αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Σώπα!!!

Του Στέργιου Μπακολουκά

Αράχωβα-Καλλικράτης!!!
Αντιμετώπιση των Προβλημάτων του τόπου - Συμμετοχή των Κατοίκων στα Κοινά - Ατομική Συμπεριφορά.

Χθες το βράδυ, μεταξύ τσίπουρου και... καβουριού, σε μια παρέα φίλων, ανδρών και γυναικών, με εκπροσώπηση της νέας γενιάς από μια σπουδαία και φερέλπιδα νέα εκπαιδευτικό και με συμμετοχή στη συζήτηση ενός ακόμα... φίλου συνδαιτυμόνα, αλλά σε... ανοιχτή τηλεφωνική ακρόαση, μεταξύ των άλλων θεμάτων, τέθηκε και το ερώτημα γιατί οι συμπατριώτες μας, χωρίς να αποκλείουμε και τους εαυτούς μας, ΔΕΝ συμμετέχουν στα κοινά, ΔΕΝ εκφράζουν προσωπική άποψη για όλα αυτά τα προβλήματα που απασχολούν την Πόλη μας, ΔΕΝ εκτίθενται καταθέτοντας προσωπική άποψη, έστω και ελέγξιμη, ΔΕΝ παίρνουν το ρίσκο να βρεθούν στη «σέντρα» με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι απόψεις που εκφράστηκαν ήταν αρκετές και ενδιαφέρουσες. Κράτησα μόνο την επιθυμία όλων να εκφραστούν και να συμμετέχουν στα κοινά αλλά μόνον ως εδώ. Μόνον δηλαδή ως... νοητική θεώρηση, λειτουργία και συμμετοχή. Μάλιστα αυτό συνέβη περνώντας η ώρα και μετά από αντίστοιχη κατανάλωση του λυτρωτικού ντόπιου ποτού. Αργότερα μου ήρθε στο νου το υπέροχο Ποίημα του Μεγάλου Τούρκου Ποιητή (έχουν και οι Τούρκοι τέτοιους) Αζίζ Νεσίν, το οποίο μού έδωσε μια εξήγηση και... μια κάποια λύση στον όλο προβληματισμό, όχι όμως και πειστική.
Παρ’ όλα αυτά αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε. Ίσως προσθέσετε και τη δική σας άποψη.

Ακούστε στο τέλος και μία Εκπληκτική απαγγελία της Μαριέταs Ριάλδη, του ίδιου ποιήματος, για να το ευχαριστηθείτε ακόμα περισσότερο.

Καλή απόλαυση.

ΥΣ. 1) Η Πρότασή μου είναι, να το διαβάζετε και να το ακούτε ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα με αυτόν τον τρόπο γίνεται εκρηκτικό.
2) Αυτό το ποίημα θα ήθελα να το αφιερώσω σε αυτά τα νέα παιδιά της Αράχοβας που με τη χρήση της νέας τεχνολογίας (αυτού του χρήσιμου διαβολοπράγματος) κατάφεραν να ανοίξουν το ΙΧΩΡ της απομόνωσης και να μας δώσουν βήμα.

ΣΩΠΑ!!!... Ποίημα του Αζίζ Νεσίν

Σώπα, μη μιλάς, είναι ντροπή, κόψ' τη φωνή σου, σώπασε επιτέλους
κι αν ο λόγος είναι αργυρός, η σιωπή είναι χρυσός.
Τα πρώτα λόγια που άκουσα από παιδί, έκλαιγα, γέλαγα, έπαιζα, μου λέγαν:
«σώπα!».

Στο σχολείο μου κρύψανε την αλήθεια τη μισή,
μου λέγανε: «εσένα τι σε νοιάζει; Σώπα!»

Με φίλησε το πρώτο κορίτσι που ερωτεύτηκα και μου λέγανε:
«Κοίτα μην πεις τίποτα, σσσ... σώπα!»

Κόψε τη φωνή σου και μη μιλάς, σώπαινε.
Και αυτό βάσταξε μέχρι τα είκοσί μου χρόνια.

