αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

Εισέπραττε 107.779 ευρώ, δήλωνε 10.779

Έπαιρνε 107.779,82 ευρώ επιχειρηματική αμοιβή. Μεταφέροντας κατά λάθος την τελεία ένα ψηφίο πιο μπροστά, έγραφε στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος 10.779,82 ευρώ και φορολογούνταν αναλόγως. Ο φορολογούμενος έβαζε το αφορολόγητο χρήμα στην τσέπη και ήταν ήσυχος.

Oυδείς είχε ασχοληθεί με παρόμοιες περιπτώσεις χρόνια και χρόνια. Τώρα όμως πιάστηκε στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που έκανε κάτι πολύ απλό. Από τη μία πλευρά έβαλε...

...τα δεδομένα επιχειρηματικών αμοιβών που κατεβλήθησαν από Ο.Ε. Ε.Ε. και κoινωνίες κληρονομικού δικαίου και από την άλλη τα δεδομένα που προέκυπταν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των μελών τους. Και έβγαλε λαβράκια.

Η πιθανότητα να γίνει λάθος κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά το φαινόμενο της συρρίκνωσης της αμοιβής διά της... μεταθέσεως της τελείας κατά ένα ψηφίο αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της διασταύρωσης παραπάνω από σύνηθες. Αλλωστε το ίδιο κόλπο γινόταν και συνεταιρικά. Ο ένας εταίρος δήλωνε 10.779,82 ευρώ επιχειρηματικής αμοιβής, το ίδιο έκανε και ο άλλος, ενώ και οι δύο αποδεικνύεται ότι είχαν λάβει στην πραγματικότητα από 107.779,82 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, φορολογούμενος έλαβε από την εταιρεία στην οποία συμμετείχε για το 2009 επιχειρηματική αμοιβή ύψους 107.079,82 ευρώ και στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δήλωσε ποσό 10.779,82 ευρώ. Ο ίδιος φορολογούμενος έλαβε από την εταιρεία στην οποία συμμετείχε ποσό 85.663,86 ευρώ και για το οποίο έχει εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση. Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δήλωσε ποσό 8.623,86 ευρώ, απαλείφοντας κατά λάθος ένα ψηφίο. Εντελώς... τυχαία και ο συνεταίρος του έλαβε στο ίδιο διάστημα επιχειρηματική αμοιβή ύψους 107.079,82 ευρώ και δήλωσε 10.779,82 ευρώ. Στη συνέχεια όμως διαφοροποιήθηκε. Ενώ και αυτός έλαβε επιπρόσθετα 85.663,86 ευρώ, ποσό για το οποίο επίσης είχε εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση, δήλωσε 25.923,14 ευρώ.
Αλλος φορολογούμενος έλαβε από την εταιρεία στην οποία συμμετείχε, για το 2009, επιχειρηματική αμοιβή ύψους 60.726,29 ευρώ και βάζοντας μια θέση πιο μπροστά την τελεία τα 60 χιλιάδες ευρώ συρρικνώθηκαν σε 6.000 ευρώ ή 6.076,29 ευρώ για την ακρίβεια.

Δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση

Από τις διασταυρώσεις στοιχείων προκύπτουν παράλληλα και περιπτώσεις όπου τα ποσά που δηλώθηκαν είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που ελήφθησαν, όπως άλλωστε και περιπτώσεις όπου οι φορολογούμενοι δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων περιγράφονται οι περιπτώσεις δύο φορολογουμένων με υψηλό βαλάντιο που δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση φορολογίας εισοδήματος το 2009, παρ΄ ότι το 2008 είχαν λάβει επιχειρηματική αμοιβή 103.449,74 ο ένας και 106.307,84 ευρώ ο έτερος.

Σε άλλες περιπτώσεις δηλώθηκαν διαφορετικά ποσά από αυτά που έλαβαν από την εταιρεία και παρ΄ ότι για τα ποσά αυτά είχε εξαντληθεί η φορολογική τους υποχρέωση, έπρεπε προφανώς να δηλωθούν κανονικά αφού συμμετέχουν στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 2010 (υπολογισμός έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων 2010, κάλυψη τεκμηρίων κ.τ.λ.). Τώρα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Εφορία για τα περαιτέρω.

Από tanea

1 σχόλια:

Φορολογούμενος πολίτης είπε...

Ντελάλη, δύο παρατηρήσεις:
1. Αξίζει να ρίξουμε μιά ματιά στο Βιογραφικό του γενικού γραμματέα της ΓΓΠΣ και θα καταλάβουμε γιατί γίνονται τώρα οι διασταυρώσεις.
2. Προφανως, αυτοί οι "εταίροι-φορολογούμενοι (;) πολίτες" είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν την άποψη πως τα χρήματα τα έκλεψαν μόνο οι πολιτικοί.

Top