αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Διάσπαση Νομού και δημάρχων φέρνει ο Καλλικράτης στη Φωκίδα

Ενδιαφέρουσες απόψεις απο τους δημάρχους της Φωκίδας

1. Δήμαρχος Ιτέας και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αριστείδης Παπαλάϊος: • Η προτίμηση της πλειοψηφίας επιθυμεί την διατήρηση του Νομού. • Μόνο σε δύο ή τρεις περιπτώσεις έχει εκφραστεί προτίμηση Δημάρχων να συνενωθούν με Δήμους όμορων Νομών • Με τις ασάφειες και τα κενά του Νομοσχεδίου τραυματίζεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης Η νέα Διοικητική Αναδιάρθρωση δεν μας απασχολεί για πρώτη φορά ως αυτοδιοικητικούς και ως πολίτες και σε ό,τι αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για την Διοικητική Μεταρρύθμιση, έχω την εντύπωση ότι οι πολίτες την υποδέχθηκαν θετικά στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

Όπως θετικά την αντιμετώπισαν οι Σύνεδροι και οι παρατηρητές του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ με την προϋπόθεση ότι τα κενά και οι ασάφειες που χαρακτηρίζουν τη νέα πρόταση θα συμπληρωθούν εφόσον ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις και οι επισημάνσεις που κατεγράφησαν στα πλαίσια του Συνεδρίου.
Οι δεσμεύσεις τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Εσωτερικών κύριο Ραγκούση ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία απόφαση σχετικά με το χωροταξικό μας βρίσκουν σύμφωνους αφού όλοι συνηγορούμε ότι σε πρώτη φάση
συζητείται το γενικό πλαίσιο ενώ σε δεύτερη φάση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις των ΤΕΔΚ και των αρμόδιων φορέων σχετικά με τον ορισμό των νέων ΟΤΑ.

Άλλωστε στην μελέτη του ΙΤΑ έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, σε αρκετές περιπτώσεις δεν φαίνεται να έχει έχουν ληφθεί υπόψη τα απαραίτητα κριτήρια του Νομοσχεδίου ούτε οι αποφάσεις των κατά τόπους ΤΕΔΚ.

Πώς βλέπετε την «αποριοποίηση» των Νομών και την ισχύ των Περιφερειακών ορίων;

Είναι λογικό τα όρια των Περιφερειών και των Νομών να λειτουργήσουν στο ρόλο που τους αποδίδεται. Δεν αναφέρεται πουθενά ότι τα όρια των Νομών θα καταργηθούν. Πάντως με αυτές τις ασάφειες και τα κενά τραυματίζεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης έτσι ώστε να δυσχεραίνεται η εφαρμογή του Νομοσχεδίου πράγμα που κανείς μας δεν το ήθελε. Όσο πιο επιμελημένα σχεδιαστεί η πρόταση για το χωροταξικό τόσο μικρότερες θα είναι και οι αντιδράσεις που θα προκύψουν.

Σαν πρόεδρος της ΤΕΔΚ πως αντιμετωπίζετε την προτίμηση κάποιων συναδέλφων σας Δημάρχων να συνενωθούν με Δήμους όμορων Νομών;

Αυτό που ξέρω είναι ότι η προτίμηση της πλειοψηφίας επιθυμεί την διατήρηση του Νομού.

Όσοι έχουν εκφράσει τέτοια διάθεση είπαν απλά ότι θα το συζητούσαν αλλά δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση οπότε δεν το συζητάμε.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών επιθυμούν να παραμείνει ο Νομός ως έχει.

Μόνο σε δύο ή τρεις περιπτώσεις έχει εκφραστεί κάτι τέτοιο…

2. Δήμαρχος Καλλιέων:

Λεωνίδας Καραγιάννης:

• Όπως με τον πρώτο Καποδίστρια έπαψαν να ισχύουν οι Επαρχίες έτσι και τώρα με τον Καλλικράτη παύουν να ισχύουν ως Διοικητική Διαίρεση της χώρας μας οι Νομοί. Η Νομαρχία δεν έχει θέση στο σύστημα αυτοδιοίκησης.

