αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Τα σενάρια για το 14ο μισθό

Η 16η Μαρτίου είναι η ημέρα κρίσης της ελληνικής οικονομίας.

Η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και στην περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, τότε θα επιβληθούν πολύ σκληρά μέτρα για τα οποία προϊδέασε εξάλλου και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόσθετα στην ουσία θα επιβληθούν στην Ελλάδα, αφού βάσει το νέου κανονισμού της ΕΕ χώρα μας δεν συμμετέχει στην ψηφοφορία που θα γίνει.

Από το nooz.gr

Σύμφωνα με τον Γιουνκέρ τα μέτρα πρέπει να έχουν διπλή κατεύθυνση, μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων.

Ο δεύτερος στόχος, της αύξησης των εσόδων, θα επιτευχθεί με:
-Αύξηση ΦΠΑ, πιθανότατα από το 19 στο 21%
-Νέα αύξηση φόρου στα καύσιμα
-Αύξηση φορολογίας στα είδη πολυτελείας
-Αύξηση φόρου στα Ι.Χ.

Σε ό,τι αφορά στην περαιτέρω περικοπή των δαπανών, εκτός από τη μείωση των επιδομάτων, αρχίζει πλέον να κερδίζει έδαφος η κατάργηση ή το ψαλίδισμα του λεγόμενου 14ου μισθού, δηλαδή του Δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας, σε πρώτη φάση στον δημόσιο τομέα.

Επισήμως η Αθήνα αντιστέκεται, ωστόσο είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να μελετήσει σοβαρά το σενάριο αυτό. Πληροφορίες αναφέρουν όχι έχει εξεταστεί, πάντα ως σενάριο, το ενδεχόμενο να γίνει ετεροχρονισμός του 14ου μισθού ή να προσφερθούν στους δημοσίους υπαλλήλους μετοχές επιχειρήσεων που ελέγχονται από το κράτος. Μάλιστα κοινοτικοί αξιωματούχοι ζητούν περικοπή του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα με το επιχείρημα ότι έτσι θα περιοριστεί το παραγωγικό κόστος και θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα!

Τελευταίοι στους μισθούς

Tην ώρα πάντως που οι Βρυξέλλες απαιτούν περικοπές στις αποδοχές τα επίσημα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στο επίπεδο των μισθών και των συντάξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονται στο 51% του μέσου όρου της ευρωζώνης και οι μέσες αποδοχές στο 73%.
- Οι συντάξεις βρίσκονται στο 55% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
- Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εργαζομένων κινείται στο 83% του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Επίσης, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές, δηλαδή ο καθαρός μισθός και οι εισφορές, για έναν έλληνα μισθωτό είναι 1.668 ευρώ, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 2.366 ευρώ. Στην Ολλανδία είναι 2.887 ευρώ, στην Γαλλία 2.496 ευρώ, στην Γερμανία 2.275 ευρώ, στην Ιταλία 1.884 ευρώ και στην Πορτογαλία 1.207 ευρώ.

Στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του 14ου μισθού, οι κατώτατες αποδοχές φθάνουν τα 803 ευρώ τον μήνα όταν στην Αγγλία είναι 1.148 ευρώ, στην Γαλλία 1.321 ευρώ, στην Ολλανδία 1.357 ευρώ και στο Λουξεμβούργο 1.620 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι 14ος μισθός δίνεται επίσης σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ στη Γαλλία ενσωματώθηκε στο βασικό μισθό.
Top