αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Αράχωβα Center

Του Βαγγέλη Οικονομάκη

Εμπορικό κέντρο-Parking

Με αφορμή το σχόλιο του Ντελάλη σχετικά με το έργο του Εμπορικού κέντρου-Parking θα παραθέσω την συνήθη διαδικασία υλοποίησης τέτοιων έργων καθώς και κάποιες σκέψεις.

Υπάρχει κατ' αρχήν ο Κύριος του Έργου, που στην δική μας περίπτωση είναι η εταιρία ΑΡΑΧΩΒΑ CENTER Α.Ε. καταχωρημένη στο ΦΕΚ και νόμιμα εκπροσωπούμενη, την όποια από εδώ και πέρα θα ονομάζουμε ιδιοκτήτη.
Η εταιρία αυτή θα έπρεπε να έχει κάνει ένα business plan και να έχει υπολογίσει τα οικονομικά της, ήτοι τα δάνεια της τις χρηματικές της ροές, τις επιδοτήσεις της, καθώς και τον τρόπο αποπληρωμής των δανείων που θα συνάψει. Έχει παρουσιάσει το σχέδιο αυτό σε κάποια τράπεζα και έχει χρηματοδοτηθεί με δάνειο για την κατασκευή.
Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου (εργολάβου) που θα κατασκευάσει το έργο. Ανάδοχος εταιρία είναι η Κουρτίδης – Γαντζούλας, που προχώρα στην κατασκευή του έργου.

Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι:
  1. Είναι ένα έργο για το οποίο ο Αναπτυξιακός Νόμος επιδοτεί τις θέσεις στάθμευσης που θα κατασκευαστούν πέραν των απαιτούμενων από την άδεια με ποσοστό που φτάνει και το 50%. Δεν γνωρίζω το ποσοστό χρηματοδότησης στην δική μας περίπτωση, παλαιοτέρα υπήρχε ακόμα πιο ευνοϊκό καθεστώς για δημόσια Parking.
  2. Ήμασταν σε περιόδους ευφορίας, τα δάνεια ζητούνταν και δίνονταν γρήγορα, οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο, πρόγραμμα χρηματοδοτούνταν από τις τράπεζες και ήμασταν μια χώρα, πόλη, δήμος με άμεση πρόσβαση σε χρήμα.
Δυστυχώς όμως τα πράγματα αλλάζουν, κλείνει η στρόφιγγα των χρημάτων από τις τράπεζες, οι επιδοτήσεις από τον Αναπτυξιακό γίνονται (αν γίνονται) με το σταγονόμετρο και γενικά υπάρχει στενότητα χρήματος και χρηματοδότησης.

Ο ιδιοκτήτης όμως θα πρέπει να ολοκληρώσει τα έργα για να μπορεί να εισπράττει νοίκια και να αποπληρώνει τα δάνεια που έχει πάρει ενώ παράλληλα ο ανάδοχος θα ζητεί χρήματα για την ολοκλήρωση.
Παράλληλα απαιτείται κεφάλαιο κίνησης για την λειτουργία έκτος από το ίδιο το κόστος λειτουργίας του κέντρου.
Προφανώς έχει γίνει κάποια παραλαβή για χρήση ώστε το τμήμα του Parking να λειτουργεί αλλά δεν γνωρίζω πόσο κερδοφόρο είναι τώρα το καλοκαίρι (χωρίς να υπολογίσω το κόστος του χρήματος).
Ας ψάξει ο ιδιοκτήτης το αρχικό business plan που έδωσε στις τράπεζες να δει τι έσοδα είχε προβλέψει όταν ξεκίνησε την κατασκευή και τι εισπράττει.

Το μόνο σίγουρο είναι οι τράπεζες δεν θα εκταμιεύσουν άλλα χρήματα (για δικούς τους λόγους) και θα βρουν κάποια δικαιολογία στο συμφωνητικό ώστε να τερματίσουν την χρηματοδότηση η στην καλύτερη των περιπτώσεων θα εκταμιεύσουν πολύ μετά την ολοκλήρωση.
Σίγουρα ο ανάδοχος θα ζητήσει για την ολοκλήρωση και παραλαβή επί πλέον χρήματα από αυτά που έχει ήδη πάρει και το Κέντρο θα υπολειτουργεί, αν πότε ολοκληρωθεί σωστά.