• Τα παλιά Καντόνια της Ευρώπης ήταν απόψεις και σχέδια του Καποδίστρια που ισχύουν ακόμη και δεν έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν μειονεκτήματα και προβλήματα.

• Πρέπει να συνενωθούμε με τον Δήμο Γραβιάς και τον Δήμο Παρνασσού

Κύριε Δήμαρχε πως βλέπετε τη νέα διοικητική αλλαγή;

Πιστεύω ότι ο Καλλικράτης όπως και ο Καποδίστριας θα συμβάλλει στο εναρμονιστούμε κι εμείς διοικητικά με την ΕΕ κι αν κρίνω από τον δικό μας τον δήμο ο Καποδίστριας βοήθησε αρκετά στο να γίνουν σημαντικά έργα και να αναπτυχθεί η περιοχή μας σε ένα μεγάλο βαθμό.

Εάν και ο Καλλικράτης στηριχθεί και δοθούν οι πόροι και οι αρμοδιότητες στους Δήμους θα αποδώσει κι αυτός και θα είναι προς όφελος των κατοίκων.

Σχετικά με τις συνενώσεις των ΟΤΑ ποια είναι η θέση σας για την δική σας περιοχή;

Εμείς από την προηγούμενη προσπάθεια που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε πάρει μια απόφαση και μάλιστα ομόφωνη στον Δήμο μας, να συνενωθούμε με τον Δήμο Γραβιάς και τον Δήμο Παρνασσού και να αποτελέσουμε ένα νέο Δήμο. Και αυτό επειδή η περιοχή μας είναι ορεινή και οι περισσότεροι κάτοικοί μας ζουν στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως είναι η Λαμία και η Αθήνα, όλοι οι δρόμοι που οδηγούν προς την περιοχή μας και από την περιοχή μας εξυπηρετώντας τους δημότες μας που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα περνούν από αυτές τις περιοχές. Και επειδή οι δρόμοι είναι ένα σημαντικό κριτήριο και η επικοινωνία και η διακίνηση των εμπορευμάτων είναι ένα σημαντικό κίνητρο για τις συνενώσεις των Δήμων πιστεύω ότι η καλύτερη λύση για μας είναι αυτή.

Είναι εφικτή αυτή η λύση;

Είναι εφικτή εφόσον δεν ασχοληθούν πολύ στον σημερινό Νομό Φωκίδας και δεν εστιάσουν την προσοχή στο να κατατμήσουν την περιοχή και την κοιλάδα της Άμφισσας και των παραλιών της.

Σχετικά με τον διαμελισμό των Νομών ποια είναι η άποψή σας; Πρέπει να γίνει ή όχι;

Δεν νομίζω ότι θα γίνει διαμελισμός. Απλά θα πάψουν οι Νομοί να υφίστανται σαν Διοικητικές οντότητες. Όπως με τον πρώτο Καποδίστρια έπαψαν να ισχύουν οι Επαρχίες έτσι και τώρα με τον Καλλικράτη παύουν να ισχύουν ως Διοικητική Διαίρεση της χώρας μας οι Νομοί. Το Σύνταγμά μας μιλάει για δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρώτος είναι οι Δήμοι και ο δεύτερος θα είναι η Περιφέρεια. Επομένως ουσιαστικά η Νομαρχία δεν έχει θέση στο σύστημα αυτοδιοίκησης.

Αυτό αφήνει όλα τα περιθώρια ανοικτά, εφόσον δεν θα υφίσταται πλέον ως Διοικητική Περιφέρεια ο Νομός, και θεσμικά έχετε απόλυτο δίκιο, τότε είναι τα πάντα ανοικτά και για σας και οιονδήποτε άλλο Δήμο στην Φωκίδα.

Κανονικά έτσι πρέπει να είναι, ανεξάρτητα αν κάποιες περιοχές ανήκουν σε όμορους Νομούς, παρουσιάζουν όμως τα ίδια χαρακτηριστικά και η γεωγραφία βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, και κατά την άποψή μου για να είναι πιο σωστός ο Καλλικράτης θα πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να συνενώσει περιοχές, Δήμους και Νομούς από όμορες Περιφέρεις.

