αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη του Δήμαρχου Διστόμου κ. Αθανάσιου Πανουργιά στον Ντελάλη

Κύριε Δήμαρχε ευχαριστώ πολύ που δεχθήκατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου.

1. Το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διστόμου σύμφωνα με την ανακοίνωσή σας, υιοθετεί το σχέδιο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) που προβλέπει πέντε Δήμους στο Νομό Βοιωτίας, εκ των οποίων ο δυτικός αποτελείται από τους Δήμους Αραχώβης, Δαύλειας, Διστόμου καθώς και με την κοινότητα Αντικύρας. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί ποια θα είναι η επιδίωξη του Δήμου Διστόμου ως προς το όνομα και την έδρα του νέου διευρυμένου Δήμου;
Στην περίπτωση αυτή θα επιδιώξουμε να εφαρμοσθεί χωρίς καμία εξαίρεση το σύνταγμα της Ελλάδος και μάλιστα το άρθρο 101 παράγραφος 2. Συμπληρωματικά, θα επιδιώξουμε τα κριτήρια για τον ορισμό της έδρας και του ονόματος να είναι απολύτως αντικειμενικά και όσο το δυνατόν μετρήσιμα. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι ευχή μας δεν είναι η ονομασία του πέμπτου δήμου να είναι Δήμος Διστόμου με έδρα το Δίστομο.

2. Πλησίον του Διστόμου βρίσκονται ο Δήμος Δεσφίνας και η Κοινότητα Κυριακίου. Δεν θα θέλατε να ενταχθούν στο νέο Δήμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτραπεί η αλλαγή Νομού (για την περίπτωση του Δήμου Δεσφίνας).
Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την χωροταξία του σχεδίου «Καλλικράτης» και κατά μια έννοια θα μπορούσα να πω ότι δεν γνωρίζουμε καν το σχέδιο αυτό. Το μόνο όμως σίγουρο, μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα, είναι ότι δεν αλλάζουν τα όρια των νομών. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η ερώτησή σας είναι ουτοπική.

3. Η Αράχωβα και το Δίστομο είναι 2 πόλεις οι οποίες ακολούθησαν διαφορετικό προσανατολισμό για την ανάπτυξή τους. Έτσι, την ώρα που η Αράχωβα στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο βαθμό στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, το Δίστομο στηρίζεται στο εργοστάσιο Αλουμινίου και τις υλοποιηθείσες και προγραμματιζόμενες γύρω από αυτό επενδύσεις. Ποιά θα είναι η αναπτυξιακή φυσιογνωμία του νέου Δήμου και πως θα μπορέσει η νέα ηγεσία να συγκεράσει τις διαφορές και τις συγκρούσεις που πιθανώς να δημιουργηθούν από τις διαφορετικές απαιτήσεις των επενδύσεων στο νέο διευρυμένο περιβάλλον; Πώς θα συμβαδίσει η στροφή στον ποιοτικό -πράσινο- τουρισμό που επιδιώκει η Αράχωβα με την εντατικοποίηση των εργασιών γύρω από το εργοστάσιο Αλουμινίου και την αναπόφευκτη περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος που θα προκληθεί;
Σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας, μια περιοχή ή χώρα δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται αποσπασματικά σε κάποιους τομείς (π.χ. αγροτικός, κτηνοτροφικός, τουριστικός, βιομηχανία), αλλά θα πρέπει να έχει σφαιρική ανάπτυξη, έτσι ώστε εάν ένας τομέας, λόγω διαφόρων εξωγενών, ή μη, παραγόντων, δεν πάει καλά, να εξισορροπήσει (η οικονομία της περιοχής) από κάποιον άλλο τομέα. Επομένως, δεν νοείται κάποια περιοχή να είναι αποκλειστικά τουριστική, ή βιομηχανική.
Σήμερα η Αράχωβα, πράγματι, προσανατολίζει κυρίως την ανάπτυξή της στον τουρισμό, αλλά παράλληλα έχει και άλλες δράσεις όπως η κτηνοτροφία και τα σφαγεία. Ταυτόχρονα, αρκετοί κάτοικοι της Αράχωβας εργάζονται στην εταιρία «Αλουμίνιον της Ελλάδος», αλλά και στις εταιρίες «S&B», «Δελφοί – Δίστομο ΑΜΕ». Επομένως, μέρος των χρημάτων που διακινούνται στην περιοχή της Αράχωβας προέρχονται από τη βιομηχανία.
Το Δίστομο έχει προσανατολίσει την ανάπτυξή του στην βιομηχανία και στην πράσινη ενέργεια, στοχεύοντας να καταστεί Κέντρο Ενεργειακών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσω της δημιουργίας αιολικών πάρκων. Μέχρι το τέλος του 2010 ο Δήμος Διστόμου θα έχει εγκατεστημένη ισχύ περίπου 80 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που σημαίνει ότι σύμφωνα με τον νόμο θα εισπράττει το 3% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων των εταιριών που εκμεταλλεύονται τις ΑΠΕ, δηλαδή περίπου 480.000,00 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε δύο ετήσιες ΣΑΤΑ του σημερινού Δήμου Διστόμου.
Και βέβαια, έχει αναπτύξει, σε μικρό βαθμό είναι η αλήθεια, και τον τουρισμό.
Επομένως, φαίνεται νομίζω αρκετά καθαρά ότι σε μια διευρυμένη περιοχή Αράχωβας – Διστόμου, η ανάπτυξη που όλοι θέλουμε και ζητάμε θα είναι πιο ισορροπημένη και ταυτόχρονα η οικονομία της περιοχής αυτής πιο σωστή.
Όσο αφορά στην περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος που επικαλείσθε, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο ο νομοθέτης γίνεται πιο αυστηρός απέναντι στις βιομηχανίες, αλλά και ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς προσφέροντας περισσότερα και αποτελεσματικότερα μέσα για την προστασία του περιβάλλοντος.