Ας αρχίσει να ψάχνει από τώρα ο ιδιοκτήτης εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης όπως και πρόσθετους τρόπους προώθησης του κέντρου αν δεν θέλει να είναι μια προβληματική Δημοτική? επιχείρηση.

Με εκτίμηση
Β. Οικονομάκης

7 σχόλια:

ονομα είπε...

Βαγγέλη σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που αν και αναρμόδιοι έχουν την ευαισθησία να μας πληροφορήσουν για πράγματα που γνωρίζουν. Γιατί αν περιμένουμε από τους αρμόδιους... θα φτάσουν τα χριστούγεννα!

Αναρωτιέμαι, η εταιρεία Αράχωβα center A.E. από ποιους αποτελείται και ποιοι την εκπροσωπούν?
Ποιοι είναι υπεύθυνοι για την διοίκηση και τη λειτουργία του έργου.
Ρήτρες υπάρχουν άραγε στην μη έγκαιρη κατασκευή και λειτουργία του έργου? Ο Δήμος Αράχωβας ζημιώνεται με αυτή την κατάσταση?
Ο κόσμος που δούλεψε και δεν έχει πληρωθεί από που πρέπει να ζητήσει τα χρήματά του?

Καταλαβαίνω ότι το πρόλαβαν οι εξελίξεις το έργο πριν ολοκληρωθεί κι αυτό δεν είναι καλό. Αλλά υπάρχει κάποιος να μας απαντήσει από και στο εξής τι σκοπεύουν να κάνουν... Τόσα χρήματα έχουν ξοδευτεί μέχρι τώρα. Θα πάνε χαμένα?

Φιλικά
Ντελάλης

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕΛΛΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΑΧΩΒΑΣ. 1. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ο Κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ?? 2. ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΑΝΑΔΟΧΩΝ[Κ.ΓΑΝΤΖΟΥΛΑΣ] ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΔΕΗΣ[ΕΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΨΕΥΣΤΕΜΕ] ΚΑΙ ΡΩΤΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΡΕΥΜΑ.ΜΗΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ??....

Ανώνυμος είπε...

Και βεβαία είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε από ποιους αποτελείται η εταιρεία Αραχωβα Center Α.Ε..Όμως θα ήθελα να θίξω τρία ζητήματα και ελπίζω μέσα από αυτό το blog να δοθούν απαντήσεις.

Το πρώτο έχει να κάνει με την ανάδοχο εταιρεία Κουρτίδης – Γαντζούλας. Aκουγονται πολλές φήμες ότι ο Γαντζουλας (εταιρεία που επανεμφανίστηκε !!δυναμικά!! τα τελευταια δυο χρόνια σε παρα πολλά δημόσια έργα)αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβληματα. Μεχρι και για χρεοκοπία μέλανε καποιοι. Σε αύτη την περίπτωση τι γίνεται με το συγκεκριμένο έργο?

Δεύτερο θέμα είναι οι φήμες που διέρρεαν στην Αραχωβα όλο το χειμώνα. Πηγές από τη δημαρχεία και λοιπούς αυλικούς λέγανε ότι κάποια από τα 13 μαγαζιά που προβλέπεται να λειτουργήσουν έχουν ήδη ενοικιαστει. Μάλιστα μιλαγανε για συγκεκριμένους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής και για κάποια τράπεζα. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί αν ίσχυε θα έπρεπε αυτοί οι επιχειρηματίες να είχαν πιέσει για να ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Προς τι, λοιπόν τόσα κενά λόγια? Γιατι διέρρεαν ότι τα μαγαζιά έχουν ζήτηση? Προ ημερών έμαθα από προσωπικό φίλο του ενός κατασκευαστή (Κουρτιδη), ότι όλα αυτά είναι ΦΗΜΕΣ και ότι δεν έχει γίνει τίποτα από τα παραπάνω....λες και θα μας κορόιδευαν για πάντα! Τα συμπεράσματα δικά σας.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της χρηματοδότησης του έργου. Συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, γιατί είμαι αρκετά νέος και καμιά φορά λίγο επιπόλαιος. Θυμάμαι στην πρώτη πινακίδα που είχε στηθεί στο χώρο του εργοταξίου, όπου έλεγε το ποσό του προϋπολογισμού και εξηγούσε ότι περίπου το 80%(συγκεκριμένα νομίζω 78%) του προϋπολογισμού είναι ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και το υπόλοιπο αυτοχρηματοδοτούμενο (δάνεια κτλ). Σε αύτη την περίπτωση πως μπορεί η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα να έχει επηρεάσει την εξέλιξη του έργου αφού το 80% δε δίνεται από ελληνική τράπεζα ή από το δημόσιο?όσον αφορά το υπόλοιπο 20%, δεν θα έπρεπε ο Δήμος να είχε λάβει εγγυήσεις πως θα βρεθούν αυτά τα λεφτά, όταν έκανε επίσημες παρουσιάσεις των εταιρειών και των μακετών?

