αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Δημοτική μουσική παράδοση

Αγαπητέ ντελάλη,

Σε συνέχεια της πρότασης που δέχθηκες και δημοσίευσες, συνεχίζω τη "χορευτική κυριακή", αυτή τη φορά με μία μικρή "εισαγωγή" στον Πόντο.
Το video που ακολουθεί είναι απο μια παράσταση ενός απο τους καλύτερους συλλόγους ποντίων στην Ελλάδα, τους "Αργοναύτες Κομνηνούς". Είναι ένα ποτ-πουρί, μιας και είναι σχετικά δύσκολο να βρει κάποιος μια καλή εκτέλεση ενός μόνο χορού.
Στο θέμα μας όμως: τα ποντιακά σαν χοροί είναι χαρακτηριστικοί και πολύ ιδιόμορφοι, με τους δύο πιο βασικούς λόγους το κράτημα στα χέρια (πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον) και φυσικά τη συνεχόμενη κίνηση όλου του σώματος και κυρίως των ώμων. Στα ποντιακά, η όλη κίνηση προέρχεται απο την σωστή κίνηση των γονάτων, κανένας χορευτής δεν κάνει το "πάνω-κάτω" συνειδητά.
Οι χοροί που βλέπουμε σε αυτό το βίντεο είναι το Διπλό τίκ και Τικ τόγιας (δηλαδή τίκ απο την περιοχή Τόγιας του Πόντου). Είναι απο τους πιο συνηθισμένους και γνωστούς χορούς (ίσως μαζί με το κότσαρι, τη σέρρα και το τρομαχτό) και χορεύονται σε κάθε εκδήλωση και γλέντι. Κοιτάξτε μόνο το συνεχόμενο "τρέμουλο" του πρωτοχορευτή (ο οποίος είναι και δάσκαλος στον εν λόγω σύλλογο).

Ως την άλλη Κυριακή,

Φιλικά

Γιωρίκας


Top