Κύριε Καραγιάννη σας τρομάζει αυτό, δεδομένου ότι η Διαπεριφερειακή Ευρώπη προωθώντας την Διοικητική Αναδιάρθρωση αφήνει τον έλεγχο στα περιθώρια της Κεντρικής Εξουσίας και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στις διακρατικές συνενώσεις Περιφερειών της Ευρώπης;

Πιστεύω ότι όλα είναι θέμα οργάνωσης και ρύθμισης. Δεν με τρομάζει τίποτα άλλωστε οι Περιφέρειες και τα παλιά Καντόνια ήταν απόψεις και σχέδια του Καποδίστρια που ισχύουν ακόμη στην Ευρώπη και δεν έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν μειονεκτήματα και προβλήματα. Αντιθέτως έχουν βοηθήσει την ανάπτυξη αυτών των περιοχών και πιστεύω ότι θα βοηθήσει κι εμάς!

Τα ειδικότερα αυτά θέματα δεν είναι της στιγμής να τα αναλύσουμε, νομίζω ότι κάποιοι που σχεδιάζουν και σκέπτονται πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους

3. Δήμαρχος Άμφισσας:

Ασημάκης Ασημακόπουλος:

• Ζητάω, να γίνει όπως ο νόμος ορίζει, ένας ισχυρότατος κεντρικός Δήμος για να έχει όλες τις αντικειμενικές προδιαγραφές τόσο σε οικονομική ευρωστία όσο και σε διοικητική διάρθρωση.

• Αποδέχομαι πλήρως τις διαρθρωτικές αλλαγές

Ως Δήμαρχος Άμφισσας αποδέχομαι πλήρως τις διαρθρωτικές αλλαγές του σχεδίου Καλλικράτης που προβλέπει την Διοικητική Μεταρρύθμιση όπως ακριβώς το Σύνταγμα αναφέρει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δύο βαθμοί, πρώτου βαθμού οι ΟΤΑ και δεύτερου που θα είναι οι Περιφέρειες.

Ζητάω, να γίνει όπως ο νόμος ορίζει, ένας ισχυρότατος κεντρικός Δήμος για να έχει όλες τις αντικειμενικές προδιαγραφές τόσο σε οικονομική ευρωστία όσο και σε διοικητική διάρθρωση. Πέραν του κεντρικού ισχυρού Δήμου μπορεί να γίνει κάποιος ορεινός Δήμος για να πάρουμε τα ωφελήματα που ορίζει ο Καλλικράτης για τους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.

Το να σπάζουμε ένα κεντρικό Δήμο για να καλύψουμε γεωγραφικά κάποιους μικρότερους αντιβαίνει στο ζητούμενο που είναι ο ισχυρός Δήμος.

Σε ανακοίνωσ’η του ο κύριος Ασημακόπουλος αναφέρει:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόψεις του Δημάρχου Άμφισσας κ. Ασημάκη Ασημακόπουλου για το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ σε επίπεδο Νομού

Επιτέλους ένα κείμενο διαβούλευσης για το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.

Στον Νομό μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα ασχοληθήκαμε με τα θέμα, με τις εντάσεις μας, την διαφορετικότητα των απόψεων μας, χωρίς να έχουμε το τελικό κείμενο, όπου υπάρχει τώρα, προκειμένου να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις μας.

Σήμερα υπάρχει ένα κείμενο για την τοπική αυτοδιοίκηση τους ισχυρούς Δήμους και την αιρετή περιφέρεια που προβλέπεται να λειτουργήσει από 1-1-2011 και ονομάζεται «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Δεν θα αναφερθώ στο σχέδιο, που άλλωστε ως προσχέδιο έχει και ατέλειες και ασάφειες που τίθενται για διαβούλευση, αλλά και αρκετά σημεία άριστα και ορθότατα καταγεγραμμένα που μας βρίσκουν άπαντες σύμφωνους.

Δεν ασχολούμαστε με την γεωγραφική κατανομή των Δήμων αλλά για προϋποθέσεις, προδιαγραφές και κριτήρια και σε αυτά θα αναφερθώ.

Η κεντρική εξουσία ανακοίνωσε ότι θα λάβει υπόψη την Μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που προέβλεπε 4 Δήμους στον Νομό και βέβαια δεν διαφοροποιούνται τα όρια του Νομού.

