αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Φοβισμένοι και δυστυχισμένοι οι Έλληνες

Έγραφε προχθές ο Χάρης Αλμπάνης σε ένα σχόλιό του προς τον κ. Γιώργο Θεοχάρη, σχετικά με το δικαίωμα της ανωνυμίας στα blogs, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπατριωτών μας είναι φοβισμένοι... Κι έλεγε ακόμη πώς κανείς δε γεννήθηκε φοβισμένος, αλλά οι άνθρωποι που ασκούν την εξουσία έχουν φροντίσει να σπέρνουν τον τρόμο προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους...
Δε φανταζόταν ίσως τότε ο (πολύ εύστοχος στις παρατηρήσεις του) Χάρης, ότι η έλλειψη προσωπικής ελευθερίας και ο φόβος που προκαλεί, καταγράφονται σε ειδικές έρευνες, όπως αυτή που παρουσιάζω παρακάτω, του Ινστιτούτου Legatum.
Με λίγα λόγια, οι Έλληνες παίρνουν... βραβείο στο φόβο και στη δυστυχία, μεταξύ των υπολοίπων λαών! Τι φταίει άραγε που οι πολίτες φοβούνται να εκφραστούν, να μιλήσουν, να διατυπώσουν τις απόψεις τους ελεύθερα? Κατά τη γνώμη μου έχει χαθεί και το τελευταίο ίχνος τιμής και αξιοκρατίας, και οι κρατούντες την (οποιαδήποτε) εξουσία εκμεταλλεύονται τη ισχύ τους με τρόπο αδόκιμο (αν όχι απαράδεκτο), προκειμένου να πετύχουν αυτό που θέλουν. Έτσι, ανήμποροι και απογοητευμένοι, οι περισσότεροι από μας χάνουμε την αξιοπρέπειά μας και γινόμαστε ευάλωτοι σε κάθε φύσεως βία (ηθική, οικονομική κ.α.) του συστήματος!! Ο νόμος της ζούγκλας.
Καταφύγιο βρίσκουν πολλοί στα blogs, το τελευταίο οχυρό της δημοκρατίας όπως είπε ο Χάρης, και σωστά! Η ανωνυμία αποτελεί μια διέξοδο... Έναν τρόπο για να αμυνθούμε και να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπρέπειά μας. Ίσως είναι (ή καταντάει από μερικούς ανεγκέφαλους) αθέμιτο μέσο από την πλευρά των πολιτών, μα και τα μέσα που χρησιμοποιεί το σύστημα για να επιβληθεί είναι θεμιτά...?


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Legatum (μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο) οι Έλληνες είναι φοβισμένοι (χωρίς προσωπική ελευθερία) και οι λιγότερο ευτυχισμένοι στην Ευρώπη.

Ο δείκτης ευημερίας που καταρτίζει σε ετήσια βάση το Ινστιτούτο Legatum και ο οποίος αντιπροσωπεύει το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού λαμβάνει υπόψη μια σειρά μελετών (π.χ. της εταιρείας Gallup, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κλπ.), καθώς και μια σειρά παραγόντων όπως την οικονομική κατάσταση των χωρών, τα επίπεδα επιχειρηματικότητας, διακυβέρνησης, το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα υγείας, την ασφάλεια των πολιτών, την προσωπική ελευθερία και το κοινωνικό κεφάλαιο.

Δείτε τα αποτελέσματα παρακάτω, για την κατάταξη των Ελλήνων, μεταξύ των υπόλοιπων λαών:



Η Ελλάδα εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση στην κατηγορία "κοινωνικό κεφάλαιο" όπου καταλαμβάνει την 100η θέση!
Οι Έλληνες θεωρούν ακόμη πως δεν έχουν προσωπική ελευθερία (86 θέση) (εκεί που το διάγραμμα... πιάνει κέντρο!!). Συγκεκριμένα, η αναφορά του ινστιτούτου για την προσωπική ελευθερία των Ελλήνων αναφέρει ότι:
"Οι έλληνες απολαμβάνουν απεριόριστη ελευθερία έκφρασης, πεποιθήσεων και αυτονομίας (ορίστε...??), παρόλα αυτά λιγότεροι από τους μισούς είναι ικανοποιημένοι με τα επίπεδα αυτά ελευθερίας. Εμφανίζουν έτσι τον 6ο μικρότερο δείκτη για την προσωπική ελευθερία. [...] Αυτά τα δεδομένα, όπως και άλλα τοποθετούν την Ελλάδα μεταξύ των 30 χειρότερων χωρών του Δείκτη".

