αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Παρατηρήσεις επί των απόψεων που εκφράζονται στη συνέντευξη στον Ντελάλη, του κ. Αθανάσιου Πανουργιά, Δήμαρχου Διστόμου

Με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Δήμαρχου Διστόμου στο Blog Ντελάλης, θα θέλαμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

1. Στην παράγραφο ένα (1) της συνέντευξης, ο κ. Δήμαρχος λέει ότι θα επιδιώξει να εφαρμόσει το άρθρο (101) παράγραφος (2) του Συντάγματος.
Το συγκεκριμένο λοιπόν άρθρο του Συντάγματος λέει τα κάτωθι:
«ΑΡΘΡΟ 101: 2. Η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες.»
Για να εφαρμόσετε το εν λόγω άρθρο λοιπόν κ. Δήμαρχε, θα πρέπει να βοηθήσετε την Αράχοβα στην προσπάθειά της να αλλάξει το Νόμο (ο νόμος πάντα θα πρέπει να είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα), για την αλλαγή των συνόρων του Νομού Βοιωτίας στον οποίο κακώς ανήκει η Αράχοβα και να ενταχθεί στο Νομό Φωκίδας στον οποίο ανήκει δικαιωματικά, σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος, κατά το οποίο:
α) Συγκοινωνιακά: Η Αράχοβα εξυπηρετείται από το ΚΤΕΛ Φωκίδος. Αυτό είναι σύμφωνο με οποιαδήποτε οικονομοτεχνική μελέτη, για τον περιορισμό του κόστους μεταφορών. Οι συμπολίτες μας εξυπηρετούνται κατά τις μετακινήσεις τους ,από και προς την Αθήνα με τα ΚΤΕΛ Φωκίδος παρά από το ΚΤΕΛ Λειβαδιάς. Αυτό συμβαίνει διότι ο χρόνος είναι πολύ πιο σύντομος και τα δρομολόγια πιο συχνά με τα ΚΤΕΛ Φωκίδος σε σχέση με αυτά της Λειβαδιάς. Η Αράχοβα συνδέετε με την Βόρεια Ελλάδα μέσω του άξονα Παρνασσός- Λαμία και με την Πελοπόννησο από τον άξονα Ιτέα-Ναύπακτος-Πάτρα, και όλα αυτά, χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε από το Δίστομο.
β) Η διοικητική διαίρεση της περιοχής με κοινωνικά κριτήρια, αδιαμφισβήτητα κλίνει προς το μέρος της συνένωσης Αράχοβας και Δελφών (Ιτέας), παρά με οποιονδήποτε άλλο Δημοτικό πληθυσμό της περιοχής (Γυμνάσιο-Λύκειο, Τουριστική συνείδηση των κατοίκων, μονοκαλλιέργεια της ελιάς κλπ).
γ) Γεωοικονομικά: Τα γεωγραφικά όρια του Ν. Φωκίδος κλίνουν ακριβώς στα όρια του Δήμου Αραχόβης.
Ο οικονομικός βιοπορισμός των κατοίκων της Αράχοβας στη συντριπτική των πλειοψηφία, είναι ίδιος με αυτόν των Δελφών (χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, Τουρισμός προς το Ιερό των Δελφών, Δελφικό Τοπίο, καλλιέργεια ελιάς κλπ).

2. Στην παράγραφο δύο (2) και ενώ λέτε ότι δεν γνωρίζετε πολλά πράγματα για την χωροταξία του σχεδίου «Καλλικράτης», προεξοφλείτε ως σίγουρη την μη αλλαγή των ορίων των Νομών.
Εύλογες λοιπόν είναι οι ερωτήσεις: Τα όρια των Νομών δεν ανήκουν στη χωροταξία του σχεδίου; Αν ανήκουν δεν θα επανακαθοριστούν με τον «Καλλικράτη»; ‘Όμως παρ’ όλα αυτά αν εσείς έχετε άλλη πληροφόρηση σ’ αυτό το θέμα, θα μπορούσατε να ενημερώσετε κι εμάς;

