αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ελληνική ομάδα διάσωσης Βοιωτίας: βάση ετοιμότητας Αράχωβας

Του Γιώργου Κυπαρισσάκη

Ελληνική ομάδα διάσωσης Βοιωτίας
Μη κερδοσκοπικό - μη κυβερνητικό Σωματείο


Βάση ετοιμότητας Αράχωβας
Η Ε.Ο.Δ. είναι μη κυβερνητική οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση. Η πρώτη ομάδα, οργανώθηκε σε μορφή σωματείου στη Θεσσαλονίκη το 1994. Η Ε.Ο.Δ. διαθέτει 25 σωματεία - παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.
Είναι πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με Αρ.Μητρώου έξι (6) καθώς επίσης και από το INSARAG των Ηνωμένων Εθνών. Βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών [Υ.Δ.Α.Σ. (Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης Συνεργασίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.) με Αρ.Μητρώου 14], όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση [ECHO (European Commission Humanitarian aid Office)]. Τον Μάρτιο του 2009, ο Γ. Γραμματέας της πολιτικής προστασίας βράβευσε την Ε.Ο.Δ. για το συνολικό της έργο, κατατάσσοντας την, πρώτη εθελοντική μη κυβερνητική οργάνωση στη χώρα μας.
Με ένα ανθρώπινο δυναμικό 1100+ εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το παράρτημα Ε.Ο.Δ. Βοιωτίας δημιουργήθηκε...

το 2003 με έδρα τη Λιβαδειά κ αποτελεί ανεξάρτητο σωματείο
. Έχει δικό του καταστατικό κ Διοικητικό συμβούλιο κ είναι εγγεγραμμένο κ πιστοποιημένο στο μητρώο εθελοντικών οργανώσεων της Γ.Γ.Π.Π. του Υπ. Εσωτερικών (Αρ. μητρ. ΓΓΠΠ 01/2003).
Επιχειρησιακά, υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (γραφείο πολιτικής προστασίας Ν. Βοιωτίας). Σήμερα αριθμεί περί τα 50+ ενεργά μέλη κ έχει λάβει μέρος σε επιχειρήσεις έρευνας κ διάσωσης στο νομό, αλλά κ στην ευρύτερη περιοχή του Ελλαδικού χώρου, συνδράμοντας άλλα παραρτήματα.
Λόγω της γεωγραφικής θέσης του νομού μας, η Ε.Ο.Δ. Βοιωτίας, έχει προβεί στη δημιουργία βάσεων ετοιμότητας σε πόλεις του νομού, για μείωση του χρόνου επέμβασης και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Τα μέλη του παραρτήματος χαρακτηρίζονται για την υψηλή εθελοντική τους συνείδηση και αλτρουισμό, αλλά κ για την μεγάλη τους προσήλωση στο αίσθημα της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.
Σύμφωνα με το καταστατικό της Ε.Ο.Δ. Βοιωτίας σκοποί της είναι:
  • Η παροχή βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η αντιμετώπιση κάθε είδους καταστροφών φυσικών, τεχνολογικών ή άλλων και η δραστηριοποίησή του στις φάσεις της πρόληψης, της άμεσης επέμβασης, της αποκατάστασης και της ανοικοδόμησης.
  • Η συμμετοχή στον πολιτικό σχεδιασμό και προστασία, όπως αυτή ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και η συνεργασία με κρατικούς ή άλλους φορείς.
  • Η συμμετοχή σε ομοσπονδίες με παρεμφερείς σκοπούς, καθώς και η συνεργασία με άλλες οργανώσεις σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο.
  • Η οργάνωση, ο συντονισμός και η πραγματοποίηση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης οποιασδήποτε μορφής και παροχή βοηθείας, χωρίς φυλετικές, θρησκευτικές, οικονομικές, κοινωνικές ή άλλου είδους διακρίσεις.
  • Η εκπαίδευση σε διαδικασίες διάσωσης - αυτοδιάσωσης, παροχής βοηθείας, Πρώτων Βοηθειών και συναφών θεμάτων.
  • Η ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθησίας και του πνεύματος εθελοντικής προσφοράς, η πρόληψη ατυχημάτων και συμμετοχή σε οργανισμούς και δράσεις με στόχο την πρόληψη, αποτροπή ή/και άμεση αντιμετώπιση αυτών.
Τομείς δραστηριοτήτων Ε.Ο.Δ. Βοιωτίας:
  • Ορεινή Διάσωση
  • Μαζικές Καταστροφές
  • Υγρό Στοιχείο
  • Πρώτες Βοήθειες
  • Επικοινωνίες
  • Έρευνα κ Τεχνολογία
  • Διεθνείς Αποστολές – Ανθρωπιστική Βοήθεια

1η Διεθνής- 6η Πανελλήνια άσκηση σεισμού (Βόλος ’08)

Επιχείρηση κατάσβεσης Δασικής πυρκαγιάς (Ιούλιος ‘09)

Άσκηση απεγκλωβισμού κ μεταφοράς τραυματία (2008)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΝΤΕΛΑΛΗ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ "ΑΧΟΣ" ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ,ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΧΟΡΕΨΕ ΣΤΟ Χ ΚΛΑΜΠ...ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΟΧΛΗΘΕΙ ΔΙΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΥΡΙΔΑΚΗΣ-ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ

γιαννελος σταθης είπε...

φιλε σφυριδακη τσεκουρα δεν σε ξερω αλλα μαλλον δεν διαβαζεις αχο.η τον διαβαζεις οπως....θες.εδω και πολυ καιρο ο αχος εχει δημοσιευσει την ωραια προσπαθεια του γιωργου και μαλιστα στα χρησιμα τηλεφωνα στν 2 σελιδα εχουμε το τηλ του.δεν σε γνωριζω αλλα οχι σε μας μαθηματα εθελοντισμου.ρωτα πρωτα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΝΝΕΛΟ,ΠΡΩΤΟΝ ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΧΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ,ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΩΜΙΖΕΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ.Η ΚΡΟΥΣΗ 'Η ΟΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΚΤΙΜΑΩ ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΗΣ Ε.Ο.Δ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΚΑΤ'ΕΜΕ ΠΑΝΤΑ.ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΠΑΝΝΗΛΕΙΜΕΝΑ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΕ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ,ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΣΤΑΘΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΙ ΟΙ ΧΑΖΟΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ,ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΑΜΕ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ,ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ..ΑΥΤΟΣ ΕΙΜΑΙ ΑΦΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ..

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΥΡΙΔΑΚΗΣ-ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ,ΤΟ -ΧΑΖΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ- ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΠΛΕΟΝ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ,ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΖΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ..

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΥΡΙΔΑΚΗΣ-ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ

ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ είπε...

Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΙ ΕΙΧΑ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΟΝΤΩΣ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΤΑ ΠΗΓΑΝ ΠΙΣΩ.ΤΙΜΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ_ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΤΕΤΟΙΟΣ_ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ/ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΩ.ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ

Top