αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Πρόταση για πρόσκληση από Ομάδα Πολιτών Αράχωβας

Από Ομάδα Πολιτών Αράχωβας

Στη δημόσια έκτακτη συνεδρίαση της 21ης Μαΐου το Δ.Σ. Διστόμου, αποφάσισε παμψηφεί, να ανακαλέσει τις προσκλήσεις
προς τον κ. Ραγκούση καθώς και στα μέλη της Κυβερνήσεως πλην του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, για την παράστασή τους στις εκδηλώσεις μνήμης της 10/6 του ολοκαυτώματος της σφαγής του Διστόμου.
Δυστυχώς, η απόφαση αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε δικαιολογία προς τους, κατά τα άλλα, αγαπητούς κατοίκους του χωριού αυτού. Η ομόφωνη απόφαση, από τα θεσμοθετημένα όργανα του χωριού, καθώς και η μέχρι σήμερα παντελής απουσία διαφοροποίησης θέσεως έστω και μεμονωμένων ατόμων προς αυτή, εμπλέκει τους κατοίκους του σε μία άνευ προηγουμένου αλαζονική και υπεροπτική πράξη. Η απόφαση αυτή βάζει απέναντι στους κατοίκους του Διστόμου, θεωρώντας τους persona non grata, τους αντιπροσώπους ενός ολόκληρου Έθνους. Η πρόταξη τούτη, το ξόδεμα δηλαδή, ιερών και οσίων, που πρέπει να είναι έναυσμα μνήμης και σεβασμού, στο βωμό της οικειοποίησης μιας μηχανιστικής ονομασίας ενός Δήμου, που ίσως, με άλλη ψυχραιμότερη ματιά να μην τη δικαιούται το συγκεκριμένο χωριό, δείχνει έπαρση και εγωισμό, απερισκεψία και αλαζονεία, έλλειψη σεβασμού και καιροσκοπισμό, καθώς και τραγική επιβεβαίωση της φράσης «Υπεράνω πάσης ηθικής το συμφέρον».
Βεβαίως, επειδή ποτέ δεν είναι αργά, μπορούν να αποκαταστήσουν την τάξη και την ηθική αρμονία, ανακαλώντας αυτή την απόφαση και ζητώντας ταυτόχρονα συγνώμη, για το διαπραχθέν λάθος.
Κύριοι, του Δ.Σ. Διστόμου αυτή η συγκεκριμένη ημέρα είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής, ημέρα πένθους και σεβασμού, ημέρα απότισης τιμής σε ιερούς προγόνους. Είναι ημέρα παράστασης όλων των Ελλήνων χωρίς πρόσκληση, είναι ημέρα εθελούσιας παρουσίας. Η όποια απαγόρευση συμμετοχής σε οποιονδήποτε Έλληνα, εμπεριέχει έλλειψη ήθους και απουσία σεβασμού προς τους νεκρούς.

Αν παρ’ όλα αυτά συνεχίσετε να εμμένετε στην απαράδεκτη κατά τον κοινό νου απόφασή σας, θεωρώ ότι το Δ.Σ. Αραχόβης στη σημερινή του συνεδρίαση πρέπει να αποφασίσει, να προσκαλέσει τον κ. Ραγκούση, τους βουλευτές του Νομού μας και όποιους άλλους, απέκλισαν οι φίλοι μας γείτονες, για φιλοξενία και ξενάγηση στην Αράχοβα κατά την συγκεκριμένη μέρα.
Ο Δήμαρχος Αραχόβης, πρέπει να οδηγήσει τον κ. Ραγκούση σε δύο κομβικά σημεία της Πόλεως μας για να κατανοήσει επιτέλους -έστω και εκ των υστέρων- το σοβαρό χωροταξικό λάθος στο οποίο αυτός και οι συμβουλάτορές του υπέπεσαν. Πρέπει να τον οδηγηθεί στην είσοδο της πόλης μας, στα «Καρούτια», για να θαυμάσει το απαράμιλλο κάλλος του Δελφικού τοπίου καθώς και την φυσική συνοχή του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια να οδηγηθεί στο «Σταυρό», για να μπορέσει από εκεί αγναντεύοντας το τοπίο να αντιληφτεί ποιες πόλεις θα έπρεπε να απαρτίζουν χωροταξικά τον Νέο Δήμο. Επειδή κατά την ίδια χρονική στιγμή, στον κόλπο της Ιτέας, λόγω της άρσης του «Καμποτάζ», θα είναι ελλιμενισμένα δύο κρουαζιερόπλοια, να του γίνει γνωστό ότι η ανάπτυξη της περιοχής έχει Τουριστική Κατεύθυνση και όχι βιομηχανική.
Θα ήταν ωφέλιμο επίσης να οδηγηθεί και στο «Κωρύκειο Άντρο» για να κατανοήσει την τεράστια απώλεια οικονομικών πόρων, από τη μη αξιοποίησή του.
Επιστρέφοντας θα μπορούσαν οι συνοδοί του να σταματήσουν ξανά στο «Σταυρό» μήπως και έχει γεννηθεί εν τω μεταξύ η επιθυμία στον κ. Ραγκούση να άρει τα λάθη του επιτελείου του και προς εξαγνισμό και εξιλέωση, πράξει το αυτονόητο.

