αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Το δίκαιο και αυτονόητο

Του Στάθη Ρέββα

Αγαπητέ Ντελάλη,
Αφού σου δώσω τα θερμά συγχαρητήρια μου για τον σχεδιασμό του δημοσίου και σύγχρονου αυτού βήματος καθώς και τον θαυμασμό μου για την καθημερινή υποστήριξή του, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου αλλά και με τους αναγνώστες του ιστό-τοπου αυτού, δυο σκέψεις για το επίμαχο και επίκαιρο θέμα που αφορά στην αλλαγή που θα προκύψει από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» στο όνομα την σύνθεση και την έδρα του νέου δήμου όποτε και αν αυτό συμβεί.

Με βάση λοιπόν την διεκδίκηση ονόματος και έδρας από τους διαφόρους «εταίρους» μας, πιστεύω λοιπόν πως το σύνθημά μας όχι μόνο ημών των Αραχωβιτών αλλά και όλων των συναποτελλούντων το οποιοδήποτε νέο σχήμα, θα πρέπει να είναι το ΔΙΚΑΙΟ και το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ! Δηλαδή, ως όνομα και έδρα να δοθεί αυτό που θα περίμενε κάθε ελεύθερα συλλογιζόμενος και σύγχρονος άνθρωπος να ακούσει τις επόμενες μέρες περιμένοντας την επίσημη πλέον απόφαση του Υπουργείου εσωτερικών.
Δήμος Αράχωβας λοιπόν; ή Δήμος Διστόμου με έδρα... το Δίστομο; την μαρτυρική αυτή πόλη της Ελλάδος και του νομού μας.
Δεν θα κάνω τον κόπο να βάλω στην ζυγαριά από την μία την Αράχωβα και από την άλλη το Δίστομο ή την Αντίκυρα ή το Στείρι ή, ή, ή.
Όλοι και όλα έχουν το ειδικόν τους βάρος. Νομίζω όμως ότι η κοινή συνείδηση, χρόνια τώρα, τα έχει κατατάξει και έτσι τα βλέπει και έτσι πορεύεται!

Και εξηγούμαι...
Όταν κάποιος ξένος ρωτήσει να μάθει την καταγωγή μας; η απάντηση μας είναι «από την Αράχωβα»! Τότε, και σχεδόν πάντα, ακολουθεί η δεύτερη ερώτηση, «ΑΠΟ ΜΕΣΑ;»......;;;
Φυσικά οι Αραχωβίτες θα απαντήσουν...

ΝΑΙ, μέσα από την Αράχωβα. Οι φίλοι γείτονές μας, θα δώσουν ως απάντηση κάποια διαφορετική απάντηση στην δεύτερη ερώτηση ώστε να βοηθήσουν των ερωτώντα, να εντοπίσει καλύτερα το γεωγραφικό στίγμα.
Τι να κάνουμε; δεν μπορεί όλοι οι «Αραχωβίτες» να είναι από την Αράχωβα!!! και δεν είναι κακό αυτό!!!
Αυτό βέβαια μέχρι τώρα, γιατί το άμεσο μέλλον μπορεί να αλλάξει κάπως τα πράγματα…!
Στην πρώτη λοιπόν ερώτηση απαντούν ομόηχα σχεδόν ΟΛΟΙ οι Βοιωτοί, της επαρχίας Λεβαδείας, αλλά και αυτοί ακόμα που έλκουν την καταγωγή από χωριά του νομού Φωκίδος ίσως και της Φθιώτιδος!
Γιατί αυτό; Γιατί κανείς (κατά πλειοψηφία) με εξαίρεση ίσως τους Δελφούς και τους δελφιώτες δεν απαντά στην πρώτη ερώτηση, είμαι από το Δίστομο, την Αντίκυρα, το Μαυρονέρι, την Δαύλεια ή την Χαιρώνεια; Κάποια από αυτά, είναι χωριά και πόλεις της Αρχαιότητος με λαμπρή ιστορία και έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον έως τις μέρες μας!
Κατά την ταπεινή μου λοιπόν άποψη, αυτό συμβαίνει γιατί η Αράχωβα δεσπόζει σήμερα όχι μόνο γεωγραφικά αναπαυόμενη στους πρόποδες του δεύτερου ίσως σε ιστορικότητα βουνού της ιστορίας του κόσμου αλλά δεσπόζει και στην συνείδηση της κοινωνίας μας, της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας, έχοντας κατακτήσει ΔΙΚΑΙΑ την όποια σύγχρονη αίγλη της με το ιδρώτα της και μη πουλώντας ή καλύτερα «ξεπουλώντας» και «εκποιώντας» ιστορία και προγόνους! Και φυσικά, και ιστορία έχουμε, και προγόνους έχουμε και μέλλον και παρόν!!!
Ας κάναμε λοιπόν και το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Ταυτόχρονο δημοψήφισμα σε όλα τα Δ.Δ. του «Καλλικράτη» και ας αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει και όχι τους ημέτερους προστάτες ΤΟΥ που και πάλι έδρασαν «δημοκρατικά» και με γνώμονα όχι το ίδιον όφελος!

