αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Δημοτική μουσική παράδοση

Αγαπητέ Ντελάλη

Θα ήθελα να σου προτείνω κάθε Κυριακή να σου στέλνω μιά ανάρτηση για ένα χορό της Πατρίδας μας με ιδιαίτερη έμφαση στις "ξεχασμένες" πατρίδες. Έτσι για να μην ξεχνάμε και την παράδοσή μας, και για να μαθαίνουμε τις διαφορές των περιοχών. keep it rocking και καλή συνέχεια!!


Ο χορός Στρείς, (στα τρία δηλαδή) έρχεται απο την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας, δηλαδή είναι κοινός σε Βόρεια Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία. Χορεύεται ακόμα σε αυτές τις περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη μουσική της περιοχής αυτής.
Χωρίζεται σε δύο μέρη, το αργό και το γρήγορο, και έχει μια συνεχή κίνηση στα χέρια. Η αλλαγή στο χορό γίνεται με την αλλαγή της μουσικής. Στο γρήγορο μέρος, αυτό που ξεχωρίζει είναι το χτύπημα που γίνεται στο 4ο, 8ο, 10ο και 12ο βήμα που ονομάζεται «μπαϊτάκ» και είναι επίσης χαρακτηριστικό των χορών της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας (άλλος χορός για να δείτε το εν λόγω χτύπημα είναι η μπαϊντούσκα). Κατά τη γνώμη μου είναι ένας πολύ χαρούμενος χορός, ζωντανός όπως και όλοι των περιοχών.

Προτιμώ το συγκεκριμένο video γιατί είναι μια πολύ καλή εκτέλεση από το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας.

Με εκτίμηση...
Γιωρίκας


Απάντηση Ντελάλη:

Αγαπητέ Γιωρίκα,

Με μεγάλη μου χαρά θα δημοσιεύω τις αναρτήσεις σου για τους χορούς της πατρίδας μας... Νομίζω ότι θα αρέσει και σε άλλους η πρωτοβουλία σου.

Σε ευχαριστώ πολύ
Ντελάλης

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ωραια πρωτοβουλια μας αρεσει πολυ να συνεχιστει

Top