αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Η μασκότ, η μπάλα και το... "χρυσάφι"

Η μασκότ... Zakumi: Η μασκότ της διοργάνωσης.
Είναι το όνομα της επίσημης μασκότ του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Παρουσιάστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2008 και πρόκειται για μία λεοπάρδαλη, με πράσινη χαίτη.
Η επιλογή του συγκεκριμένου ζώου, έγινε επειδή, η λεοπάρδαλη είναι ένα άγριο ζώο που αποτελεί μέρος του φυσικού πλούτου της Νότιας Αφρικής, ενώ το χρώμα της χαίτης του Ζακούμι, παραπέμπει στο χρώμα των αγωνιστικών χώρων. Όσον αφορά στο όνομα της μασκότ, αποτελεί σύνθεση του «ΖΑ» που είναι το ακρωνύμιο της χώρας στα αφρικανικά και κωδικός της Νότιας Αφρικής στις ιστοσελίδες του διαδικτύου και του «Kumi» που σε πολλές τοπικές γλώσσες, σημαίνει δέκα (η χρονιά του Μουντιάλ). Σύμφωνα με τη FIFA, ο Zakumi αντιπροσωπεύει τον κόσμο, την γεωγραφία και το πνεύμα της Νότιας Αφρικής.
Το επίσημο motto που συνοδεύει τη μασκότ της διοργάνωσης: «Το παιχνίδι του Zakumi είναι το fair play».
Τη μασκότ σχεδίασε ο Αντριές Όντενταλ από το Κέιπ Τάουν, ζωγραφίζοντάς τη με πράσινα μαλλιά, που συμβολίζουν το χόρτο του αγωνιστικού χώρου ενός γηπέδου.

Η μπάλα... Jabulani: η μπάλα του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, σημαίνει «γιορτάζω» στη γλώσσα των Ζουλού. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Κέιπ Τάουν, στις 4 Δεκεμβρίου 2009, χρησιμοποιήθηκε στο...

...Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγου που έγινε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ μια ειδική έκδοσή της, η Jabulani Angola, χρησιμοποιήθηκε και στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2010.
Όσοι συμμετείχαν και στο τουρνουά Κλαουσούρα της Αργεντινής αλλά και το επαγγελματικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ είχαν την ευκαιρία να την... κλοτσήσουν, σε μια διαφορετική εκδοχή χρωμάτων και συγκεκριμένα σε μπλε και πράσινο.
Η μπάλα είναι διακοσμημένη με 11 χρώματα διαφορετικής σημασίας. Συγκεκριμένα συμβολίζουν τους 11 ποδοσφαιριστές της κάθε ομάδας, τις 11 επίσημες γλώσσες της Νότιας Αφρικής, καθώς και τις 11 διαφορετικές φυλές της χώρας. Η τελική μορφή της αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, στη Βρετανία, ενώ κατασκευάστηκε στην Κίνα, χρησιμοποιώντας υλικά από την Ινδία, την Κινεζική Ταϊπέι και φυσικά την Κίνα.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία (Adidas), η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή της Jabulani την καθιστά ως την πιο σταθερή μπάλα που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε τελική φάση Μουντιάλ.
Όσον αφορά στην μπάλα του τελικού, θα είναι σε χρυσή έκδοση, με την ονομασία Jo`bulani, εμπνευσμένη από την πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ, που έχει το παρατσούκλι Jo`burg και στην οποία θα αναδειχθεί ο νέος πρωταθλητής κόσμου.

Και το χρυσάφι... Το αστρονομικό ποσό των περίπου 350.000.000 ευρώ θα μοιραστούν, ανάλογα με τη θέση που θα καταλάβουν, οι ομάδες που θα βρεθούν στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής για το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Πριν από το τουρνουά, κάθε ομάδα έλαβε από ένα 850.000 ευρώ, που ισοδυναμεί με το κόστος προετοιμασίας. Οι ομάδες που θα αποκλειστούν στη φάση των ομίλων θα λάβουν 6.7 εκατ. ευρώ, ενώ από τη φάση των «16» έως και τον τελικό θα μοιραστούν τα πιο κάτω ποσά.
  • Φάση των 16: 7.5 εκατ. ευρώ
  • Προημιτελικά: 15 εκατ. ευρώ
  • Ημιτελικά: 16.5 εκατ. ευρώ
  • "Μικρός" τελικός: 20 εκατ. ευρώ
  • Τελικός: 25 εκατ. ευρώ
Η FIFA πριμοδοτεί ακόμη και τη συμμετοχή του κάθε ποδοσφαιριστή στη διοργάνωση, «μοιράζοντας» το συνολικό ποσό των 26 εκατομμυρίων ευρώ στους συλλόγους, δηλαδή κάτι περισσότερο από 1.000 ευρώ την ημέρα για κάθε παίκτη.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό των 420 εκατομμυρίων δολαρίων είναι αυξημένο κατά 60% σε σχέση με τη διοργάνωση του 2006 που ως γνωστόν φιλοξενήθηκε στη Γερμανία.

Από το shootandgoal.com
Top