αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Αναγνώρισαν οι ΗΠΑ τη γενοκτονία των Αρμενίων

Από τη Νόρα Ράλλη

Για μια «παρωδία» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας την απόφαση του αμερικανικού κογκρέσου να δεχτεί τον όρο "γενοκτονία" για τη σφαγή και εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από τους Οθωμανούς.
Η απόφαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής να στείλει στην ολομέλεια του σώματος την πρόταση για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας είχε ως αποτέλεσμα τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν το ψήφισμα με 23 ψήφους υπέρ και 22 κατά, ενώ ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ζητήσει από τους βουλευτές να το καταψηφίσουν. Το ψήφισμα ζήτα επίσης από την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον όρο «Γενοκτονία» στις διμερείς σχέσεις.
Η αντίδραση της Αγκυρας ήταν άμεση...

Από το fimotro

...με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχος» από το ψήφισμα, τονίζοντας ότι πλέον "επλήγησαν σοβαρά οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις".

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: "Η Τουρκία δέχθηκε με λύπη το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε σήμερα εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε το σχέδιο αυτό που κατηγορεί την Τουρκία για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Όσοι στήριξαν το σχέδιο αυτό, παρέβλεψαν τις ιστορικές πραγματικότητες και τη διχογνωμία που υπάρχει επί του θέματος μεταξύ των ειδικών ιστορικών και υιοθέτησαν, με πολιτικά κριτήρια, μία λανθασμένη και άδικη στάση... Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για το ότι το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε από την Επιτροπή παρ' όλες τις προειδοποιήσεις μας θα ζημιώσει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ και θα ανακόψει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας. Η απόφαση αυτή που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλουμε με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μας ευρείας κοινής ατζέντας, υποδεικνύει δυστυχώς και την έλλειψη στρατηγικού οράματος". Από την πλευρά τους οι Αρμένιοι , επικρότησαν την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την «απόδειξη της αφοσίωσης του αμερικανικού λαού στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες".

Θυμίζουμε ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων (Νεστοριανών χριστιανών).

Αξίζει να συμπληρώσουμε ότι οι Αρμένιοι εγκαταστάθηκαν στην Ανατολία πριν από 3.000 χρόνια και την εποχή που κατέλαβαν την εξουσία οι Νεότουρκοι, το 1913, αποτελούσαν το 10% του πληθυσμού της χώρας.
Οι τουρκικές Αρχές τους κατηγόρησαν ως συνεργάτες των Ρώσων και άλλων ξένων και έτσι οι Αρμένιοι έγιναν στόχος μιας εκστρατείας εξολόθρευσης, στην οποία συμμετείχαν το επίσημο κράτος και η πλειοψηφία του τουρκικού πληθυσμού. Από τον Απρίλιο έως το τέλος του καλοκαιριού του 1915, οι αρμενικές κοινότητες της Ανατολίας μεταφέρονταν διά της βίας στην έρημο της Συρίας. Πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα πέθαναν κατά τις πορείες θανάτου ή έπεσαν θύματα μαζικών εκτελέσεων. Οι επιζήσαντες σκορπίσανε στη συνέχεια σε διάφορες χώρες.
Top