αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά

Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα. Ο Χριστός ας μας δώσει την δύναμη για την δική μας ανάσταση, από το σκοτάδι στο φώς.
Εύχομαι το Αναστάσιμο μήνυμα Ελπίδας και Δύναμης του Κυρίου να χαρίζει σε όλους ευτυχία και υγεία.
Η ανθρωπότητα να ξεφύγει απο τα Πάθη της και η τεχνολογία να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο σε όλο τον κόσμο και ιδίως στους δοκιμαζόμενους λαούς.

Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά.

Για τα σκουπίδια...

Της Ιωάννας

Αγαπητοί συμπολίτες χρόνια πολλά...
Θα θίξω ακόμα μια φορά το θέμα της καθαριότητας του χωριού... Κοιτάξτε γύρω σας... Σας ευχαριστεί να πηγαίνετε σπίτι σας... στο σχολείο τα παιδιά σας... να γιορτάσετε το Πασχα μες στα σκουπίδια ... Να κυκλοφορείτε με τυχόν καλεσμένους σε αυτό το πραγματικά ωραίο χωριό...
Επειδή αποδείχθηκε οτί είναι ανίκανοι να βάλουν τάξη... Γιατί δεν ζουν την καθημερινότα του χωριού...
Ας οριστεί από τον ντελάλη μια μέρα καθαρισμού από όσους πολίτες έχουν την ευαισθησία επ αυτού... Για να είμαστε καλύτερα για του Αγίου Γεωργίου...
Ακόμη κάνω έκκληση στο δήμο να ορίσει σημείο έξω από το χωριό... σε σημείο μη ορατό από το δρόμο και να τοποθετήσει κάδο τόνου ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να πηγαίνουν τα σκουπίδια...

Είδηση βόμβα! Δήμος Αράχωβας και μετά τον Καλλικράτη...;

Σε 366 Δήμους διαιρείται διοικητικά η Ελλάδα σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής στο ΥΠΕΣ γράφει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής σε μεγάλο αφιέρωμα στο Σχέδιο Καλλικράτης.
Για τη Βοιωτία προβλέπονται 4 Δήμοι: Ο Τανάγρας με Δερβενοχώρια Οινόφυτα και Σχηματάρι, ο Λεβαδέων με Κορώνεια Ορχομενό, Χαιρώνεια και Κυριάκι. Ακόμη ο Θηβαίων με Ακραιφνίας, Αλιάρτου, Θεσπιών, Θίσβης και Πλαταιών και ο Αραχώβης με Δαύλεια, Δίστομο, Αντίκυρα.
Στη Φθιώτιδα η Επιτροπή θεωρεί λειτουργικό το σχήμα με 7 Δήμους: 1. Λαμιέων με Γοργοπόταμο, Λειανοκλάδι, Παύλιανη 2. Δαφουσίων με Αταλάντη, Μαλεσίνα και Οπουντίων. 3. Πελασγίας με Στυλίδα και Εχιναίους 4. Δομοκού με Ξυνιάδα και Θεσσαλιώτιδα 5. Αγίου Γεωργίου με Μακρακώμη, Σπερχειάδα, Υπάτη και Τυμφρηστό 6.Αγίου Κωνσταντίνου με Καμένα Βούρλα και Μώλο και 7. Αμφίκλεια με Τιθορέα και Ελάτεια.
Στη Φωκίδα προτείνονται 4 Δήμοι: Ο Παρνασσού συνενούταιμε τη Γραβιά και ο Ευπαλίου με τον Τολοφώνος. Ο Λιδορικίου με Βαρδουσίων και Καλλιέων και ο Αμφίσσης με Ιτέα, Γαλαξίδι, Δελφούς και Δεσφίνας.
Στον νομό Εύβοιας υπάρχουν 8 Δήμοι: 1. Χαλκίδας που ενώνεται με Ανθηδώνας, Αυλίδας και Ληλαντίων. 2. Ερέτριας με Αμαρυνθίων 3. Διρφύων με Μεσσαπίων και Αρτάκης 4. Αυλώνος με Κύμης, Ταμυνέων, Κονίστρων και Δυστίων 5. Αιδηψού με Λιχάδας, Ιστιαίας, Ωρεών και Αρτεμισίου 6. Κήρεως με Ελυμνίων και Νηλεώς 7. Καρύστου με Μαρμάρι, Στύρα και Καφηρέα και 8. Ο Δήμος Σκύρου.
Εξάλλου 4 Δήμοι προτείνονται για την Ευρυτανία: Δήμος Καρπενησίου με Δομνίστα, Προυσό και Ποταμιά και Δήμος Αγράφων με Βίνιανινη και Φραγκίστα. Επίσης Φουρνών με Κτημενίων και τέλος Δήμος Ασπροποτάμου που συνενούται με τον Απεραντίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αθηναϊκής εφημερίδας οι προτάσεις αυτές της Επιτροπής θα δοθούν στους δημάρχους και τις κατά νομό ΤΕΔΚ για επεξεργασία και θα επιστρέψουν ως αντιπροτάσεις. Κατόπιν το Σχέδιο Καλλικράτης και φαού ληφθούν στο μέτρο του εφικτού υπ' όψιν οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις των αιρετών θα εισαχθεί ως προσχέδιο νόμου στη Βουλή ότνα και θα συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών του Κοινοβουλίου.
Τέλος, ο Καλλικράτης θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί πριν από τα μπάνια των... πλουσίων (γιατί φέτος δύσκολα κάποιος μπορεί να ομιλήσει για τα μπάνια του λαού).

Από το viotia.blogspot.com με πηγές του Τύπου της Κυριακής

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Συνελήφθησαν οι ληστές των ταβερνών

Η σπείρα που είχε ληστέψει δεκάδες ταβέρνες σε Αττική και Βοιωτία, αποσπώντας υπό την απειλή των όπλων χρήματα και κινητά τηλέφωνα από τους θαμώνες, συνελήφθη την Πέμπτη στον Αλίαρτο Βοιωτίας, από άνδρες της Ασφάλειας Λειβαδιάς.
Την Τετάρτη οι τρεις δράστες είχαν εισβάλει σε καφετέρια στον Ορχομενό Βοιώτιας, όπου, κατά την προσφιλή τους τακτική, λήστεψαν το ταμείο του καταστήματος αλλά και τους πελάτες, αποσπώντας χρήματα και αντικείμενα αξίας, κυρίως κινητά τηλέφωνα. Στην Ασφάλεια Λειβαδιάς σήμανε συναγερμός και...