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι όποιο και να είναι το όνομα και η έδρα του νέου Δήμου, τόσο εγώ αλλά και όλοι όσους γνωρίζω σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό για την Αράχωβα, πολύ απλά, γιατί εκεί υπάρχει η «μικρά ζύμη» που δημιουργεί και «ζυμώνει» την κοινωνία και προχωρά μπροστά, χρονιά τώρα...
Έλα και δες πώς το «τάλαντο» που λάβαμε από τους παππούδες μας το πολλαπλασιάσαμε και τι πετύχαμε στα λίγα χρόνια που πέρασαν από την τελευταία καταστροφή της Ελλάδος.
Ας πρυτανέψει μια φορά και η λογική, σ’ αυτό το πολιτικό βραχυκύκλωμα, και ας δούμε όλοι κατάματα το ΔΙΚΑΙΟ και ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ συμφέρον ΜΑΣ.

φιλικά,
Σ. Ρέββας

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλα τα ειπες φιλε μου.και σευομαι τις πρωσοπικες σου αποψεις.
Εχω γυρισει πανω απο τη τη μιση ευρωπη ομως και το ΔΙΣΤΟΜΟ το γνωριζουν ακομη και τα μικρα παιδια εκει!Βλεπεις την ιστορια τη διδασκονται στα σχολεια.Μαλλων πρεπει να γινει αυτο κι εδω στα σχολεια,κι οχι να ακουνε στο σταρ τους δηθεν,αυτους που ενοεις εσυ οτι ρωταει απο που εισαι και δε ξερει που ειναι το Διστομο π.χ
ψυχραιμια παιδια ολοι πατριωτες ειμασται! G.M

bloγκer είπε...

Αγαπητέ GM,

από τα γραφόμενά σου αντιλαμβάνομαι ότι μάλλον έλκεις την καταγωγή εκ Διστόμου πράγμα που με χαροποιεί ιδιαίτερα διότι αντιλαμβάνομαι ότι το βήμα που δίνει το blog αυτό (Ntelalis), έχει πετύχει μεγάλη οριζόντια επικοινωνιακή διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας.

(Μήπως άλλο ένα βήμα προόδου και σύγχρονου Αραχωβίτικου πολιτισμού;)

Προσωπικά λοιπόν, δεν έχω καμία διάθεση να μειώσω κανένα "γείτονα" σε προσωπικό ή συλλογικό επίπεδο. Σέβομαι την ιστορία του Διστόμου όπως και των Καλαβρύτων και των άλλων μαρτυρικών περιοχών και αν το θές, είμαι και περήφανος για τους αγαπητούς γείτονές μας!

Οπως είπα όμως στο αρχικό μήνυμά μου δεν προτίθεμαι να ζυγίσω εδώ και τώρα την ιστορία των τόπων μας. Αυτή πρέπει να συμπληρώνει η μία την άλλη και να μήν χωρίζει τον κόσμο. Η ιστορία ΜΑΣ είναι μία και όχι δυο.

Αυτό που επίσης είπα είναι οτι ο καυγάς είναι για το "πάπλωμα". Και πρότεινα να αποφασίσει ο λαός για το όνομα του Δήμου ΤΟΥ, μιας και οι περισσότεροι δηλώνουν ήδη "Αραχωβίτες" εδώ και χρόνια!!!

