναγκαία λήψη νομικής συμβουλής.

Κάποιοι δεν θα κοιμηθούν σήμερα καλά! Μην το χάσετε!

Ντελάλης

Μαρία Κάλλας

16 Σεπτεμβρίου 1977.

H «απόλυτη ντίβα» αφήνει την τελευταία της πνοή στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, σε ηλικία 54 ετών.
Η σωρός της αποτεφρώθηκε και κατά την επιθυμία της σκορπίστηκε στα νερά του Αιγαίου, τον Ιούνιο του 1979.

"Μια όμορφη μέρα, θα δούμε"
από την όπερα "MADAM BUTTERFLY"


Από την τελευταία της συνέντευξη: «είναι πολύ παράξενο συναίσθημα να είμαι ζωντανός μύθος, ενώ βρίσκομαι ακόμη στη γη. Ίσως θα ήταν καλύτερο αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θαυμάζουν τη φωνή μου, αποφάσιζαν να με θεωρούν αθάνατη μετά το θάνατό μου. Αν γινόταν αυτό θα καθόμουν πάνω σε κάποιο σύννεφο, θα κοίταζα κάτω και θα απολάμβανα το θέαμα αντί να κάθομαι και να ανησυχώ αν θα καταφέρω να βγάλω τις ψηλές μου νότες».

Από την Κατερίνα

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Δημόσια στήριξη της υποψηφιότητας της κ. Ευαγγελίας Γρανιτσιώτη από τον Γιάννη Σωτηρίου

Μετά από πολυήμερη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του νέου Καλλικρατικού Δήμου Διστόμου - Αράχωβας - Αντικυρας και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα δεδομένα του πρωτοποριακού Νόμου για την τοπική Αυτοδιοίκηση καταλήξαμε στην υποψηφιότητα της Κας Γρανιτσιώτη Πολιτικού Μηχανικού με μεγάλη εμπειρία στα θέματα της Αυτοδιοίκησης αφού έχει διατελέσει Δήμαρχος Αράχωβας.

Είχα την τύχη να συμμετάσχω σ ΄αυτή τη διαβούλευση και να βοηθήσω από την πλευρά μου, όσο γίνεται περισσότερο στη διαμόρφωση μιας κοινής υποψηφιότητας, ικανής να σηκώσει όλο το βάρος του νέου Δήμου και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτικών, αφήνοντας στην άκρη όπως όλοι μας, προσωπικές επιλογές, συναισθήματα και βάζοντας πάνω από όλα την κοινή πορεία και το συμφέρον των χωριών, όπως διαμορφώνεται από τον καινούργιο Νόμο του Καλλικράτη, ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε μια αναπτυξιακή πορεία, σε ένα νέο ξεκίνημα ως νεοσύστατος Δήμος.

Δηλώνω απερίφραστα ότι θα στηρίξω με όλες τις δυνάμεις μου την υποψηφιότητα της κας Γρανιτσιώτη και προσκαλώ όλους τους πολίτες του νέου Δήμου σε συστράτευση και ανταγωνιστικότητα.

Από το orchomenos-press.blogspot.com


Σημείωση Ντελάλη:

Εκτός από το
orchomenos-press.blogspot.com η παραπάνω δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας της κυρίας Γρανιτσιώτη δημοσιεύθηκε στο exeisminima.gr (Θήβα), και στο vagia-gr.blogspot.com (Βάγια).

Δεν δημοσιεύθηκε σε κανένα από τα blogs του Δήμου
, από τους πολίτες του οποίου θα ζητήσουν σε λίγο καιρό την ψήφο.
Τώρα αυτό πώς να το εκλάβουμε κύριε Σωτηρίου? Τόσο επίπονη διαβούλευση και την κάνετε γνωστή μόνο στη Θήβα, στον Ορχομενό και στα Βάγια?

Ντελάλης

Συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου, κ. Γιάννη Πατσαντάρα, στο περιοδικό Βοιωτία

Διαβάστε παρακάτω την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Γιάννη Πατσαντάρα, επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας", στο περιοδικό «Βοιωτία».