Υ.Γ.:Αυτά που βλέπαμε στις μακέτες, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Ούτε στην αρχιτεκτονική, ούτε στην χωροταξία του έργου, αλλά ούτε και στον ακριβή αριθμό θέσεων παρκινγκ που ακόμα δεν τον γνωρίζουμε.

Φιλικά πάντα,
Λ.

Ανώνυμος είπε...

απο την στιγμή που είναι Δημόσιο έργο και εχει αμεση σχέση με την βιοσιμοτητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αραχωβα θα πρέπει να τελειώσει πάση θυσία. εάν η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα να βρει τροπο να ανταπεξέλθει αλλιώς θα θεωρηθεί έκπτωτη για μη τήρηση συμφωνίας. τεράστια ευθύνη εχει ο δήμαρχος γιατί ήταν αυτός που εδοσε το τελικό οκ στην εν λόγο εταιρεία. εχει δημιουργήσει 2 χρόνια μεγαλύτερο πρόβλημα παρκαρίσματος και εάν δεν τελειώσει θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα. ας μας πει λοιπόν κάποιος, τι παίζετε; μήπως έγινε τίποτα κάτω απο το τραπέζι και ανατέθηκε στην εν λόγο εταιρεία;(κύριε δημαρχε έχετε κάτι να πείτε;) πως μοιράζονται τα έργα; πως κάποιοι γίνονται πλούσιοι; πως ο κόσμος πάντα εχει αγνοια; πως και δεν εχει γίνει κίνηση απο κανένα δημοτικό άρχοντα που λέει ότι αγαπάει την αραχωβα; μήπως θα πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν για το μανατζμεντ που κάνουν δια μέσω Βουλγαρίας;

Ανώνυμος είπε...

διαβάσατε το άρθρο του travelstyle; για να φτάσουμε να μας ξεφωνιζουν τόσο τα τουριστικά site φανταστείτε τι θα γίνει αν φτάσουν αυτά που γίνονται στην αραχωβα σε site όπως troktiko και μετά στις εφημερίδες και στις ειδήσεις! μήπως ο δήμαρχος κρυβεται σαν τον καραμαλη; ας ξεκαθαρίσει το τοπίο; ποσά λεφτά δόθηκαν για το κάθε έργο; ποιο ήταν το πραγματικό κόστος; ποσά χάθηκαν στην πορεία; μήπως είχαμε και εμείς μιζενς στην αραχωβα; εξεταστική εδώ και τώρα. τελικά πόσο κορόιδα είμαστε;

Paratirites είπε...

Έργο πνοής το parking στην Αράχωβα????

Συνέντευξη του Δημάρχου Αράχωβας στη τηλεόραση του ΛΕΠΑΝΤΟ για την κατασκευή του νέου parking στην Αράχωβα που άρχισε πριν λίγες μέρες τη λειτουργία του.

http://www.youtube.com/watch?v=mJcpUc41-h0&feature=player_embedded

Σημείωση: Αγαπητέ Ντελάλη βάσει του σχολίου του κ, Οικονομάκη μια καλύτερη ιδέα για το έργο θα έδινε και ο ίδιος ο Δήμαρχος στο παραπάνω βίντεο.

Ανώνυμος είπε...

τα 40.000 ευρω το χρονο τα εισπρατει η δημαρχεια απο το εργο πνοης[συνεδριακο]????....με κομμενο ρευμα ?? με εργασιες που εχουνε σταματησει???......και χωρις να εχουνε ενοικιαστει τα μαγαζια ????...χωρις να δουλευει το παρκινκ????.......υπαρχει απαντηση αραγε????

Top