Ο λόγος του μεγάλου, η σιωπή του μικρού.
Έβλεπα αίματα στο πεζοδρόμιο,
«Τι σε νοιάζει εσένα;», μου λέγανε,
«θα βρεις το μπελά σου, σώπα!».

Αργότερα φωνάζανε οι προϊστάμενοι
«Μη χώνεις τη μύτη σου παντού, κάνε πως δεν καταλαβαίνεις, σώπα!»

Παντρεύτηκα, έκανα παιδιά, και τα 'μαθα να σωπαίνουν,
η γυναίκα μου ήταν τίμια κι εργατική και ήξερε να σωπαίνει.
Είχε μάνα συνετή, που της έλεγε: «Σώπα».

Σε χρόνια δίσεκτα οι γονείς, οι γείτονες, με συμβουλεύανε:
«Μην ανακατεύεσαι, κάνε πως δεν είδες τίποτα. Σώπα!»
Μπορεί να μην είχαμε με δαύτους γνωριμία ζηλευτή,
με τους γείτονες, μας ένωνε όμως, το «Σώπα!».

«Σώπα!» ο ένας, «σώπα!» ο άλλος, «σώπα!» οι επάνω, «σώπα!» οι κάτω,
«σώπα!» όλη η πολυκατοικία και όλο το τετράγωνο.
«Σώπα!» οι δρόμοι οι κάθετοι και οι δρόμοι οι παράλληλοι.
Κατάπιαμε τη γλώσσα μας... Στόμα έχουμε και μιλιά δεν έχουμε.
Φτιάξαμε το σύλλογο του «Σώπα!». Και μαζευτήκαμε πολλοί,
μια πολιτεία ολόκληρη, μια δύναμη μεγάλη, αλλά μουγκή!

Πετύχαμε πολλά, φτάσαμε ψηλά, μας δώσανε παράσημα,
τα πάντα κι όλα πολύ εύκολα, μόνο με το «Σώπα!».
Μεγάλη τέχνη αυτό το «Σώπα»!

Μάθε το στη γυναίκα σου, στο παιδί σου, στην πεθερά σου
κι όταν νιώσεις ανάγκη να μιλήσεις ξερίζωσε τη γλώσσά σου
και κάν' την να σωπάσει. Κόψ' την σύρριζα.
Πέτα την στα σκυλιά.
Το μόνο άχρηστο όργανο από τη στιγμή που δεν το μεταχειρίζεσαι σωστά.

Δεν θα έχεις έτσι εφιάλτες, τύψεις κι αμφιβολίες.
Δε θα ντρέπεσαι τα παιδιά σου και θα γλιτώσεις απ' το βραχνά να μιλάς,
χωρίς να μιλάς να λες «έχετε δίκιο, είμαι σαν κι εσάς»
Αχ! Πόσο θα 'θελα να μιλήσω ο κερατάς!

Και δεν θα μιλάς, θα γίνεις φαφλατάς, θα σαλιαρίζεις αντί να μιλάς.

Κόψε τη γλώσσα σου, κόψ' την αμέσως. Δεν έχεις περιθώρια.
Γίνε μουγκός.
Αφού δε θα μιλήσεις, καλύτερα να το τολμήσεις. Κόψε τη γλώσσά σου.

Για να είσαι τουλάχιστον σωστός στα σχέδια και στα όνειρά μου
ανάμεσα σε λυγμούς και παροξυσμούς κρατώ τη γλώσσά μου,
γιατί νομίζω πως θα 'ρθει η στιγμή που δεν θα αντέξω
και θα ξεσπάσω και δεν θα φοβηθώ και θα ελπίζω
και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω με ένα φθόγγο,
με έναν ψίθυρο, με ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει:
ΜΙΛΑ!


του Αζίζ Νεσίν (Τούρκου ποιητή)

Σώπα, μη μιλάς!

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

φοβερο ποιημα!!
πραγματικα ειναι υπεροχο το νοημα του...

ονομα είπε...

Πολύ ωραίο ποίημα φίλε Στέργιο...

