αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Η χρεοκοπία ΜΑΣ, χρεοκοπία ΤΟΥΣ

Η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel σε ανάλυσή της με τίτλο "Η χρεοκοπία σου (Ελλάδα), χρεοκοπία μας", υποστηρίζει την έκδοση ευρωομολόγων: "Όλα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι οι Έλληνες μπορούν και πρέπει να βγουν από το αδιέξοδο της υπερχρέωσης με τις δικές τους δυνάμεις. Και όμως αυτό είναι από οικονομικής άποψης ανοησία. Διότι ακόμη και αν ήταν δυνατόν οι Έλληνες να βγουν χωρίς έξωθεν βοήθεια από το οικονομικό τους αδιέξοδο, αυτό θα γίνει με αιματηρές θυσίες, οι οποίες όμως θα βυθίσουν τη χώρα σε μια τόσο σοβαρή ύφεση, που θα απορροφήσει τουλάχιστον το ήμισυ των εξοικονομηθέντων εσόδων μέσω του κυβερνητικού προγράμματος εξυγίανσης.
Ταυτόχρονα σε μια τέτοια περίπτωση τα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα θα αγγίξουν νέα ρεκόρ με αποτέλεσμα να μην μπορεί τελικά να αποσοβηθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας.

Και το χειρότερο: τότε θα έρθει αμέσως η σειρά της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας και οι κερδοσκόποι θα μπορούν να αυξήσουν σε δυσθεώρητα ύψη τα επιτόκια με αποτέλεσμα τη διάλυση της ίδιας της Ευρωζώνης.
Και όμως, είναι προ πολλού σαφές ότι η ευρωζώνη πρέπει να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα, όπως έκανε και η αμερικανική κυβέρνηση με την κυβέρνηση της Καλιφόρνιας. Διότι οι πιθανές ζημίες από την άρνηση παροχής της όποιας βοήθειας θα είναι μεγαλύτερες, από το κόστος ενός από κοινού εγγυημένου προσωρινού δανείου που θα μπορούσε να προστατεύσει την Ελλάδα από την κερδοσκοπική αύξηση των επιτοκίων.
Η έκδοση ενός ευρωομόλογου είναι η αρχή ενός προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Κατόπιν θα πρέπει οι χώρες - μέλη της Ευρωζώνης να δώσουν απάντηση στο ζήτημα της τεράστιας διαφοράς που υφίσταται ανάμεσα στις οικονομίες της.
Ασφαλώς οι Έλληνες έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους όλα αυτά τα χρόνια και βέβαια ο Παπανδρέου πρέπει να προχωρήσει στις ανάλογες μεταρρυθμίσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχει και την ευκαιρία να δει τους καρπούς της εξυγίανσης...
Με την περίπτωση της Ελλάδας καταρρέει η δεκαετής αυταπάτη των πρωθυπουργών της ευρωζώνης ότι μπορεί να υπάρξει ΟΝΕ χωρίς οικονομικό συντονισμό και δημοσιονομική ισορροπία. Έτσι μια κοινή οικονομική κυβέρνηση είναι αναπότρεπτη, ανεξάρτητα από το πώς θα ονομάζεται."

Από το vagia-gr.blogspot.com
Top