Ένα θέμα που για πάρα πολλά χρόνια ήταν ταμπού για την ελληνική κοινωνία, την ασθένεια του Χάνσεν ή κοινώς λέπρα, έπιασαν οι "Πρωταγωνιστές" που προβλήθηκαν το βράδυ της Κυριακής. Πήγαν στην Σπιναλόγκα, το νησάκι στα νότια του νομού Λασιθίου όπου μέχρι το 1957 στέλνονταν προς απομόνωση οι λεπροί.
Εκεί ζούσε και ο κος Μανώλης Φουντουλάκης που περιέγραψε στον Σταύρο Θεοδωράκη πώς ήταν η ζωή των αρρώστων τότε. Έχοντας ήδη συγκεντρωσει τις μνήμες του σε ένα βιβλίο, ο συμπαθέστατος παππούς αφηγήθηκε με εξαιρετική ροή πώς κυλούσε η ζωή των αρρώστων και θυμήθηκε πως το 1957, όταν οι αρχές άρχισαν να μεταφέρουν τους ανθρώπους πίσω, πολλοί από αυτούς αρνούνταν να φύγουν φοβούμενοι την αντιμετώπιση που θα εισέπρατταν από τις οικογένειες και τους γείτονές τους! Θυμήθηκε ακόμα πως...
κατά το υποτυπώδες εμπόριο από την Κρήτη προς το νησί, υπήρχε ένας υπάλληλος που αποστείρωνε τα χρήματα των λεπρών ώστε να τα πάρουν οι έμποροι και πως όποιο εμπόρευμα έμενε απούλητο πετιόταν στη θάλασσα, δε γύριζε ποτέ πίσω! Ο κος Μανώλης μίλησε ακόμα με πάθος για το κοινωνικό στίγμα που κουβαλούσαν οι λεπροί: "Εγώ το τουφεκάω το στίγμα" είπε μπροστά στην κάμερα.
κατά το υποτυπώδες εμπόριο από την Κρήτη προς το νησί, υπήρχε ένας υπάλληλος που αποστείρωνε τα χρήματα των λεπρών ώστε να τα πάρουν οι έμποροι και πως όποιο εμπόρευμα έμενε απούλητο πετιόταν στη θάλασσα, δε γύριζε ποτέ πίσω! Ο κος Μανώλης μίλησε ακόμα με πάθος για το κοινωνικό στίγμα που κουβαλούσαν οι λεπροί: "Εγώ το τουφεκάω το στίγμα" είπε μπροστά στην κάμερα.
Η κα Μαρία Μπεμπελάκη θυμήθηκε μεταξύ άλλων τις κινητοποιήσεις των λεπρών με τις οποίες ζητούσαν περισσότερη μέριμνα από το κράτος. Η κινητοποίηση αυτή είχε μπροστάρη τον Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, ένα δραστήριο φοιτητή της Νομικής που η αρρώστια τον απέκλεισε στην Σπιναλόγκα. "Ο θάνατος μέσα στην Σπιναλόγκα, όλα προχωρούσανε προς το θάνατο. Γιατί το πνεύμα της δημιουργίας δεν υπήρχε. Μέναμε στην Σπινα Λόγκα με σκοπό να πεθάνουμε εκεί. Χωρίς καμιά ελπίδα" είχε πει ο Ρεμουντάκης σε ένα βίντεο ντοκουμέντο που προβλήθηκε στην εκπομπή.
Το τελευταίο μέρος αυτών των "Πρωταγωνιστών" που είχε μάλλον διαφημιστικό παρά δημοσιογραφικό προσανατολισμό, ήταν μια μίνι παρουσίαση της παραγωγής του MEGA "Το Νησί" που θα προβληθεί τη νέα σεζόν, μία σειρά βασισμένη στο ομώνυμο best seller της Victoria Hislop και η οποία γυρίζεται στη Σπιναλόγκα.
Μεταφορά από το fimotro.blogspot.com
7 σχόλια:
Χ.Α.
μπορει να πει κανεις πολλα για την Σπιναλογκα. Ολα ομως ανατρεπονται τη στιγμη που θα πατησει το ποδι του στο νησι.
Εδω σταματαει το σχολιο, ουτε τα λογια ειναι ικανα να περιγραψουν το δεος :[
Πολυ ''ζωντανο'' πραγματικα το ρεπορταζ που μας αναφερεις Ιωαννα (ευτυχως το ειδα κι εγω).
Ξερετε ομως οτι και τωρα ακομα υπαρχουν λεπροι στην Κρητη;
Συμφωνα λοιπον με το πανεπιστημιο Κρητης , το τμημα ιατρικης, ζουν αυτη τη στιγμη στην ευρυτερη περιοχη του Ρεθυμνου απο 3-10 ανθρωποι που πασχουν απο την νοσο του Χανσεν.Μαλιστα τα 3 κρουσματα που ειναι βεβαιωμενα , αφορουν καποια αδερφια , δυο γυναικες και εναν ανδρα, που πασχουν απο την ''εξαφανισμενη''αυτη νοσο.
Απο νεοτερη αναφορα της υγειονομικης αρχης στην Κρητη, λενε οτι πρεπει να ληφθουν αμεσα μετρα για να μην εχουμε εξαπλωση της ασθενειας και σε αλλα μερη εντος και εκτος του νησιου!!!
Για να συμπληρωσω την αναφορα της Ιωαννας , σας μεταφερω οτι ακομα και σημερα υπαρχουν λεπροι στην Κρητη.
Δεν ειναι βεβαια στην Σπιναλογκα ,αλλα συμφωνα με τις υγειονομικες αρχες του νησιου, εχουν εντοπιστει 3 εως 10 κρουσματα της νοσου του Χανσεν στην ευρυτερη περιοχη του Ρεθυμνου!!!
Μαλιστα μια καθηγητρια του πανεπιστημιου στο τμημα ιατρικης δηλωσε οτι πρεπει να γινουν αμεσα καποιες ενεργειες ωστε να μην εξαπλωθει η ασθενεια εντος και εκτος του νησιου.
Συγνωμη για την διπλη καταχωριση, αλλα πιστεψα οτι το πρωτο μυνημα δεν σταλθηκε.
Μπράβο για την αναφορά Ιωάννα.
Νομίζω πως εκτός των άλλων πρέπει να επισυμάνουμε:
1. Πόσο αδικημένοι είναι μερικοί ανθρωποι σε αυτή τη ζωή και πόσο τυχεροί αλλά αχάριστοι και μίζεροι οι περισσότεροι απο μάς.
2. Την αγάπη/συμπαράσταση που υπήρχε στη Σπιναλόγκα. Γυναίκα έκανε μετάγγιση αίματος απο το λεπρό άντρα της για να μη τη διώξουν από το νησί.
3. ...Εμείς οι απεργοί διαδηλωτές φωνάζουμε στους μη απεργούντες εργαζόμενους της MARFIN που καίγονταν: "να καείτε πουτάνες"
http://www.youtube.com/watch?v=lRu60YmKnlU
http://www.youtube.com/watch?v=DktNPqXiizU&feature=related
Δημοσίευση σχολίου