Αυτό λοπόν πρέπει να προβληματίσει ημάς και υμάς καθώς και τους "ανιδιοτελείς" και "λαμπρούς" προστάτες ΜΑΣ!

Τίποτε άλλο!

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Σ. Ρέββας

ονομα είπε...

Αγαπητέ Στάθη.

Σε ευχαριστώ για τα λόγια σου και για την υποστήριξη. Έχει σημασία για μένα η καλή γνώμη ενός ειδικού για το στήσιμο του blog, τεχνικά κι αισθητικά. Άσχετα με τη διαφωνία των απόψεων, προσπάθησα να κάνω έναν ηλεκτρονικό χώρο εμφανίσιμο και ευανάγνωστο, ελπίζω σε κάποιο βαθμό να το έχω καταφέρει (αν και δεν είναι το επάγγελμά μου).
Η παρουσία σου τιμάει το blog.

Ταυτίζομαι κι εγώ με την άποψή σου για ταυτόχρονο δημοψήφισμα σε όλα τα Δ.Δ. του "Καλλικράτη", ώστε να αποφασίσουμε μόνοι μας και δημοκρατικά, χωρίς πάσης φύσεως "προστάτες"...

Με εκτίμηση
Ντελάλης

Ανώνυμος είπε...

Προς τον G.M . Φιλε μου μπορει να εχεις γυρισει και ολο τον κοσμο και να λες οτι θελεις . Σε προκαλω ομως σε πρωτη ευκαιρια να ρωτησεις τα νεα παιδια του Διστομου που αυτη την εποχη σπουδαζουν στην Αθηνα και αλλου , να σου πουνε τι απαντανε οταν τους ρωταει καποιος απο που ειναι . Οι πρωτη απαντηση που δεινουν στο 100% των περιπτωσεων ειναι ειτε απο την Λιβαδεια ειτε απο την Αραχωβα........ Εκτος αν ολα αυτα τα παιδια δουλεβουν στο STAR , οποτε δικαιολογειτε....... Να σου κανω και μια ερωτηση τωρα που το σκεφτικα : Εγω δεχομαι χωρις κανενα προβλημα να εχει ονομασια ο νεος Δημος το ονομα Διστομο , ΕΣΥ ΔΕΧΕΣΑΙ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ??????? Αν δεν απαντησεις καλυτερα να μην ξαναγραψεις σε αυτο το blog , να γραφεις μονο στου φιλου σου του Θεμη .

Ανώνυμος είπε...

Φίλε από Αράχωβα ακούω,διαβάζω,σέβομαι όλες τις απόψεις αν και δεν τις ενστερνίζομαι.Σέβομαι την Αράχωβα τους ανθρώπους και την ιστορία της,την επισκέπτομαι κι έχω αρκετούς Αραχωβίτες φίλους.Μπαίνω στον πειρασμό όμως να πω ότι πρέπει να ξεχωρίζουμε την πραγματική παράθεση επιχειρημάτων από τα ευφυολογήματα.Κανείς δεν είναι ανώτερος από τον άλλον.Επειδή ακούστηκαν κάποια λόγια από επίσημα χείλη αιρετού για το <>μπαίνω στον πειρασμό να του θυμίσω, πως σε αναγνώριση των δεινών που έχει υποστεί,την ημέρα μνήμης,το έχουν τιμήσει με την παρουσία τους την τελευταία πενταετία οι δύο τελευταίοι πρόεδροι της Δημοκρατίας(τρεις φορές) και ο σημερινός πρωθυπουργός.

ΜΕ ΝΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ είπε...

Τελικα ειδατε οτι ειχα δικιο οταν εδω και 3-4 ημερες σας ελεγα οτι ΠΡΕΠΕΙ να βρεθει ΚΟΙΝΗ λυση . Ο υπουργοςε Γ. Ραγκουσης εδωσε λυση με χρυση τομη και ονομα ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ- ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ. ΤΟ μελλον ειναι αυτο που πρεπει να μας καθοδηγει και οχι οι χαζο - τοπικισμοι και η φανατιλα απο οποια μερια και αν προερχεται . ΕΜΠΡΟΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ το μελλον και την κοινη τυχη .Η αναπτυξη ειναι ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. Χαιρομε που η προβλεψη μου βγηκε ΑΛΗΘΙΝΗ, κοντρα στους τοπικισμους.

Top