αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Παγκόσμια ημέρα του νερού

Το νερό είναι η πηγή ζωής, αυτό που ενώνει όλα τα έμβια όντα του πλανήτη. Το νερό συνδέεται άμεσα με όλους τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών: τη βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και του προσδόκιμου ζωής, τη γυναικεία χειραφέτηση, την επισιτιστική ασφάλεια, την αειφόρο ανάπτυξη και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η αναγνώριση αυτής της σχέσης οδήγησε στην ανακήρυξη της δεκαετίας 2005-2015 σε Διεθνή Δεκαετία Δράσης "Νερό για τη Ζωή", αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Συνολικά 880 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ 2,7 δισεκατομμύρια -ανάμεσά τους 980 εκατομμύρια παιδιά- δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής.

Δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Τόγια
«Παγκόσμια ημέρα για το νερό: Αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση σε καθαρό νερό»
Η επάρκεια νερού αποτελεί σήμερα μαζί με την κλιματική αλλαγή τα σοβαρότερα προβλήματα του πλανήτη. Οι ανάγκες...

...σε κατανάλωση νερού αυξάνονται σε καθημερινή βάση τόσο λόγω της αύξησης του πληθυσμού και του βιοτικού του επιπέδου όσο και λόγω της αλλαγής των χρήσεων γης με χρήσεις περισσότερο υδροβόρες. Παράλληλα η ήδη συντελούμενη κλιματική αλλαγή στον πλανήτη διαμορφώνει σε πολλές χώρες δυσμενέστερες συνθήκες σχετικά με την διαθεσιμότητα του νερού.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «Το 2070 η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα είναι 41οC, από 33 οC σήμερα και οι βροχές θα μειωθούν κατά 80%, ενώ πολλές παράκτιες περιοχές της χώρας μας θα έχουν σβηστεί από το χάρτη λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας». Πιο συγκεκριμένα, η μείωση της μέσης τιμής των βροχοπτώσεων θα φτάσει περίπου το 20%, αλλά ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες θα μειωθεί στο 80%.
Η κλιματική αλλαγή και η συνακολουθούμενη έλλειψη νερού έχει περάσει ήδη την πόρτα της χώρας μας και μας απειλεί άμεσα. Ως αποτέλεσμα θα έχουμε ερημοποίηση περιοχών, μείωση της γεωργικής παραγωγής, μειωμένη ροή ποταμών, μεταβολές στην διαθεσιμότητα και την ποιότητα του πόσιμου νερού αλλά και του νερού που προορίζεται για άρδευση.
Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό για ένα Νομό, όπως η Βοιωτία στην οποία το νερό συντηρεί την κυριότερη ίσως αναπτυξιακή και οικονομική της δραστηριότητα, την γεωργία. Τα σημαντικότερα θέματα του Νομού μας σχετικά με το νερό είναι η άρδευση της Κωπαϊδας και η ρύπανση του Ασωπού. Όσον αφορά την Κωπαϊδα απαιτείται άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο βέλτιστης διαχείρισης των αρδευτικών υδάτων. Σχετικά με το θέμα του Ασωπού η επίλυσή του φαίνεται να έχει πάρει επιτέλους τον σωστό δρόμο μετά από τις εξαγγελίες της Υπουργού ΠΕΚΑ.
Είναι χρέος όλων μας να υπερασπίσουμε το αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό, ένα φυσικό αγαθό σε έλλειψη το οποίο έχει αρχίσει σε -ευτυχώς λίγες προς το παρόν- χώρες του κόσμου να αποτελεί εμπορικό προϊόν.
Απαιτείται αλλαγή της προσωπικής στάσης του καθενός μας απέναντι στο νερό, αλλά και δραστηριοποίηση σε επίπεδο πολιτικών προσαρμογής στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με την κλιματική αλλαγή, ώστε να περιοριστούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για την επάρκεια και την ποιότητα των υδατικών αποθεμάτων της Χώρας.

22 Μαρτίου 2010
Top