Ο καιρός της Λαμπρής στην Αράχωβα

Του Νίκου Δαλαρούγκα

Αν και φέτος το Πάσχα είναι νωρίς, οι καιρικές συνθήκες μας παραπέμπουν στα μέσα Μαϊου. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε και απο την όψη που έχει ο Παρνασσός με το λιγοστό του χιόνι.
Με καθαρά ανοιξιάτικο καιρό ξεκίνησε η βδομάδα των Παθών και θερμοκρασίες αρκετά καλές, έτσι ώστε να καθόνται σχετικά άνετα στην πλατεία της Λάκκας και των καφενείων ντόπιοι, ετεροδημότες και επισκέπτες. Η Μεγάλη Παρασκευή για άλλη μια φορά στο πνεύμα των ημερών, με το ψιλόβροχό της και την κρυαδούλα της, που γρήγορα όμως έδωσε την θέση του σε έναν λαμπρό ήλιο χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα κατά την περιοφορά του Επιταφίου. Να σημειωθεί πως το μεσημέρι της Μ.Παρασκευής σημειώθηκε έντονη αλλά πρόσκαιρη χιονόπτωση στον Παρνασσό στην περιοχή της Φτερόλακας σύμφωνα με τον τοπικό μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Αύριο Μ. Σάββατο, με λιακάδα θα γίνει η προετοιμασία του Αναστάσιμου τραπεζιού καθώς και η προεργασία του Πασχαλινού οβελία. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, αλλά προσοχή στα μικρά και τα μεγάλα παιδιά, γιατί αν καθήσουμε στον ίσκιο σίγουρα την αρπάξαμε την πούντα. Με μπουφανάκι και άνευ ομπρέλας θα λάβουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.
Ανήμερα το Πάσχα, ο καιρός θα είναι πραγματικά θαυμάσιος με έναν ήλιο λαμπρό, οπότε καπέλα και γυαλιά ηλίου απαραίτητα εφόδια! Τώρα εσείς που έρχεστε πρώτη φορά για Πάσχα στην Αράχωβα, μην νομίσετε πως το πρωί αυτό που θα αντικρίσετε είναι κανά χαμάνταρο (ομίχλη), αλλά ο καπνός που βγάζουν τα κλήματα στους λάκκους για να ψήσουν οι Αραχωβίτες τα αρνιά τους με τον τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν, γιατί όπως και να το κάνουμε Πάσχα ίσον Ρούμελη και Ρούμελη ίσον Αράχωβα Παρνασσού!

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους και τις τσέπες μας!

Ένας απέραντος σκουπιδότοπος

Από τις Γιώτα - Μίνα

Συγχαρητήρια στην ομάδα καθαρισμού του Δήμου για το έργο της...
Φρόντισε για μια ακόμη χρόνια να μας κάνει να ντρεπόμαστε που ζούμε εδώ!
ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ να υπάρχουν σκουπίδια και να σχολιαζόμαστε από τους επισκέπτες.
Αν θέλετε να διατηρήσετε τον τουρισμό σε υψηλό επίπεδο φροντίστε και για την καθαριότητα.

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Η απάντηση του Δήμου στην αίτηση με α.π. 655/10.03.2010 του Χάρη Αλμπάνη

Του Χάρη Αλμπάνη

Την Τρίτη 30/3/2010 έλαβα από το Δήμο Αράχωβας email με όλα τα έγγραφα που είχα ζητήσει με την αίτηση μου απο την 10/3/2010.
Ανάμεσα στα έγγραφα που μου στέλνει, υπάρχει και ενα έγγραφο απάντησης του Δήμου Αράχωβας με αριθμό πρωτοκόλλου 829, με την υπογραφή της υπαλλήλου που έκανα την αίτηση, κάνοντας μου παρατήρηση επειδή δημοσίευσα στο Ντελάλη παράπονα για την συμπεριφορά του Δήμου προς το πρόσωπο μου.
Εγώ βέβαια ποτέ δεν έγραψα, και ούτε θα το κάνω, να πω οτι φταίει η υπάλληλος, γιατί είμαι σίγουρος και βέβαιος οτι δεν φταίει και έχω να δηλώσω οτι έκανε πολύ καλά τη δουλειά της.
Οι λόγοι που μου κάνουν παρατήρηση, όπως γράφει η απάντηση, είναι:
1) ότι έπρεπε να ερωτηθεί νομικός για να επιβεβαιώσει την δυνατότητα χορήγησης των συγκεκριμένων εγγράφων (κάτι που, όπως μου είχε πει τότε η υπάλληλος, είχε γίνει και ο νομικός του Δήμου δεν είχε πάρει θέση) και
2) ότι ο χρόνος απάντησης βάση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ορίζει προθεσμία 30 ημερών (κάτι που η υπάλληλος δεν μου το είπε και μόνη της μου είπε να περάσω σε μια εβδομάδα να πάρω τα έγγραφα).
Πιστεύω λοιπόν οτι η απάντηση αυτή δεν είναι δικό της κείμενο, απλά την έβαλαν να το υπογράψει. Παρ όλα αυτά υπόσχομαι οτι την επόμενη φορά, θα κάνω παράπονα μετά απο 30 ημερες.
Διάβασα όλα τα έγγραφα που έλαβα απο το Δήμο Αράχωβας.
Η προσπάθεια μου θα είναι να αναφέρω ένα ένα ξεχωριστά ώστε και εγω να μπορώ να γράψω την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΘΕΣΗ και όλοι εμείς να έχουμε ολοκληρωμένη γνώση για το τι ακριβώς συμβαίνει.

ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

Η απάντηση του Δήμου είναι: "Όσον αφορά το έργο του νέου δημοτικού σχολείου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παραλαβής. Έγγραφα για το έργο αυτό είναι σκόπιμο να ζητηθούν απο τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Νομαρχίας, οι οποίες είναι αρμόδιες για την δημοπράτηση του έργου".
Αυτά που καταλαβαίνω εγω απο αυτή την απάντηση (αν κάποιος άλλος καταλαβαίνει κάτι άλλο ας το γράψει) είναι:
1) ότι ο Δήμος Αραχωβας δεν έχει ενδιαφερθεί να μάθει γιατί σε αυτό το κτίριο εδώ και 10 περίπου χρονια, δεν έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παραλαβής (εκτός αν το ξέρει και δεν μας το λέει) όποτε πρέπει να περιμένω 30 ημερες ακόμα.
2) Όλοι στο Δήμο Αραχωβας (Δήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) είναι υπεύθυνοι, για ενα κτίριο που σε καθημερινή βάση στεγάζει 300 παιδιά περίπου, και δεν γνωρίζουν αν αυτό το κτίριο είναι κατάλληλο η όχι.
3) Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων καθώς και η δημοτική επιτροπή σχολείων, οι οποίοι στέλνουν τα παιδιά τους, με χαλαρή συνείδηση, κάθε μέρα σε ενα σχολείο που μπορεί καποια στιγμή να γίνει και ο τάφος τους.
4) Ο σύλλογος των δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου δεν ενδιαφέρεται αν αυτό το κτίριο πληρεί τις προδιαγραφές για να στεγάζει 300 Αραχωβίτικα παιδιά.
5) Η Νομαρχία Βοιωτίας κλείνει τα μάτια και τα αυτιά της, στο βωμό των μικροεκλογικών συμφερόντων της και δεν ακουμπάει τέτοια θέματα, γνωρίζοντας οτι ένα δημόσιο κτίριο λειτουργεί παράνομα και όχι μονο δεν επεμβαίνει αλλά χρηματοδοτεί και την λειτουργία του.
6) Τέλος όλοι εμείς οι γονείς που στέλνουμε τα παιδιά μας σε ένα σχολείο και προτιμούμε τη θυσία του παιδιού μας στο βωμό της προς τα έξω καλής μαρτυρίας. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ. Και επειδή έχουμε τέτοια ποιότητα σαν άνθρωποι μας αξίζει και η ανάλογη συμπεριφορά απο τους εκάστοτε κυβερνήτες μας. Όσοι γονείς έχουμε παιδιά και στεγάζονται σε αυτό το κτίριο, ας ανάψουμε κανένα κεράκι, τώρα που είναι και άγιες ημέρες, μήπως και ο θεός βάλει το χέρι του, γιατί αν περιμένουμε απο ανθρώπινο κυβερνητικό χέρι πάμε χαμένοι.

Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους.
Αλμπάνης Χάρης

Συμφωνία Μόσχας

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του δημάρχου μας κ. Ανδρέου στη Μόσχα συμφωνήθηκε με το δήμαρχο Μόσχας κ. Γιούρι Λουσκόφ η φιλοξενία 1.250 Ρώσων κατά το επόμενο έτος. Η συμφωνία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του επιπέδου του τουρισμού μας, καθ ότι θα γίνει εκτός σεζόν και οι Ρώσοι είναι οικονομικά εύποροι. Υπάρχουν ωστόσο 2 προβλήματα στην υλοποίηση της συμφωνίας.
1. Η απαίτηση των Ρώσων να υπάρχει σε κάθε κατάστημα που θα εξυπηρετούνται (ξενοδοχείο, ταβέρνα) τουλάχιστον ένας που να μιλάει Ρώσικα. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με το πρόεδρο των ξενοδόχων Αράχωβας (αντικατάσταση των Βαλκάνιων αλλοδαπών που ασχολούνται με Ρωσίδες ή Ουκρανές) κατακόρυφη αύξηση του κόστους λειτουργίας των συγκεκριμένων μονάδων.
2. Ύπαρξη πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων. Για την επίλυση του προβλήματος ο δήμαρχος θα φέρει εκτός ημερησίας διατάξεως στη συνεδρίαση της 5/4/2010 το θέμα της επέκτασης της στέρνας του Αι Στάθη ώστε να πληρούνται οι παραπάνω προδιαγραφές.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να υπογραφεί η συμφωνία για το καλό του χωριού μας.

Οι πληροφορίες ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας ο Δήμαρχος μας ζήτησε επιπλέον τη μετακίνηση 450 ρωσίδων ανύπαντρων που θα ψάξουν γαμπρούς Αραχωβίτες (μετά από σχόλια που έγιναν στο blog του Ντελάλη) ελέγχονται ως ανακριβείς...

Ντελάλης

Η ρήση της ημέρας

Μισώ όλους τους Θεούς.

Αισχύλος (Προμηθέας Δεσμώτης, στίχος 975)

O Αισχύλος, δραματικός ποιητής, γεννήθηκε το 525 π.Χ. ή το 524 π.Χ. στην Ελευσίνα. Χαρακτηρίζεται ως ο Πατέρας της Τραγωδίας.

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Σε 2 εβδομάδες έρχεται ο "Καλλικράτης"

Περίπου σε 15 ημέρες από σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου «Καλλικράτης» για το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Εν τω μεταξύ, οι... νομάρχες της χώρας ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση άμεσα, ενώ απαιτούν να παραλάβουν το σχέδιο του «Καλλικράτη» πολύ πριν αυτό κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ την Μ. Τετάρτη αποφασίστηκε η σύγκληση των νομαρχών κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και η προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο για τον «Καλλικράτη», προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικότερα όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που αφορούν τα οικονομικά και τις αρμοδιότητες του β' βαθμού της αυτοδιοίκησης, τους αιρετούς περιφερειάρχες.
Οι νομάρχες απέστειλαν επιστολή και προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο επίσης ζητούν συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν και να διασαφηνιστούν οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος.

Από το fimotro

Ανοίγουν τα διόδια για 3 ώρες αύριο το απόγευμα (5 μ.μ. - 8 μ.μ.)

Για όσουν φίλους σκοπεύουν να έρθουν από την Αθήνα αύριο στο χωριό, τα διόδια Αφιδνών θα είναι ανοιχτά 5 μ.μ. έως 8 μ.μ.
Το "άνοιγμα" των διοδίων θα γίνει μετά από απόφαση της αντίστοιχης συντονιστικής επιτροπής.