3. Στην παράγραφο (3) κ. Δήμαρχε μάλλον δημιουργείτε νέες οικονομικές αρχές. Πρέπει να ξέρετε ότι οι βασικές αρχές της οικονομίας, λένε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποστηρίζετε. Όχι μόνο δεν είναι αναγκαίο να υπάρχει ομοιογένεια σε μια περιοχή για να αυξηθούν οι συντελεστές ανάπτυξης, αλλά αντίθετα η εξειδίκευση είναι αυτή που αυξάνει τους αναπτυξιακούς δείκτες.
Δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν όλα μαζί. Ιδιαιτέρα δε όταν οι κλάδοι παραγωγής είναι όχι μόνον αντίθετοι, αλλά και εχθρικοί μεταξύ των, όπως είναι ο τουρισμός με την βιομηχανική παραγωγή.
Το σωστό θα ήταν η δημιουργία ενός Δήμου με καθαρό τουριστικό προσανατολισμό και ενός άλλου με βιομηχανική κατεύθυνση. Οι δύο Δήμοι θα μπορούσαν να έχουν αγαστή συνεργασία. Επί προσθέτως μην μπερδεύετε την ατομική απασχόληση των νοικοκυριών με την αναπτυξιακή εξειδίκευση.
Σας πληροφορώ ότι η περιοχή της παραλίας Διστόμου αλλά και της Αντίκυρας Τουριστικά, είναι απλά μία χαμένη υπόθεση. Ο Τουρισμός δεν συνάδει με την βιομηχανική ανάπτυξη που προέρχεται από το Εργοστάσιο Αλουμινίου. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν να τα έχει κανείς όλα.
Φαντάζεστε η περιοχή Αράχοβας ,Δελφών, Ιτέας που είναι περιοχή τουριστική να έχει συγχρόνως και εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας; Η να είχε γεμίσει τα γύρω βουνά με ακαλαίσθητα αιολικά πάρκα; Πιστεύω ότι αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν ο χειρότερος και πλέον καταστροφικός συνδυασμός.
Θέλω να σας πω επίσης ότι τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα όχι απλώς ταιριάζουν αλλά είναι και επιθυμητά για τον τουρισμό, διότι παράγουν δια του τουρισμού εμπορική υπεραξία. Αντίθετα για βιοποριστικούς λόγους τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα σε βιομηχανικές περιοχές, εγκαταλείπονται γρήγορα, η όταν υπάρχουν, καλύπτουν μόνο ίδιες ανάγκες της περιοχής (δηλαδή εσωτερική κατανάλωση).
Σε λίγα χρόνια η περιοχή σας αν δεν προσέξετε θα γίνει ένα περιβάλλον, λόγω των αποβλήτων που δυστυχώς χύνονται στον Κορινθιακό, απόλυτης βιομηχανικής μόλυνσης.
Ο προσανατολισμός σας ως Κ.Ε.Α.Π.Ε με την δημιουργία αιολικών πάρκων είναι πολύ σωστός και ενδιαφέρει κι εμάς, για την αγορά φτηνής ενέργειας (οι τουριστικές περιοχές είναι ενεργοβόρες).

4.
Στην παράγραφο τέσσερα (4) της συνέντευξης, αποδίδετε στο Δ.Σ των Δελφών ταπεινές σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα, χωρίς να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας , τις Δημοκρατικές διαδικασίες κάτω από τις οποίες έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση και χωρίς να τους αναγνωρίζετε το δικαίωμα της συνένωσης επιτέλους του χωρισμένου τόσα χρόνια Ιερού Δελφικού τοπίου σε δύο Νομούς.
Λαϊκισμός, σκοπιμότητες και εξυπηρέτηση συμφερόντων είναι ξένα νομίζω προς αυτή την επιδίωξη και άλλοι είναι εκείνοι που τα χρησιμοποιούν για να εμποδίσουν αυτή τη συνένωση.
Στην ίδια παράγραφο (4) εκφράζεστε απαξιωτικά, με το περιεχόμενο της λέξης «Δυστυχώς», για την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Αραχόβης που αφορά στη φυσιολογική συνένωση του Δήμου μας με το Δήμο Δελφών(η οποία είναι σύμφωνη με το άρθρο «101» του Συντάγματος το οποίο σεις αναφέρατε), τονίζοντας ότι η απόφαση που πήρε ομόφωνα το ΔΣ Αραχόβης, ήταν αντίθετη με το Νόμο που ορίζει τη μη αλλαγή των συνόρων των Νομών. Επειδή σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της πόλης μας, καθώς και οι συμπολίτες μας, πιστεύουν ότι το ΝΟΜΙΜΟ πρέπει να είναι και ΗΘΙΚΟ και επειδή πιστεύουμε ότι για να είναι και ηθικός ο Νόμος αυτός, αν υπάρχει, πρέπει να αλλάξει. Σας βεβαιώνουμε ως πολίτες, θα ταχθούμε αλληλέγγυοι στην απόφαση των θεσμοθετημένων αρχών της Πόλης μας και θα αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπακολουκάς Στέργιος
Οικονομάκης Βαγγέλης
Στυλιάρης Στάθης

(Η εικόνα - λογότυπο του Καλλικράτη στην αρχή της ανάρτησης εστάλη από τον Στέργιο Μπακολουκά και δημιουργήθηκε από την Πόπη Μπακολουκά, φωτογράφο. Δημιουργήθηκε για χρήση από τον Ντελάλη. Τους ευχαριστώ αμφότερους.)

