αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Πώς χαρακτηρίζεται η φυλή μας

Του Αναστασίου Μπακάλη

Πέθαναν μεταξύ του 500 π.χ. και του 332 π.χ.

1. Πυθαγόρας - το 500 π.χ. - ετών 80 στην εξορία από πείνα
2. Μιλτιάδης - το 489 π. χ. - ετών 65 στη φυλακή.
3. Αριστείδης το 468 π. χ. - ετών 72 στην εξορία από πείνα.
4. Θεμιστοκλής το 461 π. χ. - ετών 66 στην εξορία.
5. Αισχύλος το 456 π. χ. - ετών 69 στην εξορία.
6. Φειδίας το 429 π. χ. - ετών 66 στη φυλακή.
7. Αναξαγόρας το 428 π. χ. - ετών 72 στην εξορία.
8. Ηρόδοτος το 426 π. χ. - ετών 59 στην εξορία.
9. Ικτίνος το 420 π. χ. - ετών 71 στην εξορία.
10. Σοφοκλής το 406 π. χ. - ετών 90 στην εξορία από πείνα.
11. Ευριπίδης το 406 π. χ. - ετών 74 στην εξορία.
12. Αλκιβιάδης το 404 π. χ. - ετών 48 στην εξορία.
13. Σωκράτης το 399 π. χ. - ετών 71 ήπιε κώνειο.
14. Θουκυδίδης το 396 π. χ. - ετών 64 στην εξορία.
15. Αριστοφάνης το 385 π. χ. - ετών 61 στην εξορία από πείνα.
16. Πλάτων το 347 π. χ. - ετών 80 στην εξορία.
17. Ισοκράτης το 338 π. χ. - ετών 99 στην εξορία.
18. Δημοσθένης το 322 π. χ. - ετών 62 ήπιε δηλητήριο.

Αιτία θανάτου: Ο φθόνος και η αχαριστία των Ελλήνων

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Των μικρόψυχων και συμφεροντολόγων Ελλήνων φίλε μου. Δεν είναι όλοι έτσι.
Υπάρχουν και οι "άλλοι" Έλληνες, οι σκεπτόμενοι, οι υπερήφανοι, οι μεγαλόψυχοι, αυτοί για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι.
Τέτοιοι υπάρχουν και σήμερα.
Ψάξε λίγο στις αναρτήσεις του blog και θα βρεις και από το χωριό σου τέτοιους.

Πυθία είπε...

Αγαπητέ Τάσο
θα σου απαντήσω για τους τρείς μεγάλους τραγικούς αναλυτικά που κατά την γνώμη μου μόνο τιμή προκύπτει από τους Ελληνες.
Α. Αισχύλος .
Ταξίδεψε για δεύτερη φορά στη Σικελία πιθανώς εξαιτίας της διαφωνίας του με το αθηναϊκό κοινό - όπως παρουσιάζεται σε ένα χωρίο στους Βατράχους του Αριστοφάνη. Πέθανε στη Γέλα το 456/455 π.Χ.. Λέγεται ότι σκοτώθηκε όταν δέχτηκε στο κεφάλι του μία χελώνα, την οποία είχε ρίξει από ψηλά ένας αετός, προκειμένου να σπάσει το καβούκι της και μετά να τη φάει. Οι Αθηναίοι εξασφάλισαν την υστεροφημία του μεγάλου δραματικού ποιητή, ψηφίζοντας νόμο σύμφωνα με τον οποίο επιτρεπόταν όποιος ήθελε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με έργα του Αισχύλου. Δεν προκύπτει από πουθενά εξορία.
Β. Σοφοκλής .
Ο Σοφοκλής πέθανε σε ηλικία 90 χρονών το 406, έχοντας τιμηθεί εν ζωή και έχοντας πλήρη συναίσθηση της αξίας του έργου του. Τάφηκε στο πατρικό τάφο στο δρόμο που οδηγεί στη Δεκέλεια. Ο μεγάλος ποιητής τιμήθηκε μετά το θάνατό του ως ήρωας «Φιλαθηναίος» και ο δήμος αποτιόντας φόρο τιμής με ψήφισμα του όρισε να προσφέρεται κάθε χρόνο θυσία προς την αρετή του ανδρός. Ο Σοφοκλής ήταν φιλολαικός και ουδέποτε ταξίδευσε σε ξένες αυλές. Από πού προκύπτει εξορία; και πείνα ;
Γ. Ευριπίδης .
Ο Ευριπίδης τον περισσότερο χρόνο της ζωής του τον πέρασε στην Αθήνα αλλά τα τελευταία τα πέρασε στη Μακεδονία προσκεκλημένος στην βασιλική αυλή στη Πέλλα από τον ίδιο τον φιλόμουσο Βασιλιά τον Αρχέλαο που συνήθιζε να καλεί μεγάλους καλλιτέχνες προκειμένου να λαμπρύνει αλλά και να αναπτύξει στη χώρα του καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Εκεί ποίησε δράμα με τον τίτλο «Αρχέλαος» στο οποίο εγκωμίαζε τον Βασιλιά καθώς και το έργο «Βάκχαι που όμως δεν αξιώθηκε να το παρουσιάσει αλλά ούτε και την πατρίδα του να ξαναδεί λόγω του πρόωρου θανάτου του. Ο Βασιλεύς πένθησε και ανήγειρε μεγαλοπρεπή τάφο που αργότερα έγινε τόπος προσκυνήματος των θαυμαστών του. Αλλά και οι Αθηναίοι, όταν έμαθαν το θάνατό του πένθησαν και μετά την άρνηση του Μακεδόνα Βασιλιά να τους παραδώσει τα οστά του Ευριπίδη, εκείνοι ανήγειραν μέγα κενοτάφιο στην άγουσα προς Πειραιά οδό (Παυς. 1,2,2) με επίγραμμα του Θουκυδίδη και έστησαν χάλκινο ανδριάντα του ποιητή στο θέατρο του Διονύσου.
Για δύο ακόμα δεν είναι έτσι για τον Αριστείδη και Δίκαιο επονομαζόμενο και για το Πλάτωνα. Για τους πολιτικούς το θέμα θέλει συζήτηση και μακάρι να ξεκινήσει.

Μου κάνει όμως φοβερή εντύπωση πως ξέχασες(!!!) την Ηπατία. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έγινε σκόπιμα (λόγω Κύριλλου).
Πηγές .
http://www.livepedia.gr
http://www.mousa.gr
http://el.wikipedia.org
Α.Ε.TAYLOR ΠΛΑΤΩΝ

Top