Πηγή: Περιοδικό Βοιωτία, τεύχος 4

Αφιέρωση αναγνώστη στους παναθηναϊκούς


Αναγνώστης - Γαύρος

Τα δημόσια χρήματα και μια συμβουλή από τα παλιά...

«Ελπίζω ότι όσοι εξ' υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ' εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ' ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της»
«Εφ'όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν»

Ιωάννης Καποδίστριας

Η ρήση αυτή του Ιωάννη Καποδίστρια ας είναι οδηγός για όσους και όσες έχουν σκοπό να κατέλθουν υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από το iteanews.blogspot.com

Σημ. Ντελάλη: Κάποιοι από το χωριό μας τηρούν πιστά την προτροπή του Ιωάννη Καποδίστρια και αρνούνται να πάρουν -χρόνια τώρα- τα χρήματα που τους αναλογούν για τη συμμετοχή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ας είναι παράδειγμα για όλους τους υπόλοιπους...

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αράχωβας, κ. Γεώργιος Ανδρέου, για τη ματαίωση του Δημοτικού Συμβουλίου

Αγαπητέ Ντελάλη,

Είχα σκοπό και χωρίς το σχόλιο του ανώνυμου επισκέπτη σας, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ, να ζητήσω δημόσια συγνώμη από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους δημότες που ήταν στο κτίριο Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ώρα εννέα (9) βραδινή και έμειναν απέξω γιατί, από ανοργανωσιά και αμέλειά μου, η αίθουσα ήταν κλειστή. Για την ιστορία εγώ έφτασα 9.05 και ο Δήμαρχος λίγα λεπτά αργότερα.

Θεωρώ πάντως την αντίδραση των Συμβούλων κ.κ. Θ. Κοκοβού, Ι. Α. Ράπτη και Δ. Μαυροπούλου, να αποχωρήσουν, κατηγορώντας με και μάλιστα με έντονο τρόπο, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία και να ματαιωθεί το Συμβούλιο, υπερβολική ("ο αναμάρτητος τον λίθον βαλέτω"). Τυπικά όμως έχουν δίκιο. Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη είναι δική μου αποκλειστικά και την αναλαμβάνω και η συγγνώμη οφείλεται από εμένα.

Όσον αφορά την ημέρα και ώρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου θέλω να ενημερώσω τους επισκέπτες σου ότι, λίγο πολύ, όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν ζητήσει και έχει γίνει δεκτό να γίνονται οι συνεδριάσεις σε ώρες και ημέρες, που δεν επηρεάζουν την προσωπική ή κοινωνική τους ζωή. Φαντάζομαι ότι τέτοιο δικαίωμα έχω και εγώ.

Πάντως το σχόλιο για την ώρα του Συμβουλίου και μάλιστα απευθυνόμενο σε μένα, αναγόμενο μάλιστα σε «αντίληψη σε βάθος χρόνου», δεν γίνεται δεκτό, γιατί «η ξυνίλα» που αποπνέει, καλύπτει το πικρόχολο χιούμορ, με το οποίο θέλησε να το ντύσει ο σε κάθε περίπτωση ανώνυμος ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ. Ο καθένας - επωνύμως πάντα - με την ιστορία του σε βάθος χρόνου.

Η μη πρόσκληση του κ. Πανουργιά οφείλεται στο γεγονός ότι όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του (Παρασκευή 10/9/2010 και την πληροφορήθηκα την επομένη) ήμουν στην Αράχωβα και δεν είχα τρόπο να την γράψω και να την στείλω. Πάντως από τους λοιπούς κληθέντες ήταν παρών ο κ. Ι. Πατσαντάρας και η κ. Ε. Γρανιτσιώτη έστειλε με άνθρωπό της επιστολή, που δεν μου παραδόθηκε λόγω της ματαίωσης της Συνεδριάσεως.