Για τη μεταφορά: Στέργιος Μπακολουκάς

9 σχόλια:

ονομα είπε...

Προσωπικά διαφωνώ κάθετα με την πρόταση.

Persona non grata θα έπρεπε να είναι ο Ραγκούσης και η παρέα του καθώς και οι βουλευτές στην Αράχωβα. Να μην ξαναπατήσει κανένας εδώ αν πρώτα δεν διορθώσουν την αδικία. Δεν τους έχουμε ανάγκη, δεν τους θέλουμε στον τόπο μας.

Και ελπίζω το Δ.Σ. (αν το συζητήσει) να έχει την ίδια γνώμη με μένα.

Ντελάλης

Ομάδα Πολιτών Της Αράχωβας είπε...

Αγαπητέ Ντελάλη, εμείς πιστεύουμε ότι τίποτα δεν τελείωσε με την ψήφιση του Νομοσχεδίου και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα. Πρέπει δηλαδή να δείχνουμε το δρόμο της δράσης, το δρόμο του μέλλοντος, χωρίς να συντηρούμε μικροκακίες για την αδικία που υπεστήκαμε. Αλλοίμονο αν όσοι μας αδικούν τους διώχναμε. Τους φωνάζουμε για να δουν τα λάθη τους. Αν παρ όλα αυτά επιμένεις δες την τελευταία παράγραφο του κειμένου, αφού στο τέλος προσθέσεις τη φράση: « Δώσει τέλος στη Ζωή του, Πηδώντας» και τα ξαναλέμε.

ΔΗΜΟΤΗΣ Β' είπε...

Θα συμφωνησω και γω με τον Ντελαλη.
Αυτοι που δεν πρεπει να ξαναπατησουν στο χωριο, ειναι οι βουλευτες και οι ''συν αυτω''.
Πως θα γινει ομως αυτο απο την στιγμη που εμεις οι ιδιοι τους προσκαλουμε και τους ''γλειφουμε'';;;
Μηπως πρεπει να αλλαξουμε σταση και αντι για κολακειες και παινεματα,πρεπει να αρχισουν να πεφτουν γιαουρτια και μπουγελα;
Μηπως πρεπει να φυγαδευονται σαν τον Α. Κακλαμανη στην στοα και το πληθος να φωναζει εν'χορω κλεφτες-απατεωνες;
ΜΗΠΩΣ;;;

ονομα είπε...

Αγαπητή Ομάδα Πολιτών Αράχωβας

Είναι απλά η γνώμη μου. Προσωπικά εγώ δεν θέλω να τους (ξανα)δώ στο χωριό. Αλλά δεν είμαι εγώ που αποφασίζω. Η γνώμη σας είναι σεβαστή.

Όσο για την τελευταία φράση, επειδή περιείχε το υπονοούμενο αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο, το δέχομαι με χαρά και σας δίνω θερμά συγχαρητήρια...

Φιλικά
Ντελάλης

Stathis Kastritis είπε...

