αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Μοσχοφόρος Κούρος και αραχωβίτες νέοι με αρνιά στους ώμους

Του Στέργιου Μπακολουκά

Τύχη καλή με ώθησε να διαβάσω πριν από αρκετό καιρό το βιβλίο των Φιλόλογων, τολμώ να πω και φίλων μου, Καλής Γ. Λούσκου και Ευάγγελου Ν. Νικολιδάκη, με τίτλο: ΤΟ ΠΑΝΥΓΥΡΑΚΙ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, από το οποίο προέρχονται οι παρακάτω φωτογραφίες.

Δυο πράγματα με εντυπωσίασαν:
1) Η φωτογραφεία του εξώφυλλου, που δεν σας αποστέλλω για να ανατρέξετε στο υπέροχο πρωτότυπο, η οποίο μας παραπέμπει στη ζωγραφική του Θεόφιλου, αλλά και στη δυναμική παρουσίαση της Πομπής των Παναθηναίων, όπως αυτή παρουσιάζεται στα γλυπτά του Παρθενώνα από τον Φειδία.
2) Στην ασύλληπτη ομοιότητα που προκύπτει από τη σπειροειδή βιολογική συνέχεια του παλαιού και του νέου.

Απολαύστε τη

Η παράδοση από τα βάθη των αιώνων συνεχίζεται
Ο μοσχοφόρος Κούρος της Ακρόπολης (περ.570 π.χ.): Παριστάνεται παλικάρι από την Αθήνα με το μικρό μοσχάρι στους όμους για να το προσφέρει στη θεά Αθηνά (Αθήνα Μουσείο Ακρόπολης).


Παλικάρια της Αράχωβας (2004): Στους ώμους έχουν το αρνί, έπαθλο στο αγώνισμα του ανηφορικού δρόμου προς Τιμήν του Άι Γιώργη. Στη σεμνοπρεπή έκφραση με το ευρόσυνο μειδίαμα αντανακλάται η εσωτερική πληρότητα στους νεοέλληνες λεβεντονιούς, όπως και στον αρχαικό κούρο. Η πολύπτυχη καμζόλα ανακαλεί στη μνήμη τον κοντό αρχαίο χιτώνα.


Από το βιβλίο ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Μελέτη του τραγουδιού και των εθίμων

Της Καλής Γ. Λούσκου
Και του Ευάγγελου Ν. Νικολιδάκη
Top