αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Χρήσιμη επεξήγηση οικονομικών όρων

Του Στέργιου Μπακολουκά

Χρήσιμη επεξήγηση οικονομικών όρων.

Η χώρα περνάει μια βαθιά και πολύπλευρη οικονομική κρίση. Δυστυχώς είμαστε ακόμα στη αρχή και αυτά που στο μέλλον θα υποστούμε δεν μπορούμε ακόμα να τα συλλάβουμε, αλλά ούτε και να τα αξιολογήσουμε.
Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω όλους αυτούς τους οικονομικούς όρους που τελευταία, ακούγοντάς τους, μπήκαν με ορμή στη ζωή μας και την αναστάτωσαν. Αν προσπαθήσουμε να αντιληφτούμε τη σημασία και τη λειτουργία τους, αυτή η κατανόηση θα είναι το κλειδί για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος της χώρας, πώς δημιουργήθηκε και πια θα είναι η δική μας συμμετοχή στη λύση του.

ΑΕΠ = (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν). Αυτό ισούται με τα ετήσια έσοδα όλων μας πριν αυτά φορολογηθούν (ιδιωτών και επιχειρήσεων). Το ποσό αυτό για τα τελευταία χρόνια ανέρχεται στο ύψος των διακοσίων σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως (240.000.000.000).

Εξωτερικό Χρέος. Είναι το ποσό που η Ελλάδα χρωστάει από δάνεια, για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών της, στους διάφορους πιστωτές της, στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Αυτό το ποσό σήμερα ανέρχεται στα τριακόσια δίς ευρώ (300.000.000.000). Αν αυτό το κάνουμε αναγωγή στο ΑΕΠ τότε βλέπουμε ότι χρωστάμε σε δάνεια το 125% του ΑΕΠ(240Χ125%=300).

Δημόσια Έσοδα. Είναι το σύνολον των εισπράξεων του Δημοσίου από έμμεσους και άμεσους φόρους καθώς και από την απόδοση των επενδύσεων του Δημοσίου. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα εξήντα δις ευρώ (60.000.000.000) ετησίως.

Δημόσια Έξοδα. Είναι το σύνολον των χρημάτων που χρειάζεται το κράτος κατ΄ έτος για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα που απατούνται για την πληρωμή των δόσεων και των τόκων τους για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους. Μετά την τελευταία αναπροσαρμογή ανέρχεται στο ποσό των ενενήντα δύο δις ευρώ (92.000.000.000)

Δημοσιονομικό έλλειμμα. Η διαφορά Δημοσίων εσόδων με Δημόσια έξοδα μας δίνει το Δημοσιονομικό μας έλλειμμα. Δηλαδή: Έσοδα(60δίς) - Έξοδα(92 δις) μας δίνει τριάντα δύο δις(32.000.000.000) έλλειμμα το χρόνο. Με λίγα λόγια το κράτος ετησίως εισπράττει εξήντα δις(60.000.000.000) και για να καλύψει τις ανάγκες του θέλει ενενήντα δύο δις (92.000.000.000). Αυτό το ποσό του ελλείμματος δηλαδή τα τριάντα δύο δις(32.000.000.000), μετράται επί του ΑΕΠ και λέμε ότι έχουμε έλλειμμα 13.6% του ΑΕΠ (ΑΕΠ240 δις.Χ13.6%=Έλλημμα32,6δίς).

Η εύλογη ερώτηση είναι πού τα βρίσκει το κράτος αυτά τα επί πλέον τριάντα δύο δις ετησίως για να καλύψει το έλλειμμά του; Η απάντηση είναι απλή:
ΤΑ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ. Ο ΔΕ ΤΟΚΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

Spread. Είναι ο επί πλέον τόκος πού πληρώνουμε για τα δάνεια που λαμβάνει η χώρα. Ως βάση λαμβάνετε το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας η οποία θεωρείται η πιο ανεπτυγμένη και σταθερή οικονομία της Ευρώπης. Σας φέρνω ένα παράδειγμα: Αν η Γερμανία δανείζεται π.χ. με επιτόκιο 3% ετησίως, δηλαδή με τριακόσιες μονάδες (300), το ποσοστό αυτό ονομάζεται ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΒΑΣΗ. Το οποιοδήποτε μεγαλύτερο ποσό από αυτή τη βάση αν δανειστεί η Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, λέγεται spread. Αν δηλαδή το spread φτάσει τις 650 μονάδες, αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας δανείζετε με ετήσιο επιτόκιο 3% σύμφωνα με το επιτόκιο βάσης που πληρώνουν οι Γερμανοί συν 6,5% (650 spread) που καθορίζει η αγορά κατά την ημέρα του δανεισμού. Συνολικά δηλαδή δανειζόμαστε με 9,5% ετησίως, δηλαδή πάνω από το τριπλάσιο του επιτοκίου που πληρώνουν οι Γερμανοί.