Δυστυχώς φίλοι αραχωβίτες. Και το εννοω το φίλοι. Κάνατε ένα λάθος.Αφου θέλετε να αναδείξετε το Κωρύκειο άντρο θα ξέρετε ότι στις τελετές εκεί έπερναν μέρος Αρχαίοι Διστομίτες .Εύστρατος Αλκιδάμας Αμβρύσιοι…

ονομα είπε...

Κι αυτό αγαπητέ deepblue τι σημαίνει?

Καταρχήν και για την ιστορία, το Κωρύκειον Άντρο δεν είναι καν στη διοικητική υπαγωγή της Αράχωβας αλλά των Δελφών (που παρέμεινε Δελφών).

Μήπως να πούμε στο Ραγκούση ότι επειδή έπαιρναν μέρος Διστομίτες να απορροφήσουμε και το Δήμο Δελφών και να γίνουμε όλοι μαζί ένας μεγάλος Δήμος Διστόμου?

Γνωρίζεις άραγε ότι και η Αράχωβα βρίσκεται εντός του θεσμοθετημένου Δελφικού Τοπίου? Και γι'αυτό φώναζαν κάποιοι...?

Ας είμαστε λίγο σοβαροί. Έχουμε βαρεθεί με όλα αυτά. Νισάφι πια.

Δεν έχω τίποτα μαζί σου ούτε και με κανέναν άλλο από τα γειτονικά χωριά, με νοιάζει μόνο το χωριό μου. Αλλά σταματήστε πια να επιβουλεύεστε οτιδήποτε το αξιόλογο και "ξένο". Νισάφι.

Φιλικά
Ντελάλης

<< ΛΟΥΚΑΣ>> είπε...