Από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Αράχωβας, κ. Γεώργιο Ανδρέου: ευχές, θέματα συνεδρίασης και απόφαση

Του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αράχωβας, κ. Γεωργίου Δ. Ανδρέου

Αγαπητέ Ντελάλη

Με την ευκαιρία της αποστολής για ανάρτηση της πρόσκλησης με τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου της 5/4/2010 (πρώτο θέμα ο Καλλικράτης με τα νεώτερα και να δούμε αν θα είναι εκεί οι έχοντες άποψη), διαβιβάζω τις καλύτερες ευχές μου για το Πάσχα σε όλους τους επισκέπτες και σε σένα ιδιαίτερα (μη εξαιρουμένων όσων ασκούν κριτική).
Επίσης σας διαβιβάζω, επειδή ρωτούν κάποιοι, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 17/2/2010 για την συγκρότηση μόνιμης (ήταν μέχρι τώρα άτυπη) Επιτροπής για το Πανηγύρι του Αηγιώργη, που κρίθηκε σκόπιμο να συσταθεί επίσημα εν όψει Καλλικράτη. Η Επιτροπή αυτή θα συνεδριάσει πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 5/4/2010. Όποιος έχει ενδιαφέρον και διάθεση προσφοράς ας είναι εκεί.

Χρόνια Πολλά και καλά.

Αθήνα, 31/3/2010
Γεώργιος Δ. Ανδρέου
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου


--------------------------------------------------

Θέματα Δημοτικού Συμβουλίου της 05/04/2010
Αράχωβα, 30 Μαρτίου 2010
Αριθ. Πρωτοκόλλου:839

Πρόσκληση

Σας προσκαλούμε σε δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος, την 5/4/2010 ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 20.30 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα:
Θέμα 1o: Σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ".
Θέμα 2o: Επισκευή υδραύλακα στη θέση ΚΑΛΑΜΙ της κτηματικής περιφέρειας Αράχωβας.
Θέμα 3o: Διάνοιξη δρόμου από ΛΕΓΓΕΡΙΣΟ μέχρι ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ.
Θέμα 4o: Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης και τσιμεντόστρωση δρόμου πλησίον οικίας Καβράκη.
Θέμα 5o: Επισκευή δημοτικού χώρου στάθμευσης πλησίον Ι.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ λόγω κατολισθήσεων.
Θέμα 6o: Δρομολόγηση έργου αποκατάστασης αγροτικής οδοποιΐας στον ΑΪ ΣΤΑΘΗ (περίπτωση Οικονομάκης)
Θέμα 7o: Τοποθέτηση αναμεταδότη της ΕΡΤ.
Θέμα 8o: Εξέταση εγγράφου του Προέδρου της Βουλής για τη δημιουργία λογαριασμού αλληλεγγύης για την απόσβεση του δημοσίου χρέους.
Θέμα 9o: Αποδοχή χρηματοδότησης για λειτουργικές δαπάνες Δημοτικού Παιδικού Σταθμού.
Θέμα 10o: Αποδοχή χρηματοδότησης από πρόστιμα ΚΟΚ.
Θέμα 11o: Αιτήσεις δημοτών για: α) τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, β) έργο ηλεκτροφωτισμού στη συνοικία ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ, γ) ασφαλτόστρωση οδού στο Λιβάδι, θέση ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ, δ) αιτήσεις ύδρευσης.
Θέμα 12o: Θέματα που πρότεινε η Αντιπολίτευση (κ.κ. Ι. Γεωργακός και Π. Γουρνάς):
α) Σύμβαση και Αρχιτεκτονική Μελέτη δημοτικού πάρκινγκ.
β) Λήψη απόφασης εκπόνησης μελέτης για εκτέλεση έργου κατασκευής των εισόδων της πόλης.
γ) Δημοτική οδοποιία ΡΙΤΣΑ - ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ- ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ.
δ) Κατασκευή πέτρινων φωλεών για την κάλυψη των κάδων απορριμμάτων επί του δρόμου προς το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
Γεώργιος Ανδρέου

--------------------------------------------------

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 17/2/2010 για την συγκρότηση μόνιμης Επιτροπής για το Πανηγύρι του Αηγιώργη

Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία, ο Πρόεδρος κήρυξε έναρξη της Συνεδρίασης και έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο που εισηγήθηκε το 3ο Θέμα της ημερήσιας διάταξης ως εξής:

Αρ.Απόφασης: 27/2010

Όπως γνωρίζετε με το ΦΕΚ 168/3-7-1976 (τεύχος Α’) ορίστηκε ως δημόσια εορτή, που αφορά εθνικά και ιστορικά γεγονότα τοπικής σημασίας, για το Δήμο μας, η 23η Απριλίου εορτή του Αγίου Γεωργίου, ή η Δευτέρα ημέρα του Πάσχα εάν διανύεται περίοδος τεσσαρακοστής σε ανάμνηση της ιστορικής μάχης κατά των τούρκων το 1826.
Η γιορτή αυτή το λεγόμενο «ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ» γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια και με τετραήμερες εκδηλώσεις παραδοσιακού χαρακτήρα.
Για τη διοργάνωσή συνεργάζονται κάθε χρόνο τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, ο Δήμος μας, οι Σύλλογοι της πόλης μας και μεμονωμένα άτομα που ανιδιοτελώς προσφέρουν τη βοήθεια και αποτελούν της λεγόμενη Επιτροπή Πανηγυριού άτυπου χαρακτήρα.
Προτείνω όπως για τη καλύτερη διοργάνωση συστήσουμε με απόφασή μας την Επιτροπή αυτή, ώστε να έχει πάγιο χαρακτήρα.
Κατόπιν των ανωτέρω προτείνει στο Συμβούλιο να αποφανθεί σχετικά.

Το Συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω και τα όσα ανάπτυξε ο κ. Δήμαρχος.