Σε σχέση με το μοσχάρι, που σημειωτέον και πανθομολογούμενα ήταν εξαιρετικό και ως εκδήλωση – διαφήμιση σας πληροφορώ για την Αράχωβα στους δεκάδες ξένους επωνύμους και ανωνύμους που μας τίμησαν με την παρουσία τους - αλλά και ως έδεσμα μαζί με τα υπόλοιπα, φαντάζομαι να δέχεται ο σχολιαστής σας ότι είναι δικαίωμα δικό μου και των φίλων μου να κάνουμε ό,τι θέλουμε και να καλούμε όποιους θέλουμε. Λογικό επίσης είναι κάποιους να ξεχάσουμε και άλλοι να ζηλεύουν.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Αθήνα 14/9/2010
Γιώργος Δ. Ανδρέου

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

(για λίγο ακόμα)

Ανακοίνωση υποψηφιότητας δημοτικού σύμβουλου

Φίλοι και φίλες

Μετά από συζήτηση με τον Γιάννη Πατσαντάρα αλλά και τους άλλους φίλους που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του αποφάσισα να δεχθώ την πρόταση να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο ανεξάρτητο ενωτικό ψηφοδέλτιο του Γιάννη.
Ως πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τα γειτονικά χωριά, τους ανθρώπους τους. Πιστεύω οτι ήλθε η ώρα να ενωθούμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου μας.

Λάμπρος Π. Βλαχαντώνης

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωση υποψηφιότητας δημοτικού σύμβουλου

Αγαπητοί φίλοι-ες

Έχοντας την πεποίθηση ότι ήλθε η ώρα να βαδίσουμε όλοι ενωμένοι στα πλαίσια του νέου δήμου απαλλαγμένοι από μικροκομματικές σκοπιμότητες και προκαταλήψεις θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αποδέχθηκα με χαρά την τιμητική για μένα πρόταση του Γιάννη Πατσαντάρα να συμμετάσχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο ανεξάρτητο ενωτικό ψηφοδέλτιό του.

Γεώργιος Ν. Μπεζεντές

Το σχόλιο του Παρατηρητή για την αξιολόγηση των υποψηφίων και για το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Για την Αργώ και την Αξιολόγηση υποψηφίων.

Θα συμφωνήσω με το σχόλιο για την κ. Ε. Γρανιτσιώτη γιατί δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τον τίτλο του συνδυασμού της αλλά δήλωσε αμέσως και εξ αρχής ότι υπεδείχθη και την υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Όταν ανακοινώσει τον τίτλο θα τον σχολιάσουμε.

Για τον κ. Λ. Ζιάκκα θα έπρεπε να προσθέσεις ότι έχει την εύνοια-χρίσμα του ΚΚΕ ως γραμματέας της ΚΟ Διστόμου καθώς και ότι ο τίτλος του συνδυασμού είναι αντιπροσωπευτικός του χώρου στον όποιο είναι ενταγμένος.

Για τον κ. Γ. Πατσαντάρα δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη εάν ο τίτλος και ο συνδυασμός ταυτίζονται στο "Ανεξάρτητη ενωτική...". Για το θέμα αυτό επαναλαμβάνω άσα έχω σχολιάσει. Προσθέτω ότι Ανεξάρτητος και ενωτικός είναι ο πολυσυλλεκτικός συνδυασμός ευρύτερα κοινής αποδοχής από όλα τα διαμερίσματα του διευρυμένου Δήμου στον όποιο «συστεγάζονται» πρόσωπα από όλους τους αυτοδιοικητικους ιδεολογικους και τεχνοκρατικους χώρους, διαφορετικών μεταξυ τους τάσεων, αντιλήψεων και ρευμάτων χωρίς τις εύνοιες και «χρίσματα» από συγκεκριμένο πολιτικό-κομματικό χώρο. Διαφορετικά δεν ισχύει ούτε το ανεξάρτητη ούτε το ενωτική και παραμένει μόνον Πρωτοβουλία συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.
Ο συνδυασμός του κ. Γ. Πατσαντάρα έχει την εύνοια της ΝΔ και της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής της Αράχοβας (εάν τελικά μέχρι το τέλος δεν ξεπηδήσει κάποια έκπληξη).