Τι όμως θα έπρεπε να εξετάσουμε, αν πράγματι θέλαμε να είμαστε συνεπείς με τους εαυτούς μας και όχι με τις καρέκλες μας ή με ουτοπικά όνειρα κάποιων;

Δεν ισχυρίζομαι ότι κακώς ο κάθε Δήμαρχος ασχολήθηκε με τον Δήμο του και ότι θα έπρεπε αλλιώς να λειτουργεί. Είμαι σίγουρος όμως ότι μέσα μας λίγο πολύ και εμείς και οι πολίτες γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει και αυτό θα ήταν το άριστο και συνετότερο να γίνει.

Το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» γίνεται για απλούς λόγους, διότι θέλει ισχυρούς βιώσιμους Δήμους με επαναθεμελίωση της Αυτοδιοίκησης, με οικονομική αυτοτέλεια και Διοικητική επάρκεια, με αποτελεσματικούς διαχειριστές έργων και υπηρεσιών.

Βεβαίως εξετάζει την ανθρωπογεωγραφία και τον κοινωνικό ιστό της περιοχής ως πρωταρχικά μελήματα, με δεύτερα κριτήρια την έκταση του Δήμου τις συγκοινωνιακές συνθήκες, τον πληθυσμό κλπ.

Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς καμία υστεροβουλία προτείνω έναν ισχυρό κεντρικό Δήμο.

Βεβαίως και υπάρχουν Ορεινοί Δήμοι που σίγουρα θα πρέπει να εξεταστούν με άλλα επ’ ωφελή κριτήρια και εκεί προσωπικά εξαιρώ τον πλυθησμιακό παράγοντα.

Όμως σε ένα είμαι απολύτως βέβαιος, να μην σπάσουμε Δήμο που προκύπτει από όλα τα κριτήρια ισχυρός, για να διανείμουμε τα πληθυσμιακά κριτήρια.

Τέλος δηλώνω ότι ας μην ανησυχούν οι φίλοι μας διπλανοί Δημότες διότι αν και τα χρέη του Δήμου σε κάποιες περιόδους ήταν δυσβάσταχτα, σήμερα υπερηφανευόμαστε για την τακτοποίησή τους, ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου Άμφισσας είναι από τις καλλίτερες δυνατές και το κυριότερο άρτια εξοπλισμένες με το ISO και ΕΠΑΡΚΕΙΑ που λίγοι Δήμοι πανελλαδικά κατέχουν.

Να υπενθυμίσουμε, ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, από τους σημερινούς 1034 Δήμους, οι 238 έχουν ISO και ΕΠΑΡΚΕΙΑ, προκειμένου να διεκδικήσουν έργα από το ΕΣΠΑ. Και ένας από αυτούς είναι ο Δήμος Άμφισσας.

Ότι όμως και να γίνει, ας θυμηθούν κάποιοι τα έργα που ως Αντινομάρχης το έτος 2000 με επικεφαλής τον Νομάρχη κ. Καραχάλιο Απόστολο και εμένα προσωπικά ως Αντινομάρχη έργων πόσα έργα πραγματοποιήσαμε σε όλη τη Φωκίδα και περισσότερα στους διπλανούς Δήμους. Αυτήν τη διαφορά επικαλούμαι και την σχέση μου με τους πολίτες των διπλανών Δήμων που και τότε και σήμερα σέβομαι και εκτιμώ.

4. Δήμαρχος Λιδωρικίου

Γιώργος Κουλούλας :

• Τα όρια του Νομού πρέπει να παραμείνουν

• Συμφωνώ με την μελέτη του ΙΤΑ για το Λιδωρίκι

Η νέα διοικητική αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται στο στάδιο του διαλόγου για μας.

Εμείς πήγαμε στο Συνέδριο και συζητήσαμε μόνο θεσμικά θέματα. Χωροταξικό θέμα δεν άγγιξε η κυβέρνηση, δεν τέθηκε καθόλου. Όσο για τα άλλα, σε άλλα συμφωνούμε σε άλλα διαφωνούμε.