Αποφασίζει:

Την σύσταση μόνιμης Επιτροπής για τη διοργάνωση της Εθνικοθρησκευτικής Εορτής «ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ» αποτελούμενη από:

- Τον Δήμαρχο Αράχωβας, ως Πρόεδρο
-Τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Αράχωβας
-Τον εφημέριο και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
-Τον εφημέριο και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου Ι.Ν. ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
-Τους Παραδοσιακούς οργανοπαίχτες
-Τους εκάστοτε Προέδρους των συλλόγων και των σωματείων της πόλης
-Τους Αραχωβίτες φιλόλογους καθηγητές και συγγραφείς του βιβλίου«ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» κα Καλή Λούσκου και κ. Ευάγγελο Νικολιδάκη
-Τον Επίτροπο κ. Παναγιώτη Κεφάλα του Λουκά
- Όσους Δημότες επιθυμούν να συμμετάσχουν

Η απόφαση αυτή έλαβε αυξ. αριθμό 4/27/2010

Η ρήση της ημέρας

Κι αν ακόμα δεν υπήρχε Θεός, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε.

Βολταίρος, 1694-1778, Γάλλος Φιλόσοφος και Συγγραφέας

Ο Φραγκίσκος Μαρί Αρουέ (François-Marie Arouet, επιλεγόμενος Voltaire) ευρύτερα γνωστός με το φιλολογικό ψευδώνυμο Βολταίρος (Voltaire) ήταν Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και ευθυμογράφος. Θεωρείται κεντρική μορφή και ενσάρκωση του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ευχές για το Πάσχα

Σύντροφοι και συντρόφισσες, συμπολίτες και συμπολίτισσες, φίλες και φίλοι: εύχομαι ολόψυχα σε σας και στις οικογένειες σας το αναστάσιμο φως να λαμπρύνει τις καρδιές σας και να φωτίσει το δρόμο της ενότητας και της δημιουργίας στον τόπο μας. Η ανάσταση του Κύριου να σας φέρει αγάπη, ειρήνη, ελπίδα και ευημερία.
Καλό Πάσχα και καλή ανάσταση

Ο Γραμματέας Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αράχωβας
Θωμάς Π. Σπάρταλης

Συνέντευξη της πρώην Δημάρχου Αράχωβας κ. Ευαγγελίας Γρανιτσιώτη στο Ντελάλη

Κυρία Γρανιτσιώτη ευχαριστώ πολύ που δεχθήκατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου.
Επειδή η συνέντευξη με το Δήμαρχο Διστόμου ήταν ένας μονόλογος και δεν μπόρεσα να δευτερολογήσω, αν συμφωνείτε θα ήθελα να κάνουμε τη συνέντευξη σε δύο στάδια. Απαντάτε σε πρώτη φάση στις ερωτήσεις που σας στέλνω και επανέρχομαι με διευκρινιστικές.

1) Όσον αφορά το σχέδιο Καλλικράτης ο Δήμαρχος Διστόμου είπε για την απόφαση για ενιαίο Δήμο Αράχωβας - Δελφών μεταξύ άλλων τα εξής: «Προσωπικά πιστεύω ότι το δεύτερο σκέλος της απόφασης (σ.σ. εννοεί τα όρια του νέου Δήμου) είναι ουτοπιστικό και κρύβει σκοπιμότητες, λαϊκισμούς και απομακρύνεται από την πραγματικότητα. Δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο της Αράχωβας ακολούθησε αυτή την απόφαση, παρότι ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ». α) Πώς κρίνετε τη τοποθέτηση του Δήμαρχου Διστόμου; β) Συμφωνείτε με την απόφαση και την κατεύθυνση του Δ.Σ. Αράχωβας;

Χαίρομαι που ο Δήμαρχος Διστόμου συμφωνεί με τα κριτήρια του ΙΤΑ που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τις συνενώσεις των νέων Δήμων.
Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει παρουσιάσει μια από τις πιο σοβαρές αναλύσεις και προτάσεις, που έχουν ληφθεί υπ’ όψη στην κατάρτιση του νέου νομοσχεδίου.
Όσον αφορά τη θέση του που ανέπτυξε στο δεύτερο σκέλος της απόφασης σχετικά με τα όρια του νέου Δήμου και την απόφαση του Δ.Σ Αράχοβας, θα πρέπει να μας την διευκρινίσει ο ίδιος τι εννοεί.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αράχοβας μπορεί να παίρνει οποιαδήποτε απόφαση επιθυμεί κατά πλειοψηφία ή ομόφωνα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ή όχι τα κριτήρια αυτά.
Προσωπικά πιστεύω ότι κάνει λάθος προτείνοντας πολλές εναλλακτικές λύσεις συνενώσεων, πράγμα που δεν βοηθά τον κόσμο να καταλάβει και να αποφασίσει που θα πάμε.
Χρειάζεται να γίνει μια ανάλυση των κριτηρίων του ΙΤΑ, ώστε να ενημερωθούμε σωστά πριν αποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου μας. Το αποσπασματικό και υποκειμενικό διάβασμα κάποιων κριτηρίων δεν είναι η πιο σωστή λύση.
Η κατεύθυνσή μας πρέπει να είναι μία, σωστά τεκμηριωμένη, ρεαλιστική, προς την πόλη-κέντρο που σήμερα επηρεάζει τη ζωή μας οικονομικά, κοινωνικά και με επάρκεια υπηρεσιών, δηλαδή η Λιβαδειά.

2) Από τα σχόλια στο blog του Ντελάλη υπάρχει η αίσθηση ότι η αντιπολίτευση είναι απούσα από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Αράχωβας. Με βάση την εμπειρία σας, πιστεύετε ότι η αντιπολίτευση στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και αν όχι γιατί;
Όσον αφορά την παρούσα αντιπολίτευση, όπως και κάθε αντιπολίτευση, στο σημερινό καθεστώς των μικρών Δήμων, ο ρόλος της είναι πολύ περιορισμένος και δεν μπορεί να ανατρέψει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας.
Σας το λέω εκ πείρας, έχοντας υπηρετήσει μια τετραετία το λαό της Αράχωβας από την θέση της Δημάρχου, αλλά και από την θέση της αντιπολίτευσης για 4 τετραετίες, είτε ήμουν επικεφαλής, είτε όχι.
Εάν σήμερα η αντιπολίτευση συμφωνεί σε κάποια θέματα τα οποία είναι κοινά και αποδεκτά από όλους, αυτό δεν είναι κακό. Όμως ο θεσμικός ρόλος της είναι να κρίνει την εξουσία, να παρουσιάζει τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις ενημερώνοντας τον κόσμο. Εάν αυτό δεν συμβαίνει τότε έχουμε διαπλοκή.
Το πρόβλημα που παρουσιάζεται σήμερα είναι εάν οι απόψεις της είναι σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της και να βελτιώσει την τακτική της.

3) Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της Αράχωβας, τέθηκε το θέμα -και μάλιστα από την αντιπολίτευση- να μην απαντούν τα μέλη του Συμβουλίου σε ερωτήσεις που γίνονται σε τοπικά blogs. Εμείς οι πολίτες από την άλλη θεωρούμε βασική προϋπόθεση της συμμετοχής μας στα κοινά του τόπου την γνώση των δεδομένων και το διάλογο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Συμφωνώ με την άποψή σας ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσον, ειδικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας, για να μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά του τόπου μας.
Η ελευθερία του λόγου πρέπει να είναι καθολική, είτε αφορά τα blogs, χωρίς καμιά λογοκρισία, είτε αφορά τον τύπο. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα μάθουμε να κουβεντιάζουμε σιγά-σιγά με όλων των τύπων σχολίων που αναρτώνται.
Επίσης όσοι ασχολούνται με τα κοινά πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπόκεινται σε διαρκή κακοπροαίρετο ή καλοπροαίρετο έλεγχο και οφείλουν διαρκώς να έχουν θέσεις τις οποίες να δημοσιοποιούν.

4) Ποια είναι η άποψη σας για τα blogs. Πιστεύετε ότι μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο;
Όπως σας είπα στην προηγούμενη ερώτησή σας, τα blogs παρέχουν σήμερα την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να ενημερώνεται άμεσα, χωρίς έξοδα και με ταχύτητα διάδοσης των απόψεων στιγμιαία. Η σοβαρότητα, η υπευθυνότητά τους θα κρίνει πόσο θα τα εμπιστευθεί ο κόσμος. Σίγουρα διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο σήμερα και εύχομαι και πιστεύω να συνεχίσουν να το πράττουν, για να κρίνουμε τις απόψεις που εκφράζονται και όχι ποιοι είναι.

5) Θεωρείτε ότι η σημερινή δημοτική αρχή πραγματοποίησε τις εξαγγελίες που είχε κάνει και πώς κρίνετε συνολικά το έργο της;
Η εντύπωση που δίνει σήμερα η Δημοτική Αρχή είναι ότι έχει βάλει αυτόματο πιλότο χωρίς προορισμό, απούσα από την καθημερινότητα του πολίτη. Δυστυχώς αυτό το είχαμε καταγγείλει και στις δύο πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι συμπολίτες μας τους ψήφισαν επί 3 τετραετίες και η απόφασή τους είναι σεβαστή.
Η πρόθεσή μου δεν είναι να μηδενίσω το όποιο έργο πραγματοποιήθηκε με όλες τις παραλείψεις του, διερωτώμαι όμως είναι έργο ικανό δώδεκα ετών;
Δώδεκα χρόνια αναβαθμίζουμε τον βιολογικό καθαρισμό;
Δώδεκα χρόνια χρειάστηκαν για να αναβαθμιστεί το Γήπεδο ποδοσφαίρου;
Δεν θέλω να αναφερθώ σε όλα τα έργα και το σκεπτικό που ανέπτυξε ο κ. Δήμαρχος δεν έχει νόημα σήμερα. Φέτος είναι προεκλογική χρονιά και θα έχουμε με την άνεσή μας όλο τον καιρό να συζητήσουμε λεπτομερώς.
Σας επισημαίνω παντελώς την έλλειψη Τουριστικής, περιβαλλοντολογικής παρέμβασης, και πολεοδομικού σχεδιασμού.

6) Είστε ευχαριστημένη από τη καθημερινότητα στο χωριό μας και αν όχι που εντοπίζετε ελλείψεις ή και προβλήματα;
Η καθημερινότητα στην Αράχοβα έχει γίνει ένας αγώνας δρόμου για επιβίωση. Στα πεζοδρόμια δεν μπορείς να περπατήσεις, τα σκουπίδια είναι παντού, μέσα & έξω από την πόλη, όποιος φτιάχνει οικοδομή σπάζει τους δρόμους χωρίς να τους αποκαθιστά, με αποτέλεσμα να έχουμε γεμίσει λακκούβες.
Αστυνομία δεν υπάρχει, κλέφτες μπαίνουν στα σπίτια και οι υπηρεσίες του Δήμου υπολειτουργούν εκτός κάποιων εξαιρέσεων.
Η απουσία του κ. Δημάρχου συντελεί στην ευκαιριακή αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, όπως ένα χρόνο πριν τις εκλογές, όταν έχουμε Πάσχα και το Πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου. Ο Δήμαρχος θεσμικά αντικαθίσταται από τον Αντιδήμαρχο όταν απουσιάζει ευκαιριακά όχι σε μόνιμη βάση.
Επίσης πολλά προβλήματα που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του Δήμου, με δυναμικές παρεμβάσεις μπορούν να βελτιωθούν.
Όπως παραδέχτηκε και ο κ. Δήμαρχος στην συνέντευξή του στην εφημερίδα ΑΧΟΣ, είναι απών αλλά αποτελεσματικός.
Θα προτιμούσα να είναι παρών και αποτελεσματικός. Να περπατάει στο πεζοδρόμιο κάθε μέρα και να κινδυνεύει από τα μεγάλα & μικρά οχήματα όπως εμείς όλοι και κυρίως τα μικρά παιδιά.
Να κυκλοφορεί με το αυτοκίνητό του και να περιμένει μία ώρα μποτιλιαρισμένος στην αγορά. Αλήθεια κ. Δήμαρχε πόσες τετραετίες θα περάσουν για να γίνει το τούνελ;
Να πίνει τον καφέ του στο καφενείο και να αναπνέει καυσαέριο.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, για την ευκαιρία που μου δώσατε μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις σας, να εκφράσω τις απόψεις και την αγωνία μου για το μέλλον του τόπου μου, στον οποίο επέλεξα να κατοικήσω, να εργαστώ και να κάνω οικογένεια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Γ. ΓΡΑΝΙΤΣΙΩΤΗ

Το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο το πρόγραμμα των Πανελληνίων εξετάσεων, το οποίο έχει ως εξής:

Παρασκευή 14-5-2010
Νεοελληνική Γλώσσα
Γενικής Παιδείας

Δευτέρα 17-5-2010
-Βιολογία
-Φυσική
-Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
-Ιστορία
Γενικής Παιδείας

Τετάρτη 19-5-2010

Η ρήση της ημέρας

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος αμαρτωλός από τον άγιο σε νεαρή ηλικία.

