αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τη σφαγή του Διστόμου

Ο Διστομίτης Δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας μιλά στο ΝΕΤ για τις Γερμανικές αποζημιώσεις και τη Σφαγή του Διστόμου.

5 σχόλια:

ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ είπε...

Μετά το Δίστομο, ανοίγει ο δρόμος για την απαίτηση και του αναγκαστικού δανείου από τη Γερμανία
Aυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το περίφημο κατοχικό δάνειο που παραμένει απαιτητό, καθώς ουδέποτε αποποιηθήκαμε το δικαίωμα διεκδίκησής του. Μετά την επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θέλει να παραστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το Δίστομο, αναδεικνύεται και το θέμα του αναγκαστικού δανείου που έδωσε η χώρα μας στους κατακτητές.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας δήλωσε στη Βουλή ότι το «δάνειο παραμένει ανοικτό και είναι μία θέση από την οποία καμία ελληνική κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε». Η ίδια θέση διατυπώθηκε από όλο το πολιτικό φάσμα. Άλλωστε, η σύμβαση του δανείου υπάρχει και ενισχύει την ελληνική νομική θέση.

Εν τω μεταξύ, στο υπ. Εξωτερικών φαίνεται ότι το θέμα παραμένει ανοικτό όχι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, αλλά και σε επίπεδο «φακέλου» που μελετούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και το νομικό επιτελείο προκειμένου να αξιολογήσουν τις δυνατότητες που διανοίγονται. Στη διάρκεια της Κατοχής οι Γερμανοί, για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες του στρατού κατοχής αποφάσισαν να δανειστούν από την υπόδουλη Ελλάδα...
«
Στις 14/3/42 οι πληρεξούσιοι Γερμανίας και Ιταλίας (ερήμην ακόμα και της κατοχικής κυβέρνησης) αποφάσισαν και υπέγραψαν δανειακή σύμβαση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλλει κάθε μήνα 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές ως έξοδα Κατοχής, ενώ οι αναλήψεις άνω του ποσού αυτού από την Τράπεζα της Ελλάδος θα ήταν άτοκο δάνειο... Η δε επιστροφή του θα γινόταν αργότερα...

Η σύμβαση

Την αρχική αυτή σύμβαση ακολούθησαν 3 τροποποιήσεις που μετέτρεπαν την αναγκαστική σύμβαση σε συμβατική. Δηλαδή το δάνειο παύει να είναι αναγκαστικό και μεταπίπτει σε κοινό συμβατικό δάνειο», εξηγεί ο συγγραφέας και πολιτειολόγος κ. Τάσος Ηλιαδάκης στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής»:

«Τα έγγραφα αυτά υπάρχουν στον φάκελο της Τράπεζας της Ελλάδος και στα αρχεία του υπ. Εξωτερικών».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπως αναφέρει ο συγγραφέας κ. Τάσος Ηλιαδάκης, το ύψος του δανείου σήμερα, με τις μετατροπές στο πέρασμα του χρόνου, ίσως αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ και βεβαίως παραμένει ανεξόφλητο.
Άλλοι ερευνητές, μάλιστα, θεωρούν ότι η σημερινή αποτίμηση του είναι πολύ υψηλότερη, όπως σημειώνει ο κ. Δαμιανός Βασιλειάδης, εκπαιδευτικός και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών από τη Γερμανία.

«Το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας του 1938, ανέρχεται σήμερα σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους», λέει ο κ. Βασιλειάδης και εξηγεί ότι το θέμα του δανείου είναι διαφορετικό από τις γενικότερες απαιτήσεις των γερμανικών επανορθώσεων.
Πηγή:NEWSBEAST

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινα δεν μπορουσα να φανταστω, και ας ζω 10 λεπτα απο το Διστομο, τι επιπτωσεις μπορει να εχει η σφαγξ και στις επομενες γενιες. Εξηγειται ετσι γιατι τα παιδια απο το Διστομο εχουν αυτη την ευαισθησια για το θεμα. Λογικη μου φαινοταν, αλλα τωρα καταλαβαινω πολυ καλυτερα. Μπραβο Ντελαλη που το εντοπισες και το ανεδειξες.
Επισης δεν ηξερα οτι ο Δημακας των ΝΕΩΝ, ο πολιτικος και στρατιωτικος συντακτης που βλεπω συχνα-πυκνα, ειναι συντοπιτης μας. Πολλα εμαθα, ομολογω!

Κωσταντινος Σ. είπε...

ΕΙΔΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ ΗΡΘΑ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ, ΜΕ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΝΤΟΠΙΟΥ ΦΙΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ.ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΕΞΠΜΟΛΟΓΗΣΗ,ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΣΗ,ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΑΚΟΜΠΛΕΞΑΡΙΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ, ΔΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΙΧΑ ΕΙΚΟΝΑ ''ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ''ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ,ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΚΑΙΤΗ Μ. είπε...

Σε καποιο σημειο, με δυο λεξεις, λεει μια μεγαλη αληθεια για μας τα γυρω χωρια. Οτι δεν καταλαβαιναμε ολοι την σφαγη καιτις επιπτωσει της. Εχει ΔΙΚΙΟ. Αλλο να ακους ενα σαν παραμυθι απο τους γονεις σου που και οι ιδιο ισως δεν εμαθαν ποτε στις ανθρωπινες διαστασεις τους, και αλλο να το εχεις ζησει, να εχεις δει το νεκρο παιδι σου πανω σου ή ως εγγονος να εχεις ψηλαφισει το θανατο στο κεθαλι του παππου σου. Με πονεσε και συγκινησε. Ομολογω οτι βλεπω αλλιως πλεον τη σφαγη του Διστομου. Τωρα κατΑλαβαινω γιατι αντιδρουν τοσο στο ''μια ωρα μερα ακομα'' που καποιοι -αφρονες - μπορει να λενε για ''πειγαγμα''. Μα ειναι κουβεντες αυτες; Ενδιαφερουσα η ανακαλυψη αυτου του βιντεο, Ντελαλη, μου εδωσες μια αλλη, πιο ανθρωπινη, πιο κοντινη, πιο ''ζεστη'' αποψη για τη σφαγη.

κσ είπε...

Πράγματι κάτι διαφορετικό. Ο φίλος που τα λέει τον έβλεπα το καλοκαίρι στο Σέχρε.

Top