αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Λεφτά υπάρχουν... Τόσα πολλά, που χαρίζονται 32 δις ευρώ...

Γράφει η Κουκίδα
(από το Ποντίκι)

Την ώρα που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου περνάει νομοσχέδια σκούπα για νέες περικοπές σε θέσεις εργασίας, μισθούς, συντάξεις και παντός είδους επιδόματα, περνάει και άλλα που χαρίζουν δισεκατομμύρια στους μεγαλο- oφειλέτες του δημοσίου.

Στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, εκτός από τις συρρικνώσεις παντός είδους υπάρχει και μια ωραιότατη παράγραφος που προβλέπει την διαγραφή των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλονται στο δημόσιο από τις ελλειμματικές εταιρίες.

Βέβαια τα χρήματα έφυγαν από την τσέπη του φορολογούμενου και φαγώθηκαν από τις ελλειμματικές και καταχρηστικές διοικήσεις δεκαετιών και δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω. Γιατί; Επειδή, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός οικονομικών, είναι πλέον ληξιπρόθεσμα χρέη και χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης»!

Περιττό να σας υπογραμμίσουμε ότι τόσο καιρό, και προ αλλά και μετά την υπογραφή του μνημονίου, τα χρήματα αυτά...

...συμπεριλαμβάνονταν στους εισπρακτικούς στόχους. Μάταια οι υπηρεσιακοί παράγοντες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να εισπραχθεί. Ο πρωθυπουργός, τόσο προεκλογικά όσο και πριν από μερικές εβδομάδες, επαναλάμβανε το μάντρα ότι «λεφτά υπάρχουν». Και εννοούσε τις ανύπαρκτες εισπράξεις.

Από το ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι ακόμα και οι δικοί του σύμβουλοι, είχαν προειδοποιήσει και εγγράφως τον Γ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα, όμως ο ίδιος, ακόμα και ένα χρόνο μετά επέμεινε να συμπεριλαμβάνει το ποσό στον σχεδιασμό του, παραπλανώντας τους ομολόγους του, τους πολίτες, ακόμα και την τρόικα.

Η φορολογική συνείδηση που ανεμίζει ως σημαία της διαφάνειας η κυβέρνηση πάει περίπατο και με την βούλα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεσμεύθηκε ότι θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των εταιριών που χρωστάνε τα 32 δισεκατομμύρια και που τους χαρίστηκαν εν μια νυκτί.

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτά τα χρήματα δεν βγήκαν από την τσέπη του υπουργού οικονομικών ή του πρωθυπουργού, αλλά από την δική μας. Και βέβαια από την δική μας θα ξαναβγούν ώστε να καλύψουν την μαύρη τρύπα της χαριστικής αυτής νομοθετικής διάταξης.

Να δούμε πόσες άλλες «καθαρές αρχές» και «κλεισίματα λογαριασμών με το παρελθόν» θα μας υποχρεώσουν να πληρώσουμε ακόμα...

Από το Ποντίκι

1 σχόλια:

CCBCO είπε...

Πώς την «πάτησαν» κυβέρνηση-εφορίες
Άνθρακας μπορεί να αποδειχθεί ο «θησαυρός» των ανείσπρακτων οφειλών 33 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο. Οι εφορίες θεωρούν ότι 24 δισ. ευρώ δεν μπορούν να εισπραχτούν προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών.

Στο πολυνομοσχέδιο υπήρχε ρύθμιση για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά πριν σβηστούν, οι εφορίες θα πρέπει να εξηγήσουν στο υπουργείο για ποιους λόγους δεν μπόρεσαν να εισπράξουν το κάθε ένα από αυτά.

Σε άτακτη υποχώρηση ετράπη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χθες στην Βουλή. Απέσυρε τη διάταξη για τη διαγραφή χρεών ανεπίδεκτων προς είσπραξη λέγοντας ότι η «μέχρι σήμερα ένας έφορος μπορεί να υποχρεώσει τον υπουργό Οικονομικών να διαγράψει χρέη, χωρίς κανέναν άλλο έλεγχο από κανέναν, αλλά το δικαίωμα αυτό να προτείνει διαγραφή χρέους δεν έχει ούτε ο ίδιος ο υπουργός».

Με βάση το άρθρο 7 που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όπως της Βάσως Παπανδρέου, η κυβέρνηση επιχειρούσε να προχωρήσει σε οριστική διαγραφή των απαιτήσεων της από τους οφειλέτες του Δημοσίου, χάριζε δηλαδή τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 33 δισ. ευρώ που είχαν διαφημιστεί και προεκλογικά από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονταν ρυθμίσεις για τη διαγραφή των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών προς το Δημόσιο, με τη θεσμοθέτηση διαδικασίας διαγραφής. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο επειδή, με τις υφιστάμενες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων, δεν υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ανεπίδεκτης είσπραξης απαίτησης (με μόνη εξαίρεση την οίκοθεν αίτηση διαγραφής του προϊσταμένου της ΔΟΥ στην περίπτωση αποβιώσαντος οφειλέτη που δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και οι κληρονόμοι του έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά).

Στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών αναφερόταν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που είναι βεβαιωμένα στις εφορίες ανέρχονται σήμερα σε 32,564 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 23,920 δισ. ευρώ έχει χαρακτηριστεί από τις ίδιες τις υπηρεσίες ως ανεπίδεκτο είσπραξης.

Σύμφωνα με στοιχεία των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό των χρεών που έχουν ως ανεπίδεκτα είσπραξης οι εφορίες αποτελεί ποσοστό 73,46% επί του συνόλου των ληξιπροθέσμων της 31/12/2009, ή ποσοστό 49,27% των εσόδων του τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού ή ποσοστό 10,18% του ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ:NEWSBEAST

Top