Συμπέρασμα: Τα προβλήματα της Ελλάδος αυτή τη στιγμή είναι τρία.
1. Το Δημόσιο Χρέος που ανέρχεται στα τριακόσια δις ευρώ (300.000.000.000) δηλαδή στο 125% του ΑΕΠ
2. Το Δημοσιονομικό Έλλειμμα, δηλαδή το επί πλέον ετήσιο ποσό που χρειάζεται το κράτος για να καλύψει τις πληρωμές του, χωρίς σε αυτό να συμπεριλαμβάνονται τα τοκοχρεολύσια εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους. Το ποσό αυτό είναι τριάντα δύο δις ευρώ ετησίως(32.000.000.000), δηλαδή το 13,6% του ΑΕΠ Το οποίο και το δανείζετε, αυξάνοντας το εξωτερικό χρέος.
3. Το υψηλό, τοκογλυφικό επιτόκιο (spread) που δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο για να καλύψει τις ανάγκες του, λόγο της αφερεγγυότητας της Ελληνικής οικονομίας και όχι των κερδοσκόπων όπως κακώς ισχυρίζεται η Κυβέρνηση.

Επειδή αυτό το σημείωμα περιέχει νούμερα και στατιστικά δεδομένα, θα συνεχίσω στο ίδιο «τέμπο» δίνοντάς σας μερικά ακόμα χρήσιμα νούμερα!!!.
Το 2010, θα «γυρίσουμε» οφειλόμενα δάνεια ύψους πενήντα δις ευρώ (50.000.000.000) για το ποσό αυτό στο σύνολον της ζωής του, θα πληρώσουμε δεκατέσσερα δις spread (14.000.000.000) και έξι δις (6.000.000.000) κανονικούς τόκους, σύνολον δηλαδή είκοσι δις τοκογλυφικούς τόκους για δέκα χρόνια. Το ποσό δηλαδή των πενήντα δις θα γίνει εβδομήντα δις ευρώ (70.000.000.000).
Το ίδιο διάστημα και μέχρι σήμερα (χωρίς τα νέα μέτρα της κυβέρνησης), η απόδοση των μέτρων πού έχουν είδη εξαγγελθεί, έχουν ως σκοπό την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% δηλαδή από 13,6% να κατεβεί μέχρι το τέλος του χρόνου στο 9,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση εννέα δις. εξακοσίων εκατομ. Ευρώ (9.600.000.000). Με άλλα λόγια θα πληρώσουμε τόκους δεκατέσσερα δις (14). και με τα αρχικά μέτρα θα εξοικονομήσουμε 9,6 δις ευρώ. Θα πληρώσουμε δηλαδή και 4,4 δις ευρώ επί πλέον.
Και όμως παρ΄ όλ΄ αυτά τα οικονομικά ελλείμματα, που ο λαός της χώρας μας θα κληθεί να πληρώσει με αίμα για να ξελασπώσει τη χώρα, όλα αυτά τα λαμόγια που προέρχονται από όλα τα κόμματα και που επί τριανταπέντε χρόνια ασελγούν στην πλάτη μας, πλουτίζοντας αυτοί και τα τσιράκια τους, βρήκαν ξανά την ευκαιρία να ασελγήσουν αυτή τη φορά, μέσω του Καλλικράτη, στην Πόλη μας. Μην τους αφήσετε, πολεμήστε τους.

Σημείωση: Τα ποσά που αναφέρω πιο πάνω τα έχω στρογγυλοποιήσει, για να γίνω περισσότερο κατανοητός και να μη σας δημιουργώ σύγχυση με δεκαδικά ψηφία.

3 σχόλια:

ονομα είπε...

Στέργιο σ'ευχαριστούμε για την ενημέρωση...

Ντελάλης

anemoria είπε...

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η επεξήγηση όρων , όπως :

πολιτική υπευθυνότητα
πολιτική ειλικρίνεια
πολιτική τιμιότητα

Θυμάται κανείς να με βοηθήσει ;

Unknown είπε...

Στέργιο
μπράβο για το κείμενο σου.
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μένα και ελπίζω για πολούς ακόμη.
Θα ήθελα να διαβασω επιπλέον αναλύσεις με νούμερα όπως τα παραθέτεις.

Ένας αναγνώστης από Αλίαρτο

Top