αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Καλλικράτης: το πολύ 343 δήμοι

Με αφορμή την παρουσίαση του «Καλλικράτη» στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την πρωτοβουλία για διαρθρωτικά μέτρα.
Εξειδικεύοντας τα μέρα ο υπουργός Εσωτερικών και Αποκέντρωσης Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε οτι:

Περιορίζονται οι ΟΤΑ
- Οι 910 δήμοι και 124 κοινότητες συνενώνονται σε 333 έως 343 δήμους.
- Οι 57 Νομαρχίες καταργούνται και αντικαθίστανται απο 13 περιφέρειες και οι 13 περιφέρειες υπάγοντας σε 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις.
- Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων περιορίζεται στους μισούς. Τώρα είναι 16.150.
- Οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι περιορίζονται στους 703, ενώ τα 60.000 μέλη των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων περιορίζονται σε 20.000.
- Η θητεία δημάρχων και Νομαρχών γίνεται 5ετης.

Οι παράμετροι του Καλλικράτη είναι αυστηρές, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, τονίζοντας πως...

...εισάγεται ελάχιστο πληθυσμιακό μέγεθος (10.000 κάτοικοι) για δήμους που προκύπτουν από συνένωση. Το όριο των 10.000 κατοίκων αυξάνεται κατά 20% για να διατηρηθεί ένας δήμος αυτελής.
Για τις μητροπολιτικές περιοχές, το όριο αυτό αυξάνεται στους 25.000 κατοίκους, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι δήμοι να συνενωθούν εφόσον το επιθυμούν.

Δε διασπώνται τα όρια των δήμων, των νομών και των περιφερειών. Εισάγεται διαδικασία για τη μεταφορά δημοτικών διαμερισμάτων σε όμορους δήμους. Δε συνενώνονται δήμοι που δεν έχουν συγκοινωνιακή συνέχεια.

Όσον αφορά στα νησιά, εφαρμόζεται η αρχή ένας δήμος κάθε νησί είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Μόνο μικρά νησιά που συνδέονται, όμως, τακτικά με άλλα, θα συνενώνονται με τους δήμους των μεγαλύτερων νησιών. Σε κάθε νησί θα υπάρχει τοπικός αντιδήμαρχος.
Οι νησιωτικοί δήμοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του Καλλικράτη, τόνισε ο κ. Ραγκούσης, λέγοντας πως οι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι αποκτούν νέο status. Η Λέσβος γίνεται ο 18ος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, η Ρόδος ο 9ος και η Κέρκυρα ο 13ος.

«Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα προκύψει από τη δημόσια διαβούλευση και θα βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε πως «δε μπορούμε παρά να ανταποκριθούμε σε μια ενιαία πρόταση που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Από το Newsit

1 σχόλια:

Κούλια είπε...

Μια διόρθωση...μόλις άλλαξε το σχέδιο, από ένα λάθος εκ παραδρομής..κάντε κλικ εδώ
http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/sxedio1.pdf
/ηρθε πριν λιγο...Καλως ηρθατε και κερναμε Διστομιτικο κρασι

Top