Θα περίμενα οι φίλοι σου να τοποθετηθούν εδώ, ανώνυμα ή επώνυμα, δεν έχει σημασία.

Γιατί δεν συμμετέχουν όσο θα ήθελαν;

Ντελάλης

Ανώνυμος είπε...

Ρε στελάρα πάλι τα ταίριαξες και μας κούφανες Μ Π Ρ Α Β Ο!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Tha pw thn apopsh mou gia tous neous.

Den symmetexoun sta koina giati kanenas den tous afhnei.

Den lene thn proswpikh tous apopsh giati kanenas den tha thn akousei h kai an thn akousei kapoios, tha tous xtyphsei filika sthn plath kai tha pei "den ksereis esy, eisai mikros akoma" estw ki an eisai 25.

Den pairnoun to risko na vrethoun sth sentra giati tha stigmatistoun.

Opote, oso kai na milas se autia pou kwfeuoun... as ta na pan sto dialo.

ΣΤΑΘΗΣ είπε...

ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΑΛΛΑ.....ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΣΙΩΠΗ..ΦΙΛΕ..

Κατερίνα είπε...

Καταπληκτικό ποίημα και η ερμηνεία της Ριάλδη μοναδική!
Ευχαριστώ που μου το γνώρισες!
Το ποίημα αυτό με πήγε σε ένα μυθιστόρημα, που εδώ και αρκετό καιρό «ταλαιπωρώ» του Javier Marias (Το πρόσωπό σου αύριο).
Ο Marias μας δείχνει πως η εμπιστοσύνη και η προδοσία χαρακτηρίζει όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Πως ερμηνεύουμε τους ανθρώπους και πόσο οι ιστορίες που μας αφηγούνται μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες όταν η ίδια η γλώσσα από τη φύση της, προδίδει.
Παραθέτω κάποια κομμάτια:
(Να σωπαίνεις και να σβήνεις, να διαγράφεις, να ακυρώνεις και να έχεις σωπάσει από πριν: αυτή είναι η μεγάλη ανέφικτη βλέψη του κόσμου και γι’ αυτό είναι τόσο αναποτελεσματικά τα υποκατάστατα, και αποδεικνύεται παιδαριώδες να αποσύρει κάνεις το ειπωμένο και εντελώς μάταιο να υπαναχωρήσει και γι’ αυτό – επειδή ακριβώς, όσο απίθανο κι αν φαίνεται, είναι μερικές φορές το μόνο πράγμα που μπορεί να ενσταλάξει την αμφιβολία και να φέρει αποτέλεσμα – η πεισματική άρνηση είναι τόσο εξοργιστική, η άρνηση ότι κάποιος είπε ότι ειπώθηκε και ότι ακούστηκε και η άρνηση ότι κάποιος διέπραξε το διαπραχθέν και βιωμένο, είναι εξοργιστικό ότι μπορεί να συντελείτε απρόσκοπτα και κατά γράμμα η πράξη που απαγγέλθηκε νωρίτερα από αυτά τα ίδια λόγια, λόγια που θα μπορούσαν να είχαν προφερθεί από τόσους και τόσους διαφορετικούς ανθρώπους, από το στόμα που προτρέπει και εκείνου που απειλεί, εκείνου που ζει με το φόβο του εκβιασμού και εκείνου που στα κλεφτά πληρώνει για τις ηδονές και τις επιτυχίες του, από το στόμα ενός εραστή ή ενός φίλου, και στο τέλος είναι εξίσου εξοργιστικό να βλέπουμε τα λόγια αυτά να αμφισβητούνται. )
(Είναι αξιοσημείωτο πως ο νόμος έχει προβλέψει γι’ αυτό και ακόμα πιο παράδοξο πως μπαίνει στον κόπο να μας προειδοποιήσει…. «Έχετε το δικαίωμα να παραμείνετε σιωπηλός» , νόμο Μιράντα τον λένε στην Αμερική και δεν ξέρω καν αν υπάρχει αντίστοιχο στις δικές μας χώρες.)

Με εκτίμηση,
Κατερίνα Κομνά

Χαρης είπε...