Αγαπητοι Αραχωβιτες-συνδημοτες, πλεον!
Μεχρι τωρα δεν ειχα παρει μερος στο διαλογο για το ονομα. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΟΛΑΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ. Τωρα υπαρχουν και τα 3 χωρια στο ονομα ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ πλεον ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ μελλον μας!
Πραγματι το Δ.Σ. του Διστομου εκανε ενα βημα παραπανω, ξεπερασε τα ορια οταν χαρακτηρισε ανεπιθυμητους στο Μνημοσυνο τους βουλευτες και τους υπουργους - οχι, ευτυχως, τον Πρωθυπουργο.Λογω καταγωγης ( απο το Διστομο - αλλα δεν μενω ομως εκει) γνωριζω οτι η πλειονοτητα των κατοικων θεωρει υπερβολικη την αντιδραση. ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. - ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ - ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΟΥΛΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ. Το ενδιαΦερον ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ειναι οτι το επιχειρημα τους ειναι οτι ενα τετοιο ψηφισμα δεν εχει πια αξια να υπαρχει ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΑΛΛΑ ΩΣ ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ.
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΧΗ ΚΑΙ ΚΟΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ. Ειμαι σιγουρος οτι συμφωνουν - κατοικοι και μελη δ.σ. - με την παρακατω φραση- προσκληση της Ομαδας Πολιτων της Αραχωβας: ''Κύριοι, του Δ.Σ. Διστόμου αυτή η συγκεκριμένη ημέρα είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής, ημέρα πένθους και σεβασμού, ημέρα απότισης τιμής σε ιερούς προγόνους. Είναι ημέρα παράστασης όλων των Ελλήνων χωρίς πρόσκληση, είναι ημέρα εθελούσιας παρουσίας. Η όποια απαγόρευση συμμετοχής σε οποιονδήποτε Έλληνα, εμπεριέχει έλλειψη ήθους και απουσία σεβασμού προς τους νεκρούς''.
Απο την πλευρα μου να προσθεσω στο δημοσιο διαλογο με ταπεινοτητα ,οτι μπορει το φετεινο Μνημοσυνο της Σφαγης στις 10 Ιουνιου να γινει μια ''γεφυρα '' φιλιας και συνεργασιας. Και θα τολμησω να προτεινω οταν θα κληθει ο Δημαρχος Διστομου να παει να καταθεσει το στεφανι στο Μαυσωλειο, να απλωσει το χερι και να παρει μαζι του τον Δημαρχο Αραχωβας κ. Λεοντιο και τον Κοινοταρχη Αντικυρας κ. Μιχο!!! ''Στη βραση κολλαει το σιδερο''!
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ, ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!!!! Ας βαλουμε ολοι τις προκαταληψεις , τις εμμονες των περασμενων εποχων στο χρονοντουλαπο της ληθης και ας δωσουμε την ευκαιρια που χρειαζεται η ελπιδα. Για πολλα χρονια ειμαστε ''καταδικασμενοι '' να ζουμε μαζι, να συνεργαζομαστε, να νταραβεριζομαστε.Ας δωσουμε τα χερια και με καθαρο βλεμμα να κοιταχτουμε στα ματια, Διστομιτες, Αραχωβιτες, Αντικυριωτες, Στειριωτες, Ασπρο-Σπιτιωτες.Μπορουμε να δουλεψουν συμπληρωματικα τα χωρια μεταξυ τους, χωρις να χασει κανενας - αντιθετα να κερδισουν ολοι, αφου με συνεργειες μπορει να αυξηθει η πιτα .Ανεξαρτητα ομως απο το υλικο μερος -που νομιζω λιγοι το σκεφτονται- το οτι ζουμε διπλα-διπλα ειναι τι ισχυροτερο επιχειρημα για να απλωσουμε επιτελους, αληθινα, τα χερια.
Ειδα προσφατα και στην Αραχωβα και στην Αντικυρα (που τις επισκεφθηκα ως ''πελατης '' της ομορφιας του καθε χωριου) οτι ειναι ισχυρες οι δυναμεις που θελουν να βλεπουν τα θετικα και το μελλον με αισιοδοξια. Για τους Στειριωτες την αποψη αυτη την εχω απο χρονια, πριν συνενωθει με το Διστομο, και η συνεχεια δικαιωσε αυτη μου την εκτιμηση.
Ας προσπαθησουμε, με αφορμη το Μνημοσυνο.
Φιλοι, θα υπογραψω ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ με το ψευδωνυμο '' Λουκας''. Ειναι ενα ονομα τοπικο που λογω του Μοναστηριου του Οσιου, ανηκει σε ολα τα χωρια μας εξισου... Και ας μας φωτισει η χαρη του!
ΥΓ. θα ηθελα να παρακαλεσω σεμνα τον Νταλαλη να αναρτησει ως ξεχωριστω θεμα την ταπεινη επιστολη μου, μπας και ευαισθητοποιησω, και τους ''απο δω'' και τους ''απο κει'' να βαλουν τα σπαθια στο θηκαρι. Εχουμε σοβαρωτερα θεματα να διοχετεουμε τις δυναμεις μας, ολοι. ''Λ.''

Λακιωτης είπε...

Ενδιαφερουσα η αποψη του φιλου Διστομιτη- και απ οτι δειχνει ειλικρινης.
Συμφωνω μαζι του οτι μπορει να αποτελεσει βαση για συζητηση και προβληματισμο. Νομιζω οτι οι νεωτροι Αραχωβιτες και οι επαγγελματιες μπορουμε να δωσουμε ωθηση σε τετοιες πρωτοβουλιες δισαλογου. Δεν εχουμε τιποτα να φοβηθουμε.
Ας την κανει βασικο θεμα ο Ντελαλης για να προλκηθουν συζητησεις , ως απαντηση στην Ομαδα Πολιτων.
Τ ι λεει ο Στεργιος Μπακολουκας; Εχει τον πρωτο λογο.

Στέργιος είπε...

