αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Το μεγάλο φαγοπότι των ομολόγων

Παραθέτω ένα δημοσίευμα από το press-gr.blogspot.com για να μη μας παραμυθιάζει κανείς για την "κρίση" της χώρας, την αγορά των ομολόγων και το ότι οι (αναπόφευκτες) θυσίες που κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πιάνουν τόπο.
Θα ήθελα και το σχόλιο του φίλου Στέργιου επ'αυτού, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα την ορολογία.

Πούλαγαν ομόλογα με... "αέρα" 10 ημερών!
Σάλος στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στραβά μάτια έκανε για πέντε μήνες ο Προβόπουλος. Τεράστια κέρδη από "σορταρίσματα" χωρίς... λεφτά για πολλές μέρες. "Ακύρωναν" τις εντολές σε περίπτωση χασούρας! Την "πλήρωσε" Διευθυντής της Τράπεζας
Μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο εσωτερικό της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με το καθεστώς διαπραγμάτευσης των ομολόγων, το λεγόμενο "σορτάρισμα".
Τι συνέβη; Παλαιότερα, η "εκκαθάριση" στη δευτερογενή αγορά και πώληση ομολόγων έπρεπε να γίνεται εντός τριών ημερών, το λεγόμενο Τ+3. Με απλά λόγια, μέσα στο τριήμερο μπορούσε να γίνει αγορά ή η πώληση χωρίς "εξόφληση". Χωρίς διακανονισμό των ανοικτών θέσεων και τακτοποίηση των οφειλών, δηλαδή με "αέρα" και χωρίς λεφτά ή μετοχές.
Περί τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, από τις 22 και μετά, το διάστημα αυτό αυξήθηκε, από τρεις, σε δέκα ημέρες. Δηλ. Τ+10. Έτσι, όσοι "έπαιζαν" ομόλογα μπορούσαν να πουλάνε και να αγοράζουν, χωρίς να κάνουν εξόφληση, για δέκα ημέρες. Πολύ μεγαλύτερο το περιθώριο, δηλαδή...
Τότε, έγινε κατά τις πληροφορίες και κάτι άλλο πολύ σημαντικό και περίεργο. Δόθηκε η δυνατότητα στους "παίκτες" να ακυρώνουν την αρχική εντολή αν μέσα στο δεκαήμερο αυτό έχαναν από την αξία του ομολόγου!
Δηλαδή, αντί να "πληρώσουν" τη διαφορά, τη χασούρα, η πράξη με το ομόλογο ήταν σα να μην έχει γίνει. "Ακυρωνόταν" η αρχική εντολή. Αν κέρδιζαν, καρπώνονταν τη διαφορά, το κέρδος, έχοντας απλώς παίξει "αέρα"!!!
Η τακτική αυτή συνεχίστηκε όλο το διάστημα που τα spreads εκτινάχθηκαν στα ύψη...
Οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι κάποια στιγμή επιχειρήθηκε αυτό το νέο καθεστώς να νομιμοποιηθεί με απόφαση, με πράξη, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου ο οποίος μέχρι τότε το ανεχόταν σιωπηρώς. Ο κ. Προβόπουλος δεν έβαλε την υπογραφή του, αλλά η ίδια πρακτική συνεχίστηκε ανεπίσημα επί μήνες κι ενώ η διεθνής κερδοσκοπία με τα ελληνικά ομόλογα οργίαζε...
Μόλις πριν λίγες ημέρες, σήμανε συναγερμός στην Τράπεζα, κατάλαβαν ότι το θέμα μπορεί να πάρει διαστάσεις σκανδάλου και με εντολή του κ. Προβόπουλου το Τ+10 έγινε Τ+1. Δηλαδή, διακανονισμό σε μία ημέρα. Πέντε μήνες στο μεταξύ είχε γίνει... πάρτι με τα ομόλογα!
Οι πληροφορίες λένε ότι μετά τον εσωτερικό σάλο που ξέσπασε υπήρξαν μετακινήσεις και κάποιου αρμόδιου διευθυντικού στελέχους της Τράπεζας. Αυτός μάλλον θα την "πληρώσει"...
Το θέμα όμως είναι να μάθουμε ποιοι επωφελήθηκαν και πόσα κέρδισαν από το Τ+10 όλο αυτό το διάστημα. Επίσης αν και πόσο επηρεάστηκε η άνοδος των spreads από αυτό. Τα ποσά πάντως είναι μεγάλα...

1 σχόλια:

Στέργιος είπε...

Μου διαφεύγει το όνομα του ανθρώπου που είπε: «Αν ο κόσμος ήταν μόνο αυτός που βλέπουμε με τα μάτια μας, τότε αντίστοιχα ο κόσμος θα ήταν και αυτός που βλέπει με τα μάτια του ένας σκύλος.»
Αυτό το λέω για να σας βεβαιώσω ότι αυτά που λέει το πιο πάνω δημοσίευμα ,όχι απλώς είναι αλήθεια, αλλά είναι ένα πολύ μικρό μέρος της αλήθειας.
Οι μεγάλες περιουσίες ποτέ δεν γίνονται δουλεύοντας, διότι η δουλειά παράγει μεν υπεραξία αλλά κατάλληλη μόνο για βιοπορισμό. Οι μεγάλες περιουσίες γίνονται μόνο κλέβοντας, με «νόμιμο» τρόπο και με κατάλληλους χειρισμούς του συστήματος και των νόμων που κάποιοι κατασκευάζουν για να είναι νόμιμη η κλοπή (αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι και απαραίτητο το νόμιμο να είναι και ηθικό). Αυτό τον καιρό οι κερδοσκόποι που λέει ό κ. Παπανδρέου ,δεν είναι μόνο εκτός Ελλάδος(που στο κάτω κάτω , αυτοί είναι άνθρωποι πανέξυπνοι που ταυτόχρονα ρισκάρουν τα χρήματα τα δικά τους και των πελατών τους) αλλά εντός των τειχών, οι οποίοι εκ του ασφαλούς και με εκχώρηση μερτικού στα κατάλληλα πρόσωπα, ασελγούν πάνω στο μέλλον του απλού εργαζόμενου πολίτη. Μια και αναφέρθηκε στο δημοσίευμα το όνομα του κ. Προβόπουλου, σας δίνω την πληροφορία ότι η αμοιβή αυτού του κυρίου για τα τρία τελευταία χρόνια ήταν το εξωφρενικό ποσό των: 8.767.143,03 (οκτώ εκατομμυρίων επτακοσίων εξήντα επτά χιλιάδων εκατόν σαράντα επτά ευρώ και τριών λεπτών.) ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΟΥ!!!.
ΥΣ. 1) Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ αυτά που λέει το δημοσίευμα αλλά και άλλα πολύ χειρότερα(νόμιμα) ,εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, κατασκευάζοντας τεράστιες περιουσίες εκ του μηδενός.
2) Ο πραγματικός λόγος που δεν θα βάλουν ποτέ, σε ολοκληρωτική λειτουργία, το Πόθεν έσχες, είναι το γεγονός ότι αν το εφαρμόσουν, θα φτάσουμε σε αυτούς τους ίδιους . Εννοώ όλους ανεξαιρέτως, ακόμα και αυτά τα κόμματα της Αριστεράς δυστυχώς.
3)Θα προσπαθήσω να σας γράψω σε ένα άλλο σημείωμα τη λειτουργία των παραγώγων. Είναι μια πολυσύνθετη, δύσκολη και δυσνόητη οικονομική λειτουργία αλλά αν τα καταφέρω να την κάνω κατανοητή θα σας πέσουν τα μαλλιά!!!.

Top