7 σχόλια:

ΔΗΜΟΤΗΣ Β' είπε...

Ενα μεγαλο μπραβο στον Στεργιο, στον Βαγγελη και στον Σταθη, για την τοσο ευστοχη, τεκμηριωμενη και ουσιαστικη απαντηση στον δημαρχο του Διστομου.
Νομιζω οτι οι αποψεις τους επι του θεματος , ειναι και αποψεις ολων μας.
Αξιοι πατριωτες και οι τρεις που πρωτοστατουν στο θεμα του Καλλικρατη.
Με τετοιους ανθρωπους το χωριο δεν εχει να ''φοβαται''τιποτα αλλα αντιθετα πιστευω οτι θα ζησει καλυτερες μερες, αρκει να υπαρχει η συμμετοχη ολων μας.
Γιατι οπως λεει και το αρχαιο γνωμικο: ''η ισχυς εν'τη ενωσει''.

ΑράχωβαςBlog είπε...

Θυμίζω την παράγραφο 100 του σχεδίου Καλλικράτης σχετικά με τα κριτήρια χωροθέτησης των νέων Δήμων τα οποία ικανοποιούνται στην περίπτωση συνένωσης με Δελφούς.

100. Τα κριτήρια για την χωροθέτηση των διοικητικών ορίων των νέων ΟΤΑ βασίζονται σε εκείνα που υιοθέτησε η ΚΕΔΚΕ το 2007 στο Συνέδριο της Κυλλήνης και είναι τα ακόλουθα:

* Πληθυσμιακά (όπως ο αριθμός των δημοτών, ο αριθμός των κατοίκων, η πληθυσμιακή πυκνότητα, η κατανομή των κατοικιών).

* Κοινωνικά (όπως το μέσο μέγεθος νοικοκυριού, οι μορφωτικοί δείκτες, το ποσοστό αλλοδαπών).
* Οικονομικά (όπως η απασχόληση, η δομή της απασχόλησης, η εργασιακή κινητικότητα, το εισόδημα).
* Γεωγραφικά (όπως έκταση και μορφολογία, το σχήμα, η προσβασιμότητα, τα δίκτυα υποδομών).
* Αναπτυξιακά (όπως η δομή της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας και γενικότερα της τοπικής ανάπτυξης, η ύπαρξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων, η συμμετοχή σε Κοινοτικά και Εθνικά Προγράμματα).
* Λειτουργικά και βιωσιμότητας του νέου δήμου (πόροι και ενδογενές δυναμικό).
* Πολιτιστικά, Ιστορικά.
* Χωροταξικά κριτήρια, με τα οποία επιδιώκεται:

α) Η γεωγραφική / χωρική ολοκλήρωση των διαφόρων κοινωνικών, διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών, εξυπηρετήσεων και υποδομών που διασφαλίζουν κάποιου βαθμού βιωσιμότητα (χωρίς να είναι απόλυτος κανόνας).

β) Η γεωγραφική κινητικότητα σε συνδυασμό με τις λειτουργικές εξαρτήσεις και επιρροές μεταξύ των οικιστικών κέντρων.

γ) Η ταυτότητα του τόπου που αναφέρεται στο συμβολικό και στο σημειολογικό επίπεδο για την τοπική κοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια για τις τόσο τεκμηριωμένες παρατηρήσεις. Έψαχνα κι εγώ να βρώ τις αρχές της οικονομίας που επικαλείται ο κος Δήμαρχος Διστόμου μια και σαν οικονομολόγος δεν τις είχα διαβάσει πουθενά. Αν και δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να ξέρεις π.χ. αυτό που τόσα χρόνια γράφεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει πλέον μια χώρα με βαριά βιομηχανία μια και δεν μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και θα πρέπει να εξειδιεκευτεί σε υπηρεσίες τουρισμό κλπ. Που τα έμαθε λοιπόν αυτά που λέει ο κος Δήμαρχος Διστόμου? Τέλος πάντων μπράβο και πάλι για τη δημοσίευση.

Στέργιος είπε...