Για τον κ. Πανουργιά λίγα γράφεις. Από μόνη της η ανακοίνωση του συνδυασμού με τα μακρόσυρτα παρακάλια του, προκαλεί πράγματι ναυτία από τον ναρκισσισμό και την αυτοδιοικητική του ωραιοπάθεια, τον ρεβανσισμό (προφανώς έναντι του κ. Γ. Πατσαντάρα) γιατί το κόμμα (ΝΔ) δεν του έδωσε την εύνοια, για την αυτοανακήρυξη του σε τοπικό ήρωα του Διστόμου που επιθυμεί να γίνει ήρωας και στον διευρυμένο Δήμο, για την προσπάθεια του να πείσει για την μάλλον εκ γενετής υποχρέωση των δημοτών να τον ψηφίζουν για Δήμαρχο (προφανώς για όλα τα καλά που έκανε με την σημαία της ΝΔ) κατά την τρέχουσα δημαρχιακή περίοδο και κυρίως για το έργο του "αισθητική αναβάθμιση... της ποιότητας ζωής όλων μας" sic!!

Ευγε! Όμως τι τα θες τά πολλά λόγια;


Και κάτι για την Αράχοβα.

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί δεν είχες καλέσει και τον κ. Πανουργιά στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου της Κυριακής; Ήξερες ότι δεν θα γινόταν; Γιατί δεν ενημέρωσες τους δημότες, ενδιαφερόμενους και προσκαλεσμένους ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει σε μαντρί στο Λειβάδι, ότι θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, ότι ο απών Δήμαρχος θα έκανε «θράκα και κάρβουνα» τα θέματα της ημερησίας διάταξης για να ψηθεί το μοσχάρι, ότι η συνεδρίαση θα αρχίσει το πρωί της Κυριακής και θα τελειώσει όποτε θα είχε φαγωθεί το μοσχάρι που ήταν στο μενού μαζί με την ημερήσια διάταξη; Γιατί περιμένανε τα κορόιδα έξω από το Λαογραφικό; Γιατί ορίστηκε η συνεδρίαση στις 21.00 μ.μ. και όχι στις 23.59 της Κυριακής που ήταν σίγουρο ότι όλοι θα κοιμούνται;

Αυτή η αντίληψη έχει βάθος χρόνου;

Τα γράφουμε έτσι μήπως γίνει και καμία δημόσια δήλωση!!!

Παρατηρητής

Καλή σχολική χρονιά

13 Σεπτεμβρίου σήμερα και μέρα έναρξης των σχολείων. Εύχομαι σε σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.

Ντελάλης

Αξιολόγηση των υποψηφίων από έναν αναγνώστη

Από την Αργώ

Με την ανακοίνωση της τέταρτης υποψηφιότητας προχθές, νομίζω αξίζει να γίνει μια πρώτη αντικειμενική αξιολόγηση και δη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ βάσει των κειμένων.

Αρχίζοντας χρονολογικά η πρώτη γραπτή υποψηφιότητα ήταν αυτή του κ. Πατσαντάρα: «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία». Σαφής ο προσδιορισμός, σαφέστατος ο σκοπός, μια νέα προσπάθεια, που αφορά όλους μας, για το μέλλον μας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της κ. Γρανιτσιώτη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, χωρίς όνομα. Καλογραμμένη, σαφέστατη, ως προς την πολιτική κατεύθυνση, αφού αναφέρει, ότι γίνεται «μετά από πρόταση και στήριξη του ΠΑΣΟΚ». Σαφέστατοι και οι σκοποί.

Η υποψηφιότητα του κ. Ζιάκα, «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι τόσο λιτή, στο κείμενό της, που θα αρκεστώ, όπως κι εκείνος άλλωστε, στον προσωπικό προσδιορισμό του, ως συνδικαλιστή και στέλεχος του εργατικού κινήματος.