Aphra Behn, 1640-1689, Αγγλίδα ποιήτρια και συγγραφέας

Η Άφρα Μπεν (1640-1689), ο θηλυκός Σαίξπηρ και η πρώτη γυναίκα επαγγελματίας συγγραφέας στην Αγγλία, είναι μυθική φυσιογνωμία για τα αγγλικά γράμματα. Όχι μόνο άνοιξε το δρόμο σε άλλες συγγραφείς, αλλά κυρίως κέρδισε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης για όλες τις γυναίκες. Αυτό της το αναγνωρίζει και η Βιρτζίνια Γουλφ λέγοντας ότι "όλες μαζί οι γυναίκες οφείλουν να αφήσουν λουλούδια στον τάφο της Άφρα Μπεν διότι κέρδισε για όλες το δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους".

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Έγγραφο του Δήμου Αράχωβας για το σχέδιο Καλλικράτης

Μία αντιπροσωπεία απο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αράχωβας με επικεφαλής το Δήμαρχο επισκέφτηκε το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης για συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Ντόλιο με θέμα τον Καλλικράτη.
Δημοσιοποιώ σήμερα το έγγραφο με τις θέσεις του Δήμου που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου.

Αράχωβα, 10-3-2010
Αριθ. Πρωτ.: 656
ΠΡΟΣ:
1. Τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ι. Ραγκούση
2. Τον Υφυπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ντόλιο

ΘΕΜΑ: Πρόταση για σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αράχωβας, με ιστορική ομόφωνη απόφασή του στη συνεδρίασή του της 17/2/2010, αποφάσισε απηχώντας την βούληση του συνόλου των κατοίκων της πόλεώς μας, σε σχέση με το Σχέδιο της Κυβέρνησης για την Διοικητική Αναδιάρθρωση της χώρας ‘’Καλλικράτης’’:
1. Να ταχθεί υπέρ της Διοικητικής μεταρρύθμισης του σχεδίου «Καλλικράτης» επί της αρχής.
2. Ως πρώτη προτεραιότητα να διεκδικηθεί δυναμικά η συνένωση με τον υφιστάμενο Δήμο Δελφών για την δημιουργία ενιαίου Δήμου Δελφών – Αράχωβας, με την τροποποίηση των ορίων των ούτως ή άλλως καταργουμένων σημερινών νομών, αφού με το ίδιο σχέδιο καταργούνται και οι Νομαρχίες ή αν ο Δήμος Δελφών διευρυνθεί και με άλλους Δήμους της Φωκίδας, να επιδιωχθεί η ένταξη της Αράχωβας στον μεγαλύτερο αυτό Δήμο στα πλαίσια της Φωκίδας.
Στα πλαίσια της απόφασης αυτής επιτεύχθηκε συνεννόηση και θετική συναπόφαση με τους Δήμους Δελφών, Ιτέας και Δεσφίνας και αναμένεται η θετική απάντηση του Δήμου Γαλαξιδίου.
Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου στηρίχθηκε σε γεωμορφολογικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και αναπτυξιακούς λόγους που ταυτίζουν την πόλη μας με την Φωκίδα.
Οι λόγοι που συνηγορούν στην αποδοχή της πρότασης αυτής είναι συνοπτικά:
(α) Ιστορικοί, αφού από την αρχαιότητα οι περιοχές των παραπάνω Δήμων αποτελούσαν ενιαίο χώρο (Παρνασσία Νάπη- Δελφικό Τοπίο) με κέντρο το Μαντείο των Δελφών κα τον Παρνασσό, μυθολογικό λίκνο της ανθρωπότητας. (β) Γεωμορφολογικοί, αφού όλη η περιοχή είναι σε ενιαία υδρογραφική λεκάνη, έχει δυτικό προσανατολισμό και αποτελούσε την αρχαία Φωκίδα. (γ) Πολιτισμικοί, με κέντρο το Μαντείο των Δελφών, τις Δελφικές Αμφικτιονίες, τα Πύθια, τον πανάρχαιας προέλευσης λαμπρό εορτασμό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη μας. (δ) Οικονομικοί – Αναπτυξιακοί, αφού η κοιλάδα με τον περίφημο ελαιώνα, το δελφικό τοπίο, ο αρχαιολογικός τουρισμός προς τον ιερό τόπο των Δελφών και η θάλασσα του Γαλαξιδιού και της Ιτέας, το καλοκαίρι αλλά και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού και η Αράχωβα το χειμώνα, συνθέτουν ένα κοινό και εξαιρετικά δυναμικό οικονομικό και αναπτυξιακό σύνολο.
Πιστεύουμε ότι η απόφασή μας αυτή, θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός ενιαίου εξαιρετικά δυναμικού Δήμου με κέντρο το Πνευματικό Κέντρο της Ανθρωπότητας, που είναι οι Δελφοί και θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τους στόχους του Σχεδίου «Καλλικράτης» όπως εκφράζονται στην εισήγηση του Υπουργείου Σας, που έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση.
Η δημιουργία ενιαίου Δήμου με την συνένωση των ανωτέρω Δήμων έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
(1) Γίνεται με συμφωνία των κατοίκων των πόλεων που θα τον απαρτίσουν, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό για την επιτυχία του (αποφυγή εντάσεων, αντιπαραθέσεων, κοινωνικών συγκρούσεων και δυναμικών κινητοποιήσεων).
(2) Οι υφιστάμενοι Δήμοι, που ζητούν να αποτελέσουν το νέο Δήμο, έχουν κοινό αναπτυξιακό πρότυπο με άξονα τον τουρισμό και τον πολιτισμό , που με ενιαίο πλέον σχεδιασμό και με την υφιστάμενη σοβαρότατη τουριστική υποδομή, θα μπορέσει να συνδυάσει όλες τις παραμέτρους του Ελληνικού Τουριστικού Προτύπου δηλαδή Αρχαιότητες, Πολιτισμό, Χειμερινά σπορ, Ορεινό φυσικό περιβάλλον και θάλασσα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης 365 ημερών, επ’ ωφελεία της περιοχής αλλά και της Εθνικής Οικονομίας. Η παγκόσμια ακτινοβολία των Δελφών, ως χώρου – συμβόλου ενότητας, πολιτισμού και ειρήνης, ο δυναμισμός της πόλης μας - της Αράχωβας - που κατέφερε σε ελάχιστα χρόνια με 4.500 κατοίκους να δημιουργήσει αξιοθαύμαστη τουριστική υποδομή και ουσιαστικά να αναπτύξει τον χειμερινό τουρισμό στη χώρα μας, η ιστορία και η γραφικότητα του Γαλαξιδιού, ο δυναμισμός της Ιτέας, επίνειου των Δελφών, ο Παρνασσός και ο μοναδικός ελαιώνας, που αρχίζει από τις παρυφές του Παρνασσού και καταλήγει στην θάλασσα της Ιτέας, δημιουργούν ιδανικό φυσικό, πολιτισμικό και οικονομικό περιβάλλον, που εγγυάται την περαιτέρω ανάπτυξη.
(3) Η αποδοχή της κοινής πρότασης των παραπάνω Δήμων που θα Σας υποβληθεί σύντομα, ευθύς ως ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στους Δήμους, θα αποτελέσει πρότυπο εφαρμογής του Σχεδίου «Καλλικράτης» και θα ενισχύσει την γενικότερη εφαρμογή του.
Πιστεύουμε κ.κ. Υπουργοί ότι η μεταρρύθμιση που τολμάτε να εισάγετε στην Ελληνική κοινωνία, πρέπει να είναι τολμηρή, αποφασιστική, με πραγματικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς, αναπτυξιακούς και οικονομικούς όρους, ανεπηρέαστη από σκοπιμότητες, όπως η διατήρηση των υφιστάμενων εκλογικών περιφερειών. Η επιμονή στην διατήρηση της απηρχαιωμένης από κάθε άποψη διοικητικής διαίρεσης των υφιστάμενων νομών, με κλασσικό παράδειγμα την περιοχή μας, θα αποτελέσει τροχοπέδη στην δυναμική αλλά και την ουσία της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης και θα δημιουργήσει αδικαιολόγητες εντάσεις και αντιδράσεις.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ
Γεώργιος ΑΝΔΡΕΟΥ-ΛΕΟΝΤΙΟΣ

