αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Ρύπανση του νερού από χρησιμοποιημένα λάδια

Του karam

Μιας και είδα την πολύ ωραία ανάρτηση για το νερό, θα ήθελα να θυμίσω σε όλους μας πόσο βλάπτουμε τη φύση και πόσο κακό κάνουμε στην ποιότητα του νερού, πετώντας τα καμένα λάδια από τα φορτηγά και όλα τα άλλα μηχανήματα εργοταξίων.
Αυτά είναι που κάνουν την μεγαλύτερη ζημιά στο νερό που πίνουμε και γενικά χρησιμοποιούμε, αυτά είναι που μολύνουν τα πηγάδια και όλες τησ πηγές που όλοι μας ξέρουμε ότι είναι υπόγειες και κάποια στιγμή βγαίνουν στην επιφάνεια και τις εκμεταλλευόμαστε.
Τα λάδια αυτά από όσο γνωρίζω πρέπει αυτός που τα πουλάει να κρατάει τα στοιχεία του αγοραστή και αφού ο τελευταίος τα αλλάξει πρέπει να επιστρέψει στον πωλητή τα παλιά λάδια κι αυτός με τη σειρά του τα δίνει για ανακύκλωση.
Εγώ πάντως δεν έχω δει ποτέ να γίνεται κάτι τέτοιο αλλά ίσως να μπορούσαν οι ίδιοι να μην τα πετάνε όπου είναι εκείνη τη στιγμή το μηχάνημα αλλά να τα δίνουν για ανακύκλωση!

2 σχόλια:

ονομα είπε...

Φίλε Karam, Ελεύθερε Πολίτη,

Σας ευχαριστώ αμφότερους για τις αναρτήσεις σας σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το νερό (22 Μαίου).

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992.

Σχετικά με τα λεγόμενα του karam, για την απόρριψη των αποβλήτων των λιπαντικών ελαίων, υπάρχει η σχετική νομοθεσία (Προεδρικό Διάταγμα υπ. αρ. 82/2004), σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται κάθε απόρριψη αποβλήτων λιπαντικών ελαίων στα επιφανειακά και υπόγεια νερά, απαγορεύεται κάθε εναπόθεση ή και απόρριψη λιπαντικών ελαίων που έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο έδαφος και στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, όπως και κάθε ανεξέλεγκτη απόρριψη καταλοίπων που προέρχονται από επεξεργασία λιπαντικών ελαίων. Επίσης, οποιοσδήποτε κατέχει απόβλητα λιπαντικών ελαίων υποχρεούται να τα θέσει στη διάθεση του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης που προβλέπεται στο ίδιο Π.Δ.

Επομένως φίλε karam έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες.

Κανονικά ρήση σήμερα δεν βάζω αλλά κάνω μια εξαίρεση που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση:
Εις νόμος απαιτείται εις αυτήν τη χώραν, ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν όλων των υπολοίπων νόμων.
Εμμανουήλ Ροΐδης.

ΟΧΙ ΕΤΣΙ ΡΕ! είπε...

Επειδή πολλές φορές ο κόσμος είναι δύσπιστος και θεωρεί υπερβολικές τις ανησυχίες του ΚΑΡΑΜ ας πούμε και μερικούς αριθμούς:
Μόλις 1 (ένα!) λίτρο λαδιού καταστρέφει 5.000.000 (!!!!) λίτρα νερού (θεωρητικό όριο ανεκτικότητας 0,2 ppm)...
οπότε
4 λίτρα (μία αλλαγή λαδιού ενός κοινού ΙΧ) αχρηστεύουν 20.000.000 λίτρα νερού, δηλαδή 20.000 κυβικά μέτρα. Τα 60-80 λίτρα ενός φορτηγού (ανάλογα τον τύπο) αχρηστεύουν 300-400.000 κυβικά μέτρα νερού!!!
Πόσα ΙΧ και πόσα φορτηγά έχουν πετάξει τα λάδια τους εδώ και εκεί; Στου Λάζαρου τη βρύση, ή στο Λατομείο;
Καταλαβαίνουμε πόσα ΠΟΤΑΜΙΑ νερού έχουμε καταστρέψει;
Και επειδή πάλι πολλοί θα το θεωρήσουν υπερβολή, ας διαβάσουν την ετικέτα του νέου τους λαδιού ή τις οδηγίες στο βιβλιαράκι του αυτοκινήτου τους:
Τα μεταχειρισμένα λάδια είναι ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ. Και μένουν και περπατάνε στο έδαφος αργά για δεκαετίες.

Θα δίναμε στο παιδί μας χόρτα, φρούτα, ελιές ή λάδι που βγήκαν από περιοχή μολυσμένη με ορυκτέλαια;
Και όμως όλοι το κάνουμε, από άγνοια ή από υπερβολική αισιοδοξία ("σε μένα θα τύχει μωρέ;")

Ας σοβαρευτούμε λίγο...

Top