Επειδή όμως ακούγονται πολλά σενάρια για την περιοχή σας, ως προς το χωροταξικό, εσείς τι προτίθεσθε να κάνετε σε περίπτωση κατάργησης των Νομαρχιακών ορίων;

Ως προς το χωροταξικό, εγώ στο Συνέδριο δεν κατάλαβα ότι πρόκειται να αλλάξουν τα όρια των Νομών. Δεν κατάλαβα καθόλου κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και η άποψή μου είναι ταυτόσημη με την πρόταση του ΙΤΑ.

Συνεπώς είστε υπέρ της διατήρησης των ορίων της Φωκίδας και υπέρ του νέου Δήμου που προτείνει το ΙΤΑ για τον Δήμο σας σε συνένωση με τους Δήμους Βαρδουσίων και Καλλιέων.

Ακριβώς, εκτιμώ ότι και η Φωκίδα πρέπει να μείνει ως έχει και ο νέος διευρυμένος ΟΤΑ που θα σχηματιστεί στην περιοχή μας πρέπει να είναι Λιδωρλικι – Βαρδούσια – Καλλιέων.

5. Δήμαρχος Παρνασσού

Γιώργος Γεωργούσης :

• Δύο μικροί Δήμοι με τέσσερις και πέντε χιλιάδες κατοίκους αν συνενωθούμε μεταξύ μας, απλά θα ενώσουμε την μιζέρια μας στο τετράγωνο!

• Η καλύτερη λύση είναι να πάμε με τον Δήμο Αμφίκλειας

Πιστεύω ότι όλοι μας θέλουμε τον Καλλικράτη αλλά τον θέλουμε όπως πρέπει. Θέλουμε να γίνουν οι νέοι Δήμοι με τοπικά όμως και οικονομικά κριτήρια και κυρίως καλή επικοινωνία. Το χωροταξικό είναι που μας καίει.

Σχετικά με το χωροταξικό λοιπόν, που όντως είναι καυτό θέμα τι θα κάνετε σε περίπτωση που έχετε προτάσεις για δημιουργία νέου υπερδήμου με όμορους Δήμους της Φθιώτιδας ή της Βοιωτίας;

Εάν δεν πάμε σε ένα μεγάλο ανταγωνιστικό Δήμο η καλύτερη λύση είναι να πάμε με τον Δήμο Αμφίκλειας και αυτή είναι άποψη πολλών συντοπιτών μου και δική μου, φυσικά.

Εάν διατηρηθούν τα όρια του Νομού;

Σε αυτή την περίπτωση, είμαστε σκεπτικοί. Πρέπει να το συζητήσουμε και να το ερευνήσουμε.

Και με τον Δήμο Γραβιάς έχουμε πολύ καλές σχέσεις αλλά δύο μικροί Δήμοι με τέσσερις και πέντε χιλιάδες κατοίκους αν συνενωθούμε μεταξύ μας, απλά θα ενώσουμε την μιζέρια μας στο τετράγωνο!

6. Δήμαρχος Βαρδουσίων

Βασίλης Νικολέτος:

• Είμαστε αντίθετοι με το σχέδιο «Καλλικράτης».

• Η κατάργηση των ορεινών Δήμων θα σημάνει την τελειωτική και οριστική ερήμωση των χωριών

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος είμαστε αντίθετοι με την περαιτέρω συνένωση των ΟΤΑ. Όπως είμαστε αντίθετοι με το σχέδιο «ΚαποδίστριαςΙΙ» έτσι και τώρα είμαστε αντίθετοι με το σχέδιο «Καλλικράτης».

Ο Δήμος Βαρδουσίων, σύμφωνα και με την 69/2008 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, δεν συμφωνεί με την παραπέρα συνένωση των ΟΤΑ για λόγους που αναφέρονται στην εξυπηρέτηση των πολιτών, την διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο και την συνέχιση της δημιουργίας προϋποθέσεων ανάπτυξης του τόπου.

Είμαστε αντίθετοι προς την περαιτέρω συνένωση των ΟΤΑ από πίστη προς την ζωτικότητα και την αναγκαιότητα της υπαίθρου και όχι από αντίδραση ή σκοπιμότητα.

Ειδικά για τις ορεινές περιοχές η κατάργηση των ορεινών Δήμων θα σημάνει την τελειωτική και οριστική ερήμωση των χωριών και αυτό θα είναι καταστροφή για την ύπαιθρο και απώλεια για την χώρα.

Από fokidanews.gr
Top