Ο προβληματισμος μεγαλος !!!!! Το διλημμα πολυ βαρυ !!!!! ΝΑ ΜΙΛΑΩ Η ΝΑ ΣΩΠΕΝΩ !!!!! Η ζυγαρια της λογικης κοινωνιας διχνει ΣΩΠΑ..... Η ζυγαρια της συνειδησης και της καρδιας διχνει ΜΙΛΑ..... Μια ζωη ολοκληρη μας εμαθαν να μην μιλαμε και οπως μας ελεγαν οι παπουδες και οι γιαγιαδες μας , Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ !!!!! Και οντως ειναι χρυσος. Οποιος σωπενει απολαμβανει απο την κοινωνια ολα τα καλα της..... Ποτε δεν τον κατηγορουν για τιποτα... Ποτε δεν εχει ευθυνη για αυτα που γινοντε... Παντα βρισκει βοηθεια απο τους καλους αρχοντες... Κανει τη δουλεια του και ειναι καλο παιδι... Λεει καθε μερα πολλες καλημερες και τα παιδια του τα φροντιζει και τα αγαπαει ο κοσμος...Γενικως απολαμβανει ολα τα καλουδια της ευπορης κυλαδας και χωρις να κανει ιδιαιτερο κοπο , το μονο κανονα που δεν πρεπει να παραβει ειναι ο κανονας της ΣΙΩΠΗΣ..... Γιατι εδω που τα λεμε , αν κοιταξουμε πισω και δουμε τι καταφεραν αυτοι που ανα καιρους μιλουσαν θα καταλαβουμε οτι δεν υπαρχει κανενας που να εχει κανει προκοπη..... Θα μου πειτε τωρα οτι ολοι αυτοι ξοδεψαν την ζωη τους , εχυσαν το αιμα τους , εμειναν αναπηροι , εγραψαν ιστορια προσφεροντας το κορμι τους και το μυαλο τους ,εφτιαξαν πολιτισμο και ολα αυτα για να μπορουμε να ειμαστε ελευθεροι και να ΜΙΛΑΜΕ...... Τελικα καταλαβαινω οτι ολοι αυτοι ηταν μεγαλα κοροιδα... Διαπιστωνω οτι κακο ηθελαν να μας κανουν και να μας οδηγησουν σε σκοτεινα μονοπατια απελευθερωσης εκφρασης και σκεψης...... Τη μονη δικαιολογια που μπορω να εχω για ολους αυτους (που καποιοι τους λενε ηρωες και σοφους) , ειναι οτι ηταν ΑΦΕΛΗΣ... Γιατι δεν καταλαβαν ποτε, οτι για ολους εμας , Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ και δεν εχουμε καμια διαθεση να το αλλαξουμε αυτο γιατι μετα θα χασουμε τα παντα που εχουμε κερδισει με τον απαραβατο χρυσο κανονα που εφαρμοζουμε και τον μεταφερουμε απο γενια σε γενια με ολη την προσοχη που του αρμοζει...... Μην προβληματιζεται κανενας με την συγκεκρημενη αναρτιση του Στεργιου και μην τον ακουτε γιατι ειναι και αυτος υποπτος και θελει να μας βαλει σε σκοτεινα μονοπατια που θα χαλασουν την ταξη και την ηρεμια μας...... Και για οσους ειναι ακομη προβληματισμενοι σας γραφω και τον επομενο χρυσο κανονα της κοινωνιας μας , που ειναι ομορφη , αγαθη , τιμια και αγγελικα πλασμενη : ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ..... Ελπιζω μετα απ'ολα αυτα να μην ξαναθελει κανενας να μιλησει , γιατι οποιος μιλαει μονο κακο κανει..... ΣΩΠΑ λοιπον και ολα καλα θα πανε... ΣΩΠΑ και εχει ο θεος και για σενα... ΣΩΠΑ γιατι και να μιλησεις εμεις εχουμε κλησει τα αυτια μας και δεν ακουμε απολυτως τιποτα... ΣΩΠΑ , ΣΩΠΑ , ΣΩΠΑ , ΣΩΠΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ......

