αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ο "Καλλικράτης" σκοντάφτει στην Αττική

Ρεπορτάζ: Άγγελος Κωβαίος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Σε περιοχή στην οποία θα κριθεί εν πολλοίς η επιτυχία του «Καλλικράτη» αναδεικνύεται η Περιφέρεια Αττικής. Εν αναμονή της δημοσιοποίησης του πολυσυζητημένου νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, τοπικοί βουλευτές του ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι η χάραξη των νέων δήμων θα παραμείνει ανοικτή ως την τελευταία στιγμή.
Βάσει του υπάρχοντος σχεδίου, υπολογίζεται ότι οι 56 ΟΤΑ της Αττικής θα μειωθούν σε...

...17 ή 18 όταν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Αιτία των συνεχών αλλαγών και καθυστερήσεων είναι αφενός οι αντιδράσεις τοπικών παραγόντων και αφετέρου οι σκοπιμότητες που συνδέονται με το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δημοτικοί άρχοντες οι οποίοι θα αναδειχθούν από τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου θα εξασφαλίζουν τεράστια δύναμη και μηχανισμούς και κατ΄ επέκταση καθοριστικό λόγο και δυνατότητα επιρροής στις εθνικές εκλογές.
Τα αγκάθια του «Καλλικράτη» στην Περιφέρεια Αττικής, όπου σχεδιάζονται πολλά έργα υποδομής και θα εισρεύσουν κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, εντοπίζονται κατά κύριο λόγο σε τρεις περιοχές:
* Κατ΄ αρχάς στους υπό συγχώνευση Δήμους Παλλήνης, Γέρακα, Ανθούσας, Γλυκών Νερών και Παιανίας. Το σχέδιο που αρχικώς είχε προκριθεί και το οποίο επισήμως αποτελεί ομόφωνη εισήγηση των πέντε βουλευτών του ΠαΣοΚ (της κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου και των κκ. Θ. Πάγκαλου, Β. Οικονόμου , Π. Ασπραδάκη, Ντ. Βρεττού ) προέβλεπε την ενοποίηση της Παλλήνης με τον Γέρακα και την Ανθούσα και των Γλυκών Νερών με την Παιανία. Υπήρξε και υπάρχει ακόμη όμως ο αντίλογος, που θέλει πιο λογικό το σχήμα συνένωσης του Γέρακα με τα Γλυκά Νερά και της Παλλήνης με την Ανθούσα.
Στο παρασκήνιο αυτής της διαμάχης βρίσκεται το ενδεχόμενο της αντάρτικης υποψηφιότητας από το ΠαΣοΚ που θα υπονομεύσει τις δυνατότητες επιτυχίας στις εκλογές. Ο σημερινός δήμαρχος Γέρακα κ. Αθ. Ζούτσος θεωρείται ότι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επανεκλογής στην περίπτωση συνένωσης του Γέρακα με τα Γλυκά Νερά. Βλέψεις για την περιοχή όμως έχει και ο πρώην ΓΓ Αθλητισμού κ. Ν. Εξαρχος, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί τη συνένωση του Γέρακα με την Ανθούσα και την Παλλήνη. Τον γρίφο θα κληθεί να λύσει σε πρώτη φάση το υπουργείο Εσωτερικών με τον χάρτη που τελικώς θα επιλέξει και εν συνεχεία η επιτροπή αξιολόγησης υποψηφιοτήτων με το χρίσμα που θα δώσει.
* Αντίστοιχο ζήτημα προκύπτει στην περιοχή Καλυβίων, Κερατέας, Σαρωνίδας, Αναβύσσου, Λαυρίου. Μια πρόταση είναι η συνένωση των Καλυβίων με την Κερατέα, μια άλλη θέλει να συμπεριληφθούν και η Σαρωνίδα με την Παλαιά Φώκαια. Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι ο εν ενεργεία δήμαρχος Καλυβίων κ. Π. Φιλίππου (εκλεγείς με τον ΣΥΝ και την υποστήριξη του ΠαΣοΚ) έχει βλέψεις για τον υπό διαμόρφωση δήμο, όπως και ο δήμαρχος Κερατέας κ. Στ. Ιατρού (εκλεγμένος με τη ίδια πολιτική στήριξη). Βλέψεις όμως έχει και ο πρώην δήμαρχος Κερατέας κ. Κ. Λεβαντής .
* Η τρίτη περιοχή της Αττικής στην οποία θα δοκιμαστεί ο «Καλλικράτης» είναι ο υπό συνένωση Δήμος Ασπροπύργου, Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Χασιάς και Φυλής. Η αντίδραση είναι έντονη τόσο από πλευρά κατοίκων Ασπροπύργου όσο και από τη Φυλή, όπου οι κάτοικοι απειλούν με κλείσιμο της χωματερής σε περίπτωση υποβάθμισης της αυτονομίας του δήμου.

Από το fimotro
Top