4. Το Δημοτικό Συμβούλιο των Δελφών αποφάσισε ότι συμφωνεί με το Καλλικράτη και καλεί τους Δήμους που ενδιαφέρονται για συνένωση μαζί τους για διαβούλευση υπό τον όρο ότι το όνομα και η έδρα θα είναι αδιαπραγμάτευτα "Δελφοί". Ο Δήμος Αράχωβας προσανατολίζεται προς αυτή τη λύση. Η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αράχωβας προτείνει και το Δίστομο σε αυτό το νέο Δήμο. Πως κρίνετε τη πρόταση;
Ο Δήμος Δελφών εξυπηρετώντας τα συμφέροντά του και το ιστορικό του όνομα, πήρε μια απόφαση που, όπως το βλέπω εγώ, έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά στην έδρα και στο όνομα και δεν θα το σχολιάσω περισσότερο. Το δεύτερο σκέλος όμως της απόφασης είναι αυτό που ουσιαστικά μας ενδιαφέρει αφού αφορά στα όρια αυτού του Δήμου. Προσωπικά πιστεύω ότι το δεύτερο σκέλος της απόφασης αυτής είναι ουτοπιστικό και κρύβει σκοπιμότητες, λαϊκισμούς και απομακρύνεται από την πραγματικότητα. Δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο της Αράχωβας ακολούθησε αυτή την απόφαση, παρότι ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ.

5. Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές; Και αν ναι, με ποια κριτήρια και από που θα επιλέγατε αρμόδιους για τον σημερινό Δήμο Αράχωβας, δεδομένου ότι οι φωνές και σε αυτό το blog πληθαίνουν, οι οποίες ζητούν ικανά άτομα με όρεξη να προσφέρουν, που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, ανεξαρτήτου κομματικής προελεύσεως.
Πραγματικά είναι μια ερώτηση στην οποία δε μπορώ να δώσω απάντηση, αφού οι περισσότεροι παράμετροι των επόμενων εκλογών είναι ΑΓΝΩΣΤΟΙ ακόμα και σήμερα. Πώς είναι δυνατόν να αποφασίσω εάν θα είμαι υποψήφιος σε έναν δήμο για τον οποίο δεν γνωρίζουμε τα βασικά, δηλαδή εάν θα είναι ο σημερινός Καποδιστριακός δήμος ή θα αφορά σε έναν άλλο δήμο στο πλαίσιο του Καλλικράτη. Και εάν αφορά σε έναν νέο δήμο, ποια θα είναι η έκτασή του και η σύνθεσή του;
Μόνο όταν οι παραπάνω παράμετροι οριστικοποιηθούν θα είμαι σε θέση να πάρω μια τέτοια απόφαση.

6. Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της Αράχωβας, τέθηκε το θέμα -και μάλιστα από την αντιπολίτευση- να μην απαντούν τα μέλη του Συμβουλίου σε ερωτήσεις που γίνονται σε τοπικά blogs. Εμείς οι πολίτες από την άλλη θεωρούμε βασική προϋπόθεση της συμμετοχής μας στα κοινά του τόπου την γνώση των δεδομένων και το διάλογο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Δεν θα ήθελα να κριτικάρω την απόφαση αυτή, αλλά θα σας αναπτύξω τη δική μου θέση σχετικά με τα blogs.
Η αλήθεια είναι ότι η ελεύθερη πληροφόρηση αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους μιας Δημοκρατίας. Όμως, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι αντικειμενική και να υπόκεινται σε ορισμένους ηθικούς, κατά βάση, κανόνες, όπως ο σεβασμός της προσωπικότητας του ανθρώπου, η διασταύρωση των πληροφοριών, η αποφυγή ύβρεων, ή διαστρέβλωσης της αλήθειας, ή υπηρέτησης σκοπιμοτήτων κ.α.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν βλέπω κάποιον λόγο που να μου απαγορεύει την απάντηση σε κάποιο blog. Άλλωστε, ακόμα και αυτή η συνέντευξή μου σε blog θα αναρτηθεί.

7. Πώς σχολιαζετε τις σημερινές δηλώσεις για τις Μαρτυρικές Πόλεις του κ. Ραγκούση;
Η απάντηση του κ. Υπουργού ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις 45 «Μαρτυρικές Πόλεις» «όχι απαραίτητα διοικητική, αλλά ιστορική» μας ικανοποιεί απολύτως… Και λέγοντας «μας» δεν εννοώ μόνο το Δήμο Διστόμου, αλλά και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων, το οποίο με έχει τιμήσει με την θέση του Αντιπροέδρου.

8 σχόλια:

Αυτόλυκος είπε...

Σύνταγμα της Ελλάδος άρθρο 101 παρ. 2. H διoικητική διαίρεση της Xώρας διαμoρφώνεται με βάση τις γεωoικoνoμικές, κoινωνικές και
συγκoινωνιακές συνθήκες. Πολύ μελετημένος ο Δήμαρχος σ΄αυτό το σημείο.

Διστόμιος είπε...

Μια παρένθεση εδώ...Δεν δουλευόυν στο αλουμινιο οι Διστομιτες. υπαρχει βεντετα. Ενα 4% δουλευει, σε συγκριση με τα γυρω χωρια, Αντικυρα, Κυριακι, Δεσφινα τα οποια ζουν απο κει κατα 98% η και 100%, κι ας έχασε τη γη του.
Ευχαριστώ

ArachovasBlog είπε...

Συγχαρητήρια Ντελάλη για τη συνέντευξη.

ονομα είπε...

Ευχαριστώ φίλε ArachovasBlog.

Ντελάλης

Ανώνυμος είπε...

Παντως παιδια οι Διστομιτες το εχουν παρει πολλη σοβαρα το θεμα της συνενοσης με την Αραχωβα. Και μας δουλευουν κι ολας βρεθηκα κατα τυχη χθες με καποιους και η μονη κουβεντα τους ηταν αντε θα σας παρουμε εμεισ και μη κανετε ονειρα για Δελφους την Αραχωβα την θελουμε εμεις ...

Ανώνυμος είπε...

Στάθη για κουτσομπολιό και είπα σούπα μού πες είσαι ο καλύτερος. Για να πάρεις θέση σε σοβαρά θέματα, έχεις απλωμένο……. τραχανά. Ακούς τι σου λέει ο αποπάνω για τους Διστομίτες;

σταθης είπε...

ανωνυμε...που δεν εισαι ανωνυμος σε τοσο λεπτα θεματα οι θεσεις πρεπει να παιρνονται εκει που πρεπει.ο δημαρχος διστομου φυσικο ειναι να υπερασπιζεται το μερος του.εμεις ενωμενοι καναμε τις κινησεις μας αν και θα ξερεις οτι εγω πιστευα παντα στο παιχνιδι της αυτονομιας .τα περι κουτσουμπολιου στα επιστρεφω.ισως κακως σου απαντησα.το τι καναμε θα το δεις στον αχο σελιδα 4 στο τευχος που θα κυκλοφορησει

Ανώνυμος είπε...

Στάθη, για το που συζητάτε τα σοβαρά θέματα το ξέρουμε, από Ρωσία μεριά κι απάνω. «Ήταν κ’(ου)τάβ(ι) κι έγιν’(ε) Λύκος». Η ταυτότητα σας μάρανε.

Top