Ενας.....Ξένος είπε...

Ξέρετε γιατί δεν μιλάτε; Γιατί έχετε να φάτε. Και όταν σωθούν αυτά που έχετε ,πουλάτε κανένα χωράφι και πάτε πάρα κάτω. Τα παιδιά σας τα κάνατε μαμμόθρεφτα και χοντρά. Βάλατε air- contusions στην Αράχωβα ,δηλαδή στα 1000 μέτρα υψόμετρο, λες και θα ζεσταθεί ο κ….. ς σας αν ζήσετε όπως οι πρόγονοί σας. Είσαστε νεόπλουτοι και νομίζεται ότι πάντα θα έχετε την κότα με τα χρυσά αυγά. Έχετε μεθαύριο πανηγύρι και θα βγούν οι ηγέτες σας κορδωμένοι κοντά στην εικόνα για να μαζέψουν τα ωσαννά αλλά ταυτόχρονα πετάξατε τους γέρους σας στον καιάδα, χωρίς να χουν ούτε ένα καφενείο φτηνό να καθίσουν. Υπερηφανεύεστε ότι κρατάτε την παράδοση αλλά μάλλον είσαστε απαίδευτοι για να καταλάβετε ότι το χαρακτηριστικό της παράδοσης είναι η απλότητα και όχι η επίδειξη. Θα βγείτε στις γειτονιές να ψήσετε αρνιά , με σκοπό να ψηθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα για να τα πάρετε και να απομονωθείτε στα σπίτια σας. Χάσατε την ένια της φιλοξενίας που είχατε και τον ξένο ή το γείτονα τον βλέπετε σαν 50αευρο. Νομίζετε ότι είσαστε αριστοκράτες, αλλά οι τίτλοι είναι φρεσκοαγορασμένοι. Διδάσκετε στα παιδιά σας να είναι υπερόπτες με δικαιώματα μόνο χωρίς υποχρεώσεις. Σε ένα άλλο άρθρο κάποιος/α «Πατέρας ,Μάνα» χωρίς να ντρέπεται ζητάει να εφαρμοστεί ο νόμος και τα παιδιά σας να δικαιούνται περισσότερες απουσίες για να έχουν χρόνο για περισσότερο κοπροσκύλιασμα. Νομίζετε ότι γίνατε αυτάρκεις και για να έρθει κάποιος σπίτι σας πρέπει πρώτα να σας πάρει τηλέφωνο δύο μέρες νωρίτερα για να του κλίσετε ραντεβού. Νομίζετε ότι η διοίκηση του Δήμου δεν είναι δική σας υπόθεση, δεν σας αφορά και δεν ντρέπεστε τόσα χρόνια τώρα να σας διοικούν από απόσταση. Τα σκουπίδια κοντεύουν να σας πνίξουν και δεν βγάζετε άχνα. Συμπέρασμα; Είσαστε άξιοί της τύχης σας.

Ανώνυμος είπε...

File Ksene dystyxws exeis dikio kai to sxolio sou einai apolytws eustoxo, kata th gnwmh mou.

Τριτο Ματι είπε...

ΟΜΕΡΤΑ ! ΟΜΕΡΤΑ ! ΟΜΕΡΤΑ ! Ο απαραβατος αγραφος νομος της Ιταλικης μαφιας....... Ενας νομος που οποιος δεν τον τηρουσε οι μερες του ηταν μετρημενες......... Η τιμωρια καθαρη και γρηγορη...... Ο ταφος του μακρια απο τους υπολοιπους και κανεις δεν τολμουσε να τον κλαψει η να του παει λουλουδια......... Η νομος της σιωπης στο τοπο μας 'ΟΜΕΡΤΑ' εχει πολλους φανατικους φιλους και παρα πολυ λιγους εχθρους. Οι συνεπειες της τοπικης ΟΜΕΡΤΑ : δεν εκτελει τους εχθρους της, αλλα τους καταδικαζει στο περιθωριο , τους χαρακτηριζει γραφικους , τους λεει συκοφαντες , τους αποβαλει σαν παρασητα , τους αφηνει να βρασουν στο ζουμι τους και περιμενει ποτε θα βαρεθουν......... Δεν τους σκοτωνει γρηγορα αλλα τους βασανιζει μια ζωη μεχρι να εξαντληθουν.......... ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΟΣΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ.........