Η τελευταία, μέχρι στιγμής υποψηφιότητα, είναι του κ. Πανουργιά. Το κείμενο «παχύ», η αιτία της ανακοίνωσης της καθόδου του απλή: «γιατί τα προβλήματα του τόπου δεν μπορούν να αφεθούν σε λύσεις κομματικού χαρακτήρα», βαπτίζοντας ο ίδιος τον εαυτό του «αυτοδιοικητικό». Διακρίνεται μια τάση απολογισμού των πεπραγμένων, μιας και το μισό κείμενο της ανακοίνωσης αφορά το παρελθόν.

Τώρα, στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ και δια της... αφαιρετικής μεθόδου. Δεν θα έδινα με τίποτα την ψήφο μου στον συνδυασμό του κ. Πανουργιά για τους εξής, κυρίως, λόγους:
  • Είναι έντονη η αίσθηση, διαβάζοντας το κείμενο, ότι «κλείνει δικούς του προσωπικούς λογαριασμούς».
  • Δεν είναι ειλικρινής, βαπτίζοντας τον εαυτό του «αυτοδιοικητικό». Οι «κότες» το ξέρουν, για να θυμηθώ το γνωστό ανέκδοτο και θα τον «φάνε»...
  • Εκτενής ο απολογισμός για τα περασμένα, που δεν μας αφορούν τους περισσότερους και ελάχιστες οι αναφορές στο μέλλον του τόπου, που αφορά όλους μας...
  • Σε μια παράγραφο του κειμένου μέτρησα 5-6 φορές τη λέξη, ή το νόημά της, για «σκληρή δουλειά», που περιμένει τον ίδιο και τους συνεργάτες του, αν οι δημότες του νέου διευρυμένου δήμου, τους τιμήσουν με την ψήφο τους. Δίνει την εντύπωση, έτσι, ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή, αφήνει πίσω της, την «Κόπρο του Αυγεία»! Δεν θα ήθελα να είμαι μέρος αυτής της εκκαθάρισης... Απεχθάνομαι την μυρωδιά του σταύλου!
Αργώ

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Μια υποψηφιότητα - πρόκληση για το Δήμο Δελφών

Η ασέβεια προς τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών επιβραβεύεται.

Επιστολή του κ. Νίκου Παππά στην εφημερίδα «Ώρα Της Φωκίδας», τεύχος Σαββάτου 11/9/2010, για την υποψηφιότητα του κ. Νίκου Φουσέκη.

Η υποψηφιότητα του νυν Νομάρχη Φωκίδας για το νέο Δήμο Δελφών, όπως φυσικά και το χρίσμα που του δόθηκε από πλευράς ΝΔ, αποτελούν πρόκληση στα ευγενέστερα αισθήματα του κόσμου της Παρνασσίδας και της Φωκίδας γενικότερα.

Η πρόκληση έχει διπλή αφετηρία: Το ασίγαστο πάθος και προσκόλληση του νυν Νομάρχη στη νομή της εξουσίας και την ακατανόητη επιλογή της ΝΔ, που έσπευσε να τον χρίσει υποψήφιο χωρίς να εξετάσει βαθύτερα τα όσα καταμαρτυρούνται γι' αυτόν στη Φωκίδα.
Η υποψηφιότητα λοιπόν αυτή προκαλεί τον κόσμο της Φωκίδας γιατί στα όσα λέγονται και κυκλοφορούν γι αυτόν υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία ή και μελανά σημεία που απωθούν. Κρίνοντας κανείς από πολιτικής και ηθικής άποψης, ευθύς εξ αρχής θα έλεγε ότι δεν είναι δυνατόν ο υποψήφιος αυτός να γίνει αποδεκτός. Και τούτο γιατί έχει πολιτική πορεία και ιστορία χωρίς κανένα σημαντικό έργο, και με συνολικό αποτέλεσμα για την Άμφισσα και τη Φωκίδα αρνητικό, αφού η Φωκίδα είναι ο τελευταίος σε ανάπτυξη Νομός της Ελλάδας. Εκτός κι αν θεωρηθούν "έργο" κάποιες πεζοδρομιακές αναπλάσεις, κάποια μικρά τμήματα και μικροεπισκευές δρόμων ή κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πολιτική πορεία και ιστορία, που ειδικά στη νομαρχιακή της φάση, έχει να επιδείξει φαινόμενα που δύσκολα γίνονται αποδεκτά από μία δημοκρατική συνείδηση και δεν είναι καθόλου συμβατά με μία χρηστή διαχείριση και διοίκηση. Μπορεί κάποια απ' αυτά να κινούνται στα όρια της νομιμότητας, δεν μπορούν όμως από πολιτικής και ηθικής άποψης να θεωρηθούν και αποδεκτά παρά τη καινοφανή θεωρία "ό, τι νόμιμον και ηθικόν".

