αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Η αξία του νερού

Του Ελεύθερου Πολίτη

Την αξία του νερού την αντιλαμβανόμαστε όταν στερέψει το πηγάδι.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό, το Τέταρτο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό, το οποίο συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευκαιρία αυτής της ημέρας και υπό την αιγίδα του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία ακούστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία. Τα σημαντικότερα από τα οποία σας παραθέτω:
  1. Το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.
  2. Το 40% του Παγκόσμιου πληθυσμού στερείται εγκαταστάσεων βασικής υγιεινής.
  3. Καθημερινά 6.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.
  4. Σήμερα στις νότιες ακτές της Μεσογείου, μόνο το 60% των αγροτικών περιοχών έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, στο προσεχές μέλλον το 38% του πληθυσμού της Μεσογείου θα ζει σε ζώνες με έντονη λειψυδρία.
  5. Περισσότεροι από 2,5 δις άνθρωποι, δηλαδή το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει άμεση πρόσβαση στο νερό. Το ένα πέμπτο του Π. Π. δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
  6. Ένα δις άνθρωποι πίνουν μολυσμένο νερό.
  7. Ένας Καναδός χρησιμοποιεί ημερησίως 6 φορές περισσότερο νερό από τον μέσο Ινδό.
  8. Το 86% των διαθέσιμων υδάτινων πόρων ξοδεύεται αλόγιστα.
  9. Το πόσιμο νερό μολύνεται και αχρηστεύεται παράλογα, τη στιγμή που αποτελεί το 1% του συνόλου του ύδατος (97% θαλάσσιο, 2% πάγοι).
Αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας...

...και παρακολουθήστε τις πιο κάτω παρουσιάσεις οι οποίες έχουν ενδιαφέρον.

Top