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν σου αρεσει το χωριο μας (ισως κσι δικο σου χωριο) ξενε,μην ξαναερχεσαι.Παντως εισαι εξυπνος γιατι οπως γραφεις περι χρηματων, εμεις το εχουμε καταφερει γιατι σας πουλαμε τα αχρηστα οικοπεδα (γιατι τα καλα τα χουμε κρατησει για εμας)και κονομαμε ευρωπουλα! μαγκια?
Ελα και εσυ και πουλα αν εχεις,αν δεν εχεις σιωπα.
Υ.Γ.Ηζηλεια βγαζ ματ.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Ξένε σωστά τα λες, και εγώ πιστεύω πως έχουμε χάσει τις πραγματικές αξίες (και ειδικά και γενικά) “κοιτούσαμε το δέντρο και χάσαμε το δάσος”!!! Διαφώνω όμως στο οτι μαθαίνουμε τα παιδιά μας να έχουν μόνο δικαιώματα και οχι υποχρεώσεις...Ακόμα και σήμερα, το 2010 μαθαίνουμε τα παιδιά μας να ΣΩΠΑΙΝΟΥΝ!!! Τα μαθαίνουμε να συμβιβάζονται και να κοιτάνε τις υποχρεώσεις τους και την δουλεία τους όπως λέμε χαρακτηριστικά....!!!!
Οι περισσότεροι έχουμε γίνει απαθείς και τρώμε ό,τι μας πασάρουνε χωρίς δεύτερη σκέψη, πέσαμε απότομα μέσα στο μέλι και γλυκαθήκαμε γι’αυτό κοιτάμε την “κονομα” όπως είπε και ο φίλος Ανώνυμος, καθώς και πολλοί απο εμάς “ξεχάσαμε” βασικά πραγματα. Αλλά ας μην γίνομαι απόλυτος/η , γιατί ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι πολλοί που δεν ξεχνάνε...

ΔΗΜΟΤΗΣ Β' είπε...

Δυστυχως ο ''ξενος'' εχει απολυτο δικιο φιλε ανωνυμε.
Μας αρεσει ή οχι, τα πραγματα ειναι ακριβως οπως τα περιγραφει.
Το παν στη ζωη δεν ειναι τα χρηματα και η ''μαγκια'' να πουλας στον αλλον και να κονομας.Υπαρχουν και αλλα, πολυ πιο πανω απο τα χρηματα που δυστυχως τα παραμερισαμε.
Τα αναφερει πιο πανω ο ''ξενος'' και δεν θα τα υπενθυμισω ξανα.
Οφειλουμε ομως να κανουμε την αυτοκριτικη μας και να μην ''πετροβολουμε'' οποιον μας λεει την αληθεια.Δηλαδη να μην βλεπουμε το δεντρο και χανουμε το δασος.
Οσο για το αν εχει ο καθενας να πουλησει κατι, δεν νομιζω οτι ειναι ευστοχο να πουλας αλλιως να σωπαινεις, γιατι θα σου θυμησω εναν παλιο αραχωβιτη που τα πουλησε ολα και κοιμοταν στο σεντουκι:ΚΛΕΤΣΙΚΑΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

MPRABO SAS DEXESTE SXOLIO ENOS JENOY POY DEN MAS ANAFERI APO POY EINE KAI PIO KOMPLEJ KOYBALAI GIA THN ARAXVBA.MPRABO PATRIOTES!!!

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και δεχόμαστε αυτά που λεει ο ξένος διότι εχει δίκιο!!! Πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να βλέπουμε την αλήθεια ανεξάρτητα απο ποιος την λεει....Πατριότη!!!!Και μην ξεχνάς δεν γνωρίζεις αν είναι ξένος ή οχι!!!

Top