Στη διακυβέρνηση η Ελλάδα είναι 46η, στην οικονομία 41η, στην επιχειρηματικότητα 35η και στην ασφάλεια 31η. Τα καλύτερα πλασαρίσματα (21η και 22η) πετυχαίνει στην εκπαίδευση και την υγεία.

Ο πιο ευτυχισμένος λαός στον πλανήτη είναι οι Νορβηγοί. Ακολουθούν οι Δανοί και οι Φιλανδοί, ενώ στην 4η θέση βρίσκονται οι Αυστραλοί. Το «τοπ 10» κλείνει με τη Νέα Ζηλανδία, τη Σουηδία, τον Καναδά, την Ελβετία, την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δείτε όλα τα αποτελέσματα της Ελλάδας (στα αγγλικά) εδώ.

Πηγή έρευνας: The Legatum Prosperity Index

3 σχόλια:

ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ είπε...

Ντελάλη φίλτατε, το γέλιο, τον χαβαλέ και τα μεζεκλίτσα εμείς πάντα θα τα έχουμε και θα τα κάνουμε. Διαβάστε τώρα τι πάθαν οι άλλοι... και 'μείς μια χαρά είμαστε....! Λοιπόν,
ένα ζευγάρι από την Αλάσκα, αποφάσισε να πάει στη Φλόριντα για διακοπές τον Δεκέμβρη για να ξεφύγουν λίγο από το πολύ χιόνι και το ψοφόκρυο.
Είχαν κανονίσει να μείνουν στο ίδιο ξενοδοχείο που πέρασαν και τον μήνα του μέλιτος.
Επειδή και οι δύο είχαν δουλειές, κανόνισαν ο άντρας να φτάσει Τετάρτη και η γυναίκα Πέμπτη.
Ο άντρας φτάνει λοιπόν στο ξενοδοχείο, πάει στο δωμάτιο και βλέπει πως πλέον υπάρχει laptop με μόνιμη σύνδεση στο internet.
Αποφασίζει λοιπόν να στείλει mail στη γυναίκα του.
Κατά λάθος πληκτρολογεί ένα χαρακτήρα λιγότερο στον παραλήπτη του e-mail και το στέλνει αλλού χωρίς να καταλάβει τι έκανε.
Στο Χιούστον μια χήρα έχει μόλις γυρίσει από την κηδεία του άντρα της και τσεκάρει για κανένα συλλυπητήριο mail από φίλους και συγγενείς.
Μόλις διαβάζει το πρώτο, βγάζει μια φωνή και λιποθυμάει!
Ο γιος της μπαίνει στο δωμάτιο, βρίσκει τη μητέρα του στο πάτωμα και κοιτάει την οθόνη του υπολογιστή.

Το mail έγραφε:

Προς: την αγαπημένη μου γυναίκα
Θέμα: Έφτασα

Ξέρω πως εκπλήσσεσαι που παίρνεις mail από μένα.Έχουν laptop πλέον εδώ και μπορείς να στείλεις όπου θέλεις. Μόλις έφτασα και μπήκα μέσα. Όλα είναι έτοιμα και για σένα που θα έρθεις αύριο. Ανυπομονώ να σε δω. Ελπίζω να έχεις το ίδιο καλό ταξίδι με μένα.
Υ.Γ. ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΗ ΕΔΩ ΚΑΤΩ!
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΣΤΟΟΟΟΟΟΟ ΣΟΥ ΛΕΕΕΕΕΕΕΩΩΩ....!

ονομα είπε...

Χα χα χα χα!! Πολύ καλό ΜΕΛΙΓΑΛΑ... Ματαιότις ματαιοτήτων...

Την καλημέρα μου...
Ντελάλης

Ανώνυμος είπε...

ΩΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΘΕΩΡΩ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ :
1. ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠ' ΤΟ ΣΠΙΤΙ.
2. ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ.
3. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ.
4. ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ-ΥΠΟΤΑΓΗ-ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΛΗΡΟ.
5. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
6. ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΕΙΑ-ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΣ-ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΣ-ΖΟΥΓΚΛΑ.
7. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΧΟΝΟΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ.
8. ΚΡΑΤΟΣ-ΝΤΑΒΑΤΖΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΙΑΣ ΑΔΗΦΑΓΑΣ ΚΛΥΚΑΣ.
9. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΘΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ.
10. ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΞΕΝΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ.

Top