Έχοντας την πληροφόρηση ότι Σύσσωμο το Δ.Σ Αραχόβης έχει κάνει τις επαφές του για το σχέδιο Καλλικράτης, με σκοπό την συνένωση του Δήμου μας με τα πατρώα των Δελφών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πιθανότητα να μη γίνει αυτό πράξη, με υπαιτιότητα άλλων παραγόντων, εξωγενής φύσεως και μάλλον συστημικών τέτοιων και όχι του Δημοτικού Συμβουλίου, θέλω να σας μεταφέρω μια άποψη του Γέρου Πατέρα μου Γεώργιου Βλάχου( Μπακολουκά), στην περίπτωση πού χρειαστεί να παραμείνουμε στο Ν. Βοιωτίας:
Η Αράχοβα σήμερα διοικητικά ανήκει στο Νομό Βοιωτίας και παρ’ όλο που μετέχει ιδιοκτησιακά στο Δελφικό τοπίο, εντούτοις αναπτυξιακά δεν έχει κανένα όφελος από αυτό, παρά μόνο ζημιές. Όπως όλοι πολύ καλά ξέρετε, λόγω του Δελφικού Τοπίου, για να χτίσουμε εκατό τμ, εκτός οικισμού, πρέπει να έχουμε οικόπεδο είκοσι στρεμμάτων, αυτό ισχύει ακόμα και πίσω από τα «Kαρούτια» στην περιοχή «Πάνια».
Επειδή λοιπόν στην παράγραφο (4 )της συνέντευξης ,ο Δήμαρχος Διστόμου βάζει το όλο θέμα σε επίπεδο συμφερόντων, νομίζω ότι κι εμείς πρέπει να προασπίσουμε το συμφέρον το δικό μας και των παιδιών μας.
« Προτείνω λοιπόν σε περίπτωση που η Αράχοβα ΔΕΝ συνενωθεί
με τους Δελφούς και παραμείνει Βοιωτική Πόλη, να προτάξουμε
ως κύριο αίτημα διεκδίκησης, η μοχλό πίεσης για την επίτευξη
του αρχικού στόχου , τα κτήματά της να αποδεσμευτούν από το
Δελφικό Τοπίο για να μπορέσουν οι κάτοικοί της να
απολαύσουν, το ίδιο ιδιοκτησιακό και οικιστικό καθεστώς με
τους κατοίκους των άλλων Δήμων του Νομού».


Στέργιος Μπακολουκάς

Ανώνυμος είπε...

Στεργιο αν δεν παμε μεΔελφους λες να βγουμε απο το δελφικο τοπιο πολυ σωστα . Μαλλον ομως δεν εχεις ακουσει για το ΓΠΣ οποτε μην χαιρεσαι γιατι λιγο πολυ ειναι το ιδιο με το δελφικο.
Εγω δεν καταλαβαινω γιατι βιαστηκαν να κανουμε ΓΠΣ ,αφου ηξεραν για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ?
Ας εμενε το μπαχαλο οπως ηταν οι Αραχωβιτες ωφελος ειχαμε.

Στέργιος είπε...

Αγαπητέ φίλε ανώνυμε, παρ’ όλο που είμαι Δημότης Αραχόβης δεν μένω, δυστυχώς για μένα, στην Αράχοβα εδώ και πολλά χρόνια. Πράγματι είμαι ελλιπώς πληροφορημένος για αυτά που συμβαίνουν εκεί. Ευτυχώς που τελευταία λειτουργούν αυτά τα δύο Μπλοκ καθώς και η εφημερίδα. Παραδέχομαι ότι δεν έχω ιδέα τη σημαίνει ΓΠΣ. Θα μπορούσε κάποιος που γνωρίζει να μας πει δύο κουβέντες .

ονομα είπε...

Φίλε Στέργιο

ΓΠΣ (ΦΕΚ-209/Δ/7-4-00)

Τα ΓΠΣ αφορούν στη ρύθμιση των πόλεων και των οικισμών της χώρας, αλλά, σε αντίθεση με τα ισχύοντα στον Ν-1337/83, καλύπτουν μια διευρυμένη γεωγραφική περιοχή η οποία, κατά κανόνα, συμπίπτει με τα όρια της νέας πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης (νέου Δήμου).

Με βάση τα ΓΠΣ επιτυγχάνεται η ταυτόχρονη ρύθμιση του χώρου εντός και εκτός των σχεδίων των πόλεων και οικισμών, έτσι ώστε η ικανοποίηση αναγκών ένταξης περιοχών σε σχέδια ή προς πολεοδόμηση ζώνες να εξισορροπείται με τις απαιτούμενες ρυθμίσεις προστασίας, κυρίως στον εξωαστικό χώρο.

Η "δική" μας μελέτη του ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) βρίσκεται σε εξέλιξη και συζητείται στα τελευταία δημοτικά συμβούλια με τη συμμετοχή του κοινού.

Ελπίζω να σε βοήθησα.

Με εκτίμηση
Ντελάλης

Top