Η ρήση της ημέρας

Η πολιτική ζωή είναι όπως τα παγόβουνα. Αυτό που φαίνεται είναι ένα πολλοστημόριο του πραγματικού. Το κύριο σώμα είναι υποβρύχιο - παζάρια, συναλλαγές, ελιγμοί. Και ο κοσμάκης διαβάζοντας αυτά που οι αφεντάδες του θέλουνε να διαβάζει, νομίζει και πως μπορεί να κρίνει. Σάμπως να διέθετε τα πραγματικά δεδομένα!

Άγγελος Τερζάκης

O Άγγελος Τερζάκης (1907-1979) ήταν έλληνας λογοτέχνης της γενιάς του ‘30 και δοκιμιογράφος. Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα.

Μήνυμα Παπούλια για την κρίση που δημιούργησαν οι τραπεζίτες

Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει.
Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει.
Τα μάτια η πείνα εμαύρισε, στα μάτια η μάνα μνέει.
Στέκει ο Σουλιώτης σκοτεινός παράμερα και κλαίει.
Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ’ έχω εγώ στο χέρι,
οπού συ μου’ γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει.

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια κορυφώθηκαν χθές στο Μεσολόγγι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 184η επέτειο της ηρωικής Εξόδου με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Άκουσα και τώρα αλλά και νωρίτερα στη διαδρομή να λέγεται ή να επιβαρύνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το χρέος να σηκώσει όλο το βάρος της οποιασδήποτε δύσκολης κατάστασης. Αυτό δε το δέχομαι, γιατί η ευθύνη είναι συλλογική και όχι του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση.
Δεν είμαι καλύτερος από τους άλλους Έλληνες πολίτες, είμαι πολίτης, αυτής της χώρας, με τα καλά και τα κακά της.
Έχω την ελπίδα και λέω πάντοτε ότι θα την ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Η γενιά η δικιά μου ξεπέρασε πολύ χειρότερα, ξεπέρασε δυσκολότερες κρίσεις και δεν θα λυγίσουμε από την κρίση που δημιούργησαν οι τραπεζίτες.
Γι’ αυτό όλοι μαζί θα πολεμήσουμε, για να οδηγήσουμε και πάλι τον τόπο μας εκεί που του αξίζει».

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και η φιλαρμονική του Δήμου Αράχωβας.

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Νικόλας Χρηστάκης

Σπούδασε Ιατρική, Βιολογία και Κοινωνιολογία και έγινε καθηγητής στο Χάρβαρντ. Έγινε πασίγνωστος για την έρευνά του γύρω από τον «ιό της ευτυχίας» και την δυνατότητα του τελευταίου να μεταδίδεται. Κέρδισε δικαιωματικά μια θέση στη λίστα του περιοδικού Time με τους έχοντες τη μεγαλύτερη επιρροή ανθρώπους στον κόσμο.

Ο καθηγητής βρέθηκε στην Αθήνα, καλεσμένος των Public για να συστηθεί στο ελληνικό κοινό, να μοιραστεί μαζί του τις πολύτιμες γνώσεις του και να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο "Συνδεδεμένοι" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κάτοπτρο. Εκεί ο ελληνοαμερικανός καθηγητής συνάντησε τον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη και είχε μαζί του μια συζήτηση που δεν θα μπορούσε να μην είναι ενδιαφέρουσα.

Δείτε το video της συνέντευξης εδώ
Top