Οι προσωπικές μου θέσεις για το θέμα του Νέου Δήμου, είναι πεντακάθαρες και τις έχω εκφράσει επανειλημμένως: Ο Νέος Δήμος οικονομικά, ΔΕΝ είναι βιώσιμος και δεν είναι βιώσιμος γιατί οι εταίροι αυτού του παράδοξου μορφώματος( οικονομικού πάντα) που πάει να κατασκευαστεί, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, ούτε οικονομική ούτε χωροταξική, μπορώ να πω ούτε και πολιτισμική.
Παραδείγματα:
1) Η Αράχοβα «καίγετε» για την κατασκευή του Τούνελ που θα αποσυμφορήσει την περιοχή από τα μεγάλα αυτοκίνητα. Το τούνελ αυτό θα εξυπηρετεί επίσης και ολόκληρη την περιοχή της Φωκίδος. Για την Αράχοβα είναι πρώτη επιλογή, για το Δίστομο, το Στείρι και την Αντίκυρα είναι θέμα που δεν τους αφορά, γιατί απλά δεν τους επηρεάζει.
2) Το εργοστάσιο του Αλουμινίου είναι πλέον, όπως δείχνουν οι δημοσιευμένοι Ισολογισμοί του(έστω και σε επίπεδο ομίλου), με τη σημερινή εργασιακή του δομή οικονομικά ασύμφορο. Για να γίνει βιώσιμο πρέπει η διοίκησή του να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, να εγκαταστήσει δηλαδή μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, να «μαζέψει» τα λειτουργικά του έξοδα περικόπτοντας μισθούς, να εκβάλει τα απόβλητα στον Κορινθιακό κόλπο με όσο το δυνατόν μικρότερη επεξεργασία, να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες και άλλα τέτοια ακαλαίσθητα για τον Τουρισμό κατασκευάσματα. Ενέργειες, που μόνο οικολογικό ενδιαφέρον και ευαισθησία έχουν για την Αράχοβα και όχι οικονομικό όφελος. Σίγουρα όμως δεν πρέπει να το ξέρουν οι πελάτες της, δυστυχώς πρέπει να το αποσιωπά.
3) Η Αντίκυρα Τουριστικά είναι χαμένη υπόθεση. Ποιος επιχειρηματίας θα επενδύσει σε ξενοδοχειακές μονάδες και θα καλέσει ξένους Τουρίστες να περάσουν τις διακοπές τους εκεί, με κάδρο τα φουγάρα του εργοστασίου; Πλάκα θα είχε να ζητήσουν οι κάτοικοι( στο βωμό της ισότιμης ανάπτυξης), την κατασκευή Μόλου για κρουαζιερόπλοια.
4) Το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι, είναι υπόθεση της Εκκλησίας, στην οποία καταλήγουν όλα τα έσοδα, από την εσωτερική επίσκεψη των προσκυνητών( ταυτόχρονα η εκκλησία, εναποθέτει στις πλάτες του προϋπολογισμού, την καταβολή των μισθών των Ιερωμένων).
5) Η Οικολογική ρύπανση της περιοχής είναι σε προχωρημένο στάδιο και ο κόσμος το ξέρει με αποτέλεσμα, ακούγοντας πλέον Δήμος Διστόμου - Αράχωβας -Αντίκυρας, συνειρμικά να συνδέει πλέον και την Αράχοβα με την ρύπανση της περιοχής, ενώ θα έπρεπε να το κρύβουμε.

Μπορώ να αναφέρω πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα. Όμως πιστεύω ότι η μοναδική πιθανότητα για να «σταθεί» μια τέτοια «συνεργασία» «συγκατοίκηση», είναι η μελλοντική συνένωση (και για να γίνει αυτό πρέπει από τώρα να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις), της Αράχοβας, με τους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι σε ένα ενιαίο Δήμο Δελφών και αν αυτό επιτευχθεί, να πάρουμε μαζί μας και το Δίστομο-Στείρι- Αντίκυρα με σκοπό την παραγωγή εκεί διαφόρων μορφών ενέργειας ( οι Τουριστικές περιοχές είναι ενεργοβόρες), επίσης να κατασκευαστεί στην περιοχή βιολογικός χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων και ως αντιστάθμισμα να απολαμβάνουν οι κάτοικοι της περιοχής αυτής την ισότιμη συμμετοχή στην ανάπτυξη. Να χρησιμοποιηθεί η περιοχή δηλαδή ως βιομηχανικό βοηθητικό πάρκο της προς Δυσμάς Τουριστικά αναπτυγμένης περιοχής. Όλα αυτά φυσικά αφού επιμελώς αποκρύψουμε την ύπαρξή τους από τους Τουρίστες. Λυπάμαι που το αναφέρω, αλλά νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος οικονομικής – εταιρικής συνύπαρξης των δύο κόσμων.

Top