Παρουσιάστηκαν λοιπόν τέτοια φαινόμενα, για τα οποία υπάρχουν βάσιμα στοιχεία, όπως:...

Η μάχη του Μαραθώνα: 2.500 χρόνια μετά

Η Μάχη του Μαραθώνα διεξήχθη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. (πριν 2.500 χρόνια) ανάμεσα στους Αθηναίους και Πλαταιείς από τη μια πλευρά και τους Πέρσες από την άλλη, στην πεδιάδα του Μαραθώνα της Αττικής.
Έληξε με νίκη των Ελλήνων και σήμανε το τέλος της πρώτης ουσιαστικής απόπειρας της Περσικής αυτοκρατορίας, επί βασιλείας Δαρείου Α' να υποτάξει τις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω (3 μέρη) ένα αφιέρωμα του history channel για τη μάχη του Μαραθώνα.
Γιατί οι... δανειστές μας (μέσω του... σοσια-ληστή αμερικανοθρεμμένου Παπανδρέου και της τρόικας των τρισάθλιων γραφειοκρατών-χαμηλόβαθμων υπαλληλίσκων του διεθνούς τραπεζικού συστήματος) μπορούν πολλά να μας στερήσουν, αλλά όχι την ιστορία μας, το θυμικό μας... Μια ιστορία για την οποία νιώθουμε υπερήφανοι... Μια ιστορία, της οποίας η έλλειψη, δημιουργεί συμπλέγματα και θλίψη.


Ντελάλης

Μαγική βραδιά

Του Ελεύθερου Πολίτη

Την περασμένη τρίτη βρέθηκα στο Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού (Ηρώδειο). Εκείνο το βράδυ η μαγεία της μουσικής και η θεϊκή φωνή του τυφλού τροβαδούρου Αντρέα Μποτσέλλι, μας ταξίδεψε σε χώρους ανείπωτους. Μας μετέφερε, με την επιβλητική του φωνή, αλλά και με τα μάτια της ψυχής του, την αισιοδοξία για τη Ζωή.
Μας υπενθύμισε, με τη μουσική που πλήρωνε τον αρχαίο χώρο, ότι η ζωή είναι προσφορά αλλά και απόλαυση, η ζωή είναι ευφροσύνη αλλά και ευλογία.
Μας προέτρεψε, με την φευγαλέα αποκάλυψη του ασπραδιού των τυφλών του ματιών, να ρουφάμε τη ζωή, να τη χαιρόμαστε, να την απολαμβάνουμε. Να τρυγάμε τις χαρές της ημέρας γιατί δεν θα τις ξαναβρούμε.
Μας βεβαίωσε με το τραγούδι του, ότι η ζωή δεν είναι αναβλητή, ούτε αναστρέψιμη. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να σπαταλάμε άδικα και ανόητα τις μέρες μας. Την κάθε μέρα να την καρπωνόμαστε και να μην την αφήνουμε να περνάει γιατί έτσι την χάνουμε και δεν θα ξανάρθει.
Μας έφερε στο νου το ποίημα «Κεριά» του ερωτικού Καβάφη.

Ο ύμνος που ακολουθεί είναι αφιερωμένος, σε όλους εσάς τους αναγνώστες του blog και φυσικά στον... πρωτόγερο Ντελάλη, που μας κρατάει σε ισορροπία.


Ελεύθερος Πολίτης
Top